13 Юни, 2020 13:03 6 398 38

Нинова напипа успешна стратегия срещу ГЕРБ

  • бсп-
  • герб-
  • стратегия-
  • корнелия нинова-
  • явор дачков

Ще ѝ стигнат ли силите да я реализира?

Нинова напипа успешна стратегия срещу ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Добрата новина за БСП е, че тя все още му е реален конкурент. Приказките за смъртта на левицата, които танденциозно се повтарят като мантри в последните години, просто не отговарят на истината. Няма как партията да е умряла и да има 20 процента. ГЕРБ и БСП все още са основните играчи на политическия терен, а от Корнелия Нинова зависи дали ще успее да обърне резултата в своя полза. Последните ѝ действия показват, че е напипала вярната посока - обединение срещу ГЕРБ.

Според последните социологически проучвания БСП остава втора политическа сила и основен опонент на ГЕРБ, който взема преднина, въпреки ежедневните скандали, свързани с властта. Това е обяснимо по две причини. Първата е леката форма, под която премина епидемията от коронавирус в България. Ние просто извадихме късмет, но Борисов с политическа ловкост го превърна в своя собствена заслуга и политически капитал. Всеки професионален политик на негово място би го направил. Истината е, че мерките на т. нар. щаб не повлияха върху развитието на болестта. Те просто следваха западните страни, а в много отношения бяха и далеч по-либерални. Испания въведе заедно с България извънредно положение, там мерките бяха много по-строги, а жертвите несравнимо повече от българските.

През последните три месеца Бойко Борисов и назначения от него щаб се появяваха по няколко пъти на ден по телевизията и внушаваха, че контролират положението. Слава Богу, че Сovid-19 премина леко у нас и не се наложи властта да действа в истинска криза, а не просто да симулира активност, задоволявайки се с чисто символичната си роля. Всеки ден българите гледаха по телевизора, че властта е на пост и се бори с коронавируса. И тъй като не се случи нищо драматично, мнозина останаха с впечатлението, че Мутафчийски и Борисов лично са преборили вируса. Мисля, че това е основната причина поради която социолозите отчитат ръст в подкрепата за ГЕРБ. Втората е свързана с имунитета срещу скандалите, който Бойко Борисов успя да си изгради през последните години. Не съм сигурен дали не се е и родил с него.

Още от “Мишо Бирата” и скандалните записи, които уличаваха премиера в покровителство на контрабанда, злоупотреба с власт и какво ли още не, се видя, че прагът на обществената търпимост към неговите безобразия е много висок. На него му се прощава всичко, което на други не би се простило. Бойко Борисов е симпатичен на голяма част от българите, които истински го харесват, разбират го и биха постъпили като него, ако бяха на негово място. Освен това се радват да го гледат по телевизията. За разлика от другите политици, той не им омръзва. Борисов е нещо като Парцалев и Калоянчев за социалистическия зрител, който се усмихваше широко веднага щом ги виждаше по единствената телевизия. Освен това е ловък и взема завоя веднага щом усети накъде духа вятъра. Само той може да е с Мутафчийски и с Мангъров едновременно, извличайки полза и от двете противоположни концепции за борба с Ковид-19.

От години БСП залага именно на стратегията на скандала срещу ГЕРБ и се проваля, а евроизоборите преди година показаха, че тя е неуспешна. Същата грешка допуска и президентът Радев. Той все още не може да излезе от ролята на безпощаден публицист, който описва очевидните безобразия на властта, но нищо повече от това. Липсата на политическа алтернатива налива вода в мелницата на изхабеното управление на Бойко Борисов, който се е засилил да подобри рекорда на Живков и то в демократични условия, а това е далеч по-сложна игра. Заедно с всичко това Борисов умело манипулира процесите в другите партии, които могат да му бъдат конкуренти, първа от които е БСП. Скандалите в левицата се дължат до голяма степен на външна намеса, дирижирана лично от Бойко Борисов, който няма да спре, докато не ги задуши, както направи с остатъците от СДС, ДСБ и злощастната Синя коалиция. Но не само - виждаме, че той успя да опитоми Патриотите и умело манипулира вътрешните им противоречия, а с ДПС реши кардинално проблема, като се върза за Пеевски и му отстъпи огромна част от управлението на страна, бизнеса и съдебната власт.

Добрата новина за БСП е, че тя все още му е реален конкурент. Приказките за смъртта на левицата, които танденциозно се повтарят като мантри в последните години, просто не отговарят на истината. Няма как партията да е умряла и да има 20 процента. Тук само ще вметна, че по-голямата част от социологическите проучвания от сериозни агенции са верни. Манипулациите идват от интерпретацията на числата, но като цяло не мисля, че се злоупотребява с изследванията, когато са направени професионално и не по телефона. ГЕРБ и БСП все още са основните играчи на политическия терен, а от Корнелия Нинова зависи дали ще успее да обърне резултата в своя полза. Последните ѝ действия показват, че е напипала вярната посока - обединение срещу ГЕРБ.

Тези дни Нинова инициира среща с над 30 леви формации за изработването на обща лява политика. По този повод лидерът на БСП заяви следното: "Участниците от над 30 партии и съюзи в срещата-дискусия за лява политика, организирана от БСП, изразяват благодарност и удовлетворение от инициативата. Те я определиха като навременна, необходима и безпрецедентна. Въпреки различията и сложните отношения помежду ни през годините, е време за единение и мобилизация вляво. Това е първата стъпка. Нужни са общите ни единни действия за промяна.”

Независимо от различната тежест на многобройните формации, някои от които може и да представляват само своите лидери, това е символичен акт, който може да се превърне в ефективно политическо оръжие, ако тази добра инициатива не бъде изоставена по стар български обичай и не бъде разширена с всички играчи отляво, а защо не и в други територии на политическия спектър. Корнелия Нинова ще трябва да прояви упорство и да лидира истински процес на обединение, който е валиден и за собствената ѝ партия след изборите за председател през септември. След тях вътрешнопартийната конфронтация трябва да отстъпи на консолидацията, ако БСП иска най-после да отстрани ГЕРБ от властта след парламентарните избори през март догодина. От ежедневен критикар на Борисов Нинова ще трябва да влезе в образа на обединител, който предлага реална промяна през нова политика и ярки лица. Последното е особено важно, защото политиката минава през персонификация. Това е труден и сложен процес, но не и невъзможен.

В БСП и извън нея има достатъчно компетентни и ярки лица, които не биха влязли в колаборация с Бойко Борисов и са чужди на развращаващия модел, който той наложи през последните години, само и само да остане отгоре. Освен обединението и предлагането на ефективни политически модели, Нинова ще трябва да помисли сериозно и за тяхната популяризация през ярки политически и експертни говорители, за да се създаде усещането за сериозна алтернатива на сегашното управление. В този смисъл първата стъпка наистина е направена, но трудното тепърва предстои, а до изборите остават само девет месеца. Все пак достатъчно време, за да се роди управленска алтернатива, която да остави ГЕРБ в миналото.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тито

    114 46 Отговор
    Едно е сигурно че Нинова е милярди пъти по интелигентна от пожарникаря.

    Коментиран от #20

  • 4 Еее

    40 8 Отговор
    Много моля, дайте имената-пълните на тези 30 партии!!?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чакай бе

    36 20 Отговор

    До коментар #2 от "Смърт на комунизма свобода на народа":

    Казахме ти да прънеш ти взе че целия се разтовари, чак ма изпръска!
  • 10 Другия с коня

    35 44 Отговор
    Другарю Дачков...Хубаво е човек да фантазира,но да пишеш научна фантастика в политически анализ цитирам” да се роди управленска алтернатива, която да остави ГЕРБ в миналото.” за девет месеца от тридесет НПО та...Хахах имаш чувство за Химор....Зачеването го видяхме,че е Инвитро....Ще видим недоносчето какво ще е...

    Коментиран от #17

  • 11 Цървул

    37 49 Отговор
    Дачков,защо си плюете на сурата с тези смешни коментари? Какви печеливши стратегии, какви шменти-капели?Нинова е куфар,забравен да бъде свален на спирка Крушовица, но бъдещия избор ще поправи тази грешка. Героинята и коментаторът, са тези, на които да благодарим за това,което е сега България!
  • 12 среднощен

    37 25 Отговор
    Спонсорите на БСП и другите "леви" са "извън играта", а за партийните субсидии винаги може да се случи "промяна"..? Не виждам как БСП ще спечели изборите ако ГЕРБ не се "победят сами"..? ФАКТ..!

    Коментиран от #13, #27

  • 13 среднощен

    27 10 Отговор

    До коментар #12 от "среднощен":

    Който държи финансовия ресурс на държавата, той и ще управлява - винаги е било така..!!
  • 14 Аафет Олсун,бютюн Bulgaristan

    25 40 Отговор
    Фантазия,Бързо Съсипана Политика(БСП),били алтернатива с уж 20 процента? Господин Дачков съберете Слави,Възраждане и Боец и ще видите реалната алтернатива на ГЕРБ. Радан Кънев и Атанас Атанасов бият шапки в тавана от радост,че могат пак да се вредят в парламента! Показателно е! Нинова е толкова дискредитирана ,че няма лице с което да се изправи пред съпартийците си,а пък за избирателите да не говорим. Ако Ниновата БСП има 20 процента,то който и друг да поеме щафетата,ще я доближи повече до ГЕРБ (минимум 25 до 30 процента), че един Киро Добрев е 100 пъти по-добре от ,,28 годишната приватизаторка на Техноимпекс’’ със стаж при Костов!

    Коментиран от #29

  • 15 Къде са тези 20% бесепари?

    20 30 Отговор
    Може ама ако ги вдигнат от местата за вечен покой да гласуват...
  • 16 СВИНАРЯ

    47 8 Отговор
    Г.ГЕРГОВ ,СТАНИШЕВ и КОМПАНИЯ ПОДЛОГИ ВЪН СЪС ШУТ ОТ БСП !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Петьо Петров

    15 10 Отговор
    Разбирам,че БСП има още много привърженици.Вярвам в това.Но някой задава ли си въпросът,как Нинова от Костовистка и приватизаторка се превърна в същият спасител/поне на думи/,също като месията Борисов,бивш член на БКП? Всичките са котенца от едно котило,а главният котарак мърка блажено от сараите си и си трупа мазнинката,благодарение на алчността и лакомията на котенцата:))
    Бъдете здрави!
  • 19 Петьо Петров

    8 9 Отговор
    Разбирам,че БСП има още много привърженици.Вярвам в това.Но някой задава ли си въпросът,как Нинова от Костовистка и приватизаторка се превърна в същият спасител/поне на думи/,също като месията Борисов,бивш член на БКП? Всичките са котенца от едно котило,а главният котарак мърка блажено от сараите си и си трупа мазнинката,благодарение на алчността и лакомията на котенцата:))
    Бъдете здрави!
  • 20 И много по-умна

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Тито":

    от съветниците на Славчо със сигурност.Без да съм в никакъв случай поддръжник на БСП. Не отрича очевадното Корнелия. И само може да спечели от това. Не като други с тотално сбъркани стратегии и тактики по темата за коронавируса
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Майна

    24 20 Отговор
    Нинова,подкрепям те , щом си за обединение!Трябва да свалите тази ХУНТА. Показа, че имаш топки , за разлика от масата

    Коментиран от #25, #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хаджиментов

    13 14 Отговор
    Яворе, Яворе...
    Нищо не е напипала Крушевската приватизаторка. БСП от много отдавна се явява на изборите в коалиция, защото самостоятелно може и да не прескочи 4-те процента. Това, което прави е дежурното, което прави преди всички избори. Не зная обаче колко ще успее този път, защото след като минат изборите, тя и БСП обират всички плюсове от постигнатите резултати.
  • 27 Верно ли

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "среднощен":

    Че те кво друго правят напоследък? Сами се побеждават, ама българинът нали е тарикат и сеирджия - седи и се подхилква на ракийка и салатка, докато остава без държава. Другият път на изборите 20% активност, или гласувайте за Слави ;)
  • 28 Панов

    13 10 Отговор
    Първо напипа и опразни партийната каса.През това време един младеж се сдоби с апартамент в Манхатън.
  • 29 Филофена

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Аафет Олсун,бютюн Bulgaristan":

    Който не мисли реално, а е заслепен от собствените си "умни мисли", говори и пише небивалици.
  • 30 Тримата глупаци

    5 5 Отговор
    Те всички са комунисти. Демократи в БГ няма, няма и да има. БСП не е за властта, знаем защо. ГЕП се окъкаха, но въпреки това има бетонни глави, които им се възхищават. Досега не сме гласували за ГЕП, но вече ще започнем да го правим. И ние ще страдаме, но нека им е гадно на бетонните глави.
  • 31 Политолог

    9 4 Отговор
    Десният в миналото Явор Дачков, май обърна резбата.
    Може да отиде на Позитано и да се запише в БСП
  • 32 име

    3 3 Отговор
    а бе напипа , но какво е ще се види на есен.
  • 33 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Майна":

    Тези,които виждаш ги има там ,ама не са Нейни те са на този зад нея ББ....Винаги в така...Само топките остават Отвън...
  • 34 петър

    6 5 Отговор
    Нека ги допуснем на власт.Гечев това дебне отдавна ПАК ДА ФАЛИРАТ ДЪРЖАВАТА..Ами народа е късопаметен,не помни фалитите им винаги когато са били на влас.Фалити от ДАЛВЕРИ И КРАЖБИ ,разбира се.Като гледам рейтингите БСП с 21% -та ,е има толкова други партии,те посочват БСП.Какъв е тоя мазохистки народ ,немам обяснение.Няма друга соц,държава толкова години да си пази ком.изчадия.И после слушай мрънкания,това било ,онова било.21% за тея унищтожители на държава и нард.??????????

    Коментиран от #35

  • 35 Хаджиментов

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "петър":

    Който не си извлича поуки от Историята е осъден да я преживее пак.
    Ще има още една бесепарска зима, още замнки, още "Батко и Братко", още "консултантски договори" за десетки и стотици милиони, още гьолова за милиарди, още приватизирани за жълти стотинки държавни активи. След като опоскла държавата, БСП отново "ще изгуби" изборите, ще дойде някоя дясна партия, която със затягане на коланите и непопулярни мерки ще напълни пак хазната и ще вдигне икономиката и тогава БСП пак ще изпълзи и ще започна да кряка за равенство, справедливост, далавери, кражби, ще рисува розови картинки в "ще" време и бла-бла за да се върне и пак да опоска държавата.
    Това е кръговрата на политическия живот - леви и десни.
  • 36 Баце

    4 3 Отговор
    Нинова напипа успешно....дедовия...
  • 37 Матей

    2 3 Отговор
    Алтернативата и на БСП ,и на ГЕРБ ,И НА цялото статукво е протестърското движение,което възнамерява да създаде Божков от изолираните малки организации по отделни проблематики.Всички недоволно трябва да се слее в едно,аБСП нека си играе на шикалки с доказано неработещи средства и методи.Как можаха само да се спотайват 10 г. под сянката на падишаха,като едновремешните чорбаджии и гъркомани?Сега хъшовете ще поемат инициативата.
  • 38 Аполитичен съм

    3 2 Отговор
    Аполитичен съм но мразя престъпниците от ГЕРБ и всичките партии в парламента.Един съвет до привържениците на БСП:Докато не махнете Нинова от ръководството на партията,няма да можете да спечелите и един неутрален глас.Ако разчитате на недоволството на народа от ГЕРБ,за да си направите пиар,то определено изпуснахте момента.Когато различни партии извън парламента организираха протести за сваляне на правителството вие се скрихте,вместо да се включите като опозиция.С това доказахте че сте пълнеж и не сте никаква опозиция.А Нинова с историите с Техноимпекс,синчето в САЩ`и апартамента му,който едва ли може да си позволи с депутатската си заплата,доказва,че и тя е на хранилка на САЩ`и е контролирана опозиция от тези зад океана.При това положение,няма как неориентиран и озверен от сегашната власт да избере БСП начело с Нинова.Ако това не го осъзнаете,скоро няма да ви има както и ГЕРБ.ГЕРБ са обречени и в момента в който паднат от власт започват поход към затвора.