Last news in Fakti

26 Юли, 2020 19:02 4 000 25

Какво ще стане с евромилиардите?

  • европейски съвет-
  • европейски парламент-
  • европейски съюз-
  • възстановителен пакет

Кой ще преговаря и как ще вървят нещата оттук нататък? След като Европарламентът отхвърли предложението на Европейския съюз по пакета от 1,8 трилиона евро, корекциите са много вероятни.

Какво ще стане с евромилиардите? - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейският парламент настоява в дългогодишния бюджет на ЕС да залегнат повече средства за борба с климатичните промени, както и за науката, здравето и студентите. След дълги и трудни преговори, на Срещата на върха в Брюксел лидерите на 27-те страни-членки на Общността постигнаха съгласие за бюджета на ЕС в периода 2021-2027-а година и плана за възстановяване на европейската икономика от кризата, предизвикана от пандемията. Според мнозинството от европейските депутати обаче програми като "Хоризонт Европа" и "Еразъм+" трябва да бъдат по-сериозно подпомогнати.

Как ще изглеждат преговорите? 

От страна на Европейския парламент на масата на преговорите ще седнат шестима експерти. Те ще се опитат да наложат исканията на депутатите. Европейският парламент трябва да одобри бюджета, но той има право или да приеме пакета в цялост, или да го отхвърли. Въпреки това се очакват корекции във финансовата рамка, тъй като страните-членки са сериозно зависими от сътрудничеството с парламента. От своя страна евродепутатите могат да се надяват на промени, но със сигурност няма да успеят да наложат всичките си искания.

До края на юли 27-те държави членки на ЕС трябва да договорят позициите, които ще защитават по време на преговорите. Около тях ще се обединят или постоянните представители на страните-членки на среща в Брюксел, или правителствата в писмена комуникация. Същинските преговори между Европейския съвет и Европейския парламент ще започнат след лятната ваканция - в края на август. Гласуването на дългогодишната финансова рамка в Европейския парламент предстои на първото редовно заседание в средата на септември. След това резултатът трябва да бъде официално одобрен от държавите-членки, вероятно по време на конференция на външните министри на ЕС.

За какво настояват евродепутатите?

Договорената от държавните и правителствените ръководители финансова рамка за периода 2021-2027-а година възлиза на 1,8 трилиона евро. Сериозна корекция на тази сума би означавала нова среща на лидерите, която е слабо вероятна. Най-големият пробив, който парламентаристите могат да постигнат, е релокация на част от средствата и преначертаване на приоритетите, т.е. промените биха могли да бъдат само козметични. Освен това се настоява за допълнителни източници на финансиране, в това число въвеждането на дигитален данък. Възможно е държавите-членки да възприемат тази идея.

За големите парламентарни групи в ЕП наличието на ефективен механизъм, който обвързва спазването на върховенството на правото с отпускането на европейски средства, е от изключително значение. Средствата от ЕС трябва да бъдат ограничавани, ако правителства като тези в Полша или Унгария потъпкват основните европейски права и ограничават съдебната система, медиите или свободата на изразяване. Постигнатото решение на европейските лидери по този въпрос засега звучи доста обтекаемо, но германското председателство на ЕС вероятно отново ще постави темата на дневен ред. Европейският парламент пък може да изиграе ключова роля в налагането на обвързаност между правовия ред и отпускането на евросредствата.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко

    42 4 Отговор
    Ще идат в шкафчето ми.

    Коментиран от #25

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    12 4 Отговор
    Печатете, печатете, печатете.. и пращайте у насам...да има за всички.
    Ромите и китайците да работят
  • 3 Боко тиквата

    27 3 Отговор
    Ще тря купувам по големи чекмеджета
  • 4 Непукист

    5 5 Отговор
    Боли ме фара за хартията им.
  • 5 Бою

    21 3 Отговор
    Ще закрива ли реакторите да барне милиардите в шкафа
  • 6 Гост

    25 3 Отговор
    С едни 29 млрд знаем какво ще стане
  • 7 Нищо ново под Слънцето

    17 2 Отговор
    Мога да каже единствено за тези, определени за Българското Чекмедже, за другите мисля, че ще си идат по предназначение с разумното сконто от 5-10%, щото и еврозелките са хора все пак.
  • 8 СъщотоКоетоСтана

    14 2 Отговор
    Същото, което стана с връщането на парите за газ. Отоплявам се само на газ и декември/януари сметките ми са по 500 лв... сега дойде изравняващата за целия сезон за връщане на парите... ами ще ми върнат 15 лв. При положение, че рекламират 40% намаляване на цената на суровината, представете си как за един сезон сигурно ми е 2000 лв. сметката ... а те ми връщат 15 лв. И да ... 50% от фактурата не отива за суровината и преноса през 5 държави, а отива в такаса снабдяване "от София до София" :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 аааа

    2 4 Отговор
    Да отварям хладилника тогава,щом вируса работа не върши?
    Оная улавата Грета да я вадят от лудницата тогава
  • 11 ТИКВА

    16 3 Отговор
    БОЙКО
    ЗАКРИВА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА , ЗАТОВА МУ БЕШЕ ВАЖЕН МЕСЕЦ ЮЛИ ПОДПИСАЛ Е - 2027 ГОДИНА Е КРАЯ
  • 12 ЦК на ГЕРБ

    1 23 Отговор
    Ще ги открадне Радеф
  • 13 Чекмедже бей

    13 1 Отговор
    Ше ги опраиме милЯрдите, да не се коркате ей тулупи.
  • 14 Puri

    0 14 Отговор
    Boiko s teb sme. Samo dai. Znak

    Коментиран от #17

  • 15 Бачо Киро

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЧЕСТИТ ЕВРОСЪЮЗ ЛИКВИДАТОР":

    Точно така, точка 113. С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично
    подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:
    - 490 млн. евро за „Игналина“, Литва, за периода 2021—2027 г., с максимален
    процент на участие на ЕС 86%;
    - 50 млн. евро за „Бохунице“, Словакия, за периода 2021—2025 г., с максимален
    процент на участие на ЕС 50%;
    - 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален
    процент на участие на ЕС 50%.

    С други думи, след 2027 няма да получи друго удължаване на лиценза за експлоатация, въпреки че е годна до 2049 (блок 5) и 2051 (блок 6). Пише си точно цялата АЕЦ, не стари блокове и други глупости, каквито мозъчни пръдни повтарят по каналите разни герберасти...
  • 16 ОБИР ЩЕ СТАНЕ

    6 1 Отговор
    МИЛИАРДИТЕ БОЙКО И ОСТАНАЛИТЕ КРАДЦИ ЩЕ ГИ ОТКРАДНАТ !
  • 17 До Пурко

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Puri":

    Само дай.Паричен знак.
  • 18 ВЪПРОСЪТ Е,..КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ЧЕРВЕНИТЕ

    1 6 Отговор
    МИЛИАРДЕРИ ОГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ И..ОРГАНИЗИРАЛИ...ФАТМАШКИЯ ПРЕВРАТ?!?

    Коментиран от #19

  • 19 Манги

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "ВЪПРОСЪТ Е,..КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ЧЕРВЕНИТЕ":

    Фатмак е баща ти бе Швейк. Личи ти по акъла.

    Коментиран от #20

  • 20 Оди се трескай у Сараите

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Манги":

    Г ЕЙТАК
  • 21 Добър вечер аз съм ваща леля :::::::::::

    1 0 Отговор
    Какво ше стане със света ?
  • 22 Хаджи Хаджи Българин

    3 0 Отговор
    ЕС- НАСЛЕДНИКА НА 3 РАЙХ, КАТО ОРГАНИЗАЦИЯ, СЪЗДАДЕНА - ПРОЕКТ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА! ТОЧК 1ва! Унищожаване на индустрията, на всички държавиот източият Блок! С цел ! Отнемането им, на правото, до пазарите на Русия! Те се заемат от западни фирми!! Няма Булгартабак, няма конкуренция! Точка 2! Когато, хората останат без препитание, те стават зависими! ! 3 точка! Тези , безплатни специалисти , които останаха на улицата , без прелитания, станаха, съвременният еничерски- кръвен данък, за България!
  • 23 Хаджи Хаджи Българин

    2 0 Отговор
    Защо, безродника ( без иницияли) продаде, обраьованото население, обучавано, на снагата, на данъците, на българският народ! Един пример! !!! Защо, във футбола, тези трансфери, са регламентирани, а в образованието, не са???? Отговор! И двете са конвертируеми стоки!
  • 24 Теодор

    2 0 Отговор
    До там сме я докарали, че хората да се страхуват, когато излизат на протест! Ако спим още и въздуха ще започнат да ни спират, защого винаги може да стане по-зле. Бъдете оптимисти.
    Запомнете, че на тази планета трябва да сте будни! Винаги! Няма права по подразбиране! Всичко се отстоява с тояги! Ако не ми вярвате, вижте какво прави Борисов в момента... и въобще не му пука, че цялата страна е в колапс заради него. Нито диалог, нито оставка. Скрил се е в дупката си и стои на завет. А полицията, създадена да пази нашите права и платена от нашите данъци пази него?!
  • 25 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко":

    Бая голямо чекмедже ще ти трябва за целта!