29 Юли, 2020 13:01 8 123 55

Déjà vu

  • бойко борисов-
  • герб-
  • тодор живков-
  • бсп

Живков беше корумпиран простак, диктатор и примитив, който остави след себе си фалирала държава с огромни дългове

Déjà vu - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чета коментари на леви хора, които искрено се възмущават от това, че някой може да харесва ГЕРБ и да гласува за Бойко Борисов. Потресени са, че има непотресени хора от неговата корупция, простотия и очевидния факт на разложена държава, която оставя след себе си. За мен няма съмнение, че той си отива. Дали това ще стане сега или след осем месеца, е все едно. Чакам го от първия момент, в който се появи на сцената през 2001 г.

Дежа̀ вюто ми е свързано с друго. През 1990 г. не можех да си представя, че някой нормален човек може да гласува за БСП. За продължението на Живков под друго име. Той беше корумпиран простак, диктатор и примитив, който остави след себе си фалирала държава с огромни дългове, проядена от корупция и бездействие администрация и банкрутирало обществено устройство. Разбити и недовършени пътища - нито една завършена магистрала за 45 години соц и 35 години Тодор Живков; дефицит на стоки и почти никакви услуги и кошмарен обществен транспорт.

Спомням си, че като ученик през 1985-89 г., пътувах от Габрово до Враца за рекордните 12 часа с три прекачвания на влак и чакане на съответните гари: Габрово-Върбаново-Горна Оряховица-Мездра-Враца (автобусният превоз не беше развит, както в България като цяло, така и в малките градове). След втора смяна в училище във Враца често чаках автобус N2 от центъра за квартал “Младост” около час и половина, защото ме беше страх да се прибера през парка за 15 минути пеша. Имаше случаи на ексхибиционизъм и нападения, които се знаеха в града.

Спираха тока през два часа, а вода нямаше въобще. Носеха я с водоноски между блоковете. “Химко”, за което мнозина си спомнят днес с умиление, тровеше с амоняк жителите на Враца така, че сегашните прахови частици в София ми изглеждат като планински въздух. Телефон се прокарваше с връзки, а цветният телевизор беше лукс. Да не говорим за Ладата. Малки битови белези на тоталната изостаналост и ниски хоризонти, които възпитаха измамна идеализация на Запада и подготвиха почвата за бъдещото безогледно консуматорство. Помня, че предавахме хартия на "Вторични суровини", за да си купят нашите "Отнесени от вихъра", защото имаше такава сложна и абсурдна система за сдобиването с тази банална литература. Много се смях, когато се юрнаха да цензурират филма сега в Щатите. Или май беше за "Птиците умират сами" и "Шогун" - бестселърите на късния соц.

Тук ще направя разграничение между личните си емоционални спомени, които са прекрасни от онези години, но нямат нищо общо с политическото и социално устройство на България тогава. Живеехме щастливо, въпреки него, както го правим и сега. Всички готини хора, които познавах, които бяха умни, образовани и с характер, бяха маргинали. Политическата върхушка се беше разкапала в морално и всякакво отношение - Иван Славков (който е истинският антропологичен предобраз на Борисов) и цялата кадесарско номенклатурна кохорта, която играеше тенис (западен снобизъм на фона на масовите спартакиади), напиваше се с уиски в Японския хотел и ръководеше Националната телевизия (единствената).

Тогавашните Пеевски, Черепа, Домусчиев и Валентин Златев бяха Огнян Дойнов, Андрей Луканов и подобни “будни” пичове от Първо главно, Кинтекс и външнотърговските дружества. България беше домодерна страна, управлявана от малък, корумпиран елит, който вземаше самолета, за да вечеря във Виена, докато границите се пазеха с ток, тел и автомати. България и сега до голяма степен е домодерна страна, но с разширен корумпиран елит, който отскача до Дубай или Куршевел, само дето няма тел и автомати по границата.

Тоталитаризмът държеше хората в дисциплина и затова нямаше изцепки на повърхността. Мнозина бъркат това с морал. Имаше страх, а не вътрешни задръжки на съвестта и категоричния императив на Кант. Когато страхът отпадна след 1989 г., паднаха и задръжките. Мутрите и всички изроди от началото на прехода бяха възпитани през социализма. Там те получиха своите първи седем години, че и висшето си образование. Истината е, че разложението на прехода бе заченато в развитото социалистическо общество, което си беше разбито социалистическо такова, а най-отвратителните мутри бяха продукт на социалистическите спортни училища.

Да не говоря за големите играчи, които бяха завършили в Москва и партийните школи. Нямаше истински обществен морал, а само пропаганда и строга цензура, която не позволяваше на безобразията да излизат наяве за разлика от сега - тогава беше невъзможно да излязат снимки с парите на Живков. Впрочем по свидетелства на Бойко Борисов (който му беше бодигард) в неформален кръг - Тодор Живков се е “пенсионирал” с около 500 млн. тогавашни лева, които ги е въртяла Лора Виденлиева след 1990 г. Човекът се е погрижил за безпроблемното си слизане от властта. И умря на свобода и от естествена смърт, въпреки огромните си престъпления.

Социализмът фалира и затова приключи, няма заговор, нито предателство, както мислят левите днес. Умря, защото беше глупава идея, реализирана от посредствени и алчни хора, които не дадоха свобода на други идеи и други по-интелигентни хора. Живков беше олицетворение на това малоумие. Той бе същински срам за нацията, а в края на управлението си се държеше като днешния Борисов - разпасан, самодоволен и прост в чист вид. Има негови записи в Златния фонд на БНР. Не са тайна. Тодор Живков не го свали улицата, нито липсващите български дисиденти, а го свалиха СССР и комунистическата олигархия, за които той се превърна в бреме със своята сенилност, разпасаност и самомнение, подхранвани от 30-годишна неограничена власт.

Същото под друга форма наблюдаваме и сега. Само че Борисов ще го свали американското посолство и олигархията, на които той започна да пречи със своята сенилност, разпасаност и самозабрава от дългото си пребиваване във властта. След Живков нямаше истинска алтернатива. Дойдоха смешници като Филип Димитров, Седесето и "Подкрепа" с всякакви идиоти и мошеници вътре, които крещяха глупости по площадите. Въпреки че нямаше алтернатива, Живков все пак си отиде, защото му свърши времето и историята го затисна като свлачище. Както засипва и Бойко Борисов в момента.

Проблемът за мен е в това дежа̀ вю и в абосолютната инертност на българското общество. То не може само да реализира промяната и да бъде господар на историята си, а се носи по течението. Все пак е радостно, че социалистите днес се отвращават от аватара Живков в лицето на своя бодигард и днешна реинкарнация Борисов. Добре е, макар и с 30-годишно закъснение.

Сега искам да им кажа какво ми е било, когато масово гласуваха за БСП през 1990 г. Все едно днес масово да гласуваш за ГЕРБ след всичката разруха, която оставя след себе си. Дежа̀ вю са ми и десните (наследници на "Екогласност", клубовете за демокрация, "Подкрепа", СДС, СДС с тирета и т.н.) с техните циркаджийски изпълнения и гламави лидери, жадни да вземат най-после властта без въобще да знаят какво да правят с нея.

Смея се, когато чувам “десни” да казват, че Тодор Живков/Борисов няма алтернатива и се грижат за стабилността, която неговата сенилност произвежда. Мисля, че на това се дължи и общото чувство за безпътица, което е лайтмотив на цялата ни следосвобожденска история, между другото. Във в. “Щурец” от началото на миналия век е пълно с днешна публицистика и сатира. По-възрастните сме живели в този филм няколко пъти през последните 30 години. Никаква промяна на Конституцията няма да оправи това, докато ние самите не излезем от него.

Коментарът на Явор Дачков е публикуван в Гласове


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    78 27 Отговор
    Яворчо, не съм ти чел тирадата, но дебилизацията я ускорихте вие, от СДС. Така, че със сигурност Тиквата, да се свети Името Му, ще бъде избран отново. И заслугата затова е на цялата политическа и журналистическа паплач, вилняла последните 30 години.

    Коментиран от #29, #37

  • 2 Решението

    46 6 Отговор
    Е просто, електронно гласуване и вот на доверие всяка година по електронен път, щото сега не знам кой с кого ще се коалира, 4ри години никакъв контрол

    Коментиран от #44

  • 3 КОТарАК

    76 28 Отговор
    специално бай Тошо беше най-доброто което можеше да ни се случи и предостави от системата тогава. след него всички които се изредиха са като мушмуроци спрямо това което той е свършил
  • 4 Актуална Антена

    52 3 Отговор
    Абе социализъмъ в Западна Европа е жив бе, социални помощи да искаш.
  • 5 Къде са

    28 38 Отговор
    Комундетата да кажат,колко е било убаво през соцо и как границите не били с тел?Щяха да останат тогава само колците за доматите,ако нямаше граници.И да,няма кой да замести Бойко и той ще си отиде някой ден,но не с комунистически преврати и подмяна,а по естествен път.

    Коментиран от #15, #24

  • 6 Сокол Скитник

    42 5 Отговор
    Не се ядосвайте! Всичко върви по план, по плана на Горбачов. Комунистите никога не са сдавали властта....и СДС и ДПС-то всички са от БСП-то. Герб не правят изключение...под крушата ябълки не падат. За комунистическата зараза лек няма....!

    Коментиран от #17, #54

  • 7 Серж от Париж

    23 17 Отговор
    Решението е задължително гласуване на всички българи с големи глоби от поне 500лв ,който не гласува!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 8 Явно

    27 4 Отговор
    На някои много им се налага народа да скача по площадите,но уви.Българите са достатъчно лъгани.Има една приказка:"Ако някой те излъже веднъж,е глупак.Ако те излъже два пъти глупака си ти.".Достатъчно скачаха българите след 89та.Политиците ще ги отвее новото време без революции.
  • 9 нема пари бе простак

    18 5 Отговор
    повече няма да чета или да гледам твои заглавия, НИКОГА
  • 10 Айде, бе

    46 4 Отговор
    А сега как се пътува до Враца от Габрово? Може би по някоя новопостроена тайна линия? Анеразвитият автобусен транспорт - точно пред този период до всяко село имаше автобусен превоз, обвързан с разписанието на влаковете. Опитай сега да отидеш до Котел от Варна? А тогава беше просото Варна - Зимница с влак, там чака автобусът... Друг пример - Шумен - Коментари - ежедневно 6-7 двойки влакове , а до всяко село - и автобуси. Кой закри жп линиите Синдел- Старо Оряхово ;София- Станянци; Червен бряг - Оряхово ; ГОряховица - Елена ...

    Коментиран от #38

  • 11 бай Дончо

    24 4 Отговор
    Утре го свалям, кво ми инспектира пак разни тръби, аз какво му казах
  • 12 chi

    29 0 Отговор
    Какво може да ми обясни една фурнаджийска лопата?
  • 13 доктора

    26 8 Отговор
    Наистина има готини пасажи в текста, живял съм в това време и беше точно така. Съгласен съм и за манталитета на "вожда", такъв е. За корупцията бих добавил само, че който и да е на власт, всъщност това е целта му - да се облагодетелства, нормална човешка алчност. Всеки следващ едва ли ще работи за заплата. За разрухата след Живков и сравнението й със сегашната не съм съгласен. Сега се гради и строи ударно, защото това им е показността, но и процентните доходи. Така че чак разруха няма. Проблема на автора все пак е, че явно е от Габрово и че учил във Враца, не е за пренебрегване анамнезата.
  • 14 русенец

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Серж от Париж":

    Правото на глас е право, не задължение. Ако няма за кого да гласувам защо да ходя да си губя времето? А не искаш ли избирателна активност от 99,99% както беше по Татово време?
  • 15 357

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Къде са":

    Как къде са комунетата? Та те са при теб. Премиера е комунист,а в герб са повече от половината-все синчета и щерки на баш комунисти. И всички те,си пазят партийните книжки,та стане ли нещо,те отново ще са първите. Така че,не задавай глупави въпроси на които сам знаеш отговора.

    Коментиран от #26

  • 16 Кристиян Вигенин

    16 17 Отговор
    Анализа на Дачков е убийствено точен.Проблема на България е,че не останаха читави хора,които да имат енергията и визията да променят системата.Тези маргинали,които скачат по площадите,най-много да докарат на власт БСП в коалиция с някой нов "спасител",като Мая Костинбродска или Плешивото Учиндолско Говедо.

    Коментиран от #21

  • 17 Само питам

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сокол Скитник":

    както и автора на статията, така и участниците в този форум,дали наистина са запознати със социално-икономическата платформа на социализма и на комунизма и прави ли разлика между двете.

    Коментиран от #25

  • 18 Апропо

    19 5 Отговор
    Това лице беше известно в едно друго време като Слагачков. Още помня скечовете за него в "Шоуто на Слави " . Интересно защо не ни е върнал още назад , до Крум , Аспарух или траките ами само до Живков.
    Вероятно щото не знае кои са .
  • 19 Пенсионерка

    15 0 Отговор
    Интересно е! Но много песимистично. Журналистите трябва да окуражават хората, които искат да се борят с несправедливостта. Българите още нямат развито чувство да се борят за добруване на всички хора. Прекалено много корист и неуважение към обикновения човек.
  • 20 Написал си

    21 6 Отговор
    толкова простотии, че ако ги изчета всичките ще ми умрат и пследните мозъчни клетки. От аграрна страна Живков и другарите ни превърнаха в индустриална. Днешното социално разслоение е вулгарно и надминава в пъти тогавашното. И стратегическият ни партньор ни подпомагаше, а не ни изнудваше.
  • 21 Ами не останаха

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кристиян Вигенин":

    СДС пяха " Защо не заминем нанякъде..." - и заминаха. Днес дачковци се опитват да усещат накъде духа вятърът, че да се присламчат към победителите. Явно Борисов е политически труп, щом започнаха атаките срещу претендентите за управление на България. Жалки са опитите да се съчетаят изгнилите опори на СДС идеологията и съвременната ситуация. Остаряваш, Яворе, остарял си, Дачков...

    Коментиран от #27

  • 22 Тези сказки

    17 1 Отговор
    ги изнасяй на соросоидни сбирки. Много ще ти се радват.
  • 23 Да уточним

    26 6 Отговор
    Този път се надскочи по плюене на социализма!!! Има още много живи хора, които помнят. Пътувал бил 12 часа?!?
    Виж сега колко хора от малки села въобще не могат да пътуват. Спряха десетки влакове и автобуси, закриха хиляди училища, окрадоха държавата. ПРЕДИ ИМАШЕ СИГУРНОСТ, СЕГА ДОРИ НАДЕЖДА НЯМА!!
    Жалко за теб!
  • 24 Яааа

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Къде са":

    А какви граници построиха днес и колко пари се усвоиха? И по какво се различават това. нар ." американски санкции" от едновремешните граници?

    Коментиран от #28

  • 25 Отговор

    18 1 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Доколкото съм запознат, лайтмотивът при социализма е - "от всекиго според способностите, на всекиго - според труда.", а при комунизма - " от всекиго според способностите, на всекиго - според потребностите". Проблемите, за да се реализира соц.системата /комунизъм никога не е имало на планетата/ се генерират от моралната незрялост на хората, тъй като алчността, крадливостта, завистта не са преборени. Всеки иска всичко, без да си задава въпроса дали той самият дава качествен труд. Тези неотработени морални казуси виреят и избуяват успешно в джунглата на дивия капитализъм, като у хората се създава измамната илюзия на правото за свободен избор. Минават две - три десетилетия и обществото се изправя пред огледалото на чудовищната реалност, в която живее. И хората осъзнават с ужас, че нито са свободни, нито оценени според труда си. И живеят в по-голяма несправедливост и нищета.

    Коментиран от #55

  • 26 Къде са

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "357":

    Разликата е в поетите ангажименти.Едните правят срещи при Тръмп,а другите при Решетников.
  • 27 Кристиян Вигенин

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ами не останаха":

    Кои са "победителите"?Черепа,Иво Прокопиев или червените чукундури,които под една или друга форма разграбват България последните 30 години.Борисов не е марсианец,той е продукт на БКП и ДС,част от мутро-болшевишкият преход,след който забогатяха осовно свързани с БКП и ДС комунделски отрепки.
  • 28 Къде са

    2 11 Отговор

    До коментар #24 от "Яааа":

    Харесва ми Европа без граници и срещата на толкова различни култури.Чувствам се обогатен от контактите си с различни и толкова много народи от Европа.Не ми харесва СЕСЕСЕРЕ с бодлива тел и калашници по границите,и идеология слрдваща идеята за,забележете изключителната уникалност на руския самоварен народ.Не отричам успехите им,но като християни следва да са по-скромни,нали претендират,че са православни,а гордостта е от седемте смъртоносни гряха и леко не ми се връзва.
  • 29 Тогава прочети я...папагале.

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Дачков ми е противен ,но в този случай е много много прав.
  • 30 Кой68

    19 3 Отговор
    Така е съчинена тая "статия" все едно само автора и Я.Дачков е живял тогава.....Опит нов за манипулиране.Да имаше своите кривици,зверства и огромни несправедливости.Но да не би откакто вече 30 год. в България е "демокрация" живеем като шейхове?Нима сега с БДЖ/което е останало/ се пътува бързо и комфортно от Габрово до Враца?Що сега като се превърнахме в автоморгата на EU и се трепем по пътищата?Къде бе ТИ когато СДС излъга надеждите на хората и започна безогледното съсипване на икономиката на България? Къде беше.........

    Коментиран от #47

  • 31 🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤐🤫🤫🤫🤫🤫😂👁️

    9 2 Отговор
    Имаше една "КРУША" преди години ,сега е мутирала в "тиква с каскет" . Англичаните дадаха сигнал . ГЕРБ (30г двойка) и емигрантите (роба) ! Нещата вървят в правилна посока . Процеса е необратим . IP на всички се обработват . Пандемията не е случаЙна . Тикви с каскети мн. поздрави на бай Тошо . Мисля че няма да ви се зарадва като се срещнете .👍🤫
  • 32 qwe

    11 2 Отговор
    Определенията "ляв"/"десен" се използват главно от безполезни твари на нивото на Бигус Тиквус.
    "аз съм ляв/десен", ЦСКА/Левски, син/червен, републиканец/демократ и.т.н. Абсолютна клоунада за умствено увредени, за по-лесно "противопоставяне" на плебса. Има си време за консервативни практики, има си време за социални такива и.т.н. Жалки човечета сте. Все пак е разбираемо де ... избирате си неграмотни и прости мутри за МП.
  • 33 чичо

    1 3 Отговор
    Борисов няколко пъти заявява,че след този мандат се оттегля.
  • 34 Я ...Я

    11 1 Отговор
    ТИ МИНА НА ДРУГИЯ БРЯГ:И ТИ ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА. ЕИИИ СЪС ВАШИТЕ ОБРЪЩАЛКИ НИ НАПРАВИХТЕ НА(ОТВОРИТЕ НИ ОЧИТЕ) ОТВРАТЕНИ ХОРА ОТ ВАС. МУШЕНИЦИ. ПРЕДАТЕЛИ. МЕРЗАВЦИ.
  • 35 Ха-ха-ха

    12 0 Отговор
    ДЕЖА ВЮ-го ти е силно изкривено през призмата на парите! Търсиш си място при новите обстоятелства? Вече си създал име и малко хора ще ти повярват!
  • 36 Тошо Боко

    7 2 Отговор
    Има дежа вю при сравнявянето на бай Тошо и Мутроко,нооо... Мутроко печели решително по всички показатели. В сравнение с Боко,Тошо е херувимче.

    Коментиран от #39

  • 37 Джони Пешеходеца

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Бре Яворе , един почти перфектен анализ ,за разлика от последните години на изцепки в стил американския империализъм и ционизъм . А ти мокро ДС човече , дебилизацията я вършат ония от Библиотекарския институт и Митко Гестапото ,който награди оня копанарин Ахмед Доган
  • 38 Инженер Стрезов

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Айде, бе":

    Комунизма фалира ,и те сами щяха да ги закрият линиите .Забравихте ли пустеещите ЖП линии които тъпанарите комуняги построиха и после изоставиха .
  • 39 Мунчо Партизанина

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "Тошо Боко":

    Бати херувимчето Тошо , Сега кат ти писне от Боко ,хващаш си пътя , тогава нямаше бягане от Херувимчето, седиш си в концлагера и те тва е.
  • 40 ключа за бараката

    2 3 Отговор
    добър анализ,трябва да излезем от филма
  • 41 Просто статистика

    13 3 Отговор
    Бай Тошо остави България с $9.4 млрд дълг, 9 млн население, над 4000 работещи заводи, фабрики и цехове (и във всяко населено място имаше работа), и материални активи за над $300 млрд.
    Днес сме така цъфнали, че дългът ни е над 32 млрд евро, работещи държавни предприятия - "цели" 13, работа има само в по-големите градове, останахме под 7 млн, а материалните активи едва ли са повече от $20-22 млрд.
    Не че ми е толкова мъчно за онези години - но това, което сме днес, е едно жалко и бедно подобие на Народната Република...

    Коментиран от #45

  • 42 ЕВРОПАТАЕХ

    8 1 Отговор
    ЯВОР ДАЧКОВ-КАКВО КАЗВАШ=НИЩО,НИ РИБА ,НИ РАК,ВЕЧНО НЕДОВОЛЕН ОТ НЕЩО СИ,ЩО ЛИ СЕ ЧУВСТВАШ ПО-УМЕН ОТ ДРУГИТЕ?!
  • 43 изрод

    2 4 Отговор
    Дачков е комунист, който играе роля. Разкрит си, болшевишки отпад*ък.
  • 44 xa xa xa

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Решението":

    И КОИ СА ХОРАТА /НОВИ МУЦУНИ/, ЗА КОИТО ДА ГЛАСУВАМЕ?
    СЛАВИ И НЕГОВИТЕ ПЕРЕКЕНДЕТА ЛИ?
    ИЗЯВИЛИТЕ СЕ КАПИЙКИ ОТ ПРОТЕСТА ЛИ?
    НЯМА ЧИСТИ,ЧЕСТНИ,УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА,КОИТО
    ДА ИМАТ ПОНЕ 10-ГОДИШЕН ОПИТ КАТО СТОПАНСКИ РЪКОВОДИТЕЛИ, С ИКОНОМИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ!!!
    НЯМА!
  • 45 xa xa xa

    3 4 Отговор

    До коментар #41 от "Просто статистика":

    ТЕЗИ ЦИФРИ СА УБИЙСТВЕНИ - 4000 ЗАВОДА, НАД 300 МЛРД МАТЕРИАЛНИ АКТИВИ, НЯМА БЕЗРАБОТИЦА И ДРЪН,ДРЪН...
    А ЗАЩО БЯХМЕ ТОЛКОВА БЕДНИ,М?
    9 МЛН НАСЕЛЕНИЕ, ЗАЩОТО БЯХМЕ НА КАИШКА - ВСИЧКИ ТУК!
    А СЕГА СМЕ ПО СВЕТА И У НАС - СВОБОДНИ!
    САМО ЗАРАДИ ТАЗИ СВОБОДА СИ СТРУВА ДА СЕ ЖИВЕЕ!
    Я ПИТАЙТЕ НЯКОЙ РУСНАК, КОЙТО ЖИВЕЕ В БЪРГАС ИЛИ ПОМОРИЕ,
    ДОШЪЛ ОТ МОСКВА, ЗАРЯЗАЛ ВСИЧКО, КОЛКО МУ ХАРЕСВА БЪЛГАРИЯ И КОЛКО ПО-ДОБРЕ ЖИВЕЕ ТУК...
    ПО МОРЕТО ИМА ЦЕЛИ РУСКИ КОЛОНИИ, ЩАСТЛИВИ СА У НАС!!
  • 46 Ирена

    4 0 Отговор
    Не мисля че Живков е бил "корумпиран". Тази дума изобщо не му подхожда. С какво се е обогатил, кой какво му е дал, платил, джиросал, концесионирал? Диктатор, и това е малко пресилено. Работническо-селска власт. Да, прав сте за лошите битови и емоционални условия. Но пък тази книга, която я нямаше, колко стотинки струваше на финала?

    Коментиран от #48

  • 47 BG EU

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Кой68":

    Беше планирано от твоето БКП ,мъчно ви е на всички комуняги че не можете да крадете в момента.Не съм гласувал за Борисов ,но бих гласувал за него и никога за пребоядисалите се крадливи Бсп.

    Коментиран от #50

  • 48 EU BG

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ирена":

    Ти как си мислиш ,че можеш да корумпираш Живков .Кой да му предложи рушвет за какво да му го предлага.Тогсвашната корупция беше ВРЪЗКИ имаш ли връзки нямаш проблеми .КОГАТО цялата власт в държавата и всички финанси са в теб ти просто вземаш не чакаш някой да ти дава просто вземаш колкото искаш.А иначе малак Тошко от каде има пари в момента за частен самолет и непрестанни гуляи ААА
  • 49 Хаджиментов

    6 0 Отговор
    Добре бе, Дачков, хубаво си го написал, но кажи за алтернативата.
    Къде я видя? Тя не може да падне от небето. Тя се създава и отглежда.
    Та къде я видя? В БСП-то ли? Или в ДПС (за тях нищо не промълви...)
    Или пък в Слави Трифонов. Да не би пък да е Майчето, което се прави на гражданка, след като Нинова я прогони от БСП.
    Та кажи на нас невиждащите, за кого да гласуваме.
  • 50 ДА ТАКА Е

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "BG EU":

    ИМА ОЩЕ МНОГО ЧЕРВЕНА МИМИКРИЯ В ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНИ СТРУКТУРИ,КОИТО ПРЕЧАТ И СПЪВАТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ
    ПРОМЕНИ, МНОГО ПРЕЧАТ!
    ЛУСТРАЦИЯ!
  • 51 Oko boko

    4 0 Отговор
    Kumonisti nikoga niama da bъde vasta stara pesen na nov glas .Zasramete se,sprete se i senau4ete da ziveete v Evropeiska Blgaria ako vi xaresva ako ne iznese te se na niakade i ne pravete razmirici niama da vi mine nomera tozi pъt
  • 52 Читател

    0 0 Отговор
    Дали ще гласуваш или не бг вече е мюсюлманска. Не съм националист, но имам очи, имам уши. Вина има, Живков, че на помаци 1972 смени имена(16 пъти им са им..) и 1984..голяма грешка и сега обикновените ядат плодовете. Те са много богати. Те ни го казват в очи.. И днес бг с/у бг, от бедност.. За байрама от германия, а бг ги е страх да дойдат. Коли, деца, страхотни циганета на сорос, малцинства радват се на сорос. Бб отвън го командват турция, сащ.. Те са задружни. Кой го интересува, никой за народа. Кой краде от българи си продължава. Краде се, замъци издигат и ни подминават като малка гара. Поне да спрат стачкувашите. Навън има хора се нервят. Сф нищо няма общо с др малки и изостанали градчета. Бб не е виновен, от много години, ако ше и по време на соца.. Една гъркиня.. Попаднала на работа в бг през 70 е казвала на х тук в бг х нема пари... Ударението на пари.. И като падна стената, била права, че в бг работещите...
  • 53 Лили

    7 0 Отговор
    Явор Дачков нищо не казва за дежа вюто на президента-той на кого му прилича и кого повтаря. А иначе, социалистическата пропаганда се превърна в олигархическа и той е част от нея.
  • 54 Много си прав Соколе,

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сокол Скитник":

    Ма много малко са тез дет са я прозряли таз истина... За съжаление...
  • 55 Хаджиментов

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Отговор":

    Социализма има вградени недостатъци, така че неприложимостта му е обективно обусловена, а не субективно. Затова и не е успял никъде по света.
    Хората нямат стимул да работят. Както беше отбелязано, моралът им не е на такова ниво, че да работят здраво и да взимат толкова, колкото тозо до тях, който цял ден се шматка. Тези неща не стават с морал а с принуда, но когато работата и покрива са ти осигурени, на някои им стига.
    Освен това липсата на демокация сериозно накърнява всички сектори. Не се издигат на ръководни постове знаещи и можещи, а верни на секретаря и Партията.
    Липсата на конкуренция, плановото стопанство водещо до хронични дефицити и т.н. и т.н.