ФАКТИ.БГ

Ген. Мутафчийски: Получавам смъртни заплахи

Вече получавам заплахи, включително за живота ми, заяви генералът

Публикувана: 28 Април, 2020 13:23
116 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7236
Ген. Мутафчийски: Получавам смъртни заплахи
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.2 от 30 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: България предприе навреме мерки срещу разпространението на коронавируса и отначало нещата изглеждаха под контрол - кривата на заразяванията дълго време беше плавна. Но от няколко дни тя тръгна рязко нагоре. Обърка ли се някъде нещо и къде?

Мутафчийски: Ще бъда съвсем откровен: ние имахме невероятен късмет с това, че вече бяха наложени карантинни мерки за учениците и в здравните заведения заради грип-Б, който преля и във втори пик на болестта. Това ни даде възможност да ограничим още тогава разпространението на коронавируса в България. След това тези мерки срещу грипа преляха в мерки срещу коронавируса и те бяха много адекватни. Но сега, като погледна назад, те ми изглеждат твърде либерални, защото не беше забранено например ходенето на работа. Независимо от това мерките дадоха чудесни резултати и дълго време ние се движехме в една много плавна крива. Това продължи до около 30 март, когато отчетливо видяхме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре.

ДВ: Защо, какво се обърка?

Мутафчийски: Имаше едно вредно говорене в обществото, бяха отправени грешни послания. Стигна се дори дотам да се отрича съществуването на проблем с КОВИД-19 в България. Хората започнаха по-смело да излизат навън, да се събират, а съчетано с масовите пътувания по Цветница и Великден, всичко това даде резултат и в момента сме в стръмната част на изкачването.

ДВ: Определихте мерките като адекватни, но все пак твърде либерални. Време ли е месец и половина след въвеждането на извънредното положение да се помисли за един по-задълбочен анализ на това кои мерки действат и кои - не. В Германия например парковете не бяха затворени в нито един момент, просто хората трябваше да спазват дистанция и да не се движат в големи групи.

Мутафчийски: Това е чудесен въпрос, защото сме в период на преосмисляне на мерките. Първо, наистина трябва да се направи анализ кое е функционирало и кое - не. От чисто медицинска и епидемиологична гледна точка. Второ, наблюдават се изключително тревожни нагласи в обществото, които не са само български феномен. Хората имат болезнена нужда от някакъв светъл лъч в тунела, от разхлабване на мерките. И трето, задълбочава се противоречието между говореното на политиците и на експертите. Така че България трябва да преосмисли тези мерки. Включително защото болниците не могат безкрайно да бъдат затворени - КОВИД-19 не е единственото заболяване. Доста дълго бяха отлагани онкологични операции и други дейности, които просто "заспаха". Има пациенти, на които спешно им се налагат трансплантации и ние, по примера на наши западни колеги, изработихме протоколите за възобновяване на тази дейност. Има огромен обществен натиск относно процедурите за репродуктивно здраве и инвитро процедурите. Така че всички тези въпроси постепенно се решават, като например отварянето на парковете основно за майки с деца. По мое лично настояване беше включена забраната там да се консумира алкохол.

ДВ: За парковете - щабът подкрепи ли тяхното отваряне или това решение беше наложено?

Мутафчийски: Няма наложени на щаба решения и мисля, че премиерът и министрите вече са наясно с това. Ние сме съгласни, но задължително трябва да се обясни на хората, че всички разхлабвания на мерки, които предполагат събирания на повече хора на едно място, ще доведат до влошаване на епидемиологичната ситуация. И политиците трябва да се научат малко на реално говорене, а не само да съобщават добрите вести.

ДВ: Да Ви попитам тогава така: има ли напрежение между щаба и външни фактори? А някакви разногласия вътре в самия щаб?

Мутафчийски: В щаба нямаме съществени разногласия, ние спорим по различни въпроси, но не бих казал, че имаме различни мнения. А що се отнася до правителството, премиерът призна, че на сутрешните ни съвещания от 7 часа ние от щаба, цитирам, „го сваляме на земята". Оптимистичното политическо говорене не е някакъв български феномен - виждаме го и в много други страни в момента. Но като че ли експертите все повече започват да се противопоставят на този начин на говорене и нашият щаб не прави изключение в това отношение.

ДВ: Ще бъда още по-директен: премиерът Борисов продължава ли да се съобразява със съветите и препоръките на щаба? Ако да, как тогава да си обясним, че Вие биете тревога след Великден, а в същото време наблюдаваме разхлабване на някои мерки?

Мутафчийски: Това с парковете ние го приехме като един добър компромис за изпускане на напрежението. Защото това напрежение можеше да доведе до още по-демонстративно неспазване на мерките, каквито явления се наблюдават все по-често. Съгласни сме на такъв компромис. Но в никой случай няма да подкрепим едно поголовно отваряне на тези пространства.

ДВ: Не разбрах отговора на въпроса дали премиерът Борисов се вслушва в това, което му казвате.

Мутафчийски: Премиерът е известен с твърдия си характер, но учудващо за мен той се вслушва в нашите тревоги, опасения и препоръки. Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята.

ДВ: В Германия водещият вирусолог от берлинската клиника „Шарите" Кристиан Дростен сподели с огорчение, че за много хора той е вече „лошият, който иска да унищожи икономиката". А Вие? Отдалечавате ли се от образа на "добрия"?

Мутафчийски: Това е факт. Отдалечавам се от образа на добрия. Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален. Дори и да оставим всички да работят, а ние сме ги оставили да работят, те няма какво да работя. Да вземем автомобилния бранш: те могат да си произвеждат колкото искат фарове за мерцедеси, но ако Мерцедес не произвежда мерцедеси и ако пазарът не търси мерцедеси, аз ли съм виновен?

ДВ: С други думи: все повече започват да Ви възприемат като „лошия". От каква посока идват тези оценки?

Мутафчийски: Вече получавам заплахи, включително за живота ми. Такива идват с имейли, есемеси или по Вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията.

ДВ: Тези заплахи анонимни ли са?

Мутафчийски: Има и имена, но не мога да кажа дали това са истинските им имена. Това е работа на полицията. Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си...

ДВ: Категоричен сте, че има и смъртни заплахи, така ли?

Мутафчийски: Категорично има смъртни заплахи, даже съм ги запазил в телефона си. Мога дори да цитирам едно от последните такива послания: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума".

ДВ: Подателят анонимен ли е?

Мутафчийски: Да оставим полицията да си свърши работата. Работи се по изясняването на поредния такъв случай. Смъртните заплахи се броят на пръстите на едната ръка. Много повече са гневните вербални послания. Наложи се дори да деактивирам един имейл.

ДВ: А кога започнаха тези заплахи?

Мутафчийски: Не съм правил подробен анализ, но това е интересен въпрос. Всъщност мнозинството от хората подкрепят мерките, но има и едни други хора, които все не са съгласни. А има и организирани групи, на които им е поръчано да правят това. Сигурен съм, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опитам да им отговоря, операторът казва, че няма такъв адрес.

ДВ: А откъде, според Вас, би могла да идва една такава организирана атака? Имате ли предположения?

Мутафчийски: Не бих се впуснал в такива разсъждения. Нека полицията да се занимава с това.

ДВ: Да поговорим и за ромските квартали - остават ли те рисков фактор за разпространението на заразата, въпреки здравните медиатори?

Мутафчийски: Едно от първите неща, които направихме, паралелно с укрепването на здравната система, беше да поканим всичките 200 медиатори, за да синхронизираме работата с тях. Защото ние много добре знаехме, че там може да има проблеми. Много от тези наши сънародници работят в чужбина, включително в страни с големи огнища на КОВИД-19. Въобще привнасянето на инфекцията беше основен фактор за България. От друга страна тези малцинствени групи имат по-различен начин на живот - при тях социалното и физическото дистанциране е много трудно приложимо. Това е начин на общуване между тях. Както ни увери един италиански професор, тези хора контактуват по този начин - те се прегръщат, целуват, здрависват, стоят плътно един до друг. Това е народопсихология, нещо, което не може да бъде изтръгнато за един ден.

ДВ: Но ние всичко това го знаехме, нали така?

Мутафчийски: Точно така. И затова много отдавна, още когато се формираше щабът, едно от първите неща беше да мобилизираме медиаторите и много зорко да следим какво става там. А това, че не сме акцентирали на тази дейност, е плод на разбирането ни, че не може да допуснем стигматизация не само на тази, а и на всяка друга обществена група във връзка с епидемията. Защото това можеше да ескалира в абсолютно недопустими грозни сцени.

ДВ: Накрая да Ви попитам и за Гергьовден: тази година военният парад няма да е такъв, какъвто сме свикнали да го виждаме. И все пак нещо се подготвя. Няма ли опасност от повторение на сюжета с честването на 3 март?

Мутафчийски: Ето какво последно договорихме с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Убедих го, че парад без публика не е парад и че за да има парад, участниците в него трябва преди това да тренират заедно поне един месец. Това са реални рискове, поради което този вариант отпадна бързо. Тогава министерството предложи авиацията да прелети, от което няма никакъв смисъл, според мен. Третото предложение беше да се направи един мини парад - тоест, един вид състезание между отделните военни училища в страната, което да се проведе в училището във Велико Търново. Възпротивих се и на този вариант, защото смесването на курсанти от различни училища е неприемливо. Последно парадът ще изглежда така: всяко училище, самó за себе си, ще заснеме маршове на курсанти, които могат да бъдат излъчени за по-широка публика, например по телевизията. Но няма да има такъв парад, какъвто сме си го представяли. Тази година ще отбележим Деня на храбростта по един нестандартен начин.

Автор Емилиян Лилов

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.2 от 30 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ей, манипулаторе,
1 Отговор
Малко ти е!

Оценка:
-30 +115

Цъцфъ
2 Отговор
Ами скрий се тогава. Ти как плашиш цял народ и ги караш да се крият.

Коментиран от #53


Оценка:
-22 +134

Няма страшно
3 Отговор
Нали си генералИН ! Ами ако е война , к´во правиш ?!

Оценка:
-16 +111

Адвокат на дявола
4 Отговор
И мен ме заплашват! Искат президент да ме направят.

Оценка:
-14 +80

Мислещ
5 Отговор
Че ти отправяш смъртни заплахи редовно от екрана. Каквото повикало - такова се обадило.

Оценка:
-20 +122

Townboy
6 Отговор
Българите не сме стока. Нападаме проф. Мутафчийски а се радваме на оня боклук мангъра дето иска да ни ползва за опитни мишки.

Коментиран от #9, #15, #71, #101


Оценка:
-148 +35

00000014
7 Отговор
Заслужаваш ги, измислен генерале! Такива като тебе в казармата ги наричахме натегачи - некадърността си прикриваха с доноси и близане на командира.

Коментиран от #13


Оценка:
-21 +117

2244
8 Отговор
Този защо не си записва вкъщи статистиката , а не се спира да обикаля студията на мисирките. Защо нестои вкъщи, без това не лекува хора - той БЕЗПОЛЕЗЕН КАТО ЛЕКАР В МОМЕНТА!

Оценка:
-15 +90

00000014
9 Отговор

До коментар #6 от "Townboy":


Не си - вижда се по всичките ти коментари.

Оценка:
-8 +46

пройчо
10 Отговор
".... Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята/премиера/..."******И под нея го свалете!

Оценка:
-11 +51

дивяк
11 Отговор
Айде,и тоя си поверва!Боже,опази ни от такива!

Оценка:
-9 +71

12
Този коментар е премахнат от модератор.
Винта
13 Отговор

До коментар #7 от "00000014":


То само в казармата да е имало натегачи. Навсякъде има, във всяка фирма, институция!!.

Оценка:
-5 +55

Българин
14 Отговор
Крайно време е изроди като провокоторите заплашвали генерала със смърт да бъдат заловени и да разкрият по чия поръчка действат. Също така и троловете кееще недоверие, паника и дезинформация да лежат ефективно в затвора или да бъдат осъждани на минимум 500 часа обществено полезен труд.

Коментиран от #24, #90


Оценка:
-89 +25

Българин
15 Отговор

До коментар #6 от "Townboy":


Това не са българи а платени боклуци от левия спектър.

Коментиран от #50, #76


Оценка:
-59 +14

Жжж
16 Отговор
Всички дето са във властта са за гилотината. Включително тази в парламента и мисирките в медиите.

Оценка:
-7 +71

Цир Буш
17 Отговор
Новата постановка ще се казва,, Многострадалната Геновева"

Оценка:
-5 +56

18
Този коментар е премахнат от модератор.
Стрелцов
19 Отговор
Имам стар лък и останали 3-4 стрели. Дайте да му пусна една да му бръмне покрай голата кратуна. Но носете поне два чивта гащи за да ги смени. И този Рапон ще ни става президент?????? Сми то Плевнята беше по-мъж в неговата женственост.

Оценка:
-12 +49

Юсуффф
20 Отговор
Комплексирания позьор всячески се опитва да е актуален и да си предава планетарна важност.Палячо !

Оценка:
-10 +60

Браво!
21 Отговор

До коментар #12 от "Novus Ordo Seclorum":


Хубаво си го казал!

Оценка:
-4 +25

Novus Ordo Seclorum
22 Отговор
Командер , шкембе доктор, ако вместо заплахи за здравето си искаш да получаваш любов, сигурно в някой гей бардак ще ти я предложат!!!

Оценка:
-10 +45

mihail
23 Отговор
айде направи се на жертва милия..... абе нямаш ли семейство да ти кажа че се излагаш

Оценка:
-6 +51

Мислещ
24 Отговор

До коментар #14 от "Българин":


Сменете опорките, че нещо хич не върви да обвинявате в паника баш тия, дето отбелязват постоянното всяване на паника от страна на тиквите. Както и не върви да обявявате за "комунисти" баш тия, дето се бунтуват срещу комуноидните похвати на баш комунягите.

Коментиран от #38


Оценка:
-7 +42

Vip
25 Отговор
Ами Генерале, известността е нож с две остриета. Много хора искат да бъдат известни(особено тея от женски пол), но известността крие много рискове :)

Оценка:
-3 +36

26
Този коментар е премахнат от модератор.
ЯСНОВИДЕЦ
27 Отговор
Има една партиика която взриви,, СВ. СОФИЯ,, ТОВА БЕШЕ БКП. КАК СЕ КАЗВА ПРАВО ПРИЕМНИЦАТА НА БКП? ТАЗИ БКП БЕ ПРИЗНАТА ОТ ПАРЛАМЕНТА В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПНА ПАРТИЯ И ЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОН. ИМА ЛИ ИМЕ НАСЛЕДНИЦАТА НА БКП, И КАК СЕ КАЗВА?

Коментиран от #29, #31


Оценка:
-34 +13

28
Този коментар е премахнат от модератор.
SIG,TIM,VIS
29 Отговор

До коментар #27 от "ЯСНОВИДЕЦ":


Казвс се ипон!Малоумник!

Оценка:
-3 +35

30
Този коментар е премахнат от модератор.
ТТР
31 Отговор

До коментар #27 от "ЯСНОВИДЕЦ":


Що не се върнеш през турското робство да търсиш приемника на БКП?А тези сега от греб от коя партия произхождат?

Оценка:
-4 +33

Друговремец
32 Отговор
От професионалист се превърна в клакьор на лъжата, клоун ,с една дума просто Годжи, но жалък,манипулируем чедиен продукт, сега горкия ще го бутат нагоре, но дано се върне към това от което е дошъл.

Оценка:
-7 +39

Мутата
33 Отговор
Чакам третата звезда на рамото боко!!! :)))

Оценка:
-6 +19

До др. Българин
34 Отговор
Казвам се Жана и съм с голем бюст. Мога ли да защитавам женерала с голи гърди? Когато някой ще го стреля, аз ще заставам с голи гърди да посрещам опасността. Като ми видят сочните гърди, ще се разколебават и другарите от полицията ще ги арестуват. Вечер ще ги гушкат за релакс и ще му дам да им се радва. Ейййй, лошите, моля ви, не стресирайте момчето. Бъдете добри. Това, че е плашливо не е проблем. Проблем е, че е послушно.

Коментиран от #36


Оценка:
-5 +28

ягуар
35 Отговор
Този човек изглежда не е чувал приказката: " Каквото повикало, такова се обадило". Всеки ден Мутафчийски ни заплашва с вируси, камиони с трупове, нови пикове, криви, прави и какво ли не още. Сега се жалва, че го заплашвали, еми съвсем нормално, ти плашиш цялата страна всеки ден по няколко пъти, стана два месеца вече.

Оценка:
-6 +40

Българин
36 Отговор

До коментар #34 от "До др. Българин":


Защитаваш в момента генерала клоун от Дондуков 2.

Оценка:
-9 +21

Тодоров
37 Отговор
Ако интервюто беше с РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА щях да го прочета и да МУ повярвам. Но DW и Мутафчийски - това по скоро е опит за търкане имиджа на ГЕНЕРАЛА. Пък и след обвиненията на Георгиев от БОЕЦ, който в прав текст нарече Мутафчийски ЛЪЖЕЦ и последвалото пълно мълчание на ХИРУРГА, намам никакво основание да вярвам на НОЩ и на спасителя на нацията, както сам се определи Мутафчийски в отговор на въпрос по време на последния брифинг.

Оценка:
-7 +34

38
Този коментар е премахнат от модератор.
123
39 Отговор
Тоя се вкара в някакъв филм и си даде главната роля ама е лош актьор

Оценка:
-4 +32

Охрана веднага за Послушанкото.
40 Отговор
Цялото НСО да се задейства, БОП да започне да дебне кой плаши гордия генерал, да се арестуват и всяка Неделя да ги мажат с катран и пера, след което да ги прекарват по Цариградско за назидание. После да ги бият с камшици и те да се извиняват. Справедливо нали? Безсрамници, да плашат така, не става. Но да приемем, че е война, май ще бяга заедно със Сикаджията но ако последния го вземе де!!!!

Оценка:
-5 +26

Ръмпези
41 Отговор
ПОНЕ НЕ КАЗВАЙТЕ, ЧЕ ТОВА Е ДЕНЯТ НА ХРАБРОСТТА...

Оценка:
-4 +22

Чико от Пуерторико
42 Отговор
Който се е заиграл с Банкянския Чудотворец е получил шут изотзсде веднага когато е станал ненужен. Или му се прехвърля цялата вина от Чудотвореца. Виждали ли сте генерал наивник? Не, ето гледайте го.

Оценка:
-5 +30

Така е
43 Отговор

До коментар #12 от "Novus Ordo Seclorum":


Просто нямам какво да добавя ! БРАВО ! ! !

Оценка:
-4 +19

Нема страшно генерале!!
44 Отговор
Ще те стрелят, няма да те бесят. По-благородно, нали?

Оценка:
-4 +30

Генерале
45 Отговор
🐀оооо !

Оценка:
-4 +13

Мутафчийски беше назначен твърде късно,
46 Отговор
като шеф на щаба. Имаше 4-5 месеца на пълно бездействие и неглижиране на коронавируса,време без никаква подготовка,снабдяване и информация за тази болест.Нека прокуратурата разпита патолозите,дали са имали жертви с непознати случаи на проядени бели дробове,приети в болница с двустранна бронхопневмония,от м.септември 2019 г.Ако официално се обяви резултата,няма да има догадки и слухове и ще има яснота. В САЩ започнаха официално разследване по този въпрос.

Оценка:
-12 +10

Димо
47 Отговор
Тая зелена пионка, жадна за власт какво се е размрънкала сега. Не можеш да плашиш цял народ толкова време и народът да не ти отговори подобаващо!

Оценка:
-5 +33

48
Този коментар е премахнат от модератор.
Гадателка
49 Отговор
Заплахите са от г. Георгиев на боец.Само тъй могат да заглушат Боеца от Видин.....

Оценка:
-12 +8

Моите идоли, нац.герои са Левски, Ботев
50 Отговор

До коментар #15 от "Българин":


Напротив Троле.Българи сме и още как.Не симпатизираме на партиите в парламента.Мразим САЩ,и уважаваме Русия.както всичките ни национални герой.Но най мразим подлизурковци като теб и другия трол на който пишеш и с удоволствие бих ти резнал тиквата и на теб и на него.Скоро ще се случи.

Коментиран от #58


Оценка:
-10 +27

Ей, мискини, немойТе така!!
51 Отговор
Не плашете дженерала, не може да работи, по-точно да ви ментосва сутрин и и да ви разваля кафето. И той душа носи, деца има, апартаменти трябват, унуки ще се чуват. Кой знае какво му е обещавал Падишаха? Добре, че жена му е психолог, ще му прави вечер сеансове за да е кукуряк на сутринта. Може и погребална агенция да му е обещал, знае ли се?

Оценка:
-5 +23

Тошко
52 Отговор
Заплахите са защото Ген. Мутафчийски ИЗТРИ Румен Радев от политиката. Радев вече няма ход, крие се като Ким Чен Ун. Следващия президент няма да е Радев, а ще се казва Генерал Мутафчийски (спасителя на българите от вируса)

Коментиран от #65


Оценка:
-37 +10

53
Този коментар е премахнат от модератор.
54
Този коментар е премахнат от модератор.
55
Този коментар е премахнат от модератор.
56
Този коментар е премахнат от модератор.
ОТ ГРИПЕНОВИТЕ
57 Отговор
НЕКАДЪРНИЦИ ВСИЧКО МОЖЕ ДА ОЧАКВАШ !

Оценка:
-13 +3

Българин
58 Отговор

До коментар #50 от "Моите идоли, нац.герои са Левски, Ботев":


Левски и Ботев никога те са били руски ибрици! А, че си русофил личи по заплахите, които отправяш оставяйки в анотимност. Но е крайно време на тролове като теб да бъдат конфискувани дигиталните устройства и да бъдат лишаване от достъп в социални мрежи и форуми. А при нарушение да лежат ефективно в затвора.

Коментиран от #69


Оценка:
-16 +4

Веско
59 Отговор
Провален некадърник. Тотално провален кариерист и некадърник. На всеки 12 теста само два са точни,всичко останало е пунта мара. Но този нагъл човечец една добра дума не каза на народа. Само съд , разжалване и забрана да упражнява професията. На последно място в света сме по тестове ,но тъпо и упорита продължава да не иска тестове.

Оценка:
-5 +23

Истината
60 Отговор
Е, че един друг генерал, който страда от тежки комплекси и руски зависимости не може да преглътне факта, че има по-нисък рейтинг от генерал Мутафчийски!

Оценка:
-19 +8

Рангел
61 Отговор
Ментарджийски, истинските специалисти бяха наритани, защото държат на професията си, авторитета си и не се продадоха за разлика от други псевдоспециалисти!

Оценка:
-1 +22

Човек
62 Отговор
Не е ли ЯСНО вече на всички? От Америка му се диктува ВСИЧКО! Ние сме пионки.

Оценка:
-3 +16

63
Този коментар е премахнат от модератор.
Истината
64 Отговор
Скоро ще усетиш народната любов лъжецо некадърен!

Оценка:
-3 +17

гост
65 Отговор

До коментар #52 от "Тошко":


Тошко, оня с коня , Българин , истината , БСП милионери , Иван .......Давай трол нещастен ! Дано те погалят по тиквата !

Оценка:
-4 +11

БОДИГАРТ
66 Отговор
АЗ ЩЕ ПАЗЯ ГНЕРАЛА ОТ ЗАПЛАХИ ИОБИДИ

Оценка:
-15 +2

Алооооо
67 Отговор
генералния щаб, не ви ли е срам от такива вечно мрънкащи попълнения, в една нормална държава тощ щеше вече да е понижен в чин редник.

Оценка:
-3 +19

Тошко
68 Отговор
РадеФ вече е ИЗТРИТ от президентството!

Оценка:
-19 +5

69
Този коментар е премахнат от модератор.
Деян
70 Отговор
Не съм съгласен със смърните заплахи - човекът-генерал-лекар-генерал-коременхирург-шефнанощ е просто един говорител, назначен от правителството, като най-удобен. Нямам нищо против него, но той не е специалист по темата и това вече много започва да си личи. Хората това виждат. НОЩ са неадекватни в тов да слушат тесните специалисти, вкл. много имунолзи, вкл. Мангъров и др., които ги посъветваха. Стегнаха мерките прекалено много и прекалено рано, сега народа ще изгуби търпение и точно за лятото ще има пик, заради тъпотата на НОЩ. Ще се сепнат и ще секнат сезона. Фалираха малкия бизнес, ще фалират и келявия туризъм. После да не се чуди защо получава заплахи. Когато викнеш машинописка да ти поправя бойлера, така става.

Оценка:
-4 +18

Хахаха
71 Отговор

До коментар #6 от "Townboy":


Точно опитните мишки са затворени в клетки, както ние сега под вещото ръководтство на вадача на апендикси

Оценка:
-4 +23

72
Този коментар е премахнат от модератор.
73
Този коментар е премахнат от модератор.
74
Този коментар е премахнат от модератор.
Матей
75 Отговор
Крайно време е да каже какви са му зависимостите от ГЕРБ,с какво го заплашват,та да се държи по този начин.Как може да държиш цял народ под домашен арест без реална епидемиологична обстановка,пък и така не е по правилата,нали.Сетне като се обърне палачинката и кой ще отговаря?Затуй да не се оплаква,като е застанал на грешната страна и докарва милиони хора до смъртна опасност с неадекватните си мерки.

Оценка:
-2 +19

Политик
76 Отговор

До коментар #15 от "Българин":


И психодесния сектор също

Оценка:
-1 +9

Реалност
77 Отговор
След месец, два най много, когато на народа му писне и измете хунтата на Борисов генерала трябва да е един от първите вкаран в затвора, но не сам а заедно със семейството си, ако пита защо ще му отговорим - за тяхна безсопасност е по добре да са в изолация, даже ще им дадем възможност веднъж дневно да обикалят двора по часовниковата стрелка придружени от надзирател...ето какви либерални мерки е подготвил българския народ за генералчето

Оценка:
-2 +22

78
Този коментар е премахнат от модератор.
кисел
79 Отговор
Проверихте ли д-р Мутафчийски пограничните райони?Какви са сведенията за гр.Елхово,Лесово ,Звездец.Мълчите по този въпрос.Защо цитирате само градовете София,Бургас,Пловдив.Или на Б.Борисов са му обещани гласове по време на изборите.Той за това мисли,а не за здравето на хората.

Оценка:
-2 +18

Анонимен
80 Отговор
Хората се гневяха, гневят. Много отначало по цял ден за умрели, вдигнаха, вдигнахме кръвно и дори се наложи на лекар и тя, той доктори бяха изплашени, а отвън чакаха болни, тежко нолни де, стрес, кому беше нужно по цял ден, това не е заплаха, аз лично с очите, а до обяд и до кога у домове, а това са очи, капки, отвън чакаха и ги върнаха, а идваха от селата. И от запад, кво става, плашат се. Всяко нещо си има граници и ние от 20 г сме без работа, а бяхме млади, децата ни са затворени, навън близките ни, на никой не е леко. Леко е дето крадяхте и имате много. Мънгъров е вирусолог. Това е точния човек, но нямаме възможност, а сме за него. Много народ ще си отиде, ако продължите, или това е на богатите държави, да мрем и се прочисти света и нищо чудно септември пак да пуснат някой друг вирус, кой оцелее, оцелее. Поне по малко за умрели по цял ден, радия, телефон и.. А че някои села старобългари си харесват Радев, не ми..
Тяхно право. Не искам бкпбспгерб да ни мрази. За мен да дс, доносници, бкп и винаги те навсякъде са. Оправяйте се, не ме вълнува България и никой тук. Пълно е с луди, крадливи, корумпирани, всичко на тях се продава с връзки, закани ми казва едно младо семейство.. Ще си доведа от село цялата рода в града. Възпитание, богаташ с пари от народа, не мразя никой, защото идеални хора няма, но виждам хората, като разгонени овце са, поне си имам на представа за пастири и овцете, разгонени от вируса, от всичко.. И паралиите и те повече ревахте

Оценка:
-3 +4

стоян георгиев
81 Отговор
почит и респект към генерал мутавчииски.евалата за силата на волята му както и възпитанието му.малко са читавите хора които ще поемат подобна отговорност сред толкова хеитъри в българия.нас си ни влече борисов,доган или кури.читави хора не приемаме да ни управляват.затова е и кочина тук.при свине кво да очакваш?няма да е аптека я!та съвета ми към мутавчииски е да се маха бързо от поста и да си лапка хубавата заплатка ,а тия дето го псуват така или иначе няма как да бъдат спасени!

Оценка:
-14 +5

AntiTikva
82 Отговор
До ФАКТИ.Искам само да ви кажа,че всичките коментари които триете без да има обидни думи,блокираните десеткихиляди АР асдреси и в същото време разрешавате на Герберските тролове да пишат каквото си поискат,да обиждат нашите национални герои ,ще рефлектира в/у вас със пълна сила.Лично аз ще ви пусна такъв вирус,че няма да имате коментари,докато не смените софтуеара с нов.А той струва много пари.Качили сте се на погрешния тиквен влак,който ще делаилира съвсем скоро а и вие с него заради еднопосочната цензура.

Оценка:
-2 +11

Съвет към Годжи
83 Отговор
Сега е моментът да се оттеглиш - ,,по лични причини " , и ще спиш спокойно .

Оценка:
-3 +16

ИМПЕРИАЛИСТ
84 Отговор
Стига с този идиотизъм! От корона-вирус не може да се предпазиш. Това дори не е пълноценен вирус, а някакво подобие... Ефективна ваксина срещу него не може да се създаде заради безбройните му мутанти. Спасението е здрав и силен организъм, който не е тровен с всевъзможни хапчета за щяло и нещяло с години. В природата са регистрирани около 1700 корона-вируси, най-много по животните...
Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...

Оценка:
-1 +17

М.Попов
85 Отговор
С огромно уважение към генерала! Достоен човек и истински българин. Всички нека зачитаме умните и способни хора, нека се научим да казваме благодаря! Да е жив и здрав Генерала!

Оценка:
-18 +7

86
Този коментар е премахнат от модератор.
Цоло
87 Отговор
Икономиката в България очевидно разчита на кафенета и МОЛ и други подобни.Нищо друго не е забранено и работи.Тези които са без работа са свързани с чужбина моряци,шофьори и други които не работят по външни причини и нито една свързана със забраните.Към тях са хотелите , но все пак в този сезон не работят и се мисли за тях. Всъщност се оплакват повече хора в сивия и черния сектор защото са притиснати в ъгъла от обстоятелствата и хапят..Който хапе най много вероято има защо

Коментиран от #96


Оценка:
-9 +2

S R 62
88 Отговор
Все ви се канят да ви убиват.. Спомням си случая с господин Доган кога едно младо излезе с пищов. Идваха избори. Един ден вървейки си един от истанбул ме спря и се заговорихме, и той идвам да гласуваме, защото бойко искал да убие нашия вожд Доган. 1/1.и още живи и заедно са днес. Чок сеир истанбул аго. Убиват обикновените. Оставят те 10,20 години цели семейства без работа. А, кажи ни това ли ви е човешко. Злобни, лоши хора сме, хора. Щом кажат ще хвърлим кинижка за мутафщиев президент, ко за му е. Слушаме Бойко Борисов и изпълнява е, само мир и куртулуш да има. А доган жив ли е, че и бойко щеше да го убива хехе. Мъртъв е народа, а при вас наяждане няма. Да сте учили. Много доктори, юристи учили и с тонове книги, но от 30 г у гробу повечето, и млади напуснаха ни

Оценка:
-1 +4

Ейй
89 Отговор
Един нормален коментар да няма под тази статия. Тъжна картина - пощръклели, ошашавени, объркани люде, търсят на кого да си го изкарат. Освирепели сте, виждам, ама не е от глад, а е от нерви, неспане и препиване.

Оценка:
-13 +3

90
Този коментар е премахнат от модератор.
91
Този коментар е премахнат от модератор.
аааа
92 Отговор
ето ги тук заплашващите . полицията ще ги намери тук много лесно.

Оценка:
-10 +1

93
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
94 Отговор
Тоя т.н. генерал от седмица се оплаква денонощно, то не бяха заплахи по имейл, по вайбър, есемеси, направо смешно ми става като си го представя този същия да поведе армия по време на война:)..От друга стана той може безнаказано да всява страх и паника и да заплашва 6 000 000 българи

Оценка:
-1 +9

да бе да
95 Отговор
Някой е умрял да си цапа ръцете с мишки като теб.

Оценка:
-1 +7

оффф
96 Отговор

До коментар #87 от "Цоло":


Абре Цоло,не пиши глупости.Какви кафенета бре,цели заводи с по 2500 души са затворени.

Оценка:
-1 +5

ере байка стига циркове
97 Отговор
Муфка , сменете сценаристите братчед , много слаби сценарии ви пишат. Заплахите имам пред вид. За къф дявол някой да си слага главата в торбата да те заплашва лично теб , на твоето ниво на компетентност , най-много да накараш някой да се изповръща от псувни.

Оценка:
-1 +4

ВМА
98 Отговор
Генерал професор д-р Тарифчийски-5000лв.

Оценка:
-1 +3

1234
99 Отговор
ама велик ден беше вчера какъв велик ден ви е виновен ,по 24 май може да слагате велик денските болни

Оценка:
-2 +0

Шоко
100 Отговор
Докторе много си страхлив ! Никой няма да те стреля или да ти стори нещо лошо , просто в нета е така всеки си пиши каквото му скимне .

Оценка:
-1 +5

АУУУУУ
101 Отговор

До коментар #6 от "Townboy":


В голяма грешка си ! Заплашват анонимните . Но в момента когато те или техните роднини се разболеят .....Тогава ще обърнат воя на 180 градуса. И тогава ще искат да линчуват Мангъров затова че е поставил техните деца и родители в "НУЖНИТЕ ЖЕРТВИ ' за изработване на масов имунитет.....

Оценка:
-4 +2

ала бала
102 Отговор
Айдее!``Герой``го пишем!....

Оценка:
-0 +2

Професор
103 Отговор
Ясно. Ето откъде Генерал Му получава инструкции -- директно от Меркел. Не случайно пред меркелистката неомарксистка радиоточка Дойчо Зеле се опитва да се изкарва неразбран и жертва на булгарситански преследвачи, дето даже искали да го трепят. Ами като ги е репортирал на полицията, полицията хванала ли ги е? КЪДЕ СА тия преследвачи? Ако полицията и прокуратурата не може да ги представи пред обществото, това значи, че ТАКИВА ХОРА ИЗОБЩО НЯМА и точка. Иначе, и аз мога да кажа, че генералите Му и Бо, и особено доцент Ку ме преследват и ме заплашват със смърт ако не ги слушам, и то смърт не само от този вирус, но и от "други, по-страшни вируси", които щели да дойдат през лятото. Легендата доцент Ку даже каза, че и двама души да има болни в една страна от някакъв нов вирус, това е епидемия. Ами има едно обосновано предположение -- генерал Му, доцент Ку и професор Ка са болни от неизвестен вирус, за който няма все още разработени тестове. ОБЯВЕТЕ веднага епидемия и ни защитете от тях.

Коментиран от #105


Оценка:
-0 +7

104
Този коментар е премахнат от модератор.
Професор
105 Отговор

До коментар #103 от "Професор":


Освен това, генерал Му, как стана така, че от уважаван и дори обичан от народа съветник, ти се превърна в ОМРАЗЕН ЦЕРБЕР? Ще ти отговоря -- ти се провали! Провали се като учен, провали се като комуникатор, провали се като генерал, провали се дори и като човек. Пример: каза ти се няколко пъти -- данните за смъртността в Европа ВЕЧЕ са налице. Ти самият каза, че това са най-надеждните данни. ЗАЩО не ги изнесеш, както за Швеция, на която се подиграваш, така и за Испания, Италия, Белгия и Холандия, с които ни плашиш? ЗАЩО не изнесеш и данните за смъртността в България за последните 10 години? Да, има нов вирус. Да, разпространява се много бързо, и при правилни митигационни мерки, достига бързо висок пик, след това затихва също толкова бързо, колкото е и достигнат. Общата смъртност се мери не с пика, а с лицето на триъгълника. Вярно е, че ако пикът и остър и висок има опасност от колапс на медицинската система. Вярно е, че не се знаеше дали вирусът ще се самоограничи и дали и как ще затихне. ТЕЖЕСТТА БЕШЕ ВЪРХУ ТЕБ да обясниш всички гледни точки спокойно и ясно. Примерно -- Мангъров. Вместо злобно да го хулите, обяснете и обосновете ВАШЕТО становище: 1) Пикът може да е много остър и висок, колко -- не знаем, затова избираме ТЕЗИ мерки; 2) Разпространението може да е повсеместно ако няма митигация, това, комбинирано с 1) е голяма обществена опасност; и 3) Не се знае дали вирусът се самоограничава и ако над 70% от населението трябва да го преболедува, при липсата

Коментиран от #106


Оценка:
-0 +5

Професор
106 Отговор

До коментар #105 от "Професор":


и 3) Не се знае дали вирусът се самоограничава и ако над 70% от населението трябва да го преболедува, при липсата на надеждни и специфични тестове за антитела, не знаем точната цифра на смъртността, предизвиквана от него. ПРИ ТЕЗИ 3 ФАКТОРА, трябваше ТИ да кажеш -- ИМАМЕ 3 ОПЦИИ: А. Пълна, дълга и строга митигация, докато поне 1 от горните 3 фактора се изясни, с риск -- съсипване на икономиката; Б. Минимална митигация като в Швеция, с риск рязка и висока смъртност, при която медицинската ни система може и да колабира; и В. Почваме с А, гледаме кои от горните 3 фактора се изясняват, и действаме съответно. ТИ ТРЯБВАШЕ ДА ОБЯСНИШ, НО СЕ ПРОВАЛИ! ПРОВАЛИ СЕ, защото с колегата ти генерал Бо избрахте да ИЗДЕВАТЕЛСТВАТЕ над хората именно по Цветница и Великден, да забранявате на хора с адресна регистрация и собственост в София ДА СЕ ПРИБЕРАТ ВКЪЩИ без да сте ги обвинили в каквото и да било, ЗАЩОТО СТЕ МУТРИ И МИЛИЦИОНЕРИ, и защото ви хареса да се държите като КИТАЙСКИ КОМУНИСТИ и да ИЗДЕВАТЕЛСТВАТЕ върху собствения си народ, понеже МОЖЕТЕ. Даже и очичките ви се дръпнаха през изминалия месец.

Оценка:
-0 +3

777
107 Отговор
TИ НЕ СИ ЖИВ НЯМАШ ,ЧЕ ДА ТЕ ЗАПЛАШВА НЯКОИ-МОЖЕШ САМО ДА ПРОДЪЛЖАВАШ ДА УМИРАШ !!!

Коментиран от #108


Оценка:
-0 +2

777
108 Отговор

До коментар #107 от "777":


TИ НЕ СИ ЖИВ,ЧЕ ДА ТЕ ЗАПЛАШВА НЯКОИ-МОЖЕШ САМО ДА ПРОДЪЛЖАВАШ ДА УМИРАШ !!!

Оценка:
-0 +3

ДЗИН
109 Отговор
Професоре какво ти трябваше да се захващаш на това хоро, навлече си излишна омраза, а други обраха лаврите както винаги се е получавало.

Оценка:
-0 +5

Гневен язовец
110 Отговор
Модераторите! Ако обичате,не изтривайте толкова много коментари!! Сигурно са интересни,още повече,че ТОВА е ГЛАСЪТ на НАРОДА!!

Оценка:
-0 +3

Антисоциалист
111 Отговор
Господа, генералът - лъжемедик е прав. Не е редно и е престъпно да го заплашват със смърт.
И е вредно за народа ни.
За нашия - той народ няма.
Редното и законното е съд, осъждане и присъда за наказание за противонародна дейност и за престъпление срещу нчовечеството.
Какво трябва да е наказанието?
Наказанието спрямо Борил от Съда на Българските Боляри и на Великия Иван-Асен Втори е твърде дълго и неподходящо за България - 21 - век е.
Затова предлагам българското "Нагоре за долу" след съд със съдебни заседатели, гласност за и в Името на Народа.
Не заплашвам, а виждам неизбежното.
Не вечно предателите на Левски, като Иванчо Хаджипенчович са съдебни върховници.
А, я вижте какво е станало с този съдебен шеф...
Неизбежното.
А какво с поп-Лукановци...
Неизбежното.
Ау...!!!
Ама как?!
Ама защо!
Ама кой?!
Никому не пожелавам това и така.
Но ... По Библията: "Всекиму своето!" е неизбежното.

Оценка:
-0 +2

111
112 Отговор
А дано да не са само заплахи

Оценка:
-0 +1

113
Този коментар е премахнат от модератор.
114
Този коментар е премахнат от модератор.
гост
115 Отговор
Ти си бушон.Сложиха те там да отнасяш негативите.Може би си добър хирург и ръководител на най-голямата болница,но вече те употребиха.Сега всички нормални хора те мразят.Но бъди спокоен никой няма да ти навреди.В тази държава убийствата са единствено по битови причини от ПТП та и по нареждане на управляващите.

Оценка:
-0 +0

корона чао
116 Отговор
самодоволното подсмихване на дженерала до батко след еднодневното му отсъствие от трибунала подсказва силата на реабилитирания
стахливец и подлец, както и инфантилния профил на службаш - ефект на семейна деструкция.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Вицепремиерът и министър на отбраната коментира Референдума на Слави Трифонов
Подобен евтин популизъм няма как да бъде одобрен от „Обединени патриоти“"

Още бисери