2 Октомври, 2012 13:13 1 779 5

Константин Тренчев: Увеличаване на доходите - добре, но откъде?

  • кт "подкрепа"-
  • константин тренчев-
  • доходи-
  • пенсии
Константин Тренчев: Увеличаване на доходите - добре, но откъде? - 1
Константин Тренчев и Николай Николов Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конфедерацията на труда "Подкрепа" не приема предложения от  правителството механизъм за диференцирано повишаване на пенсиите от 1 април. Той предвижда различен процент на увеличение в зависимост от годината на пенсионирането. На пресконференция лидерът на синдиката Константин Тренчев упрекна управляващите, че обявяват пред медиите параметрите на проектобюджета, без те да са изпратени до официалните партньори. „В последните три години и половина се чуваше само за съкращения и "рИформи". Най-накрая доживяхме да се говори и за увеличение на доходите. Говореното обаче навява известни съмнения“, коментира той.


"Много е добре да се говори за доходи, приветствам това, но като човек с дълга практика, у мен остава въпросът "откъде". Нещата са трагични, защото въпросът откъде ще се вземат пари за по-високите доходи стои със страшна сила. Имаме информация от различни региони на страната, която не навява оптимизъм", добави Тренчев, който очаква тежка зима.

Той обеща, че синдикатът ще отговори на надеждите на хората. "Ще направим това, което сме правили винаги. Ако хората искат да се бунтуват, заставаме зад тях, ако не - ще търсим други решения в полза на здравия разум. Нещо все пак трябва да се направи, защото много сме го закършили с парите”, констатира синдикалистът.

Икономическият експерт на КТ "Подкрепа" и бивш управител на НОИ Николай Николов обясни, че е недопустимо пенсиите, които са изчислени по една формула с едни и същи индивидуални коефициенти осигурителен стаж да се различават по размер, който да зависи от годината на отпускане. Затова от КТ "Подкрепа" ще настояват за преизчисляване на всички пенсии от 1 април догодина по единна законова формула, която да отчете актуалния осигурителен доход. Подобно преизчисляване на пенсиите е имало през 2000 година, припомни Николов.

КТ "Подкрепа" категорично възразява срещу идеята на управляващите да индексират пенсиите по хармонизираната инфлация за тригодишния период, тъй като тя е по-ниска от официалната и ще настояват да се използва инфлацията, която се трупа в малката потребителска кошница, която най-добре отчита поскъпването на основните хранителни стоки.

От синдиката оценяват негативно намерението на правителството да се откаже от предизборния ангажимент на ГЕРБ да увеличава поетапно от 1 януари така наречената вдовишка добавка, която сега е 26,5%, на 30%. Те смятат, че по този начин се спекулира с надеждите и очакванията на преживелите съпрузи.

Не се приема и планираното замразяване на обезщетенията и помощите при майчинство и при отглеждането на деца – от „Подкрепа“ са на мнение, че те трябва да растат дори по-динамично от пенсиите.

Николай Николов смята, че е наложително да се увеличи и минималният размер на обезщетението за безработица в зависимост от ръста на инфлацията след 2009 година.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милиционер и ДС-ар

    0 0 Отговор
    От ТАМ ОТ КЪДЕТО си УВЕЛИЧАВАШ ТВОИТЕ ДОХОДИ БЕ другарю Тренчев...., ОТ ТАМ !!!!
    Дай и ние да си увеличиме нашите доходи от там ?
    Айде ДС-ари дайте ни пари ......
  • 2 Оня

    0 0 Отговор
    Омръзна ми и този да дава вече 22 години акъл как да заживеем добре.
  • 3 Фен на Тренчев

    0 0 Отговор
    Ха ми нали смазахте дребния бизнес.Е вече няма откъде.Сега е вашия ред да си ходите.
  • 4 макаренко

    0 0 Отговор
    тренчев- уникално крадливо и продажно мекере ---- дай парите на народа
  • 5 --------

    0 0 Отговор
    ....,,Ще направим това,което сме правили винаги.Ако хората искат да се бунтуват,заставаме зад тях...." ---------------------------------------------------------------------- 23 години все тая грешка...Ако искаш да си истински лидер,ВОДИШ хората а не заставаш зад тях...масонски п....р!