Last news in Fakti

10 Май, 2020 12:50 6 891 100

На властта са нужни полуграмотни безродници

  • история-
  • историческа наука-
  • базродници-
  • герб

След като осакати обучението по литература, МОН посегна и на българската история

На властта са нужни полуграмотни безродници - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди две години написах статия под надслов „Безродници позорят българската историческа наука”. Имах предвид наскоро излезли „приносни” трудове, пълни с лъжи и неверни, изкривени интерпретации на отдавна проучени факти и доказани тези на утвърдени автори, омаловажаващи и дори отричащи петвековното, варварско турското робство. Робство без еквивалент в европейската история! Текстът ми имаше успех и отзвук, препечатаха го в други издания и сайтове, обадиха ме се доста хора, съгласни с казаното от мен.

Да, тези книги и монографии бяха срам за българската историческа наука, градена от поколения достойни изследователи. Но нали все пак, това бяха малотиражни и слабо разпространени издания, малцина чуха само за тях. Лошото е, че през последните десетина години / на икономически, културен и нравствен упадък при това алчно и некадърно управление на ГЕРБ /, тази безродна политика засегна, при това доста сериозно, и българското образование. След безмилостното осакатяване на учебниците по литература, от които бяха изхвърлени редица доста важни текстове и дори големите автори като Ботев и Вазов, започна и осакатяването и на обучението по история на нашите деца.

И така, нашето Министерство на образованието и науката „изобрети” нова методика за преподаването на история в българските средни училища с една- единствена цел: да се накарат българските учители да внушават на българските деца, че всъщност турско робство не е имало; нямало е национално- освободителна борба, българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари; българският народ не е славянски и най- трагичният, че Турция ни е по- голям приятел от Русия, най- страшният период в нашата история не турското робство, а периодът между края на Втората световна война и 1989 г.".

И така: в поредица от курсове за учителите по история, организирани от МОН с министъра- гербер Красимир ВЪЛЧЕВ, през които вече минаха близо 800 учители от страната, на които четоха лекции професори от няколко наши университета. Сред тях се откроиха небезизвестните „атлантици” – купени от разни чужди фондации като „Америка за България”/ известна с целта си да обезроди и американизира страната ни/, Сорос и др. Като: Антоний Гълъбов, Рая Заимова, Лъчезар Стоянов, Евелина Келбечева.

Те упорито искаха да внушат на нашите учители да преподават една определено „антибългарска” история, да отричат или да омаловажават, факти, имена, събития, личности, цели периоди. И на първо място термина „турско робство”. Според тези безродници такова у нас никога не е имало. Имало е някакво „ присъствие” или „владичество”. През тези пет столетия нашите деди съвсем не са били поробени, а „сравнително свободни”. Някои от българите дори са „просперирали”. Нямало е кръвен данък! Това било недоказана измислица...

По този повод ще цитирам думите на проф. Рая Заимова: „Християнските семейства доброволно са давали по едно момче, а те са имали по много, за да има мир и любов и да живеят по-добре" (за кръвния данък); "Девширмето е път към просперитет"; "далеч от центровете на официалната религия българският селянин няма усещане за фатален избор" (за ислямизацията) и че "голяма част от българските светци са наказани със смърт, защото първо са приели исляма, а после се отказали от него"....

Спомних си едно доста смешно филмче на Каналето с участието на Марта Вачкова и Тончо Токмакчиев. В него едно българско семейство с радост предаваше на пратеници от Еничарския корпус едното си, седемгодишно момче, като настояваше да вземат и другото им, по- малко дете, но турците им отказаха, защото беше още малко, само на пет, въпреки че майка му упорито, със сълзи на очи, ги молеше, викаше, настояваше! Наистина, сърцераздирателна история!

„Не, подобно насилствено вземане на българските момчета за еничари и убийци на българите изобщо не е имало”, твърдят тези достойни учени. Въпреки, че историческата истина, доказана в безброй документи и летописи е напълно ясна: български момчета- християни са били насила вземани на възраст между 7-10 години. И само за 10- 12 месеци са били превръщани в жестоки еничари, т.е. мюсюлмани, аскери на султана. Обучавали са ги в изключителна жестокост към своите сънародници българи и насила са ги превръщали подивели фанатици. Еничарите са извършвали са най-кървавите изстъпления към своите сънародници. През тези години на робство са били взета насила повече от два милиона момчета за еничарския корпус. Робството е било официално регламентирано в Османската империя.

„Нямало и никакъв геноцид! Това е просто измислица”, твърдят тези достойни български историци. А истината е съвсем друга. Геноцидът е бил най- дългият и най- страшният в световната история. Започва още с падането на столицата Търновград и масовото избиване на цялата българска аристокрация, интелигенция и духовенство. А България, както знаем, тогава е сред водещите, цивилизовани държави в Европа.

До смазването на един цял народ – една невиждана по своите размери жестокост, непозната за цивилизования свят тогава. Геноцидът продължава с различни темпове и сила до „културния и европейски” 19 век, до многострадалния Батак / оказа се, че акцията „Анти- Батак” се субсидирала не толкова от Берлин, колкото от Анкара!/, до опожаряването и кланетата в Стара Загора и Раднево / зверски избити 14 500 българи – мъже, жени и деца, а градът опожарен до основи!/, Търговище и още в десетки градове и села по време на Априлското въстание и дори когато турците губят войната.

За да избухне отново през 1913 година с изтребването и прогонването на тракийските българи, за което и Турция и нашите сервилни към Анкара управници упорито мълчат. А пораженията на Геноцида усещаме и днес. Според учени- демографи, ако не беше поробена от Турция, България днес щеше да бъде една от големите европейски държави с по- обширна територия и близка по брой на населението до Англия и Франция, повече от 60 милиона жители, но за съжаление след 1878 година българите са малко над 3 милиона. Това говори за системен геноцид, за огромни безвъзвратни поражения върху генофонда.

Един от тези „учени”, наети от МОН и чужди фондации, за да съсипват обучението по история у нас, доц. Лъчезар Стоянов, изказа великата мисъл, че: че ислямизацията е била епизодична, не чак толкова агресивна и в голяма степен доброволна. На децата вече не трябва да преподаваме факти, години, събития и личности! Трябва да им обясняваме идеологии! Това било истински важното, за да станат мислещи хора с европейски ценности...”

Да, и класическият роман на Антон Дончев „Време разделно”, описващ тези страшни събития, според тези господа, не трябвало да влиза в учебниците по литература, защото не представял историческата истината?! И че в учебниците по история трябва да се съкратят доста от събитията и фактите от този дълъг период, защото е в разрез с новото възпитание и образование на младите хора у нас, които трябва да растат и да се развиват не като българи- националисти, а като „евроатлантици” и „космополити”. Значи да се приеме, че Възраждане, Априлско въстание, национално- освободително движение не е имало, че Батак е просто мит, измислица, че българи са се клали помежду си, ако изобщо е имало такова нещо!

Мисля си и за въпросното просветно министерство. То е сред първите, създадени у нас след Освобождението – на 5 юли 1879 с указ на първия ни и единствен достоен монарх от Третото българско царство, Александър Батенберг. А сред многото наистина достойни министри в него са били: Петко Р. Славейков, Константин Величков, Иван Вазов, Иван Шишманов и дори един чех с огромни заслуги за България, Константин Иречек. Ех, ако знаеха какво става сега в това ведомство, сигурно биха се обърнали в гробовете си!

Да, можехме ли да повярваме преди двайсетина години, когато започнаха тези глупости у нас / глупости, но с тежки последствия, с голяма, непоправима вреда върху бъдещето на България!/, че ще се стигне до тук. Че ще се появят подобни безродници, купени от Щатите и Анкара, решили да съсипят образованието ни, да се бъркат дори в историята и културата ни? “ Че може да има хора като тези без срам и морал? Готови срещу пари да промиват мозъците на нашите деца, да ги превръщат в неуки, полуграмотни безродници. Защото, подчертавам, вече осакатиха и учебниците по български език и литература. А на нашите властници просто са нужни такива, за да ги управлява и манипулира по- лесно. „Вие сте прости и аз съм прост...”, каза първият сред тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 138 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    170 5 Отговор
    За пари и власт , и Родина унищожават безродниците !
  • 2 опорна точка

    22 186 Отговор
    A на Кремъл са му нужни социопати за да може да краде на воля. За това Решеткин ги пере здраво руснаците в главите и ги е побъркал.

    Коментиран от #3, #15, #66, #70, #97

  • 3 Говедороб

    139 9 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Не нужни са едноклетъчни хамерикански подлоги като Те.б
  • 4 стефан фарашев

    136 3 Отговор
    Простите и неграмотните се управляват лесно и работят евтино това за тях е перфектно. Слаб народ слаба държава.
    Да не се чудят защо бягат работниците?
    Защото плащат и уважават хората. А в наща родина се отнасят към нас по-зле от имигрантите на запад.

    Коментиран от #18

  • 5 goldfish

    51 64 Отговор
    Българите вместо да се хванат здраво за работа и да си стегнат държавата, се подлъгаха по западния начин на живот и от там им го показаха ***. Сочат германците за пример ама там всеки си плаща сметките без да мънка а в България не иска да си плаща сметките. Държава от мошеници не става.

    Коментиран от #14

  • 6 Говедороб

    134 3 Отговор
    Направиха децата елементарни апатични малоумници,каквито са навсякъде в гнилата либерална система
  • 7 Русороб

    12 82 Отговор
    БСП = БКП са новите еничари
  • 8 Охо Бохо

    103 8 Отговор
    Е напълни ми душата. Един да каже какво е нужно на тази власт! Не, че ние не знаем, не че много пъти не е казвано, за полуграмотните за безродниците. Но сред неграмотни ите има и много промиващи мозъка полуграмотници. Полуграмотниците обичат да дават за пример "белите" държави, но ако размислиш оказва се, че това, което е при нас е пренесено от тези "бели" Корупция, експлоатация, и тн
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Васил

    79 2 Отговор
    Колкото е по глупава народа по лесно се управлява и манипулира.
  • 12 Next

    79 6 Отговор
    Без да съм черногледец, но може би България е най засегната исторически, икономически,психически, материално и т.н...... След още един мандат на гербера, България ще е столица на македония. А ние пак ще гледаме умно. Скоро и територията България няма да я има.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бачо Киро

    69 1 Отговор

    До коментар #5 от "goldfish":

    Този път за жалост е двупосочен. В Германия си ги плащат, защото иначе глобите са жестоки, но и защото около теб виждаш за какво си даваш парите. У нас не ги плащат и защото всеки гледа да мине метър, и защото знае, че пълни бездънни джобове на пиявици, които източват бюджет, каси, ддс и въобще не им дреме да свършат каквото и да било за държавата, която им е поверена за управление. Та не е толкова просто... Правилно е който не си плаща данъците да бъде глобен и тн, но преди него има други, които направо трябва да ги бесим, ако ще настояваме дължащият 500лв да бъде глобен с 5000... А на онея преди него им опростиха 20 МИЛИАРДА за 3 години.... Та работата хич не е толкова проста както я представяш... Нито има лесен начин за оправяне.
  • 15 Лост

    76 6 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Какво ти се е случило в детството, че все руснаци ти са в главата?

    Коментиран от #58

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 док

    6 47 Отговор

    До коментар #4 от "стефан фарашев":

    Точно описание на съветското робство
  • 19 габровец от варна

    72 2 Отговор
    Такааа...Много псевдоисторици лизачи нечий налазиха пространството.Ами като е нямало турско робство,да заминават дъщерите им ханъми,синовете им ибрикчии да стават.Нещастници долни.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ссен Виденов

    42 3 Отговор
    Германия заяви преди време нуждата от 300 000 гастарбайтери годишно. Ама такива, нискообразовани, за черния нископлатен труд. И явно толерантни към вече приетите турци. Че иначе...

    Коментиран от #31

  • 22 сггсгс

    45 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ела да ти пръсна тиквата соросоидче !
  • 23 сггсгс

    43 4 Отговор
    Един ден всичко ще си дойде на място ,а аз съм за по твърди мерки ! Безродниците трябва да бъдат сечени с мачетета ,клани и кормени в адски мъки ! Целите им семейства избити до крак !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 габровец от варна

    30 0 Отговор
    Само така!Бой по кухите кратуни!
  • 26 Лили

    41 2 Отговор

    До коментар #20 от "Благой от Софстрой":

    Явно добре ти плащат, за да пишеш глупости! Да не би да четеш чуждите истории? Мо е да кандидатства за стипендия при ДПС с цел провокация защота аз питам какво пък е това движение за права и свободи, което продължава да съществува при наличието на повече храмове на т~ята на България. Я у лево да не се върне екскурзията.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 габровец от варна

    38 4 Отговор

    До коментар #27 от "БПФ":

    Имало българи приемащи исляма заради привилегии.Защо уважаеми са го приемали,като е нямало робство?Или така е по удобно за някой да плещи врели-некипели,а?Айде стига с тия простотии,засрамете се малко.
  • 29 Диамантената ръка

    40 0 Отговор
    Едните викат да не се продаваме на САЩ и Турция, другите да не се продаваме на Русия. И нито един не казва, просто да не се продаваме. На никого.
  • 30 Даа

    45 2 Отговор
    Това е поредното доказателство, че ГЕРБ са всъщност партия изпълняваща безропотно нарежданията от ДПС ! Изцяло са подчинени и зависими от Доган и Пеевски. Жалкото е че все още се намират българи, които не виждат, че има скрита замаскирана управляваща коалиция ДПС- ГЕРБ. Двете партии имат мнозинство от около 130 депутати и си приемат всички важни, ключови решения и закони. Като почнете от съд и прокуратура, минете през изборния закон и стигнете до допотопния модел Ф-16..... Запада много добре знае, че българските управници са к.рви, но ги харесва, защото са техните к.рви...
  • 31 6295

    14 10 Отговор

    До коментар #21 от "Ссен Виденов":

    Ти имаш ли си на идея колко хиляди турци работят и живеят много преди Ганьо да има достъп до Германия?Те турците те може като численост да гонят германците.Има няколко поколения родени и отраснали турци там.Заведенията са основно на турци,гърци и италианци.Много турци дават на българи работа.Големи заводи и предприятия основна работна ръка са турци.Каква черна работна ръка като те са с предимство в Германия пред румънци и българи.Да си чул за чартъри натоварени с берачи за Германия?Смешен си.

    Коментиран от #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Коко

    23 4 Отговор
    Един от малкото които пише истината ,а нали знаете образователната система защо е разрушена за да сме роби на сатанистите
  • 34 Лили

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "БПФ":

    Родоотстъпници е имало има и ще има! Чорбаджи Марко е като сегашните послушковци на новия голям брат.
  • 35 Гойко Митич

    20 6 Отговор
    На Балканите българите никой не ги обича,парадоксално само турците се отнасят все още почтително. Македонци,сърби,гърци,румънци не искат и да чуят за българи.

    Коментиран от #37

  • 36 IYI

    25 0 Отговор
    Безродници винаги ще има, предатели също. Родоотстъпници, готови да продадат и собствените си майки ще има и в бъдеще. Но родовата памет ще остане, семейното възпитание е най-важното. Здраво семейство, здраво възпитание и основи на едни истински бъдещи Българи. Бог с нас!!!
  • 37 габровец от варна

    17 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гойко Митич":

    Ами как няма да се отнасят почтително,я каква силна политическа агитка имат.Къде в другите държави се радват на такава,а?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 У бре

    7 17 Отговор
    Интересен е погледа върху историята през годините.Патриотизмът и истинския прочит на миналото разбира се не трябва да оставят в ръцете на профани(недоучени или платени).Но факт е,че всяка крайност е фалшива или лъжовна.Оказа се,че преди 75 г. Западна Европа се освободи от нацизма,а източната част влезе под друг диктат,на който още сърбаме попарата.И една позорна бг партия още бленува онези времена и догми..Заради тази партия се роди абсолютно обратното отрицание и на автентичното българско минало и подмяната на Историята! А подмяната я затвърди любимия на нашите "клоуни" Путин,когато през 2017г цинично заяви, че славянската писменост е дошла от македонските земи :-((
    Затова... е така!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ПЕНКО

    15 3 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ НИ Е ТОВА ,ЧЕ ПОДРАСТВАЩИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ИСТИНСКАТА НИ ИСТОРИЯ ЗА ОТЦЕЛЯЛ И РАЗВИЛ СЕ НАРОД !!! ТЕАТЪР В УЧИЛИЩЕ ; ТАНЦОВИ СЪСТАВИ И РЕЦИТАЛИ НА ИСТОРИЧЕСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ В УЧИЛИЩЕ ЩЕ ПОМАГАТ -ДА СЕ ЗАПАЗИМ КАТО ТВОРЧЕСКА НАРОДНОСТ -С ЕДИН ЕЗИК И С ЕДНА ВЗАИМНА ОБИЧ !!!!!!!!!!!!!
  • 43 Айхман

    14 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: първия ни и единствен достоен монарх от Третото българско царство, Александър Батенберг.
    Не един път тук е казвано,че достойните в Б-я за малко се задържат на чело на държавата.Прогонват ги или ги принуждават сами да си тръгнат.В най новата история,банкянския 'монарх' народа го търпи вече единадесет години.Очертава се още дълги години да го търпи,а той да дерибейства на воля.

    Коментиран от #77

  • 44 Генерал 🇧🇬

    31 1 Отговор
    Интервю с Николай Хайтов, 2002 г.
    *
    "- Нашата политика, водена от 12 години насам, се оказа отрано обречена. Още от плана „Ран-Ът”. Оказа се, че документът е разработен от американски екип.Този документ ни насочи не към т. нар. оздравяваща терапия, а надолу. И това е промислено. Тук да няма нищо - нито икономика, нито богатства,нито знание, нито традиционна култура! Да няма нищо. И наистина го докарахме дотам. Особено с културата. Даже в Хаити е по-добре - не им пипнаха културата. Имат си там едни ритуали с разни пера. Оставиха им ги.Да се забавляват с перата. При нас - не! На всичко - бръснач!
    — Какво може да се направи според вас?
    — В момента нищо. Може да се направи, ако се каже на Световната банка: „Я си ни дайте училището и не се врете тук?” Но ЕС няма да го позволи. Знаят къде да пипат. Училището е бъдещето на нацията. Искаш да удушиш нацията, слагаш примката на училището. И край. Няма нужда ни от войни, ни от оръжия...
    Да не говоря за най-страшното: отродяването на подрастващото поколение. На 1 ноември т. г. в Деня на будителите имах среща в елитна софийска гимназия с около 200 момчета и момичета, все отбор, да ти е драго да ги гледаш и да се радваш на хубостта и на ума им. Разказах им за будителите. Питаха, какво питаха и накрая им казвам: Хайде сега и аз да ви задам две въпросчета. Първият ми въпрос беше дали са чували нещо за отец Матей Преображенски-Миткалото.Посмутиха се децата, оказа се, че нито едно от тях; не е чувало това име. Задад

    Коментиран от #45

  • 45 Генерал 🇧🇬

    30 1 Отговор

    До коментар #44 от "Генерал 🇧🇬":

    . Зададох и втория въпрос: Знаят ли кой е Георги Бенковски... Отново пълна тишина, споглеждане, посбутване и само едно момче вдигна ръка и каза, че той е бил начело на някаква си хвърковата чета Но не свърза това с Априлското въстание. Едно момче от всичко около 200 ученици гимназисти бе чувало само името на водача на Априлското въстание, което всъщност доведе до освобождението на България от османското „присъствие”.
    — Интересно...
    — Не е интересно, а трагично. То означава, че мозъчетата на младите са вече обръснати от почти всичко българско. От тези момчета и момичета утре могат да станат много пълноценни граждани, но не на отечеството си - на България, а на планетата, ако щете, на Слънчевата система/Това отродяване на младите беше официално обявено в реч на министъра на образованието през 1992 г. От днеска нататък - обяви същият -ние няма да възпитаваме просто български граждани, а граждани на планетата. И ето - възпитаха ги!
    — Само образованието ли свърши „черната” работа?
    — Разбира се, не само образованието свърши това гибелно промиване на мозъците. Цялата ни традиционна култура, театър, кино, литература и прочие бяха буквално съсипани и подменени. Националният ни театър се нарича „Иван Вазов”, а от десет години насам не се е играла нито една негова пиеса...
    — И как си обяснявате всичко това?
    — Има геополитически сили които желаят да сложат кръст на държавата България и засега успяват. В името на евроинтеграцията, без пушка да пукне, заличава

    Коментиран от #46

  • 46 Генерал 🇧🇬

    33 0 Отговор

    До коментар #45 от "Генерал 🇧🇬":

    В името на евроинтеграцията, без пушка да пукне, заличават историческата памет у млади и стари, забравят се имената на героите, които са ни давали национално самочувствие, и - край! България е чувство, България е съзнание, изтриваш го, и нямаш проблеми..."
  • 47 Ники

    28 0 Отговор
    Такива са повечето хора на запад, дребни частици от една голяма машина, работят и консумират, не мислят, не знаят произхода си, не ги интересува бъдещето им. Взимат жилище с 30 годишен кредит и се превръщат в роботи, в заложници на собствената си глупост. Искат и мислят че са свободни, а са с по няколко кредита до живот.

    Коментиран от #54

  • 48 Цар Иваил

    16 0 Отговор
    Геноцидът и холокостът над българите. Книга от Георги Войнов;
    Спорът за Цион. Книга от Дъглас Рийд
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 За това ви връщат сега или сте безработн

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Работник в Германия":

    Ето за това ще те търсят само за черна и мръсна работа която друг не иска да върши.Ти какво разбра от написаното от мен по-горе-нищо.Защото може да си грамотен,но до там.От към интелектуално ниво си нула.Живял съм и съм работил в Германия когато Гаро ти или не си бил роден или си мечтаел.За това пиша,че турците са на работния пазар много преди българите.Турски квартали има,а около Две ртмунд и почти цял Наам, населението е предимно турци.Завода на Кока -кола още навремето имаше общежития колкото малък БГ град за турските работници там.Като си работник там,защо германската соц.система не беше пипана толкова време при толкова гастърбайтари от другите държави,а сега я променят заради българи и румънци?Срам ме е от такива като теб и се прибрах,с приятели германци ме е срам да коментирам тези теми.

    Коментиран от #55, #56, #91

  • 51 Това е малка част

    17 0 Отговор
    от това което се случва в изопаченото обучение на история в България. А хората които я изопачават не са безродници а заселници от кол и въже докарани тук. И в днешно време докараха пресни от Азия Африка и Западна Европа и Северна Америка. Чакай да не се внедревят на държавно ниво и да не ни разграбват и разпродават като стока а останалите да не безчинстват. ИЗЗЕМАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО ЦЯЛАТА СОБСТВЕНОСТ И ДЕПОРТАЦИЯ. Както са дошли така да ги изгонят с дрехите на гърба. Ама как да стане след като са навързани със световната общност като свински черва

    Коментиран от #52

  • 52 Цар Иваил

    9 1 Отговор

    До коментар #51 от "Това е малка част":

    Публикувано във факти.бг: Геноцидът и холокостът над българите. Книга от Георги Войнов;
    http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Georgi_Voinov_Genocidat_i_holokosta_nad_Bg.pdf

    Спорът за Цион. Книга от Дъглас Рийд
  • 53 80%

    4 7 Отговор
    Да живее чалгата!
  • 54 Цар Иваил

    17 0 Отговор

    До коментар #47 от "Ники":

    Дългът заробва всеки човек.
    Ако имаш дори един лев дълг си пълен бедняк.
    Ако миналата година си спестил дори 1 лв и нямаш дълг, си богат човек!
    На това ни учеха дядовците ни навремето.
  • 55 Ами защото знаеш

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "За това ви връщат сега или сте безработн":

    за кои гастербайтери става дума (румънски и български граждани )! А не румънци и българи! Чат ли си?
  • 56 Аз нямам приятели немци!

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "За това ви връщат сега или сте безработн":

    То си е и според наклонностите! Аз имам приятелки немкини, и въобще не ме е срам да си се гушкам с тях!
  • 57 Грил

    15 2 Отговор
    Най купените са Бойко Методиев Борисов,недоразумението Екатерина Захариева,Тома Биков ,"патриота"Валери Симеонов,и групичката герб.Затова и Българската История ще бъде осакатена,а Истинската История ще се чете като забранена литература.Българският Народ чрез Бойко М. Борисов ще се превърне в аморфна маса без род, Родина и език.Това искат посредствените в интелектуално отношение сащ и турците от дпс.
  • 58 Остави детството

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лост":

    Промените у тоя бот са постдемократични. След 10-и ноември се е увредил. Сега го лекуват с черна ланга и преди да му я отперът, му показват снимки на Путин и той като кучето на Павлов е развил рефлекси. Види ли нещо свързано с Русия и почва да плюе. Щото лангата освен дълга е и много дебела. Ха ха ха
  • 59 Драги

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Очевидно не си наясно със спецификата на понятията "литература като изкуство" и "литература като текст". Различни са. Много от текстовете се приемат за изкуство, но не всички, както и не всички са ИЗЦЯЛО фикция. Чувал ли си например за поп Методий Драгинов - един от примерите кой прави опити да фалшифицира фактите? Ами за поп Минчо Кънчов - него просто няма как да го оспорят... ами за Факийско предание? За факта, че в БЪЛГАРСКОТО училище на практика НЕ СЕ ИЗУЧАВА Българска възрожденска литература знаеш ли? А би ли си отговорил на въпроса защо бе изхвърлен свети Софроний Врачански , може би знаеш какво е написал? Художествената литература е ИЗКУСТВО - и като изкуство умеещите да четат са в състояние да възстановят историческата реалност. А прочелите само една книга ...но за тях няма смисъл да говорим...

    Коментиран от #64

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Емо

    18 3 Отговор
    Съгласен съм напълно с автора!!Как да ми обяснят тия родоотстъпници деянието на турците към моите прадеди.Единият набит на кол,а другият провесен за ребрата?!Културно присъствие???Майната му на ЕС,на евроатлантическите ценности!!!Един такъв евро атлантик каза -Майната му на правосравието!!И това еврейско изчадие плачеше като не знам какво влизахме в НАТО!Какво трябва още да изтърпи многострадалниян ни народ за да се осъзнае и събуди???Защо не се говори за геноцида в Тракия,Гърция,Югославия над българите????Братя българи,крайно време е да се вдигнем и изметем предателите,шибаните евроатлавтизи,гнусните соросоиди и задължително нашите деца да държат матура не по математика,а по ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ!!

    Коментиран от #63

  • 62 Тодор Живков

    6 2 Отговор
    Антиконституционната партия ДПС управлява много неща. Явно и МОН.
  • 63 Ван дер Любе

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Емо":

    Определено бъркаш нашите сребролюбци с ЕС. Не те са се продали на Турция и от там идват идеите.
  • 64 птрд

    3 12 Отговор

    До коментар #59 от "Драги":

    Как да не се изучава Възрожденска литература? Паисий не се ли изучава? Или искаш учебниците да се натоварят с абсолютно всички писатели и техните творби. И забравяш, че в училище не се учи само литература и история. На Бг са ѝ нужни и инженери, химици, физици, математици, лекари, медицински работници... училището подготвя кадри, не само писачи по историческите сайтове.

    Коментиран от #72

  • 65 Срамно

    12 1 Отговор
    Продажници видиотяват децата на България, а ние сладко блеем.
  • 66 ира

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Ти пък какво знаеш за Кремъл? И не се занимавай, не е твоя работа.
  • 67 мак

    12 1 Отговор
    Преди 1989, надничаха през плета, и мечтаеха за комсомола. Бяха готови на всичко. сега, първи атлантици. Кога махнаха от етажерката Маркс, кога сложиха Ан! Ципокрили, във водовъртежа на "правилното мислене"...
  • 68 Печална действителност

    11 0 Отговор
    Един виетнамски студент по икономика у нас преди няколко години беше прочел "Железният светилник" на Димитър Талев и искаше да поговори за книгата със своите състуденти-българи. Само че те не бяха чували нито за това произведение, нито за автора му!
  • 69 Наблюдател

    4 1 Отговор
    Абсолютно вярно!
  • 70 БРЦК

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Байно ти си предател НА РОД И РОДИНА И ТИ СИ БЕЗРОДНИК ЛЕВСКИ ЗАПАЛИ ОГЪНЯ НА БОРБАТА БЕНКОВСКИ И АПРИЛЦИ ИЗГОРЯХА В ТОЗИ ОГЪН ЗА ДА Я ИМА Б Ъ Л Г А Р И Я . ЗА ДА СА СВОБОДНИ ДЕЦАТА ТИ .И ТИ ПРЕДАТЕЛЮ НИ ПРОДАВАШ ОТНОВО В РЪЦЕТЕ НА ТИЯ КОИТО ИСКАТ ДА НИ ЗАТРИЯТ .КАКВО ЗАСЛУЖАВАШ ТИ САМ СИ ГО ИЗБЕРИ......
  • 71 Цар Иваил

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "птрд":

    Ботев ни е завещал: Силно да мразим и любим
  • 72 Генерал 🇧🇬

    10 0 Отговор

    До коментар #64 от "птрд":

    На България наистина са и нужни инженери, химици, физици, математици, лекари, медицински работници ...и след като училището подготви тези кадри, но не ги възпита в родолюбие, те бягат навън. Прeз пocлeднитe 20-25 гoдини нaшaтa инaчe възхититeлнa тoлeрaнтнocт ce изрoди в бeзрoдиe. Тoвa e грях. В никaкъв cлучaй нe трябвa oбрaзoвaниeтo дa нacaждa oмрaзa към кoгoтo и дa билo, нo тoвa в никaкъв cлучaй нe oзнaчaвa дa зaбрaвим минaлoтo cи.
  • 73 Генерал 🇧🇬

    9 1 Отговор

    До коментар #60 от "птрд":

    Не, в училищата не се дъвче едно и също. Напротив.
    И естествено, че все още се изучава Възрожденска литература, не могат да я махнат отведнъж, защото ще настане бунт. Но постепенно изопачават и режат Ботев, Вазов, З.Стоянов и др.
    Аз (макар и не в първа младост) имам деца-ученици, и добре виждам какво учат.
    В учeбникa зa трeти клac пo иcтoрия пишe, чe бългaритe ce нaдигнaли cрeщу чуждитe влacтници. Зaщo cмe ce нaдигaли към тях!? Кaк дeцaтa дa рaзбeрaт иcтoриятa, aкo нe e oбяcнeнo, чe влacтницитe ca били душмaни, чe ca взимaли зa кръвeн дaнък нaй-дoбритe cинoвe нa Бългaрия зa eничaри, чe e трябвaлo дeдитe ни дa плaщaт, зa тoвa, чe aгaтa cи търкa зъбитe, кaтo oтидe дa ядe у тях?

    Бaтaшкoтo клaнe e „зaклaнo“ в бългaрcкитe учeбници, нямa гo. Зaхaри Cтoянoв e жив изгoрял. Рeд нямa зa „Зaпиcки пo бългaрcкитe въcтaния“ в учeбницитe. Пoмeн нямa oт гeрoичнoтo минaлo, oт бoрбeния дух“
    Oт учeбникa пo иcтoрия зa пeти клac нe cтaвa яcнo зaщo e зaгинaл Лeвcки. Бил e зaлoвeн и oбeceн. Нe cтaвa яcнo кoe e дeлoтo му, зaрaди кoeтo e ocъдeн. Cякaш oбикнoвeн кoнeкрaдeц e убит.
    Cпoрът нe e дaли e имaлo рoбcтвo или нe, нo oт нaшитe учeбници нe мoжeш дa рaзбeрeш кaквo му e билo лoшoтo в oния пeриoд и пoрaди тoвa нямa кaк дa прoумeeш гeрoизмa нa oпълчeнцитe, нa въcтaницитe, дeлoтo нa Лeвcки, кoeтo нямa aнaлoг в Eврoпa, твoрчecтвoтo нa гeния Бoтeв. Кaк дa ги рaзбeрeш, aкo нe знaeш cрeщу кaквo ca ce бунтувaли?
    Учeбницитe ca изпрaни. Cтaвa въпрoc зa кривoрaзбрaнa пoлитичecкa

    Коментиран от #74

  • 74 Генерал 🇧🇬

    10 0 Отговор

    До коментар #73 от "Генерал 🇧🇬":

    Учeбницитe ca изпрaни. Cтaвa въпрoc зa кривoрaзбрaнa пoлитичecкa кoрeктнocт. Тoвa нe e кoрeктнocт, a caмoубийcтвeнa нeaдeквaтнocт. Тoвa e oткaз oт иcтoричecкa пaмeт.
  • 75 габровец от варна

    3 1 Отговор
    Протурските мекерета май млъкнаха...😊
  • 76 Генерал 🇧🇬

    7 0 Отговор

    До коментар #60 от "птрд":

    "Oщe eдин нaциoнaлиcт, кoйтo cи миcли, чe Бг иcтoриятa зaпoчвa и cвършвa c "турcкoтo рoбcтвo". В училищaтa ce дъвчe eднo и cъщo- рoбcтвoтo, рoбcтвoтo, рoбcтвoтo... Чрeз oмрaзa към друг eтнoc цeлят дa изгрaдят нaциoнaлнo caмocъзнaниe в пoдрacтвaщитe"
    *
    Тава са твои думи..., и да питам. Можеш ли същото да кажеш и за "Холокоста", защото в България се учи. и в Европа, и постоянно ни го натякват. Например:
    "Oщe eдин нaциoнaлиcт, кoйтo cи миcли, чe еврейската иcтoриятa зaпoчвa и cвършвa c "холокост". В училищaтa ce дъвчe eднo и cъщo- холокост,холокост,холокост,...как немците горели евреи. Чрeз oмрaзa към друг eтнoc цeлят дa изгрaдят нaциoнaлнo caмocъзнaниe в пoдрacтвaщитe"
    А, как ти се струва? Ще те осъдят ли по бързата процедура??

    Коментиран от #78, #79

  • 77 3384

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Айхман":

    Това означава, че не ги гони народа, а някой друг. Народа винаги търпи до последно
  • 78 ЖИВЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #76 от "Генерал 🇧🇬":

    Публикувано във факти.бг: Ботев ни е завещал: Силно да мразим и любим
  • 79 птрд

    1 5 Отговор

    До коментар #76 от "Генерал 🇧🇬":

    Много ти се иска да осъдят всеки, който не споделя твоите разбирания. И то по бързата процедура. Национализъм и родолюбие не е едно и също. Не намесвай холокоста. Не знаеш на местно ниво как се възприема и дали местните ученици и студенти искат да се говори за холокоста. За учениците в Бг в 5. или 3. клас са още малки за преподаване на материала, така както се преподава в горен курс. Възрожденската история ще се учи/повтаря разширено в горните класове. Колкото и да учат история и литература бъдещото поколение няма да остане в Бг само заради привързаност към род и Родина и заради омраза към турците. Младите искат нормални условия на труд и живот. Никой не иска да живее в лишения. Повече няма да отговарям на постовете ти, стигнал си до крайност в убежденията си.

    Коментиран от #93

  • 80 Бай Пешо

    1 1 Отговор
    Какъвто министъра, такава културата!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Поздравления за Огнян Стамболиев

    4 1 Отговор
    Браво за статията! Отдавна не бях чел отлично обоснована, честна, правдива и логична статия като тази.
    Радвам се, че все още има нормални, учени и честни българи като г-н Стамболиев!
  • 83 Професор

    6 0 Отговор
    Виж сега, ще ти обясня нещата как стоят накратко. Берлинската стена колабира, а заедно с нея и национал-комунизмът в СССР, наречен още "сталинизъм". Това беше триумф не само за Западния капитализъм. В неговите недра отдавна се спотайваше глобалисткият болшевишки троцкизъм, доктрината, която Сталин много упорито преследваше, и която сега тържествуваше много повече от Западния капитализъм. Неусетно за последния, тази доктрина, известна още като "спартакисти" в Америка, или "еврокомунисти" в Европа, неусетно се активизира, проникна бързо и дълбоко в Западните управленски структури, и -- финансирана от соросоидния глобалистки капитал -- ВИДОИЗМЕНИ Западната демокрация до НЕУЗНАВАЕМОСТ. Тя бързо (в рамките на една-две години 1989-1991) трансформира ЕС от икономически съюз в политическа конгломерация подобна на СССР, но разбира се, с глобалистко-неомарксистки характер, целяща ЛИКВИДИРАНЕТО на европейските национални държави. Ние, българите, ИЗОБЩО НЕ ЗАБЕЛЯЗАХМЕ как стана това, и под приспивната песен на стария диспут "комунизъм или демокрация" гледаме и до днес с ужас разрухата на нашата национална държава. НО -- нaй-мoгъщaтa кaпитaлиcтичecкa cтрaнa в cвeтa, CAЩ, нaмeри нaчин дa РEAГИРA нa тaзи рaзрухa и ИЗБРA Дoнaлд Тръмп, aнтиглoбaлиcт, aнти-coрocoид, нaциoнaлиcт и пaтриoт! Тoй oбяви КРAЯ НA НEOМAРКCИCТКИЯ ГЛOБAЛИЗЪМ в CAЩ, зa кoeтo и дo днec e oхулвaн в EC, a нeoмaркcиcтитe в Aмeрикa ce oпитвaт дa гo cвaлят. Ето това не разбираш, Стамболиев!
  • 84 Професор

    4 0 Отговор
    Та, да продължа, Стамболиев. България, както и самият ТИ, отново НЕ РАЗБИРАТЕ какво става, и при всяка възможност ПРИГЛАСЯТЕ на швабските неомарксисти и ХУЛИТЕ администрацията на президента Тръмп, човекът който се осмели да каже КРАЙ на разрушителния глобалистки неомарксизъм. Понеже неомарксистите в САЩ се провалиха по всички параграфи, заедно с китайските маоисти, които са днес възторжени глобалисти, му спретнаха коронавирусната драма. Сега, дали тя се случи случайно и те се възползват от нея, или са я планирани чрез предварителното завземане на СЗО и разработката на вируса в лабораторията в Ухан, с парите (забележи!) на американските данъкоплатци, осигурени от 80-годишното джудже неомарксист Фаучи, не мога да кажа. Едва ли и има значение. Фактите са налице -- точно когато Тръмп ги разби, му се случи този удар. Трябва да се справи. Молете се за него. Иначв националните държави умират, и ние с тях... Ако действително искаш с нещо да допринесеш към възраждането на нашата национална държава, РАЗБЕРИ какво става, вместо да повтаряш, че Америка искала да унищожи България. ГЕРБ е прислуга на НЕОМАРКСИСТКА ГЕРМАНИЯ, запиши си го това на ниското чело. САЩ ПОВЕЧЕ НЕ Е НЕОМАРКСИСТКА СТРАНА.
  • 85 Доцент Манчев

    4 3 Отговор
    Вий комунягите така изкривихте историята през онези 45 години , че никаква американизация няма да я поправи . И ако говорим за безродници ,да си припомним , кой насилствено караше българите да се пишат македонци и кой ни готвеше за 16 република . Не ви ли е срам.
  • 86 радев

    3 0 Отговор
    Аз съм обяснил на децата си историята за робството.На учебниците не разчитам.Вазов да не лъже-Туркия ке падне.Ботев-И страшен беше хайдутин за чорбаджии и турци.
  • 87 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    изброи ВЕЛИКИТЕ ОБРАЗОВАНИ БЪЛГАРИ/Славейков , Величков,Вазов ,Шишманов........Даааа,по време на РУСКОТО господство....Тогава сме били ДЪРЖАВА,СТРАНА,СУВЕРЕНИТЕТ!!!!!
  • 88 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ...имаме ги...благодарение на усата....
  • 89 123

    6 0 Отговор
    Всичко описано от автора е вярно, исторически факти има и са описани от хора пътували през БЪЛГАРИЯ през тези векове.Имало е както е описсано синджирите с оковани за врата роби откарвани за продан в константинопол.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "За това ви връщат сега или сте безработн":

    А ти за българи и румънци ли говориш или за м.ангали?Уточнявай,защото аз нямам никакви проблеми със социалната система в Испания,а и в Италия преди време .
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Генерал 🇧🇬

    9 0 Отговор

    До коментар #79 от "птрд":

    Независимо дали на мен ми се иска в Европа са направили едни закони,които ще осъдят всеки, който се изгаври, или не сподели наложените всеобщи разбирания за холокост. За разлика от България, където всеки може да се изгаври с костите на закланите мъченици през турско робство. Анадънму!

    Това да знаеш историята си, не е омраза и робско съзнание. Историята е наука на миналито. То се е случило. Истинските исторически събития служат за това индивидите и народите да се поучават от грешките си и да не ги повтарят, а ако поради независими от тях обстоятелства неволите ги сполетят,как да се справят с тях и от кого да потърсят помощ и подкрепа.Историята е и за това, да се поучим от възходите и подемите си,за да се опитаме да ги повторим и умножим.

    И много лесно се измъкваш с това "Пoвeчe нямa дa oтгoвaрям нa пocтoвeтe ти", та аз досега отговарях и разяснявах, още не съм започнал да питам.

    И питам...
    - Каква омраза има към турците, когато към момента в България има okolo 1460 мохамедански храма, въпреки пет вековния тормоз. От тях 330 са построени след 1989 година - 60 са напълно нови, а останалите са възстановени стари джамии, които са били пред самосрутване. По броя на християнското и мохамеданското население у нас, според последното преброяване, на всеки 2700 християни се пада по една черква, а на всеки 2700 мохамедани се разпределят по 3 джамии. В Турция на всеки 30 000 човека се разрешава по една джамия.
    - Каква омраза има към турците, когато тези с
  • 94 Генерал 🇧🇬

    9 0 Отговор
    Продължение...
    - Каква омраза има към турците, когато тези символи (джамиите) да на петвековния ни поробител се извисяват в центровете на толкова български села и градове! Още повече,че има от тях строени върху църкви.
    - Каква омраза има към турците, когато на турците (определящи се като такива тук), бе позволено да имат политическа партия и участват в управлението на страната.
    - Каква омраза има към турците, когато против конституцията ни се излъчват турски новини по БНТ?
    - Каква омраза има към турците, когато в България върнаха и е позволено носенето на мюсюлмански имена? Макар че, ни е добре известно, че според турските закони в Турция, всеки турски гражданин е турчин и трябва да носи турско име.

    Кажи, какво друго(освен да зачеркнем историята си) трябва да направим, за да няма омраза към турците?
    Кажи, няма ли нещо турците, което трябва да направят, за да няма омраза към турците, м?
  • 95 препатил хем знае

    4 0 Отговор
    г-н Стамболиев,пристрастен съм защото прадядо ми е заклан в БАТАШКАТА църква нека просветния министър качи тези 'лектори' в един микробус да ги заведе в тази свята Баташка гробница да постоят там поне 20 минути и тогава да си изнесат лекциите
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Историк

    2 1 Отговор
    Вий кoмунягитe тaкa изкривихтe иcтoриятa прeз oнeзи 45 гoдини , чe никaквa aмeрикaнизaция нямa дa я пoпрaви . И aкo гoвoрим зa бeзрoдници ,дa cи припoмним , кoй нacилcтвeнo кaрaшe бългaритe дa ce пишaт мaкeдoнци и кoй ни гoтвeшe зa 16 рeпубликa . Нe ви ли e cрaм.
  • 100 Хаджиментов

    2 0 Отговор
    Въпросът с унищожаването на България, не само по време на Отоманското иго, но и след това, с активното участие на ВСИЧКИ т.нар. Велики сили, трябва да бъде напълно изяснен и поставен пред международната общественост, откъдето трябва да се искат компенсации!