Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 10:29 3 227 16

Науката за претъпканата планета

  • пренаселване-
  • планета-
  • демография-
  • раждаемост-
  • световен глад
Науката за претъпканата планета - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По прогнози на ООН към 2050 год. на Земята ще живеят 9,7 милиарда човека и повечето от тях ще са от развиващите се страни. Заради нарастващата урбанизацията в средата на века 70% от световното население ще обитава градовете. Как да се нахранят толкова гладни гърла при положение, че ресурсите вече се изчерпват? И може ли нуждите на популацията да бъдат удовлетворени, без да се причинява допълнителна вреда на нашата планета? Вероятно пренаселеността ще предизвика промяна в сега познатите ни социално - икономически отношения - дори без вълнения, чисто пасивно, ще ги премаже със своята многотонна тежест.

Според специалистите производството на продоволствие трябва да се увеличи поне със 70 %, за да стигне то за всички хора. Ползата от такива изказвания е, че над тях се слагат стряскащи заглавия, заради които вестниците се продават. Но те не предлагат решение на проблема.

В момента гладуващите по нашата планета са 850 милиона. И всяка година около една трета от произвежданите храни - 1,3 милиарда тона на стойност 1 трилион щатски долара, бива изхвърляна на боклука. У нас този показател е 670 т. Причините за съвместното съществуване на мизерия и богатство са множество, ала главното е, че капитализмът и последното му уродливо проявление – глобализмът, не предполагат равнопоставен достъп към ресурсите. Затова ако фермите и фабриките почнат да произвеждат повече продукти, страдащите от недоимък няма да намалеят – ще се увеличат бунищата и печалбите на ръководителите на концерните и фондовете, контролиращи икономиката. Ще се повишат и цените – против здравата логика те не спадат, когато на пазара има свръхпредлагане.

Друг важен аспект на проблема за пренаслеността и яденето е регулирането на раждаемостта. Тук ще спра не от политкоректност, а защото пристъпвам извън рамките на темата.

Как да се приготви много храна с по-малко продукти и средства? Българските производители се справят със задачата като замесват хляб от лошокачествено брашно и набухватели, а за колбасите събират отпадъци от целия континент. Другаде залагат на научно – техническите нововъведения. Очаква се към 2030 год. обемът на пазара на селскостопанските технологии да нарастне от сегашните 135 милиарда щ. д. до 700 милиарда щ.д.

В края на юли 2019 год. американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) разрешава продажбата в магазините на бургери от алтернативно месо, направено от калифорнийската фирма «Impossible Foods». Дотогава продукцията е била предлагана в 10000 ресторанта в САЩ и чужбина. Специалистите одобряват употребата на легхемоглобин – в случая този компонент кара растителното месо да «кърви» като истинското.

Според потребителите изкуствените кюфтета не се отличават по вкус от замесените с говежда кайма. Производителят подчертава, че в сравнение с традиционното производство, за неговите недобургери са нужни по-малко земя (95 %) и вода (74 %), а отделяните в атмосферата парникови газове са намалени с 87 %.

Преди двадесетина години идеята за създаването на изкуствено месо звучеше странно. В наши дни тя е в основата на стремително развиващ се отрасъл. По прогнози на «UBS Global Wealth» пазарът на растителни белтъчини в САЩ ще достигне 85 милиарда щ. д. (в момента той се оценява на 4,6 милиарда щ. д.).

Случващото би могло да се приеме и за демагогия – под натрапвания апел за опазване на околната среда и за здравословно хранене да печелиш от химическите си полуфабрикати. Явно е, че с увеличаването на населението, особено на градските безделници, спада нивото на взискателност.

Друго направление в производството на алтернативни протеини е «отглеждането» в лабораторни условия на месо от животински клетки. Засега прилаганата методика е много скъпа и фунт (0,454 kg.) месо от «Mempish Meats» струва около 2400 щ. д.

Работи се над създаването на изкуствени заместители на рибата и на кравето мляко.

Редно ли е растителните и изкараните от епруветка алтернативи да бъдат наричани «месо» или да носят названията на привичните нам месни продукти? Предвид обстоятелствата, скоро производителите, контролиращите органи и потребителите ще трябва да помислят върху това. Става дума за хората по света. У нас проблемът с ерзац продуктите се реши по елегантен начин – например, цените на заместителите на млечните продукти се изравниха с тези на аналозите им и така изчезна необходимостта те да бъдат нареждани в отделни хладилни витрини с предупредителен надпис.

Изкуствената храна може и да спомогне за преборването на глада, но не е ясно как тя се възприема от нашите организми. Изолирайки се от природата, хомо сапиенсът рискува да се превърне в нов вид – полужив, полусинтетичен.

Вертикалните аеропонни и хидропонни оранжерии се внедряват постепенно в градския ландшафт. В тях корените на растенията се поставят в специални съдове, в които постъпва хранителен разтвор от органични торове. С помощта на «безпочвена» технология компанията «Valsent» отглежда 500000 кочана салата на 100 кв. метра в британския зоопарк «Paignton Zoo». Ако зарзаватът растеше «по старому» на полето, щяха да са нужни 20 пъти повече земя и вода.

Според изследователската фирма «Grand View Research» към 2025 год. световният пазар на вертикални ферми ще достигне 9,96 милиарда щ. д.

Експериментира се с използването методите на машинното обучение за определянето на оптималните условия за отглеждането на зеленчуците. Идеята е, че посредством изменения на микроклимата може да се пресъздат характеристиките на селскостопанските култури, отгледани в който и да е регион - например, ягодите в Пазарджишко да имат същите размер, цвят, хранителни свойства и структура, като на тези от Южна Африка.

С «програмиране» на организмите се занимават изследователи по целия свят. Един от широко използваните методи е CRISPR (CRISPR/ CAS9). С негова помощ се решават различни задачи: премахване на гени, отговорни за дадено заболяване, унищожаване на устойчиви към антибиотици бактерии, създаване на биокомпютри и молекулярни записващи устройства (използва се способността на бактериите да запомнят генетичната информация на вирусите).

В края на 2018 год. с тази техника китайският учен Хе Жианкуй модифицира гените в човешки ембриони с цел да ги направи резистентни към вируса ХИВ. Впоследствие се родиха две деца.

Показателен за важността на генното инженерство е фактът, че сред подкрящите неговото развитие са такива човеколюбци като DARPA (Управлението за перспективни изследователски проекти към МО на САЩ) и Управлението за военноморски изследвания на САЩ).

CRISPR (CRISPR/ CAS9) се използва и в селското стопанство – за подобряване на хранително – вкусовите качества на културите и за повишаването на устойчивостта им към заболяванията и климатичните изменения. Така японски учени променят генома на домата - «изключват» гена, който препятства формирането на плод без предварително опрашване, и получават растения без семена.

Американски фирми разработват методи, основани на изкуствения интелект, които биха помогнали на фермерите да преценят кога е подходящото време за засаждане, поливане, торене и събиране на реколтата. Как изглежда това? Безпилотни летателни апарати с монтирани датчици и камери облитат засетите с пшеница поля и лозовите масиви, събират данни за влажността на почвата и растежа на растенията, правят инфрачервени снимки. После специална програма обработва информацията и подготвя съответните препоръки за стопаните.

Правилното планиране и оценката на риска са изключително важни за селскостопанските производители. От тези фактори зависи и доколко ефективно ще се използват машинитеа на полето. Според някои данни за България по време на жътва комбайните се натоварват средно на 50 % от техния технологичен потенциал.

В САЩ, Русия, Израел и Великобритания провеждат успешни опити с внедряването на машинното зрение в животновъдството. Използва се система, която с помощта на технология за разпознаване на лица, контролира здравословното състояние на едрия рогат добитък (отчита телесната температура, употребата на храна и вода и поведението) и своевременно предупреждава за вероятни проблеми и заболявания.

В други ферми към краката на кравите прикрепят датчици, отчитащи тяхната маса, продуктивността им и химическия състав на млякото. Софтуерът анализира показанията и съставя ръководство за изменянето на микроклимата, на рациона на животните и дори на задълженията на персонала. С дадената технология се постига значително увеличение на средногодишния млеконадой.

Разработват се безпилотни земеделски машини. Засега на пазара не се предлагат много такива устройства, защото те са скъпи, използването им е ограничавано от закона, а и хората се отнасят с недоверие към нововъведенията. Интерес представляват умните пръскачки за хербициди и автономните зърнодобивни комбайни.

Има достатъчно средства, с които веднъж завинаги да се приключи с глада по света. За съжаление не сме готови ментално и морално да ги използваме по предназначение. Науката се развива по-бързо, отколкото човекът... Тя предлага възможности да осъществим мечтите си и да живеем в рай. А ние забравяме да мечтаем.

Автор: Николай Николов


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    24 3 Отговор
    Крилце или кълка.!! Който го помни ,това ни очаква!!
  • 2 Да ама не

    27 5 Отговор
    Пълни глупости-доказано е,че Планетата Земя спокойно може да изхранва до 15-16 милиарда ...стига разбира се да не са катто днешните американци-свине и да плюскат като за десет човека...

    Коментиран от #4, #9

  • 3 100

    19 3 Отговор
    Великденския остров е преживял подобно нещо, е в много по-малки мащаби и за по-кратко време, но в общи линии е същото - развиват цивилизация, но изчерпват ресурсите на острова и почват социални катаклизми, стига се даже до канибализъм и накрая цивилизацията загива, като остават само шепа оскотяли диваци, които дори не помнят какво е било през отминалите векове.
  • 4 100

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Да ама не":

    То не е само храната, ако и тя да е сериозен проблем. Ти как ще накараш хората да ядат по-малко? Отделно проблем са енергоизточниците и другите суровини. Повечето не са възстановяеми.
  • 5 ездач с къпони

    18 0 Отговор
    Много добре го помня този филм!!! Спомняш ли си обаче колега за "пластмасовите" салати...квадратните "яйца"/за по-лесно транспортиране и опаковане/,поточните линии,по които се стичаше някаква зеленикава слуз.../същото от което правят сега кренвиршите/ и пр.Тогава се превивахме от смяхна лакърдиите на Луи де Фюнес,без да разбираме,че филма всъщност е една футуристична хипербола на това,което става днес по света. И стигаме до...."хиникс жито за динарий и хиникс ечемик за динарий..."Нали разбираш за какво ти говоря приятелю!!!
  • 6 ЕкоМес

    11 0 Отговор
    Не би имало проблем поне още известно и не чак толкова малко време, ако се извърши преразпределение на ресурсите и престане да бъде както сега когато огромната им част се контролира от около 1 % от хората. И наистина потреблението трябва да се организира така, че да се минимизира похабяването както на продукти, така и на енергия. И някои излишни изгъзици ще трябва да се съкратят.
  • 7 скрит резерв

    8 1 Отговор
    Църквата да разсекрети технологията за
    манна небесна.
  • 8 канибал

    12 0 Отговор
    Аз съм спокоен, всичките ми комшии са дебели!
  • 9 Да ама йок

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да ама не":

    5 милиарда трябва да излязат от играта, иначе всички ще пукнат като кучета! И то до 5-10 години! След това числото ще стане 6 милиарда! Разбира се незнаещите правят по 10 деца, аллах щял да ги гледа!
  • 10 Аз давам своя принос

    4 1 Отговор
    Срещу пренаселената планета.....карам само на чакия
  • 11 Morgoth

    6 1 Отговор
    "капитализмът и последното му уродливо проявление – глобализмът" ... направиха така, че хората живеещи в тотална бедност за последните 20 години са намаляли наполовина! След още 2-3 десетилетия тези 800 милиона също няма да живеят в мизерия.
  • 12 Аз незнам защо е това

    6 1 Отговор
    Винаги има и винаги ще има повече земя от хората по света,храната не е проблем,проблема е в начините по които си я набавяме и начина по който я използваме и съхраняваме.
  • 13 един от многото

    2 0 Отговор
    единственото хубаво е че няма да съм жив
  • 14 русофил ислямист

    0 1 Отговор
    Вината наистина е на Глобалният Либерален Капитализъм! Чрез него Западът се самоуби публично! Преди него по времето на обикновенният капитализъм умните народи бяха богати и образовани, имаха брутално силна икономика и армия, живееха в постоянен прогрес и увеличаваха населението си, а диваците по света бяха малобройни, макар и заемащи 90% от територията на земята. Просто нивото на производителните им сили не можеше да изхрани повече хора. Глобалният Либерализъм почна да се грижи за диваците, хранеше ги, лекуваше ги, образоваше ги, без те да си мръднат пръста, като плащаше всичко с парите на умните, унищожи промишлеността на умните държави, и я прати при диваците, така че те да могат да се увеличат десетократно, а през това време населението на умните държави почна да намалява! Така държавите на диваците станаха по-силни и с многобройно население, а умните държави станаха глупави държави! Западът, който създаде цивилизацията в малката Европа я подари на диваците по широкият свят и сега диваците ще унищожат Европа от благодарност!
  • 15 русофил ислямист

    1 0 Отговор
    А, забравих да кажа, че Николай Николов е идиот и престъпник защото хората като него със тяхното антиевропейско мислене създадоха този Либерален Глобален Капитализъм!
  • 16 Димитър Манчев

    1 0 Отговор
    Проблемът е в капитализма и в разпределението и използването на ресурсите. Капитализмът е като цяло изключително разхищаваща икономическа система, която се основава на постоянен растеж, който е невъзможен на една планета с крайни ресурси.
    Но пък и социализма от съветски или китайски тип не решават напълно проблема.
    На чов. цивилизация й трябва повече време за разработване на технологии, които ще позволят дългосрочното й оцеляване. За тази цел е добре да се ограничи раждаемостта до 3 деца на семейство, но пък това противоречи на християнската и други религии. Необходимо е хората да консумират умерено, да пътуват умерено, да планират добре, да опазват екосистемите, от които зависи оцеляването ни.