Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 16:01 6 449 73

Най-известните българи не говорят български

  • известни българи-
  • христо явашев-
  • силви вартан-
  • юлия кръстева

Хора, родени в България, които отговарят на френски или на английски, когато им се говори на български, за мен са незабележими

Най-известните българи не говорят български - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неизбежна тема при всяка среща между българи от чужбина със сънародници от страната. Познавам ли Юлия Кръстева, срещал ли съм Цветан Тодоров, Силви Вартан, харесвам ли Христо Явашев са въпроси, на които съм отговарял по един и същ начин. Знам ги, но съм напълно безразличен към тяхната „известност“ и творчество. Хора, родени в България, които отговарят на френски или на английски, когато им се говори на български, за мен са незабележими.

Изключвам Силви Вартан, която отдавна не е това което е била и за която имам „особено мнение“, защото зад благотворителните ѝ изяви се крие фондация пласираща български сираци на френския пазар, срещу заплащане. Тя както и цитираните по горе наши сънародници, не общуваха с българи или когато го правеха, това става чрез трети лица.

Защо обаче е толкова необходимо да има „известни българи“ на Запад е натрапчив въпрос, който заслужава отговор. Или поне начало на отговор.
Единствени на Балканите, българите нямат Нобелова награда. Сърбите, румънците, гърците, турците, дори албанците – имат. Ние нямаме. Велики българи имаме, но за Световната награда, носителят трябва да е жив. За нещастие, нашите „Велики номинирани“ не са доживели за да я получат. Тази разбираема необходимост се изразява в болезнено търсене на чуждестранна признателност към българите като цяло. Напоследък фейсбук е пренаситен с млади българи облечени в черни тоги, със смешни четвъртити шапки-ветрила, с дипломи, които няма да им служат може би за нищо, освен да висят в рамка в хола на родителите им.
От всички считани за „известни“ родени в България, най-известният според медиите и съответно обществото е Христо Явашев. А същият този габровец през целия си живот прави всичко възможно да не го помислят за българин и притиснат понякога от западни журналисти за произхода му, казваше дори, че е „македонец“! Което не е съвсем невярно, защото майка му е от Солун. За разлика от него, един друг „македонец“ – световния бас Борис Христов, който също е имал неприятности с ДС, винаги е казвал, че е българин.

Ако българските медии реално търсеха известни творци, родени в България от световна величина, първият от тях е Жул Паскен, роден във Видин,. познат като „Ел Булгаро“! Част е от групата на „експресионистите“, чиято база е квартала Монпарнас. Нейни членове са Пикасо, Шагал, Сутин и Модилиани. Запознах се с негов племенник, който ме заведе до гроба му, в съседство на гроба на Мина, злополучната любов на Яворов.

За първи път чух за американският „авангардист“ Кристо, след като опакова „Понт Ньов“ в Париж. На петдесетина метра от моста се намираше ресторанта „Vilage Bulgare“ (Българското село). Собственикът му беше бай Даченко, сърдечен и гостоприемен българин, бивш циркаджия. Спечелил пари от турнета по целия свят, той ги беше вложил в ресторанта. Там се събираше скромната българска Диаспора. Вятърът разнасяше миризмата на кебапчета до брега на Сена и съответно по моста, който Кристо опаковаше. Артистичното поприще на твореца явно бе изтрило от нюха му миризмата на кебапчета и той никога не дойде при нас.
Според биографите Кристо е от репресирано семейство и съответно е потърпевш от комунистическата система. През 1952 година, още по времето на Сталин, нашият талантлив младеж започва висшето си образование в Художествената академия „Николай Павлович“.

Тук е първата загадка. Има и други. По това време, всеки български гражданин имаше „характеристика“, която елиминираше от висшите учебни заведения децата с буржоазен произход. Христо Явашев вероятно се е възползвал от специална „квота за синове на репресирани“, за която не съм чувал. Биографите също наблягат на „бягството“ от Комунизма, който е задушавал творческото му въображение. Христо не е бягал, а е заминал за Прага и след това са го закарали с кола да Виена, когато още не се стреляше по бегълците. Има някаква легенда, че се е скрил подобно на Ленин в пломбиран вагон. Допълнителна загадка е участието му в изложба в София през 1986 година, посветена на Българите от чужбина, на която той самият от предпазливост не присъства. Какво търси нашият американо-френски творец, с променено име, на изложба в Комунистическата столица – София, от която е избягал?.

Считам, че изброих достатъчно подробности, които обясняват безразличието ми към „репресираният“ творец, избягал от Комунизма.

Има обаче и една друга подробност. Тя е хвалебствените коментари към творчеството на Христо Явашев от родните журналисти – творецът прославил България посмъртно с опаковката на „Триумфалната арка“ в Париж. Подобно на опаковката на Райхстага в Берлин, противопоставила Вили Брант на Хелмут Кол, тази във френската столица също повдигна огромен скандал на различни нива. Привърженици на „Мимолетното изкуство“, защитиха опаковката, а противниците я обвиниха в безпрецедентно разхищение. Възхищение срещу възмущение се спречкаха здраво. Междувременно Съюзът на художниците беше заявил, че не призна Кристо за художник. Този на архитектите зае същата позиция. Десетки статии го окачествиха за предприемач – манипулатор. Триумфалната арка бе пакетирана с 24000кв.м. полипропилен от 95 алпиниста. Цената на мимолетната творба възлезе на 14 милиона евра. „Безумие и разхищение“ бе най-често чувания коментар на минувачите, които пресичаха площада „Етоал“.

Разрешението за скандалната реализация бе дадено от кметицата на френската столица – Ан Хидалго. Само след месеци, тя се явяваше на избори за президент на Франция, като кандидат на Социалистическата партия. Освен това не беше кметството което плащаше, а фондацията на Кристо. Лоша реклама по принцип няма, още повече ако сметката плаща друг. За нещастие обаче избирателите не ѝ простиха подигравката с гроба на „Незнайния воин“. В края на краищата, за нея гласуваха само 2,5% френски избиратели.

Най-добрият български художник в Париж – Лъчезар Ошавков, сподели с мен съветът даден му от Явашев. „Трябва да измислиш някаква щуротия, защото ако разчиташ на четка и палитра, рискуваш да умреш от глад!“


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макето

    70 17 Отговор
    С лицето на България: Борисов, Пеевски, Денков, Нинова, Костов, Каракачанов, Петков, Лена, Кокорчо… започна да ми се повръща… как да се олицетворяващ с тях? Много правилно.

    Коментиран от #2, #12

  • 2 ХАХАХА

    81 16 Отговор

    До коментар #1 от "Макето":

    Нито изброените от теб,нито горните посочени от Чекове са българи и не знам да са лицето на България! За такива като изброените в статията много преди да са се пръкнали Добри Войников е създал "Криворазбрата цивилизация " ,която показва еснафщината на всички изброени и липсата на родолюбие,а за такива хора българите имат прекрасна дума "безродници"

    Коментиран от #5

  • 3 Руко

    23 7 Отговор
    Македония има нобелов лауреат, само България няма, македонецът Игор Томески е двукратен носител на Нобелова награда за драма, лидерство и визия за 2015 и 2016 г., за работата си в областта на киното и театъра.
  • 4 !!!?

    23 31 Отговор
    Поздрави на Чеков от бай Тошо: Тази година завод за полупроводници, а догодина завод за цели проводници !!!?

    Коментиран от #34

  • 5 Макето

    61 10 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Кои българи човече? Това народ ли е? Стадо! Наблъскали са се по министерства, държавна администрация, общини, полиция, пожарна… вземат някой мизерен разчет и отидат на море в Гърция. Това е смисълът на живота им. Дори това, което споменаваш не са го гледали, да не говорим, да го прочетат. Важно е децата им да са студенти и да заемат поредната “службица”.

    Коментиран от #30

  • 6 Няма Българи

    67 15 Отговор
    Не говорещи български
    Те не са Българи
  • 7 Г-н ФК ФК

    51 13 Отговор
    Че какви "Българи" са това?
  • 8 стоян георгиев

    21 18 Отговор
    Отношението на успелите българи към соцносталгиците е същото като на соцносталгиците към успелите българи.дамо прочетете кво пишат повечето хейтъри за всеки българин успял в чужбина.после.що няма български квартали в европа и що успелите нещат да говорят с тия дето ги псуват? Айде отговорете си сами!

    Коментиран от #59

  • 9 Румен Решетников

    32 22 Отговор
    Чеков, я обясни какво си търсил в упадъчен капиталистически Париж по времето на най-справедливия строй? И как така са ти дали паспорт и виза службите на народната република? М?

    Коментиран от #16, #65

  • 10 Пайчина

    44 19 Отговор
    Щом е отказвал да говори български ... да си ивеее фичката пайчина.
  • 11 Факт

    60 17 Отговор
    Този...Христо Явашев.Безродна измет,която демонстративно,десетки години не говори български.На него нашенските продажни институции дълги години целуваха(кой знае защо),задните части.
  • 12 2468

    36 9 Отговор

    До коментар #1 от "Макето":

    Ами защо се олицитворявсш с тях? Отвътре ли ти идва? Тези не са България, а са същества, които само смучат от България. И аз винаги съм се дразниш на такива хора, особено на Христо Явашев. Чел бях, че нарочно не говорел български, иначе добре се справял. А брат му, беше друго нещо!
  • 13 !!!?

    27 50 Отговор
    По-добре велики българи които не говорят български, отколкото мижитурки които говорят български, а раболипничат пред кремълските си господари !!!?

  • 14 14841

    13 13 Отговор
    Вие трябва да сте над 70 и кусур години, да си очевидец, как ДС ги газеше, убиваше, те знаят как, за да коментирате. Решат ли за нула време яи ликвидирахте реститутки, кулаци, но някои станаха тяхни сътрудници и не ги пипаха, а ги издигаха. Те бяха много съвестни хора реститутките и пеащаните след 1960 по Белене. Хранеха бедните на децата им пеиятели, но мразеха селяните за жених не им разрешаваха да се омъжват за селяни, някои се омъжиха, започна да ги бие, от хойкащите мъже и го изгониха от дома им, отгледаха си детето само. Много са случаите и не им даваха да упражняват, за което са учили, съдии, пронурори, абсурд, счетоводители абсурд, много мъка беше с милицията, разни следоватвли женкари. Обиждаха ги, изселваха ги, жив свидетел следва да си бил врата до врата, за да коментирате. Не винаги историята е това, което е описано за преживяното от тях самите. Те и днес комунистите някои милиционери са същите, простаци, обождащи, невинни хора. Мъката си е било по тях реститутки, кулаци, деца на убит баща офицер на Цар Борис. Каква вина имат децата им. Ходела е кака Д с лекар и като разбрал за потеклото й се отказал и навсякъде бе уволнявана и един ден реших да дам телефона в друг град, в който живея, за да не стои у дома, намери я и казвала на майка си, от тоя няма да мога да се отърва. Но защо трябваше да бъде тая диктатура. Обидно за много красиви умни интелигентни млади момичета пострадаха и от двата режима на бкп дс. Те са по вестници, навсякъде тедебне б

    Коментиран от #40, #48

  • 15 Уточнение

    55 12 Отговор
    Кристо не само че не говореше български,ами не се и смяташе за такъв. Аз също не го броя за българин.

    Коментиран от #18

  • 16 Марко

    17 7 Отговор

    До коментар #9 от "Румен Решетников":

    Вероятно не знаете, но Чеков е от репресирано семейство на врагове на народа, вероятно вашият дядо е стрелял по родителите му, народни изедници. Поради което на млади години бяга в проклетия запад......Такива работи!

    Коментиран от #21

  • 17 Просто човек

    12 19 Отговор
    Отново думата на тази путинска марионетка да си излее балканските комплекси...Фейк.бг, П.о.з.о р сте!
  • 18 !!!?

    20 17 Отговор

    До коментар #15 от "Уточнение":

    Ромите говорят български, не не ги броите за българи, арменците говорят български, но не ги смятате за българи, по времето на "диктатура на пролетарита" комунистите избиха 35 000 българи, които не смятаха за българи щом не искат съветския окупатор в държавата си, същите тези комунисти и собствения си "вожд" анатемосаха...е остана само Чеков !!!?

    Коментиран от #19, #26

  • 19 По-добре Те

    15 6 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    отколкото разни бездарни кристовци
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Румен Решетников

    16 6 Отговор

    До коментар #16 от "Марко":

    Точно хора с такъв профил бяха любими на ДС!
    Секретен сътрудник, изпратен в обкръжението на емиграцията в чужбина. Игнат Канев, Жорж Ганчев бяха все такива! А дядо ми не обичаше комунистите, за разлика от вашия!

    Коментиран от #25, #31

  • 22 Ицо опъковчика,Дори сега

    16 2 Отговор
    мълцина го знаят
  • 23 Уса

    14 5 Отговор
    Такива хора има навсякъде по света не се считат за българи и следователно не са българи.Понякога казват,че са българи на чужденците,за да търсят прошка,че са се самозабравили или просто да видят изражението по лицата на останалите,но това е много рядко и бързо се забравя,защото трудно се приема.С такива хора не контактувам и цялата им известност си остава на тяхното място.Повечето българи в чужбина обичат България и говорят на български учат и децата си на български.Срамното е,че се пръснахме по чужбините и оставихме родината в ръцете на престъпниците.Когато България се оправи тези българи небългари ще са първа писта по медиите и дано никой не им разбира езика на който говорят
  • 24 Добромир

    19 0 Отговор
    Елиас Канети роден в Русе има Нобелова награда!
  • 25 Марко

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "Румен Решетников":

    Обявяването на един дисидент отпреди 89-а за агент на ДС е любимата стратегия на ДС-Маслените хора, когато им се налага да оцапат някой, като Чеков. Кой от роднините Ви работеше за ДС, другарю?

    Коментиран от #27, #67, #68

  • 26 Бай той Толстой

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "!!!?":

    Бегай, бегай -шуши.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БеГемот

    4 4 Отговор
    Ми срам ги е бе!И меня ма и срам от вас!
  • 29 Макробиолог

    19 4 Отговор
    Всеки има право на мнение,а моето скромно при това е,че творци като Явашев, независимо дали се броят за българи,извънземни или други,са мошеници използващи снобската комплексарщина ширеща се ол оува дъ уърлд.
  • 30 ХАХАХА

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Макето":

    Отново задочен спор с един смятащ се за маке и друг отричайки макето в себе си и наричайки се българин. Не плюй по българите ,навсякъде хората гледат на хляба мекото и на работата лекото. Ако не беше така нямаше да има колонии ,които са престанали да бъдат такива преди има няма 60,70 години ,а за робите във ФАЩ само преди 50 ,60 години е премахнато . Да не мислиш,че "циливилизования "свят е работил ? Ако не са същите мързеливци как си обясняваш ,че няма кой да им обере ягодите и това е една от чистите работи ,за друго няма смисъл да говоря.
  • 31 Знаещ

    15 4 Отговор

    До коментар #21 от "Румен Решетников":

    По кротко с плюенето! Игнат Канев - сътрудник на службите??? Човекът който дари десетки милиони с които се построиха Канев център - представителен комплекс към Русенски университет с универсална зала с 900 места, зали за изложби и представителни срещи, супермодерно оборудване на медицински комплекс Канев, където се обучават медицински кадри от университета, читалищна сграда в родното му село и много други. Посочи един правоверните евроатлантици който да е дарил една стотна от това, което което канев е дарил на родината си. Даряват, ама български активи на чужди дърави.
  • 32 Тома

    22 0 Отговор
    Да ама имаме българи номерирани в списъка магнитски за пране на пари и които могат да крадат с г.за си
  • 33 !!!?

    16 16 Отговор
    В досието на ДС за Кристо пише: "Няма да бъде завеждано съдебно дело, защото не притежава никакви материални ценности в страната" ! Значи, първо комунистическият режим е национализирал цялото му имущество след което го е обявил за "невъзвращенец" защото е излязъл в чужбина без благословията на ченгетата от ДС и сега някой си Чеков с "особено мнение", го обявява за "небългарин", не защото не знае български, а защото не желаел да говори български със съветските лакей !!! Светът си е казал мнението за Кристо, но мразещите го ще си останат нищожества !!!?

    Коментиран от #37

  • 34 факуса

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    поне направи заводи а сегашните ги затвориха да не пречат на великите, а те благосклонно н и направиха халета да шием тапицерии да врзваме жици и опаковки

    Коментиран от #36

  • 35 Марко

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Дисидент!":

    Благодаря, другарю ДС-дент!
  • 36 !!!?

    10 3 Отговор

    До коментар #34 от "факуса":

    ..."направи заводи"... като национализирал фабриките, имотите и добитъка на "кулаците" !!!?
  • 37 Бля,бля

    14 7 Отговор

    До коментар #33 от "!!!?":

    Затова брат му беше завършил ВИТИЗ и стана заслужил артист! Явно така комуниститефса преследвали невъзвръщенците ,плюещи България, за Карадочевата да споменавам ли ,че още на 18 години е започнала да се изявява по баровете в София?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 плюс минус

    1 8 Отговор
    Какво е това отвратително нещо, да имаш две гражданства?
    Какво означава това, към коя Родина - Майка си?

    Коментиран от #44

  • 40 Ламбо

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "14841":

    Анонимнико научи се да пишеш на български .
  • 41 За мен

    8 1 Отговор
    Силви Вартан е по известна като жената на Джони Холидей.
  • 42 Яяяяя

    13 1 Отговор
    Това че си роден в България или говориш български, не те прави автоматично българин
  • 43 Турчин

    20 2 Отговор
    Ами аз не съм българин но говоря на български. Чета български сайтове и книги. По същия начин чета и турски. Понякога дори мисля или си говоря сам на български. Това да знаеш езика на един народ според мен автоматично те превръща в частица от него. Така че аз съм повече българин от горе изброените.

    Коментиран от #46, #51, #62

  • 44 !!!?

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "плюс минус":

    Като питаш за гражданство, защо смесваш Родина !? Чичо Google е с много гражданства, но Родината му е една и помага на невежите !!!?
  • 45 Чеков

    9 6 Отговор
    е руска подлога внедрен във Франция от КГБ.
  • 46 Съгласен

    8 5 Отговор

    До коментар #43 от "Турчин":

    Точно така. Но този дето пише, Чеков е руски агент.
  • 47 франклойд

    8 1 Отговор
    Браво, Браво, Браво за статията! Благодаря на Факти и автора и! Отрезвявайте и възпитавайте татуираните българи с лика на Ботев и Левски с подобни слова. Въпреки, че едва ли подобни идиоти четат нещо, освен нещата във Фк.
  • 48 Роза

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "14841":

    Изреченията ти са граматически неправилни и несвързани.Не се разбира какво искаш да кажеш!Съжалявам,не се обиждай,но целия ти коментар е "манджа с грозде"!

    Коментиран от #50

  • 49 9988

    3 1 Отговор
    Те хората така си мислят и ,че американецът Джон Атанасов бил българин...

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 безпартиен

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Турчин":

    Най-точният коментар за което БЛАГОДАРЯ!
  • 52 БгТопИдиот🇧🇬

    5 2 Отговор
    Кфо го рекламирате този българомразец-опаковчик ?!?!?
  • 53 Бай Дън

    1 1 Отговор
    Значи не са българи
  • 54 факт

    3 5 Отговор

    До коментар #49 от "9988":

    Направил е повече за България от някои "българи".
  • 55 Кви шматки

    5 5 Отговор
    В нормалните държави всички знаят английски. Даже цяла Африка говори или английски или френски. Ние искаме цял свят да учи български 😆
  • 56 Анджо

    4 2 Отговор
    Тоя го намразих при едно интервю , и въобще не го гледах повече. Просто злобен боклук.
  • 57 Маринов

    2 0 Отговор
    Отдавна на една аерогара се случайно разговорихме с този непознат ми господин Христо Явашев.
    Това което бързо успя да ми каже бе че ужасно мрази България и Българите!
    На въпроса ми че съм Българин и не разбирам защо толкова силно ме мрази, Господина ми отговори категорично че пък не ме мразел!
    Доста странен разговор имахме,
    но все пак се разделихме като Сънародници!

    НО разговора ни бе САМО на Български!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 задочни репортажи до Деси

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Първо сподели през твоите очи , как виждаш понятието "успял българин " в чужбина ? Изключвам имена , като Стоичков , Бербатов , българските "офицери " на контрабандни канали по Испания , или от типа Брендо. някой друг оперен певец (А) . Или някой чиито баща номенклатура е откраднал милиони и милиарди в България , инвестира в къщи , или камиони в Америка. Под "успял " се има и предвид - известен и споменаван в СМО . Не толкова колкото Илон Мъск , но все пак ?
  • 60 непредубеден

    2 1 Отговор
    Какво иска да ни каже гн. Чеков - завоалирано. Тоест четящите сами да достигнат до правилните изводи , посредством логическото мислене. Тоест гн. Христо е вероятно да е бил разработен от службите . Вербован и пратен зад граница с някаква мисия . След което , или приключва с филма , и не желае да бъде свързван с България . А може да е бил разкрит и вербован от други служби , които трябва да покажат на коренното подлежащо на асимилация население , как се успява чудесно зад граничната бразда , и тази гранична бразда трябва да се премахне . За целта му позволяват да прави тъпи халтурни проекти , които слава Богу са временни , и не нанасят щети на истинската стойностна архитектура. Но е показван под светлините на прожекторите , като успял човек за запад. Достатъчно е за един човек да погледне купола на Свети Петър в Рим , и чаршафите на Кристо .
  • 61 НЕуважами продажни мисирки

    5 1 Отговор
    най-известните българи се казват Христо Ботев и Васил Левски и те са си говорели много добре български !!! тези боклуци които описвате за велики българи могат само да ни накрат да се срамуваме от тях така както се срамуваме от вас че ви има толкова продажни и бездрарни за два цента сте готови да продадете и душата си!!!
  • 62 не се обиждай

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Турчин":

    но ти не си и турчин ! ти си български мюсюлманин … мой приятели определящи се за турци след визитата си в турция за първи път казаха ние тук нямаме общо с турците там !
  • 63 В един от

    1 1 Отговор
    речниците по изкуство присъства, като български художник. За мен е необичаен и опаковките на градската действителност и на природните забележителности притежават известни естетически достойнства (особено начина, по който се преплитат цветовете на художника и тези на Твореца). В това да промениш средата, а после да си прибереш изразните средства има непретенциозност, която намирам за симпатична.
    Тръгнали да се оплакват французите, че им разнообразил урбан средата и привлякъл туристи.
  • 64 Йтн

    5 0 Отговор
    Брат му, Анани Явашев, беше заслужил артист. Как става, ако брат ти е избягал? Тоя е бил някакъв шпионин.
  • 65 Божидар Чеков

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Румен Решетников":

    Добре дошъл Румене в биографията ми! Тя е достъпна за всеки четящ български език.

  • 66 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Големия " българин"- Кристо! ..Трябва да измислиш някаква щуротия( която да представяш за нео модерн- шик- мик тра лала) .Нещо което той постигна великолепно.Спмням си един безкраен плаж в Япония.И нашия набучил два вида цветни чадъри( плажни) в дълги редици. И тълпи от мазохисти- интелектуалци вървят и снимат.Снимат,ахкат и охкат от " възхищение" .Или онази жива подигравка с стотици петролни варели, боядисани в различни цветове,наредени точно като се нареждат във всеки склад - ГСМ за гориво.И пак цъкане,охкане и щракане с фотоапарати.Но най ме изкефи, километричните пътеки от наредени талпи върху пясъка .Във вид пътека до селски нужник,но в причудливи форми и посока.За тази пътека беше прибрал над 25 милки зелено.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Българин

    0 0 Отговор
    А се ядосваме, когато ромите и турците говорят на майчиния си език !!!
  • 70 Аспарух

    1 0 Отговор
    Аз съм роднина с един от споменатите! Но от средство за сигурност няма да го назова! Има нещо вярно за написаното- но няма да взема страна откъм автора ,
    нито към известните българи/щото те са дали все пак много за България/ ! Винаги има плюене спрямо тях- но не винаги има признателност към тях !!! Ето я кулминационната точка!!! И питам вас- кога ще бъдем задружни и единни да съществуваме и бъдем наистина българи!!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.