Last news in Fakti

15 Април, 2020 16:02 5 377 45

Как сте, сингапурци на Балканите?

  • сингапур-
  • сингапурци-
  • бвп-
  • икономика

Премиерът Бойко Борисов каза: Сравняват ни с Германия и Сингапур. Най-подредените държави в света! Но не ме сравняват с източния блок, Балканите, с други европейски държави. Сингапур, вече стигаме чак Сингапур!...

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стигаме Сингапур – голяма работа е това. Били сме белгийците на Балканите (по Станислав Стратиев), прусаците на Балканите, с мерак за 16-та съветска република, Швейцария на Балканите, Израел на Балканите… От 10 април т.г. сме Сингапур на Балканите! Нема лабаво, - би се възторгнал Бай Тошо.

Да видим каква е действителността.

Сингапур. Град-държава с 5,7 млн души население. Само върху 720 кв. км. Това прави по 8189 души на кв. километър, което нарежда страната на 3-то място в света по гъстота на населението.

Сингапур е най-развитата икономически страна в Югоизточна Азия, с процъфтяваща индустрия – корабостроене, електроника, електротехника, мощна нефтохимическа промишленост.

Контейнерното пристанище на Сингапур е най-голямото в света по брой обработени контейнери. Сингапур е и финансовият център на Югоизточна Азия.

И сега най-важното: Брутният вътрешен продукт на страната е 554,9 милиарда долара. На 39-то място в света. На глава от населението се падат по 98 014 долара на година – 3-то място в света.

И още нещо супер важно: Сингапур е в Топ 5 на най-некорумпираните държави в света - на 4-то място. Пред него са само Дания, Нова Зеландия и Финландия. От години е така. През 1965 г. страната е била сред най-корумпираните. Голяма заслуга за преборването на корупцията има премиерът Ли Куан Ю, който е завещал мъдри мисли, една от които е: Ако искаш да се бориш с корупцията, първата крачка е да вкараш в затвора трима от най-близките си приятели. Ти знаеш защо. И те знаят защо.

И да погледнем към нас. Кои трима близки до премиера Борисов трябва първи да прекрачат вратата на затвора? Мисля, че няма здрав психически българин, който да не може да ги назове. Разбира се, че са много повече, но говорим за първата крачка и първите трима…

България… От онзи ден вече сме под 7 милиона души. Данните са Националния статистически институт. Територия – 111 хил. кв. км. Само 63-ма българи на кв. км. 65,2 млрд долара БВП. На глава от населението се падат 9 314 долара годишно – 73-то място в света. Промишлено-аграрна страна със средно развит частен сектор и неголям брой стратегически държавни предприятия, според Световната банка.

България е на 1-во място по корупция в ЕС. Страната ни е под индекса от 50 пункта, което означава, че през последните 7-10 години устойчиво се задържаме на това незавидно ниво.

Та по кои показатели по-точно сме Сингапур?

Любопитно е също, дали в Сингапур искат да са България на Югоизточна Азия?

П.П. Стар виц. Тодор Живков на посещение в завод. „Как сте, как сте?“ – пошегувал се той. „Добре сме, добре сме, др. Живков“, - пошегували се и работниците.

Източник: "Фрог нюз"​


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    48 12 Отговор
    Всичката измет от цяла България се събра в София. Верно стана мазало като Сингапур.

    Коментиран от #5, #6, #32

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сингапурец

    4 29 Отговор
    А ромляните на света - руснаците как са?
  • 4 Ами Нидерландия

    49 6 Отговор
    Нидерландия, тази малка страна храни целият свят. Втора в света по износ на селскостопански продукти, след САЩ, но е 270 пъти по малка. На първо място по износ на картофи и лук. А за нас ще остане спомена, че по времето на цар Борис сме хранели цяла Европа.
  • 5 недей слага минуси

    8 19 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    пречат ли ти? можеш и ти да се изнесеш за по на запад, както стотици и хиляди млади, възпитани и интелигентни софиянци преди тебе

    Коментиран от #45

  • 6 Гост

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Май нищо не разбираш от икономика? София, щеше да е една дупка, ако ги нямаше хората, помеждувпрочем в глобален машаб, "Държавата" се е превърнала в дупка именно заради липсата на хора. Градове като Ловеч,Видин, Добрич са вече аут от картата. Кърджалийско е въпрос на време да бъде отписано от пределите на България.
  • 7 Тъп още по тъп най тъп

    16 0 Отговор
    Кат ма мързи да рАботя,ко да прая в Аязмото?....Софията е голяма работа! Тук никуй не мъ познава а и целтъ мии мениджър в гуляма фирма да станъ.
  • 8 6896

    52 0 Отговор
    Грешката е минимална, но много съществена.

    Ние сме Цингапур на Балканите.

    Коментиран от #12, #29

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Съза и смях

    33 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Промишлено-аграрна страна със средно развит частен сектор..това само като прочетох и умрех от смех..Нито е промишлена, нито е аграрна.Хахахаха...аграрна била- домати от Турция, патладжан, картофи и мандарини от Гърция, чесън от Виетнам, краставици от Бангладеш и Индия, леща от Пакистан , ябълки от Полша ..хахахаха.В същото време Дельо хайдука, лежи на жена си под роклята и само чака някой да му пусне малко помощи, докато това, дето може и иска да работи само гледа да отнесе плувката навън, че там не се работи за едни кирливи 20лв/ден, които я ти платили, я ти казали'' абе нали ще имаш да вземаш, а не да даваш''...АГРАРНА била тая държава, пардон-територия...как пък не.

    Коментиран от #37

  • 11 Анонимен

    20 1 Отговор
    Объркал е Ние сме овцете на балканите беее беее
  • 12 горд бълхарин

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "6896":

    Най-точния коментар досега, с две думи казваш истината на Барба Гканьос. Цингапур на цингапурците...какво да коментираме повече.
  • 13 без еквивалент

    10 1 Отговор
    Държавата Боко и Държавата Конго!
  • 14 прррц

    7 6 Отговор
    всичко е вярно. но напишете например какви са цените на колите там и данъците им например.

    Коментиран от #16

  • 15 Абе Боко

    7 3 Отговор
    писна ни от теб. Плюс кой ти каза че това са най-подредените държави??? По кои параграфи бе.????? Да това върви пред тълия българин не наоускал никога селото или квартала ама малко по спокойно. Германия половината е панелени блокове и грозна соц архитектура и прочие.(Пълно по улиците със знаци на които пише Strasenshaden(Дупки по улиците ами не в други държави такива неща няма!!!! Нашишете последовате ли на Боко това нета и вижте какво ви излиза за улиците на любимата Германия аия) Каква подредба бе????? Кой ли всъщност вече ти обръща внимание агент Буда!!!
  • 16 Икономист

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "прррц":

    А пък най-добре ще е май да напишат какви са заплатите, а..ко шъ'каиш, разбирачо.Познавах един голееем българин, дето обичаше да казва''Рънъта праи борбътъ'' ..и е прав май. Колкото до данъка...ми не е ли по-добре да се отчисляват едни 10% от 5000лв, отколкото от 500...елементарна математика, ама де толкоз акъл под каскета. А цените на много стоки за ежедневна употреба в България са вече над европейските, което не е трудно човек да установи...т.е..или спекулата е в невероятни размери, или левът е мнооого надценен.Пък ти си питай са колите и данъка там, лошо няма.

    Коментиран от #19, #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой си

    9 1 Отговор
    Къде си тръгнал да се сравняваш с Германия бе “спасителю”?
    Боже слез и си прибери вересиите, и биби и каскето!
  • 19 прррц

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Икономист":

    това, че заплатата ти ниска е твой проблем

    Коментиран от #21

  • 20 Олга Курникова

    4 1 Отговор
    Абе жабчета ,утре океанът ще ги потопи и тогава не знам да ли няма да им се прииска да са България на Балканите. Така ,че добре сме ,ноще се оправим.
  • 21 Икономист

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "прррц":

    Че пък си и отворко бе, цингапурецо. От такива като тебе държавата е на тоя хал...А в личен план не се засягам никак,щото съм сигурен че като възнаграждение ( забележи-възнаграждение) съм повече от сигурен че си далееече зад мен....Чудно, ако си работодател, как бачкаторите още не са ти избили зъбите..Но и тая ще стане, както етръгнало , май няма да чакаме дълго да дойдат ония с вилите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Софиянин

    1 1 Отговор
    По чистота бием Сингапур
  • 24 Минчо Праздников

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Икономист":

    Ква спекула ,какви 5 лева . Има 10на артикула които поради голямото търсене са се вдигнали ,което е нормално.Най-голямата спекула беше по време на социализма .Всичко що годе качествено бе под масата и от 3-до 5 пъти по-скъпо . А сравнено сдбнешните цени и като отчетем и историческата инфлация сега масовата стока е пъти по-евтина отколкото при Бай-Тошо.

    Коментиран от #26

  • 25 МИЛИЦИОНЕР

    3 1 Отговор
    ТИ ГО ПИТАЙ ТОЗИ КЪДЕ Е ПЪРВО СИНГАПУР,ЗА НЕГО Е НЯКЪДЕ НА БЛИЗО.
  • 26 Икономист

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Минчо Праздников":

    Ами да , направо биеш жабите с правата лопата с това изказване. Вярно , за тия боклуци, които купуваш сега мизерната си заплатка...сигурно ти е по-евтино. Поради естеството на работата ми пътувам много в чужбина и като сравнявам...ами губиш с нокаут, брат ми. Даже в една Гърция, която е със доста високи цени, над средноевропейските, има стоки ,които са много по-евтини от нашите аналози...за качество, даже не отварям дума.При последното ми пътуване гледах по една тяхна телевизия, сравнение между покупките на едни и същи стоки в един и същ момент от два магазина -един в Атина и един в Берлин-един хляб, килограм захар, килограм месо, и още нещо..ами покупките в Берлин бяха точно два пъти по-евтини. А как да си обясним феноменът от миналата година, когато цяло лято КПП-тата бяха задръстени с българи , предпочитащи да почиват в Гърция и Турция, а в същото време смениха името на Слънчака с Пущинака, сигурно статуса на българина е надхвърлил европейския според тебе, което няма как да се случи в една на практика банкрутирала държава.

    Коментиран от #33, #34

  • 27 Барба Ганьос

    4 1 Отговор
    Що бе ? Аз и мис гащи сме по добре от сингапурците. Кви са тези 90 хиляди на година ? То данъка на къщата в Барселона е повече?
  • 28 Бцж Ваксиниран

    1 0 Отговор
    Ей тоз бай ТОШО бил голям умник а сега някой друг на негов гръб се прави на велик
  • 29 киро

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "6896":

    хахаха верно. мани мани. поциганихме се. малката индия на балканите.
  • 30 Бг.реалност

    6 1 Отговор
    Псевдопатризма,лъжите на боко-диктатора и хвалбите към партията му за уникално добре свършена работа не само идват в повече, ами вече причиняват физическа болка. Боравя на прилично ниво с английски и немски и реших преди два дни да проверя статии на тези два езика в които участват думите ковид19 и България. Аз зная кога ме лъжат,но просто ей така исках да видя с очите си как чуждите медии хвалят Бг.и бг.правителство,как сочат Бг.за пример в борбата с корона вируса и всички ония ,,факти" за които диктатора говори всяка сутрин. Нищо ! НИ-ЩО !!! Поне аз не намерих никаква статия на някой от тези два езика,в която да сочат Бг.за пример и най-вече за това,кооооолко,ама колко добре се справя със ситуацията. Но пък намерих статии от немски медии описващи как в този толкова сложен за народа момент,бг.президент и правителството си игЛайкат на сръдни и пръдни. Намерих статии задаващи въпроса,как е възможно толкова малка държава в която са изляти буквално 10-ки милиарди от 91-насам ВСЕ още да е на ръба на мизерията и държавите от 3-я свят. Както винаги е било,българина си се хвали сам защото в себе си той знае каква е всъщност реалноста. Сега на всеки,който се опита да критикува конструктивно му се лепва етиката ,,хейтър" Думичка отново с надпис - made in usa и отново дарена ни безвъзмездно от посолството на фащ. Но това е без значение защото подобни думички и евтина манипулация на обществото не променят дори на нанометър реалноста.

    Коментиран от #31, #36

  • 31 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бг.реалност":

    Прав си, боже, колко си прав. А тия, които ''коментират'' тук живеят не ден за ден, живеят момент за момент.Егоизмът на Ганчо го загроби, а като им четеш простотиите, даже се съмнявам дали има някой нормален в тая държава. За съжаление България приключи, ама цингапурците спят, спят юнашки сън. Отврат... неграмотни, мързеливи, крадливи и най-лошото-завистливи. Това са днешните балкански сингапурци. Което ставаше хвана пътя, тук остана само шкартът. За съжаление , дори и да остана някой свестен, с плюнка ще го удавят.
  • 32 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Според първото официално преброяване на населението от 1880 г. населението на София е 20 501 души. По това време етнически София е разделена както следва: 56% са българи, 30% евреи, 7% турци и 6% цигани.
    Ти от кои си?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Главен Икономист

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Икономист":

    Кое е банкрутирало на държавата бе отворко. Ти знаеш ли какво е банкрутирала държава ,Това беше НРБ . Когато държавата не можеше да си позволи да купи дори кафе за местния пазар и правеха всичко с какао и соя . когато дори елементарни неща не се внасяха въпреки ,че имаше нужда от тях. Представи си да ходиш на екскурзия до съседна държава да си купиш кафе. Ако България бе банкрутирала ,сега българският лев щеше да се котира поне 100лв за едно евро. България банкрутира при комунистите .
  • 35 Манго

    4 0 Отговор
    Сега България могат с право да я сравняват само с африканските държави по корупция, по стандарт на живота и всичко останало.
  • 36 Димитър Железов

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бг.реалност":

    Първо никой не ти говори за хвалби в чужди медии . Това са оценки на специалисти и администратори в различни държави . Чуждите медии са такива като българските . Дайте да видим , кой се е ударил ,кой се е спънал ,кого са окрали . Ти още ли живееш с мисълта ,че някой трябва да дойде и да ни каже нещо.Може възоснова на фактите да си направиш преценката .

    Коментиран от #40

  • 37 Димчо Несторов

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Съза и смях":

    Ами трябва да се гордееш че ни снабдяват с продукция от целия свят ,това означава че сме платежоспособни . Не като при социализъма ,нито вносна , нито българска стока ,.Само едни изхвърляния от сорта Петилетката за 4 години.

    Коментиран от #39

  • 38 Сашката

    1 3 Отговор
    Браво другари ,дерзайте . Добре ,че е Бойко Борисов ,че малко да се активизирате ,да свършите някоя работа ,примерно като тролите като за последно , да напопържате като истински Барба Ганьовци и после да се възмутите ,че Борисов бил Барба Ганьос. Искате да вдигнете самолета на Корнела и Радев само че да ви кажа : Червената боровинка НЯМА да ви помогне! НЯМААААААААААА!
  • 39 Икономист

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Димчо Несторов":

    Ха , платежоспособен бил. Бля,бля, бля...дори не си струва да ти отговарям. Не си способен да изхраниш собственото си население и внасяш храни от вън..затова е потънала България в заеми , които и внуците на правнуците ти ще плащат. Взимат заеми, щото те мързи един стрък домати да насадиш, полето потънало в бъзак, тръни и коприва, а ти ми разправяш смешки от ''1001'' нощ. Толкова сте кухи лейки, че няма до къде....Няма страшно, отрезвяването ще настъпи много скоро, а Виденовата зима ще ти се струва като лято.

    Коментиран от #43

  • 40 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Димитър Железов":

    А кои са фактите, според тебе..че министър председателят ти е разследван за пране на пари ли..или че не е замесен в мафиотски структури ли ...имаше доста интересни факти в секретния доклад на Дж.Пардю. Може да ги намериш в нета свободно. Така че въз основата на ФАКТИТЕ съм си направил преценката, както ти ни съветваш. Пък ако мислиш че не ни знаят що за стока сме по света, много се лъжеш. Да си забелязъл един много интересен факт. Откакто се разшумя за разследването на Испанските служби, Боко нещо се прибра от странство, яхна жипката и обикаля като въртоглав по пътищата да раздава маски на комбайнерите. Защо ли???..Аз имам отговор за себе си, ще ми е интересно ти какво мислиш по въпроса.

    Коментиран от #42

  • 41 Матей

    0 0 Отговор
    Малко на северо-запад и Бангладеш,ама и те май ни задминаха.След короната ще сме баш в Африка и под чие мъдро ръководство?Догодина са изборите и дотогава правителството ще докрета с външни заеми,сега 10,после още 10 милиарда и готово.Ще останат само едрите капиталисти,нова емигрантска вълна от половин милион човека (българи),а от Турция същия брой пришълци.И какво,отиваме си бавно и безславно.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Петилетка

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Икономист":

    ха-ха затънал си в заеми да изхраниш собственото население .Ти да не си някой Мичурински икономист. Вносът е изцяло или поне 95% частен и е платен с приходите на частни компании. Щом тези частни компании внасят ,значи имат реализация . България е много по-богата от НРБ .Тогава нали имаше заеми ,ама те дори неможаха да н и изхранят ,че трябваше цялото българско население да използва почивните си дни за да копа за да се изхрани.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Време е сингапурците

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "недей слага минуси":

    да се изнесът от държавата ни БЪЛГАРИЯ!Не българите!