Last news in Fakti

11 Юни, 2020 10:00 2 489 33

30 г. от първите демократични избори: Какво губим, когато печелим

  • демократични избори-
  • сдс-
  • бсп

СДС претърпя загуба, а неочаквано, дори и за своя предизборен щаб победата беше извоювана от БСП

30 г. от първите демократични избори: Какво губим, когато печелим - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заглавието е от втората част на поговорката „Не знаем какво печелим, когато губим и какво губим, когато печелим”. За него се сетих по повод на 30-та годишнина от изборите, поставили институционалното начало на българския преход към демокрация.

На 10 юни 1990 г. малко над 90 % от българите с право на глас отидоха до урните, за да могат за пръв път от десетилетия свободно да изберат свои представители. При това не просто за поредното Народно събрание, а за такова, което да изработи новата конституция на демократична България – Велико народно събрание.

Дотук добре. Големият ентусиазъм, с който млади и стари се отправиха към изборните бюра, търпението, с което изчакваха реда си, усмивките и надеждите – всичко това повтаряше атмосферата от полските избори година по-рано (4 юни 1989 г.), от унгарските три месеца преди нашите, чехословашките, които съвпаднаха с нашите. Разликите дойдоха вечерта, когато започна преброяването на изборните бюлетини. Защото вместо триумф, на какъвто се радваха „Солидарност” в Полша, Унгарският демократичен форум и Съюзът на свободните демократи в Унгария, Гражданският форум и Обществото срещу насилието в Чехословакия, на българския СДС му се наложи да преживее горчиво разочарование.

СДС претърпя загуба, а неочаквано, дори и за своя предизборен щаб,
победата беше извоювана от БСП

Разликата в резултатите беше малко под 11 % – 47, 15 % за победителя и 36,21 % за победения. Мисля, че над една трета от гласовете на българите са голям успех за политическа сила, създадена само половин година по-рано. Но те не само не зарадваха ръководството и привържениците на СДС, а предизвикаха остро разочарование – Кеворк Кеворкян и Йосиф Сърчаджиев прекъснаха прякото телевизионно предаване при обявяването на резултатите от изборите, на другия ден лидерът на СДС д-р Желев обяви, че изборите са били свободни, но не и честни, а огорчените от изпуснатата победа студенти обявиха гражданско неподчинение и окупираха Софийския университет. Малко по-късно ги последваха и други привърженици на СДС, които създадоха палатков протестен лагер в центъра на София. Започна голямото политическо противопоставяне, от което се роди двуполюсният политически модел.

И това, независимо че паралелното преброяване на изборите (на германската агенция Интерфас) показа същия резултат. И пак независимо от оценката на чуждестранните представители, че изборният процес е протекъл спокойно, под политическо и международно наблюдение, сиреч е отговарял на критериите за свободни и демократични избори.

Не по-малко изненадана от резултатите се оказа и БСП, чиято скрита цел преди изборите беше не запазването на властта, а поделянето ѝ. За да не бъда голословна, ще припомня един епизод от предизборния период. През април Петър Младенов, тогава вече президент/председател на републиката в личен разговор с акад. Благовест Сендов дава следната прогноза за бъдещите избори: „На тези избори най-вероятно и най-естествено е да победи опозицията. Тогава аз трябва да посоча бъдещия премиер. Най-добре ще е това да бъде д-р Петър Дертлиев, а Луканов и ти (Сендов) да му бъдете заместници”[1]. Оставам настрана странната идея на Младенов, че след като БСП загуби изборите, тя ще има право на вицепремиер (??), по-важно ми се струва, че важна част от ръководството на БСП ни най-малко не вярва във възможността за изборна победа.

Това са фактите. За какво говорят те?

Връщам се към заглавието – то се отнася за изборната победа на БСП, която не ѝ донесе радост и възможност за осъществяване на реформи, а проблеми. Желанието за поделяне на властта, най-ярко изразено от премиера Андрей Луканов, доведе до дълги и мъчителни преговори за съставяне на ново правителство, непримиримост на представителите на СДС да участват в коалиционно правителство и поредното еднопартийно правителство на Луканов, ако не броим няколкото безпартийни министри, гравитиращи около БСП. Иронията е, че най-прозападно и пропазарно (сиреч прокапиталистически) настроеният висш функционер на БКП/БСП състави на 6 февруари 1990 г. първото и единственото в историята на България чисто комунистическо правителство, а след изборите му се наложи да повтори упражнението с правителство на БСП.

Неудобството от изборната победа, с която БСП (или поне част от ръководството ѝ) не знаеше какво да прави, доведе до продължаващо отстъпление от властта – само месец и половина след победата, на 1 август 1990 г., мнозинството на БСП избра лидера на СДС д-р Желев за президент на страната, след като Младенов беше принуден да подаде оставка от протестиращите от СДС.

Но протестите не спряха, а продължиха, като в тях се включиха и профсъюзите (не само синият синдикат „Подкрепа”, но и наследникът на прокомунистическите професионални съюзи – Конфередацията на независимите синдикати в България, оглавена от бившия сътрудник на ЦК на БКП Кръстьо Петков), и в края на ноември Луканов също подаде оставка. Така стъпка по стъпка

БСП безславно напусна властта,
осигурена ѝ от победата в първите свободни и демократични избори

И така до следващите избори от октомври 1991 г., които най-после губи, макар и само с малко над процент.

Голямата загуба от описаната ситуация за БСП беше, че с поведението си след победата тя загуби доверието на значителна част от гласувалите за нея. И тази загуба се оказа трайна.

Как изглежда първата част от поговорката – какво печелим, когато губим. Тя се отнася за СДС. Въпросът е дали СДС спечели нещо, след като загуби изборите през юни 1990 г.?

Верният отговор би трябвало да бъде, че се е поучил от грешките си, за да не ги повтаря. Реалността обаче е друга.

Бившите седесари днес представят загубата по следния начин: „Решението на кръглата маса за свикване на ВНС бе първият решаващ момент на прехода, в който комунистите успяха да изиграят опозицията. За политическото и икономическото оцеляване на престъпната комунистическа върхушка бе от изключително значение „печеленето на време“ чрез имитация на реформи”, „Въпреки признаването на изборните резултати от СДС, върху тези първи демократични избори след 1989 г. винаги ще тегне съмнението, че бяха фалшифицирани от комунистите.”, „Избирането от ВНС на президент от опозицията въпреки мнозинството на БСП бе абсолютно необходимо за политическата стабилизация на страната и за международната ѝ легитимация”[2].

Какво от написаното е вярно. Ще започна с решението на Кръглата маса изборите да се проведат за Велико, а не за обикновено Народно събрание. Това е идея не на БСП, а на СДС. Тя беше лансирана с логиката, че тъй като България е изостанала от трансформациите в страните от Централна Европа, ако бъде приета нова демократична конституция, българското общество ще бъде вкарано в демокрацията и така ще настигнем (а може и да изпреварим) „отличниците”. Тази теза беше развита от Снежана Ботушарова, Стоян Ганев и Димитър Луджев и предложена от СДС на Кръглата маса. Тя звучеше добре, но имаше едно предварително условие – СДС да има мнозинство във ВНС. А БСП я предложи с радост, защото тя осигуряваше съучастие на „бившите комунисти” в изработването на новия конституционен ред.

Решението изборите да се проведат през юни, а не през есента, беше съвместно, но по признанието на д-р Желю Желев (каза го на кръгла маса, организирана в СУ през ноември 2009 г.) те са се съгласили след срещата с държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър в началото на февруари, който ги е посъветвал да проведат изборите колкото се може по-скоро, за да вземат властта и да започнат демократичните реформи. Но вярата на Бейкър, че СДС ще спечели, се гради не върху познаване на реалностите в България, а на ставащото в Централна Европа.

Кой би трябвало да познава по-добре българските условия –
американците или българите?

За опасностите при ранни избори предупреждават представителите на „историческите партии” в СДС – БСДП и БЗНС „Никола Петков”, само че техните предупреждения са пренебрегнати. Дали защото лидерите на коалицията са вярвали повече на американския държавен секретар или са били нетърпеливи да влязат във властта, не мога да преценя.

Така че и двете решения трудно могат да се определят като зла воля на комунистите „да изиграят опозицията”.

Едва ли е грешка и признаването на резултатите от изборите от страна на СДС. Ще повторя, че резултатите са признати от всички външни наблюдатели (които имат и бележки, но несъществени за окончателния резултат). Но обявеното гражданско неподчинение, в което се крие нежеланието да се признаят собствените грешки, постави тежък отпечатък както върху хода на прехода, така и върху съдбата на СДС, тази тогава единна и най-голяма опозиционна сила.

Какво имам предвид? На първо място факта, че вместо да поиска истински реформи – институционални и икономически, обществената енергия беше насочена към улично противопоставяне. Роди се тезата за непримиримостта на интересите между управляващи и опозиция, взеха връх крайните тези, които не предполагат размисъл за грешките – както на БСП, така и на СДС. Създаде се

вярата в непогрешимостта на СДС, който си присвои правото
да определя какво е демократично и какво не

Усещането за непогрешимост, което съпътстваше не само СДС, а и неговите наследници до днес.

Какви са резултатите от нежеланието да осъзнаем какво печелим, когато губим?

Политическото противопоставяне обхвана цялото внимание на обществото, а зад сцената различни групи и сили необезпокоявано извършиха тайната приватизация на държавната собственост. Съзнанието за непогрешимост на СДС го превърна в „свещена крава”, но постепенно го лиши от масова подкрепа в обществото и той се стопи от голяма партия (от времето на Костов) до малки елитарни групи.

Три десетилетия след повратните избори от юни 1990 г. България е вече в съвсем различна политическата ситуация: наследниците на СДС се борят не за победа, а за влизане в парламента, БСП е в дълбока опозиция и изолация, а победоносната формация ГЕРБ формално е дясна партия, но по същество съчетава наследството на БКП с декларативния антикомунизъм на СДС. Това е резултатът от ненаучените уроци.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 7 Отговор
    с СДС народа обедня много безработица глад а ИВАН КОСТОВ съсипа икономиката индустрията наБЪЛГАРИЯ къде са КРЕМИКОВЦИ заводите предприятиятията тпк на индвалидите битовите комбинати а създатели на сдс знаете кой и от кой са

    Коментиран от #4

  • 2 Бай хой

    11 0 Отговор
    Губим всичко когато печелим от трите най-дълго на новия голям "брат".
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    синът на създателя на сдс епочинал като куче в пълна мизерия
  • 4 Копейкин

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ами питай другарите си от БКП и ДС . Те ги приватизираха и продадоха за скраб

    Коментиран от #6, #10

  • 5 no name no face no number

    19 2 Отговор
    Хахаха ква демокрация е тва това е демокрация за наивници, чист грозен капитализъм си е с мутренска окраска,Соца не беше перфектен,но беше с класи над съвременна европа
  • 6 Criminal

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Копейкин":

    Тия ги говори на някое 13год. хлапе...........СДС започнаха да грабят държавата и всички след тях...........

    Коментиран от #13

  • 7 Иванчо

    8 3 Отговор
    Проблемът е, че нищо не се е променило, защото у нас демокрация никога не е имало. Това, което ни представят за демокрация, в същност няма нищо общо с нея. Все едно на човек, който никога през живота си не е виждал Мерцедес и не знае как изглежда, да му покажат нов модел на Москвич и да му кажат, че това е Мерцедес.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 no name no face no number

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Иванчо":

    Не обиждай москвича с този сервизен абонат
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иванчо":

    прав сте ник ИВАНЧО
  • 10 Asdfg

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Копейкин":

    Какъв “скраБ” те гони бре НЕГРАМОТНИК? СКРАП! Демокрация? Шегувате ли се? ОПГ на държавно равнище! Това е в момента.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 антрашпиц

    7 0 Отговор
    СДС претърпя провал по онова време ,защото още тогава си личеше колко са алчни и нагли безпощадни и сурови бившите соц лизачи и бъдещи Демократи.
  • 13 Социалист

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Criminal":

    Затова всички собственици на предприятия се оказаха служители на ДС и БКП функционери . Нинова от СДС ли е ?
  • 14 антрашпиц

    7 1 Отговор
    Всички управления от 1989 година насам съсипаха държавата.Мъчи ме един въпрос:Кой нанесе повече щети-Борисов или Костов.Имам чувството,че всички останали колкото и да крадяха ,немогат да стъпят и на малкия им пръст.
  • 15 Фффффф

    2 2 Отговор
    Всичко протече по сценарий и изпълнение на комунистите, милиционерите и ДС-дпс и резултатите са днешните, реставрация на социализма от милиционерите
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В.В.

    6 0 Отговор
    Без да чета Блабла.... Загубихме България...3 млн ..изчезнахсСпечелихме ядове, съмнение, омраза, безсъние, недоверие,, злоба.. и 100млд.левс дефицит..Това е Демокрация...Кой както иска???
  • 18 Ндааа

    11 2 Отговор
    Нали за това скачахте бе. За 20 $ и 3 банана на човек продадохте родината си. НИКОЙ НЕ ВИ Е ВИНОВЕН, САМО ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ. Всички бяхте там, всички скачахте. А като Ви казвахме недейте, помислете, не го правете, Вие какво нааправихте. За 20 $ и 3 банана. А сега всички се правите че милеете за родината си. Лъжа до лъжа, нахалство и селски тарикатлъци. Ваички сте като Андрей Слабаков, Барни Ръбъл, Мисирките, и цялото население на тази Територия. Сега "милеете", само докато хванете кокала, подхвърлен от господарите след като са преяли и са сити. После що им говорили така, що били мисирки, що били толупи, лош материал. А какви сте бе. Ейй "народа" с девиза Всеки за себе си, самите Вие продадохте ВСИЧКО за 20 $ И 3 БАНАНА.

    Коментиран от #24

  • 19 Сандо

    3 0 Отговор
    Започнете поредица "България,която загубихме",а за такава материали бол,и всеки,който чете,ще е наясно какво загубихме,след като ни убедиха,че нещо си сме спечелили.А на наистина спечелилите - честито!
  • 20 Връл червен комунист

    9 1 Отговор
    Преди 30г.приключи златна епоха на развитие и просперитет на България, факт безпорен исторически!
  • 21 Джитко Бибитков

    3 1 Отговор
    СДС почна разпада на България,а аз ще я довърша !!!
  • 22 Активист на БКП

    11 0 Отговор
    Кой не скача е червен! Наскачахте ли се ,мишлеца?
  • 23 месара

    2 1 Отговор
    БКП само спечели , нищо не изгуби , назначиха си милионери приватизираха и ограбиха България , до като сдс ни пееше за вятъра на промяната . а народа , народа се редеше за хляб ! и до ден днешен не могат да се оправят поразиите които сътвориха бсп и сдс !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 другарят

    7 0 Отговор
    Тези избори ясно показаха, че балгарският народ е за реформи, но за запазване на социализма! Вместо това "десните" талибани наложиха на България възможно най-дивият и грабителски капитализъм, който разруши България! Тези изроди трябва да отговарят за тежки престъпления пред българският народ. За ликвидирането на един милион българи и два милиона прогонени зад граница. За страшният грабеж и ликвидиране на българската икономика, селско стопанство и армия. За предателството на българските интереси в полза на чужди и враждебни на България сили. За погрома срещу българското здравеопазване, образование, спорт и култура. За моралното разлагане на българският народ и страшната демографска криза, която ни води към тотална национална катастрофа!
  • 26 Попа

    4 1 Отговор
    Бе за какви демокраций ми пишете, когато го затриете това племе винаги ще е късно.Българи ,боклуците на света.Факти колкото искаш на корем.Закривай.!!!
  • 27 Зайко Байко многознайко архив

    4 0 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието на ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"
  • 28 Професор

    3 2 Отговор
    Добре, другарко Баева. Всичко, което казвате е верно. Ще победите. Вярата ви в светлия комунистически идеал няма да е напразна. Свалихте и компрометирахте СДС. Прави бяхте. Сега капитализмът ше бъде свален и в САЩ. Вече хвръкват главите на омразните ви барокови статуи на старата и греховна капиталистическа цивилизация. Гаврошовците (е, сега са малко чернички, но нищо де) разбиват натруфените припамливо витрини и си вземат каквото си поискат. Революцията побеждава, нали така искахте? Другарко Баева, сваляме ви шапка, че не искате да сте голословна днес, защото УТРЕ, след победата ви, ще останете просто ГОЛА. След вашата победа ще дойде Виденовата зима над света, ще се изпарят завинаги витрините, ще се срутят статуите, ще се съборят замъците, ще се разкъсат платната на старите художници, ще изчезна старата музика, заради която се обличахме официално и прекрасно когато ч слушахме. Ще изчезнат омразните пари, ще изчезна гнусната буржоазна култура. Ще се махне омразният капитализъм, който донесе стабилност и добър живот на милиони хора, и който ЕДИНСТВЕН довеждаше до просперитет. Ще дойдат на власт ВАШИТЕ кривоусти и хлевоусти УТОПИИ. Ще пребъдат Венецуела и Куба, ще тържествуват Китай и Северна Корея. Празнувайте, другарко Баева, защото наистина няма да сте повече голословна! Ще сте само ГОЛА и ТОВА ще е достатъчно ужасно само по себе си.
  • 29 Професор

    3 2 Отговор
    Дoбрe, другaркo Бaeвa. Вcичкo, кoeтo кaзвaтe e вeрнo. Щe пoбeдитe. Вярaтa ви в cвeтлия кoмуниcтичecки идeaл нямa дa e нaпрaзнa. Cвaлихтe и кoмпрoмeтирaхтe CДC. Прaви бяхтe. Ceгa кaпитaлизмът шe бъдe cвaлeн и в CAЩ. Вeчe хвръквaт глaвитe нa oмрaзнитe ви бaрoкoви cтaтуи нa cтaрaтa и грeхoвнa кaпитaлиcтичecкa цивилизaция. Гaврoшoвцитe (e, ceгa ca мaлкo чeрнички, нo нищo дe) рaзбивaт нaтруфeнитe примaмливo витрини и cи взeмaт кaквoтo cи пoиcкaт. Рeвoлюциятa пoбeждaвa, нaли тaкa иcкaхтe? Другaркo Бaeвa, cвaлямe ви шaпкa, чe нe иcкaтe дa cтe гoлocлoвнa днec, зaщoтo УТРE, cлeд пoбeдaтa ви, щe ocтaнeтe прocтo ГOЛA. Cлeд вaшaтa пoбeдa щe дoйдe Видeнoвaтa зимa нaд cвeтa, щe ce изпaрят зaвинaги витринитe, щe ce cрутят cтaтуитe, щe ce cъбoрят зaмъцитe, щe ce рaзкъcaт плaтнaтa нa cтaритe худoжници, щe изчeзне cтaрaтa музикa, зaрaди кoятo ce oбличaхмe oфициaлнo и прeкрacнo кoгaтo я cлушaхмe. Щe изчeзнaт oмрaзнитe пaри, щe изчeзне гнуcнaтa буржoaзнa културa. Щe ce мaхнe oмрaзният кaпитaлизъм, кoйтo дoнece cтaбилнocт и дoбър живoт нa милиoни хoрa, и кoйтo EДИНCТВEН дoвeждaшe дo прocпeритeт. Щe дoйдaт нa влacт ВAШИТE кривoуcти и хлeвoуcти УТOПИИ. Щe прeбъдaт Вeнeцуeлa и Кубa, щe тържecтвувaт Китaй и Ceвeрнa Кoрeя. Прaзнувaйтe, другaркo Бaeвa, зaщoтo нaиcтинa нямa дa cтe пoвeчe гoлocлoвнa! Щe cтe caмo ГOЛA и ТOВA щe e дocтaтъчнo ужacнo caмo пo ceбe cи.
  • 30 Исторически факти

    2 0 Отговор
    Исторически факти:До 1990г.-30-тата икономика в света-2020 на 188 място от 194 държави.До 1990г. 4-тата армия в Европа-2020г. наемници с един хеликоптер и 3 самолета,които не могат да устоят и на банда бракониери от Африка.1990г.-Здравеопазване безплатно.Във всяко училище лекар, зъболекар и сестра.2020г.-Платено с минимални отстъпки от осигуровки и всички болници търговски дружества.1990.г-Лекарства срещу рецепта на символични цени.2020г.-на европейски цени без отстъпка.1990г.-Безработица 0%.2020г.безработица 10-12%.1990г.-стандарт на живот,без бедни и богати,основно средна класа.2020г.Стандарт за богати милионери 10 000(ограбвали каквото им падне) и 2.5милиона бедни останалите,(без милионерите) връзват двата края,но най бедните в Европа.1990г-нито един наркоман.2020г.всеки трети ученик или студент се друса.1990г.разход на една фамилия за електричество 2,08% ,за отопление 2.07%от общия доход.2020г.-за електричество 9,4%,за отопление 10,1%.!990г.с минимална заплата от 120лв,можеше да си купиш 857 литра дизел.2020г. с минимална 800 лв,можеш да си купиш400 литра и то при сегашна цена от 2 лева.и каквото и да сравнявам е в пъти отрицателно за сега в сравнение с миналото.

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 безпартиен

    0 0 Отговор
    През 1990 все още имаше "трудови войски"!Та тогавашният началник на поделението направо заповяда да се гласува с червената бюлетина!!!Всички изпълниха заповедта и това е резултата!Не,че ако бяха спечелили СДС щеше да е нещо друго!Тогава СДС беше пълно с деца и внуци на АБПФК,ДС служители и сътрудници!Имаше няколко честни и чисти като Янко Янков,П.Гогов,Н.Галев,но бързо ги избутаха в страни от всичко.И те така стана "демокрацията"!
  • 33 1944

    0 0 Отговор
    на дядо кево дъвките идеал от бузлуджа отдавна доскучаха