ФАКТИ.БГ

Сделка - мечта за шефа в МВР на „Национална полиция“

На баир лозе или златна рибка. Бизнес на честна дума

Публикувана: 24 Април, 2020 10:18
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 17211
Сделка - мечта за шефа в МВР на „Национална полиция“
Снимка: бТВ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на Андрей Червенков за сайта "Афера"

Шефът на „Национална полиция“ е забъркан с кипърски аферист, завлякъл банки! Купува имот в "Драгалевци" от него на скандално ниска цена!

След публикуването на материала в редакцията на АФЕРА се обади адвокатката на Харис Кунтурис, за да каже, че нищо от написаното за Кунтурис в материала не било вярно, като заяви, че: „този разговор /б.р. – с Веселина Томова/ трябва да се приема като предложение за извънсъдебно споразумение, за да бъде свален материала от сайта АФЕРА“.

Веселина Томова от своя страна заяви, че това ѝ звучи ултимативно и каза, че няма никакъв проблем да бъде публикувано опровержение от страна на юриста на Кунтурис за всичко онова, което смята, че не е вярно в публикацията. Томова изпрати личния си имейл на адвокатката. Тя каза, че ще обмисли дали да се възползва. До този момент очевадно не се възползва.

Веселина Томова попита адвокатката дали познава шефа на Националната полиция в МВР Христо Терзийски, чиято сделка с дружество на Кунтурис е акцента в публикацията, тя отвърна, че не го познава.

На пръв поглед в описаната от АФЕРА сделка с шефа на Националната полиция в МВР няма нищо особено. Някой успял да си купи 1/3 ид. част от парцел в Драгалевци. Даже не цял парцел, даже не и половината. Няма частни асансьори, глаголица, тераси с барбекюта, няма продажба на данъчна оценка- нищичко- скучна история, но все пак:

На 28.02.2019г. директорът на ГДНП си купува 29,89/100 идеални части от имот от 1552 кв.м. в Драгалевци, м. „Ботаническа градина” за сумата от 45 000 лв. Със сигурност не е по обява на брокери, защото имотът не е предлаган от агенции. Даже продавачът е отскоро собственик – купил го е само два месеца по – рано за цена от 55 евро на кв.м. Както се казва- докато му излезе скицата и данъчната оценка и вече го е продал, при това на загуба. Продавач е софийската фирма „Веси Комерс” ООД. Собственост е на две дружества- кипърското дружество „Рек Фотоволтаик Лимитед” с 5% участие и „Юроскай” ООД с 95%, което през още две български дружества и една офшорка е собственост на кипърския гражданин Харис Кунтурис.

Кръговратът на имотите

„Веси Комерс” ООД става собственик на 500-те кв.м. от имота два месеца по- рано. Тогава, буквално в последния работен ден на 2018г. английската гражданка Франсис Драку продава имота с площ от 1552 кв.м. на трима купувачи. 29,89/100 ид.части (500 кв.м) са прехвърлени на „Веси Комерс” ООД, 29,89/100 ид.части (500 кв.м) на Мирела Пенкова- дамата с която Кунтурис живее на съпружески начала, а останалите 40,22/100 ид.части (673 кв.м.) са прехвърлени на „Грейт Инвест Консулт” ЕООД с управител Мирела Пенкова и едноличен собственик вече познатото „Рек Фотоволтаик Лимитед”. Тази кипърска офшорка присъства в повече от 15 дружества на Кунтурис в България, с неизменно участие от 5% от капитала.

Сделката е сключена при цена от 55 евро на кв.м., която е недостижимо ниска дори за края на 2018 г. Продавачката щедро се е съгласила тази цена да ѝ бъде заплатена след подписване на нотариалния акт, без да е посочен краен срок за това. Същият ден английската гражданка Франсис Драку продава още един имот, с пореден кадастрален номер и с площ от 1673 кв.м., при същата цена за кв.м. на други три дружества, собственост на Кунтурис.

Още по-объркано става, тъй като самата Франсис Драку е купила двата имота с една сделка, през 2016 г., при цена от 30 евро на кв.м. от „Глобал БГ” ООД , което е контролирано от Кунтурис чрез кипърско дружество Тромпел Естейтс Лимитид. Малко след сделката Кунтурис чрез своя българска фирма купува „Глобал БГ” и е избран за негов управител. При покупката на двата имота Франсис Драку не присъства, а е представлявана от Харис Кунтурис с пълномощно.

Успешният бизнес модел: Купуваш евтино и продаваш още по-евтино, но на когото трябва.

„Веси Комерс” ООД е закупило 500-те кв.м. на цена от 55 евро на кв.м., а два месеца по- късно ги е продало на Христо Терзийски за сумата от 45 000 хил лв, което прави 46 евро на кв.м. Не е ясно каква логика е мотивирала продавача да продаде почти веднага и с 15 % по-евтино, като в същото време пазарната цена за този район /Драгалевци-Ботаническа градина/ се движи от 80 до 200 евро на кв.м.

Не е ясно и защо му е на Кунтурис външен „ортак” в имота, след като останалата част се притежава от свързани с него лица. Мирела Пенкова и „Грейт Инвест Консулт” ЕООД се съгласяват частта от 500 кв.м. да бъде продадена на трето лице за 46 евро/кв.м., въпреки че те самите са закупили своите части на 55 евро/ кв.м. и законът им дава право те да закупят частта на тази по-ниска цена, преди имотът да бъде предложен на другиго. Без тяхното изрично съгласие продажбата не може да бъде извършена.

Бизнес на честна дума

Купувачът Терзийски и продавачът „Веси Комерс” ООД се радват на силно взаимно доверие.

В нотариалния акт е предвидено плащане на цената в 7 дневен срок след сделката. Няма уговорени клаузи за разваляне на сделката при неплащане, няма уговорени неустойки за забавено плащане. Няма даже и посочена банкова сметка на продавача. Просто Харис Кунтурис, като управител на „Веси комерс” ООД прехвърля имота и започва спокойно да чака да му бъде платена цената, посочена в нотариалния акт.

В крайна сметка, никой не би очаквал директорът на ГДНП да не си плати и може би затова липсват уговорени гаранции за продавача. Въпросът е дали продавачът изобщо е искал да му бъде платено. Дали сумата от 45 хил. лв. е постъпила по непосочената сметка на „Веси Комерс” ООД няма как да бъде проверено, но 7-дневният срок е изтекъл отдавна.

На баир лозе или златна рибка?

В общия случай да си купиш 1/3 от парцел заедно с още двама съсобственици си е кофти сделка. Имотът хем е твой, хем нищо не можеш да направиш без съгласието на другите. Трябва или доброволно да си го поделите или да строите заедно. Съдилищата са пълни с дела между изнервени съсобственици. От друга страна, ако ортаците ти са разбрани и „оправни” хора, да имаш 1/3 от парцел 1552 кв.м. в Драгалевци може да бъде изключително добро попадение.

При средните застроителни показатели за района (КИНТ 0,5 и плътност на застрояване 20 %), в парцела може да се построи сграда с РЗП 835 кв.м. Ако съсобствениците не искат да строят сами, могат да учредят право на строеж и да получат като обезщетение между 20 и 25% от построеното.

Така, без да вложи нито стотинка повече Терзийски, като собственик на 1/3 от земята би получил жилище с площ от поне 60 кв.м. При платените от него 45 000 лв. това представлява непостижимо ниска цена за готово строителство, при това в Драгалевци- 750 лв./кв.м. (385 евро/кв.м.) Действително, скромно като размер жилище, но пък на каква цена!

Такава сделка е мечта за всеки държавен служител, който е задължен да доказва доходи и да подава имуществена декларация всяка година.

Постигнатата цена на кв.м. застроена площ няма да се появи никъде черно на бяло, в нито един документ. Няма покупко- продажба на готово жилище, няма посочена цена. Всичко е прозрачно и чисто- собственик на идеална част от парцел е учредил право на строеж и е обезщетен, за това че е предоставил имота си за строителство.

Това е просто една възможна хипотеза, ако попаднеш на „оправни” и „умеятни” комшии. Нищо от това все още не се е случило. Но дори само да си купиш гола земя на два пъти по- ниска цена от пазарната си е добро постижение. А пък и ортаците на Терзийски не са вчерашни и знаят как се печели от празни парцели.

Кунтурис се занимава основно със строителство. Придобива съседни имоти в подножието на Витоша чрез сложни схеми, с множество фирми, които притежава или контролира, като често, както в този случай един парцел се дели между няколко различни дружества. Не си прави труда да ги окрупнява, въпреки че някои от проектите му са на площ от десетки декари, а дружествата собственици на земята стигат до 14 с 36 отделни имота. Работи се по описаната схема- всеки от собствениците учредява право на строеж на строителя срещу обезщетение.

Самият Кунтурис се хвали в медиите, че е инвестирал над 60 млн. евро в България. Това твърдение се сблъсква челно с 4-5 тежки производства по несъстоятелност в СГС на дружества, които той контролира или притежава, с неиздължени кредити към банки с общ размер приблизително 50 млн евро. Покрай тези дела се разбра и за „частния арбитражен съд”, чрез който Кунтурис бързо и лесно да се снабдява с изгодни решения и изпълнителни листове, с които чрез подставени дружества участва като кредитор в производството по несъстоятелност.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 28 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
мечо
1 Отговор
афера венелина гожева протедже на костя копеикин не ви чета аиде чал

Коментиран от #22, #24


Оценка:
-44 +6

Хаха
2 Отговор
И асансьорите ще последват. Първо се прехвърля имота ча части в рамките на поне 5-10 години... този път са хванати още в първата крачка. Уволнение и затвор!

Оценка:
-2 +52

Фики
3 Отговор
Какво трябва да последва. Първо-да се образува служебна проверка срещу Терзийски, като същият бъде отстранен от длъжност. След приключване на проверката трябва да бъде дисциплинарно уволнен заради грубо нарушение на етичния кодекс на МВР за уронва е престижа на министерството. Междувременно трябва да се сезира КПКОНПИ и Специализираната прокуратура/ако те не се самосезират/

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +62

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Гост
5 Отговор

До коментар #3 от "Фики":


Какво трябва и какво ще последва са много различни понятия. Нещо като Лом и Лондон /без да искам да обидя гражданите на този хубав дунавски град/. Досегашният ни опит показва, че двете никога не се припокриват! За съжаление.

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +27

Гост
6 Отговор
Апропо, оправете статията. Няма нужда една и съща статия да виси два пъти. Вижте 24 Април, 2020 10:10.

Оценка:
-0 +9

Брокер
7 Отговор
За справка в кв,, Модерно предградие "-гр. София кв метър върви по 100€! Смятайте си вие нататък.

Оценка:
-0 +15

ТРОПЧО
8 Отговор
НИЩО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ И ОТ ТОВА ДА ЗНАИТЕ В БЪЛГАРИЯ СИЧКО Е МА ИЯ ОГЛАВЯВАНА ОТ ЧЕНГЕТА ПРОКУРОРИ И УПРАВНИЦИ НА ВЛАС КАДЕ Е П.ОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА КАСКЕТА АМА НЕ НАЛИ ТОВА Е ШЕФ ВЪВ МВР НЕ Е КОИ ДА Е ПЪК И КВО ТОИ ШЕФА НА АНХИКОРИМПИРАНОТО ЗВЕНО СИ КУПИ ТЕРАСА И КВО НАПРАВИХА ГО ПОСЛАНИК ДА НЕ БИ ДА ГО САНКЦИОНИРАХА НЕ СИЧКО СЕ ЗАМЪЛЧА ТАКА ЩЕ Е И С ТОЯ МРЪСНИК ДЕТО ПАЗИ ЗАКОНА А ТОИ НЕ ГО СПОЗВА НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ В БГ. ЗАКОНИТЕ СА ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО НЕ ЗА ВЛАСТИМАЩИТЕ ТЪИ ЧЕ НЕ МРЪНКАИТЕ СЛАГАИХЕ МАСКИТЕ И МЪЛЧЕТЕ

Коментиран от #13


Оценка:
-3 +21

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Тони
10 Отговор
Стигнах до думата "Збъркан"... и спрях да чета!

Оценка:
-0 +6

11
Този коментар е премахнат от модератор.
12
Този коментар е премахнат от модератор.
Трета сила
13 Отговор

До коментар #8 от "ТРОПЧО":


Така така, до като не излезнем всички да гласуваме против Хунтата, която в момента набира огромна сила,да спрем Хунтата на изборите ,но не да гласуваме за Вмро,Джамбаски който е нищо друго освен анти конти коконти,да го попитаме как Вмро дава пример на младите,защо той не се изказва гневно против наркомана убил един светъл човек,Милен,а слага отпред Сиди да говори,по тези проблеми,разбрахте ли как трябва да гласуваме,информирано!Защо от Герб почти не заклеймиха начело с лидера им Бойко ,убиеца наркоман и приятелчето му, герберското синче,ааа той само се возил това да не им е градски транспорт,или са били на стоп.Разбраме как трябва да гласуваме,има лолие възможност Милен да се яви на следващите избори от Да България,сто процента ще ше да спечели в София.

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +13

ГРАЖДАНИН
14 Отговор
Фики ми ква проверка и кой кого да проверява нали въпросния Терзийски ще готрябва да го проверява пак от МВР вСЕ ЕДНО ТОЙ ДА ПРОВЕРЯВА СЕБЕСИ дА СТЕ ВИДЕЛИ НЯКОЙ ОТ ПОЛИЦЕЙСКИ ТЕ шефове на високо ниво даима реакция на сигнал че са замесени в корупция .Този случай откога се тиражира по социалните мрежи но нито политическотонито професионалното ръководство от МВР СА ГО ВЗЕЛИ ПОД ВНИМАНИЕ вСИЧКО ОПИРА ДО бОЙКО вероятно не е стигнало до него .Стигне ли ще го преназначи някъде докатму се размине .

Оценка:
-1 +11

служител
15 Отговор
Провокиран от един от коментарите че статията не за пръв път се поставя в социалните мрежи ми води на мисълта че нито правителство нито Гешев ни най малко на МВР МУ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕсПОВТОРНАТАПУБЛИКАЦИЯ СЕ ЦЕЛИ ДА СЕ ДАДЕ КОЛКОТО СИ МОЖЕ ПО ГОЛЯМА ГЛАСНОСТ .

Оценка:
-1 +11

Бебе
16 Отговор
Е и какво.Кой и на кого , всички пърдят в едно гърне.Какво следва.

Оценка:
-0 +5

Ами сега
17 Отговор

До коментар #13 от "Трета сила":


Приятелю, ако наркомана не беше убил Милен Цветков, ти и другите неолиберали щяхте да ревете, че има права и не трябва да му бъдат нарушавани, щяхте да се интересувате дали не му е оказано полицейско насилие, но понеже пострада човек лека му пръст от шепата привърженици на Гнома сега сте готови на връщане и на смъртната присъда, но вече е късно. А по въпроса за управлението на Да България ти казвам, че мечтите са безплатни, но тия няма да влязат в парламента никога, най малко за това, че са лицемери!

Оценка:
-1 +3

Bai nudals
18 Отговор
Кви полицаи,са това ве нащи,бандити до един са те.

Оценка:
-1 +8

Аз аз
19 Отговор
Така и нашите управници са си купили имотите за жълти стотинки

Оценка:
-1 +10

Мост
20 Отговор

До коментар #5 от "Гост":


Всъщност Лом и Лондон доста си приличат. И двата града са на река, и двата има много цигани

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +11

21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
ПОЛИЦАЙ
23 Отговор
Рано или късно справедливост и възмездие .Силно съм удовлетворен че има справедливост за безпричинно уволнените неудобни професионалисти С радост научихме и посрещаме новината че след дълго протакане се възстановява несправедливо уволнения от МВР цветелин Йовчев БИВШИЯ директор на ОДП Бургас комисар Милен Димитров който ще оглави като зам.директор на РЗЖ Бургас .ЧЕСТИТО НА СЛЕДВАЩИТЕ КОИТО ЧАКАТ СПРАВЕДЛИВОСТ .

Оценка:
-0 +3

Уточнение
24 Отговор

До коментар #1 от "мечо":


ПуфиМечо е всъщност дженерал Педерасчийски

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.