Last news in Fakti

14 Май, 2020 20:30 13 176 54

Божков срещу Борисов: кой казва истината?

  • васил божков-
  • левски-
  • нове холдинг-
  • бойко борисов

Смисълът на тази пиеса е многопластов, като голяма част от пластовете са политически безинтересни

Божков срещу Борисов: кой казва истината? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сблъсъкът между Борисов и Божков повдига и този взривоопасен въпрос: на кого да вярваме, кой казва истината? Нашият автор Даниел Смилов има хипотеза.

Краят на извънредното положение в България бе отбелязан с ударно връщане към политическата нормалност, пресъздадена талантливо в пърформънс с акции на “Левски”, сценаристи на който сякаш бяха Илф и Петров. В представлението преследваният от закона бизнесмен Васил Божков се изяви като джирант, министър-председателят Бойко Борисов - като джиратар, Сашо Диков - като куриер-репортер, а Тити Папазов просто изигра себе си. Като добавим агитките, юридическите експерти и "мисирките”, накрая се получи едно наистина зрелищно представление, което напълно засенчи новообявената от министър Ананиев извънредна епидемиологична обстановка.

Смисълът на тази пиеска е многопластов, като голяма част от пластовете са политически безинтересни: в тях се наслагват сблъсък на хора с голямо его, пиар надхитряния, журналистическо малокултурие и определени психически отклонения. В пиеската има обаче и по-дълбок политически пласт, който си струва да бъде разтълкуван.

Първо: Ролята на министър Горанов

Позицията на управляващите за ролята на финансовия министър в сагата “Божков” е несъстоятелна. Бизнесменът е разследван за множество престъпления, за част от които се твърди, че са извършени съвместно с членове на Комисията по хазарта. Тази комисия е подопечна на министъра на финансите и задачата ѝ е да подпомага дейността му. Той я назначава и той е политически отговорен за действията ѝ. Ако тя е вършила нещо незаконно зад гърба му, той трябва да понесе политическата отговорност, която за такива тежки случаи е оставка. Независимо дали е знаел или не е знаел за проблема.

А що се отнася до знанието, наистина е абсурдно да се твърди, че финансовият министър не е забелязал 700 милиона лева несъбрани данъци, които по закон е очаквал.

Второ: Футболът като отражение на политиката

Ситуацията в българския футбол е отражение на общата ситуация в страната. Тя се изразява в концентрация на едрата собственост и бизнес в ръцете на няколко души. Те се сдобиха с повечето медии - отначало пресата, но вече и телевизиите, те са и бенефициери на големите обществени поръчки. Българската банка за развитие започна да обслужва основно тях, което доведе до скандал и скорошната смяна на ръководството ѝ. Единствено тези хора могат да поемат сега издръжката на футболния клуб “Левски”, след като Васил Божков изпадна от техния кръг.

Проблемът е, че поради дарвинистка конкуренция, те вече се броят на пръстите на едната ръка и нито един от оцелелите не е подходящ. Кирил Домусчиев вече си има футболен отбор и би било смешно да се сдобие и с неговия пряк конкурент. Бизнесменът-депутат Делян Пеевски очевидно разполага с възможностите да издържа клуба, но обществото едва ли е подготвено за толкова смел ход на управляващите. Настоящият джиратар на акциите Бойко Борисов пък би бил в конфликт на интереси, ако поеме официално “Левски”. Валентин Златев по някакви причини също вече не е в играта, а ТИМ не биха искали да излязат от комфортната си провинциална сянка. Определени банки, подпомагани от държавата по един или друг начин, също няма как да поемат клуба. Тоест, драмата на “Левски” е пряк резултат от концентрацията на власт и бизнес. Финансово възможните решения се оказват политически неудобни.

Това изглежда е искал да демонстрира Васил Божков с връщането на акциите “там, откъдето ги е получил”. Намекът отива и по-далеч. Явно бизнесмените, които се ползват с благосклонността на държавата, поемат и “обществени задължения” като издръжката и плащането на дълговете на популярни футболни клубове. Quid pro quo.

Трето: Кой казва истината

Сблъсъкът между Борисов и Божков повдига и един сериозен епистемологически проблем. На кого да вярва обществото? Управляващите и прокуратурата настояват, че мнението на обвиняеми и преследвани от закона е без значение. Васил Божков пък твърди, че думите му са на човек, който от десетилетия е вътре в политическата кухня. От тази вътрешна гледна точка той е забелязал, че институциите в страната действат като бухалки в полза на малка група хора, сред които той посочва поименно Борисов и Пеевски.

Това е всъщност един от онези спорове, в които накрая и двете страни може да се окажат прави. Управляващите имат безспорни основания да поставят под въпрос надеждността на Божков като свидетел. Но проблемът е, че това, което той твърди сега, през годините е било казвано в прав текст или изразявано с недомлъвки от огромен брой политици и бизнесмени. Едни от тях са се опарили и говорят от собствен опит. Други са проговаряли, а след това удобно са забравяли за проблема. Трети красноречиво са си мълчали поради висящи дела и проверки. Или поради надеждата, че ще влязат в групата на облагодетелстваните.

Наличието на такъв голям брой допълнителни свидетели бетонира епистемологическата дилема. А нейните решения са две. Едното е да се приеме, че всички свидетелства по въпроса са по една или друга причина ненадеждни, което би довело до обществен когнитивен дисонанс. Другото решение е политически взривоопасно.

Трето положение логически няма.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 888

    133 9 Отговор
    Последните 15г и сьстоянието на територията на БОКО,и опростачването и деградацията на ВСИЧКО доказват кой казва истината...

    Коментиран от #35

  • 2 Киро

    40 80 Отговор
    Божков е стар тарикат и е много умен, ама тая ситуация вече е разигравана в Русия.Колкото и да си умен, срещу теб е цяла държава.С Божков, ще стане като с Берзековски.

    Коментиран от #8

  • 3 Последния софиянец

    104 6 Отговор
    Всичко виждат братята немци, ама не им отърва да се намесят. Лицемери!
  • 4 Бойко засега е недосегаем

    130 9 Отговор
    защото ФБР му прикриват далаверите и банковите сметки. Затова купува ф-ки, спира потоци и т.н.
  • 5 Valio

    143 11 Отговор
    По голям лъжец от Борисофффф няма........
  • 6 Кой ще спечели

    72 3 Отговор
    Първо да видим коефициентите
  • 7 Ръмпези

    75 10 Отговор
    АБЕ ИСТИНАТА СА ФАКТИТЕ...АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗГЛОБИТЕ ПЪЗЕЛА СИ Е ВАШ ПРОБЛЕМ...ЦЕЛИЯТ НАРОД ЗГЛОБИХА ПЪЗЕЛА САМО ОПРЕДЕЛЕНИ ОТРЕПКИ НЕ МОГАТ...ЕМИ ЩЕ СТРАДАТЕ ЗАЕДНО С ВИНОВНИТЕ...БАРЦЕЛОНСКИ, ПЕЕВСКИ И СИЕ ДА СЕ СТЯГАТ ЗА РЕВАНША...

    Коментиран от #39

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Той

    93 2 Отговор
    Някой няма ли да се самосезира и да провери това което твърди Божков?
  • 10 рецидив

    102 7 Отговор
    Въпрос "казва ли Борисов истина" е смешен и безмислен ! ТОЙ е осъждан за лъжи неколкократно, а Божков не знаем да е? Така че господа "кой казва истината" А ???

    Коментиран от #50

  • 11 Дъвка

    74 6 Отговор
    Мачкай Череп,ти знаеш как като бивш самбист.Набий го на Влатко безимотният до мъдите.
  • 12 Додо

    31 1 Отговор
    ТОЧНО!
  • 13 пантерата

    22 2 Отговор
    "Фактите"са наистина"Истина".Но истината , не е фактологична!В случая - субективна!За да се сглоби "пъзела" , трябва да притежаваш определен интелект.
  • 14 Пешо от панелката

    26 8 Отговор
    Маймунска държава. Ситуацията е възможна поради смехотворния Търговски закон. В нормалните държави за да бъдат джиросани акции е необходимо съгласието на двамата джирасти (хи хи)
  • 15 Усмивката

    69 6 Отговор
    Борисов . Категорично. Той бе лъжливото овчарче в продължение на 10 години. За Божков не знам. Той си е мошенник по призумция. Всеки хазарт го изисква. Там не се четат християнски лекции.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Behemoth

    8 19 Отговор
    Всичките са маскари ....ама най долната част е народа!Тия от панелките бачкатори,хигиенисти и ппсевдоинтелигенция......
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 аз💗костя

    18 6 Отговор
    Агентурата:идем да черпиш за къщата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лъжите на Божков

    8 62 Отговор
    Щом задавате така въпросът сте много зле. Вече никой не вярва на Божков. Той е изпечен лъжец и измамник. Всичко каквото каже е лъжа. Вярна дума не казва. За една седмица се скъса да лъвепо БТВ и вчера за Левски. Изглевда само неговите медии БТВ и Евроком му вярват. Горките
  • 22 Славчо

    21 17 Отговор
    Естествено,че Борисов казва истината.Един премиер никога не лъже.
  • 23 Хахах

    25 4 Отговор
    Борисов срещу Божков. Мача е свършил преди два месеца хахахах кой разбрал , разбрал
  • 24 Ето как да разберем

    6 51 Отговор
    Вacил Бoжкoв eднa иcтиннa думa нe кaзвa. Лъжeц oт клaca. Знaeтe ли кaк дa рaзбeрeтe кoгa Вacил Бoжкoв лъжe: Eтo кaк:
    В мoмeнтa в кoйтo видитe чe уcтнитe му ce мърдaт или cи e oтвoрил уcтaтa - знaчи лъжe.

    Коментиран от #30

  • 25 Дедо Пенс

    46 3 Отговор
    Че кой вярва на Бойчето!?! Сега едно,след малко точно обратното! Психо.
  • 26 ха ха ха

    26 5 Отговор
    Божков бе желе, винаги Божков... зад него сме!
  • 27 Само Левски

    50 5 Отговор
    Божков казва истината.Тулупа е патологичен лъжец
  • 28 357

    31 1 Отговор
    Истината е на страната на фактите!

    Коментиран от #49

  • 29 Кака Мара

    20 7 Отговор
    На Черепа,разбира се! В деня, когато прокуратурата му повдигна обвинения, той по телефона каза, че е близо до България.И досега звъни от балканските ни съседи - Обединените арабски емирства..

    Коментиран от #31

  • 30 Усмивката

    45 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ето как да разберем":

    А как да разбереме кога Борисов говори истината. Това верно ли е че журналистите са мисирки или е лъжа. Верно ли е че всички сме тулупи освен него или е блъф. ...Кога говори истината. Когато ни предсказа че около Велик ден ще има трупове с камиони ли. ...
  • 31 Усмивката

    28 2 Отговор

    До коментар #29 от "Кака Мара":

    Той и Борисов твърди , че е близо до хората. Ма стои винаги на един шамар разстояние.
  • 32 123

    34 0 Отговор
    Работата на правителството и НС е законно да направи и съдаде среда в която всички икономически единици дали лавкаджия или хотелиер да имат еднакви права за да може съревнованието да е на равни начала и условия. В България това не е така създават се условия и правила за малка група хора, които също получават вътрешна информация от държавата за да са печеливши спрямо другите. Ако не са плащани данци за 700 милиона то или правителството не си е вършило работата , или е корумпирано или е неспособно при който и случай да е някой ще трябва да бъде изпъден от работа.
  • 33 ами

    5 15 Отговор
    Тези глупости написани в тази статия не заслужават дори коментар.
  • 34 Цецо Цветанов

    30 1 Отговор
    Бойко разбра ли какво е джиро? И защо се крие?
  • 35 Plamen

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "888":

    Топ 1 коментар ... ФАКТА на ФАКТИТЕ
  • 36 Шайба

    7 2 Отговор
    То и дяволът говори истината,но го прави така че да те омотае и да налапаш въдицата.Така,че въпросът тук е кой говори истината по-добре Божков или Борисов.
  • 37 Параграф 22

    2 6 Отговор
    Никой
  • 38 Факт

    5 11 Отговор
    Грешка на Боко е че не прати черепа при мишо бирата а в Дубай. Сега ще си плати за грешката.
  • 39 Ей неграмотник

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ръмпези":

    Пише се Сглоби
  • 40 Гоце

    3 12 Отговор
    Какъв сблъсък само при удара единия си остана на място, а другия изхвърча чак на арабския полуостров

    Коментиран от #46

  • 41 НЕМА ЛАБАВО

    10 0 Отговор
    Джирото - КОВИД Премиер !
  • 42 Боко Борисоф

    11 0 Отговор
    Той Лъже дори когато Лъже и е осъден за ЛЪЖИ!
  • 43 Bai nudals

    14 0 Отговор
    Васил Божков,премиер министър. За пет години тук щее рай.От мен да запомните,на света няма по лоша комбинация от мутромилиционер.
  • 44 Bai nudals

    19 1 Отговор
    И престанете да пишете че Божков е мутра.Той е мозък,и е голям играч.

    Коментиран от #47

  • 45 1234

    12 1 Отговор
    Никой журналист не коментира, че вчера заради протеста ББ се скри и няма изява. Явно пак е при оракула да пита да хвърля ли оставка или кога? Сметката е ако Нинова не падне коалиция с остатъците от ОП и Трифонов, ако падне с БСП. Да смята, но ...... Може и да има трети вариант да не е във властта изобщо
  • 46 Bai nudals

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гоце":

    Който се смее последен...
  • 47 Fate

    0 5 Отговор

    До коментар #44 от "Bai nudals":

    Ако беше голям играч не би позволил това да се случи

    Коментиран от #52

  • 48 Баце

    9 0 Отговор
    Като чух джиро помислих че искат да ми дадат някаква джипка и затова отказах. Можех да взема акциите и да си ги е разделим с Делян
  • 49 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "357":

    ЛЪЖЕШ!!!!ФАКТЪТ е последица !!!!от събитие в даден КОНТЕКСТ!!!!!!от обективната действителост....ТОВА има ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ,защото върху възприемането на ФАКТА !!!!!!голямо влияние има психологията и логиката!!!!!/ШАХЪТ/!!!!!!!!ииии...СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ.
  • 50 Бай Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "рецидив":

    Само Тити го излъгаха милия
  • 51 Наблюдател

    1 5 Отговор
    Спокойно ! И двамата лъжат!
  • 52 Bai nudals

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Fate":

    Кое това,дето ще осъди държавата за едни милиони в Страсбург,и изстрадалия Български народ ще ги плаща ли.
  • 53 гост

    4 0 Отговор
    И двамата са крадливи лъжци !!!!
  • 54 peipan

    1 1 Отговор
    Когато Ббожков е на " свобода" може да си говори каквото иска. Може би корона вируса е пречка да ни го дадът арабите или искат за него един кораб агнета, НО дойде ши в България Божков доживотната му присъда не мумърда.