Last news in Fakti

17 Април, 2020 13:56 10 590 91

Отец Илиян Алексиев пред ФАКТИ: Понасяме тежестта на всички ония, които са целогодишно далеч от църквата

  • отец илиян алексиев-
  • българска православна църква-
  • коронавирус-
  • бойко борисов-
  • великден

Никой да не изпитва угризения, ако не е в храма на Великден

Отец Илиян Алексиев пред ФАКТИ: Понасяме тежестта на всички ония, които са целогодишно далеч от църквата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е единствената православна страна на Балканите, която не затвори черквите в условията на коронавирусна епидемия. Не забрани на гражданите да се причестяват по Великден. Това предизвика много обществени реакции. Защо е важно точно църквите да останат отворени сега по времето на голямо предизвикателство? Къде да се позиционираме в дошлия свише изпит за всички ни? Достойни ли са българските политици да използват името Господне? За всичко това от ФАКТИ разговаряхме с протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на столичния храм "Рождество Богородично" в кв."Лагера".

Отец Алексиев, българската държава и православна църква са единствените, които оставиха храмовете отворени в навечерието на най-големия християнски празник Великден, въпреки коронавирусната пандемия. Какво е мнението по този въпрос на един духовник и ръководител на православен храм?
- На пръв поглед излиза като противоречие. Храмовете са отворени, но не идвайте в тях. Храмът е отворен, защото той сам по себе си е събирателната сграда, в която се събира христовото общество. Думата "църква" значи събрание. Гръцката дума е "еклесия", идва от дълбоко предхристиянско време, когато първите демократични общности са се събирали в т.н. еклесия. Това е първият парламент. Така сама по себе си църквата не може да бъде църква, ако затвори вратите и се съберат само свещениците. Това е т.н. "клерикализъм", който е западно явление и затова целият Запад логично може да затвори храмовете си. Защото там основната връзка е най-вече между Бога и свещениците, и оттам нататък тя се преподава.

Единението със самия Господ е съществен момент, който не можем да пропуснем. Особено на празника Възкресение и предхождащите го големи празници. Това е т.н. съединяване с Бога. Приемане на тялото и кръвта Христови под формата на хляб и вино. Вече казах за Христовото общество. Всички са равни, всички са едно пред Бога и всички са общ организъм, наречен "църква". Няма как православният християнин да бъде едно с Бога, бидейки отделен от него.

Един от доводите за оставянето на храмовете отворени, който бе изтъкнат от министър-председателя Бойко Борисов, бе, че има хора, които просто без това не могат. Веднага някой обаче ще оспори и ще каже, че не може например без посещение на фитнес или пък екскурзия. Смятам за важно да се обясни същината на посланието на евентуално затваряне на църквата и разликата с това да се затвори каквото и да било друго.
- Контекстът на това, което каза министър-председателят, ние го разглеждаме за хора, за които това е последната надежда. Ако това им се отнеме, те могат да изпаднат в отчаяние. Шанс за последна среща с Христос преди да се представят пред него заради други причини - болести, старост и т.н. И изведнъж да се окаже, че е невъзможно. Това са хора, които обикновено не можем да намерим на други места и няма повод да се притесняваме. От своя страна ние предложихме на такива хора вместо те да идват, за да няма опасност за никого, ние да ги посещаваме. Имаме много случаи на причестяване по домовете с т.н. "сухо причастие". Това много облекчи и посещаемостта на тези, които искаха да вземат Свето Причастие.

Самият Христос казва, че светът колкото повече отива към края, толкова повече ще се отрече от него. Това ли се опитваме да покажем сега, че светът не отива към края си, като не затваряме църквите?
- Имаме много по-тежки премеждия в миналите векове, и в България, и преди съществуването на нашата страна, в които е имало директна смърт. Хлопане на вратата, влизане и посичане с меч. Църквата е осеяна с мъченици, понесли жестоки страдания - св. Георги, св. Димитър, св. Теодор. Няма как да бъде уплашена църквата от подобен вирус, нито пък от богохулни изказвания. В България доказахме на всички, че не сме една малка маргинална църква, която се влияе от решението на световни лидери като Руската църква или Константинополската патриаршия. Дадохме пример и сега съседни църкви като сръбската, гръцката молят правителството да отворят храмовете. Църквата е призвана да бъде отворена и да е прибежище. Има множество примери, в които църквата е спасителен кораб в бурно море. Затова е отворена църквата.

Ловешкият митрополит Гавраил каза, че в църквата човек няма как да се зарази. Същевременно има доказани болни духовни лица и от сръбската, и от руската църква. Освен това неговото поведение спрямо журналистка на съвместния брифинг с премиера сякаш не подобаваше на ценностите, към които призовава християнската вяра.
- Журналистката предложи светския модел - свещениците да служат, а останалите хора да не идват. Това принципно е възможен вариант, ако имаше подготвени запасни дарове. Можеше хората да гледат службата онлайн или да я слушат по радиото, а ние да ги обслужваме по домовете. Това нещо като че ли не беше хрумнало. Всички се учат в движение за ситуацията с вируса - както държавата, така и църквата. Винаги съм смятал, че е полезно в църквата да има групи, които да дават мнения. Диалогът между светски журналист и духовно лице, което пребивава в църквата денонощно, винаги е паралелен, не може да бъде осъществен. Никога не може да има адекватен отговор или адекватен въпрос. Върху това нещо тепърва трябва да се работи занапред. Надявам се да съм свидетел в моя живот на резултати от такава работа.

Фокусът попадна върху причестяването с обща лъжица в контекста на върлуваща епидемия, която е възможно да се предаде по този начин.
- Има различни практики на преподаването на Светото Причастие. В нашия храм лъжичката след като премине през устата на причестяващия се, се потопява във вряла вода. След това във втора чаша със спирт. Стигаме до трета чаша със студена вода и след това не се забърсва с кърпа, а веднага се взима следващата частица от причастието за следващия причестяващ се. През такава цедка зараза не може да премине по никакъв начин. Друг е въпросът дали Христос и причастието само по себе си може да бъде развъдник на зараза.

Има и друг съществен момент. Християните са извънредно дисциплинирани. Както пише в Евангелието те познават гласа на своя пастир, пастирът ги знае по име. Светия Синод разпореди да даваме причастие само на хора, които познаваме, т.е. които дълго време са се причестявали при нас. Гарантираме за тях. Ние сме нещо като духовно джи-пи и не бихме допуснали някой, който е непознат или пък би дошъл отнякъде. Имаме и възможността постоянно да следим за състоянието на тези хора. Става въпрос за крайно желание на самите тях да пристъпят към Светото Причастие. Ние не ги задължаваме. Всичко е в свободната воля на хората. Както магазинът е отворен и вътре можем да направим покупки, така и тук може някой, спазвайки правилата по най-добрия възможен начин, да вземе това, за което е дошъл.

Вчера минах през Женския пазар, моите притеснения са всъщност от такива места. Там не взимат всички от една лъжичка, а са по улиците, пълно беше с автомобили, както и самият пазар. Ние понасяме тежестта на всички ония, които са целогодишно далеч от църквата, смятайки, че проблемът ще произлезе от нас. Както хулят Христос през Страстната седмица по пътя до Голгота, така хулят и нас. За нас това е духовна радост, няма да отвърнем, още повече знаейки, че не сме във вина. Христос казва да не се притесняваме, че светът ни мрази, защото преди това него е намразил. Но казва "дерзайте, Аз победих света". Как го побеждава - именно с победата над смъртта, това, което ние очакваме - Възкресение Христово. Думите на Възкресението, когато им се явява са "Не бойте се". Ние благодарение на любовта към Бога и неговото следване, имаме прогонване на страха. Благодарение на такива времена църквата става много по-единна и по-силна.

Прави ли Ви впечатление, че има една група хора, която използва всеки удобен случай за да нападне българската православна църква и християните у нас? Това се прави с несекваща жлъч, въпреки че християнството е либерално, не задължава никого да вярва, за разлика от други религии.
- Хората, които най-много нападат църквата, са далеч от нея. Те дори не знаят мисията ѝ. Много хора посочват това, което църквата не е направила. Не очаквайте, че ние като някой виден политик ще даряваме някакви милиони и всеки ден ще ни пишат по медиите. Църквата никога не дарява и не дава нещата гласно. Тя следва думите на Христос, че когато дава едната ти ръка, другата не трябва да знае. Ние пазим наградата си на небесата, искаме признание от Бога. А това, че някаква тълпа ще реши, че ние никога нищо не сме правили, че сме в дълг, който никога не можем да издължим, че църквата я няма и т.н.... Това не е така. Църквата непрестанно движи изключително обширна програма. Тя никога няма да затръби по медиите. Особено във времена, в които е охулвана и се повтарят едни и същи клишета по нейн адрес. Живеем във време, в което Господ задава въпрос към всеки къде ще се позиционира. Зад него, с кръста да понася обидите или отстрани сред хулещите. Ние сами позиционираме себе си.

Атаката срещу църквата като цяло винаги идват от групи, които не се интересуват от отделни теми. Те имат фундаментален проблем с появата и изобщо съществуването на християнството. Групите, които нападат църквата вече са в постмодернизма, докато България е още в модерното общество. Тези хора имат нов тип ценностна система. В презадоволения свят, в който до вчера живеехме, те търсят други източници на удовлетворение на своята гордост, като веганството или свободното самоопределяне на сексуалност и т.н. Всичките тези неща са в остър конфликт с християнството, което преминава през различни епохи през вековете. То се разглежда като отживелица и неадекватно съществуващо на нашето съвремие. Ако нещо в очите на модерните хора изглежда неадекватно, постмодернизмът директно го удря в крайност. Постмодернизмът обаче може да приключва днес и да заживеем в друго време. Сега презадоволеният материално и преуспелият човек може да си позволи да ходи на фитнес, на йога и т.н., но след кризата нямаме представа какъв човек ще се появи.

Темата "Бог" стана традиционна дъвка в устата и на политици, например премиера. През тази седмица главният прокурор Иван Гешев пък каза, че е инструмент в ръцете на Господ. Как гледа един действителен Божи служител на подобни приказки?
- Като страничен наблюдател мога да кажа, че това са реакции на премиера в личен план. Той има своя представа за вярата, която е битово-християнска. Развила се е във време, в което е било забранено ходенето на църкви. Казвал е, че е свързана с баба му, с домашната църква и т.н. Той си има възгледи, прекръстванията са му три пъти, бързи, не знае кога да ги прави и кога не. Не е имало време, в което да се занимава по този въпрос с някой духовник. Много често се обръща публично към Господ, нарича го например "началник". Изглежда, че го прави чистосърдечно, без някакъв хулителен майтап. Изглежда, че има някакво притеснение на богобоязън, ако тръгне да прави нещо срещу църквата. Че това нещо може да се отрази както на него в личен план, така и срещу самата държава.

Що се касае до думите на главния прокурор, виждам ги като обикновен разговор, дотолкова доколкото всеки от нас може да е оръжие в Божиите ръце за това, с което се занимава. Всеки, иска или не, участва в Божия план. В най-широк контекст аз така го разбирам. Вече ако имам вътрешно предварително негативно отношение към конкретна личност, било министър-председателя или главния прокурор, тогава ще хвана тези думи и ще ги използвам всячески с коментар за тотално неразбиране по темата изобщо какво е църква, какво е вяра, как някои се възприемат като едва ли не особени, избраници между всички да свършат нещо важно. В зависимост от контекста, кой тълкува тези думи, те могат да бъдат тълкувани многозначно. А какво са имали предвид двамата, най-добре знаят самите те.

Вашите мисли около ситуацията с коронавируса? Интересно е съвпадението на извънредната ситуация в цял свят с Великия пост. Какво следва да ни покаже това?
- Първо искам да изтъкна нещо, което мен ме тревожи, а сякаш не се обръща внимание. Няма категорична заповед да се спазват правила, всичко е препоръчително. Една държава не трябва да допуска препоръки, особено на нива, които не могат да разберат нейните послания. Още преди два месеца ние предположихме, че ще има проблем в някои квартали. Държавата е единствената институция, със своите подинституции, която има право на легална форма на насилие. Тя не упражнява своя лост и в следващия момент тези препоръки не довеждат до реален резултат. Не можем да препоръчваме, да казваме "вярвам, че столичани са разумни хора". Това е абсурдно. Това разминаване - правете каквото искате и после от вас си зависеше, вие сте си виновни, твърдо трябва да се разграничим от него. Отговорността се прехвърля на хората, но това е невъзможно. Който управлява трябва да поеме отговорността, че от него зависи. Няма как да препоръчваме. Механизмът на властта трябва да се използва. На брифинга виждаме хора с военни униформи. В казармата войника ще го помолят ли да прави нещо?

Целият свят беше поразен от вируса в подготвителните седмици на Великия пост. Има няколко пълни съвпадения. В неделята на митаря и фарисея, когато тръгна всичко от Китай, това идваше да ни покаже на нас самите къде да направим първото си позициониране - гордият фарисей ли да бъдем или да се каем за греховете си. Второто беше Блудният син - всички, които са залисани от живота да се опомнят и да се върнат при Бога. Неделя Месопустна се нарича още Неделя на Страшния съд. Там Господ казва, че ще отдели овци от кози. Едните отляво, другите отдясно, това е второто позициониране. И Неделя Сиропустна - на прошката, трябва да простим на всеки и да обърнем взор към себе си. Тогава започна кризата. На старогръцки "криза" означава Божи съд. Съдът е Божи, дотолкова доколкото той дава задачата за решаване. Позицията на всеки от нас кой къде иска да бъде всъщност е самият съд. Ако сме от хулителите, сме отляво, ако сме от тези, които ще понесат тихомълком с всички възможни средства трудността, подкрепяйки се, ние сме отдясно. Карантина означава четиридесетница, точно така ние наричаме поста. Господ подчини вярващи и невярващи да постят и ги накара да гледат към себе си. Събра ги в семействата им задълго, за да разберат откъде произлиза същинската криза. Къде е малката домашна църква, която всеки е забравил. Живеехме в общество, което не се женеше, не се мъжеше, събираха се безразборно, съответно всякакви типове връзки и разбити семейства. В модерното време имаше един родител с едно дете, а в постмодерното няма и деца. Всичко това в момента се преразглежда от вярващите. Не се преразглежда от невярващите, защото те са заети с обиди. Това е трудната задача, която Господ даде за изпит. За едни ще мине с шестици, за други с двойки. Големият въпрос е имаме ли шанс да повтаряме годината изобщо.

На днешния Разпети петък имаме един разпънат Господ, който е праведен и понася греховете на всички. Отляво и отдясно, подобно на везна, има двама разбойници. Единият го хули, а другият се кае. Той казва на този, който се кае, че още днес ще бъде с него в Рая. Ние винаги сме в позицията на грешници и всички сме разбойници. Въпросът е какви разбойници. Това е позициониране. Ние в момента произвеждаме собствения си съд за бъдеще. Това е време за размисъл. Тази година ни се показва, че трябва да разберем повече неща за поста.

Как се готви храм "Рождество Богородично" за посрещането на най-светлия християнски празник. Какво ще посъветвате вярващите - да дойдат или да не дойдат в него за службата?
- В нашия храм, както и в повечето, са се предприели конкретни действия. Огънят, който се раздава, ще бъде изваден пред самата църква. В църквите не се влиза поради нареждането. В продължение на минимум час всеки ще може да вземе от него. Ще може да застане в църковния двор, в който има достатъчно място, защото няма църква без двор или площад, било към църквата или общински. Хората ще се наредят на разстояние, за което ще съдействат и органите на реда. Тези, които са решили да дойдат, ще чуят пасхалния поздрав и ще отвърнат. Оттук нататък би било редно всеки да отнесе огъня в дома си и така да приключи срещата на Великден. Тези обаче, които са ревностни християни, те са единици, чакат тълппата да си тръгне и могат да останат до края на богослужението.

Призоваваме обаче всички да останат вкъщи. Никой да не изпитва угризения, ако не е в храма за празника.

За финал едно послание към хората по повод празника?
- Св. Антоний Велики изкарва целия си живот в името на това, че любовта прогонва страха. Да прогониш страха в един несигурен и заплашителен към нашето съществуване свят, може да стане единствено с безгранично упование в Бог. Това се основава на самите думи на Спасителя, които са два поздрава след победата над смъртта - "не бойте се" и "радвайте се". Така ще преминем през която и да било криза. Нищо положително няма да придобием, ако сме в страх или гняв. Да следваме думите на спасителя точно след Възкресението. Нека се доверим на Бога, кой доколкото може.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    28 65 Отговор
    Поредното предателство на църквата. Особено на бпц. Това, което тези хора се опитват да направят е подсъдно.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    61 11 Отговор
    БОГ да пази БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #37

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Jesus saves

    30 23 Отговор
    Църквите са пълни с хора..жалко че няма сред тях християни..
  • 6 Dелчева

    65 16 Отговор
    Без да съм вярваща съм възхитена от интелигентния, адекватен коментар. Това говори много добре за българската църква, ако там има такива хора!

    Коментиран от #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Свидетел на Исус

    29 40 Отговор
    Църквата е в грях, божиите храмове са само за молитви, търгуване в храма е грях, и понасяме наказание заради своеволията на тези демони в расо. В момента, в който закупите нещо от църквата се првръщате в техни съучастници. Аз вярвам само на Исус, а той каза :-,,Вън търговците от храма,, кои са тия, че да оспорват думите му ?
  • 9 Свидетел на Исус

    21 41 Отговор
    не купувайте нищо от църквата, това е апокалиптичен грях
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хъм

    42 23 Отговор

    До коментар #1 от "Не вярвам в църквата":

    Църквата е инструмента чрез който Бог провожда своето словото до хората. Не е казано че Църквата е съвършена и без недостатък, но е казано че църквата като Божие творение ще надделее над портите на ада и ще победи. Ако нямаше църква, как сега щеше да вярваш в Бога? Ако наистина вярваш.

    Коментиран от #22

  • 13 хер Езел Шванц

    15 35 Отговор
    Не се затварят защото ДС трябва да гъчи за майбаси бентлира и часовници.Велик ден е мандрата за комунягите.ДС е всичко в България.Който не го е разбрал ,значи е мнооооого проЗДЪ!!!
  • 14 вуйна

    36 38 Отговор
    Някой да е чул поповете да са направили някакво дарение за лекарите,сестрите и санитарите,които се борят денонощно за живота на болните? Няма и да чуете!!

    Коментиран от #17, #20, #23, #51

  • 15 бай стамат

    14 22 Отговор
    Тоа съвсем е изпосталел от постите...
  • 16 епископ Вожоа

    25 6 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕНКО":

    Пенко,момчето ми ! Ти ,след като прочете статията нищо ли не разбра? От Овците ли си,или от Козите? И знаеш ли какво ги чака Козите....." Отидете от Мене проклети в Огън Вечний,приготвен за дявола и неговите ангели.." С тези си думи май..натам си се запътил!
  • 17 епа да де

    17 20 Отговор

    До коментар #14 от "вуйна":

    да бяха занесли някоя от ,,чудодейните икони,, в болницата вместо само да дрънкат глупости
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Как да ги затвори

    17 17 Отговор
    Нали и Бойко е на процент от свещите
  • 20 Госあ

    28 22 Отговор

    До коментар #14 от "вуйна":

    А някой да е чувал за някакво друго дарение от бпц подобно на църквата в Италия и Гърция, които осигуряват храна и подслон на тези в крайна бедност ??? Спомням си, че един от малкото вярмащи служители беше направил комуна за помощ на зависими и килимяфките го бяха анатемосали....да отидеш у това свърталище на мошеници бпц, па да почнеш с шутове....
  • 21 Velin

    20 32 Отговор
    Стига глупости! Божии неста, духовна храна ит.н. Това са само места за забогатяване на търгаши и в момента инкубатори ба смъртоностна зараза. Отдавна трябваше да бъдат затворени.

    Коментиран от #52

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор

    До коментар #22 от "Не си познал":

    БРАВО точно така е
  • 25 браво

    36 9 Отговор
    Много ми хареса как отговаря свещеника. Православната църква Христова винаги е имала достойни чеда. Глава на църквата е нашия Цар и Бог Иисус Христос.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Абе майка ти шеиба маимунска

    11 5 Отговор
    Понасяш тежеста на алчните англосаксонци и юдей
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Олимпийска надежда

    2 9 Отговор
    ЗКПЧ-та
  • 30 възмутен

    8 2 Отговор
    цензурата е идеал на фашизма , да живее свободата на словото
  • 31 Хъм

    14 5 Отговор

    До коментар #22 от "Не си познал":

    И какво точно не съм познал? Матей 16:18. Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър {Значи: Канара} и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят. Деяния 2:47. като хвалеха Бога, и печелеха благоволението на всичките люде. А Господ всеки ден прибавяше на църквата ония, които се спасяваха. 1 Тимотей 3:15. в случай, че закъснея, за да знаеш, как трябва да се обхождат хората в Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и подпорка на истината.

    Коментиран от #60

  • 32 Пламен

    19 4 Отговор
    От едни свещи, чак бентлита, майбаси и часовници...? Не ми се вярва да е от свещи.
  • 33 Не религиозен

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Dелчева":

    И не само интелигентен и адекватен, НО и Библейски. От това се нуждаят човеците...за да се върнат от "грешните си пътища", следвайки своя ум
  • 34 Отче

    7 9 Отговор
    Явно ти си много далеч от миряните. Мери си приказките и не давай повод за омраза. Дано някой ден разбереш повече. Пожелавам от сърце, топло посрещане на празниците. И се пазете
  • 35 Габриела

    13 9 Отговор
    Не харесвам ролята на религията в цялата човешката история. Много кръв се е ляла. Но след като е допуснато, значи е за крайното добро.
    Прекланям се единствено и само пред БОГ.
    Прекланям се пред Създателя на всичко и всеки.
    Да бъде Волята Божия.

    Коментиран от #36

  • 36 Хъм

    20 6 Отговор

    До коментар #35 от "Габриела":

    А това е манипулация! Че видите ли религията била допринесла за кръвопролитията. Всъщност - всичко войни са започвали за пари и заради пари. Но тези които са ги водели - лицемерно и лъжливо са твърдели че служат на Бог. Защо не кажеш нещо за ролята на парите и на Мамона в човешката история?

    Коментиран от #68

  • 37 PlimP

    12 14 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    на Господ не му пука, не си помогнем сами, пиши ни бегали

    Коментиран от #87

  • 38 Не религиозен

    16 4 Отговор

    До коментар #22 от "Не си познал":

    Да, Бог е в сърцата на вярващите и това е първото място, което Бог очаква да Му доверим, НО...църквата (Матей 16:18) е тялото Христово.
    "А вие сте Христово тяло, и по отделно части от Него."
    ( 1 Коринтяни12:27). Добре е да прочетеш цялата глава на това послание...

    Коментиран от #53

  • 39 случаен

    4 8 Отговор
    добре ви се отразява тази тежест,видно от здравословия розов звят на лицето ви
  • 40 Вуте

    10 12 Отговор
    Когато някой поп се зарази с Covid-19, да не звъни на 112 и да го приемат в болница, а да се обади на Владиката да му чете за здраве! Може и светена вода да пие.
  • 41 Хейзенберг

    11 17 Отговор
    Да ви кажа под секрет - няма Бог! Ако имаше Бог и той е толкова всесилен, колкото си мислите, защо той не излекува умиращи деца, защо не спре убийствата, изнасилванията, несправедливостите, защо не премахне болестите?!? Дори и да има Бог, ако той не прави нищо, каква е разликата с това да не съществува изобщо? :)

    Коментиран от #48, #54

  • 42 Кой68

    8 8 Отговор
    Всички ги "пречистявахте" със една единствена лъжичка?!?Кой здрав и кой болен в кюпа на едно....БПЦ прояви откровенно пренебрежение към здравето на хората.Къде беше нашата църква преди празниците в този труден момент-никъде я няма.Появи се за празника.Да не би да бе във болниците и да помага за тежко болните както прави Католическата църква която помага-домове за сираци,болни деца и т.н.Какви и колко дарения направи за борбата със COVID19?Това дето ми говори сега е лицемерно.......По ролексите и "дарените"скъпи коли ще ги познаем-търговците в храма?

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Елена Пенчева

    16 6 Отговор
    Благодаря за прекрасното интервю. Харесаха ми отговорите на отец Илиян. В тях има любов към ближния и няма озлобление, а би могло да има след ужасните епитети, с които са наричани свещениците и православната ни църква от хора, които не знаят къде е входа на храма. Ние сме единствените, които не затворихме храмовете си и това е достойно за уважение. Как може да се дава за положителен пример папата не мога да си обясня. А вече се видя и колко дисциплинирани са въцърковените християни. Те послушаха призивите да останат вкъщи и на Вход Господен в Йерусалим и на Разпети петък нямаше струпвания на хора и нарушение на въведените ограничения. Още веднъж прекрасна статия. Благодаря Ви
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Е па

    3 8 Отговор

    До коментар #42 от "Кой68":

    По празници падат кинтите бате
  • 47 Търтей

    9 16 Отговор
    Поповете са търтеи и пиявици на кръвта на обществото. Те не произвеждат нищо. Само чакат погребения и кръщенета.
  • 48 гребнезйаХ

    10 7 Отговор

    До коментар #41 от "Хейзенберг":

    Да ви кажа по секрет- Няма Човек! Aкo имaшe Човек и тoй e тoлкoвa разумен, кoлкoтo cи миcлитe, зaщo тoй нe излeкувa умирaщи дeцa, зaщo нe cпрe убийcтвaтa, изнacилвaниятa, нecпрaвeдливocтитe, зaщo нe прeмaхнe бoлecтитe?!? Дoри и дa имa Човек, aкo тoй нe прaви нищo, кaквa e рaзликaтa c тoвa дa нe cъщecтвувa изoбщo? :) И тогава това нещо което нарича само себе си Човек а всъщност не е, как се опитва да разчита на Бог?

    Коментиран от #50

  • 49 Ммм Даа

    3 8 Отговор
    A това дето е изсрaлa майка ти заслужава да иде при това в което вярва...
  • 50 питам

    5 7 Отговор

    До коментар #48 от "гребнезйаХ":

    Бог лекува ли ги ??? не прибира уж при себе си бебета и деца мам,,ка ти изнасилена та си се родила такава па4а
  • 51 Не оправдавам

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "вуйна":

    някой от поповете,но все пак църквата не е благотворителна организация.Тя е само храм на Бога.
  • 52 София

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Velin":

    е по-голям инкубатор на зарази от всякакъв вид,нея първо да затворят.
  • 53 Не религиозен

    16 2 Отговор

    До коментар #38 от "Не религиозен":

    " Думата "църква" значи събрание. Гръцката дума е "еклесия", напомня в коментара си свещеникът. А думите на Христос го потвърждават:" Пак ви казвам, че ако двама от вас се съгласят на земята за каквото и да било нещо, което да поискат, ще им бъде дадено от Отца Ми, Който е на небесата.
    Защото, гдето двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях. ( Евангелие от Матей 18:19,20) Това е църквата - вярващите хора, събрани в Името на Христос. Тези, които вярват и Го следват - това е смисълът да си ХРИСТИЯНИН. Църквата са хората, а НЕ СГРАДАТА. Сградата е храм. Има разлика. И разбирам, че мнозина са разочаровани от служители в храма, но истинският и посветен християнин не гледа на човека (# 12), защото всички грешим и "всеки сам за себе си, ще отговаря пред Бога" (Римляни 14:10-12). И ако нашето християнство не се ограничава само като "битово" и подражаващо на човека, а следва Спасителя - Христос, то ще имаме и правилното разбиране и отношение помежду си, като части на тялото Христово. Но това, наистина е въпрос на изграждане на лични взаимоотношения с Бог, чрез четене на Божието Слово и израстване в познаването Му, с" помощта на Святия Дух, който ще ни упътва във всяка истина" ( Еванг. Йоан 14:16,17)
  • 54 Eleonora

    23 4 Отговор

    До коментар #41 от "Хейзенберг":

    Един човек е при фризьора за да си обръсне брадата и подстриже косата. В разговора, фризьора казва:"Не вярвам, че Бог съществува. Ако съществуваше, нямаше да има толкова болни хора. И тази трагедия с изоставени деца също нямаше да я има, не би имало нито болка, нито бедност и въобще никакво зло. Немога да си представя обичащ Бог, който да позволи всички тези лоши неща"! Клиента му се замисля, но не продължава с темата. След това плаща и си тръгва. На улицата среща човек с дълга, неподдържана,мръсна коса и с грозна и мръсна брада. Клиента се връща веднага при фризьора и му казва:" Знаете ли какво? Няма фризьори"! Фризьора е обиден от това твърдение и отговаря:"Но аз съм фризьор и току що ви подстригах"! "Не, няма фризьори"!- казва пак клиента, "ако ги имаше, нямаше да има хора с неподдържани и мръсни коси и бради като този мъж отвън на улицата"! "Чакай, чакай! Това е грешно заключение"- казва фризьора, "проблема е, че тези хора не отиват при фризьора"! "Много правилно! Точно това е"!- казва клиента, "има Бог! Но проблема е, че хората не отиват, не се обръщат към Него, не искат да следват заповедите Му и заръката Му да обичат ближния! Това е причината защо има толкова много страдание, болка и зло по света!"

    Коментиран от #56, #58, #59

  • 55 Поп Кръстьо

    8 11 Отговор
    Аз да питам колко пари дари църквата на нуждаещи се ?!

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Вуте

    7 5 Отговор

    До коментар #55 от "Поп Кръстьо":

    Както обикновено-нищо, но от сърце!
  • 58 Mariq Atanasova

    4 13 Отговор

    До коментар #54 от "Eleonora":

    Дааа мозъчето ти е толкова плитко, че вярата в религията и църквата се крепи на някаква патетична историйка.....

    Коментиран от #62

  • 59 Вие

    4 15 Отговор

    До коментар #54 от "Eleonora":

    нали разбирате, че фризьора никога не е заявявал, че размахва вълшебна пръчка, или пък принуждавал хората да се унижават в краката му, правите ли сметка, че фризьора го виждаме със собствените си очи, можеш да го пипнеш, да говориш с него, докато пък онова шизоидното отгоре се крие като плъх

    Коментиран от #63, #66

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хъм

    7 4 Отговор

    До коментар #58 от "Mariq Atanasova":

    Дааа мозъчето ти е толкова плитко, че НЕ вярата ти в Бог и църквата се крепи на някаква патетична историйка..... И на заблудата и всъщност лъжата, че видите ли вярващите винаги (се) лъжат, а не вярващите винаги казват истината... "Умните" невярващи стъпват на "здравата" основа: "ако не може да се докаже дадено твърдение - значи е вярно обратното твърдение". И подкрепят лъжата "Ако не може да се докаже че съществува Бог - значи НЕ съществува" Наистина е "УМНО" да се вярва в това твърдение. А пък ако някой не ви повярва - веднага почвате с обиди по отношение на интелекта. И това са най силните ви аргументи! Действайте! Далече ще стигнете!

    Коментиран от #64

  • 63 Eleonora

    12 3 Отговор

    До коментар #59 от "Вие":

    Пак ли ти!? Но и аз, ако стоя пред теб, не виждам мозъка ти, немога да го пипна! Как да повярвам, че го имаш? Може би ще ми кажеш, че говора ти и въобще мислите ти(а мислите виждаш ли ги???Можеш ли да ги пипнеш?) и действията ти са и продукт на мозъка ти! Но как да ти повярвам, не виждам мозъка ти! Или пък вятъра!? Виждаш ли го? Можеш ли да го пипнеш!? Или само го усетиш и виждаш резултатите от него!?
  • 64 Eleonora

    12 2 Отговор

    До коментар #62 от "Хъм":

    Да, когато свършат аргументите(или ако изобщо нямат такива), започват да хвърлят "камъни"(в случая вербални). Примера със св.Стефан е достатъчно красноречив....
  • 65 един

    3 7 Отговор
    звездни страсти

    изтекоха водите на празната вселена
    суперзвезда роди се а не мъдрец
    син божи от яслата оплака дните
    на цар без земно царство и дворец

    не видяха хората звездата пътеводна
    шизофренично втренчени в стани богат
    без почести и дарове остана младенецът
    но кръст ред не чака и в новия свят

    тридесет и три пъти камбаната удари
    и жажда се събуди под оловните маски
    за чудо или смърт на звездната арена
    за курбан човешки в сатанински краски

    за кървавото шоу всичко е платено
    реве тълпата удряй ритай шибай с бича
    звезда трънлива в челото лъчи забива
    по килим червен актьорът с гредата тича

    чук и гвоздеи в последната сцена
    прошепната молитва към небесата бледи
    прощаващи очи към публиката отегчена
    но срещнаха стена от слепи звездогледи
  • 66 Хъм

    10 2 Отговор

    До коментар #59 от "Вие":

    Аз, който не съм никой Какво бих направил ако някой незначителен и неприятен микро организъм (какъвто съм аз пред Бог), ме нарече "шизоидно нещо и плъх" ? Ми дори не бих си цапал обувките да го смажа. Просто бих отминал с презрение... Ако изобщо го забележа... А ако теб някоя незначителна буболечка те нарече "шизоидно нещо и плъх" сигурно ще се скъсаш да я убеждаваш че не е права? А да! И ще се изтрепещ да и помагаш и да я избавяш от мизерията и?

    Коментиран от #75

  • 67 Marinov

    2 12 Отговор
    Навярно има нещо което ние Хората не е го разбираме и Матерялния и Човешкия ни Свят се води и ръководи от
    нещо непознато на нас, НО това не са тези Богове който различните религии Проповядат и им се Кланят и определени среди използват за да държат масите в подчинение и невидение! А този мъж ги дрънка празни пиказчици и баламoства хората за да си държи службицата и заплатицатa че ако отиде на улицата навярно и за чеп за зеле не става.
  • 68 Да и инквизицията

    3 7 Отговор

    До коментар #36 от "Хъм":

    Пак е палила учените зарад пари нали😂😂😂😂

    Коментиран от #71

  • 69 Църквите бутнати

    1 12 Отговор
    Поповете в урановите мини а всички религии забранени 😂😂😂😂фнимавайте че Сталин гледа отгоре и тежко ви😂😂😂😂
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Хъм

    11 2 Отговор

    До коментар #68 от "Да и инквизицията":

    Добре бе Пич! Нали вие невярващите , да точно вие невярващите казвате : "каквото и да ти говорят знай че става дума за пари" ? Т.е. за вас парите са в основата на всичко. И сега изведнъж - не парите (а по общо алчността егоизма) са в основата на всяко зло. А вярата в Бог видите ли е в основата на всяко зло? Умно е това !! Браво ! Давайте така!
  • 72 един

    2 1 Отговор
    човешкото его
    цели еони
    бога проклина
    из небесата го гони

    а само смирен
    взор да обърнеш
    безнадеждния мрак
    в светлина ще превърнеш
  • 73 Госあ

    3 7 Отговор
    Не вярвайте в нещо духовно, което се меси в светските дела. Духовното, интелекта и физиката са три успоредни равнини, които сам човека пресича, такова е учението на воините.

    Коментиран от #74

  • 74 Госあ

    3 8 Отговор

    До коментар #73 от "Госあ":

    Затова и Ницше казва "Бог умря" , когато евангелистите започват да показват "доказателства " за неговото възкресение. А по натам уточнява, че " църквата е всичко това,което Исус не е искал да бъде "

    Коментиран от #78

  • 75 Не религиозен

    11 1 Отговор

    До коментар #66 от "Хъм":

    Приемам казаното, с една корекция, ако ми позволиш: ти НЕ СИ "неприятен микро организъм (какъвто съм аз пред Бог)", а СИ НЕГОВО ДЕТЕ ! Всички и вярващи и невярващи сме негово деца, Той ни създаде по свой образ и подобие. И обича всичките си деца и послушните и непослушните. Послушните слушат земните си бащи, а непослушните се противят на всяка поука. Но ни един баща не убива детето си, само защото е непослушно..., а все се надява "да му дойде акъла в главата". И Бог - обича всичките си деца и иска всички да го познаят и да го зарадват и Той да ги зарадва. Но, Бог е дал на човека свободна воля да избира. Изборът не е резултат от доводи и аргументи за ума, а е избор на сърцето т.е не става дума за материални доказателства, а за духовни проявления, резултат на нашата съвест. Така, че нека приемем спокойно изборът на всеки, защото Божието Слово казва, че Бог иска всички да се спасят, но НЕ ВСИЧКИ ще направят този избор. Знаем, че Бог не иска НИКОЙ да ПОГИНЕ и мисля, че си струва да се замислим какво Му причиняваме с нашето упорито непокорство...

    Коментиран от #76, #77

  • 76 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "Не религиозен":

    но всеки си плаща за каквото е направил добрини или злини
  • 77 Хъм

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Не религиозен":

    Казано е: "който се смири - той ще се възвиси". Може би за това съм избрал "неприятен микроорганизъм" вместо "дете на Бог".
    Но ако трябва да сме честни и да не лъжем, то трябва да признаем: наистина има разминаване между "Бог, наш отец , милостив, щедър и човеколюбив" и наблюдаемата реалност. За съжаление има разминаване. Ако нямаше разминаване, нямаше да има хулители. И каквито и обяснения да намерим за разминаването, единственото което можем да направим е да се смирим. А смирението изисква усилия и то големи. И не всеки може да ги поеме. Аз разбирам хората които са загубили близък човек: дете или родител - тежко е. Може да не стигнат силите да се преодолее. Дано Бог се смили над тези които не са успели, и над нас които в бъдеще може и да не успеем също. Но има хора които са си добре. Всичко това за което обвиняват ги е подминало. И въпреки това, вместо да са благодарни - негодуват. А не личи да са "възлюбили ближния си като себе си", за да кажеш че негодуват от името на другите. Просто хулят. А това дразни. И ето пак не сме изрядни защото: Коринтяни 13:4. Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината, всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи. Любовта никога не отпада;

    Коментиран от #79, #80

  • 78 УИКИПЕДИЯ

    6 2 Отговор

    До коментар #74 от "Госあ":

    "До 1882 г. Ницше вече взима големи дози опиум, но все още има проблеми със съня.На 3 януари 1889 г. Ницше преживява психически срив.Заболяването на Ницше първоначално е диагностицирано като третичен сифилис в съответствие с преобладаваща медицинска парадигма по това време. Диагнозата сифилис е оспорвана и биполярно разстройство с периодична психоза, последвано от съдова деменция, е предложено от Цубулска[32] преди изследванията на Щайн[33] и Сакс.[34] Орт и Тримбъл смятат, че е деменция на челната мозъчна кора,[35] докато други изследователи предлагат синдрома наречен CADASIL.[" Всеки може да провери и да прецени дали да се довери на философа Ницше и на онези, които го следват...

    Коментиран от #82

  • 79 Не религиозен

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "Хъм":

    Да, смирението е за вярващите. Апостол Яков казва: Или мислите, че без нужда казва писанието, че Бог и до завист ревнува за духа, който е турил да живее в нас?
    Но Той дава една по-голяма благодат; затова казва: "Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат"( 4:5,6) и "Смирявайте се пред Господа, и Той ще ви възвишава."(Яков 4:10). Но неговото послание е до ВЯРВАЩИТЕ, които ВЕЧЕ Го познават . А "Гордостта на човека ще го смири, А смиреният ще придобие чест" ( Притчи 29:23) се отнася и за вярващи и за невярващи.
  • 80 Не религиозен

    6 1 Отговор

    До коментар #77 от "Хъм":

    Казваш, че " имa хoрa кoитo ca cи дoбрe. Вcичкo тoвa зa кoeтo oбвинявaт ги e пoдминaлo. И въпрeки тoвa, вмecтo дa ca блaгoдaрни - нeгoдувaт. A нe личи дa ca "възлюбили ближния cи кaтo ceбe cи", зa дa кaжeш чe нeгoдувaт oт имeтo нa другитe. Прocтo хулят. A тoвa дрaзни.
    Да, ПРИВИДНО те са си добре, но ….дълбоко в тайните на сърцето си те имат една празнина, която усещат и която НЕМОГАТ да запълнят с нищо. И понеже са неудовлетворени - негодуват и роптаят, защото ГОРДОСТТА им пречи да признаят, че имат нужда от МИР С БОГА и да дадат свобода на онази малка божествена частица, която Бог е поставил във всеки един от нас.

    Коментиран от #81

  • 81 Не религиозен

    6 1 Отговор

    До коментар #80 от "Не религиозен":

    Защото не знаят каква е радостта, когато го осъзнаят...
  • 82 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #78 от "УИКИПЕДИЯ":

    Духовният вектор не следва определени личности, а определена философия. И най важното е, трите вектора на съвършенството да не се пресичат помежду си, а да позиционират човек според неговото развитие във всеки един. Ной добрият вариант е да постигне златната среда.

    Коментиран от #84, #86

  • 83 Самарянин

    3 2 Отговор
    А някога имаше държава може и бедна но беше държава И Хамериканчо от ЦРУ ОБВИНИ ТАЗИ БЕДНА ДЪРЖАВА ЧЕ СЕ Е ОПИТАЛА ДА УБИЕ ----- ПАПАТА В РИМ -- Анатемата ЗА ФАЩ ,те в момента си плащат сметките и какво още ги чака.......
  • 84 УИКИПЕДИЯ

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "Госあ":

    Това твърдение, какво общо има с Ницше и неговите халюцинации ? Кой СМИСЛЕН човек може да се ДОВЕРИ на "болен мозък", че и да го ПРЕПОРЪЧВА на другите...
  • 85 среднощен

    6 2 Отговор
    "Познавам Човека.." - много съдържателно интервю..! Слава Богу, че има такива свещеници в БПЦ!! Повярвайте, поколението което прие вярата не доктринално и по някакви материални подбуди, "роди" такива достойни свещенослужители!! Слава Богу за всичко!! Светли празници на всички - вярващи и невярващи..!! Христос воскресе!
  • 86 Професор

    5 3 Отговор

    До коментар #82 от "Госあ":

    Бравос, преди да отнесеш опорната точка на вектора в пазвата на Конфуций, а върха му в мавзолея на Мао, искам да те поканя да поразсъждаваш на тема духовата музика в духовния живот на духовенството. Тоест, да отговориш на въпроса за чии к.р му е на попа да свири на тромпет?
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 dosadnik

    2 4 Отговор
    Не съм атеист, но БПЦ е държавна структура и на попове не вярвам.
  • 90 Осъзнайте се

    6 2 Отговор
    Хора,не виждате ли колко пъти Бог ни предупреждава с природни стихий и катаклизми,бури,пожари,наводнения,земетресения и др.Материалния свят не рабра това защото мислеше само за пари, обзет за мания, власт и величие...( за зависта пък няма да говоря,тя е най-големия бич ) И ето сега, от една микроскопична частица целия свят се спотай и утихна,страхът е обзел повечето от тях, тези който не вярват с силата Божия..
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.