ФАКТИ.БГ

Защото Милен беше нормален човек във време, когато нормалните са герои

Стилът му се превърна в жестока метафора на журналистическата му схватка с елитите

Публикувана: 26 Април, 2020 19:00
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2557
Защото Милен беше нормален човек във време, когато нормалните са герои
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 32 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стилът му се превърна в жестока метафора на журналистическата му схватка с елитите. И хората го припознаха като свое алтер его. Милен Цветков беше нормален човек във време, когато нормалните се герои, пише Г. Лозанов.


Ужасяващата смърт на Милен Цветков – още по-непоносима, тъй като е резултат от виновно човешко поведение – разкри един неподозиран потенциал на гражданска солидарност в днешното българско общество. Хората масово преживяха случилото се с него като лична загуба и дадоха израз на скръбта си в социалните мрежи. Даже предизвикаха упреци от типа – какво общо сте имали с Милен Цветков, че да се подреждате до тези, които наистина имаха; направихте ли нещо за него, докато беше жив, че да имате право да го обсъждате, когато вече не е. Вероятно някои се опитаха да постигнат безвкусен пиар на гърба му, както вероятно за някои от упрекващите ги са валидни собствените им упреци. Но това в случая не е важно. Защото става дума за спонтанна колективна идентификация с журналист, каквато досега не се е случвала у нас. И която посмъртно го превърна в герой за общността, а върху героите няма монопол, те принадлежат на всички.

Ако това определение звучи прекалено силно, то е защото сме склонни да възприемаме героите според учебникарските клишета – като исторически икони, по възможност загинали от вражески куршум. И да забравяме, че приживе бъдещата им слава не е личала, че са приличали на сънародниците си с техните стремежи, перипетии, несъвършенства и лайфстайл.

От името на "малкия човек"

Не казвам, че Милен Цветков ще попадне в учебниците по история, освен задължително – по история на медиите през прехода, но казвам, че смъртта му задвижи културния механизъм на героическото. Защо това се случи точно на него и точно сега?

Най-напред заради драматургията на журналистиката му, която следваше все пó задълбочаващия се конфликт между елитите и „малкия човек“, с когото Милен се отъждествяваше. Питаше, изнервяше се и се съгласяваше от негово име и в негов интерес. Но и повече от това – пусна го в ефир, остави го сам да изразява недоволствата си, като не го жалеше, когато те звучаха хленчещо и безпочвено, защото искаше да го направи равностоен участник в публичния диалог. Така Милен Цветков превърна сутрешния блок на "Нова телевизия"в политически праймтайм, който дотогава в телевизиите беше запазен за следобедните часове. И политиците трябваше фактически да отговорят с посредничеството на водещия на въпросите на хората; трябваше да излязат от комфорта на заучените професионални роли. Най-безмилостни към тях, разбираемо, бяха възрастните, които понасяха голямата тежест на прехода. И също разбираемо, развиваха насрещна привързаност към Цветков, когато гальовно зовяха по телефона: Миленчо, Миленчо…

Естествено, елитите не можаха дълго да понесат тази журналистическа драматургия и Цветков трябваше да напусне сутрешния блок. Но вече беше създал модел на политическо предаване „по пижами“ с непротоколен и директен разговор с тях. Моделът започна да се възпроизвежда и от другите телевизии – Коритаров, Бареков, ББЦ – разликата сама обяснява носталгичната идентификация с Цветков. Управляващите от не един мандат и приближените до тях говорители настояваха да се върне безопасния за политиците сервизно-информационен модел на сутрешните блокове. Днес това вече до голяма степен се е случило.

А Милен, сред поредния си принудителен антракт, тръгна да се движи надолу по програмната схема на "Нова" към “малките часове“. Предаването, станало негова емблема – „Часът на Милен Цветков“ – буквално се излъчваше среднощ. Което пък му позволяваше да даде простор на иронията и забавлението, като типични черти на екранния му почерк.

В журналистическа схватка с елитите

Иронията е задължителна за модерната журналистика, особено за общество, в което нещо рядко е такова, за каквото се представя. А забавлението, освен че извираше от самия нрав на Милен, беше и последната защита на „малкия човек“ от абсурдите на социалния свят. То позволяваше на водещия да седне срещу фолк звезда, плеймейтка или шофьор на такси и да разговаря с тях по същия начин, както с политици и бизнесмени. Така предаването рушеше предварителната претенция за значимост на елитите. Всеки събеседник беше толкова значим, колкото в отредените му минути, успяваше да убеди публиката. А тя преживяваше Милен като свой екранен закрилник, като „риторически побойник“, бранещ честа ѝ в „тъмна доба". Именно този образ за броени часове го вкара в „героическа матрица“ след смъртта му – чак тогава, защото във всекидневното общуване с някого „от телевизора“ трудно си даваш сметка за професионалната и човешка цена, която му се налага да плаща. Разбираш го едва когато срещата с него ти е отнето безвъзвратно.

Заедно с това самата му смърт се превърна в жестока метафора на журналистическата му схватка с елитите, чиято безконтролна разпуснатост му отне живота.

Гневът обаче е късоглед и се изсипа върху 22-годишния младеж, предизвикал катастрофата и там се изчерпа след поредица от морализаторски упражнения в социалните мрежи. А младежът, дрогиран до козирката, е само зловеща проява на дълъг процес, минал през далаверите, насилието и безнаказаността на прехода, за да стигне назад до сценариите на бившата номенклатура и ДС и оттам до несъстоялата се европейска демокрация в България. Милен стана герой, защото беше безкористен борец за нея от екрана, без патетика, лозунги и протести, като нещо, което естествено ни се полага, но все някой успява да го открадне. Нямаше намерение да освобождава други народи, нито дори собствения си, просто беше нормален човек във време, когато нормалните се герои.

"Другото Аз" на обикновения човек

Има значение и контекстът на пандемията, който позволи на властта да убеди хората, че за да оцелеят, трябва временно да се откажат от демокрацията. Но в тях остана символическо несъгласие със собственото им самосъхранително поведение. И когато трагичната кончина на Милен фокусира вниманието им върху последните му изяви – не сме стадо да ни навикват всеки ден, маските не са, за да ни пазят, а за да мълчим – хората откриха в него своето алтер его. То изричаше на глас онова, което те не смеят.

Произведохме от Милен съвременен герой, дано да не е ден до пладне. И да отвори сетивата ни и за други като него, които са на съседната маса, или в момента дават интервю по някоя маргинална телевизия.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 32 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
слуги на властта
1 Отговор
В медиите и болниците работят само ненормални.

Коментиран от #22


Оценка:
-8 +6

Народът, искаме минимум Доживотни
2 Отговор
Присъди без право на помилване за 3-мата Убиеца на Милен, дрогирали се със Сатанинска дрога. Цялостна Промяна на СИСТЕМАТА, за да не случват по-вече убийства, СИСТЕМАТА НИ УБИВА.

Коментиран от #13, #15


Оценка:
-3 +25

3
Този коментар е премахнат от модератор.
Жоро
4 Отговор
Да а другите сгазени в катастрофи да не са втора ръка хора.И сигурно са внесли повече данъци от него в държавата

Оценка:
-8 +12

5
Този коментар е премахнат от модератор.
баш на Великден
6 Отговор
опраскаха си го Милен по стар сатанински обичай.

Оценка:
-5 +17

Последния софиянец
7 Отговор
Миленчо бил съвременен герой още малко и паметник ще му построят. Ето заради неговата разсеяност сега обвиняват Криси и го плашат с затвор но истината ще излезе на бял свят и Криси пак ще е свободен.

Оценка:
-38 +2

Кутьо
8 Отговор
От как видях че се е правил на гламав във Фейсбук с " маските не са да ни пазят, а за да мълчим"....ами не е почтено .

Оценка:
-25 +4

мръсни шумкари
9 Отговор
Странно е как всички комунисти сега възхваляват Милен Цветков, а преди сипеха обиди по него, понеже бил костовист. Измет болшевишка.

Коментиран от #16, #17, #24


Оценка:
-18 +5

Ръмпези
10 Отговор
ЗА МЕН ТОВА Е УБИЙСТВО ...КОЙ КАКТО ИСКА ДА ГО ТЪЛКУВА...НИТО ЕДНО СЪБОЛЕЗНОВАНИЕ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ...ОТ ФАКТИТЕ СИ ПРАВИТЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕ, КАКВИ ХОРА НИ УПРАВЛЯВАТ...

Оценка:
-2 +27

фалшив герой
11 Отговор
Обикновен човек. Какво толкова се превъзнасят някой хора? Приказва, бърбори, но това не е нещо велико.

Оценка:
-23 +5

Кирил
12 Отговор
Прието е с такъв патос да се пишат небивалици.Беше си с никакви по особени качества.Също направи катастрофа,пиян,на паметника Левски,.По щастлива случайност не удари пешеходци.имаше и много плоски заядливи предавания.Беше си човек като човек

Оценка:
-15 +2

Асен Черваров-Чупи
13 Отговор

До коментар #2 от "Народът, искаме минимум Доживотни":


АЗ МОГА НАЙ-ДОБРЕ ДА ГИ НАКАЖА.

Оценка:
-0 +2

Бмв
14 Отговор
СТИГА С ТОЯ МИЛЕН.Направихте го национален герой.А той си беше лай**о ,като всички останали журналисти.

Оценка:
-27 +5

Бмв
15 Отговор

До коментар #2 от "Народът, искаме минимум Доживотни":


Ей папагал ,ако минимума е доживотна , какъв е максимума хаха.И обясни защо на 3 мата ,като само 1 е шофирл колата.Хитър човек си ти.

Оценка:
-5 +2

РЕАЛИСТ
16 Отговор

До коментар #9 от "мръсни шумкари":


Да ти припомня , откога Милен изпадна в немилост и гледаха на него, като на прокажен от телевизиите. Стана откакто направи предаване за един гръцки остров, който Бойко си купил.

Оценка:
-2 +19

Ххх
17 Отговор

До коментар #9 от "мръсни шумкари":


Колко е лесно на такива като тебе да се бършат за всичко с шумкарите. Както в приказката "Крадеца вика дръжте крадеца". Защото с последния брой на Часът не настъпи по мазола шумкарите, А щеше да коментира гръцкия остров на любимата ти Тиква.

Оценка:
-0 +7

Гламав
18 Отговор
Големи комплименти за слънчогледи като коритароф и сие и Бареков и то от бившия шеф на СЕМ.

Оценка:
-0 +3

kayzer
19 Отговор
Аз само изкам да попитам,някой дали е виждал нотариалниа акт на този остров на кого се води

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +6

РЕАЛИСТ
20 Отговор

До коментар #19 от "kayzer":


Ами нищо не ти пречи да попиташ. После внимавай, като спираш на червен светофар.

Оценка:
-0 +8

Протест
21 Отговор
На 30 април 12:00 се образуват протести пред съдебните палати във всички градове. Тогава ще бъде оспорвано решението на съда за задържане на убиеца!

Оценка:
-1 +1

22
Този коментар е премахнат от модератор.
Ъщъров
23 Отговор
Поздравления за статията!

Оценка:
-0 +1

антифашист
24 Отговор

До коментар #9 от "мръсни шумкари":


Ти знаеш ли кой нарича партизаните шумкари? Имаше нещо за профашизъм, разни закони, така че малко по-уважително. Прочети някоя болшевишка книга, за да се ориентираш в истината...

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Владимир Путин
Руският премиер се шегува, след като Реджеп Ердоган му представя шефа на турското разузнаване:
След като ръководителят на разузнаването е тук, няма какво да говорим, той вероятно всичко Ви е докладвал."

Още бисери