Last news in Fakti

4 Март, 2020 10:00 8 517 84

Русия свали цената на газа по принуда, а не заради 3 март и Теменужка

  • газ-
  • газпром-
  • цена-
  • синьо гориво

Хората във властта много обичат да се хвалят. Особено ако им падне подходящ повод

Русия свали цената на газа по принуда, а не заради 3 март и Теменужка - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

40.3% ще е по-ниска цената на руския природен газ за България със задна дата от август миналата година. С това се похвалиха на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на ”Булгаргаз” Николай Павлов.

Договорът с подписите на на руската газова компания е получен днес.

Хората във властта много обичат да се хвалят. Особено ако им падне подходящ повод. Такъв очевидно е намалената цена на газа и 3 март.

От два дни Борисов подгрява: "Очаквайте добра новина". И ето я - пада цената на газа от Русия. За да подсили ефекта, премиерът "откри" връзка с Трети март. Подчерта и добрата работа, която свършило правителството в тази посока. Това просто не е вярно, а и няма нужда от патетика. Цената можеше да падне още на миналия Трети март, ако Теменужка и компания си вършеха работата както трябва. Стана чак сега и това не е добра новина.

Дори на 3 март, когато празнуваме освобождението, е редно да се казват нещата каквито са. Най-вече на 3 март, защото, нали, сме станали свободни хора и можем да говорим свободно. Кабинета трябваше да свърши тази работа отдавна, както направиха другите държави, но я свърши чак сега, с активната намеса на ЕК.

Много отдавна, още преди година и половина "Газпром" бе изправен пред риск да бъде санкциониран за нарушаване на антимонополната политика. Именно заради случаи на монополизъм Европейската комисия стартира разследване срещу руския газов гигант. Предмет на разследването са злоупотреба с господстващото му положение на източноевропейския газов пазар. Това разследване стартира за втори път след като България обяви, че нищо не се е променило в Москва по отношение на цените за газта към София.

Делото, известно като AT.39816, за доставяне на газ в Централна и Източна Европа, отдавна е част от дневния ред на Комисията.

Българският държавен доставчик на газ "Булгаргаз" се реши най-сетне, преди осем месеца, да поиска Комисията да възобнови антитръстовите производства срещу "Газпром"поради неизпълнение на едно от най-важните обещания на руската компания. Става дума за ангажимента на "Газпром" да адаптира руските цени за газ към средните пазарни цени в ЕС, което даде основание на Еврокомисия да прекрати случая.

На 24 май 2018 г. Европейската комисия, представлявана от тогавашния зам.-председател по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестагер, приключи антитръстовото си разследване срещу "Газпром". То продължи 7 години и завърши без санкции за глоба, но при задължително условие - руската компания да намали цените и да спре усилията за предотвратяване на достъпа на конкуренцията до източноевропейския пазар.

Разследването се отнасяше до злоупотреби на "Газпром"с доминиращото си положение на газовите пазари в България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. В хода на делото ясно бяха определени пазарните цени на природния газ в Европа. Това са цените на континенталните хъбове, както и средните гранични цени за Германия, Франция и Италия.

Българското искане за предоговаряне на цените бе изпратено в началото на август миналата година, а крайният срок за постигане на споразумение между двете страни изтече, без да има реален резултат. Това стана през декември 2019 г., а другите споменати по-горе страни вече бяха предоговорили цените с „Газпром“.

Истината е, че преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" през последната половин година може да са били интензивни, но неуспешни. Според запознати протакането е било от руска страна, но затова е спомогнала и нашата слаба активност.

Междувременно Европейската комисия публикува официални данни за граничните цени на природния газ през четвъртото тримесечие на 2019 г. От редовния доклад на Комисията стана ясно, че седем от осемте държави по антитръстовото разследване вече са получили намаление на цените на доставките си от "Газпром" още през третото тримесечие. България остана единствената, която не е получила такова. До 3 март 2020 г.

Българският газов сектор не се сблъсква за първи път с нежеланието на "Газпром"да преговаря оперативно за условията на търговия. През десетилетията тези искания редовно срещат отпор от Москва, най-вече заради факта, че почти 100% от потреблението на природен газ в страната се осигурява от Русия.

Нещата се промениха, когато миналата година "Булгаргаз" внесе 500 млн куб. м. от други доставчици на по-ниски цени. За сравнение общото годишно потребление на страната се оценява на 3 милиарда кубически метра. Освен това се очаква един милиард кубически метра да бъде внесен от Азербайджан през Южния газов коридор, когато през втората половина на 2020 г. интерконекторът Гърция-България бъде пуснат.

България има планове да внася руски газ от Турция, по "Балкански поток", продължение на газопровода "Турски поток", доставящ руски газ до европейската територия на Турция под Черно море. Газът ще отиде и по-далеч до Сърбия, Унгария и Австрия, а България планира да използва част от газа за собствена консумация.

Добрата новина ще е наистина добра, когато бъде разбит монопола на руския газ в България и цените се определят от пазара. В тези преговори и действия няма емоции и „вечна дружба“, а сметки и национални интереси. Факт е, че цената пада с 40%, както е факт, че сме отново последни. Теменужка толкова може…


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо де

    75 12 Отговор
    Чакам да видя цените на втечнения газ от УСА.

    Коментиран от #8, #9, #71

  • 2 Ахахахх

    70 12 Отговор
    Точно така! Много гнусни бяха на прес конференцията! Все едно калабакито е заделило от парите за кофлобарселоната и е дало на Булгаргаз! Но за бабичките по селата тези номера все още минават. То в последно време реално няма с каква пр акция да излъскат лика на вожда смотаните мисирки!
  • 3 бачо

    51 5 Отговор
    Аууууууууууууу как ще пренебрегвате Слънцето,я го питайте да видим той какво ще каже,а ?

    Коментиран от #27

  • 4 fen

    25 71 Отговор
    Др. Стефанов от фрог, стига си лял злоба. Като стане нещо хубаво, пробвай да се зарадваш, че иначе си заприличал на Радев.
  • 5 Българин

    73 34 Отговор
    Лъжата е втора природа за русофила, така, че е нормално Теменужка да лъже. Истината е, че Газпром бе принудена от ЕС да направи тази отстъпка. А ако зависеше от безродната и българофобска пета колона на Москва България и занапред щеше да плаща двойна ценя за газа.

    Коментиран от #42, #74, #75, #81

  • 6 Behemoth

    40 13 Отговор
    Глупости ....ако не беше БАЦЕ ...нищо нямаше да стане....гледах пресконференцията ...там директора на Булгаргаз стичаше нещо а Баце пристъпяше от крак на крак напълно неадекватен ...беше се подготвил за политически триумф и за поне още един мандат ....ама не се получи...

    Коментиран от #83

  • 7 Турчин Румънец Циганин

    13 16 Отговор
    Русофилите, left the chat
  • 8 гост

    29 32 Отговор

    До коментар #1 от "Нищо де":

    Ами толкова са "неизгодни" цените на американския , че дори любимата ви Турция вече внася ПОВЕЧЕ от него , отколкото от "евтиния" руски !!
  • 9 Бачо Киро

    49 10 Отговор

    До коментар #1 от "Нищо де":

    Като се има предвид, че за 2019 Англия и САЩ са УДВОИЛИ импорта си на петрол от Русия (а иначе на тъпаците слагай санкции), то едва ли е трудно да си представиш цената. Каквито са ни тъпи и наведени парчета управляващите, въобще няма да се учудя един ден да купуваме руска газ от САЩ на двойни цени примерно.... Въпросът винаги е бил един - сами да си определяме действията и да си гледаме интереса, не да се гъзим я на Изток, я на Запад, че вече и на Юг се гъзим ... Все сме по-католици и от Папата, за да покажем на шефовете какви добри идиоти сме. Германия си прави СП2, САЩ си купува петрол, гласува си покупка на руски хеликоптери, не знам си какво, абе всеки си гледа кефа и интереса, само Бай Ганьо изпълнява плана на петилетката както е свикнал и като му кажеш, че е идиот и се гъзи наново, той ти вика, че щом не скачаш си русофил. Това със скачането видяхме как свърши и без това ...

    Коментиран от #57

  • 10 Ю Кортес

    40 9 Отговор
    С 40%,смятай значи как са ни драли.сега от дране 140% станаха 100% над пазарната цена.
    Нормални цени ще има само и единствено когато над половината от нужното количество се осигури от други източници
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Рапторица

    32 10 Отговор
    Ето едно от предимствата на членството ни в ЕС. Заради евенвтуалните санкции срещу Газпром от страна на ЕС, руснаците се съгласиха да не ползват принципа "Разделяй и владей" чрез ценова диференциация.

    Коментиран от #56

  • 13 ЗЕВС

    42 15 Отговор
    Теменужка Петкова:
    „Щастлива съм да съобщя, че тази вечер пристига танкер, който ще достави газ от САЩ, заяви енергийният министър Теменужка Петкова."

    Доставните цени за втечнения газ от САЩ, не са обявени публично. По не- официални данни са с 8-9% по-ниски от тези на "Газпром". Това означава, че цената на доставения Американски газ ще е на цена около 40 лв. за мегаватчас.

    Цената на газа, доставян от Русия до 3 март 2020 г. е 44 лева за мегаватчас, като би трябвало да поевтинее до 26 лв. със стара дата, считано от 5 август 2019 г.

    По думите на Петкова доставчикът Колмар е депозирал официално писмо до Министерството на енергетиката и
    Булгартрансгаз" ЕАД, в което заявява интерес за сключване на договор за доставка на втечнен природен газ за следващите 5 години в размер на 500 млн. куб. м.

    Сагата с „Американските централи", се пренася и в доставките на газ. Най- скъпия ток и най- скъпата газ, гарантирано от Америка!

    Коментиран от #37

  • 14 Пандо картечаря

    18 23 Отговор

    До коментар #11 от "ТРОПЧО":

    Кротко бе неграмотен руски тъпанар. Не стига , че крещиш с тия главни букви, ами си и напълно неграмотен. Заравяй се в гюбрето и не мъчи клавиатурата.
  • 15 антибсп

    14 22 Отговор
    Не познахте, братушките свалиха цената защото ни обичат!

    Коментиран от #78

  • 16 Смятай братушките как са ни клатили

    30 20 Отговор
    Десетки години само с газта , да не говорим за другите неща.Ама русопитеците за няколко копейки си съдират задниците тука .
    Предлагам за тях цената на газта да остане същата като преди намалението все пак майка Русия не може да я лишим от тези доходи хахаха , както казва един много мъдър човек България е много хубава страна ,но не е случила на народ и няма да се оправи докато русопитеците не изчезнат

    Коментиран от #29

  • 17 НАЙ-БОГАТАТА НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ

    12 27 Отговор
    ДЪРЖАВА И...НАЙ-МИЗЕРНИТЕ И АЛКОХОЛИЗИРАНИ ПУТКИНСТАНСКИ..ПОДАНИЦИ И МУРЗИЛКИ!
    СЛАВА НА КОМ-ПИНДОСКА..РУСЛЯМИЯ И БАШ ХАНЪМАТА ...ПИЧКИН ХУЙЛО
  • 18 Мазньо

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "ТРОПЧО":

    Искаш ли да ми духаш?
  • 19 Критичен

    19 7 Отговор
    Tеменужка наистина е безхаберница, само повтаря кот и кажат кат папагал, нямам и никакво доверие !!!
  • 20 До16

    23 11 Отговор
    Ами така е на 3 март подписаха и Радев в речта си каза истината дето преди това се въртя ха всички, сакън да не изречат:), нашата освободителка Русия, съгласувано или не не е зле и не се пънете много, че и аец чакаме пак с руски реактори и гориво, то и тока дето ползвате в момента пак е руски :))

    Коментиран от #21, #25

  • 21 Серьога Клатикуров

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "До16":

    Тебе нравяться Российские Дерма,да?
    Молодец
  • 22 Алфа Вълкът

    21 6 Отговор
    НИЕ Е КОЙ СЪЮЗ СМЕ? НА КОГО СМЕ СЪЮЗНИЦИ? КОЙ ПРИНУДИ РУСИЯ ДА НАМАЛИ ГАЗТА? Платени тролчета!

    Коментиран от #24

  • 23 Икономиста

    26 6 Отговор
    А небе Шфепс … Руснаците като усетиха конкуренцията изведнъж се сетиха че могли да свалят някакви си 40% … Иначе ужким много ни обичат ама дорде не опря ножа в кокала една копейка не свалиха ...
  • 24 ???

    20 3 Отговор

    До коментар #22 от "Алфа Вълкът":

    Никой не ти говори за това в кой съюз сме. Работата е там, че въпреки, че сме в съюза сме се възползвали последни. Хората свършили работата, а дръги се хвалят.

    Коментиран от #61

  • 25 Руските свине

    12 14 Отговор

    До коментар #20 от "До16":

    Нарочно употребиха датата 3 март бе путлераст а безродната измет им ръкопляска.
  • 26 До 16

    13 3 Отговор
    За цените на газа сами ние сме се клатили. Кой се е съгласил да подпише такива договори, кой ги преподписа? В кои сметки в чужбина отиваха парите от тези договори, като "благодарност" за съгласието? Това в бизнес, емоции няма, няма приятелство!!! Защо да си губят свръх печалбата, да не са луди!!!

    Коментиран от #35

  • 27 Zezo

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "бачо":

    Слънцето ще пуска газопроводи от Гърция и Румъния към България. Конкуренция,конкуренция кой ще продава на България. Руснаците свалят цените,щото вече не са монополисти. Бойко пак ги нареди и ако искат да са на нашия пазар-цените надолу. Алал да им е.
  • 28 Гост

    9 9 Отговор
    Газпром и санкция! Кви ги говорите? Може ли да санкционираш някой от който зависиш? Май сте забравили кво става като врътнат кранчето? ОХХХ УМИРАМЕЕЕЕ.... В общи линии на Русия и гиганта Газпром може да им пръднета на дедовия, затова въртете кавали и бъдете старателни щото иначе лошо!

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Zezo

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "Смятай братушките как са ни клатили":

    За комунягите стари цени на Газа. Да им държи мокро.
  • 30 НЕ СЕ СРАМУВАЙ,ЧЕ СИ ОБРАТЕН

    12 7 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    КУКЛО, НА ПОЗИТАНО ВСИЧКИ СА ПЕДАЛИ И..ИБРИЦИ У МОСКОВСКИЯТ КЕНЕФ.

    Коментиран от #33

  • 31 Гостенин

    8 6 Отговор
    Къщите на манекенките в Испания дали са газифицирани? Баце дали знае?

    Коментиран от #34

  • 32 Zezo

    9 6 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    А те с какво ще живеят, ако не получават пари от продажбата на газ. Ще ядат самолети и ракети.

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Zezo

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "Гостенин":

    Оди да видиш, щом си толкоз любопитен. Ама май не ти стиска,щото ако излезе лъжа, може да те осъдят за....простотия.

    Коментиран от #39

  • 35 Асен Милев

    18 3 Отговор

    До коментар #26 от "До 16":

    Не е така, не се клатим сами, а ни клатят зорлем-щем,не щем.
    Пример:
    Чрез майдан свалиха Ж.Виденов и поставиха Костов, който ни зароби със скъп ток в угода на американците.
    Същото направиха и с Орешарски, за да няма Южен поток и Белене.
    Борисов спря енергийни проекти важни за икономиката ни, и в ущърб на държавата, но в интерес на американците. Даже по американско настояване плати милиарди за самолети на картинка-уникален случай в света.
    После се чудим защо сме бедни и най-бързо изчезващата страна. САЩ са твърде големи, силни и нагли - изсмукват и ни унищожават по най-бруталния начин, а ние нищо не можем да направим.
  • 36 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Zezo":

    За ресурсен гигант да си чувал? Представи си 250 човака затворени в една стая с 250 хляба. А сега кво ще стане ако 70 хляба са в един човек ,а другите 180 в останалите 249? 249 човека се опитват да убият тоя дето ще им реши проблема. Ама тия има ядене и е силен и шамари има...

    Коментиран от #44

  • 37 Zezo

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "ЗЕВС":

    Като е скъп американския газ, що руснаците свалиха цените с 40%. Сигурно щото много ни обичат....
  • 38 Бай Стою касапина

    13 5 Отговор
    Предишният договор не беше ли дело на Румен Овчаров?
  • 39 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Zezo":

    Аз от медиите го чета. Не съм си го измислил аз. Кой е лъжеца? Сайта който и ти четеш ли? А? Ми що си тук като ще дуднеш? Чети, образовай се.

    Коментиран от #45, #47

  • 40 бсп

    6 3 Отговор
    Цената на газа на путин """паднала""" (ама от къде?!) защото останаха санкциите срещу русия, и нинова много се зарадвала на това!Е детето и е в Америка и сега ще страда, че не е тук на ""падналата"" цена на газа на мама му!
  • 41 оня с коня

    9 5 Отговор
    Естествено че Русия свали Цената на Газа ПО ПРИНУДА,но руските политици НЕ ПРОПУСНАХА да свържат факта с 3 Март и "Братушковщината".А това че в Статията се критикува Правителството че Досега е СПАЛО и не си е мръднало пръста за по-настоятелни Преговори с Газпром за Цената е пълен Фейк,защото ПОМНИМ Смешният/НО КАТЕГОРИЧЕН/ Отговор за високите ни Газови цени в сравнение с Германските например- че БГ КУПУВАЛА МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА,ЗАТОВА И ЦЕНИТЕ ЗА НАС СА "цЕНИ НА дребно"!А ако не бяхме Член на ЕС,която да удари по Масата и да Озапти Алчна Русия с Глоби и Ултиматуми,ОЩЕ щяхме да си плащаме НАЙ-СКЪПИТЕ ЦЕНИ,че даже и щяхме да се Благодарни,че "НЕ НИ ВРЪТВАТ КРАНЧЕТО"!Ивод:Ако не заставаме ТВЪРДО срещу Наглия Руснак с ЕС зад Гърба си,то Той ще ни Излапа без Остатък,а после дори ще се каже Навъсено че НЕ СМЕ БИЛИ ВКУСНИ!
  • 42 12 udar

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    da ti EPM !!!
  • 43 Rusnak

    5 5 Отговор
    И тази година ще гледаме парада за 9 май в Москва, само че на запис от миналата година 😂😂😂😂 Вече ще се казва Корона парадът на Червения площад 😁😁😁
  • 44 Zezo

    7 8 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Kато има ядене защо милиони руснаци живеят на Запад.Защо внасят неограничено храни от целия свят.Като имат ресурси,защо не произвеждат стоки за потребление конкурентни на западните. Защо Путин забрани на държавни служители да купуват имоти в чужбина? Страна на неограничени ресурси,но на ограничена икономика. Само с оръжия и пиене трудно се живее.Защо преселението на народите е от Русия на Запад, а не обратното.

    Коментиран от #49

  • 45 Zezo

    0 6 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    В медиите може да пише,че Путин и Бойко са литнали в космоса.
    Ти пак ли ще повярваш,просто малко помосли....
  • 46 Има ли знапение ...

    6 4 Отговор
    ... ако управляващите свалят цените с 40,3℅. Това ще стане на "върба". Тъпа рубрика - конструктивни дебати. А по същина - пръст в ... за втечнен газ от САЩ през Гърция
  • 47 Хаха

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    И в кои медии го чете. Там пише че тече разследване, но още няма краен резултат. А ние си говори наизуст.
  • 48 Най логичното

    6 4 Отговор
    Да. Най- логичното дотук е, че Русия най- много от всички бивши соцрепублики МРАЗИ БЪЛГАРИЯ. Да. Защото НЕдоброволно, а по най- голяма принуда от ЕК и най- Късно в България, намали цената на газа. Ами да не беше я намалявало, тогава най- логично щяхме да закупуваме Американски газ на по- ниски цени от руския. Толковя можела Теменужка...Ами какво грябваше да направи??? Без помощта на ЕК какво? Да си купи калашник ли. . . За това решение ТРЯБВАТ ДВЕ СТРАНИ, ДРУГАРИ ОТ ФРОГ НЮЗ.
  • 49 сори сорос

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "Zezo":

    Много глупави въпроси си задал, явно нямаш и елементарни познания за да си обясниш, защо Русия е в това положение. Вземи поне прочети "Световната конспирация " на Никола М. Николов - книга, за която го убиха:
    "Всичко започва много по-рано от 1917 г. През 1879 г. Джон Рокфелер със своята компания „Стандарт Ойл“ контролира 95% от американските петролни рафинерии с амбициите да постигне световен контрол.
    През 1883 г. руснаците откриват големите петролни залежи в Баку и много бързо развиват това огромно богатство. Рокфелер среща сериозен конкурент от страна на Русия, която само след пет години — в 1888 г. завзема световния пазар. Производството им нараства много бързо. Докато през 1860 г. производството на САЩ е 70 000 тона, а това на Русия — 1300 тона, през 1901 г. САЩ имат 10 млн. тона производство, а Русия — 12 млн. и 200 хил. тона. Това спомага Русия да стане една от най-индустриализираните страни в света и през 1913 г. тя надминава по индустриална продукция САЩ, Англия и Германия.[1]
    Болшевишката революция през 1917 г. заварва Русия в икономически прогрес, който развива до голяма степен средната класа — най-големият враг на конспирацията, което е и една от причините за Революцията...
    След абдикирането на царя — 15 март 1917 г. — се съставя временно правителство, оглавено от социалиста Коренски, който веднага дава пълна амнистия. Ленин, Сталин и Троцки се връщат в Русия и този път през есента на 1917 г. болшевишката революция успява. Троцки напуска Ню

    Коментиран от #50

  • 50 сори сорос

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "сори сорос":

    Троцки напуска Ню Йорк на 27 март 1917 г. с още 275 свои последователи на път за Канада. В Нова Скоча канадските власти го задържат, тъй като откриват в Троцки десет хиляди долара — голяма сума за това време....
    Ленин също напуска Швейцария с 32-мата си привърженици в един военен германски брониран влак, преминавайки през военните германски линии и охраняван от германски войници...
    Защо американските банкери избират Ленин да сътрудничи в тяхната работа? Защото неговата програма предвижда национализиране на банките. Със създаването на една държавна банка се открива възможността управлението да знае във всеки момент какво влиза и излиза от банката, която вече се управлява и контролира от тях. Второ, строг контрол на работниците чрез работническите профсъюзи. Трето, национализиране на синдикатите, с което се премахват търговските тайни. Четвърто, регулиране на консумацията и още много други ограничения, единствено в полза на големия капитал...
    Ленин се нуждае от повече средства, обръща се към Уилсън, който изпраща 20 милиона долара от специалния си военен фонд. Това е записано в регистрите на Конгреса под № HJ8714.U5 и показва за какво са изразходвани 100-те милиона долара, гласувани от Конгреса за военен фонд. Същата изразходвана сума е документирана и в регистрите на Конгреса на 2 септември 1919 г....
    Веднага след революцията новото болшевишко правителство официално обявява, че е пленено цялото царско семейство: царя, царицата, престолонаследникът и чет
  • 51 ДОКО

    2 1 Отговор
    ГЕНЕРАЛА БОКОВ Е УМЕН...ЗА ТОВА ТОЙ ВЗЕМА ПРОСТИ РЕШЕНИЯ
  • 52 Асен Илиев

    2 7 Отговор
    300 МАКЕДОНЦИ от СПАРТА(СПАРТАК) се изправиха срещу цяла Персия. А 5 милиона булгански ПУ ТКИ се свиват, като охлюви :)
  • 53 Най логичното

    7 5 Отговор
    Да. Най- логичното дотук е, че Русия най- много от всички бивши соцрепублики МРАЗИ БЪЛГАРИЯ. Да. Защото НЕдоброволно, а по най- голяма принуда от ЕК и най- Късно в България, намали цената на газа. Ами да не беше я намалявало, тогава най- логично щяхме да закупуваме Американски газ на по- ниски цени от руския. Толковя можела Теменужка...Ами какво грябваше да направи??? Без помощта на ЕК какво? Да си купи калашник ли. . . За това решение ТРЯБВАТ ДВЕ СТРАНИ, ДРУГАРИ ОТ ФРОГ НЮЗ.
  • 54 Guest

    4 4 Отговор
    Айде пак дуднете против ЕС - пак ни е припрал говняните гащи! И апропо, със задна дата ще преизчислят ли газово-токово-термалните ни сметки?!
  • 55 100

    3 0 Отговор
    Сега да видим дали и цените на, стоките и услугите, чиято цена зависи от цената на газа ще паднат....май не...
  • 56 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Рапторица":

    Абе не съм сигурен колко е предимство. Щеше да е ако прилагаха същия котрол и при сделката за щатските виртуални летящи щайги срещу реалните наши пари
  • 57 Голем смях

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бачо Киро":

    Лайнярко,САЩ са най-големия производител на нефт в света,а Англия добива нефт в Северно море и е напълно независима от всякакъв внос .Нито една кофа нефт не са внесли от Руската педерация и двете страни .Сигурно си забравил,че има и санкции .Що за уроди сте за да пускате такива малоумни новости.САЩ внесли ..нефт от Русия.Мозък имаш ли бе боклук.

    Коментиран от #69

  • 58 Азъуио

    0 1 Отговор
    Със задна дата да ни приспаднат от сметките!
  • 59 До 57

    2 1 Отговор
    Тъпанар, преди да обиждаш хората взЕми и сЪбери некви факти. Виж тук кво пише: https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=727&t=6
    ---The top five source countries of U.S. gross petroleum imports in 2019 were Canada, Mexico, Saudi Arabia, Russia, and Colombia.---
  • 60 И понеже

    2 0 Отговор
    гоУеми ми смехурко си писател а не читател, те ти един линк колко петрол Великобритания внася: https://www.statista.com/statistics/381963/crude-oil-and-natural-gas-import-origin-countries-to-united-kingdom-uk/
    --- Включително и от Руската Федерация---
  • 61 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "???":

    И защо си мислиш ,че нещо е зависело от нас! Само преди час имаше в статия в която някой си зам. шеф на фонда за енергийна сигурност на Русия не може да проумее защо искаме сваляне цената на газа,като и без това за България е най висока.Дай обяснение на руската мисъл ,защото аз не мога ,честно!Ако зависеше от руските "братя" и техните ятаци в България,никога нямаше да получим по ниски цени .

    Коментиран от #65

  • 62 Матей

    1 3 Отговор
    Ти кажи,байно,как ще се отрази това в чинията на бедния българин.Никак,цената на дребно си остава същата,значи печалбите на Булгаргаз респективно нарастват с 40%.Да се радваме,че не надуват цената,както на повечето стоки и горива,ток,вода,данъци,глоби и т.н.Големи душмански драгости,йезуитски ликувания и разбойнически тържествувания.
  • 63 bbb

    4 0 Отговор
    Е по-тъп сайт от Фрогнюз нема........!!!
  • 64 за народа пак ще има увеличение

    1 2 Отговор
    А хората чакат поредното увеличение на цената на топлата вода и парното с 40%.
  • 65 Наистина истината

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "гост":

    Веднага ти давам обяснение. В нормалния свят цената се определя от количеството, което се купува и от цените на конкуренцията. При положение, че цените на конкуренцията са по-високи, а количествата, които купуваме са много малки сравнено със страни купуващи на ниска цена (примерно Германия) е нормално Газпром да ни продава на цени различни от германските. За съжаление американския втечнен газ е много скъп и в Европа се купува само по принуда. Не случайно жената, на която купува Полша е голяма тайна. Ако беше по-ниска от руската веднага щяха (с пълно право) да я наврат в лицето на руснаците. Факт е обаче, че е много по-висока и затова се крие от населението на Полша. Разбира се сега много се радвам за новата цена на руския газ и се надявам сметките ми за отопление да паднат с 40 процента. Аз се отоплявам на газ, но дори и централното парно трябва да поевтинее много, защото основно ползва газ. Надявам се да не ни измамят и да смъкнат цената само с малко. Искрено се надявам, въпреки че честно казано си мисля, че точно така ще стане.

    Коментиран от #66

  • 66 Наистина истината

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Наистина истината":

    Едната да се чете цента. Аутокоректа ми е изиграл лоша шега.
  • 67 Българин

    7 4 Отговор
    Уау! Нашите родни хлебарки преборили Русия. Смях,смях,смях. Видяла жабата,че поковават коня та вдигнала и тя крак. Колкото и да се пънете няма как да омаловажите жеста. Народа не е толкова прост, колкото ви се иска. Лесно може да оцени ситуацията защото сравнява със задокеанския "повелител". Никой нормален човек не е толкова арогантен, че да изисква от Русия задължителна "милостиня" (не сме клети разгонени мигранти със смартфони). Интересът на Русия не е икономически, а стратегически и се нуждае от сериозна подктрепа. Затова тя предпочита да прескочи хлъзгавите ни политици и да прави политика с българския народ, който е традиционно симпатизиращ на руснаците. Путин го е заявявал ясно много пъти. Какво не ви е ясно бре. Може би не ви е ясно какви са американските интереси? Техните интереси са икономически- връхлитат като скакалци, опустошават на принципа "след мен-потоп" и се оглеждат за друго. На тях им е по удобен друг вариант (по-евтин)-да си купуват мазни местни политици-селтаци. Както и направиха със самолетите.
  • 68 Шамар за мужиците

    5 4 Отговор
    Кеф! Вчера ватниците свалиха най-накрая цената на газа, днес ги шамаросахме, с отказ да се премахнат санкциите срещу тях.
  • 69 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Голем смях":

    Първо бъркаш нефт с метан. А това са два отделни продукта. Второ - In 2018, the United States imported about 9.94 million barrels per day (MMb/d) of petroleum from nearly 90 countries
  • 70 Абориген БГ

    3 3 Отговор
    По принуда, или не чакам парното да падне с 40% с ДДС.

    Ако ли не правителството ПАДА.
  • 71 Какво ще чакаш?

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Нищо де":

    Миналата година цената на внесения американски газ беше такава, че доведе до намаление на цените за крайния потребител с 14%. Но актът беше еднократен, за съжаление. А дмес пред Нова ТВ Теменушка отказа да съобщи коя газ е по-еврина, въпреки, че я питаха три пъти. Не чакай, а си прави изводите.

    Коментиран от #73

  • 72 Адаша

    4 1 Отговор
    Някои ще умрат от мъка,че цената на газта е свалена след 7 месечни преговори м/у Газпром и Правителството с помощта на ЕС/а някои плюят ЕС за щяло и не щяло/-ЗАЩО НЯКОИ НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ КОГАТО БЯХА НА ВЛАСТ,А ПОДПИСАХА УЖАСЯВАЩИ ДОГОВОРИ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА/гл.инкосатор/
  • 73 Абориген БГ

    2 1 Отговор

    До коментар #71 от "Какво ще чакаш?":

    Още преди една година беше съобщено, че редица държави водят преговори за намаляне на цени га.
    Също преди година се знаеше, че Русия намаля цената с 50% газ.
    Остава въпросът – КЪДЕ ОТИВАТ ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА - да кажем, че е за МИТА.

    Защо цените на ПАРНОТО и подгряване на топла вода няма да паднат с 40%?
    Цените не паднат ли от 200 лв парно на120 лв с подгряване на топла - защото там е затворен цикъл, народа на площада, и този път ги гоним за пореден път.

    Испания отказа СПГ -то на САЩ, излиза им по-скъп от руския, преди две години чехите също се отказаха от СПГ - след първоначално преференциалните цени.

    Чакам парното да падне с 40% с ДДС - другото не ме интересува, писна ми една печалбарска сган токове, ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, перки, боклуци от цял свят, фотоволтаици да печелят на гърба на народа!

    Тази е истината, а всякакви други коментари са опит за подмяна на основния въпрос: ЗАЩО НЕ ПАДА С 40% ЦЕНАТА НА ПАРНОТО?
  • 74 ГОШО

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Незнам дали се замисляш но реално сега щтракма руският енергиен капан Наистина ставаме заддунайска губерния
  • 75 ГОШО

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Незнам дали се замисляш но реално сега щтракма руският енергиен капан Наистина ставаме заддунайска губерния

    Коментиран от #77

  • 76 Истината

    3 2 Отговор
    ТАСС 18 ФЕВ, 19:18
    Радев и Путин обсудили цену на газ для Болгарии
    Глава республики рассчитывает на взаимовыгодные условия поставки из России
    СОФИЯ, 18 февраля. /ТАСС/. Президент России Владимир Путин и президент Болгарии Румен Радев в телефонном разговоре обсудили совместные проекты в сфере энергетики, прежде всего цену на российский газ для Болгарии. Разговор состоялся по инициативе болгарской стороны, сообщает во вторник пресс-служба президента Болгарии.
    „Надеюсь, что благодаря политической воле, проявленной двумя странами, будут достигнуты взаимовыгодные цены и условия поставки природного газа из России в Болгарию“, – заявил Радев в разговоре с российским коллегой, говорится в сообщении.
    Радев выразил удовлетворение тем, что его разговор с президентом России, который состоялся во время Петербургского международного экономического форума в июне, „дал сильный импульс“ решению этого вопроса.
    Глава болгарского государства подтвердил свое участие в торжествах в Москве 9 мая 2020 года, посвященных 75-летию Победы в Великой Отечественной войне. Радев отметил, что четыре тысячи болгар приняли участие во Второй мировой войне, внеся свой вклад в победу над фашизмом. Он также предложил, чтобы приглашения принять участие в церемонии празднования Дня Победы в Москве были отправлены и болгарским ветеранам.
  • 77 Аман

    6 1 Отговор

    До коментар #75 от "ГОШО":

    Да ти имам щракването, да приемаме бежанци в името на САЩ, да плащаме по-скъп ток в името на САЩ ТЕЦ 1 и 3, да търпим гаврата с Вазов в името на САЩ, да говорим не за робство, а присъствие в името на САЩ. Да въвеждаме латиница в САЩ.То верно САЩ ви плати тази година 400 милиона долара за пропаганда в ИЗ. Европа... по Нова Година го бяхте закъсали откъм пропаганда в медиите от САЩ.
    Султанът ви стана пръв приятел в името на САЩ

    Скочи от Аспаруховия бе пич в името на САЩ. 30 г. простотии в името на САЩ, БГ изчезва в името на САЩ...,

    Ай... сик.. самоцензура, тука е БГ.
  • 78 яяя

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "антибсп":

    ти маи си вярваш, свалиха я заради това че имаме възможност да избираме . защо тъпите комуняги не направиха така че да можем да получаваме и от други места
  • 79 уточнител

    0 1 Отговор
    Много приказки и пак не се казва ГЛАВНОТО - че досега плащаме газта по 266 долара за 1000 кубика, а след тези 40% намаление ще плащаме точно по 160 долара за 1000 кубика. като пазарната , борсовата цена на газа в Европа е 90-100 долара за 1000 кубика. С две думи, България ПАК ЩЕ ПЛАЩА НАЙ-СКЪПО ГАЗТА от всички в Европа. Първо, защото сме най-богатите в евросъюза, второ- защото се късваме от любов към москва- повече я обичаме от майка си България!

    Коментиран от #80

  • 80 Тъпан

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "уточнител":

    стига писа глупости, никога България не е плащала най-скъпия газ в Европа

    Коментиран от #82

  • 81 Ново

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Този автор е пълен тъпанар борисовоткога каза че ЕС ще коригира цената и не знае с колко а радев каза че на 9маи отива да говори за цената на газ та откъде гоизмисли това не знам. Даже и петкова каза ЕС преговарят защитника на радев веднага бърза да не обвинят радев в лъжа
  • 82 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "Тъпан":

    прав си другар не сме плащали наи-високата цена никога.бяхме винаги втори.сърбите плащаха наи-високата цена за руски газ .преди санкциите от 2014 ние плащахме около 500 долара за 1000 кубика,сега плащаме 100 и бсп реват че санкциите спрямо русия много ни пречели.гледам и ти не си доволен!смях.
  • 83 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Behemoth":

    Какъв мандат говориш тои ще ни ръководи наи малко още15год да е жив и здрав много пенсионери измраха малко останаха няма кои да гласува за бсп пък и нямат кадри/защо да вземат власта като няма преватизация или1долар=3000лева
  • 84 Защото Путин е лош

    1 0 Отговор
    Русия не е член на ЕС и ако иска ще се съобразява с антитръстовото законодотелство на ЕС,а ако не иска няма да се съобразява. С понижаването на цената на газа американският втечнен газ увисва като прани гащи. Става въпрос за действие на пазара и геополитиката на Русия. Арееее...сега русофобите не купувайте от евтития руски газ защото Путин е лош.