ФАКТИ.БГ

Коронавирусен пиар и рекапитулация

Истината е, че всяка страна предприе панически мерки за борба с коронавируса, така както на властите им се струваше подходящо, като мерките в общи линии бяха идентични

Публикувана: 4 Юни, 2020 13:00
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1607
Коронавирусен пиар и рекапитулация
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на коровирусната епидемия българския премиер Борисов заяви, че след като е спасил българите от имигрантите, сега ще ги спаси и от коронавирусната епидемия. Епидемията той очерта в страшни краски- морги залети от трупове, смъртоносна опасност за децата (да кажем, някои деца ще умрат, аз няма да си пусна моето). Добър ход, колкото повече внушиш на на населението, каква смъртност го очаква, когато предсказанието не се сбъдне, може да го обясниш и да се похвалиш с навременните мерки, които си взел.

Това и той направи, като още от началото подчерта, че първи в Европа сме въвели ограничителните мерки и други са се учили от нас, а после, когато епидемията затихна, заяви, че България в този критичен момент е извадила късмет, че той и е премиер. Ако президентът не дай боже е бил премиер, нямало е да се справи като него, щели да измрат хиляди хора. Посети фабриките за защитно облекло и ни осведоми, че други страни са искали да им продадем, но "нека ние първо да си се презапасим, пък чак тогава". Един премиер му се обадил да го пита какво точно така успешно правим с борбата с коронавируса, че и те да го правят. Мощно рамо му даде председателката на парламентарната група на ГЕРБ, Дариткова, която веднъж заяви "спасихме българите" а наскоро каза, че България в световен мащаб е от страните с най- ниска смъртност.

Резултатът от тези заявления бе налице. На 11 май "Алфа Рисърч" съобщи, че за първи път премиерът Борисов се е изравнил по рейтинг 40 на 40 процента с президента Радев и ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,8%, а за БСП – 12,2%. ".

Какво е обаче истинското положение? Наистина ли сме въвели най-навреме и най- сполучливите ограничителни мерки и наистина ли, ефектът е такъв, че сме между страните в света с най- ниска смъртност?

Германската статистическа организация "Статиста" , публикува данни за смъртността от коронавирус на един милион население от които се вижда, че от 145 страни, България е на 48 място по смъртност. С по- ниска смъртност от нас са 97 страни, между които Гърция, Албания, Косово, крайна, Латвия, Словакия, Австралия и други. Излиза, че съвсем не сме между страните с най- ниско смъртност, а сме в първите 30%.

Един от любимите аргументи, за това как добре стоят у нас нещата бяха примерите с Италия и Испания , където за разлика от нас са се успали, пропуснали са нещата и там са умирали на ден хиляди хора. Но истината с тези страни е друга. Те имат най- застаряващото население в Европа. Средната продължителност на живота в България на мъжете е около 71 години, докато в Италия, средната продължителност на живота е около 83 години. Това и обясняваше недолюбваният доцент Мангъров- ако ние го имахме този сегмент между 71 и 83 години, щяхме да имаме много умрели, да не говорим, че нямаме старчески домове както в западните страни, където смъртността беше голяма. Но при нас липсва такава застрашена възрастна част от населението, затова и жертвите са по- малко.

Ща се отнася до децата, които явно също сме спасили с мерките, опасността съвсем не се оказва такава, каквато премиерът ни я представи. Съгласно Световната здравна организация оценките са зa едва 0.01% фатални случаи при възрастовата група от 1 до 19г.

Що се отнася до "мерките", Борисов обича да повтаря, че първи сме ги въвели- още на 22 февруари. Но само част от мерките бяха въведени на тази дата, повечето и по- сериозни мерки бяха допълнително въвеждани във времето.

Въвеждането на ограничителни мерки, не е никак трудна работа. Издава се заповед, предвиждат се глоби за неспазване и това е. Затова и в това отношение беше проявена завидна активност. Но има други много важни неща, направо проблеми, които не бяха решени.

Така и не успяхме да се снабдим с необходимите два вида тестове.

Първият e "бaвeн" или PСR тecт, със сигурност от 90% започна да се прилага масово в развити страни, където се правеха от 20,000 до 50,000 теста на ден. У нас се правеха 100-1200 теста на ден, защото не си ги бяхме доставили, а отделно стана ясно, и че нямаме достатъчно добре оборудвани лаборатории и обучени специалисти за провеждането на тези тестове. Изостанахме с с "бързите" тестове, срещу които генерал Мутафчийски беше първоначално против.

Не осигурихме навреме защитни маски с високо качество за населението.

Не се снабдихме навреме и със подходящи защитни облекла за медицинския персонал в болниците, и подложихме на риск медицински сестри и лекари.

Не осигурихме навреме и респиратори и съпътстваща модерна апаратура за обдишване.

Редица ограничителните мерки бяха безсмислени, лишено от логика и смисъл и някои изглеждана даже абсурдни.

В цялата тази обстановка, българският премиер показа изключителна находчивост в поддържането на своя имидж. Когато трябваше да се обявяват непопулярните ограничителни мерки, на преден план изтика Щаба, Здравния министър и дори Фандъкова, която започна и тя да издава някои недомислени заповеди.

За да покаже, че слуша и истински експерти, създаде специален медицински съвет, но като видя, че Съвета и Щаба не могат да мелят заедно, реши да заложи на Щаба и нахока доцент Мангъров, чието мнение, че много от мерките са безсмислени и трябва да отпаднат не му хареса и го нахока ( той да кажел кой да умре и кой да живее). Но като нещата започнаха да се променят и усети че доцента май е прав, установи наново диалог с него, и дотолкова се впечатли от него, че му казал, в негов стил, че ако е бил жена е щял "да му пусне".

А сега, като видя, че навсякъде в Европа мерките са разхлабват, и че опасността изглежда отминава, взе да поднася сам приятните вести за отменянето на тези или онези мерки- пак чрез заповеди, но след като официално предварително са одобрени от него. Здравният министър, бедният, когато издаваше неприятните заповеди, даваше да се разбере, че не си ги измисля той, който не е специалист, а цял живот се е занимавал с финанси, и се опита да се застрахова, като заявяваше, че тези заповеди са на основата на препоръки на Щаба и съгласувани с правителството, което означаваше и лично с Борисов., но не му се размина.

На 3 юни премиерът отправи остри критики към него за заповедта, според която трябва да се носят предпазни маски в заведенията за хранене. Това били недомислици, и ясно Ананиев е виновен и е добре, че имаме такъв премиер,защото той веднага реагира и нареди на здравния министър да се отстранят. Висш пилотаж на пиар, съчетан и с личното му съобщение на приятната вест, че на 15 юни всички мерки отпадат, оставали само социалните- мярката 60/40, подпомагането на банките, за да отпускат по-лесно кредити и т.н.

Очевидно е, коронавирусът не беше безобиден, но много от мерките бяха въвеждани хаотично, без да се защитава смисъла им и се проточиха доста дълго. С неизбежната вреда върху икономиката, свързана с фалити, растеж на безработицата.

Истината е, че всяка страна предприе панически мерки за борба с коронавируса, така както на властите им се струваше подходящо, като мерките в общи линии бяха идентични, с известни разлики. В това отношение България не изпъкна особено, в някои страни, както отбеляза българския премиер ограничителните мерки даже бяха по- строги. В същото време, както и много други страни, така и ние се оказахме неподготвени в много отношения. Крайният резултат е, че не сме сред страните с най- ниска смъртност, но и не сме сред тези с най- голяма. Горе долу, спрямо много страни сме оцелели по- добре, но това не не трябва да ни успокоява а това, че не сме сред отличниците трябва да ни служи за урок. И не дава право на управляващите да правят си пиар, може и да се каже предизборен, като се има предвид, че остават десетина месеца до изборите.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 21 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Дедо ми
1 Отговор
Истината е последното нещо,от което се интересува нашият премиер.Най-важното за него е да се похвали колко е велик, защото знае, че мисирките ще излъчат словоблудството му,а ще се намери кой да му повярва.

Оценка:
-1 +28

2
Този коментар е премахнат от модератор
КОЙНА
3 Отговор
Хайде сега си поправи правописните грешки и тогава пиши статии.

Коментиран от #6


Оценка:
-12 +5

АЗ Б АЗ
4 Отговор
Антоне, всичко, което си написал е така, но не лишавай "закрилника" на народа от възможността да задоволи егото си. Ще го приеме като лична обида, горкият.

Оценка:
-1 +21

Statista - пояснение
5 Отговор
"Statista" е онлайн-портал, на който се публикуват резултати от 22.500 източника.

Оценка:
-0 +7

Хрис
6 Отговор

До коментар #3 от "КОЙНА":


КОЙНА ли си, МОЙНА ли си, ама си ЗАЯДЛА 100%. Би ли посочила с какво правописните грешки, допуснати от автора, променят смисъла и истинността на фактите и изводите.

Коментиран от #9


Оценка:
-1 +13

Да се разкарат
7 Отговор
След като се видя , че родните ваксини срещу туберкулоза доста добре пазят от корона вируса тиквата и тиквениците от щаба му си преписаха заслугите , че виждате ли благодарение на техните глупости сме били минали леко.В което няма нищо вярно.И бавно стигнаха до извода на специалистите , че ако искаме да има някаква икономика ще трябва да приемем някакви жертви.Въобще типична тиквена работа-творим глупости и се хвалим.Само дето тези боклуци очакват и да им ръкопляскаме.

Оценка:
-1 +11

миролюб бенатов
8 Отговор
До :Да се разкарат: - бъди сигурен, че ще забранят теза ваксина

Оценка:
-0 +4

сноу
9 Отговор

До коментар #6 от "Хрис":


Подкрепям те напълно ...и аз се паразтърсих ,но не попаднах на кой знае какви правописни грешки, освен очевидни при печатането...

Оценка:
-0 +1

Матей
10 Отговор
Единственото величествено в случая е самохвалството на Бойко и неговите велможи,представят всяко свое престъпление като монументално постижение,само Божков и Ц.Василев казаха,че царят е гол.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Румен Петков
Лидерът на АБВ Румен Петков в задочен спор с премиера Бойко Борисов.
Сделката за F-16 не е никакъв лобизъм, а грозен слугинаж"

Още бисери
ТОП 5