7 Април, 2020 16:01 17 751 51

Ново изследване: БЦЖ ваксините намаляват десет пъти честотата на COVID-19

  • бцж-
  • ваксина-
  • ваксини-
  • ашиш камат-
  • хюстън

В страните, които нямат политика за БЦЖ ваксиниране, се наблюдава десет пъти по-голяма честота и смъртност от Covid-19, в сравнение със страните, които прилагат тази ваксина. Това е установило проучване на медицински изследователи в САЩ и Великобритания, което анализира данни от 178 държави, пише economictimes.indiatimes.com

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БЦЖ или Bacillus Calmette-Guérin е ваксина срещу туберкулоза и се прилага още при раждането в страните, които в историята си са страдали от болестта, като Индия. Много богати държави, като САЩ, Италия и Холандия, никога не са имали политика за всеобщо БЦЖ ваксиниране, посочва интернет изданието.

Проучването разглежда случаите и смъртността на Covid-19 за 15 дни, между 9 и 24 март, в 178 страни. То заключава, че „честотата на Covid-19 е 38,4 на милион в страни с ваксинация с БЦЖ в сравнение с 358,4 на милион при липса на такава програма. Коефициентът на смъртност е 4,28/милион в страни с програми за БЦЖ срещу с 40/милион в страни без такава програма". От 178 проучени страни 21 не са имали програма за такава ваксинация, докато положението е неясно в други 26 държави.

„Докато очаквахме да видим защитен ефект на БЦЖ, мащабът на разликата (почти десет пъти) в честотата и смъртността (от Covid-19) между страни със и без програма за БЦЖ ваксинация беше приятна изненада“, казва д-р Ашиш Камат, съавтор на статията и професор по урологична онкология (хирургия) и изследване на рака в MD Anderson Cancer Center в Хюстън, Тексас.

През последните седмици БЦЖ се очертава като кандидат ваксина срещу Covid-19, а в момента в Австралия се провежда клинично изпитание на 4000 души за тестване на ефикасността ѝ срещу болестта. Какво означава това за хората, които са били ваксинирани с БЦЖ в детството си, все още не е ясно, тъй като SARS-CoV-2 продължава да се разпространява по света, заразявайки досега над 1 млн. души.

„Съществуват множество доказателства от добре проведени проучвания в престижни рецензирани списания, както и чрез произволно подбрани контролни тестове за ефективността на БЦЖ ваксината за осигуряването на защитен имунитет срещу вирусна инфекция“, каза д-р Камат, по телефона от САЩ.

„Страните с национална програма за БЦЖ ваксинация на цялото население изглежда имат по-ниска честота и смъртност от Covid-19. Това може да се дължи на известните имунологични ползи от ваксинацията с БЦЖ. При липсата на специфична ваксина срещу Covid-19, БЦЖ ваксинацията на населението може да играе роля за намаляване на въздействието на това заболяване“, се казва в статията, която в момента е на разположение на ResearchGate, портал, където учените споделят своите проучвания. Нейни съавтори са Пол Хегарти и Хелън Зафиракис от Университетската болница „Mater Misericordiae“, Дъблин, Ирландия, и Андрю Ди Нардо от Медицинския колеж „Бейлор“, Хюстън, Тексас.

Д-р Камат казва, че неговата институция също започва собствено клинично изпитание чрез ваксиниране на здравни работници. „Започваме проучване първоначално с около 1000 медицински работници, но с планове бързо да се разшири на много места, тъй като търсенето се увеличава. Първо ще ваксинираме здравните работници с най-висок риск, като тези, които работят в спешни центрове, и ще следим как се доказва защитата".

БЦЖ ваксината се използва при имунотерапия в ранен стадий при рак на пикочния мехур и д-р Камат е голям авторитет в тази област. Той е и президент на Международната група за изследване на рака на пикочния мехур.

По-рано тази седмица проучване на Нюйоркския технологичен институт също отбеляза, че страните с универсална ваксинационна политика, като Япония и Бразилия, изглежда са били по-слабо засегнати от Covid-19 в сравнение с тези, които не го правят, като Италия, САЩ и Холандия, посочва още economictimes.indiatimes.com.

Превод: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 завещание от Комунизма

    73 0 Отговор
    Ето, че имало смисъл от пентаграмите по ръцете.

    Коментиран от #5

  • 2 Това значили че

    4 45 Отговор
    Комунистите с пуснали зверчето.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Зайко Байко многознайко

    36 3 Отговор
    Всичко ново е добре забравеното старо! Класически методи използвани от десетилетия, ваксинация, хиперимунизация, серумиране, изолация, карантина, лечение с аннтибиотици ( особено важно за вторичната инфекция която обикновено се предизвиква от т. н. условно патогенна или опортюнистична микрофлора), лечени с кортизонови препарати, всички тези методи са известни ! Всяко мероприятие и изследване обаче изисква и определено време, времето е константа с която , който и да учен или екип не може да не се съобразява! Ограничаването на контактите води до по-бавно изграждане на т. н. стаден имунитет, това е обаче е свързано със нарушаване на логистичните процеси в социума , резултатите са забавяне или спиране на икономиката и последващ хаос на борсите и цените! От друга страна при запазване на икономиката ще има повече заболели и съответно повече загинали! Искам да отбележа , че най-силното човешко чувство се нарича , не не е любовта, чувството се нарича ГЛАД! Последствията от това чувство!? Оставям на вас да си представите как може да изглежда бъдещето!
  • 5 Перничанина от Лом

    91 13 Отговор

    До коментар #1 от "завещание от Комунизма":

    Ще излезе,че бай Тошо хич не е бил толкова прост.

    Коментиран от #8, #31

  • 6 директно в рамото

    51 2 Отговор
    Още го помня БЦЖ-то, много болеше.
  • 7 Миризлив пор

    56 2 Отговор
    Само аз ли си правя сметката че заразата е тръгнала от ски-курортите в Алпите? Там ходят хора които могат да си го позволят, ние на изток от рая сме ваксинирани ама на ски в Алпите не ходим.
  • 8 коко

    41 48 Отговор

    До коментар #5 от "Перничанина от Лом":

    БЦЖ се слага отпреди бай тошо, стига го хвалехте тоя правешки циганин!

    Коментиран от #10, #11, #12, #25

  • 9 ТтттТ

    78 11 Отговор
    Шапки долу пред соцализма-30 години след като предадоха социализма-той още ни защитава...
  • 10 А стига бе

    34 17 Отговор

    До коментар #8 от "коко":

    Коко-ама много сте елементарни бе хора-преди Бай Тошо дори електричество в София е имало само в два-три квартала.А ти за ваксини ми говориш...абе вие в кой свят живеете бе-говорите като пиян с х....си

    Коментиран от #13

  • 11 Един

    34 8 Отговор

    До коментар #8 от "коко":

    И така да е! Ама през негово време не са махнали ваксинацията!
  • 12 мечо

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "коко":

    Пиян си легай си
  • 13 гост

    18 6 Отговор

    До коментар #10 от "А стига бе":

    Ама то имало ли е България преди бай Тошо?
  • 14 ВМОРО

    17 16 Отговор
    В Иран и Япония също се ваксинират с БЦЖ - виждаме какво се случва там. Въпросната ваксина се поставя в България от 1928 година насам.

    Коментиран от #24

  • 15 Бай Стойчо

    41 12 Отговор
    Българите да идат да запалят по една свещ на Бай Тошо, но най-вече на Вълко Червенков,че през 1951г. е въвел масовото и задължително ваксиниране с БЦЖ.
    А тримата "умника" Бибитко,Мутафа и Кантара ни разиграват цирк на псевдосапсители. За съжаление ще съсипят икономиката.

    Коментиран от #19

  • 16 НеЕС

    29 4 Отговор
    Някой не само не е поставял каквито трябва ваксини на хората от Запада, ами се оказа, че даже чипът им е сменил. Това ли е европейската култура, създала гении като Омир, Сократ, Праксител, Софокъл, Данте, Бокачо, Шилер, Хегел, Пикасо? Това ли е цивилизацията, която се гордееше с музиката на Бах и Вивалди, с романите на Сервантес и Балзак, с немската класическа философия, с шедьоврите на импресионизма? Тия хора не са достойни даже да обършат прахта на обувките на изброените гении. Всичко превърнаха в масмедийно безкултурие, потребителска безхарактерност и комерсиалност (хазартна игра на борсови цифри и котировки), всичко сведоха до консумацията на удоволствие. И после китайците и руснаците им са виновни, че някой от рептилните им е сменил чипа. Те загубиха битката за най-важното - човечността. Те станаха слуги на дявола, те изродиха човечеството, защото му отнеха даже понятието за духовност, рицарска доблест и чест. не съм част от такава Европа, нямам повече нищо общо с никакъв Запад!
  • 17 КОНТРАТА

    20 2 Отговор
    Това го знаят отдавна обаче го крият! Аз го знам от 3 седмици! Не случайно в РФ са толкова малко болните!

    Коментиран от #51

  • 18 Философа

    17 3 Отговор
    На запад не ги ваксинират с БЦЖ и затова са толкова много болните и умрелите!
  • 19 ВМОРО

    4 18 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Стойчо":

    Къде са гробовете на тея некадърни измекяри, дето 3 пъти фалират НРБ? За един пикльо питам.

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Бесен Язовец

    32 3 Отговор
    Преди няколко седмици ви писах, че ще благодарите на комунистите и целия соц лагер ще им благодари след епидемията точно заради БЦЖ! Не случайно броя заразени е с такава разлика в бившите соц държави и тези от запад
  • 21 Боклук

    21 11 Отговор

    До коментар #19 от "ВМОРО":

    НРБ е фалирала само в болните кратуни на соросоидите!
  • 22 О хо хо

    8 12 Отговор
    Ваксината има действие около 10 години и е правена за предпазване предимно на децата, затова се поставя още в първия ден от раждането. След тези години тя не действа. Ето защо се поставят нови ваксини с цел проучване. Но в Русия лекуват ковид предимно с антиспин лекарства, тъй като са установени 4 вида белтъци от ХИВ.Плюс основана от САРС. Никъде тук не се намесва бацилът на Туберкулозата.

    Коментиран от #39

  • 23 Бай Стойчо

    17 8 Отговор

    До коментар #19 от "ВМОРО":

    Ако ми докажеш как са фалирали 3 пъти НРБ, щи дам 5 кинта.
  • 24 Бай Стойчо

    36 3 Отговор

    До коментар #14 от "ВМОРО":

    Ами професор Кантарджев оня ден много бързо нещо така притича през новината за БЦЖ ваксината. Излъга, че е въведена от д-р Стамен Григоров и.......толкова. Всъщност през 1922-1924г. д-р Гриторов изпробва противотурбеколозна ваксина в една от клиниките на Александровската болница. Дали защото ваксината е била недоработена или българското правителство не е проявило интерес,но работата по ваксината докторът продължава в Италия през 1935г. През 1944г. се завръща в България и през 1945г. почива. Докторите нямат права да въвеждат ваксини.Те могат да изследват,изпробват и експериментират,тоест да са откриватели.БЦЖ ваксината за първи път масово е приложена през 1949г. като пилотен проект,а от 1951г. при Вълко Червенков е въведена като масова и задължителна. Тримата "умника" нещо упорито неглижират тия факти. Да не се окаже ,че битката с корона вируса е спечелена още преди близо 70г. а тия тримцата само да водят бутафорна война - бутафорна война ,която ни съсипва хилавата икономиката.

    Коментиран от #26, #28

  • 25 оцелял от турското робство

    24 1 Отговор

    До коментар #8 от "коко":

    Ваксинира се масово от 1951 г., колкото и да те е яд, е по времето на лошия "соц". Но затова пък се успокоявай с банани.

    Коментиран от #27, #36

  • 26 Бай Кольо

    3 7 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Стойчо":

    1945г.починал много бързо са го опаткали комунистите
  • 27 Бай Кольо

    1 15 Отговор

    До коментар #25 от "оцелял от турското робство":

    Много ли ти липсва онова време?

    Коментиран от #38

  • 28 HohoBoho

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Стойчо":

    Браво за написания от тебе коментар! Уцелил си десятката!
  • 29 Активист на БКП

    22 1 Отговор
    Благодаря другарю Живков за БЦЖ ваксините!
  • 30 Доктор Хаус

    1 1 Отговор
    Добрютро,но според мойта теория е ваксината за дифтеткок.

    Коментиран от #41

  • 31 бай Шиле

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Перничанина от Лом":

    А бе,че Бай Тошо беше селяк,беше.Ама в сравнение с тия от последните 30 години ми се вижда като Отто Фон Бисмарк.

    Коментиран от #34

  • 32 ВМОРО

    2 17 Отговор
    Първи фалит: През 1963 година НРБ не е в състояние да погасява външния си дълг(около 200 милиона щатски долара). Продава се по-голямата част от златния резерв на НРБ, който още през 1958 година е пренесен в Москва. В началото на 1962 година левовата стойност на резервите на БНБ е 25.7 млн. лева, а към края на 1964 година тази стойност е едва 2.85 млн. лева. През 1963 година Живков прави първото официално предложение до Хрушчов България да стане част от СССР.

    Коментиран от #43

  • 33 ВМОРО

    3 13 Отговор
    Втори фалит: 1977/1978 година НРБ отново не е състояние да обслужва външния си дълг в размер на 5 милиарда щатски долара, кредитиране от външни банки е отказано. СССР разсрочва българския дълг, отпуска нови кредити, увеличава доставяните на занижени цени количества нефт и изплаща директна финансова помощ в размер на 400 милиона преводни рубли.

    Коментиран от #44

  • 34 Аthens

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "бай Шиле":

    Ха ха ха ,и на мен така.
  • 35 ВМОРО

    2 14 Отговор
    Трети фалит: През 1989 година дългът на НРБ достига 10 милиарда щатски долара. През март 1990 година, България прекратява плащанията по външния си дълг, което практически и фактически означава фалит. Настъпва финансова изолация, продължила до пролетта на 1994 година, когато е постигнато споразумение за преструктуриране на дълга.

    Коментиран от #40

  • 36 Смешко

    5 13 Отговор

    До коментар #25 от "оцелял от турското робство":

    Десет доктора казаха че в България се прави БЦЖ задължително от 1920, но тъпите русофили и комунистите си знаят бай Тошо . Прост народ слаба държава

    Коментиран от #37

  • 37 оцелял от турското робство

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "Смешко":

    Не обиждай излишно. Не си прав. Чети повече. Информирай се от написаното в предишни години.Като обиждаш, показваш колко си невъзпитан, слаб и болен от омраза.
  • 38 оцелял от турското робство

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Кольо":

    Не, но и твоето време никак не ми харесва. Ама нали "времето е наше..........наше", хубаво си попяхте на площада, значи си доволен.
  • 39 1234567

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "О хо хо":

    Аз четох и то тук мисля,че в този сайт беше за тези ваксини ,и се обясняваше,че били за 100 години.В България само с такива ваксини е ваксинирано населението..А в по-късни години..в коя държава беше..ако не се лъжа в Дания ,но може и да греша ,че нещо направили ваксини подобни на тези,но били с много малък срок-за 10 години. И не е било масово ваксиниране на населението,както при нас е било национална програма. Може би както са сега ваксините за грип-ако искаш,ще се ваксинираш,ако не искаш няма.
  • 40 падналия ангел

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "ВМОРО":

    До края на 1964 г. България изплаща до последен цент тази огромна сума, чиито сегашен еквивалент надхвърля половин милиард долара. „Спомням си, че заради изплащането на този дълг много години на трапезата на българите нямаше агнешко месо, което бе изнасяно основно за Гърция, а стойността му се прихващаше като изплащане на отсъдените срещу България репарации“. Тях си ги плащаме заради довоенните ни политици и царчето. Значи тутко, през първите две дати не виждам фалит, продадено е злато и имаме помощ от Русия. Последната дата е 1990 г.-Демокрация!!!

    Коментиран от #46

  • 41 Аз Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Доктор Хаус":

    Ти може и да си прав(плюсчето е от мен)-по скоро дифтеткок и БСЖ като удари едно рамо-дай Боже да се получи-България да се размине с единични жертви.А според предсказанията на Слава Севрюкова и Петър Дънов които са предсказали този мор,България остава по надалеч от епиценъра.Да се молим да се разминем по леко.
  • 42 клара

    2 0 Отговор
    Ох, ние българите се хванахме за тая ваксина, като удавник за сламка. Дано да е така, че още нищо не е сигурно. Все пак се поуспокоихме.
  • 43 Бай Стойчо

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "ВМОРО":

    Поисках да ми докажеш, а не да ми повтаряш сорошката пропаганда из интернет.
    Даже не се усещаш какви глупости си копирал, като това - хем да сме фалирали, хем се разплащаме.
    При фалит не си в състояние да се разплащаш, бе умньо!

    Коментиран от #49

  • 44 демократ

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "ВМОРО":

    тиквата е взел много повече милиарди заем, отколкото НРБ.
    има кой да му дава, иначе да сме фалирали до сега.

    Коментиран от #47

  • 45 Банкера

    10 2 Отговор
    В НРБ не е имало фалит, а дългова криза.
    Няма фалит официално и в Уикипедия -"Българска дългова криза (1958 – 1962)", "Българска дългова криза (1973 – 1978)
    Няма фалит и в трите тома документалистика - "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990" - трета част, които се намират свободно из интернет в pdf формат.
    Никъде НЯМА фалити на социалиалистическа България, а има т.н. "Дългова криза", която я има и при демократична България, и при др. държави, преди и сега.

    "Фалит", най-простичко казано е - НЕВЪЗМОЖНОСТ да се изпълняват финансови задължения.
    "Дългова криза" в случая е - РИСК да не може да се обслужва държавния дълг.
    Разликата между двете е голяма.
    Това с "фалитите" при социализма, бе измислено от "либерал демократите" за да се очерни онзи период.

    Коментиран от #48

  • 46 ВМОРО

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "падналия ангел":

    "Продадено е злато". Има-няма 22-23 тона. Айде, тутко, бий си камшика!
  • 47 ВМОРО

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "демократ":

    Тиквата е кадър на БКП, ГЕРБ са проект на ДС. Приемственост му се вика ;)
  • 48 ВМОРО

    0 4 Отговор

    До коментар #45 от "Банкера":

    Уилипедия се списва от разни лаици. Смятам знаеш.
  • 49 ВМОРО

    1 6 Отговор

    До коментар #43 от "Бай Стойчо":

    Даже не се усещаш колко си нагъл. 1989-90та какво какво се случи, другарю? Мораториум на външния дълг! Айде, дърпай.

    Коментиран от #50

  • 50 Бай Стойчо

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "ВМОРО":

    А такаа, какво стана с трите фалита на НРБ, бе умньо? Остана един - 1990, след превратът на 10 ноември, 1989 г., когато с еднолично рeшeниe Лукaнoв обявява мораториум и страната нямa дa плaщa дългa cи.
    Извърши го точно този Луканов, който покани 22-мата специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, а американския посланик го обяви за демократ номер едно у нас??

    Ти какво мислиш, че ние пасем трева и не можем да наредим пъзела ли??
  • 51 Велиамина

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "КОНТРАТА":

    Никой не брои колко са заболели от КВ в Русия. В Русия има следното: Нет человека, нет проблема!!!