Last news in Fakti

14 Юни, 2020 12:00 3 878 46

Защо Кристо напусна България

  • христо явашев-
  • кристо

"Повече не издържам" – пише Кристо в писмо, след като през 1956 напуска България. В комунистическата си родина той се е чувствал контролиран и несвободен. И е виждал само един изход: бягство. Днес той щеше да навърши 85

Защо Кристо напусна България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Габрово – град в сърцето на България, чийто жители са известни със своя нестандартен хумор, остроумие и пестеливост. В този 60-хиляден български град на 13 юни 1935 година е роден Христо Владимиров Явашев. Семейството му е 5-членно – има три деца, все момчета. Още в детските си години Христо открива изкуството – благодарение на майка си.

Цвета Димитрова, която преди да роди трите си деца работи като секретарка в Художествената академия в София, поддържа контакти в артистичните среди на България. „Културни дейци по онова време идваха редовно вкъщи", спомня си братът на Христо – Анани Явашев. Той и Христо тогава изнасяли представления пред гостите.

Семейството получавало много подаръци от известни хора на културата и изкуството. Голяма част от тези предмети са загубени безвъзвратно при множеството пренасяния на семейството, или били одържавени след идването на комунистите на власт.

Живот в бягство

Историята на семейство Явашеви е история на едно постоянно бягство. На 18 март 1913 година, след убийството на гръцкия крал в Солун, България се оказва във война със Сърбия, Черна гора, Турция, Румъния и Гърция. Живеещите в Солун българи са прокудени. Явашеви са заподозрени за съучастие в атентата, тъй като дядото на Христо бил богат човек с голям имот, в който често се събирали хора на изкуството. Дядото е задържан, но бабата и майката на Христо успяват в последния момент да избягат от Солун в България.

Тримата братя в семейството преживяват много тежко арестуването на баща им, който бил известен инженер. Той става жертва на чистката срещу интелигенцията в страната, извършена след навлизането през 1944 година на Червената армия в България. Само за 4 месеца са избити 30 хиляди души в страната – заради съпротива срещу новата комунистическа власт. Бащата на Христо е хвърлен в затвора, откъдето години по-късно излиза, но е рухнал и напълно съсипан човек.

Докато бащата е в затвора, майката на Христо се бори за оцеляване: по разказите на Анани Явашев, тя е била принудена да продава даже и от покъщнината, за да осигури прехраната на децата си.

"Повече не издържам"

Точно тези моменти се запечатват дълбоко в съзнанието на подрастващия Христо, които по-късно го отчуждават силно от родината му. След като завършва средното си образование, през 1952 година той записва Художествената академия в София, където следва до 1956 година. Но това изкуство, направлявано изцяло от държавата и показващо щастливи селяни, богати реколти, държавни ръководители, социалистическото величие и превъзходство не било изкуството на Христо. През 1956 година той заминава за Прага, където живее чичо му. Там той рисува картини, за да преживява някак.

Февруари 1975: Кристо с макет на инсталацията си "Завеса в долината" от щата Колорадо

В едно писмо до брат си Анани той пише: „Повече не издържам. Няма никакъв смисъл да се срещам с хора, които цели четири години (в Художествената академия в София, б.ред.) така и не ме разбраха; хора-егоисти, които ме унижават и си въобразяват, че само те разбират от изкуство. Изкуство, което е долна лъжа и цинична безсмислица – това изобщо не може да бъде никакво изкуство. Аз съм художник и искам да правя изкуство, което в България се оказа невъзможно."

В Прага се усещал западният полъх, писал още той на брат си, но Христо не останал дълго в Прага. Там той се сближил с група лекари, които също се готвели за бягство. Заедно те подкупили един митничар, който в един студен януарски ден на 1957 година ги скрил в един пломбиран товарен вагон. През цялото време Христо се страхувал да не бъдат издадени и си отдъхнал чак когато стигнали във Виена. Там му помогнал един приятел на баща му. Така Христо станал Кристо – художник на свободна практика.

В досието но Христо, водено от българската Държавна сигурност, след неговото бягство е записано следното: „Няма да бъде завеждано съдебно дело, защото не притежава никакви материални ценности в страната." Никой не говорил за бягството на Христо – нито колегите му от Художествената академия, нито в неговото семейство. „Хората се страхуваха да говорят за това", спомня си брат му Анани.

След като Кристо и съпругата му Жан-Клод през 1985 година опаковат моста Пон Ньоф в Париж, българската общественост почти не научава за това. Само в досието му в ДС е добавена една кратка отметка от кореспондентката на БТА тогава с гриф „За вътрешно ползване".

Не е чувствал България като своя родина

Четвърт век изминават, преди да падне комунистическият режим и в родината му отново да се заговори за Христо. Самият той рядко е говорил за годините, прекарани в България, и дори с огромно нежелание е разговарял на родния си език – ако въобще. Събитията в неговото детство и невъзможността да погребе родителите си го карат да забрави за родината си. Която той и не е чувствал като своя родина.  

Смъртта го застигна в неговата родина по избор – Ню Йорк, където той почина на 84-годишна възраст. Днес Кристо щеше да навърши 85 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кристо съм

    21 3 Отговор
    От липса на пари !!!!!!!
  • 2 Бягство

    18 22 Отговор
    От диктатурата

    Коментиран от #5

  • 3 Ердо

    60 9 Отговор
    Българин да се гнуси да говори български, напомня ми за много хора
  • 4 Гост

    57 14 Отговор
    То па един талант опакова згради и мостове. Това и баба го може.

    Коментиран от #34

  • 5 Бачо Киро

    52 15 Отговор

    До коментар #2 от "Бягство":

    То па голямата файда от всички тези въшки - ако беше останал най-много да е като останалите, дето цял живот данъци не плащаха, после им дадоха пенсии, двойни на работещите 40+ години... Един бастун по-малко... Голям праз, хора на изкуството... Абсолютно ненужни паразити на сбърканата ценностна система.

    Коментиран от #7

  • 6 Госあ

    56 13 Отговор
    Брях тоз Кристо бе. Толкоз репресиран,че не са му давали кинти за опаковки. Ами що не са били репресирани Златю Бояджиев, Цанко Лавренов и т.н. Или трябва само за опаковките на кристо да пишем ?
  • 7 естет

    14 27 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    се лян дур си ти

    Коментиран от #26

  • 8 фен

    49 7 Отговор
    А ние как сме издържали?Не му разбирали изкуството?Да опаковаш не е изкуство! Безмислени проекти и инсталации!
    Има истински художници и бояджии.Пред картина от старите художници онемяваш!
  • 9 Сандо

    43 7 Отговор
    Докога ще ни го рекламирате този българомразец и пишман класик?На бас се хващам,че след 5 г. ще го помнят само роднините,и то ако не са му разделили наследството.Може и някой нов класик,захапал очевидно добре отплащащото се "изкуство" на Явашев.Изкуство,за което са нужни сноби и глупаци,а такива на Земята дал Господ.

    Коментиран от #12, #29

  • 10 Недостоен

    47 4 Отговор
    И с какво му е виновна България на Ицето Явашев че даже и на родния си език не искаше да говори Милиони Българи бяха репресирани от болшевиките но си останаха горди Българи
  • 11 Комуниста

    36 8 Отговор
    Избити 30 000 души не бе 300 000 или наораво 3 000 000!!??? Хахахаха хахахаха,, интелигенци" която служеше на фашистите ореди 1944г и избитете осъдени са не повече от 3-4 хил от народния съд !!! Колко избиха 1923-1927 и периода
    1939-1944? Този е ренегат избягал и сменил дори името си.
  • 12 някой

    30 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Браво за коментара! Ако не е била майка му, едва ли е ,,щял да се докосне до изкуството,, Но видно е че наистина само се е ,,докоснал,, Едва ли някой помни вече ,,опаковките ,, които е измислил.
  • 13 Жалък молец

    33 5 Отговор
    Значиии.... тоя молец избяга от интернационализма и се натресе на космополитизма и глобализма. Разликата не е голяма и днешните соросоиди и джендъри ежедневно доказват,че са комунделски икстеншъни. Смешник.
  • 14 Шопо

    13 4 Отговор
    Да ми дадете адресо на вдовицата?!

    Коментиран от #18

  • 15 спасил

    5 14 Отговор
    се е от прекрасния чавеколюбив социализъм
  • 16 Отговарям

    41 4 Отговор
    Напусна България защото е антибългарин! Не разбирам защо трябва да се асоциира с България и да е признак на гордост, а не точно обратното!? От както е избягал през 1956 не се е върнал нито веднъж, защото не чувства нищо към България! Даже се и преименува, айде марш от тук...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Demo

    29 0 Отговор
    Във всеки пакетажен цех има лелки къде по големи таланти от тоя..
  • 20 Да помислим

    5 23 Отговор
    Бил опаковал. Хора от цял свят отидоха на езерото Комо . Нещо направено за първи път. То да хвалите някой строй доказал се с нещо, вие хвалите 45 год. експеримент завършил със фалити. Разбира се, че ако има възможност ще избяга, останалите тук сега плачете с по 300лв пенсия..... А беше и по 3$ пенсията по времето преди ЕС ама не ви се говори за това защото нямате достойнство и сте лицемери. Какво печелите вие си знаете.
  • 21 Той

    4 5 Отговор
    ...защото в тази държава просперират не талантливите, а податливите...
  • 22 Зик

    27 4 Отговор
    Харесвам модерно изскуство . Но неговото си е чисто опаковане , разните му там плаващи мостове . Егати и проектите , избягал щото не му рабирали "таланта" да омотам в плат някоя зграда . Кукавец.
  • 23 ПРОМЯНА НЯМА

    3 10 Отговор
    НАПУСНАЛ Е ЗАЩОТО СА УПРАВЛЯВАЛИ КОМУНИСТИ КРАДЦИ КАКТО И СЕГА -- БРАТ МУ НАПУСНА ПРИ ,,ДЕМОКРАЦИЯТА" ..................КРИСТО НЕ ,,НАПУСНА " А ИЗБЯГА И ЗАТОВА И НЕ СЕ ВЪРНА НИКОГА !
  • 24 ЛОШ МАТРАЛ

    5 8 Отговор
    ДОБРЕ ЧЕ ИЗБЯГА , ЩОТО ИНАЧЕ ДО ДЕН ДНЕШЕН ЩЯХА ДА ГО МАЧКАТ СЪЩИТЕ КРАДЦИ И МОШЕННИЦИ ПРОСТАЦИ И СВИНАРИ КАКТО ТОГАВА
  • 25 Чичо

    1 7 Отговор
    Чух, че искат да кръстят летището в София на негово име. Вярно ли е?
  • 26 Бачо Киро

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "естет":

    Лошо няма да си селяндур. Лошо има да си опериран от мозъка си, като теб. Всеки опаковащ подаръците тийнейджър по Коледа в големите вериги магазини има талант колкото тоя бастун. Ти просто си поредното доказателство, че ценностната система е сбъркана. Аре върви да четеш за "вип"-мурвата, която за съжаление не е успяла да се срине в морето барабар с курника си, човеко на "изкуствата" ....
  • 27 Кой68

    16 0 Отговор
    Мишоците напускат.А и по-добре че е драснал.Така и неразбрах що за "изкуство"е неговото!
  • 28 И аз не се чуствам беге

    2 6 Отговор
    Тва да си беге е неква прокоба и проказа болест няква
  • 29 Джангър Джендем Джендъров

    5 18 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Грешиш! Кристо ще бъде запомнен от цял свят. За съжаление - единственият българин, такъв!

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Евач

    12 3 Отговор
    А стига с тоя Кристо бе! Деева родоотстъпника некадърен деева! Като толкова му се е опаковало да е отишъл да работи в пощата и да опакова колети, а не да се прави на художник в Париж и да търси богати французойки да го издържат, жиголото му с жиголо!
  • 31 Не позна

    15 2 Отговор

    До коментар #29 от "Джангър Джендем Джендъров":

    Няма да бъде запомнен от никого, но дори и някой да си спомни за него няма да е за българина Христо, а за някой си Кристо, който няма нищо общо с България, даже я мрази, както и българския език...Него пък никъде и никога не проговаря откакто се маха...Аз що трябва да го обичам? Или децата ми? Горе някой беше написал Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, ДА, ама някой си Кристо....аре да ме извините ама и лево...
  • 32 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Джангър Джендем Джендъров":

    Да оставим на специалистите да уточнят що е то изкуство е кое от него ще остане вечно.Нека обаче да си представим "опаковането".Избираме обект достатъчно известен и посещаван,напр. Альоша в Пловдив.След това убеждаваме властите в необходимостта от изпълнението.Кой от властите ще каже,че това си е обикновена дивотия - нали ще го обвинят в хиляди грехове.Следва творческата част-сега е нужно Русия да се плюе,затова избираме опаковка черно върху червено,разбираемо защо.После икономическата част,все пак твореца няма да стои гладен.После масирана реклама и т.н и т.н.Един поет беше писал:С мисъл и чувство - ето така се прави изкуство!"
  • 33 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    КРИСТО ПЛИКЧЕТО - НАЙЛОНЧЕТО- ДНЕС УМРЕЛЯК БЕЗ БЪЛГАРИЯ!!!!!! ДРУГИ СЕ "БИХА ПО МЪЖКИ "- ЗА "ДИМОКРАЦИЯ " -ПО АМЕРИКАНСКО-ЦИОНИСТКИ И ГОСПОДАРО-СЛУГИНСКО-РОБСКИ !!!!! КО СТАЕ ДНЕС ????
  • 34 NikNay

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Като и баба ти го може защо не го е направила а е оставила Кросто да направи това и да обира ларвите?
  • 35 ПЕНКО

    5 2 Отговор
    " ПОВЕЧЕ НЕ ИЗДЪРЖАМ - ЗАЩОТО НЕ СЪМ ПРИЗНАТ КАТО ХУДОЖНИК " !?!?!? ЩО НЕ СИ ОТРЯЗА УХОТО БЕ НЕБЪЛГАРИНО ОТ НАЙЛОН ???
  • 36 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    ВЕЛЕТО НА ДОЙЧЕТО МЕЧТА ЛИ ИМ Е !?!? САЩ ЩЕ СЕ ПОЛЗВА ОТ КАПИТУЛАЦИЯТА НА ДЖЪРМАНИЯ -ДАКАТО КИТАЙ И РУСИЯ ГИ УБИЯТ- ГНУСТНИТЕ ЦИОНИСТО -СЕМИТО- ДОЛАРЕЙЦИ !!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Стига

    1 2 Отговор
    сте ни занимавали с тоя криско !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ВСВСВС

    2 1 Отговор
    С Кристо или без него е все таз. По-важен е въпроса защо 30% от населението на България я напусна и отиде да работи и живее в чужбина....
  • 42 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор
    ДВто определя КОЙ Е БЪЛГАРИН!!!!!!Бати и нахалството...Пък и се вижда КАКВИ българи предпочита!!!!
  • 43 ОБРАЗОВАНИЕТО НА ВИНЕТУ

    0 0 Отговор
    КОЙТО НЕ Е УЧИЛ ИЗКУСТВОЗНАНИЕ НЕКА НЕ КОМЕНТИРА РАБОТАТА НА КРИСТО
  • 44 Гост

    1 1 Отговор
    Избрал е човека свободата,не да го мачкат тъпи селяндури и простаци
  • 45 Преминаващ тук

    2 2 Отговор
    Какви голеееми българи се изказват, коментират като толкова вещи в различните изкуства, направо познавачи по всичко. Това е масово явление в повечето вестници. А грозната истина е, че сте част от определението "български народ". Христо за вас, а КРИСТО за света ще бъде запомнен с това, че е създал и творил ЕДИНСТВЕН своето изкуство. Засега. Но той има своите последователи, което е знак, че е оставил диря след себе си. Всеки има своята лична съдба. И той своята. И не е истина това, че не е искал да говори български, говореше, но рядко, просто такава е била средата му, нямало е с кого. България си е открай време с потурите, поне откогато са моите лични спомени. Имало е и други хора, живяли в България, има и сега такива хора. Тях няма да ги забележат тези, които могат само да надуват дудука да плюят. Но съзнанието на тези хора е пропито с дивата балканска омраза към богатите по принцип и към интелекта на хората, създали нещо. Но някои българи ще изпитват признателност към Франция, която винаги е ценяла българинът Кристо и неговото уникално изкуство. И сега пак, даваща зелена светлина на хората, работили с него да осъществят последната му творческа идея. Между другото и още един ярък подобен пример имаме, Статуята на Леонардо да Винчи на летището в Рим е на Асен Пейков. И той българин. И той признат в Италия, наред с великите техни творци. В България той е....просто един "избягал" от родината си. Но не за всички защото някои знаят отговора на въпроса защо
  • 46 Маринов

    0 0 Отговор
    Отдавна на една аерогара се случайно разговорихме с този непознат ми господин Христо Явашев.
    Това което бързо успя да ми каже бе че ужасно мрази България и Българите!
    На въпроса ми че съм Българин и не разбирам защо толкова силно ме мрази, Господина ми отговори категорично че пък не ме мразел!
    Доста странен разговор имахме,
    но все пак се разделихме като Сънародници!