Last news in Fakti

24 Април, 2020 20:01 5 609 47

Огнян Минчев: Ако изпуснем вируса като в Ухан, чака ни граждански конфликт

  • огнян минчев-
  • ухан-
  • коронавирус-
  • covid-19

Каква икономика бихме имали в подобна ситуация на масова криза, болест, смърт, липса на адекватни ресурси за спасяване на хората? 

Огнян Минчев: Ако изпуснем вируса като в Ухан, чака ни граждански конфликт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Криза като настоящата неизбежно променя политическите идентификации и политическите разделения. През последното десетилетие с Ивайло Дичев обичайно сме били на различни позиции в рамките на демократичния политически спектър, но днес бих могъл да се присъединя към голямата част от неговите твърдения и изводи в текста „Два опасни вируса в България - готови ли сме за този момент?”

Тази нова опозиция на институционалните ограничения, които се налагат от държавите в условията на пандемията, Дичев нарича "дясна" и тя е примуществено такава доколкото произтича от възгледите на дясното либертарианство. Към нея обаче могат да бъдят причислени и доста гласове отляво, които - искрено или лицемерно - се страхуват, че докато се пазят от ковид, много хора могат да умрат от глад.

Далеч съм от мисълта, че икономическата криза, която следва рестрикциите на пандемията е маловажна или, че не заслужава приоритетно внимание.

Интересува ме по-скоро набора от идеи, ценности и притеснения, които формират това - доста разнородно - политическо движение на "либертарианската вирусология", противопоставящо се с нарастваща енергия на институционалните мерки за ограничаване на заразата и за печелене на време - както за здравната система, така и за шанса да се открият лекарства и ваксина.

За мен тези ограничителни мерки са напълно адекватни - въпреки редица неудачни решения на конкретно ново, административна неразбория и борбата за политически дивиденти. Колкото е по-слаба една икономика и административна система, толкова по-адекватни са мерките за физическо - социално дистанциране.

Първият от двата аргумента на новото опозиционно движение е "икономиката загива, докато вие пазите от илюзорна опасност малка група от хора". Повтарям - с пълна яснота за стопанските рискове на изолацията, приемам този аргумент за несъстоятелен

Първо, защото икономиката е в криза, но не е спряла - не е спирала. В България онзи ден се оказаха болни 4 шивачки от предприятие в Плевен, в което работят 1000 (!) души. Кажете ми, освен ресторантите и хотелите, част от моловете и някои магазини, какво друго е спряло да работи у нас по време на извънредното положение? Да, предприятия, които са обвързани с предоставяне на елементна база на големи европейски производства. Кризата е жестока, хората губят работата си - и каква е алтернативата?

Отмяната или неналагането на ограничителните мерки водят до ситуацията на Ухан в края на януари, Ломбардия в края на февруари и началото на март, Ню Йорк...

Какво би се случило в България, ако недай Боже ние възпроизведем подобна радикална здравна криза? Направете съответните изчисления, фиксирайте вероятния брой на жертвите, погледнете към здравната ни система - такава, до каквато я редуцирахме в продължение на десетилетия. Какъв би бил резултатът на подобна криза?

Граждански конфликт - ни повече, ни по-малко

Конфликт, заплашващ не само властта, но и самия обществен ред, конфликт, издълбаващ разделения в обществото, които ще останат и ще "кървят" десетилетия. Защо аз, а не ти... Защо той, а не баща ми... Защо софиянци, а не ние...

Да продължаваме ли примерите? Каква икономика бихме имали в подобна ситуация на масова криза, болест, смърт, липса на адекватни ресурси за спасяване на хората?

В Северна Италия почти рухна здравната система, претоварена от лавината болни хора. Нашата здравна система рухна доста по-рано - забравихте ли?

Опозиционната вълна срещу ограничителните мерки с икономически аргументи е ариегардна битка на неолибералния пазарен фундаментализъм, който в най-дълбоките си основания не признава нищо, което би могло да има по-голям приоритет от свободния пазар, имунизиран от каквато и да е външна, особено държавна намеса.

"Икономиката, глупако", бе казал навремето Бил Клинтън и тази фраза даде криле на глобалния пазарнизъм срещу всяка претенция за самоограничение на пазарния произвол, откъдето и да идва тя. Дори дилемите на живота и смъртта са категорично нелегитимни да ограничават свободата на пазара... В ущърб на самия ... пазар.

Защото разрухата на едно чумаво време, непомерната загуба на човешки капитал, психологическата травма на масово загубения живот - в семейството и обществото - биха нанесли много по-жестоки и дългосрочни поражения върху пазара и стопанството, отколкото ограниченията за придвижване в продължение на 6-8 седмици.

Вторият аргумент на новата опозиция е страхът от узурпация на властта, от установяване на диктатура. Легитимен аргумент. Демокрацията винаги е била крехка форма на организиране на политическата власт. Всеки отказ от гражданска бдителност, всяко безразличие към корупция, олигархичен произвол, злоупотреба с институционална власт влекат след себе си изпразване на демократичната система от съдържание, оставяне на демокрацията като куха черупка - фасада на една завладяна от олигархията държава. Това при нас се случи през годините без извънредно положение. Без извънредни пълномощия. Без пряка - открита употреба на репресивна власт.

Просто ни се хилеха и разпределяха под тезгяха в своя полза ресурсите на обществото в комфорта на своята практически безотчетна власт.

Извънредното положение не е удобна форма за обявяване на диктатура

Публично обявената диктатура е свързана и с публично поета отговорност. Те не обичат да поемат отговорност. Предпочитат да властват зад фасадата на безпомощната държава и да си делят парсата, но не желаят да поемат отговорността на една открита диктатура. Е, ако им се наложи, ще направят решителна крачка към изваждане на "сопата". Но не в условията на извънредно положение.

Защото сега всички ние гледаме много по-внимателно кое и как се прави - какво и между кого се случват актовете на властта. Парадоксално, извънредното положение би могло да ограничава актовете на произвол - въпреки демонстративния нихилизъм към правата на определени институции. Хората са напрегнати и изнервени. Те не са в състояние да изтърпят послушно един открит диктат, който не е мотивиран от краткосрочни и необорими аргументи за извънредно упражнена държавна власт.

Дори руският архиреакционер Ал. Дугин призна, че тази ситуация е неблагоприятна за учредяване на диктатура "отгоре". Хаосът - твърди той - ще подбутне хората да се спасяват на малки общности, чрез издигане на диктатори с "твърда ръка" отдолу. Ние хаос ли искаме да допуснем? Или искаме да предотвратим хаоса, породен от непоносима безпомощност и гняв ако се развихри заразата? За анархо-либерализма (другото определение на пазарния фундаментализъм) държавата е библейско по мащаби зло.

И най-демократично мислещите анархо-либерали биха се доверили много по-лесно на "невидимата ръка" на самодостатъчния пазар, отколкото и на най-прозрачното политическо - властово действие: на институциите, на гражданското общество, на обществените (некомерсиалните) медии.

Да ограничим пазара с аргументи от втори и трети порядък - здраве, оцеляване, спасяване от смърт, опазване на природата, намаляване на социалната поляризация между бедност и богатство - това за анархолибералния/либертарианския мироглед е нелегитимно, ако не е напълно кощунствено.

Затова ще се носи вода от най-далечни кладенци, ще се рекламира "стадния имунитет" на Швеция, ще се привеждат статистики за смъртни случаи, близки до нулата - само с една единствена цел: оставете ни да живеем или да умрем щастливо на пазара! Махнете пипалата на непоносимия октопод - държавата. Не е важно с каква цел тя е тръгнала да ни ограничава. Пазарът не може да се ограничава. Той е свободен - за да сме свободни и ние.

Времената на изпитание ще отминат и историческата дистанция ще даде възможност за ясна оценка на това какви ценности, идеи и институционални решения са се оказали най-подходящи за спасяване на обществата ни от вируса.

Свободният пазар никога не е бил решение на трудните дилеми
в условия на криза. Нито по времето на Новия курс на Рузвелт, нито по време на коя и да е голяма война, нито в която и да е друга разтърсваща обществото криза.

През 2009 г. корпоративните елити не се наредиха на опашка пред "свободния пазар", а пред държавните институции, отпускащи bail-outs. Пазарът създава богатството на народите.

Но обществото, организирано като разумна сила чрез публичната власт и гражданския ѝ противовес взима разумните и трудни решения - особено в условия на криза. Това е пътят и днес. Какво друго да предположим като възможно?

Автор: Огнян Минчев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буда Будалов

    49 6 Отговор
    Във византииския сборник „Свидас“ се описва унищожението на Аварския каганат: „...Същите българи унищожили аварите. Попита Крум аварските пленници: „От какво, мислите, че загина началникът (архонтът) ви и всичкият народ?“ И те отговорили: „От това, че се умножиха взаимните обвинения, загинаха по-храбрите и по-умните; после несправедливите и крадците станаха съучастници със съдиите; после от пиянството, защото, като се умножи виното, всички станаха пияници; после – от подкупничеството; после – от търговията, защото всички като станаха търговци, взаимно се мамеха. И наистина погибел произлезе от това“
  • 2 опорна точка

    37 13 Отговор
    Да се внушава : " Чака ни граждански конфликт " ! Масите трябва да са объркани и уплашени като малки деца в гора тролчета изр*** мои !

    Коментиран от #6

  • 3 ZZorro

    57 9 Отговор
    Айдеее и Сорос НПОто се обади. В тази нашата държава прасетата много актуални.
  • 4 Гербав трол

    54 14 Отговор
    Огнянчо съвсем приятелски ти казвам че се нуждаеш от психолог - цяла статия не мога да ти следя мисълта.

    Коментиран от #33

  • 5 Олигарски

    19 25 Отговор
    ИМА МНОГО ХОРА КОИТО СА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ В КОЛАПС НА ДЪРЖАВАТА, ПРЕДИМНО ХОРА ТЕГЛИЛИ НЕОБМИСЛЕНИ КРЕДИТИ, НЯКОЙ РАБОТЯТ НА 2-3 МЕСТА ЗА ДА ГИ ИЗПЛАЩАТ, ЕДИН ПЪЛЕН КОЛАПС, ЗАБАВЯНЕ НА ПЛАЩАНИЯ, ОПРОЩАВАНЕ И ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ СА В ИНТЕРЕС НА 1/3 ОТ НАРОДА + ГОЛЯМ КРЪГ ОТ ОЛИГАРСИ И БИЗНЕСМЕНИ В ОРБИТАТА НА БСП - ТЕ ВЕДНАГА БИХА ОРГАНИЗИРАЛИ МАСОВИ ПРОТЕСТИ

    Коментиран от #9, #18, #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 az #Победа75

    38 7 Отговор
    Хахахахаха, тоя няма да спре да ръси "акъл" дори и след като България изчезне, Благодарение на либералния икономически модел насаден насила у нас след '89г. !
  • 8 ген. Майтапчийски

    42 5 Отговор
    Без Икономика нема и здравна система. Но в България дори и с растяща икономика здравна система нема. Доказан Факт.
  • 9 Абе умньоооо

    38 3 Отговор

    До коментар #5 от "Олигарски":

    ти колко си прост ако знаеш? Има ли български банки у нас бе? Кви протести, кви неплащания на дългове сънуваш? Каквото и да стане, длъжник ли си на банките, ще те гонят докато ти вземат душичката. Айде, ходи тегли кредити и не ги връщай, пък се надявай да ти се размине.
  • 10 Б.Х.

    40 7 Отговор
    Този толкова глупости е написал, че не можах да прочета всичко. Не издържах. Не работели заведения и хотели. А адвокати, нотариуси, ЧСИ та, и всички свързани с тях дейности . Колко хора останаха без доходи. С граждански конфликт плаши. Той ще започне ако продължават така
  • 11 Никой

    14 3 Отговор
    Ми дръж го здраво вируса и нема да го испуснеш!
  • 12 Ръмпези

    24 4 Отговор
    МИНЧЕВ, ОБЯСНИ МИ ПЪРВО КАКВО Е ГРАЖДАНСКИ И КАКВО Е КОНФЛИКТ...ЗАЩОТО ТЕЗИ ПОНЯТИЯ НЕ СА ЯСНИ ЗА ХОРАТА..ХОРАТА ЗНАЯТ КАКВО Е ФИЛИЯ С МАС И АЗ СЪМ ПРОСТ ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ...ПО ПРОСТО СЕ ИЗКАЗВАЙ...
  • 13 сикиш

    22 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Свободният пазар никога не е бил решение на трудните дилемив условия на криза.----------СВОБОДНИЯТ ПАЗАР САНЧО, ПАРДОН ОГНЯНЧО, Е ДИКТАТУРА НА ТАРИКАТИТЕ НАД СТАДОТО.
  • 14 I'm not a robot

    21 2 Отговор
    Тъпунчо изпуска се нещо което имаш,а ние няма лаборатория че да го изпуснем,ние имаме само трагикомичен щаб.
  • 15 Гербав трол

    33 3 Отговор
    Значи още един който е много загрижен за моето здраве и иска да ме държи затворен против волята ми за да ме предпазел от "страшия" вирус - как изведнъж всички гербери станаха толкова "загрижени" - колко деца измряха защото нямат пари за операция, колко недоносени деца измряха защото няма кувьози и се наложи капачки да събираме.

    Пък сега видиш ли един след друг от загрижени по-загрижени но иначе изобщо не са загрижени че мамините им синчета газят хора по улиците дрогирани - как пък не измислихте извънредно положение за тях.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 1 Отговор
    Минчев, като ти гледам талията ти си си "пътник" и без COVID-19....
  • 17 Чики-Рики

    27 4 Отговор
    Със или без коронавируса, гражданският конфликт е готов, още малко!Само следете сагата с мартенските сметки за парно,и след това ,,бонуса ,, в изравнителните за сезона! Тогава ,,Буда,, ще види бумеранга от 2013,как се връща!Увлечен в нищонеказващото си ,,сладкодумие,, напоследък , просто не си дава сметка ,какво го чака този и без това недомислен Министерски съвет,!
  • 18 Гербав трол

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Олигарски":

    Няма начин комунистите и БСП да не са ви виновни на комунистите от ГЕРБ.

    БСП имало интирис от масови протести защото били теглили кредити - че аз само за герберски фирми чувам да отпускат необезпечени кредити по 75 милиона. На Сульо Пулев му отпуснаха 230 милиона да купи Кремиковци, На Гинка им бяха дали няколко милиарда да купи ЧЕЗ ама не стана далаверата.
  • 19 Мдааа

    19 1 Отговор
    Цял живот подлога.
  • 20 Нова

    19 3 Отговор
    А бе Огнянчо защо не кажеш колко пари получаваш за тези умозаключения? А и откъде, че като чета половината форумци стигат до тези умозаключения. Та поне в гражданските вълнения да не участваме като тебе.
  • 21 6294

    8 17 Отговор
    Не го харесвам,но най-накрая някой да каже нещо адекватно.Мнпго хора го разбират и на кой осъзнават,само редовни щатни коментатори пишат глупости и то не че не го разбират.Някой умишлено за да се опитват да създават хаос,някой от глупост,други за забавление,други са с партийни пристрастия.Опозицията се показва за малко колкото да разбуни духовете и се скриват,защото им е ясно,че ако изкарат народа сега,последствията ще са катастрофални и те ще усетят гнева на глада.Мерките са адекватни и спрямо вируса и спрямо всички останали държави ,които също са в изолация.

    Коментиран от #34

  • 22 BigDick4You

    13 3 Отговор
    Тоя тик веник явно не брои
    артисти, музиканти, художници и писатели за хора
    - защото те, при тая криза на практика са СПРЕЛИ ДА РАБОТЯТ!
  • 23 Гост 89

    15 2 Отговор
    Другаря Минчев си гушка ПРИЧКИТЕ, много ясно, че "всичко е ок"...
  • 24 Plovdiv

    19 3 Отговор
    Поредният дървен философ лишен от ум, ама тръгнал да раздава на хората това, което няма!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Само БСП

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "Олигарски":

    Имат кредити хората прав си но че работят на 2-3 места не си прав защото е трудно и на едно да си намери човек работа пък като си намериш за 610 лв на Месец чак се държът с теб робовладелците все едно трябва да си им благодарен и да теглиш двойно като кон. А пък ако не можеш да си намериш работа кофти. На никой не му пука нито помощ има нито ти разсрочват кредита да не плащаш когато си без работа. Не е хубаво но тука у БГто е така. Все пак джипиве майбаси и тн трябва да карат някой хора пък те скъпи да му се не знае.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Господин Нинов

    21 7 Отговор
    Волен Сидеров отдавна го определи този като антибългарски грантов журналист обслужващ чужди интереси.
  • 29 Tozi

    12 1 Отговор
    Не си хабете думите, дюшека не ги заслушава.

    Коментиран от #44

  • 30 олекна ми

    10 0 Отговор
    най после и тозй се изказа по вирусите
  • 31 ОФФ

    11 3 Отговор
    ЛАКЕЙ, СЛЕД НЕ МНОГО ВРЕМЕ ЩЕ...........................
  • 32 Беглец Филмът

    8 1 Отговор
    Той Али Баба - Барабойко разбойник има бункер ,пълен с пари ама , кво може да си купи

    Коментиран от #45

  • 33 Репресиран от герб

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гербав трол":

    Точно това е целта да обърка читателя с всякакви празни изречения. Например здравната система била рухнала? с кое? При няколко стотин болници за 200_300 хоспитализирани ли? Или с това че има 54 починали с корона а не от корона. Рухнала е от корупцията не от друго. И нищо не се споменава за злоупотреби и корупция, извращения с власт. Само че не е редно да се мисли за търсене на справедливост защото се нарушава реда в държавата. Вижда се че много се тресат вече щом като вадят тежката артилерия да им помага. Вече фразите като/вие сте прости и я съм прозд и затова ми и вервате /явно не вървят. И затова ни и подсказва че ако се наложи ще употребят и сила. Но има и едно НО.

    Коментиран от #41

  • 34 Репресиран от герб

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "6294":

    Още един от тежката артилерия. Даааааа закъсали сте го яко вече. Така ви искам гербери долни виите колкото се може по силно.

    Коментиран от #42

  • 35 fds

    12 1 Отговор
    Бруте (Угниане) .... освен да драскащ "кво си работил бе ... пире?"
  • 36 Нощна ❓

    17 1 Отговор
    Абе този как го е подминала чумата по свинете❓
  • 37 торба

    16 0 Отговор
    Това оядено и гнусно НИЩО, също има голям принос за разграбването на България. Много допринесе за съсипването на държавността, и сега с яловата си и безплодна му цуна продължава да слово блудства и да дава оценки от които никой не се нуждае. Ялов си!
  • 38 Ееее що па

    13 3 Отговор
    Шопарчето Огнянчо еволюира. Той и Ивайло Дичев са едни от най-големите либерасти в България и доста допринесоха за теоретичното обосноваване на либерастния грабеж. Огнянчо обачеее..,не е глупав.Откакто либерастията започна да се спихва от 1-2 години Огнянчо започна да се изявява като консерватор. Направо съм шашнат,той да признае и той да го каже ,че американските либерастни,глобалистични корпорации са се наредили през 2009г. за държавна помощ. Днес в България и Европа е същото - либераст-глобалистките адепти без грам срам и смущения се бутат на опашката за държавна помощ. Еееее....що па Огнянчо да не стане от либераст...консерватор? Ами навремето Огнянчо за една нощ от даскал по научен комунизъм стана виден български либераст.
  • 39 Гешев

    10 1 Отговор
    Cпoрeд мeн, зa вcякa eднa cтaтия нaпиcaнa oт тях, Oгнянчo трябвa дa ce нaкaзвa c 15000 лeвa глoбa, 50 тoяги нa гoлo нa плoщaд Нaрoднo Cъбрaниe, и 100 чaca кaмeнoдeлcкa рaбoтa в кaмeнoлoмнитe във Врaчaнcкo; a Дичeв cъc зaключвaнe 20 дeнa дa ядe нa кoрeм и дa cпи в Мaкдoнaлдc, дa му ce дaвaт пo 15000 лeвa нa cтaтия нo c oгрaничeния дa ги пoлзвa caмo зa прocтитутки, хaзaрт, нaркoтици и aлкoхoл и дa ce кaрaнтинирa зa 100 чaca кaтo пикoлo в хoтeл Шeрaтoн. Дa видиш Oгнянчo кaкъв цeлeуcтрeмeн лeвeнт щe cтaнe и кaк Дичeв щe ce рaзплуe.
  • 40 Кинов

    6 0 Отговор
    Тази торба пълна с жълтокафява днес отново излезе да осмърди пейзажа!
  • 41 2252

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Репресиран от герб":

    А колко лекуващи има?То места винаги може да се открият като в зала Армеец ама ти ли ще лекуваш?Навсякъде не е проблема местата,а мед.персонал и респиратор.Задравната система освен пари,болници,брой легла и прием е преди всичко и медицински специалисти.

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Репресиран от герб

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "2252":

    Този въпрос не към мен а към баце нали е назначил цял щаб. И защо медицинския персонал напусна бг. Герберите управляват вече 12г нали тука е рай откак баце е начело а. Защо след като всичко е по мед и масло медиците отлитат а.
  • 44 Зрител

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Tozi":

    Тоя не става за дюшек, много е окръглен и ще се отъркулиш на земята. Става за табуретка пред фотьойла, да си дигнеш на нея уморените крака като гледаш вечерта тъпата телевизия.
  • 45 Зрител

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Беглец Филмът":

    240 разбойника може да си купи, да се грижат за пещерата му
  • 46 По една кофа всяка сутрин

    3 0 Отговор
    Огняне , само не разбрах едно, кога ти е било по-трудно слово-блудстването? Тогава когато си бил преподавател в катедра "Научен Комунизъм" , или сега като платена държанка на външно "НПО" ? . За заплащането не питам , предполага се ,че сега си къде, къде по-добре заплатен , от скромната социалистическа заплатка и премия давани по щат. Видно е , и по преки , и косвени белези , като огромно , и стремително разширение на задните ти части , като допълнителни трезори , където складираш по голямата част от умственият си багаж.
  • 47 Гост

    4 0 Отговор
    Толкова сложно описано лизане и мазнене,скоро не бях чел!Всъщност не можах да го изчета до края.Нямам толкова дебелокожо търпение.