Last news in Fakti

22 Юни, 2020 06:30 5 577 53

Как Путин вижда Втората световна война

  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • втора световна бойна

В статията си за американското списание президентът на Русия апелира да се ускори публикуването на архивите

Как Путин вижда Втората световна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американско списание публикува статия на Путин по повод 75-тата годишнина от Втората световна война. Той обяснява, че през 1940 година Литва, Латвия и Естония едва ли не доброволно се присъединили към СССР. Ето и още: 

 

На 18 юни американското списание "The National Interest" публикува авторска статия на Владимир Путин, озаглавена "Истинските уроци от 75-тата годишнина на Втората световна война". Там, между другото, президентът на Русия твърди, че Латвия, Литва и Естония "са се присъединили" към СССР през 1940 година след сключването на пакта Молотов-Рибентроп и то със съгласието на ръководствата на тези страни.

Тяхното влизане в състава на СССР "съответстваше на международното и държавно право по онова време", подчертава авторът. По неговите думи, балтийските държави си били "съхранили своите държавни органи и език", а така също получили "представителство във висшите държавни структури на Съветския Съюз".

Руският президент твърди още, че през септември 1939 ръководството на СССР е "имало възможност да пренесе западната граница на страната още по на запад - чак до Варшава", но властите били решили да не го правят.

Анексията на балтийските страни

Договорът за ненападение между Германия и СССР, известен още като пакта Молотов- Рибентроп, е подписан в края на август 1939 година. В допълнителен протокол към пакта се съдържа договореност за подялбата на Източна и Централна Европа на отделни сфери на влияние. Това позволи на нацистка Германия да нападне Полша на 1 септември 1939 година. Две седмици по-късно съветски войски стъпват на полска земя.

На 15 юни 1940 Червената армия нахлува в Литва, на 17 юни - в Латвия и Естония. През юли 1940 под контрола и под диктовката на Кремъл в балтийските страни започва създаването на нови правителства. Започва и чистка в управляващите кръгове, уволнени са всички държавни служители, армията е преобразувана, на репресии са подложени представители на националните елити, извършена е масова депортация на жители от Литва, Латвия и Естония в Сибир. В началото на август 1940 трите републики са приети в състава на СССР "по молба" на техните министерски съвети.

В своя резолюция Съветът на Европа описва влизането на балтийските държави в СССР като окупация, насилствено включване и анексия. През 1983 и Европейският парламент го осъди като окупация.

Причините за войната според Путин

В своята статия Путин разсъждава и над предпоставките, довели до войната. Според него, е "несправедливо да се твърди, че двудневната визита на нацисткия външен министър Рибентроп в Москва се е превърнала в главна причина за началото на Втората световна война".

Ето какво пише Путин по-нататък: "Всички водещи страни в определена степен носят отговорност за това. Всяка от тях е допускала фатални грешки, смятайки надменно, че ще може да надхитри останалите, да получи предимства само за себе си или да се опази от задаващата се световна катастрофа. Цената за това късогледство и отказът да се създаде система за колективна безопасност платиха милиони хора с живота си", обобщава Путин.

Участниците в срещата на ОНД (Общността на независимите държави)* през 2019 се договориха относно необходимостта "да се предаде на идните поколения спомена за това, че главната заслуга за победата над нацистите принадлежи на съветските народи". В статията се казва също, че представители на всички републики от СССР са воювали "рамо до рамо" на фронта и в тила.

Това решение (на ОНД - б.ред.) "предизвика вълнения в Европа и света", отбелязва Путин. По неговите думи, "някои политици, действащи по навик, побързаха да заявят, че Русия се опитва да пренапише историята."

В статията си за американското списание президентът на Русия апелира да се ускори публикуването на архивите - особено на някои неизвестни документи от периода преди и по време на Втората световна война.

--------

*ОНД е регионална международна организация, чиято цел е да регулира сътрудничеството между страните, по-рано влизащи в състава на СССР. В нея членуват 11 от държавите от бившия Съветски съюз.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоце

    34 77 Отговор
    Комунистическата версия винаги се различава от историята

    Коментиран от #7, #30, #50

  • 2 реалиста

    9 23 Отговор
    както му е кф
  • 3 Сталинчо

    22 59 Отговор
    Съветски АГРЕСОРИ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хибридна асиметрична война

    54 8 Отговор
    Интерпретациите на по-новата история винаги са били интересни, обаче всички "световни"(европейски) войни завършват по-един и същ начин - от Наполеон до НАТО.

    Коментиран от #8

  • 6 Сесесере

    22 46 Отговор
    Лъжлив вратник, кой ли му вярва освен продажната русофилня!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 няма Русия вече

    22 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хибридна асиметрична война":

    Русия има една загуба и това ѝ беше последната - срещу болшевиките.

    Коментиран от #34

  • 9 Сандо

    46 7 Отговор
    Както обикновено,ДВ пише политкоректно.Прочетете статията на Путин,а не манипулациите на ДВ.Тя е много интересна,малко е дълга и има някои съществени пропуски.Според мен тя не е историческа,а политическа и основната и цел е да подтикне лидерите на основните световни сили към нова среща.И да,Путин написва някои истини,кжито са крайно неприятни за някои,но какво да се прави-на времето такива са ги вършели,а от него не може да се избяга.
  • 10 бай Гъдю

    15 24 Отговор
    Не споменава ли, че Кирил и Методи са македонци и са създали руската азбука?

    Коментиран от #24

  • 11 Именно

    24 3 Отговор
    Въпросът не е как вижда 2-рата световна, а 3-тата!

    Коментиран от #18

  • 12 Кортес

    14 19 Отговор
    След първото договаряне Сталин Хитлер и окупацията на Балтика Полша Бесарабия се води втори грък на преговори.
    Молотов е в Берлин и от името на Сталин иска Финландия Румъния България турция Иран.
    Германия отказва заради Финландия и Румъния,там е единствения им достъпен нефт
    .другата причина е че Хитлер вече е знаел за приготовленията на ссср за световно комунистическо господство,комунистическия интернационал не е криел това.
    Така СССР не става част от тристранния пакт.
    После,нападението на германия изпреварва нападението от СССР с 20 дена.

    Коментиран от #15

  • 13 Пацо

    16 20 Отговор
    Истината е че двата хищника се скарват за плячка
    После,тоя хищник с концлагерите в Колима и ГУЛАГ надделява над другия с лагерите в Освиенцим.
    Поставени в положение да воюват един на един,щеше да надделее тоя с Освиенцим.
    Просто тогава всички са били срещу Германия,тя и теоретически е нямала никакъв шанс.

    Коментиран от #32

  • 14 Чукча писател ...

    4 7 Отговор
    Не ну се чете на жуже :))
  • 15 Пламен

    4 16 Отговор

    До коментар #12 от "Кортес":

    И да са станали съюзници,пак,все тая.През 1945 САЩ имат ядрено оръжие.При употреба на ядрено оръжие,танкове артилерия пехота са без значение.япония след две атомки и три дена размисъл,капитулира.японскатс армия е била по многобройна по мотивирана и дисциплинирана от германската,също и отлично въоръжена.

    Коментиран от #19, #27

  • 16 Шекспир

    14 16 Отговор
    Ами то и в Бг беше така.Червената армия обяви война и нахлу в Бг.След това назначи Жоро Тарабата за управител и той поиска да влезем в СССР като 16република.Няма разлика

    Коментиран от #20, #44

  • 17 Начо

    9 10 Отговор
    Победили били,пък държавата им се разпаднала,май нещо не се връзва
  • 18 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Именно":

    Като втората, Отечествената 1812, и те така! Някои изобщо не четат ИС-Тория! - от Тората.
  • 19 Минимум са ти

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пламен":

    познанията по история за да коментираш. Атомната бомба пусната 45г е в резултат на откраднатите германски технологии за направата и, както и пленените немски физици работили по немската ядрена програма. А, бомбите хвърлени над Япония оказват по-скоро психологически от колкото военен ефект и са изпреварва що действие на подготвяния от руснаците десант. Не забравяй, че руснаците разбиха квантутската армия, а без армия страната е без защитна, да това хвърлени те ядрени бомби върху градове, които стратегически не са военни обекти имат съвсем друга цел.

    Коментиран от #25

  • 20 Тананикай си

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Шекспир":

    музиката и не се занимавай с история и политика те са ти черни индий.

    Коментиран от #23

  • 21 КОНТРАТА

    17 5 Отговор
    Истината не отърва на соросоидната рая и господарите им! Прибалтийските са 70% руснаци и е нормалоно да искат да се присъединят към СССР при положение, че фашистите от Германия са били на път да ги окупират!
  • 22 100

    5 7 Отговор
    Е, как да я вижда - по путински.
  • 23 100

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Тананикай си":

    Какво е индий, някакъв нов елемент ли?
  • 24 да попитам

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "бай Гъдю":

    а ти какво знаеш за македонците?
  • 25 100

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Минимум са ти":

    Защо мислиш, че немцие щяха да създадат атомна бомба, след като години наред не са я създали в Райха. Били са на грешен път в ядрената си програма, има филми и е писано по въпроса. Щатите ползват единствено немски уран при изработването на първите си бомби. А програмата Манхатън започва далеч преди да бъде разгромена Германия и немски учени да отидат в щатите. Е, ако не броим такива като Айнщаин, които емигрират преди войната, но те са малко. А рашките не са имали пълноценен шанс да налазят самата япония. Те почти нямат флот, основно десантни съдове и то американски, доставени по Ленд-лийз. Да, курилите могат да вземет и ги взимат, но ако бяха слезли на някой от големите острови.... японците се бият много фанатизирано и до смърт.... отделно, че предвид липсата на сериозен флот стоварените сили няма да имат нормално снабдяване и поддръжка, нито биха могли да бъдат стоварени и поддържани големи сили, пак заради флота.

    Коментиран от #29

  • 26 8888

    15 2 Отговор
    Защо не пишете и за Мюнхенското споразумение ? Франция и Англия не позволиха ли Хитлер да нахлуе в Чехия ? И още нещо , кой помогна на Германия да се възстанови и въоражи след първата световна ? Знаят се САЩ , Англия , Франция . Но сметките им излязоха криви . Лицемери !
  • 27 Бачо Киро

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пламен":

    #19 добре ти е отговорил. Освен това атомното оръжие върши работа единствено за поражение на стратегически цели. Не можеш да превземеш някого с атомно оръжие. Можеш само да унищожиш определени места. Превземането на едно място все още става само със стъпването на ботуш на земя, съпровождане от танкове е желателно.
  • 28 Логика

    11 3 Отговор
    По тая логика, ако това е било окупация, то и след промените 1989, САЩ чрез НАТО окупира бивши соц.страни
  • 29 Бачо Киро

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "100":

    Проект Манхатън може са започва 1942,но въпреки това ползва откритията на немски учени. Хаан, Щрасман, Майтнер и Фриш са немци и те дават възможността за атомната бомба. Без тяхната работа и особено на унгареца Лео Сцилард и италианеца Енрико Ферми американците щяха да гледат атомна бомба през крив макарон, който също щеше да е италиански евентуално. Колкото до Айнщайн, той просто е подписал писмото и според Паулинг после е съжалявал за това.

    Коментиран от #37

  • 30 Behemoth

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гоце":

    И американската е така!
  • 31 другарят

    10 4 Отговор
    Всичко което е написал другарят Путин е вярно, но той прави същата грешка и сега! Опитва се да се договори с фашистка Америка за спиране настъплението им на изток, но резултатът ще бъде както на днешният ден 1941г! Бандитите от фашистка Америка трябва да бъдат прогонени от окупираните Европейски територии и най-вече от Източна Европа. Тогава чак може да се говори за някакво мирно съжителство в Европа!

    Коментиран от #38

  • 32 Ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пацо":

    Я виж какво си издрисал.Сам не можеш да го схванеш.
  • 33 Баба Вуна

    4 7 Отговор
    Аз пък четах на вова писмото,вий знайте ли вова писмо написа! И в началоти дето донесли свобода на Европа туй кат прочетах и кат ревнах! Ко да напрая,разчуствах са! И после там за блокадата напрао са скъсах да рева, чак ми са изпоти фундата от рев че са бърсах с мокри кърпи

    Коментиран от #47

  • 34 Сандо

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "няма Русия вече":

    Определено не познаваш историята на Русия и пишеш небивалици.
  • 35 Патето яки

    2 6 Отговор
    поредните лъжи на дойче зеле
  • 36 az #Победа75

    8 4 Отговор
    Путин борави с исторически факти, DW с емоции и пропагандни клишета! Почувствахте ли разликата?
  • 37 100

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Бачо Киро":

    Е, то всички ползват открития на някакви учени, така се развива науката и технологиите. Немските учени са ползвали нечии открития, а техните открития са ползвани от американски учени. Да, немски учени участват в проекта Манхатън, но основната фигура там е Опенхаймер, който макар и етнически германец е американски учен, завършил в Харвард, а после е учил в Кеймбридж. Другите водещи учени в проекта са Лео Сзилард - унгарец, Ернст Лоранс - американец, Клаус Фукс - германец, Глен Сиибърг - американец и Ханс Бете - германец.
    В СССР също са ползвали 6 немски учени за ядрената си програма:
    https://www.segabg.com/comment/401494
  • 38 Сандо

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "другарят":

    Ако САЩ напуснат Европа,още на следващия ден ЕС ще се разпадне.В тази връзка си спомних,че преди години Путин къде на шега,къде на сериозно предложи на европейците да ги защитава,щом те не могат сами.
  • 39 Един там

    5 4 Отговор
    Поредният пропаганден, манипулируем и тотално изкривен бълвоч на Доиче Зеле. Толкова лъжи и манипулации скоро не бяха пущали. Чета ги, за да видя до къде може да стигне пропагандата и виждам, че немците са успели да доразвият идеите и методите на Гьобелс.
  • 40 Фокус мокус

    3 2 Отговор
    Ролята на СССР е ясна във войната и жертвите които даде също. Но защо в Русия няма сериозни дебати за това как се допусна Германия да нападне СССР и последствията от това ? Всеки се бие в гърдите само за това което му изнася. Иначе документи има, но е малко тъмно в момента. Някой "случайно" е забравил да запали лампата в стаята. Препотъчваме да се чете само на светло. Иначе в тъмното има опасност някой да се спъне по стълбите.

    Коментиран от #43

  • 41 ела

    6 2 Отговор
    Бих искал само да коригирам автора на статията " Путин не твърди само казва това е което е в архивите написано ".(Във военния архив на МО на Рф го има в Интернет)
  • 42 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    путин е офицер от кгб сега фсб,нереформираната комунистическа държавна сигурност.негови колеги и началници са трепали на терен недоволните,балтиици,украинци ,поляци...та кво да каже въпросния?няма да обясни че е участвал в структура затворила или избила 20% от населението на балтика или източна полша!
  • 43 Щото ще се

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Фокус мокус":

    се види колко е бил далновиден или не другарят Сталин. Истината е , че не е бил много далновилден, просто неговата мнителност е била насочена срещу тия около него а не срещо Германия. Затова са дали много жертви и Германия завзе много територии. Но с времето руснаците се научиха да се организират и да се бият и обърнаха войната.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Е, стига гаврене с историята!

    2 1 Отговор
    България е на страната на Германия, т е автоматично е във война с Русия.

    Коментиран от #52

  • 47 Бабо, бабо па кажи на рашки да ти върнат

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Баба Вуна":

    хурката, кросното, изядените кокошки и най-вече семейните снимки, дядовите писания и заръки, спастряни до тогава от хиляди години- т.н. архиви, неприсвоени и от турците дори.
  • 48 Бабо, бабо па кажи на рашки да ти върнат

    1 0 Отговор
    хурката, кросното, изядените кокошки и най-вече семейните снимки, дядовите писания и заръки, спастряни до тогава от хиляди години- т.н. архиви, неприсвоени и от турците дори.
  • 49 Свидетел як

    2 0 Отговор
    Мисля, че Путин е прав. Манипулацията е част от политиката. По същия начин България се присъединява към великата тройна ос, в противен случай ни чакаше на Югославия преживелиците.
  • 50 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гоце":

    А как според капиталистическата версия ?
    Защо "демокрациите " не обявяват война на СССР тога а и после а само на Германия ?
  • 51 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    На дойче зеле ли да вярвам или на архивите, които цитира Путин?
    По-добре беше дойче зеле да даде името на американския вестник...
  • 52 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Е, стига гаврене с историята!":

    глупости!!!!българия е подтиквана от ссср да стане немски съюзник и да влезе в оста берлин,рим токио!хитлер не приема молбата на сталин да бъде приет в този съюз и накрая изненадващо за сталин е атакуван.тва обаче не повлиява на българо-съветските отношения независимо от съветските провокаци.до септември 1944 година в българия има съветско посолство и ние нямаме никакви отрицателни прояви към ссср.напротив царя отказва български части да се бият в ссср,нещо което не са направили дори окупираните от германия сърби или французи!освен това ссср финансира и пряко участва в терористична деиност у нас през този период,пращаики ни с подводници и самолети терористи,както и подпомагаики местните партизани.има даже и бомбандировки на съветската авиация,а доста български търговски кораби са потопени от съветски подводници.въпреки съветския държавен тероризъм ние некъсаме дипломатически отношения до съветското нападение през 1944 година!
  • 53 Алексей Сергеев

    1 0 Отговор
    Тоя дребосък вярва ли си?
    Нека да иде в Латвия, Литва и Естония.. ей така. С камъни ще го
    убият на площада. Ако можеха трите републики биха изгонили всички етнически руснаци от държавите си