Last news in Fakti

29 Септември, 2012 11:51 2 031 0

Случаят "Шамара" с аналог през комунизма

  • лазар груев-
  • сапард-
  • мишо шамара-
  • главен прокурор
Случаят "Шамара" с аналог през комунизма - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Недопустими са нападките към конкретен съдия по конкретно дело. Тези хора, които нападат съдии, едва ли са прочели мотивите. Така Лазар Груев коментира в предаването "Седмицата" на Дарик.  темата за съдебното решение по делото "САПАРД", с която министър-председателят Бойко Борисов ангажира генералния директор на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер.
Груев подчерта, че представителите на съдебната власт никога не са си позволявали да коментират работата на правителството. Ако е имало някакви изказвания, то те винаги са били свързани с подчертаването на съвместната работа. "Всеки да си свърши работата, да оценяваме нещата според фактите, а да не се нападаме", призова Груев.
Лазар Груев подчерта, че не вижда заплаха за конституционния ред по случая с песента на Мишо Шамара. Преди дни стана ясно, че четиримата рапъри - Мишо Шамара, Конса, Сарафа и Експлисит се разследват заради общата им песен "Бяло, зелено и червено", в която според Съвета за електронни медии се осмива националният флаг. В центъра на производството седи Шамара, който обсипа с обиди  управляващите от ГЕРБ. Рапърът определи разследването срещу себе си като налагане на цензура. Главният прокурор Борис Велчев се разграничи от мнението на наблюдаващия прокурор Милко Момчев.
Лазар Груев посочи аналог със случай от неговата практика, как през 80-те години на миналия век имало дело срещу товарач на Сточна гара, който бил написал върху два чувала с брашно "Долу БКП". "Тогава прокуратурата го въртеше за нарушаване на конституционния ред", обясни Груев. Той категорично заяви, че ако някой нещо формално прави, то това нещо трябва да има опасност за обществото, за да бъде преследвано от закона.
Новият Висш съдебен съвет (ВСС) ще бъде независим, той беше избран чрез демократична и открита процедура, смята Груев. Той  заяви, че не би имал няма нищо против да има отделен висш съвет за съдии, но подчерта, че Конституцията ни е такава - съдии и прокурори да бъдат в един съвет. Според него по-важното е хората във ВСС да бъдат почтени.
На въпрос учен, съдия или прокурор трябва да бъде новият главен прокурор на страната, Лазар Груев заяви, че най-вече обвинител номер 1 трябва да бъде почтен човек, който разбира от правото и който ясно ще отстоява закона. Груев заяви, че няма фаворит, който да подкрепи за този пост.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА