28 Юли, 2020 16:53, обновена 29 Юли, 2020 08:43 28 011 42

Христо Терзийски - полицаят, който се измъкна сух от летните сараи на Доган (СНИМКИ)

  • христо терзийски-
  • мвр-
  • вътрешен министър-
  • младен маринов

Като началник на ГДНП купува луксозен имот в Драгалевци с чиновническата си заплата

Христо Терзийски - полицаят, който се измъкна сух от летните сараи на Доган (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква приемственост да очакваме в МВР?! За първи път новият вътрешен министър не благодари на предшественика си.

На ул. "6 септември" адвокатът Христо Данов е запомнен като единственият вътрешен министър след 10 ноември, който не е имал охрана и кола. Ерудит и човек с висок морал той поставя традиция във вътрешното министерство, която се спазваше до миналата седмица. 
Христо Данов благодари на предшественика си за работа му на поста. По този начин той дава сигнал, че като вътрешен министър ще поощрява добрата работа на всеки служител от ведомството. 

Миналата седмица Христо Терзийски като нов вътрешен министър не намери време да благодари на своя предшественик Младен Маринов. 

Това е опасен прецедент. В разгара на протести след два месеца на карантина полицаите са на ръба на своите психически и физически сили. Изказването  на благодарност ще е сигнал, че усилията им не са напразни и новият министър ще ги защитава. Всеизвестен факт е, че новият и старият вътрешен министър работят заедно от години. 

Последните изказвания на Христо Терзийски обаче показват, че той ще се стреми да опази себе си, а не своите подчинени. Христо Терзийски - полицаят, който се измъкна сух от летните сараи на Доган (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

"Аз не отричам, че бях там, но не съм ръководел действията". Това заяви преди дни в предаването "Лице в лице" по бТВ новият вътрешен министър по време на престоя си в лятната резиденция на Доган в "Росенец". 
Действията на полицията по време на съботата на голямото плажуване, организирано от Христо Иванов, бяха силно критикувани. 

МВР - Бургас разреши и охранява митинг на младежкото ДПС при положение, че то беше заявено след акцията на бившия правосъден министър. 

Като началник на "Националната полиция" Христо Терзийски трябваше да разпореди на областния директор на полицията да спазва закона, но той предпочита да се покрива. 

Знаменателното заключение на Христо Терзийски - бях там, но не съм ръководил акцията, е еманация на чиновник от службите, който се ослушва за посоката на политическите ветрове.  Христо Терзийски - полицаят, който се измъкна сух от летните сараи на Доган (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Действията на полицията в "Росенец" "костваха главата" на Младен Маринов. В същото време Христо Терзийски се издигна. Странни са и неговите действия по упражненото полицейско насилие над протестиращи под колоните на Министерски съвет. Пред бТВ Христо Терзийски призна, че са направени няколко опита за привикване на потърпевшите лица, за да дадат своите показания. До момента обаче нито едно от седемте лица не са е явило, за да го направи. Само едно от тях е изпратило електронно писмо, с което казва, че няма претенции към полицаите.  

В този случаи трябва да се прекрати преписката поради липсата на доказателства. Обаче тя ще бъде изпратена в прокуратурата, която от своя страна също ще бъде принудена да я прекрати. Преди това нарочените за побойници полицаи ще бъдат разпитани и те ще заявят, че са действали при проява на насилие срещу тях по време на изпълнение на служебните им задължения. Вижте как действа полицията във Франция, ако протестиращ посегне на полицаи. Същите мерки вземат и гръцките полицаи.

Христо Терзийски като нов вътрешен министър показва, че ще гледа по-скоро да защитава "службичката си", а не буквата и духа на охраната на реда и правовия мир. 

ФАКТИ вече писа как Христо Терзийски с чиновническата си заплата се сдобива изгодно с имот в Драгалевци на ръба на закона.

На 28.02.2019 г. като директор на главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) Христо Терзийски си купува 29,89/100 идеални части от имот от 1552 кв.м. в Драгалевци, м. „Ботаническа градина” за сумата от 45 000 лв. Със сигурност не е по обява на брокери, защото имотът не е предлаган от агенции. Даже продавачът е отскоро собственик – купил го е само два месеца по – рано за цена от 55 евро на кв.м. Както се казва- докато му излезе скицата и данъчната оценка и вече го е продал, при това на загуба. Продавач е софийската фирма „Веси Комерс” ООД. Собственост е на две дружества- кипърското дружество „Рек Фотоволтаик Лимитед” с 5% участие и „Юроскай” ООД с 95%, което през още две български дружества и една офшорка е собственост на кипърския гражданин Харис Кунтурис.

Кръговратът на имотите

„Веси Комерс” ООД става собственик на 500-те кв.м. от имота два месеца по- рано. Тогава, буквално в последния работен ден на 2018г. английската гражданка Франсис Драку продава имота с площ от 1552 кв.м. на трима купувачи. 29,89/100 ид.части (500 кв.м) са прехвърлени на „Веси Комерс” ООД, 29,89/100 ид.части (500 кв.м) на Мирела Пенкова- дамата с която Кунтурис живее на съпружески начала, а останалите 40,22/100 ид.части (673 кв.м.) са прехвърлени на „Грейт Инвест Консулт” ЕООД с управител Мирела Пенкова и едноличен собственик вече познатото „Рек Фотоволтаик Лимитед”. Тази кипърска офшорка присъства в повече от 15 дружества на Кунтурис в България, с неизменно участие от 5% от капитала.

Сделката е сключена при цена от 55 евро на кв.м., която е недостижимо ниска дори за края на 2018 г. Продавачката щедро се е съгласила тази цена да ѝ бъде заплатена след подписване на нотариалния акт, без да е посочен краен срок за това. Същият ден английската гражданка Франсис Драку продава още един имот, с пореден кадастрален номер и с площ от 1673 кв.м., при същата цена за кв.м. на други три дружества, собственост на Кунтурис.

Още по-объркано става, тъй като самата Франсис Драку е купила двата имота с една сделка, през 2016 г., при цена от 30 евро на кв.м. от „Глобал БГ” ООД , което е контролирано от Кунтурис чрез кипърско дружество Тромпел Естейтс Лимитид. Малко след сделката Кунтурис чрез своя българска фирма купува „Глобал БГ” и е избран за негов управител. При покупката на двата имота Франсис Драку не присъства, а е представлявана от Харис Кунтурис с пълномощно.

Успешният бизнес модел: Купуваш евтино и продаваш още по-евтино, но на когото трябва.

„Веси Комерс” ООД е закупило 500-те кв.м. на цена от 55 евро на кв.м., а два месеца по- късно ги е продало на Христо Терзийски за сумата от 45 000 хил лв, което прави 46 евро на кв.м. Не е ясно каква логика е мотивирала продавача да продаде почти веднага и с 15 % по-евтино, като в същото време пазарната цена за този район /Драгалевци-Ботаническа градина/ се движи от 80 до 200 евро на кв.м.

Не е ясно и защо му е на Кунтурис външен „ортак” в имота, след като останалата част се притежава от свързани с него лица. Мирела Пенкова и „Грейт Инвест Консулт” ЕООД се съгласяват частта от 500 кв.м. да бъде продадена на трето лице за 46 евро/кв.м., въпреки че те самите са закупили своите части на 55 евро/ кв.м. и законът им дава право те да закупят частта на тази по-ниска цена, преди имотът да бъде предложен на другиго. Без тяхното изрично съгласие продажбата не може да бъде извършена.

Бизнес на честна дума

Купувачът Терзийски и продавачът „Веси Комерс” ООД се радват на силно взаимно доверие.

В нотариалния акт е предвидено плащане на цената в 7 дневен срок след сделката. Няма уговорени клаузи за разваляне на сделката при неплащане, няма уговорени неустойки за забавено плащане. Няма даже и посочена банкова сметка на продавача. Просто Харис Кунтурис, като управител на „Веси комерс” ООД прехвърля имота и започва спокойно да чака да му бъде платена цената, посочена в нотариалния акт.

В крайна сметка, никой не би очаквал директорът на ГДНП да не си плати и може би затова липсват уговорени гаранции за продавача. Въпросът е дали продавачът изобщо е искал да му бъде платено. Дали сумата от 45 хил. лв. е постъпила по непосочената сметка на „Веси Комерс” ООД няма как да бъде проверено, но 7-дневният срок е изтекъл отдавна.

На баир лозе или златна рибка?

В общия случай да си купиш 1/3 от парцел заедно с още двама съсобственици си е кофти сделка. Имотът хем е твой, хем нищо не можеш да направиш без съгласието на другите. Трябва или доброволно да си го поделите или да строите заедно. Съдилищата са пълни с дела между изнервени съсобственици. От друга страна, ако ортаците ти са разбрани и „оправни” хора, да имаш 1/3 от парцел 1552 кв.м. в Драгалевци може да бъде изключително добро попадение.

При средните застроителни показатели за района (КИНТ 0,5 и плътност на застрояване 20 %), в парцела може да се построи сграда с РЗП 835 кв.м. Ако съсобствениците не искат да строят сами, могат да учредят право на строеж и да получат като обезщетение между 20 и 25% от построеното.

Така, без да вложи нито стотинка повече Терзийски, като собственик на 1/3 от земята би получил жилище с площ от поне 60 кв.м. При платените от него 45 000 лв. това представлява непостижимо ниска цена за готово строителство, при това в Драгалевци- 750 лв./кв.м. (385 евро/кв.м.) Действително, скромно като размер жилище, но пък на каква цена!

Такава сделка е мечта за всеки държавен служител, който е задължен да доказва доходи и да подава имуществена декларация всяка година.

Постигнатата цена на кв.м. застроена площ няма да се появи никъде черно на бяло, в нито един документ. Няма покупко- продажба на готово жилище, няма посочена цена. Всичко е прозрачно и чисто- собственик на идеална част от парцел е учредил право на строеж и е обезщетен, за това че е предоставил имота си за строителство.

Това е просто една възможна хипотеза, ако попаднеш на „оправни” и „умеятни” комшии. Нищо от това все още не се е случило. Но дори само да си купиш гола земя на два пъти по- ниска цена от пазарната си е добро постижение. А пък и ортаците на Терзийски не са вчерашни и знаят как се печели от празни парцели.

Кунтурис се занимава основно със строителство. Придобива съседни имоти в подножието на Витоша чрез сложни схеми, с множество фирми, които притежава или контролира, като често, както в този случай един парцел се дели между няколко различни дружества. Не си прави труда да ги окрупнява, въпреки че някои от проектите му са на площ от десетки декари, а дружествата собственици на земята стигат до 14 с 36 отделни имота. Работи се по описаната схема- всеки от собствениците учредява право на строеж на строителя срещу обезщетение.

Самият Кунтурис се хвали в медиите, че е инвестирал над 60 млн. евро в България. Това твърдение се сблъсква челно с 4-5 тежки производства по несъстоятелност в СГС на дружества, които той контролира или притежава, с неиздължени кредити към банки с общ размер приблизително 50 млн евро. Покрай тези дела се разбра и за „частния арбитражен съд”, чрез който Кунтурис бързо и лесно да се снабдява с изгодни решения и изпълнителни листове, с които чрез подставени дружества участва като кредитор в производството по несъстоятелност.

От фактите дотук е ясно, че новият вътрешен министър е готов да пази службицата си и собствения интерес, а не своите служители, да не говорим и за законността. 
 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    191 8 Отговор
    ГЕРБ и ДПС са едно цяло

    Коментиран от #11, #31

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Васил Левски

    197 2 Отговор
    Христо Терзийски-новата калинка на пееФски.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 цецо апартамента

    123 3 Отговор
    Бойкуууууу,утре от дпс да не ти кажат пок да праиш смяна в мвр?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БойкУ БурисоФ

    108 2 Отговор
    Аз си имам господари,който ми кажат него сменям...
  • 8 Иво Андонов

    124 4 Отговор
    Гласуваш за герП ,получаваш пееФски и дУган..

    Коментиран от #16

  • 9 БойкУ БурисоФ

    75 3 Отговор
    Пфууу пак ме разкриха,че съм слуга на ДПС...Ужас няма отърване,накрая ще кажа на дУган ,че изчезвам с 200 на някъде.
  • 10 инчхай

    70 4 Отговор
    тоя играе с шиши,терзийски купува в София пееВски в Солун мафията в затвора
  • 11 троладжии

    14 68 Отговор

    До коментар #1 от "оня с коня":

    Хайде Троладжиите :) Изоставате - пишете мантрите и отивайте за по 20 лева да пискате на жълтите павета :)
  • 12 Защо

    39 3 Отговор
    му казват Носа ?
  • 13 Време е за Възраждане

    78 2 Отговор
    ДОКОГА ЩЕ ГЛЕДАМЕ КОРУМПИРАНИ КАЛИНКИ НА НАЙ-ВИСОКИТЕ ПОСТОВЕ В БЪЛГАРИЯ ??????? СТИГА ВЕЧЕ
  • 14 Кондю

    62 2 Отговор
    Без бой няма да има оставки а само прах в очите на обикновенния българин!Наглостта им няма граници!
  • 15 хйхййй

    7 35 Отговор
    Абе ай глупаци за вас имали някой свестен бе разбира
  • 16 ares

    6 58 Отговор

    До коментар #8 от "Иво Андонов":

    Нищо аз ще гласувам с две ръце за Б.Б.Никога за комунисти или нещо подобно.
  • 17 https://www.facebook.com/%D0%98%D1%81%D1

    28 2 Отговор
    Имаш ли Доган имаш всичко!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Политолог

    14 29 Отговор
    Браво за Христо Иванов. Прекрасен, платен материал. На Христо му БИХ ПОВЯРВАЛ, АКО ЗАД НЕГО НЕ СТОЯХА ИВАН КОСТОВ И ГЕН.АТАНАСОВ
    НИКОГА НЯМА ДА ИМ ПРОСТЯ съзнателното, целенасочено РАЗБИВАНЕ НА СДС
  • 20 Кирил

    31 1 Отговор
    Оставка на мутромилиционерския режим!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 chi

    18 0 Отговор
    Къде сте тръгнали с тези мутренски мутри?
  • 24 проксима тангента

    28 0 Отговор
    ТиквЕто е бог и свръхчовек ! Даже сам си кара джипката ! Време му е за мавзолей май !
  • 25 КРАДЦИ

    19 3 Отговор
    ОТ ЕДНА МУТРА ТА НА ДРУГА ПО - ГОЛЯМА , ОТ ЕДИН КРАДЕЦ ТА НА ДРУГ , ПО - ГОЛЯМ ,! .... КАТО ПАДНЕ БОЙКО КАКВА ЛИ МУТРА ЩЕ ДОЙДЕ ДА НИ КРАДЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ? --- ПРЕДЛАГАМ СТАНИШЕФ , ГЕРГОВ ИЛИ ПИРИНСКИ , ЧЕ КУРНЕЛА МИ СЕ ВИЖДА ЛАБАВА ПРИ КРАДЕНЕТО !
  • 26 ВСИЧКИ СА КРАДЦИ

    17 0 Отговор
    МВР ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПУСНЕ И НА ПРОКУРОР И СЪД -- ВОЕНЕН .......
  • 27 Гост

    13 0 Отговор
    Тоа е по-прост и от стария и по-крадлив ми се види по физиономия
  • 28 Сатъра

    22 0 Отговор
    Това е дело на Борисов корумпира здраво цлата държавна Администрация, но най вече Полицията и съдебната система. Да го уволниш един такъв престъпен елемент без да го вкараш в затвора на топло и без да му конфискуваш предобитото по престъпен начин имущество и пари все едно нищо не правиш. Трябва да се строят нови затвори, старите няма да стигнат.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Това

    0 2 Отговор
    Всеки ден ли ще го публикувате?Или докато плащат?И такааа до края на светааа.....Тъй ли беше?
  • 31 Даааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "оня с коня":

    БСП и ДПС🙃

    Коментиран от #34

  • 32 chi

    4 0 Отговор
    Мутрократ-изключителен екземпляр! ОСТАВКА!!!
  • 33 Я... Я

    2 0 Отговор
    ТУЛУПА ЗНАЕ ДОБРЕ КОЙ ДА НАЗНАЧИ ЗА МИНИСТЪР. ЗАХЛЕБИЛ УЯДЕН, НАШ ЧОВЕК. ВСИЧКИ СА ТАКИВА. ПОСЛЕ ПИШЕТЕ, ЧЕ СТЕ НАРОДНА ВЛАСТ. И РАНА СЪС 12% ОТ ГЛАСОВЕТЕ НА БЪЛГАР. НАРОД.
  • 34 Шоколад с малини

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Даааа":

    Да,бяха заедно дълго време,но Боко ,Герб се оказаха най добрите коалиционни партньори на Доган и Шиши ,все подбрани ченгета доносници и бивши комунисти, калиник с които да се забавляват и управляват,да сте чули да каже някой ,слуга на народа.най големия страх за Герб е припознаването им за партньори на ДПС и Пеевски
  • 35 Правата на гражданите

    6 1 Отговор
    Протестиращите нарушават правата на гражданите??? Да, държавата нарушава правата на цял Народ!! Мачка, сваля кожи, правосъдие Никакво, Корупция тотална, и този Народ трябва само да мълчи навел глава??? Това време мина, много търпя Българския народ, Смяна на Системата, Мафията вън от Държавата!!!!!!
  • 36 Мим33

    3 0 Отговор
    Навсячкъде се краде,ама според управниците ни ,в България няма ,,корупция"..Ние сме значи за пример...
  • 37 Анонимен

    2 0 Отговор
    Гледайте на бутащите млади хора на сараите на доган да не скочат срещу вас протестъри, не е шега работата. И те са си прави. Българин мързелив, не става за нищо. Ще има да ви вкарват, едно време както комунисти са убивали фашисти. Не е шега работата, вие айлязите стачкувате, а те работят. Вие не сте били родени 1989,но някои стари помнят, кръв щеше да се лее.. Само доган да им свирне и са ви затворили в килията. Те са мноьи ство.. Долу ръце от Премиера Борисов, той доган философа ви го каза, за 2 г няма как да яхне властта рр. Аморал ченге от малцинство ще ви говори за морал и родители ще ви изрине.

    ДОЛУ РЪЦЕ ОТ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ. НЕ ТЕ, А НИЕ ИСКАМЕ РЕД И ДОСТОЕН ЖИВОТ. НЕ НИ ТРЯБВАТ ПАРИ. НЕ ВИ ИСКАМЕ РАБОТАТА. ПРОСТО ВЕЧЕ НЕЩАТА ОТ СТАЧКУВАШИТЕ СЕ ВЛОШАТ.. ХОРАТЕ НЕ ИМ Е ДО РАДЕВ, ЧЕРЕПА. АКО МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРИТЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА ГИ ПОСЪВЕТВАТ.. ГРЕШИТЕ ПРОТЕСТЪРИ, НИЕ ОТДОЛУ ГО ЯДЕМ. ТЕ СА НАВСЯКЪДЕ, НА ДЪРЖАВНО, ЧАСТНО, ТЕ ЩЕ ВИ ДОУБИЯТ, ВИЖ СНИМКАТА ПРИ ДОГАН, КАК Я.. ЗДРАВЕНЯЦИ МЪЖЕ, А БЪЛГАРИНА Е СТАРЕЦ И ТУК ТАМ.. ТЕ СА ЕДИННИ МА НИНОВА, РАДЕВ, ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН И ЩЕ ВИ ПОГУБЯТ.. ЦИКАНИН.. ОРЕДИ ЩЕ ВИ КУПИМ.. До кръв ще я докарате с валите протести... Само доган чакат да им свирни.. 1989..те са мнозинство. Всичко те купуват. Умни и работохолици са. Бг умира. Кво гледаш западните либерали. Кво знаят те,. Кога живееш сред тях можеш да обсъждаш..

    Долу ръцете от Бойко Борисов!!!!!!!!
  • 38 охахех

    1 0 Отговор
    ОЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,Г-н НОВ МИНИСТРЕ,Директора на ОДМВР-Бургас Ви е бил подчинен по ерархията.Щом сте били там ,и нищо не сте правили,Вие пак сте отговорен.Правил,не правил чл.6,ами да си правил,ти си им НАЧАЛНИК ОТ СОФИЯ/МВР/.Бойко,и този не става.Не знае устав вътрешна служба.

    Коментиран от #39

  • 39 Пояснение

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "охахех":

    Христо Терзийски не е бил началник на Директора на Бургас.Иерархията е министър Главен секретар Директор на ОДМВР..Директорът на ДНСП е методически ръководител но не и пряк началник на областния директор.Негов единствен началник е главният секретар Иванов и министър Младеное.ДНСП е в София работят 700 души и освен криминална и икономическа другите търсят само кусури и нищо полезно ,освен семинари за чужда сметка не правят.
  • 40 James

    0 0 Отговор
    УМЕЯТНИ???
  • 41 zevs

    0 0 Отговор
    ЕДИНСВЕСТЕН НЯМА Е ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ-ВСИЧКИ МОШЕННИЦИ И КОРЪМПИРАНИ.САМО ДАЛАВЕРИ ОТ ТЯХ.ДА СЕ МАХАТ И СЪД.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.