Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 18:54 38 506 122

"България изобщо не може да се сравнява с Турция"

  • volkswagen-
  • фолксваген-
  • завод

В страната почти няма квалифицирани кадри, няма и инфраструктура, а пазарът за нови автомобили е твърде малък

"България изобщо не може да се сравнява с Турция" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България почти няма квалифицирани кадри, няма и инфраструктура, а пазарът за нови автомобили е твърде малък. С тези аргументи двама лобисти се опитват да убедят Фолксваген да построи новия си завод край турския Измир.

В своя статия по темата швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) обобщава основните факти: "Фолксваген се готвеше да инвестира до 1,5 милиарда евро в новия си завод в Турция и да открие около 6 500 нови работни места. За Турция, чиято икономика не е в цветущо състояние, това щеше да бъде най-крупната инвестиция през последните години. Но заради турската военна офанзива в Сирия, през октомври Фолксваген замрази плановете си", припомня швейцарският вестник и добавя:

"Най-вече Съветът на работниците и служителите (на Фолксваген - бел. ред.) се противопоставя срещу инвестицията в Турция. Неговият председател Бернд Остерло каза през октомври, че е изключено Съветът да подкрепи изграждането на новия завод, докато Турция продължава опитите да постигне политическите си цели чрез война и насилие. Като имаме предвид историята на Фолксваген в годините на Третия райх, концернът носи особена отговорност, каза Остерло".

Предимствата на Турция

"Нойе Цюрхер Цайтунг" припомня, че в сравнение с България, която до последно беше в надпреварата за завода на Фолксваген, Турция има редица предимства. Например обещанието на турското правителство, че ще подкрепи финансово изграждането на завода, както и вече наличните мощности за производство на авточасти и компоненти.

Според представителите на турския автомобилен бранш, Фолксваген няма друга алтернатива, пише по-нататък "Нойе Цюрхер Цайтунг" и дава думата на двама турски лобисти. "България изобщо не може да се сравнява с Турция", казва Алпер Канджа, шеф на Асоциацията на автодоставчиците "Тайсад". Според него, в България почти няма кадри, защото младите хора са напуснали страната. Нямало и доставчици на части и компоненти, а пазарът за нови автомобили бил много по-малък. "В Турция Фолксваген продава годишно 30 000 до 40 000 автомобила само от модела "Пасат", а в България това е бройката на всички продадени нови автомобили годишно", обяснява Канджа пред швейцарския вестник.

В очакване на решението

В статията е цитиран и Баран Челик, председател на Съюза за експорт на автомобили. И той предупреждава, че в България не могат да се намерят достатъчно доставчици и квалифицирани кадри. Турция имала големи предимства със своето 82-милионно население и с добре развитата си инфраструктура. В момента Челик настоява пред правителството в Анкара да се застъпи пред концерна във Волсфбург за изграждането на завода край Измир. Челик се надява, че на заседанието на Надзорния съвет в края на февруари Фолксваген все пак ще вземе решение в полза на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 74 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    386 17 Отговор
    Но иначе има пазар за Лидл Кауфланд и др. немски вериги

    Коментиран от #14, #32, #78

  • 3 Гост

    231 75 Отговор
    Бойкот на немските боклуци

    Коментиран от #43, #73

  • 4 русенец

    363 82 Отговор
    Прави са хората. В Бг останаха само хората, които не могат нищо. Другите отдавна са в нормалните страни, където моженето се плаща и животът не е унижение.

    Коментиран от #9, #39, #40, #52, #95

  • 5 Мартин

    186 31 Отговор
    Вярно е България не може да се мери с Турция. Но решенията на Фолксваген са чисто политически. Може да вземат решение да е например в Албания.

    Коментиран от #56

  • 6 Име

    268 33 Отговор
    Тъжно, но е самата истина.
  • 7 ШИБАЙ

    57 41 Отговор
    ПУЯКА ДОКАТО МЪРДА !

    Коментиран от #79

  • 8 Дедо ви

    137 225 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "България изобщо не може да се сравнява с Турция"....Абсолютно вярно. България е нормална държава. Върви по правилен път и един ден ще стане като другите западни страни - Германия, франция, Испания...

    Коментиран от #18, #29, #51, #68, #105

  • 9 бл.134 в Зап. парк

    35 64 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Аллах , е велик .... Цветанов , върни милионите

    Коментиран от #27

  • 10 Българина

    162 55 Отговор
    Умираща държава. И така 3 тото българско царство ориключва безславно и окончателно. ЛОШАТА РУСИЯ ни възкръсна искам да видя сащ дали ще го направи! Абсурд, те само мачкат и унищожават
  • 11 Гледач

    154 40 Отговор
    Германците са ТУРЦИ. Турците който са родени в западна Турция(Германия)им се смеят открито.И тия глупости че нямаме работна ръка са лъжа.Просто БЪЛГАРИТЕ ходят да работят в западна Турция ТОЕСТ Германия. И ако направят завод за коли в БЪЛГАРИЯ ще работят БЪЛГАРИ а това е ПРОБЛЕМ ЗА ТЯХ.АААА СЕГА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ЗАЩО НЕ ИЗГОНИ ХИПЕРМАРКЕТИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.?ЗАЩОТО СЕ НАСИРА КАТО ЧУЕ ЗА ТЯХ.А те ИЗНАСЯТ от БЪЛГАРИЯ 700 милиона евро на месец. А това са пенсии заплати и детски надбавки. Е БОЙКО АРИ ВИКНИ СИК ДА ИЗМЕТЕ ХИПЕРМАРКЕТИТЕ ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ. ИЛИ ЗА ТЕБ СМЕ ТОР .

    Коментиран от #15, #75

  • 12 Рошко

    37 8 Отговор
    А аз питам евреите от дойче зеле, има ли? И отговор не искам
  • 13 Бай Яни

    44 17 Отговор
    Верно е с туркия не се мерим. За изминалата година продадени 100 000 нови автомобила, ама верно не са от типа фолкбоклука. Дори и в Перник претопяват прочутият Голф. На кому тук в БГ му пука за тези боклуци. Виж друго е Бенц, Джип, Ягуар, Порше. А пък всеки които разбира от автомобили си изгради автосервиз. А в Сливен даже по поръчка и СИН КАР 1 ще ви направят.

    Коментиран от #20, #77

  • 14 Обичам свинска пържола

    38 17 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ти пък...., за продавачка каква квалификация??? Хората искат квалифицирани работници за производство на автомобили

    Коментиран от #16, #30

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 82 Отговор

    До коментар #11 от "Гледач":

    По-добре бързо да въведем Еврото в България, отколкото да изгоним германските супер-маркети...
  • 16 Инджинеринът

    56 11 Отговор

    До коментар #14 от "Обичам свинска пържола":

    Така си мислиш ..обикновенни бачкатори,които да изпълняват команди-''прави-1'' , ''прави-2'' колкото искаш, с лопата да ги ринеш.Липсват инженерни кадри, които да поддържат и настройват линийте...но това не е болка-винаги могат да командироват инженерен персонал от европейските заводи и поделения.Виж, за пазара са съм съгласен, но не е никакъв проблем да се построи завода някъде , да речем Пловдивско..или Бургаско.

    .

    Коментиран от #26

  • 17 Как така

    58 2 Отговор
    Ние и стари автомобили можем да произвеждаме, само тук да е завода. Ще започнем с Голф 3, понеже е най-продажен.
  • 18 Много си прав дЕдо

    40 9 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви":

    Как хубаво го каза само-:"Един ден"!!!Ама не казваш че няма да е този век!А след сто години през дедовия ми, как щяла да цъфне!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 И кой точно ще я направи в Сливен?

    37 5 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Яни":

    Кажи ми кой ....едни накладки немогат да сменят там вервай всичките ги познавам ,и проекти ли не бяха то коли то чудо....тъй че кой ще направи кола?Пламен Мързела 10 години прави оная бракма в на Начев гаража....
  • 21 Правят ни на луди

    77 20 Отговор
    Благодарение на Герб ,сме ибрикчии на Турция.Скоро Ердоган ,ще прави възродителен процес,ама от мюслита.Благодарение на BTV и Нова телевизия с турските сериали всяко новородено извън големите градове на България се казва Фарук,Мюмюн и Айше.

    Коментиран от #28

  • 22 Готин

    95 4 Отговор
    Заводите за автомобили ползват огромни количества електроенергия. Няма нормален инвеститор, който за започне производство в страна в която ел. енергията променя цената си в пъти ежедневно. Нашият бизнес ще се изнесе на вън, камо ли чужд да дойде в България. Всичко е мечти и илюзии, докато не се стабилизира енергийният пазар!

    Коментиран от #44

  • 23 ха ха ха

    53 11 Отговор
    Няма я, нали ни турихте БОКО да унищожи всичко и да държи ниски заплатите, за да дойдт българите да ви слугуват ;)
  • 24 ха ха ха

    33 4 Отговор
    Но където е текло пак ще тече, всичко ще се обърне - помнете ми думата!
  • 25 Ехоо

    59 11 Отговор
    За жалост това е истината. Бойко и да се пръсне от надиване, служи само за подигравки и присмех! А товя е България в негово лице! VW по добре да направят завод за отпадъци. За това ставаме!
  • 26 Обичам свинска пържола

    59 8 Отговор

    До коментар #16 от "Инджинеринът":

    Защо си мислите, че разбирате повече от хората на които животът им е минал в производство на автомобили? България няма кадри, България няма инфраструктура, България няма пазар, това е положението. Борисов добре почна с инфраструктурата, добре каза, че за да идват инвеститори трябва да има пътища, но като няма контрол пак ще си караме колите по разбити пътища. Хората имат избор, ако не в България, другаде ще отидат, но ние нямаме избор, имаме нужда от такива инвестиции

    Коментиран от #45

  • 27 Цветанов

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "бл.134 в Зап. парк":

    Дообре
  • 28 Ха ха ха

    15 20 Отговор

    До коментар #21 от "Правят ни на луди":

    В Русия най много се гледат турски сериали, но не мислят като теб, а може би са по умни от теб
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 прос

    23 3 Отговор

    До коментар #14 от "Обичам свинска пържола":

    Автоджаазите ни пишат история! Могат да я гепят, и разфасоват за минути, значи, и обратното могат! Хората сме прости, монтьори, шофьори, касиерки, и чистачки бол ще се справим, младеж! Какво, и трябва на една фабрика!

    Коментиран от #35

  • 31 Хахаха

    57 4 Отговор
    Щото Словения и Чехия са огромни държави, а Бълтария малка.
    Истината е, че Ердоган предложи да купува гарантирано по 60000 автомобила за 10 тодини.
    Ще ги плаща държавата, а това е непозволена държавна помощ.
    Чак се кефя на ситуацията, в която се поставиха "умните" шваби.
    Ако изберат Турция ще последва не европески, а световен бойкот.
    Ако изберат България, ще ръсят кеш тук като посинели.

    Коментиран от #100

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Николов

    62 4 Отговор
    Тези идиоти които закрих а техникумите и професионалните училища докараха до това положение младите хора. Дипломи от гимназии, не знаят какво е болт, винт гайка. За Ел. Енергията пишат пълни глупост, не правят разлика между квт и квтч, цена за квтч сравнява с цена за мвтч онзи от Разград прости хора в МОН е докараха до тука, какъв Фолсфаген ще дойде, никога няма да се случи това. НАЙ МНОГО ДА ШИЕМЕ КАЛЪФИ ЗА ВОЛАНИ, НО И НЕМЦИТЕ ИЗБЯГАХА ОТ МУСАЧЕВО, НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ!!!!

    Коментиран от #34

  • 34 гого

    43 1 Отговор

    До коментар #33 от "Николов":

    Германия много си пази интереса на индустрията, не случайно дърпат северен поток 2. Газта им е много по евтина от нашата, и всички имат! Нищо чудно, и тока да е по- евтин, особено индустриалният

    Коментиран от #41

  • 35 Обичам свинска пържола

    51 4 Отговор

    До коментар #30 от "прос":

    Прав си, може да разваляме всичко, в това сме много добри. Развалихме всичко построено през комунизма за година, и....... успяхме ли обратното, успяхме ли да построим заводи, училища, градове, села...., ето за това всеки ще ни прескача, защото се мислим за много умни, а сме в дъното на дъното
  • 36 Лакардиятя

    17 4 Отговор
    Чакай, чакай да помисля, абе България не беше ли в Европа и ЕС ??? Пфу, да му се невидим, тва Брекзит, тва газ -поток под морето, не ги разбирам, ама , ние сме прости хорица, ще ни обяснят правилно и ще разберем!
  • 37 хуху

    30 10 Отговор
    турците са търговци и ще се възползват от всяка възможност.българи да правят фолксваген? това си е предпоставка за фалит на компанията.
  • 38 Иво

    54 3 Отговор
    Няма квалифицирани кадри, защото след 45 години комунизъм и след 30 години демокрация, безброй кадърни хора напуснаха страната. Тези които останахме, системата ни прекърши. Всеки гледа да се опрявя някак си сам и равносметката е това! Първи по смъртност в света! Последни в европа по икономически показетели и стандарт на живот! По данни от ООН и Европейски статистически институт! Наздраве господа политици!
  • 39 123456

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Не съди по себе си
  • 40 123456

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Не съди по себе си
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 дядо Йоцо

    18 0 Отговор
    Ходили ли сте в поликлиника, на регистратурата: доктор Иванов тук ли е?
    Не, но сестрата ще ви приеме:)
    Виде ли са
  • 43 Перник

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Опредено!!! Язе нов гоуф докато съм жив няма да си купя. Жалко че покрай сухото ще изгори и мокрото...т.е. и нов Хюндай, Киа, че дори и Дачия няма да купя, въпреки че они немат вина, ама сори. Пълен бойкот!!!!!!!
  • 44 Бойко Борисов

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Готин":

    Киро, ти ли си бе! Престани да ходиш по телевизиите и форумите
  • 45 Инджинеринът

    36 2 Отговор

    До коментар #26 от "Обичам свинска пържола":

    Защо ли , питаш? Ами защото младините ми минаха във военните заводи и знам мноого по-добре игрите в този бранш от тебе.Може би не знаеш , но 91-92 год. ,,Рено'' искаше да прави купета в комбинат ''Бета' и оборудването го имахме на лице, нужно беше малко техника още и организация и за месец -два нещата тръгваха. А като имаш производство на купета, останалото е въпрос на 1-2 години да оборудваш едно производство от-до..само че ние, както винаги ще чукаме дявола както хвърчи. Темата е много голяма , но не ми се влиза в безсмислени спорове, но като последно-ако мислиш че някой ще дойде и ще ти оправи нещата, а теб ще те мързи един домат да посадиш и да се чудиш кого и как да окрадеш ( разбираш че не визирам теб персонално, нали)..ами няма да се случат нещата, разбира се.

    Коментиран от #67

  • 46 asoos

    29 0 Отговор
    То пък голям потенциал се иска да работиш на поточна линия за месец ставаш абсолютен робот даже не мислиш какво правиш 8 часа на крака.Вие да не мислите че ще сглобяввате двигатели скоростни кутии и т.н Всичко идва на части и се монтира на лентата.
  • 47 Ццц

    17 4 Отговор
    Абе нещастници!И аз не го харесвам!Ама кой е направил ,нещо повече за България?Посочете ме един само!!!
  • 48 Хасан

    11 12 Отговор
    Пазара е важен ,казах го от самото начало ...има жестока конкуренция и не този който произвежда а този който продава остава на крака...в Турция ще продавят с незасъхнала боя...а и немците не разбирам.".щото влязъл в Сирия " ами Франция влезе в Либия , Сащ влезе в Сирия и Ирак , Русия влезе в Украйна и Грузия

    Коментиран от #50

  • 49 Libre comme air

    23 1 Отговор
    Ами всеки лобист дърпа чергата към себе си.. ако искат персонал немците могат да организират курсове и все ще се намерят българи да работят.. И аз никога не бях работил в Германия и не знаех как се работи на поточна линия.. но немците ми показа и без да знам немски работи два месеца в един месокомбинат WILKE..
  • 50 гост

    21 7 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Айде пък ти сЕдни си на задника бе, цъфнали сте че и вързАли....и вас ви обличат китайчетата, кво си мислиш. Вчера четох извадка на Министерството на икономиката на Турция..баланс по търговското салдо-2,7млрд$ износ срещу 18,3млрд$ внос в полза на Китай. разлика-6 ПЪТИ...даже ибриците сигурно от там си внасят .
  • 51 Бай хой

    19 6 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви":

    А дано ама надали щу за глупости говорите след пет години в Мутроландия освем пенсионери и улични псета друг не виждам кой ще стои истината че човека си е напълно прав нито кадри нито инфраструктура нито пазар те дори в Сърбия да направят завода по ще намерят кадри а сърбите са поне двайсет години по напред от мутроландия
  • 52 Силистренец

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Ооо да в чужбина са най-кадърните берачи на домати ,най-кадърните общи работници в строителството, най-кадърните чистачи!За каква кадърност говорят в автомобилните заводи отдавна сглобяването е на 80-90% от роботи .Така ,че хора няма не ,че кадърните само са избягали
  • 53 За съжаление

    17 27 Отговор
    България по нищо не може да се сравнява с Турция Това е факт Комунизма ни върна много назад

    Коментиран от #54, #99

  • 54 антиЛибера

    35 8 Отговор

    До коментар #53 от "За съжаление":

    Назад ни върна демокрацията. При комунизма след 70-те имахме икономика колкото на турция и гърция взети заедно.
  • 55 Коя ьеше

    16 0 Отговор
    Страната на мисирките и тиквите
  • 56 КАСАПИНА

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мартин":

    Прав си, правят скоростни кутии в босна, и оттам имат много проблеми, където бутне мюсюл винаги могат да се очакват проблеми.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Арабаджиев

    4 1 Отговор
    Не кола, асансьор ми трябва и шахта 300 квадрата около него!
  • 60 България и технологии

    4 5 Отговор
    Хахахаха
  • 61 Бай Курти

    9 8 Отговор
    Каквото и да приказваме,за съжаление турците са прави. Никакъв "хой" не става от нас!
  • 62 гост

    6 3 Отговор
    чe e изключeнo Cъвeтът дa пoдкрeпи изгрaждaнeтo нa нoвия зaвoд, дoкaтo Турция прoдължaвa oпититe дa пocтигнe пoлитичecкитe cи цeли чрeз вoйнa и нacилиe. - по същата логика не трябва да има заводи в САЩ, които постигат своята доминация над петролните пазари с война, насилие, заграбване и убийства. Защо ФВ произвежда в САЩ? ФВ действа чисто икономически, има ли полза без задължения, значи е изгодно. Защо не направят завода си до този на Тесла в Бранденбург като искат квалифицирани кадри (причината, поради която Тесла го е избрала)?
  • 63 Агент на ДС

    22 4 Отговор
    Абе тия емигранти много започнаха да се перчат...

    Вместо кротко да си робуват там, с наведени глави, да си чистят рибата, да си скубат пилетата и да берат не-нам-кво-си, нека си спомнят, че са допуснати там, не защото са много способни и можещи, а само защото са ЕВТИНИ, и вършат черната работа, тая, която местните не искат, за 25% от заплатата им !

    Иначе казано, неуките, мързеливи и неграмотни "специалисти", които не можаха да се справят тук, станаха бели роби по света !

    Коментиран от #111, #112

  • 64 Анти чакал

    3 6 Отговор
    Абсолютно и кавичка не може да стане България за Турция
  • 65 киро

    15 1 Отговор
    Има нещо вярно в това , и като прибавиш кън мегативите ВИСОКАТА ЦЕНА НА ТОКА В БЪЛГАРИЯ , везните много се наклоняват към Турция ! Тези гудета в парламента си мислят , че сме ги избрали да си усвояват едни пари и да работят за себе си ........ ! А ние си мислим че работят за благото на родинарта - респективно за българския народ !!!! Ама ще дойдат избори и ще видим .... !
  • 66 Иванчо Мераклията

    16 5 Отговор
    И квалифицирани работници има и инженери има. Те са и по добри от турските. Това се доказа от Европа. Това за пазара е вярно защото не ни дават да забогатеем

    Коментиран от #76

  • 67 Някой си

    26 1 Отговор

    До коментар #45 от "Инджинеринът":

    Прав си.Далечната 1995 год в един завод във Варна, ВАМО ,за мотокари ,започна производство на РОВЕР МАЕСТРО, добра локация,частите идват по море, и още куп предимства.За онова време тоя автомобил си беше доста добър, но VAG придоби Шкода и пусна ,,Фелицията,, един дрънгел , с 50% по ниско вносно мито за България.Мисля че беше през 98, не помня точно, нашите продажници отказаха на РОВЕР ГРУП същите условия за внос на частите за ровера.Ясно е защо, някой се е нагушил ,явна корупция,няма спор.При такава ситуация англичаните вече не бяха конкуренция на родния пазар,още повече че почти всички бакшиши се обзаведоха с шкоди.И така накратко Роувър прекрати сглобяването на автомобили и дотам. На мястото на тоя завод в момента се шири жилищен комплекс,огромен и празен......няма да казвам чие име се спряга за инвеститор,то не е и толкова важно.Важното е че тук( България) имаме уникалната ,,способност,, да съсипваме АБСОЛЮТНО ВСИЧКО. Кой инвеститор ще дойде? Никой. Някой да не си мисли че тия с милиардите и произвеждащи стоки в световен мащаб не проучват историята на други инвеститори там където и те са се насочили.....ами проучва се поне 20 години нжзад във времето.Така че завод на ФОЛКСВАГЕН в България няма да има.
  • 68 Бог

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви":

    Прости ,Противни,прокълнати Цървулски Ц.гани ... По корем ще Лазите ... Камбани ще ядете ... Децата си ще погребете !Най долното Животно ... Ти му помагаш то ходи Лай.а да Яде !!!
  • 69 322

    3 10 Отговор
    Така е съгласен съм с това мнение, че България си е отиваща в небитието страна, без хора ще си остане и за какво да се инвестира в тая страна!
  • 70 ввв

    17 0 Отговор
    Глупости на търкалета. То по тази причина в Словакия изобщо не трябва да има такива заводи а има цели 3. Интересно как ще реагира европейската комисия за скритата нерагламентирана помощ от страна на турската държава първо милиарди субсидии за строежа и ангажимента за покупка на 40 хил коли годишно ..
  • 71 незнайко

    15 4 Отговор
    Единственно съм съгласен, че пазарът за нови автомобили е твърде малък. Да не би турцете да станаха по УМНИ от нас ? Срещу добро заплащане в БЪЛГАРИЯ ще получат отлични кадри !!! Инфраструктура се прави паралелно с изграждането на обект а и ние все пак сме в ЕС !!!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 bronson

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    gost germania nikoga ne e proizvegdala bokluci a tova chemafiata v BG progoni vsichki mladi i talantlivi hora v chugbina e fakt taka che kolkoto i da se peniavchish po adres na germania tia vinagi e bila i shte bade velika dargava a ti na vsiakade shte si prosto GOST no dali gelan gost
  • 74 bronson

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мехмед":

    da Mehmed tova e taka i niama za kakvo da se dravchat tuka niakoi drugari zashtoto do kato turcite rabotiat v BG se krade bezogledno
  • 75 bronson

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гледач":

    i kakvo gledash GLEDACH may samo gledash no nishto ne vigdash da kagesh che DEUTSCHLAND sa turci beshe nay oligofrenskoto izkazvane no v BG oligofreni da izkash koi ostanaha v Bulgaria samo pensioneri i uchenici koito samo chakat da zavarshat sredno obrazovanie i da otidat v chugbina da uchat i giveiat taka che tuk niama da ima koy da raboti
  • 76 Хасан

    7 11 Отговор

    До коментар #66 от "Иванчо Мераклията":

    Абе човек ,турчина прави дронове,подводницу,самокетоносач а ти ми говориш за български инженери
  • 77 bronson

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Яни":

    bay jani kakto go narichash ti volkbokluk e nay golemiat i moderen avtomobilen concern v sveta tozi concern osven avtomobilite VW proektirat i proizvegdat BUGATTI i oshte super avtomobili a ti BAY JANI kakvo proizvede da sutrinta se oblekchi v kenefa i tova ti e za dneska
  • 78 bronson

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    gost zapomni che LIDL i Kaufland spasiavat bulgarskite pensioneri ot gladna smart
  • 79 ПСИХИАТЪР

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "ШИБАЙ":

    Я МЛЪК БЕ ЗООФИЛ НЕЩАСТЕН !!!

    Коментиран от #83

  • 80 Ердоганвгъза

    8 1 Отговор
    Тия пЪ фесове, колите произведени в Българи, пак могат да се продават в Турция и в цяла Европа! Това не е производство за местния пазар. Чалми невежи....хахахахаха
  • 81 Mmmm

    3 1 Отговор
    Чак сега ли се усетихте?
  • 82 Хасан

    2 4 Отговор
    Искаме да го лапаме , бащицата Ердоганя ни го подава яко в Турция!
  • 83 Ердоганя

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "ПСИХИАТЪР":

    да ти го вкара !
  • 84 VikiLexus

    6 0 Отговор
    Един силно огромен факт е пропуснат кокетно в статията! В Турция с цел стимулране на продажбата на чисто нови леки коли на местни от няколко години има закон коли над 1700 сс с 45 % по-висок данък и гр.отговорност...с над 2.2 л. мотор 75% увеличение на данък и гр.отговорност! Затова масово в Турция колите са новите модели произвеждани в Турция - Фиат Типо - Тойота Корола 1.6 дизел и 1.5 турбо бензин както и Рено Меган и от товарните всички в Турция са Форд Кънект 1.5 тдци баничарките и новите Ивеко камиончета 2016-2017 г. с малките мотори.
  • 85 Няма толкова луд инвеститор

    3 6 Отговор
    Който да предпочете българия пред Турция.
  • 86 Фатих Мехмед

    2 8 Отговор
    Бегето е един паразит дето само краде и лъже по времето на ссср бехте кърлеж дето само смучеше сега по време на демокрацията се насочихте пак към европата и саш за да смучете от там само по време на слутаните бехте там където требва да сте на дръвника😂😂😂😂
  • 87 Султан Баязид

    5 9 Отговор
    Целото беге е колкото готвачите в турската армия😂😂😂😂

    Коментиран от #89

  • 88 Добре де

    11 2 Отговор
    Правете си го в Турция, какво чакате още !?
    Е без това никой тука не ви иска каручките, които и сега се правят от турци в Германия.

    Коментиран от #91

  • 89 незнайко

    6 3 Отговор

    До коментар #87 от "Султан Баязид":

    В Турция освем КУЛИНАРИ дриги длъжности има ли ??? МАЙ НЕ !!!
  • 90 Коментатор

    16 5 Отговор
    До някъде имат право турските политици, НО не споменават много важни факти в полза на България!
    1. България е част от ЕС!
    2. България не окупира чужди територии в 21ви век!
    3. В България количеството промити мозъци на т.нар. ислямисти (джихадисти) е доста по-малко в сравнение с Турция!
    4. България може и да се управлява към момента от зеленчуков дон Корлеоне, но той е по скоро васал на запада и винаги слушка! От друга страна Ердоган показа много пъти до тук, че действа като откачен диктатор и на него не може да се вярва в никакво отношение!
    5. За т.нар много специалисти в Турция. Вие кпували ли сте си някаква турска качествена техника?! Може и да има такова животно, но качествено и произведено в Турция по принцип не стоят в едно изречение!
    6. Колко турски учени са допринесли с нещо полезно за света, като процент от населението им и колко български?!
    7. Не ми я хварете Турция! Макар и доста развита спрямо преди, все още има хора вТурция, които убиват децата си само защото са преспали с половинката си преди брака!

    Коментиран от #92

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Хасан

    5 7 Отговор

    До коментар #90 от "Коментатор":

    Мога да те опонирам само с едно изречение ..българина си е дупедавец ..Фердинанд,Сталин ,Брюксел ..не е важно
  • 93 Спиш ли народе?

    9 4 Отговор
    Ако не бяхме под турско иго и да са ни клали като добитък (рая) и ние щехме да бъдем към 60 милиона! Трябва да ни компенсират за това турската държава, защото те са виновни!
  • 94 Дюнерджията

    5 4 Отговор
    Скоро Турция като приватизира България, нещата ще се отправят за българина и няма да има нужда да ходи на пазар до Одрин, Чорлк и Истанбул. И работа бол, само дето бай Ганьо е мързелив, алчен, прост и завистлив.

    Коментиран от #98

  • 95 МОЛИ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    НЕ МОГАТ НИЩО ,ЗАЩОТО КОГАТО ГРАДЯХМЕ СЪЦ.ОБЩЕСТВО, В ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УЧИЛИЩА ОТИВАХА САМО ТЕЗИ,КОИТО НЕ СТАВАХА ЗА НИЩО.ИЗКЛЮЧВАМ ЕЛИТНИТЕ ТЕХНИКУМИ И ГИМНАЗИИ.ОТИВАХА САМО ДА ВЗЕМАТ ДИПЛОМ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ.СЕГА ОБАЧЕ,ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ МЛАДИТЕ НИТО УЧАТ,НИТО РАБОТЯТ.А,НЕ ,ЧЕ ОТИВАТ В ЧУЖБИНА.ТАМ ОТИВАТ ДА УЧАТ ВИСОКО ИНТЕЛЕГЕНТНИ ДЕЦА.В Б-Я НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ-РАБОТНИЦИ.ВСИЧКИ СА САМОУКИ.ТОВА Е ИСТИНАТА.
  • 96 Бико

    2 2 Отговор
    Много от тук пишещите защитават тезата, че най-способните българи са емигрирали и в страната са останали боклуците. А за Турция не говорят как от повече от 50 години емигрират и то в Германия. Там има цели градове, квартали с турски емигранти. Когато играят футболни отбори на Турция в Германия публиката е повече от турци на стадиона. Е , къде е истината за лобитата и къде да се построи заводът?
  • 97 Българин

    6 2 Отговор
    СМЕШНО ТА ЧАК ЖАЛКО!!! КВАЛИФИЦИРАНИТЕ КАДРИ ЗА РАБОТНИЦИ В ТУРЦИЯ СА АНАДОЛЦИ БЕЗ ОСН.ОБРАЗОВАНИЕ И ПРЕТЕНЦИИ И РАБОТЯТ ЗА 600евро,А НА БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА 1200евро НА КОНВЕЙРА! ЗАВОДА ЩЕ СГЛОБЯВА 350хил.АВТОМОБИЛА ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА,РУСИЯ И АРАБИТЕ! БЪЛГАРИЯ Е ВОДЕЩА В СОФТУЕРНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ...45хил.бр.,А ИМА ТЪРСЕНЕ НА 60хил.бр.НАШИТЕ ЦИГАНИ СА ПО-ОБРАЗОВАНИ ОТ АНАДОЛЦИТЕ! РБ НЯМА ПРАВО НА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ НА ФИРМИТЕ!!!
  • 98 Коментатор

    8 1 Отговор

    До коментар #94 от "Дюнерджията":

    Да предположим теоретично, че това стане (да не дава Господ), колко турци от Турция си мислиш, че ще те познаят като техен равноправен събрат??!!
    По време на турското робство обекновените българи, българите мохамедани и родените в България с турски корени, са третирани абсолютно като един тип хора - рая!!!
    Не си мислете, че като Ердоганчо ви спонсорира, чрез ДПС и производните на нея партии, вие ще бъдете повече уважавани от турците родени в Турция!!!
    Това е само още един пример за разделянето на хората в България! Както е казано - разделяй и владей!!!
    Обединения народ почти нищо не го спира!!!
    Така, че всички пишещи с турски имена тук в чата, да знаете, че вас първи ще ви "приемат с отворени обятия"!!!
  • 99 Соломон

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "За съжаление":

    Най-умният от всички умни! Ти си просто за сьзжаление!!!
  • 100 321

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Браво! Най-смисленото мнение. Точно забранената от ЕС държавна помощ, която Турция предложи е причината за избора. Всички други глупости са само измислици. 4000 работници - които завиват болтове и фиксират детайли имаме - достатъчно е основно образование - да може да прочете инструкцията от няколко изречения. Инженери - доста добри излизат по няколко хиляди от ТУ-ти в страната. На този завод му трябват 100-тина. А и 90 % от тях ще са германци първите няколко години. Инфраструктура имаме - пътищата са най-маловажни - портове по море и Дунав и железопътни са истината. България си има достатъчно.

    Коментиран от #104

  • 101 Факт

    5 1 Отговор
    А правата на кюрдите и арменския геноцид!?
  • 102 поредната турска дъфка

    2 0 Отговор
    Щом в Унгария фв дялкат премиум Ауди та , значи може и другаря шорош го знае много добре , ама щом и в Китай дялкат авто боклуци под чужд брянд за цял свят на далавера , значи хеееептен може , пари и хора няма действайте ....
  • 103 Пффффф

    2 1 Отговор
    Ако не бяха немюсюлманите да вкарат в света на интелекта мюсюлманите щяха до ден днешен да се разхождат по анадолу с ибрици и килими . кой трябва да е тъп човек че да се хвали с чужди постижения . първо да посочат поне един турчин който да е направил научно откритие или развил някаква технология и тогава да пъчат гърди
  • 104 Естествено

    3 0 Отговор

    До коментар #100 от "321":

    че лъжат. В София има две училища за шофьори и монтьори от 20 години насам са с пълни претъпкани паралелки а отскоро разрешиха да учат там и момичета понеже преди не приемаха. и сега изведнъж нямало квалифицирано кадри , глупости на таркалета , ако поискаш да докажат подобно твърдение просто не знам как ще го направят
  • 105 Манчо Ганчев Панчев

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дедо ви":

    ... и един ден... (=и един век).
  • 106 Васил

    4 2 Отговор
    България е изостанала поне с 50 години от Турция ако не и сповече
  • 107 банго васил слуша азис

    0 0 Отговор
    Преди 50 години си бил в килотите на баба си от горно хурнаре тролчо тролев.
  • 108 Язе

    1 2 Отговор
    БГ е 500 млн. пазар и толкова работна рака. БГ е ЕС. Турция е подла и арогантна кочина. Света няма да я търпи вечно. Вече успяха да олайняват завзетите на Ататюрк, който се е учил от Левски. Сега са на път да олайняват и отношенията си с Русия. Опитват се да се самоликвидират ритуално като едновременно с това плюят по съседите си. Жалко за обикновените образовани хора в Турция, жалко.
  • 109 Язе

    1 1 Отговор
    Това което все още държи турската икономика се казва инерция. Тя се натрупа благодарение на ИДИЛ, които подаряваха петрол на Ердоган в неограничени количества срещу оръжие, обучение, логистика и защита. Десет години Турция разполагаше с почти безплатен петрол. Мандрата обаче затвори. Инерцията намалява...
  • 110 Гочо

    0 0 Отговор
    Фалира ли мечтата за родно производство
    Пламен Георгиев Пламен Георгиев29 март 2017, 06:45, oбновена в 06:46
  • 111 Ганьо

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Агент на ДС":

    Мързеливите остаха в България паун
  • 112 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Агент на ДС":

    Мързеливите остаха в България паун
  • 113 Робев

    1 0 Отговор
    Нормално да е така, в България може само боклуци от Италия да дойдат
  • 114 Бай ганойййййй

    1 0 Отговор
    Казаха ли ви го прости българи хем сте кенефа на европа хем пък ефелък давате в случая сте боклука на европа

    Коментиран от #115

  • 115 😺🐶😅😺😽

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Бай ганойййййй":

    Интересно ти какъв българин си, та така ни обиждаш, боклукчак долен.

    Коментиран от #117

  • 116 Истината боли

    1 0 Отговор
    Калпав народ който ражда калпави управляващи е равно на калпава държава втора ръка коли дрехи и тн. Колко срам щ се бере на ония свят след житейския ни път тука не е истина. Германия загуби войната сринаха я с бомби така че има право да го каже защото се вдигна и възстанови.
  • 117 Прав е

    0 0 Отговор

    До коментар #115 от "😺🐶😅😺😽":

    Кой голям инвеститор ще иска да си кара стоката по ам Тракия му Пловдив и Стара Загора или по другата лоша инфраструктура...
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 КултураМиЯнко

    0 0 Отговор
    И са много прави... Да идват зарзавадчиите да правят заводи за консерви тук
  • 121 специалист

    0 0 Отговор
    абе драги лобисти и привърженици на турция, знаете ли колко е инфлацията в турция от години наред, всеки ден е в %, това е страшно, защо това не го споменавате а? Турция е колос на глинени крака, които всеки момент ще се прегънат и всичко ще рухне с пълна сирла и трясък, както стана няколко пъти в Аржентина! освен това турците разрешават всеки конфликт с сила, а не по цивилзационен начин! никой европеец няма да иска скоро да работи с тях!
  • 122 ганю

    0 0 Отговор
    Мъдрите управляващи "политически боклуци"
    от 33 г служат на мафията затова а и по лесно се манипулира прост народ
    и се краде по лесно та затова е така.
    Ще му целувате и предника и задника на Бай ви Тошо
    направи той много за 30 г което вие го окрадохте