Last news in Fakti

22 Юни, 2020 05:41 15 977 107

Не е лесно да се обясни „изненадата“ от 22 юни 1941 г.

  • хитлер-
  • ссср-
  • 22 юни

Сталин към Меркулов: Вашият "източник" от щаба на германската авиация да си е.е майката

Не е лесно да се обясни „изненадата“ от 22 юни 1941 г. - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 22 юни 1941 г. изминаха точно 79 години, но ключовите въпроси, свързани с тази дата както и преди остават без отговор. По-точно не са известни причините за странното развитие на събитията в първия ден на съветско-германската война. Не е ясно докрай и това защо въпреки юнската катастрофа, когато успехът на Вермахта превъзхожда неговите собствени очаквания, Съветският съюз не само е можел да не претърпи поражение в 1941 г., но е и можел да обърне хода на историята на 180 градуса. 

Това че нападението на 22 юни е било внезапно, е едно от малкото достоверни неща, известни за тази дата. Даже директива N 1, приета в 21 ч. на 21 юни 1941 г., говори, че никой не е очаквал сериозно нападението. Фразата „в утрото на 21 юни 1941 г. да се разгърне по полевите летища цялата авиация, в това число и военната“ трудно се произнася в условията на подготовка за надигащ се конфликт. Под директивата са се подписали военни, които несъмнено са знаели, че съветската авиация (нито личният състав, нито материалната част), не е готова за нощни полети. За това говори и друга точка от директивата: „войниците да са разположени разсредоточено и замаскирано“. Невъзможно е да се готвиш за отразяване на мащабен внезапен удар и да държиш войската разпръсната. Първо трябва войската да се съсредоточи по направленията на очакваните главни удари.

Че директивата е правена набързо, показват думите: „през нощта на 22 юни 1941 г. тайно да се заемат огневите точки на укрепените райони по държавната граница“. Често това е било неизпълнимо – нощен марш от местата, където са се намирали частите на РККА, в редица случаи е бил твърде продължителен. Повече от всичко създателите на директивата са очаквали само авиационни и артилерийски удари. В такъв случай маскировката и разсредоточаването е оптималният вариант. И така, на 21 юни вечерта не са очаквали мащабно нахлуване, макар че на пръв поглед това е изглеждало невъзможно.

Не е лесно да се обясни изненадата на събитията на 22 юни. През 1940 г. не се публикуват никакви документи от съветската страна и можеше да се разказва, че цялата вина е на коварния Хитлер. На ХХ конгрес на КПСС е разкрита публичната тайна: СССР е имал разузнаване, което е предупреждавало за коварството на врага. За да се обясни внезапността е било решено да се припише всичко на Сталин. При Брежнев историците частично го реабилитират като се позовават на противоречивостта на данните от разузнаването. При това се премълчава, че датата на нападението се променя до и след 22 юни, и това никого не е учудвало.

През 90-те години историографията прави още един кръг на това поле. Първо възниква версията, че стремежът да се прехвърли всичко на противоречивите разузнавателни данни е обичайното прехвърляне на вината върху командния състав. Започвайки от 1999 г. тенденцията бавно се сменя на „новобрежневска“. „Сведенията за направленията за настъпление на Вермахта са били твърде непоследователни“, пише един от най-добрите военни историци Михаил Мельтюхов.

През юни 1941 г. съветското разузнаване предполага, че на границата със СССР немците са имали 122 дивизии, което е съответствало на истината (на 21 юни те са били 123). Но да се направят от тези точни цифри правилно изводи, е било невъзможно. В действителност немските въоръжени сили са имали общо 206 дивизии, от които 123 са прехвърлени на границата. Затова като е знаела реалния брой на немските дивизии, съветската страна е очаквала те да бъдат два пъти повече и е считала, че те не са готови за удар.

Заради засекретените архиви на спецслужбите е трудно да се установят причините за такава странна систематична грешка. Никой в СССР не е могъл да предположи, че немците, спечелили големи победи, ще разгърнат незначителна военни сили и през цялото време ще рискуват поражение.

Може да се сгреши с общия брой на дивизиите, но има много други косвени индикатори, които никога не подвеждат. Ако чуждестранна армия се готви за нападение, нейното посолство винаги е в курса на нещата. Още на 11 юни НКГБ съобщава, че посолството на Германия в Москва се готви за евакуация, а в „мазето на посолството се изгарят архивни документи“. На 16 юни съветските подслушвателни устройства фиксират думи на германския посланик за нападение над СССР в близките дни. Руският историк Мельтюхов предполага, че от този момент съветското ръководство е знаело за нападението. Също така в сборник документи на НКГБ се говори за масово отпътуване от 10 юни 1941 г. на сътрудници на посолствата от Оста. Направо казано, в историята има малко примери за такава суета в дипломатическо представителство, която да се окаже лъжлива тревога.

На 17 юни Сталин псувайки е изразил съмненията си за истинността на донесенията, в които като първа точка е стояло следното: „Всички военни мероприятия на Германия по подготовката за въоръжено настъпление срещу СССР са напълно завършени и удар може да се очаква всеки момент“. Резолюцията, която слага главата на съветската държава звучи така: „До другаря Меркулов. Вашият "източник" от щаба на германската авиация да си е.е майката. Това не е "източник", а дезинформатор. Й. Сталин".

За да закрие окончателно въпросът за внезапността, си струва да се напомни как на 21 юни 1941 г. Иван Бунин, живеещ във Франция, просто като е прочел съботните вестници, е записал в дневника си следното: „Навсякъде тревога. Германия иска да нападне Русия? Финландия евакуира жените и децата от градовете. ...Фронтът срещу Русия е от Мурманск до Черно море? Купихме в града швейцарски вестници: отношенията между Германия и Русия навлязоха в особено остра фаза“.

И все пак има обяснение за „невъзможната внезапност“. Причината са две синхронни грешки на Хитлер и Сталин. Последният е предполагал, че Хитлер не може да го нападне, защото това би противоречало на елементарната логика. Към пролетта на 1941 г. не е решила проблема Англия и не е имала флот, за да се разправи с нея в близко бъдеще. Нападение над СССР би създало ситуация, в която Великобритания би открила втори фронт. Към това трябва да се прибави факта, че до 22 юни СССР е играл важна роля за осигуряването на Германия с материали за война. В първата половина на 1941 г. през СССР минават 72% от немския внос. Удар по Москва от една страна ще постави Хитлер в менгемето на блокада, а от друга, под дамоклевия меч на втория фронт. И въпреки това Сталин нещо не е взел предвид. Фюрерът, вземайки решение за нападение над СССР, не е знаел това, което Сталин е знаел. Затова Хитлер не е предполагал, че СССР е най-силната сухопътна държава в света. Той е изхождал от разпространената на Запад представа, че заради недостатъците на нейния режим, комунистическа Русия е извънредно слаба. Затова Хитлер е предполагал, че войната със СССР ще трае седмици, през които британците не могат да повлияят на ситуацията. Затова неговият план е бил напълно строен и логичен, но в основата си неверен.

Именно в първите седмици след нападението се е разиграла и известната грозна сцена, когато Жуков заради саркастични забележки е изритан от Сталин и Берия от сградата на Народния комисариат по отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai nudals

    69 13 Отговор
    Ефрейтор,Шикелгрубер допуска своята съдбовна,грешка на 22 .06.41г.

    Коментиран от #13, #38, #51

  • 2 Bai nudals

    44 35 Отговор
    Също така,трябва да се отдаде заслуженото на германската армия.Която 6г.воюва буквално с целият свят.

    Коментиран от #5, #11

  • 3 123

    55 42 Отговор
    Русия е имала 210 дивизии изнесени напред през 22 Юни 1941 на западната си гранница с Германия.Тези 210 дивизии и хиляди самолети и танкове на Червената армия са подготвяни за нападение на Германия очакваната дата за нападение на Германия е 10 юли 1941г. За това са и пленени 3 милиона руски войници в първите седмици на войната.

    Коментиран от #6, #16, #43

  • 4 Сандо

    56 16 Отговор
    Повърхностна статия,няма никаква познавателна стойност.
  • 5 Гост

    101 39 Отговор

    До коментар #2 от "Bai nudals":

    Да бе, воюва с "целия свят" германската армия, но ползва ресурсите на цяла окупирана Европа, вкл. войски от Румъния, Финландия, Унгария, Италия, Хърватия и паравоенни формирования от цяла Европа! На практика СССР воюва с цяла Европа и печели! Така че спри да пишеш глупости!

    Коментиран от #7, #18, #20, #41

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Bai nudals

    13 12 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    И не се прави на интересен,писал съм че трябва да и се отдаде дължимото,ясно.

    Коментиран от #10

  • 9 Не преценили отвагата

    41 8 Отговор
    Още след разгрома на Полша през 1939г. и особено след разгрома на Франция през 1940г. Сталин знае,че е закъснял фатално в подготовката за война с Германия. По това време СССР,под влияние на уж опита от гражданската война в Испания си е разтурил механизираните и танковите корпуси,а чистката на троцкистите в Червената армия въобще не е завършила. РККА по това не е армия с военна йерархия,няма военни звания,командирите не са единоначалници,а има военни съвети и политкомисарите имат права да отминят решенията им. Сталин е искал да отложи войната поне до 1943г. и затова по никакъв начин не е давал да се дразни Германия. Сталин отчаяно е искал да отложи войната.Абверът е фиксирал всички тия недостатъци на РККА и Хитлер знае текущите слабости на СССР,ноооо...знае,че и за него времето изтича и отлага ли СССР ще става по-силен,а не по-слаб. Абверът е направил точна снимка на военния потенциал на СССР,но по никакъв начин не е могъл да предвиди патриотизма на руснаците. Руснаците имат една дума "отвага" - трудно е да се преведе еднозначно на български,но при човек с качествата на тоя турмин всички удря в земята японските камикадзета и всички по-късни религиозни фанатици. По същество предвоенната Червена армия е унищожена през 1941-1942г. Това което се бие с немците при Сталинград вече е съвсем нова армия формирана и действаща по военни,а не по идеологически стандарти.
  • 10 7786

    40 13 Отговор

    До коментар #8 от "Bai nudals":

    Общо на Източния фронт: хървати, румънци, унгарци, финландци, австрийци, дори словенци и има и от скандинавските държави са участвали почти милион. Така, че да, СССР воюва с цяла Европа. Цяла Франция пада за 2 седмици, а дом на Павлов в Сталиград за толкова е превзет 1 етаж.

    Коментиран от #27

  • 11 Сандо

    25 11 Отговор

    До коментар #2 от "Bai nudals":

    А кой я бие по задника да воюва с целия свят?И да ти се строят повече от 100 дивизииот цяла Европа?И икономиката на цяла Европа да работи за немската армия?Как ти се струва всичко това?А още колко има.Спри да пишеш простотии.
  • 12 123

    16 9 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Швеция има достъп до вътрешниte германски комуникации чрез разбиване на криптоkoda използвана в крипто машината Siemens_and_Halske_T52, известна също като Geheimschreiber, и информира Сталин за предстоящото нашествие дълго преди 22 юни, без да му казват кой е източника на информацията.2 680 000 руски войника от 5 500 000 са на позиции на гранницата с Германия на 21 юли 1941, между 13 май и 22 юни СССР разполага 5 армии на (16/19/20/21/22 армии) на гранницата с Германия.При последното разглеждане за прогнозата за война и план за превантивен удар на Червената армия срещу Германия направена от Ставка в средата на май 1941 съдържа ,че Германия има до 240 дивизии годни за война.През Май 1941 Ричард Зорге дава на Съветското ръководство 22 юни за начало на войната срещу СССР. Нищо неочакванно не е имало.

    Коментиран от #14

  • 13 100

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Bai nudals":

    Допуска още по-голяма грешка през декември 41-а, като обявява война на щатите.
  • 14 100

    22 0 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    Сталин получава много сигнали за готвеното нападение. Както от свои агенти, така и от други държави, примерно Англия, но не вярва на информацията. Пословичната му параноя му изиграва лоша шега. Също мисли, че англичаните искат да го вкарат във война с Германия. А и немците са имали 2-3 хиляди танка към този момент, което е карало доста руски военни да си мислят, че Германия няма сили да нападне СССР, предвид това, че съюза има 10 пъти повече танкове.
  • 15 Behemoth

    27 16 Отговор
    Всъщност и двамата са се подготвяли за нападение просто германците първи са се подготвили...цялата руска армия е съсредоточена за атака а не за отбрана и за това са пометени първите ешалони...това са два хищника без илюзии ..
  • 16 историк

    13 6 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Всъщност датата най-вероятно е била 05.07,а не 10.07 и само изнесените дивизии с пълно бойно сражение са били над 210,а е бил сформиран и втори ешалон,а в подготовка е бил и третия.Ако малоумния фюрер не е нападнал,Сталин за няколко месеца е щял да стигне до френския бряг.За другото си прав.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Колев

    18 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Големи съюзници има Германия срещу Москва, но пропускаш втората по големина сила на източния фронт срещу СССР. Това са граждани на самия Съветски съюз , не само армията на ген.Власов. Почти 1,5 млн съветски граждани се сражават срещу Сталин и болшевизма.
  • 21 Да те светна

    9 7 Отговор
    Не е нужно кой знае какво разузнаване за да реагираш на струпването на Немски войски до западната ти граница. На практика Руснаците със своето бездействие убиха 20 млн. от своите граждани. А по всичко личи, че са били подготвени във военно отношение да предотвратят войната на своя територия.
  • 22 Наистина реална

    10 12 Отговор
    Брътвежите на Виктор Суворов и тем подобните му пишман историци са смешни. Да, СССР се е готвел за война с Германия,но не и за непосредствена агресия. Тук е тънкият момент с ,който се спекулира. Строели са се военни заводи,разработвали са се и са се произвеждали нови оръжия,армията се е реформирала,но към 22.06.1941г. СССР не е готов за войната. Германия технологично е доста по-напред,моторизацията и е далеч по-напред,армията и е добила опит във воденето на "блицкриг". През 1941г. всяка немска бронирана кола и танк има радиостанция,докато при руснаците радостанция има само машината на комардира на батальона. До края на войната немската оптика си остава по-добра от руската,а МG - 42 си остава най-добрата лека картечница за цялата война. През май-юни 1940г. след рухването на Франция,Сталин е в пълен потрес и една седмица само псува французите. Парадоксалното е,че Фрунзе и Триандафилов измислят на теория и първи на учения пред военните аташета показват модела за "дълбоката операция" - масирано използване на танковете,удари с авиация и стоварване на въздушни десанти в тила. През 1941г. Фрунзе вече е починал,а Триандофилов е загинал в съмнителна авиационна катастрофа. Немците гледат и се учат. По това време,няколко години преди идването на Хитлер на власт,немски танкисти се обучават в танковия център в Кама,а Гудериан в качеството му на инспектор по танковите войски е идвал на инспекция в съветския център да провери обучението на немските курсисти. Немците

    Коментиран от #60

  • 23 Колос на глинени крака

    14 3 Отговор
    Нeмцитe ce учaт и твoрчecки рaзвивaт тeoриятa зa "дълбoкaтa oпeрaция" в "блицкриг". Cъвeтитe oбрaтнoтo - дeгрaдирaт oт пocтигнaтoтo. Пoд влияниeтo нa трoцкиcти-интeрбригaдиcти взeмaт,чe рaзфoрмирoвaт тaнкoвитe и мeхaнизирaнитe cи кoрпуcи и гo придaвaт пoбaтaльoннo нa мoтocтрeлкoвитe дивизии зa нeпocрeдcтвeнa пoдръжкa. Интeрбригaдиcтитe кaзaли,чe oт oпитa oт Иcпaния изпoлзвaнeтo нa тaнкoвeтe в мaca e нeвъзмoжнo и нeцeлecъoбрaднo - въoбщe нe oтчитaт,чe в Иcпaния рeлeфът e прeceчeн ,a в CCCР e рaвнинeн. Aмa нe мoжeлo тaнoвe дa ce изпoлзвaт в гoри,блaтa! Aми нeмцитe прocтo ги зaoбикaлят. Чeрвeнaтa aрмия e твoрeниe нa Трoцки и към 1941г. трoцкиcткoтo влияниe дaлeч нe e ликвидирaнo въпрeки чиcткитe нa Cтaлин. Интeрecнo зaщo нa eдни нaпрaвлeния Чeрвeнaтa aрмия ce биe упoритo,a нa други фрoнтът прocтo ce рaзпaдa кaтo кaртoнeнa кулa,чecтo дoри бeз дa e aтaкувaн.Дo дeкeмври 1941г. дoвoeннaтa Чeрвeнa aрмия e рaзгрoмeнa,изключaя вoйcкитe в Дaлeчния изтoк - мeжду 3,5 и 4 милиoнa пoпaдaт в плeн,oт кoитo 1 милиoн прeминaвaт нa cтaнaтa нa нeмцитe,тa дa ce cтигнe дo нaчaлoтo нa 1942г. кoгaтo 2-рa удaрнa aрмия нa гeн. Влacoв прeминaвa цялaтa нa cтрaнaтa нa нeмцитe. Плeнницитe ca oгрoмeн лoгиcтичeн удaр върху нeмцитe - тa тo цялaтa дeйcтвaщa тoгaвa нeмcкa aрмия в CCCР e c пo-мaлкa чиcлeнocт. Трoцкиcткaтa Чeрвeнa aрмия прeз 1941г. нaиcтинa e билa "кoлoc нa глинeни крaкa" и тaзи oцeнкa нa Aбвeрa нaиcтинaнa e билa рeaлнa.

    Коментиран от #24

  • 24 Наблюдател

    9 11 Отговор

    До коментар #23 от "Колос на глинени крака":

    А как да се обясни последвалоте съвземане и преминаване в контранастъпление и то в такива кратки срокове и при наличието на такива загуби ?
    Според мен Суворов е прав. Руснаците за се готвили за война. Германците са го знаели и са нанесли първия удар по тази причина.

    Коментиран от #25

  • 25 Военно ТКЗС

    13 5 Отговор

    До коментар #24 от "Наблюдател":

    Никакво бързо съвземане не е имало. Контранастъплението при Москва ,е чак след половин година, а немците са стигнали до Москва и Ленинград.Използвани са войските изтеглени от Далечния изток срещу Япония. Контранастъплението при Москва далеч не е толкова успешно колкото е раздуто от пропагандана - просто премахва непосредствената опасност за Москва,но като резултат се образува плацдармът на немците при Ржев,от който плацдарм немците заплашват Москва чак до пролетта на 1943г. Будьони за една бройка немците не го пленяват и се налага Сталин лично да изпрати самолет да го изведе от обкръжението. Ржев е най-голямата месомелачка на цялата Отечествена война и за него доскоро или се споменаваше през зъби или са мълчеше. Близо година и половина
    години там фронтът не помръдва въпреки неистовите усилия на руснаците да изтласкат немците по-далеч от Москва. Ржев е провал и за маршалите Жуков и Конев - и двамата си чупят зъбите там. Провеждат се поне 4 операции и чак при четвъртата през 1943г. немците се изтеглят,без да са разбити. Оня ден Путин в статията си надебели на тая месомелачка - 1,4 милина загуби при това както пише още не са известни всички жертви. След 1943г. срещу немците се бие по същество новосформирана Съветска армия,с по-добро въоръжение и по-добре командвана. В РККА от 1941г. няма командирско единоначалие,а военни съвети и политкомисари с права да отменят решенията на командирите,няма военни звания,няма пагони - просто има военно ТКЗС,което немците
  • 26 Военно ТеКеЗеСе

    12 5 Отговор
    След 1943г. срещу немците се бие по същество новосформирана Съветска армия,с по-добро въоръжение и по-добре командвана. В РККА от 1941г. няма командирско единоначалие,а военни съвети и политкомисари с права да отменят решенията на командирите,няма военни звания,няма пагони - просто има военно ТКЗС,което немците разпертушинват.. На мястото на идеологизираните шемети от 1941г.,както и на мястото на предателите, са дошли запасняците от Първата световна война.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян георгиев

    10 15 Отговор
    историята показва ясно кво може да направи един некомпетентен наркоман с наи-сериозната страна в европа.хитлер хал хабер си е нямал кво и накъде отива.опиянен от късмета си и вярата на зомбираните немци прави тъпотия след тъпотия и за късмет номерата му минават до зимата на 1941-42 година.после почва да вика олеле маико ама няма кои да го чуе!!!сталин е другия подобен ненормалник,но с повече късмет.просто сталиноватa некомпетентност и тъпотия не успяват да го прецакат напълно.съветската армия е 7 пъти по-голяма от немската на източния фронт .има цели оръженини системи без немски аналог и ползва ресурсите на сащ,англия и останалия свободен свят безплатно.въпреки това малките немски части правят на мармалад огромните съветски корпуси именно заради тъпотията на грузинския ненормалник!
  • 29 Наблюдател

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Военно ТеКеЗеСе":

    Имам в предвид, че цялата военна инфраструктура е съществувала. Няма време за създаване на нови мощности. Всички факти сочат, че Руснаците са се готвили за мащабна война, но Германците са им объркали сметките. Германците са имали шансове само при водене на светкавична война, но не успяват.

    Коментиран от #31

  • 30 Stormtrooper

    11 5 Отговор
    Виктор Суворов, изнася достатъчно доказателства, конкретно за този казус. Те доказват, че Германия прави изпреварващ удар. С неразсекретяването на много документи, включително и такива, които може би не са от същесгвена важност, се цели за най-важните даже да не се говори. От всички секретни архиви, свързани със ВСВ, са окултната документация и кинематография на Райха пленени от американците. Те са и с най-голям период на секретност, който разбира се може да бъде удължен.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Така си е много си прав

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Bai nudals":

    Точно така си е.
  • 33 Така си е много си прав

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Bai nudals":

    Точно така си е.
  • 34 Без спор

    8 4 Отговор
    Не му е стигнало времето да довърши работата в армията,защото тя е била подавляващо троцкистка. Да СССР има впечетляваща военна инфраструктура и многобройна армия,но няма как за 10-15 години да се извърши качествен скок в качеството на населението,пък и на индустриалните изделия. Руските изделия все пак са си като издялани. Как довчерашният селянин да стане качествен индустриален работник за 10-15 години? Въпреки усилията за ограмотяване съветските войници не достигат 50% грамотност със средно образование,докото при немците процентът е над 80%. Колкото и да се напърда СССР,все пак не е барон Мюнхаузен за 10-15 години да се самоизмъкне от блатото.
  • 35 само истината

    14 8 Отговор
    още през първия ден на войната със СССР - 22 юни 1941 г. - Червената армия губи 1811 самолета, от които 1489 са унищожени на земята. Това е най-масовото унищожение на въздушна бойна техника в историята.

    Германците губят около 50 самолета през този ден.


    Е какво са правили повече от 2000 самолета на полеви летища непосредствено до границата ? Как така Германия плени 1,5 милиона съветски войници и офицери в първите 14 дни , да не говорим за танкове, оръдия и гаубици ,планини от боеприпаси . А истината е проста -има 5 съветски армии разположени непосредствено до границата в дълбочина 300 км.

    Отговора е много прост . Хитлер се е усетил какво му готвят и за това напада СССР
  • 36 Stormtrooper

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Няма спор":

    Тя Русия и сега си е империя. Сменя си икономическият модел и начина на управление но си остава империя. Не случайно в тест на западните служби за работа с Русия има следният въпрос : Два влака по сибирската линия, се движат един срещу друг. Те обаче, никога не се срещат. Защо?
  • 37 Абдал

    6 8 Отговор
    Колко промити мозъци!!! Четат романи на обидени бивши офицери,листата фейкове коментират история. Документи казват друго. През май 41г.Рудолф Хес каца в Англия тайно по заръка на Хитлер да преговаря с англичаните,но не с Чърчил който еднакво мрази и Сталин и Хитлер,а с прогерманско настроени политици за сваляне на дебелака и разделяне света м/у Англия и райха. За райха Европа и Северна Африка,за Англия част от Балканите и Азия и заедно да воюват с СССР. Поляци и французи се надяват на Англия,но получават среден пръст а те едва си спасяват задника при Дюнкерк. Чърчил оцелява от преврат и отказва дослука. Тогава ефрейтора дава дата 22.06.41 той е имал готовност да прегази Англия за 24часа, операция "морски лъв" нататък има продължение но....става дълго

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Чичо Яшо

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Bai nudals":

    Не не на 22.06 ,а много по рано ,когато се довери на азиатците .
    А Бисмарк му го е казал "Договор с Русия струва по малко и от хартията на която е написан "
  • 39 успокоително

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Абдал":

    Kcaniba, всички сме с промити мозъци, но не всички с критично мислене.
  • 40 Идеалният свят

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Абдал":

    При липса на каквото и да било идеално, така идеализирате ваща Русия, че си отговори на въпроса-кои са с промити мозъци?

    Коментиран от #47

  • 41 1234

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    СССР какво е ако не сбирщина от най-малко стотина национлности

    Коментиран от #78

  • 42 Победителите не ги съдят

    7 3 Отговор
    Сега след 75 г. някой много "буден"се е сетил да ни обясни дали СССР е бил изненадан или не от нападението на Германия. Това просто няма значение. Днес трябва да се цамислим за друго...защо Русия ги би така жестоко?
  • 43 ЛЕДОРАЗБИВАЧА

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Хитлер е изпреварил Сталин с 2 (две) седмици, сега Европа щеше да е още сИциалистическа. Четете книжки😷😷
  • 44 Мноооожко ми се гледа

    4 6 Отговор
    Бе нещо ми се гледа множко дълбочина от 300 километра да се счита за непосредствено разположение на границата.Сигурно цееели 5 съветски армии ти изглеждат като нищо мнооого грандиозно? Таа според теб 5 армии имат 1,5 милиона войници? Еее.. то и на Виктор Суворов окомерът е същият. И въобще имаш ли и най-елементарна представа каква е дълбочината на бойния ред на дивизия,корпус и армия при настъпление? И имаш ли представа какво означава терминът "полево летище"? Самолетите са си били в постоянните авиобази подредени като сардели,без грам маскировка,без грам бойна готовнист и точно затова са повечето са унищожени на земята без и да се опитат да излетят. Вярно е,че за две седмици трите западните военни окръзи са били разгромени и това показва колко нефелна е била бойната им подготовка и бойната им готовност.Нито годишни отпуски са били съкратени,нито са били спрени гарнизонните отпуски. Че то на 22.06. за цял ден не са могли да съберат офицерския състав от гарнизонните отпуски. На танковете са подвозвали артилерийски снаряди,а на гаубиците -танкови снаряди - анархията е била пълна. Особено на северозападното направление фронтът буквално се е разпаднал защото масово естонци,литовци,латвийци и бендеровци са се предавали без съпротива в плен и са минавали на страната на немците. Кааак става тая работа да се постигне денонощен темп на настъпление в първите дни по 30-40 км, ако границата е била набъкана с войски? Щабният плъх Виктор Суворов няма как да има карти

    Коментиран от #56

  • 45 Сааамо ииистината

    7 5 Отговор
    Щабният плъх Виктор Суворов няма как да има картина за ония събития защото първо е младо пишлеме неучаствало в събитията и второ защото едно капитанче или майорче от какъвто и да било щаб посмъртно няма достъп до засекретени архиви. Суворов повече от танков взвод на живо нито е виждал нито е командвал. Абсолютно връзкарче и мушмороче. Просто нивото му е ного ниско. Исторически изследвания и преоценки въобще не са по силите на един човек,а още повече това въобще не е било пряка работа на човек като Суворов докато е бил на служба.
  • 46 Империя на лъжата

    5 15 Отговор
    Как СССР спря Германия


    Благодарение на Ленд Лийз

    Истината е, че ако не беше САЩ, Хитлер щеше да унищожи СССР. Само че от Империята на злото не очаквай благодарност. Ние българите знаем това много добре.

    За целия период на войната САЩ доставят на СССР стоки за днешни $165 милиарда. И още милиони тонове стратегически суровини, стомана , алуминий , самолетни двигатели , влекачи и какво ли не

    Доставките включват 427 284 камиона и джипа, 13 303 танка и бронирани машини, 35 170 мотоциклета, 2 328 обслужващи автомобила, 14 833 самолета, 2 670 371 тона петролни продукти (57.8 % от тях са високо октаново авиационно гориво), 4 478 116 тона храни, 1 911 парни локомотива, 66 дизелови локомотива, 9 920 вагона и мн. др. Амуниции, артилерийски снаряди, мини, експлозиви и др., представляващи 53% от местното производство на СССР. САЩ предоставят цяла фабрика за гуми - фабриката на Форд на Пурпурната река разглобена и транспонтирана в СССР, където е сглобена наново.

    27 военни кораба , включително и големи . 1474 наземни радара .4 400 радиостанции , 600 морски радара и сонара , 15 милиона чифта обувки и ботуши
  • 47 Абдал

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Идеалният свят":

    Чети истински документи,а не локуми
  • 48 Само

    3 9 Отговор
    Ти явно огромни познания имаш от построението на армии и дивизии за отбрана и настъпление. Браво. Маршал сигурно си? Пишеш уверено, как офицерите, били в отпуск, как не са могли да ги съберат и как никой не ги е търсил. Тя войната си върви, офицерите си гуляят. Суворов е работил щаб, но пишейки в книгите си масово се уповава на факти. Ти даваш някакви твърдения, без да са подкрепени с доказателства. Защо да приемам твоите съждения за верни?

    Коментиран от #49

  • 49 Зяй пазар

    3 4 Отговор

    До коментар #48 от "Само":

    Не преиначавай. На 22.06. офицерите са събирани на пожар,но заради занемарената бойна готовност трудно са ги събирали. А иначе Резун е абсолютен връзкарско-номенклатурен изклесавец. Това чудо като лейтенант да си на щабна работа в щаб на военен окръг дори и в нашта връзкарска система по Тошово време го нямаше. И знаеш ли какво един лейтенант "работи" в щаб,в разузнавателен отдел? Носи кафета и вода на старите кучета. В най-добрия случай го допускат да оцветявя със синьо с молив начертаните карти за противника. Ръкавите на куртката му и досега се синеят от син графит полепнал от картите. А имаш ли представа какво означава сътрудник в легална резидентура ,особено пък в Женева? На човешки ,разбираем език означава Зяй пазар 4 години. Шапка на тояга и никакъв риск. При издънка посто те отзовават щото си дипломат. По Тошово време за такива длъжности зад границата синчетата на номенклатурата се изтепваха.
  • 50 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    Основната причина за ,,,изненадата,, е Рузвелт/САЩ!!!!Той дава изявление , че САЩ ЩЕ ПОМАГАТ НА НАПАДНАТИЯТ!!!!А нападне Германия/ПОМАГАТ НА СССР!!!!А Сталин е знаел ,че на иято страна е САЩ,ТОЙ ЩЕ ПОБЕДИ!!!Освен това основната цел на САЩ, НЕ Е ПОБЕДА НАД ГЕРМАНИЯ>>>>А РАЗБИВАНЕТО НА БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ....Затова СССР побеждава Германия,НО и сАЩ разгромяват империята!!!!! Истината лъсва във Фултън ,когато Чърчил отново манипулира ИСТОРИЯТА и насъсква САЩ СРЕЩУ СССР!!!!
  • 51 Ватенка с ушанка

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Bai nudals":

    Грешката на Шикългрубер е, че първо не е смачкал Великобритания, което е можел да направи, ако не се е биел на три фронта. Ако първо е направил това-след това единственото, което е можел да прави Джугашвили, е било свирки.
  • 52 Ягуар

    3 1 Отговор
    Не е трудно да се обясни тази "изненада", но трябва по-дълбоко изследване на процесите и на запад и на изток. Факт е, че англо-саксите воюват и помежду си - финасови кръгове от САЩ срещу такива от Англия, като едновременно искат да прегазят и СССР. За мръсната работа на терена е въоръжена Германия и осигурена с финанси, ноу хау и компании. Реално американските кръгове пращат швабите да атакуват Англия, но англичаните си имат собствен агент Вилхелм Канарис, който ги предупреждава за всичко. В следващия момент успява да убеди Хитлер, че няма смисъл да се занимаваме с Англия, ами нека да нападнем СССР. Това е по английска поръчка естествено. Канарис лъже Хитлер, че Сталин има само един ешелон армии до Москва, а реално Сталин има три ешелона армии и Хитлер плаща с живота си за това. Реално войната е финансово олигархична и трябва да разреши кризата от 29-та година. Сталин е знаел прекрасно какво го очаква и се е подготвял с бързи темпове. В началото на войнатапросто още не е бил готов.

    Коментиран от #53

  • 53 За абвера не си прав

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ягуар":

    За повечето неща си прав,но не си прав,че Абверът е подвел Хитлер относно Червената армия.За Британия Канарис системно е лъгал Хитлер.Виж относно руския характер,патриотизъм и отвага може и да го е излъгал,ако въобще и Канарис е бил в час по тези въпроси.Старите кайзерови офицери обаче са били наясно,че срещу Русия нямат шанс,но Хитлер ги е разгонил от армията.Дефакто и фактически до края на 1941г. довоенната Червена армия е попиляна и унищожена с изключение на войските срущу Япония. При Сталинград вече се бие по същество новоформирана Съветска армия с нови хора и нова бойна техника. Довоенната Червена армия наистина е колос на глинени крака - много идеология,много клетви ,врякане, крякане и тупане в гърдите и малко военен професионализъм.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 И аз да кажа

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "За Родину за Сталину":

    Аха, и комунизЪмът ще победи по всичките земни кълбета, ура!
  • 56 123

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Мноооожко ми се гледа":

    2 650 000 воиника са били разположени до гранницата, оръжията и подготовката им а била за настъпление не за защита. за това са унищожение толкова много танкове и самолети и пленени 3 милиона войника. Докато френската армия е била в отбранителна позиция, руската е била мобилизирана за нападение, не са били изградени защитни съоръжения.

    Коментиран от #57

  • 57 Шемет

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "123":

    Нито една цифра и нито едно твое твърдение не са вярни. Нещо ти се губят 350 000 войника. От Марс ли дойдоха та да се предадат в плен?

    Коментиран от #79

  • 58 пак двойка

    3 0 Отговор
    Много глупости тук се изписаха. Истината каква е . Има една огромна по територии, и суровини държава , в която беше организиран , и платен от вън болшевишки преврат. Тази държава е преживяла и воювала в Първата Световна Война , и заедно с това е воювала в най-тежката гражданска война, на своя територия която историята познава . Това което Русия е загубила по фронтовете на ПСВ , незначително спрямо жертвите в този "вътрешен" конфликт. И когато никой от външните заинтересовани фактори не е очаквал, че Русия ще се спаси , че няма да се разпадне , и са подготвили нейното разчленение , дори с интернационални армии на нейната територия , гласейки се да я разделят на парчета и зони на влияние . Тогава от къде е намерил сили този народ, да се изправи срещу целият свят , и да изрита една по една чуждите армии от своята територия . Не е случайно когато Сталин казва , когато германците са пред стените на Москва - През 1918 г беше много по тежко положението , тогава се справихме , ще се справим и сега. Но Сталин знае , че" хиените" ще се върнат за плячката . Сталин знае , че ако не превъзмогнат милионите жертви , и не наваксат изоставането си , " хиените" ще се върнат за да ги довършат , както и става , и Русия е принудена отново , да се защитава от най-голямата сухоземна операция във военната история . Срещу 12 армии , индустрия , суровини , и ВПК на цяла развита и индустиализирана Европа. И го прави съвсем сама 5 месеца, а после с минимална техническа помощ
  • 59 ВСВотСАЩ

    11 0 Отговор
    1. Няма архивни документи, които да потвърждават версията за намерението на СССР да започне превантивна война срещу Германия
    2. Джоузеф Гьобелс в реч на 8-ия конгрес на NSDAP, който се проведе на 10 септември 1936 г. в Нюрнберг, определи целите на Втората световна война, и това бе СССР.
    3. През 1938 Хитлер присъединява Австрия към Германия и нахлува в Чехословакия и през същата година в Мюнхен Англия, Франция, Германия и Италия подписват договора за присъединяване на Судетската област към Германия въпреки всички международни норми.
    В този период СССР е в пълна политическа изолация в Европа. Веднага след Мюнхенското съглашение Англия и Франция сключват договори за не нападение с Германия. През 1938г. СССР остава без никакви съюзници пред заплахата от война на два фронта. Мюнхен е повратна точка в пред историята на ВСВ, след мюнхенското съглашение войната на практика става почти неизбежна, а СССР се очаква да е основната жертва.
    4. И след всичко това какво очаквате? Сталин да стои и чопли семки? Естествено е, че ще трупа военщина на границата си...

    Коментиран от #67

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ами

    0 3 Отговор
    Всъщност Хитлер си е направил точно сметките по отношение на военната сила на Русия . Това което не взел предвид е огромната бъдеща военна подкрепа от САЩ и Англия по Лендлийз , която в съвременни пари се равнява на 160 милиарда долара, което е сегашният военен бюджет на Русия за три години. Само танковете са 10 000 , а самолетите 18500, отделно всичкото руско оръжие е правено с американски и английски суровини и взривни вещества, един ТЗ4 е американка стомана и алуминий плюс американски стругове, Сащ изхранват 10 милионна руска армия за цялата война, две трети от авиационното гориво е американско Сега руснаците се правят на непобедими , но без тази подкрепа щяха да загубят . И историците им изхождат от мита за непобедимост, който си е чиста сегашна пропаганда след събитията . Не така са мислили преките участници във войната тогава. Ето какво казва самият Сталин според руската уикипедия:
    Во время Тегеранской конференции в 1943 году Сталин на торжественном обеде в честь 69-летия Уинстона Черчилля произнёс тост, в котором назвал США страной машин и сказал, что «Без этих машин, поставлявшихся по ленд-лизу, мы бы проиграли эту войну» (Without the use of those machines, through Lend-Lease, we would lose this war). Слова Сталина были зафиксированы в журнале ежедневных событий президента США во время Тегеранской конференции, который был опубликован в американском сборнике «Внешняя политика Соединённых Штатов. Каирская и Тегеранская конференции 1943 года»

    Коментиран от #63

  • 62 ВСВотСАЩ

    10 1 Отговор
    "Ленд – лиза е 10- 15% от военното производство на СССР и то след 1943 (когато ходът на войната е обърнат), преди това е незначителна, т.е. решаваща роля на съюзниците във ВСВ няма.При това като изключим камионите „Студебейкър” и джиповете „Вилис” нито танковете „Шърман”, нито самолетите „Аерокобра” могат да се мерят по качества с руските „Т-34”, „КВ” и „ИП-2”.

    Истинската помощ на САЩ е по-рано през 30-те години, когато Сталин започва да изгражда мощна военна индустрия на изток от Урал. САЩ са в криза (1929 – 1934 г.) и затова охотно зарязват всякакви идеологии и започват да продават цели военни заводи срещу злато на Русия. Американски инженери монтиращи оборудването с тревога съобщават, че русите плащат един завод и разполагайки с чертежите строят поне още пет в различни градове на Урал и Сибир. Рузвелт, който дава работа и хляб на стотици хиляди американци по този начин в един труден за САЩ момент естествено пропуска без внимание предупрежденията.
    Тази мощна военна индустрия заработва с пълна мощ през 1941-42 г. Тя произвежда 2000 танка и 2500 самолета на месец. Хитлер не може да произведе повече от 1200 месечно."
    Помощта за СССР е на стойност около 11 млрд. (тогавашни) долара, за Англия е над 31млрд. А тя какво, мачка немците ли?Хайде стига изопачавайте историята!
  • 63 ДОТ

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "Ами":

    Всъщност , това което направиха руснаците , през първите 5 месеца на войната , няма аналог в световната история , като твърдост , саможертва , устойчивост пред невъобразимият ужас на най безчовечната война , безнадеждната отчаяна съпротива , отбрана в обкръжение . Германците с ужас коментират , че по-всички правила обкръжената армия трябва да се предаде , а правителството да подпише капитулация - нищо подобно , колкото повече ги избиваме , толкова повече те се озверяват , нищо такова подобно нямаше в Европа . Та плана на Хитлер гласи - За 4 месеца германската армия трябва да е на линията Архангелск - Астрахан . Руската армия трябва да бъде разбита в няколко крупни сражения посредством стратегията на Блицкрига . Зимата пред Москва , когато руската армия извършва първата мощна контраатака целяща да хване германската армия в огромни клещи , и германците едвам се спасяват от пълен разгром , оставяйки танкове самолети оръдия техника , и немислими до тогава жертви , то тогава пред Москва е имало само около 400 танка дадени по Лендлиза , 200 от които не са могли да запалят , а другите са ги придвижвали само до рубежа , за да ги заровят там и да ги ползват като неподвижни отбранителни точки.

    Коментиран от #64

  • 64 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #63 от "ДОТ":

    чел си бая съветски книжки явно.през първите 5 месеца руснаците смаиват света с тъпотията си.да изгубиш от 7 пъти по-малък и зле въоръжен противник цялата си професионална армия е доста трудно упражнение.и няма никаква съпротива.немците вземат седем милиона пленници.предават се цели армии или бягат през глава зарязваики хиляди танкове и артилерииски установки ,както и милиони тонове муниции и храна.единственото дето ги е интерасувало комунистите при бягането ,е да изтрепат цивилните затворници по затворите в балтика и украина.не случаино местните украинци,белоруси и естонци после стават наи-големите колячи на руснаци.ссср побеждава хитлер само заради огромната разлика във военни и суровинни възможности ,както и заради тъпотията на ефреитора наркоман,дето спира да слуша генералите си мислеики се че е много умен!и не пиши тъпотии за москва и 400 те танка.тия щуротии са предназначени за съветския човек,а ние отдавна сме извън тази зона.във всяка военна операция руснаците са поне 4 ри пъти повече от немците,а при самолети и танкове съотношението е поне едно към седем.немеца обаче не е можел да потдържа тва съотношение въпреки малките загуби поради изключително скромната си военна индустрия ,която е такава заради липса на суровини.при москва немците са изтощени щото се бият едни и същи хора половин година без зимни дрехи с много малко отселели танкове ,а руснаците точно преди битката докарват нови свежи и отлично екипирани части.и пак е нямало немците да изгубя

    Коментиран от #66

  • 65 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    и пак е нямало немците да изгубят ако хитлер е послушал гудриян ,да не атакуват директно москва ,а да я подминат подобно на киев и ленинград,но накромана е бил поръчал вече черен мрамор за мавзолея на ленин и е планирал парада на победата.

    Коментиран от #69, #98

  • 66 Финиша беше в Берлин

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    Стоене , един прост въпрос , като за прости хора- А как съпоставяш руската "тъпотия" спрямо обединените умни действия на двете най-силни колониални империи по това време - Англия и Франция , да не ти припомням , че по това време за количеството и качеството на френските танкове е несъизмеримо с това на германците . Едните паднаха по очи , предадоха се веднага и станаха германски подлоги , обслужващ персонал , и зона на отдих и развлечения на германските войници , а другите хукнаха да бягат поставяйки серия от рекорди в маратонските дисциплини . А ако руснаците бяха постъпили по същият начин ? Всеки си има стратегия , и на финала се вижда дали е успешна .

    Коментиран от #71

  • 67 Като Дявола Евангелието

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "ВСВотСАЩ":

    Значи фамозният Виктор Суворов нарекли го Резун. Цитира се План за стартегическо ръзвръщане на съветските въоръжени сили от 15 май 1941г. - тва по-скоро е проект на план,без каквато и да е резолюция от Сталин и без подпис на съставителя му - тогава генерал Жуков. Такива планове в ГЩ на Червената армия от 1940г. до 1941г. се изредили цели 5 броя. Този проект на план не е бил никога никаква тайна. Точно в този проектоплан се констатира,че немската армия е завършила мобилизационното си развръщане,в Източна Прусия и Полша са изнесени групировките за настъпление,тилът е развърнат - боеприпаси,продоволствие,снаряжение. Това е снимка на немската армия към 15.06.1941г. От отсрещната страна няма и помен от мобилизация,предислокации и развръщане на тила,тоест към 15.06. немците отдавна са изпреварили СССР в непосредстевната си подготовка за агресия. Жуков предлага първо заемане на райони за отбрана,които да послужат за последващо преминаване в настъпление. Дори предложенията на Жуков да са били одобрени за 1 месец Червената армия в никакъв случай не би могла да навакса изгубеното време.Да,Жуков предлага изпреварващо нападение,нооо..... Не предлага изпреварващо нападение за завземане на немски територии,а нападение над надвиснала над СССР групировка с цел разгомът и. В спомените си Жуков пише,че постоянно е досаждал на Сталин да се започне скрита мобилизация и развръщане на войските и тиловите учруждения и Сталин постоянно го е напъждал като досадна муха. Разсъжд

    Коментиран от #75

  • 68 Като Дявола и Евангелието

    2 0 Отговор
    Разсъжденията на Жуков са били военностратегически,нооо Сталин е разсъждавал политически и не е искал да бъде нарочен за агресор.Толкова е бил предпазлив,че дори не е одобрил и чисто мобилизационните и отбранителните мероприятия. Резун разбира се чете този проект както Дяволът чете Евангелието.

    Коментиран от #70

  • 69 Финиша беше в Берлин

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "стоян георгиев":

    Там е много спорен момента . Германските планове първоначално включват бързото превземане на Москва - Плана Архангелск -Астрахан за 4 месеца . Но нещата не се развиват по план , заради упорната съпротива , а Киевски Военен Окръг , си е голяма самостоятелна бойна единица , като изключим острият им недостиг на танкове във всяко друго отношение са сериозно боеспособни . Е няма такъв генерал който да остави зад гърба си 1.5 милионна армия която може да го удари в гръб по всяко време . Докато руснаците трупат допълнителни сили пред Москва , двете групи армии Център и Юг обединяват своите сили , хващат Киев в клещи . Този заход на група армии Център , който е най силният , е дълбоко неочакван и има силен елемент на изненадата в който германците са много силни първите месеци на войната . Тоест това е едно от най- добрите решения на Вермахта , докато в голямата си част руската армия очаква нападението по линията на Москва , двете германски армии елиминират заплахата от Киев , и после тези две групи армии могат да обединят сили пред Москва, в котела под Вязма . На са мисли за по умен от германските генерали , та да им даваш акъл , те не са там случайно попаднали , повечето са ветерани от ПСВ. И ако обкръжените под Вязма руски армии , се бяха предали , и не се бяха съпротивлявали по последният патрон , с месеци , то Москва наистина можеше да падне , защото голямата част от германската армия е трябвало да пази периметъра на котела , от непрекъснатите руски опити
  • 70 Но финала беше в Берлин

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Като Дявола и Евангелието":

    Така е . Обявяването на мобилизация , има характера на обявяването на война . това е като да натиснеш едно голямо червено копче , започват да свирят сирени , да гърмят високоговорители , упълномощени лица започват да изкарват хората от предприятията , и да ги подкарват към зоните за събиране . Момента трябва да е съчетан с истинска непосредствена опасност . Историците подчертават , че този момент при руснаците е закъснял с около 15 дни , хваща армии на ход , неориентирани , и в момент на предислокация , преди да уплътнят отбранителните линии , и така германците имат пълно превъзходство във избраните от тях места за пробив. Една руска стрелкова дивизия е разпръсната и охранява около 28 км, срещу нея има 3-4 германски дивизии пълнокръвни превъзхождащи ,в зоната на удара ,подкрепени с моторизирана техника , танкове авиация .
  • 71 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Финиша беше в Берлин":

    явно не си чел историята и задаваш глупави въпроси.англия победи хитлер.победи го съвсем сама в битката за британия.даже го победи в момент на помощ и то много яка такава от страна за сталин в хитлерова полза.та вземи попрочети.не е нужно да пишеш щуротии.франция изгуби щото се демилитаризира напълно след втората световна и пренебрегна военното си развитие за 20 години.само че англия имаше флот и авиация за които хитлер можеше само да мечтае.и да знаеш от мен кашимерията е велика само при простите.умните гледат да държат въздуха и водата.имаш ли там надмощия друго не ти трябва.само че един кораб има желязо колкото цяла танкова армия,но технологиите са определящи неговата сила.та тва е прост отговор дано си разбрал ама се съмнявам!

    Коментиран от #76

  • 72 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    упоритата съпротива на кивески военен окръг!!!!!хахахахахаха,хохохохохо!тва като вица сто души сами в гората.в кивски военен окръг руснаците имат три пъти повече хора от цялата немска армия на изток и пет пъти повече танкове,самолети и артилерия.и те упорито се съпротивляват два месеца!!!хахахаха!септември месец гудриан излиза на переправата смоленск-москва и иска да атакува столицата след много упоритата съветска съпротива надвишаваща немците в пъти!ще ме убиеш от смях бе другар!само че наркомана ефреитор го връща от въпросната переправа за да превзема обкръжения киев,които така или иначе заминава!та тогава е изпуснат първия шанс за москва.после изтощените след постоянни боеве и неподкрепени с ново оръжие и дрехи немци унищожават при вязма милион съветски воиници и ноември стигат голи и боси буквално пред москва.дъждовете и кишавицата ,а после и зверския студ ги довършват и вместо да използват успешната до тук тактика на разминаване с челния съветски удар ,те го приемат,показваики за първи път своята предсказуемост.втория път го сториха при сталинград,а третия при курск.гудриан има друга философия ,тои казва да подминат москва и да я обкръжат в дълбочина.нещо което тромавите съветски части няма как да спрат ,а тъпите руски генерали да проумеят.уви не е разбран от ефреитора наркоман и при директния сблъсак малоброините и изтощени немци са пометени.руснаците ако маааалко бяха по организирани воината щеше да свърши зимата на 41-42 щото немския фронт буквално
  • 73 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    руснаците ако маааалко бяха по организирани воината щеше да свърши зимата на 41-42 щото немския фронт буквално се разпада поради липса на ресурс.само че руснаците спират след 100 км и дават възможност на немците да се окопаят ,като комисарите не успяват да осъществят ни един успешен чувал!тва се случва конкретно.ти си го импровизираи както искаш!

    Коментиран от #74

  • 74 Финиша беше в Берлин

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "стоян георгиев":

    Стояне , няма как една страна с 11 часови пояса , където слънцето когато изгрява от едната страна, в другата да е нощ , страна рязко сменила общественият си строй , страна в международна изолация, и страна с нестихваща гражданска война десетки години , довела до политически чистки , в това число и на опитен генералитет , и команден състав , да бъде високо- организирана . Руснаците са били лошо командвани , и по-слабо организирани от германците , това е неоспорим факт Но са компенсирали с жертвоготовност , и непримиримост . Не са се огънали дори при много тежки моменти . След Сталинград може да се каже , че изравняват везните , но за германците е много късно да бъдат спасени , и да се надяват на щастлив край след първите 5 месеца, в който губят войната. След първите 5 месеца се разпада тактиката на блицкрига , започва война на изтощение , и вече е само въпрос на време да бъдат пометени от 80 000 ТЕ-34, Катюши , ИЛ-ове . За 4 месеца германците трябваше да са зад Москва , на линията Архангелск - Астрахан , от Русия да потекат ешелони с жито, нефт , въглища , стомана , германците не случайно влизат по жътва , да могат да ожънат те . С ешелоните да дойде и милионната работната ръка в заводите на Хитлер , да дойдат и 5-10 000 000 руски доброволци армия които да бъдат хвърлени срещу Англия и нейните съюзници . Е за това войната се спечели в тези 4-5 месеца , за които Сталин се е готвил повече от 10 години , да може да оцелеят в тези месеци съвсем са

    Коментиран от #81

  • 75 ВСВотСАЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "Като Дявола Евангелието":

    1. Резун не е историк и спорните му тези отдавна са опровергани от истинските историци.Суворов е изобличен не в една и две лъжи,и вече на Запад му се смеят.
    2. Във увода на своите книги Резун винаги пише, че срещу него има дело във Военната колегия към Върховния съд на СССР, с произнесена задочна смъртна присъда.Това всъщност е и най голямата реклама на "трудовете " му. Дори многократно внушава ,че постоянно се крие от страшните и отмъстителни КГБ и ГРУ, които дебнат да изпълнят присъдата, докато е в Лондон. И прочие глупости на търкалета за невежи суворовисти.
    Между другото от 1961 има специална заповед на Политбюро , с която изрично се забраняват "мокрите" поръчки и преследването на граждани извън територията на СССР.Естественно, че Резун прекрасно знае това,но предпочита да се прави на интересен.
    Така че ,вече трябва да е ясно-тоя не е просто предател, а долен лъжец.
    3. Напиши в търсачката (ако дам линк ще ме истрият):
    Stalin 'planned to send a million troops to stop Hitler if Britain and France agreed pact'
    ...и ще разбереш, защо Сталин е трупал военщина на границата. Информацията е от "The Telegraph", не е руска, ако не знаеш английски ползвай гугъл преводач. Същите исторически факти могат да се прочетат и другаде, например - в мемоарите на Чърчил. Но явно и тях не си чел. Успех.

    Коментиран от #77

  • 76 Финиша беше в Берлин

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "стоян георгиев":

    Истината е , че Франция сгъна чадъра от страх , направи се на припаднала и отвори краката , а Англия позорно избяга от битките , окопа се на острова , зад големият воден канал , и поиска помощ от целият останал свят , и я получи . Полето на битката , стратегическата Европа остана за германците , и как англичани и французи повлияха на това - никак . Сложиха на Хитлер короната на император , дадоха суровините фабриките заводите , и силата на фюрера, и само лудият им късмет , Хитлер да се провали в Русия , ги върна на полето на истинските бойни действия , в предсвършен факт.
  • 77 Шизифреници

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "ВСВотСАЩ":

    Сегашните пишман соросоидни историци от рода на Виктор Суворов,Марк Солонин и др. ,въобще не анализират дипломатическите совалки през 1939г. до инвазията на Германия срещу Полша. 70 години на Запад не се коментираха,както преговорите за помощ на Чехословакия от страна на СССР,така преговорите от 12.08 до 17-21.08 в Москва за създаване на общ фронт от Британия,Франция,Полша,Румъния и СССР срещу Германия. На 17.08. става ясно,че преговорите са в безизиходица,но СССР ги чака още 4 дена белким се намери решение. Основният препъни камък е нежеланието на Полша да допусне съветски войски на собствена територия. Същият казус е с Чехословакия 4-5 месеца по-рано - Полша,Унгария и Румъния не се съгласяват да пропуснат през територията си съветски войски. Показателно за шизофренизма на шляхтите са карикатурите на Сталин в полски вестници от 08.09. 1939г.,тоест една седмица след инвазията на Германия в Полша. Никой досега не поставя неудобните въпроси на Полша,Унгария и Румъния за техния съществен дял в поощряването на Хитлер.
  • 78 123

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "1234":

    Турция и България също са е сбирщина от много националности.
  • 79 123

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Шемет":

    2 650 000 са руските войници директно на гранницата, до 300 км навътре в руска теритирия има разположени 5 500 000 руски войници
  • 80 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    англия се прибра на острова и победи съвсем сама хитлер в периода 1940 -41 година.естествено великобритания към онзи момент владееше една трета от световната суша.англичаните постигнаха година по-късно и втора сериозна победа в северна африка.та не лъжи.на хитлер помагаше ссср през битката за британия и дори с руските суровини хитлер загуби битката в небето и морето.няма никакъв касмет в тази ситуация.та ако обобщим тва дето твърдиш за англия е тотална лъжа ,ситуацията е тъкмо обратната на тази която описваш.подкрепяния от сталин хитлер загуби срещу великобритания .я обясни кви толкова суровини хитлер е завзел?един мижав румънски нефт за друго не се сещам.та кажи кви толкова суовини е придобил хитлер след завоеванията си в европа?
  • 81 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Финиша беше в Берлин":

    компенсирали са само с големите си резерви.немците са били в пъти по-жертвеготовни от руснаците.нали прочете в пъти.немци пленени няма до сталинград.после пак е много трудно да плениш немци.самоубивали са се масово пред алтернативата да бъдат пленени.руснаците губят милиони в плен.освен това милион руснаци стават предатели и се записват в немските части.я ми кажи поне една съветска част от пленени немски воиници?жертвеготовни са били съветските комисари ама жертвеготовни към подчинените си.загиват безсмислено милиони съветски воиници за да изкупят грешките на началниците си.има загинали по 100 хиляди човека за превземането на едно село.тва не е жертвеготовност ,а робска психика!немците проявяват безпримерен героизъм на източния фронт само че за това не се пише умишлено.немския воиник и офицер е бил в пъти по-мотивиран от съветския и в пъти по боеспособен.дори при пълната безнадеждност 1945 година тои нанася сериозни щети на противниците си и руснаците губят поне два пъти повече хора от немците до последния ден на боините деиствия!и вземете първо порочетете преди да пишете.блицкрига се бил разпаднал???!!!!!я провери кво се случва при харков 1943 година!не се е разпаднал блицкирга ,а хитлер го отменя.спира динамичноста и маневреността на воиските си и търси челен сблъсък,което в това съотношение на силите е било пагубно за немците.другото дето си писал е толкова смешно,че няма да го коментирам за да не те обидя.10 милиона руски доброволци в немската армия???
  • 82 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    10 милиона руски доброволци в немската армия????!!!!!!смехории!я обясни как боеспособната съветска армия губи за два месеца територии колкото са франция и англия взети заедно и военни части колкото са армиите на англия и франция взети заедно.знаеш ли че според руските изследователи,руснаците през юли и август 41 година губят много повече територии и хора от френската армия при разгрома и година по-рано,а уж французите са били гола вода ,а руснаците голямата работа?

    Коментиран от #83

  • 83 Няма опорна точка

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "стоян георгиев":

    Не се коментира , когато всяко твое изречение е тотална глупост , аз се отказвам ,коментирай си сам , а най -добре в Анадола .

    Коментиран от #84

  • 84 ВСВотСАЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #83 от "Няма опорна точка":

    Не се занимавай, момченцето е фанатизиран русофоб. С такива приказка няма, само разтягат локуми, до безкрай. Забележи само един цитата от него:
    "нeмцитe прoявявaт бeзпримeрeн гeрoизъм нa изтoчния фрoнт caмo чe зa тoвa нe ce пишe умишлeнo.нeмcкия вoиник и oфицeр e бил в пъти пo-мoтивирaн oт cъвeтcкия и в пъти пo бoecпocoбeн..."

    Представяш ли си, тоя величае с "бeзпримeрeн гeрoизъм" фашагата вилнеещ на чужда земя. Без думи. Все едно слушам някой платен грантаджия да ми приказва за "турското съжителство"
    Остави го да плува. Такива като него са надъхани времянки, възприели за истина това, което обслужва тяхната омраза.

    Коментиран от #85, #86, #89

  • 85 Финиша беше в Берлин

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "ВСВотСАЩ":

    Точно в" турското съжителство" се крие ключа от тази барака . Поздрави , и бъди здрав.
  • 86 Пълни простотии

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "ВСВотСАЩ":

    Пълни простотии от 83. Само на 21.06.1941г. няколко немски войници пребягват на съветска територия и съобщават,че войната предстои до часове. Да не говорим пък за фелдмаршал Паулус. Чак сега изплува истината,че немските войници масово са се дрогирали - давана им е дрога като дажба,а им е изпращана и от семействата. Още не се пише,че десетки хиляди нацисти и семействата им са се самоубили през 1945г. от страх за очакваното възмездие.

    Коментиран от #87

  • 87 ВСВотСАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Пълни простотии":

    Честно казано не мога да вдена, какво искаш да кажеш.
  • 88 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    кое е тотална глупост бе другар?за вас всеки неудобен факт е глупост и всеки опонент е фашист или турчин щото ,комунягите държите ключа към абсолютната истина!!!пишеш без да се идентифицираш основно глупости ,а накрая се обиждаш след като ти показвам конкретно че не си прав!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Маршал ама ньц

    1 1 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    Eeeee.... ,руски генерал от ранга на фердмаршал Паулус не е пленяван. Все е дно немците да са пленили руски маршал...ама ньц. Нацистите, вярно са се самоубивали,ама в края на войната през 1945г. защото са знаели какви са ги вършили. Иначе немските пленници в СССР са над 2 милиона,а в Югославия 110 000. За немски Матросовци и Мересиевци не съм чувал,но за руски тарани...колкото щеш.
  • 91 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    немците пленяват поне десет армеиски генерала с нивото на паулус,които е точно такъв .за срам на руснаците наи-переспективния съветски генерал става немски офицер.тва е генерал власов.и тук говорим без да има тотален съветски разгром.основната част от пленниците руснаците ги вземат след края на воината,като отмъщение за взетите от немците такива.тва е съвсем различно от тва как жертвеготовния съветски воиник е хвърлял автомата и се е предавал масово.както писах става въпрос за над 5 милиона човека,на всичкото отгоре 20% от предалите се стават немски воиници.егати жертвеготовността!!!!смях.не нацистие са се самоубивали ,а обикновенните немски офицери и воиници.те не са били като цяло членове на нациската партия ,наи-малкото щото армията е била аполитична.сс дето са били с политичска насоченост се самоубиват много по-рядко.немските усилия и героиства ,както и усехите на немския воиник в ссср и до днес немогат да бъдат обяснени.битки без екипировка при температури от минус 50 до плюс 50 и непрекъснати победи срещу в пъти по-многоброен и добре въоръжен и екипиран враг.тва ако не е героиство незнам кое е !руснаците ако воюваха в същите условия като немците нямаше да изкарат и една седмица.не години,а седмица!немските части навсякъде се сблъскват с поне 4-5 към едно съветски части и въпреки това ги мачкат три години!разтегления им обоз както и слабите попълнения карат немците да разчитат основно на импровизация и стоицизъм.

    Коментиран от #92, #93

  • 92 Модел

    3 1 Отговор

    До коментар #91 от "стоян георгиев":

    То , както винаги се изказваш неподготвен . Няма пленен руски маршал . Отваряш гугъл и четеш Сталин , Жуков , Ворошилов , Будьони , Конев , Малиновски , Ерьоменко (на първата линия в Сталинград) Рокосовски , Василевски , Тимошенко , Берия , Толбухин , поне още толкова маршали , няма пленен от такъв калибър . Власов е генерал пленен при един от опитите за спасяването на Ленинград . И е нормално и разбираемо , и човешко Власов да желае да си спаси живота , поставяйки се в услуга на германците , макар да си е удължил живота с някоя друга година . Спасява си живота и фелдмаршал Паулус , Хитлер иска от него ритуално самоубийство , като няколко пъти му праща заповеди , които завършват с думите - Няма до сега пленен жив германски фелдмаршал , но Паулус се предава заедно с армията си , Хитлер е бесен и желае от руснаците замяна , Паулус срещу Джугашвили (сина на Сталин) , за да може лично да екзекутира Паулус за предателството. А руснаците залавят ген.Власов в края на войната в Чехия , и го екзекутират . За неговата армия съставена повечето католици , се застъпва самата Ватикана пред съюзниците , и те успяват да спасят една не малка част от гнева на Сталин. Редно е да споменем един германски фелдмаршал Модел , който се самоубива попаднал в обкръжение в края на войната.
  • 93 стоенчо от георгиево

    5 1 Отговор

    До коментар #91 от "стоян георгиев":

    ха-ха, немците пленяват поне десет армейски генерала, пленили милиони руснаци, мачкали съветски части три години... и накрая тия смотани руснаци ритаха германците като крастави кучета до Берлин-ха-ха-ха, ше умръ от смех ха-ха

    Коментиран от #95

  • 94 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    що не пишеш с името си бе другар?щото като наипишеш поредната щуротия и те хвана че лъжкаш сменяш ника!!!!паулус е армеиски генерал.титлата фелдмаршал му е дадена точно преди да го пленят с цел да се самоубие ,което тои не прави.на неговата длъжност армеиски генерал немците залавят поне десет съветски генерала.тва дали го разбра?десет армеиски съветски генерала са заловени без да е разбита напълно съветската армия.руснаците ловят по същото време един немски.или си мислиш че жуков и паулус са имали еднакъв чин?хахахахахахахах!милия златен.фелдмаршал е едно ,но съвсем друго е раихсмаршал.дано правиш разлика ама едва ли!та да почнем с откровените ти лъжи.жуков и паулус са еднакви позиции и длъжност.тва е първата ти лъжа.втората лъжа,власов бил с различна важност от паулус.и паулус и власов са командващи армии.демек армеиски генерали.подобни на паулус армеиски генерали има заловени поне 10.мога да ти дам имената им.и накрая големия смях.армията на власов била съставена от католици???къде в ссср има католици бе другар?пък и то стотици хиляди????да беше поразгледал православните свещенници дето участват на всеки парад на въпросните власовци!!!тва руската пропаганда дето сега я налагат ония от донбас е толкова смешна че няма накъде.та и ватикана намеси еи!я вкараи и сорос!смях!
  • 95 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #93 от "стоенчо от георгиево":

    тва с ритането е бая спорно,като идеш днес да видиш кои чисти сега немските кенефи!иначе си прав с дружни услия ссср победи,въпреки че загуби в пъти повече хора и техника ,макар че воюваше само на 30% от територията си.въпроса обаче не бе в това,а в боеспособоста на прехвалените съветски части ,биещи се седем срещу един немец и въпреки жертвеготовноста и боеспособноста бягащи из широката руска страна докато немците се изтощиха в гоненето!тва че немците ги управляваше полуидиот не го оспорвам!

    Коментиран от #97

  • 96 Рестарт от нула

    1 1 Отговор
    Длъжността на Власов е комондващ армия,но военното му звание е генерал-лейтенант. Така чеее..... рестарт пак от нула /0/....,и така нагоре до десет съветски офицери със звание армейски генерал.

    Коментиран от #101

  • 97 Тегел Берлин

    3 1 Отговор

    До коментар #95 от "стоян георгиев":

    Кой чисти кенефите ли? , е точно този въпрос не трябваше да задаваш , защото ти срутва колибката от лъжи. Всеизвестен и неоспорим факт е , че десетки милиони турски гаст-арбайтери , са поканени след ВСВ в Германия да възстановяват територията , ЗАЩОТО ГЕРМАНСКИТЕ МЪЖЕ СА ИЗБИТИ ПО ФРОНТОВЕТЕ , И НЯМА КОЙ ДРУГ. Турция не е преживяла ВСВ , има много младо население. Та турските работници + американските капитали по плана Маршал трябва да превърнат Западна Германия във лъскава витрина на капитализма , за да не се разпростре комунизма нататък . Нищо , че Чърчил е искал да разсели останалите на брой германци по колониите , и да ги претопи . До сега германците ги бяха претопили турците . За справка всеки 3-ти германски национал е с турски произход , и то като се има на предвид , че турците не са с особено спортна мая . И през годините турците се изучиха да не мият кенефите , а станаха предприемачи , и посредници в търсенето на работа на новите вълни гастарбайтери от разбитата Източна Европа. Ако преминеш през едно германско летище или площад , броя на хората със светъл цвят на кожата е около 30-40 % , от тях не се наемам да кажа колко са етнически германци , другото е с различни цветове на дъгата . И сега сам си отговори кой мие кенефите в Германия. Ако двама етнически германци случайно се срещнат по някакъв повод , то любимата тема на разговор е прииждащите нови германци на Меркел , и настъпилият нов ужас.

    Коментиран от #100

  • 98 Учителката в трети клас

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "стоян георгиев":

    Стоееееенчо бе последно....., най-известният немски танков генерал ...как се казва ? Гудриян?Гудриан?Или пък името му е съвсем различно? А учителката в трети клас не ти ли обясни препинателните знаци и кога и за какво се пишат главни букви?

    Коментиран от #99

  • 99 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #98 от "Учителката в трети клас":

    как се пише правилно другар ню юрк ню уорк?траснкрипцията на западни имена другар е спрямо звученето поне при мен.дали е гудриан или гудриян няма голямо значение,ако трябва да съм точен се произнася гудериян.може да провериш и къде не съм сложил запетаики ,тва също е много важно когато няма кво да опонираш.иначе хич не е смешно че армията на власов са били католици,щото си го написал правилно!!!!смях!та проверяваи ми препинателните знаци чети и траи.

    Коментиран от #103

  • 100 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #97 от "Тегел Берлин":

    амо отваряш руското вики и четеш след като напишехс руснаци.може и в руските форуми.та новата руска диаспора в германия е 500000 човека основно гастърбаитери,обратното не съществува.демек пълно е сруснаци бягащи в загубила германия бачкащи кво ли не ,а немски гастербаитери в русия няма ни един.тия дето ходят обикновен са на секс туризъм или като собственици на фирми там.и не ги мисли немците .турците няма да ги претопят,напротив ще стане обратното,което и вече става!културно немеца влияе много по-силно на турчина отколкото обратното.
  • 101 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "Рестарт от нула":

    генерал паулус какво работи по време на пленяването му?ква е разликата между него и власов при пленяването им?като длъжност.освен това фелдмаршал не е равносилно на съветското звание маршал на ссср.тва също може да го провериш ,а ако не си съгласен мога да ти покажа разликите.в германия има длъжност маршал и тя е при гьоринг казва се раишмаршал.та гьоринг е имал горе долу нивото на маршал жуков.

    Коментиран от #102, #104

  • 102 Диалози

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "стоян георгиев":

    Какво работи ген. Паулус при руснаците ли? Основно. За целите на руската пропаганда . Вие май се научихте да воювате - А ние ще ви отучим да воювате , и това се повтаря вече ,повече от 70 години.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Вееее шматарок

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "стоян георгиев":

    Военните не работят бе шматарок. По цял свят военните служат - в мирно тренират,а при война воюват и при нужда умират.
  • 105 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    винаги така завършват дискусиите с хора които лъжат.проверка на правописа и обиди.та питам те на ква длъжност е бил паулус при пленяването му бе другар?дали е служил ,дали е работил,дали се пише с я или и а...тва няма никакво значение в случая.и шматарока ясно се вижда кои е в ситуацията.затова предполагам пишеш без да споменаваш името си.срама от посредствеността е разбираем ,но не е оправдан!
  • 106 По подир ще

    1 0 Отговор
    Първо научи главните букви. Пък ще видим по подир.

    Коментиран от #107

  • 107 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #106 от "По подир ще":

    кво ще видим?то кво има се видя.армия от руски католици!тва и само с главни букви да го напишеш си е една смехория.подобно на смехорията да сравняваш жуков и конев по звание и длъжност с паулус.и като се видя колко е смешно и хоп проблем са главните букви а другар???!!!!смях!