Last news in Fakti

18 Март, 2020 19:00 4 685 39

Извънредното положение и същността на либералната държава

  • извънредно положение-
  • либерална държава-
  • икономика

Смисълът на извънредното положение е в изключване на пазара и дерогиране на либералната икономика и държав

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Панко Анков

Цинично е, но ще го кажа: трябваше да бъде обявено „извънредно положение“, за да се види какво представляват пазарната икономика, неолибералното общество, европейските ценности, капитализмът и глобализацията. Каквото и да говорим, това е резултатът от нашия „нов цивилизационен избор“. Рано или късно трябваше да се прояви истинският лик на либерализма и нищета на либералната държава. Аз мислех, че това ще стане по-късно, ала обществото и икономиката са до такава степен гангренясали, че сами не могат да се търпят; те усещат края си и търсят избавление. Но нищо утешително не може, а и не бива да им се обещава, защото от тук нататък започва мъчителната им агония.

Когато едно система е основана и оправдана върху принципа на егоизма, личния успех, жаждата за пари и печалби, тя никога не може да бъде солидарна. Ако ѝ се наложат жертви, тя или няма да ги даде, или ще ги прехвърли върху тези, които най-малко и най-трудно ще ги понесат, защото са най-бедни, най-беззащитни и немощни. Системата е отучила хората да мислят за другите. Но тя е направила това и с държавите. Затова и в критични ситуации, каквато е сегашната, вероятността да се задействат механизмите на солидарността, благотворителността и съчувствието е нищожна. А и държавата не знае (пък и не желае) как да ги конструира и пусне в ход. Обстоятелствата я принуждават (защото няма кой друг да я замести!) да спасява обществото и себе си, като организира всички за постигане на поставената кауза, тя нервничи, гневи се и по същество се обърква в собствените си безсмислени действия, неподготвеност, некомпетентност и лъжа. Но тя по своята идеологическа природа не може да бъде готова, а и способна, да разреши възникналите проблеми, тъй като е лишена от чувства. Затова се надява, както и досега, пазарът да се задейства и регулира хаоса. Пазарът обаче работи вече срещу нея!

Смисълът на извънредното положение е в изключване на пазара и дерогиране на либералната икономика и държава. То задължава държавата да вземе нещата в ръцете си и да заработи като социална, изцяло отдадена на грижата за хората. Не тя да разчита на хората, а хората да разчитат изцяло на нея. Ако стане обратното (а тя точно това и желае), нищо не ще се получи. Тя ще апелира за спокойствие, трезвост, съдействие, но хората няма да ѝ се отзовават, защото така ще ѝ отнемат функциите. Сега именно се вижда колко абсурдни са либералните правила в икономиката и обществения морал. И колко са ненарушими и непобедими.

Защо хората се презапасяват, въпреки че ги уверяват да не го правят, защото нямало опасност от криза в снабдяването? Защото действат либерално: да има за тях, а не за всички. А и защото никой няма право да им забранява да го правят. Те са свободни и проявяват свободата си по този начин. Друг начин те не познават и не признават. Така са научени.

Държавата иска съдействие и дори жертви от гражданите, но сама не им дава пример със свои жертви. Тя ги принуждава да харчат повече и е ясно, че ще ги лиши от доходи и бързо ще им изсмучи парите, които все още притежават. На всичко отгоре им заявява, че не е в състояние да им плаща, когато не работят; че няма да намали цените на водата и електричеството; няма да им опрощава данъци и наеми. Макар че с мерките си ги лишава от работа заради карантината и затварянето на обекти. На всичко отгоре не им осигурява дори елементарните средства за самозащита от болестта, защото просто не е в състояние да го изработи и достави. Няма маски, спирт, защитни облекла, дезинфектиращи препарати и т. н. Обещава, че ще пресече спекулата, но не може да спре повишаването на цените им. Или да задължи когото и да било да произвежда и продава, ако той няма интерес.

Всичко това изглежда абсурдно, ала не е. Напротив, то е напълно в реда на нещата. Към тях трябва да добавим почти всеобщата некомпетентност както на висшия управленски кръг, така и на цялата държавна и общинска администрация. Тази некомпетентност стана възможна, защото самата държава я изискваше. Нали пазарът регулира всичко, защо е нужно държавата да бъде обучена, умна, можеща?

Ако друго беше нейното състояние, нямаше да обявява най-напред извънредно положение, а след това се чуди какво да прави. Тя имаше достатъчно време да обмисля и се подготвя, преди да действа. Но тя нито обмисляше, нито се подготвяше; не изработи програми за действие, не се организира. Ръководителите ѝ говореха, правеха се на загрижени и отговорни, надявайки се, че така ще ги харесат, обикнат повече. И бяха убедени, че няма да им се наложи да правят нещо различно от обичайните жестове, ръкомахания, мръщения и празнословие.

И това не е само с нашата мила държава, а с всички от Европейския съюз. Защото либералната държава никъде не е грижовна, умна и добродетелна. Тя и сега ще разчита „пазарът“ да ѝ свърши работата или хората сами да се оправят, както могат.

Но този социален фон да призоваваш да не се политизира и обстановката да не се използва за политически цели, е съвсем нелепо. Да политизираш, т. е. да казваш истината и да не си съгласен, не означава, че не разбираш сериозността на заплахата от коварния вирус. Напротив, сега повече от всякога трябва да се политизира и да не се пестят истините за състоянието на държавата и способността на властта да се справи с положението. Нали самата власт политизира и използва всяка възможност, за да се хвали. Нима тя има повече права отколкото всички останали?

Лошото е, че лявата опозиция не предлага идеи и перспективи. Защото в социалдемократическия си вариант тя почти толкова либерална, колкото и държавата.

Дано поне повече хора разберат, че всъщност най-голямата опасност и най-страшният им враг са не толкова коварният вирус, колкото либералната идеология и основаните на тях икономика и държава.

Защото вирусът ще бъде в края на краищата победен, но губителната идеология ще остане…


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az#ЛибераленКрах

    82 6 Отговор
    Крахът на либерализма е тотален и повсеместен! Факт! Изпитваме го на гърба си....
  • 2 Госあ

    28 4 Отговор
    Отвратително. Но това са изопачените, преписани "закони" на дарвин за някакви вътревидови и междувидови борби. Оригиналната теза на Ламарк е за натиск от средата върху вида,а Кимуро математически доказва неутралната същност на еволюцията или генетичния дрейф. Или ако говорим за еволюция трябва да кажем генетичен дрейф и натиск от средата. Няма никакви вътревидови и междувидови борби и оцеляване на хитрия. Това с което може да се запомни дарвин е неговото изказване " Ако природата може да ви излъже, тя ще ви излъже. " Природата не лъже, лъжат хората.
  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    46 4 Отговор
    То по-либерално от анархо-капитализма който е в България няма. Не знам защо флага ни още е бяло зелено и червено, трябва да е черно и жълто като на анархо-капиталисткият флаг.
  • 4 Авторът

    18 3 Отговор
    се казва Панко Анчев...пак някой не си е писал домашното...тия модератори сега като са в принудителна ваканция, да вземат да се ограмотят малко...

    Коментиран от #22, #23

  • 5 Напълно

    58 7 Отговор
    правдив,изчерпателен и точен коментар на ситуацията!Има още реалистично мислещи персони в тази Държава,което е обнадеждаващо.Браво на автора за смелата гражданска позиция!

    Коментиран от #26

  • 6 сггсгс

    44 6 Отговор
    Либералите са особен вид малоумно паразитно същество ,решението да ги натикаме в концлагери !
  • 7 Отдавна е ясно

    44 9 Отговор
    Че демокрацията е създадена да защитава злите, алчни, егоистични хора!!!! Демокрацията е измислена от много грозни и тежко комплексирани професори - дяволополонници, чиято цел е била да докарат Ада на Земята, за да си "отмъстят", че са родени грозни и смотани! Тези професории са заложили на демокрацията, защото идеологията на демокрацията подстрикава хората да са индивидуалисти (социопати), да се борят за максимално обогатяване (капитализъм), да си измерват обществения статус със скъпи вещи (материализъм), да не зачитат никакви ценности (нихилизъм). Демокрацията е непобедима, защото е създала армия от крадци и експлоататори (бизнесмени) и от паразити и корумпирани (държавни служители). Бизнесмените и държавните служители са толкова много, толкова силни и толкова богати, че не е възможно да бъдат победени в бой! Заради това демокрацията ще живее, докато живее планетата. Идиотите могат да спрат тази система, САМО АКО СПРАТ ДА РАБОТЯТ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, ТАКСИ, КРЕДИТИ. Само така те могат да спрат злите бизнесмени и държавни служители, и това могат да го направят само преди да бъдат масово въведени Изкуствен интелект и роботика. После няма да са нужни, нито като работници, нито като данъкоплатци! Само че идиотите няма да го направят и затова СЪВСЕМ СПРАВЕДЛИВО са обречени на мъчения и жестока гибел!!! Има една фраза : ако няма балъци, няма да има тарикати!!! По света е пълно с балъци, затова е Рай за тарикатите!

    Коментиран от #14

  • 8 некой си

    19 3 Отговор
    Ако ни разясните каква е целта на занятието може би ще хванем първия полет за Марс,защото с този човекомразещ биологичен вид който живее успоредно с нас вече се не трае. Или ги изтрепете и ни отървете или ни позволете на човешкия вид да си бием камшика и да изчезваме. Не знам Господ с ква цел е създал тези изроди,но явно че човеците не могат да им дадат отпор . Ще дойде и тяхното време ни на тях ще им се връща още по тъпкано. Не ме интересуват никакви конспиративни теории,просто малко наблюдение е достатъчно . Просто да дойдат да си приберат тази присадка на изчадия и ние човешкия вид малко да си отдъхнем.

    Коментиран от #10

  • 9 Достоевски

    50 5 Отговор
    Още Достоевски го е казал :Русия ще я унищожат не декабристите и анархистите, а проклетите либерали.
    От нас да добавим, че това се отнася за целия свят - либералите са по-голяма заплаха от терористите.
  • 10 некой си

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "некой си":

    Като допълнения да добавя,че всеки ги именува по някакъв си начин та даже стигаме и до теорията за рептили. Не ме интересува заглавието им,просто който си ги е спуснал тези боклуци тук да си ги прибере и да не ни съсипват красивата планета. Ако човеците не бяха и те такава гьот марка може би щеше да е друго.
  • 11 Западните Балкани

    36 4 Отговор
    Все пак авторът трябва да отбележи, че сме много по-зле от други, защото политическата класа никога не е представала да изкривява всяко нещо в България. Преди нямахме истински социализъм, а бяхме роби на СССР. Сега не сме истински либерална държава, а мафиотска такава. В България има една имитация на пазарна икономика, всичко се контролира от мафията и корумпираните управляващи. Няма истинска конкуренция пак заради мафията и корупцията. Така че сме много далеч от цивилизационен избор. Извънредното положение само ни показва какви престъпници и малоумници ни управляват. Министърът на здравеопазването не става и пазач на паркинг, Борисов само гледа да се дуе и хвали, без да прави нищо и само мисирки, пчелички и такива глупости са му на остата. Гешев се изживява като маршал и само военни положения му се привиждат. А няма най-елементарен план какво наистина да се прави. Тръгнали са да унищожат цялата икономика само и само да си запазят властта и килипира.
  • 12 JPower

    6 26 Отговор
    Авеее, не Ви ли прави впечатление, че за Северна Корея няма никакви данни???!!! България е била добре, единствено, когато е било царство с изключение след 1878 год... Общата работа, кучетата са я яли.... Трябва ни цар, българин, роден в България!!!!! Пълна - абсолютна монархия. Няма монархия в Европа, която да е изостанала държава!!! Даже и да не е абсолютна монархия...

    Коментиран от #16

  • 13 елийо

    7 34 Отговор
    тоя от къде изпълзя, що направо не си каже : върнете комунизъма и петилетките, сив и варшавския .....

    Коментиран от #17

  • 14 евала пич

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Отдавна е ясно":

    Коментара ти е право в 10та а с последното направо върха.Даже няма какво да добавя само едно пазете се спазваите правилата за да можем след като отмине вируса да потърсим отговорност и по добро бъдеще за децата и внуците ни.
  • 15 ГруЮ

    30 3 Отговор
    Доскоро критиката на либералната демокрация и капитализма бяха табу.Все повече трезви гласове се чуват обаче. Не само тук, но и по света. Нещо се променя или назряват някакви промени.
  • 16 Ъхъ

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "JPower":

    Ъхъ, виж босите крака на българските селяни в снимките на Албер Кан от началото на миналия век или пък в lostbulgaria и тогава пак говори за цветущата монархия.
  • 17 Аре

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "елийо":

    Елио, крайно време е някой да каже - хайде стига сме си играли на демокрация.
  • 18 Много навременен коментар

    23 1 Отговор
    Очакваме българските идеолози и пропагандатори на либерализма и глобализма да анализират съдбата им. Особено интерсен ще бъде коментара на асистента по политикономия на Социализма костоф, който разбира фсичко.
  • 19 6399

    9 29 Отговор
    Дядка, ние нямаме проблем с либералната и нео-либералната икономика в момента и държава. КОгато учените измислят нещо по-добро може и Света да смени модела към по-доброто но за момента няма. Ние имаме проблем с децата и внуците на комунистите, които днес управляват държавата и са приватизирали абсолютно всички ресурси - за СЕБЕ СИ и семействата си. Те се опитват да изграждат комунизъм за себе си днес. Тези децата на шофиорите и доносниците и цялата тая пасмина, сега са ръководители и още по прости и мачкат Българина за да заграбват всичко. Единствения начин да се отървем от тях е вируса да извбие всички и да започат тези които останат на ново. Докато има живи хора по тая земя те ще им пият кръвчицата.

    Коментиран от #38

  • 20 Да!

    35 4 Отговор
    Много точно е описана ситуацията ! Браво на автора !!!
  • 21 2323

    21 2 Отговор
    Панко е прав за либералният капитализъм. А според вас как ще изглежда България след 6 месеца?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Диамантената ръка

    2 17 Отговор
    Всичко хубаво, ама някой да предложи нещо по-добро. Това било лошо, а къде е по-добре? Русия, Турция, Казахстан, Саудитска Арабия, Северна Корея или...?

    Коментиран от #39

  • 25 Електрошок

    18 0 Отговор
    Идеологиите са за масова употреба!Светът се управлява зад завесата!Това не е "теория на конспирацията"!Вижте само кой и как манипулира историята и на кои теми е наложена цензура!Видя се как лесно целият свят може да бъде в извънредно положение и колко лесно може да се предизвика икономическа криза!
  • 26 Усмивката

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Напълно":

    За тебе и нас може да е гражданска. Но за Борисов и шайка е винаги и ще е политическа.Дивия комунизъм се завръща в най новата му форма. Мутиръл Болшевизъм с главен и пръв идеолог другарят от народа Ген, Бойко Методиев Борисов

    Коментиран от #27

  • 27 Електрошок

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Усмивката":

    Всички искания започват като икономически,преминават в политически и завършват като сексуални към управляващите и техните близки!И дотам!Без други последствия!Накрая избираме същите боклуци!Така реагира българина на"натиска на средата"(#2)!

    Коментиран от #28

  • 28 Усмивката

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Електрошок":

    Демек , към първоисточника. Къщата в Барселона. От там тръгна човекът от народа 2005. И пак там се завъртя.
  • 29 аааа

    3 11 Отговор
    ако бяха червените на власт щяха да осигурят всичко . и народен съд и белене и скравена.....
  • 30 резервист

    17 0 Отговор
    Когато всичко се оценява от печалбата, деградацията на обществото е неминуема! Като чуя някой да фъфли за ценности ми се повдига! Подмазвай се нагоре и тъпчи надолу. Това ли е ценното? Всяка коза за свой крак! това ли? Отдавна загубихме чувството за общност, за принадлежност към нещо, пък било то и кръчмарска компания. Дайте да дадем!
  • 31 Георго

    1 17 Отговор
    Изключително комунистическо и безкрайно некомпетентно четиво. Без либералната идеология щяхме да започнем да произвеждаме маски и дезинфектанти към 2023 година. На някои хора казармата тотално им е изпила мозъка.

    Коментиран от #34

  • 32 либераст

    13 0 Отговор
    Господ да го поживи автора!!! Така ясно и кратко е обяснил всичко! Тук пак ми идват на ум "златните" слова на Плевнелиев; "Повече ЕС,повече НАТО"...Пфу!
  • 33 ИВАН

    8 0 Отговор
    Панко Анчев пише статии и във вестник "Нова зора" - браво, страхотен вестник и авторите са истински човеци - нека има повече такива хора по света, които не мислят само за себе си, за които Род и Родина означават нещо
  • 34 ай де бе

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "Георго":

    Умньо, и без либерална идеология сме произвеждали маски и дезинфектанти, но днес с либералната ти идеология платихме милиарди за самолети на картинка, а нямаме за елементарно оборудване, маски и дезинфектанти, заради липса на средства...
  • 35 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Много вярно!
  • 36 Тако Пеков

    4 1 Отговор
    кучето скача според тоягата, ...важно е също от коя страна си и кой я върти ... останалото с рефлекса е описано от Павлов
  • 37 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    колко добре и е описал първите неколко чилена на либералната !!!ни конституция/внос от Америка!!!!!!!все пак е!!!/...мдаааа и сегинка пак тази либерална мантра/САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ.
  • 38 1997

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "6399":

    Лично за теб най-големия проблем е празната ти тиква.Г-н Анчев е казал само истини,неща в които все повече хора се убеждават.За разлика от глупавите ти бръщолевения.
  • 39 1997

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Диамантената ръка":

    В коя от посочените държави си бил?Или просто трябва да се изкажеш по въпроса