Last news in Fakti

6 Август, 2020 06:30 3 797 18

Беларус: три дами срещу "последния диктатор в Европа"

  • беларус-
  • александър лукашенко

Александър Лукашенко управлява Беларус над 25 години, но властта му неочаквано се разклати точно преди президентските избори

Беларус: три дами срещу "последния диктатор в Европа" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Александър Лукашенко управлява Беларус над 25 години, но властта му неочаквано се разклати точно преди президентските избори. Преизбирането му този път не е абсолютно сигурно.

 

Небивало напрежение съпътства последните дни преди президентските избори в Беларус. Първоначално победата на авторитарния лидер Александър Лукашенко изглеждаше предизвестена. Бившият председател на колхоз управлява републиката от 1994-а година насам - по-дълго от всеки днешен европейски лидер. Тъкмо поради това и заради стила му на управление медиите наричат 65-годишния Лукашенко "последния диктатор в Европа". Но гласуването на 9-и август едва ли ще изглежда така, както си го беше представял президентът.

Пасиансът му се обърка най-напред заради коронавируса. В началото Лукашенко се подиграваше на пандемията и изцяло я игнорираше. Като средство срещу вируса той препоръчваше водка и сауна. След като дълго отричаше необходимостта от ограничения, в края на юли президентът беше принуден да признае, че дори той самият е бил заразен. Неговите опоненти от своя страна се отнесоха към проблема сериозно - носеха маски и спазваха дистанция. Бездействието на държавата породи недоволство у голяма част от 9,5-милионното население на Беларус, включително сред държавните чиновници.

Кандидатите на номенклатурата

Навярно тъкмо това обстоятелство накара двама представители на беларуския елит да издигнат своите кандидатури за изборите. Единиат от тях е Виктор Бабарико, дългогодишен шеф на "Белгазпромбанк", дъщерна фирма на руския енергиен гигант "Газпром". Бабарико минава за много влиятелен и бързо набра популярност. Вторият кандидат е Валерий Цепкало, бивш дипломат и шеф на промишлен парк за високи технологии.

Предизвикателството, което двамата отправиха към Лукашенко, беше една от най-големите изненади преди тези избори. Но и двамата не стигнаха доникъде, защото кандидатурите им не бяха допуснати поради формални причини. Нещо повече - Бабарико беше арестуван и лежи и досега в следствения изолатор по обвинение в стопански престъпления, а Цепкало беше принуден да се изсели в Русия заедно със семейството си.

Обществото вече не е същото

За разлика от своите съседи, украинците, хората в Беларус дълго време минаваха за политически пасивни. Причините се крият най-вече в относително успешната икономическа политика на Лукашенко, който здраво обвърза страната си с Русия. През последните години обаче този модел взе да запада и все по-често се стигаше до пререкания с Русия заради енергийните доставки.

Готовността на хората да протестират видимо се повиши. Те чакаха на дълги опашки, за да се подпишат в подкрепа на кандидатите за президентския пост, след което в цялата страна се надигнаха протести срещу арестите. Чудесен пример за случващото се е Светлана Тихановская. Само за седмици 37-годишната домакиня се превърна в символ на противниците на Лукашенко. Когато нейният съпруг, популярният блогър Сергей Тихановский, не бе допуснат до изборите, Светлана бързо пое щафетата. На нейните мигинги се събират хиляди хора.

Трудно е да се каже дали тя може да бъде истинска заплаха за Лукашенко, а независими допитвания за популярността на отделните политически фигури няма. Държавните медии твърдят, че Лукашенко се ползва с подкрепата на 70 процента от хората в страната. В същото време редица опозиционни политици и медии смятат, че в действителност популярността на президента е паднала под 10 на сто.

Друга новост в Беларус е нарасналият политически ангажимент на градската средна класа, която доскоро се държеше настрана от политиката. Прави впечатление, че в опозиционните митинги участват все повече млади жени. До изборите бяха допуснати общо петима кандидати, сред които две жени. Младите дами, които ръководеха предизборните екипи на Бабарико и Цепкало, се присъединиха към кампанията на Светлана Тихановская и така опозицията в Беларус придоби отчетлив женски лик. В същото време досегашните опозиционни лидери от дясно-националистическия лагер, които години наред безуспешно се бореха срещу Лукашенко, така и не успяха да издигнат общ кандидат. А неколцина от тях без друго лежат в следствения арест.

Избор между Изтока и Запада

На всички досегашни президентски избори в Беларус имаше ясно разделение на геополитическите роли: Лукашенко се застъпваше за по-тясна интеграция с Русия, докато опозицията търсеше сближаване със Запада. Това разделение вече го няма. Отношенията с Русия от месеци са обтегнати, включително поради съпротивата на Лукашенко срещу по-нататъшно обвързване с Москва. Президентът освен това обвинява Русия, че се меси в изборите в Беларус и подкрепя кандидати на опозицията.

В самото навечерие на изборите избухна и скандал заради ареста на 33 руснаци, за които се твърди, че са наемници на частно руско бойно подразделение. Властите в Беларус ги обвиняват, че подготвяли масови безредици. Русия отрича.

В обобщение: евентуалното изборно поражение на Лукашенко все още изглежда малко вероятно, но вече не и невъзможно. Досега президентът никога не се е колебал да удържа властта си, ако трябва и с насилие. Протестите след президентските избори през 2010-а година бяха брутално потушени, а опозиционни лидери влязоха в ареста. Тогава Западът наложи санкции, които бяха вдигнати едва преди няколко години. Сега над Беларус надвисва заплахата от повторение на същата история. Някои наблюдатели дори твърдят, че се върви към полицейска държава. До момента Лукашенко не е направил последната крачка към управление в стила на латиноамериканските диктатори, крепящо се единствено на репресивния апарат. Но дали пък това няма да се промени? Ще се види след изборите. 


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хлъц

    31 4 Отговор
    Тези не се усещат,какъв шляхто- хохолски натопорчен им приготвят.Батьката се опита напоследък да тъче на два стана.Това ще му изяде главата,и то- дословно.Няма да намери пристан дори в Русия.А тези- женските ще харижат на Обора цяла Белорус." Денократично и необратимо "Срещу бъдещи яки пачки в зелено.Обикновените хора,ще питат къде акат гладните,ако се случи, само след - година- две.Ако успее Обора да ги дръпне в отан( най мократа му мечта) ,съвсем ще го закъсат.Нито газ,нито нефт ще получат и грам от Вовата.Ще ги закачат насила на полската шистова игла,през терминала за оборска шиста.В момента Милер и подарява буквално нефт и газ на цена с 50% по ниска от световните борси.Само от преработка на нефт и износ към трети страни получават над 25% от БВП.Това е от 1994 до сега!
  • 2 До Хлъц

    13 3 Отговор
    Браво, Хлъц!
    Много точно.

    Коментиран от #13

  • 3 Ахахах

    19 1 Отговор
    Заглавието последен диктатор в Европа не е вярно! Нашият тулуп е все още на власт и не смята да се пръждосва! Биячи ще ми наема той! Мутридиктатор! България ще се оправи когато всяко село и град изчисти по един или друг начин мутрите си! Трябва да бъдат попиляни! Включително баш мутрата!
  • 4 Васил

    9 1 Отговор
    Последният е тука и още е в Банкя въпрос на време къде ще избяга може би при Божков.
  • 5 хи хи хи

    12 1 Отговор
    Последния диктатор?!

    СЗО що направо не почисти и него, като направи това с Президента на Бурунди, дето ги изгони - щот тва да не е бръкни и си вземи? :D

    Дойчо Желе да си поплаче предварително, Беларус трябва да са луди да махнат Лукашенко, щот той е единствения с акъл в цяла Евопа!
  • 6 4746

    18 0 Отговор
    Беларус е прекрасна страна! Бил съм там. В началото на 90-те бяха тръгнали да правят демокрация , в резултата на което се увеличила престъпността, безработицата, разруха и всички "екстри" на този период, докато не дойде Лукашенко да ги изправи като народ и държава! Изключително чисто, подредено с нулева престъпност и сигурност за обикновените хора! Ако подведени от САЩ и Запада тръгнат по пътя на България и Украйна жестоко ще съжаляват! Просто все едно да си събориш хубавата къща защото някой съсед ти казва, че ако я събориш ще ти помогне да си направиш по-хубава!...което е безумие! Дано хората да прояваят разум и Лукашенко да продължи, иначе ги чака това, което беше Русия с Горбачов и Елцин, докато дойде Путин да ги възроди ор разрухата!
  • 7 Кой68

    1 5 Отговор
    Колкото и мръсна да е политиката,ако не си готов и неумееш да жонглираш си аут....Дано дамите успеят,но това не е като да правиш супа.. УСПЕХ
  • 8 фффф

    6 0 Отговор
    След Лукашенко е Баце.
  • 9 Верно ли

    7 0 Отговор
    Хаха, не им Ареса на неолиберастите, че не им се закачи Лукашенко на измишльотината с короната и сега го цакат с п.тки :)))

    Коментиран от #12

  • 10 Сандо

    5 1 Отговор
    Идва време разделно за Беларус.Дано вземат правилно решение,но се съмнявам.А и възстановеното американско посолство си върши работата.
  • 11 Хасан

    5 1 Отговор
    Англосаксонеца си точи зъбите за поредната си жертва ..за нула време ще я плячкосат и мъжете им ще са по ферми и мандри в Германия а жените и дъщерите им по клубове и бардаци
  • 12 точно

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Верно ли":

    Една държава на не заиграе в цирка ковид и се рискува целия проект за дълговото нулиране на Запада!
  • 13 Хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "До Хлъц":

    Двамата с Хлъц сте за Джурасик парк
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Аха , ясно, - Дойче веле. Няма нужда да се чете...
  • 15 въпросче

    0 0 Отговор
    "три дами срещу "последния диктатор в Европа" Единиат от тях е Виктор Бабарико." Едното цепкало е Светлана Тихановская,кои са другите две?
  • 16 Медицината в Беларус

    4 0 Отговор
    През пандемията от коронавирус спортът - футбол,хокей, културните изяви, всичко си продължи по старому. В тази статия се говори, че Лукашенко се е бил разболял, но сигурно се е излекувал мигновено, защото не можахме да разберем. На 2 юли 2020г. Лукашенко обяви , че Беларус е победила коронавируса. Ето какви са данните към 7 август 2020г.: Всичко зара­зени 68503 ; Смър­тни случаи 580 - 0,8% ; Излекувани 63756 - 93,1% ; В момента са болни 4167 - 6,1% и от тях сериозни и крити­чески случаи няма. От тези данни виждаме как отлично са се справили и работят здравеопазването и медицината в Беларус. Здравните заведения не са като нашите еднолични търговски дружества, в които се гледа на пациентите както на банкомати за пари, а са болници за пациенти, които трябва да бъдат излекувани. По същия начин санаториумите и почивните станции са евтини и с много добри условия , каквито бяха у нас през времето на социализма. Храната по пазари и магазини е тяхно производство, много екологична и чиста - плодове, зеленчуци, месо, яйца, мляко и т.н. Но в Беларус всичко се прави в името на хората, а не за печалби и пари. Няма мутри, има сигурност и ред.
  • 17 Медицината в България

    3 0 Отговор
    Беларус са 9,5 млн, а ние 7 млн. Данните за корона вируса у нас, след спазване на мерките и ограниченията и уж добрата ни медицина и здравеопазване респективно към 7 aвгуcт 2020г.са: Вcичкo зaрa­зeни 13014 ; Cмър­тни cлучaи 435 - 3,3% ; Излeкувaни 7374 - 56,7% ; В мoмeнтa ca бoлни 5205 - 40,0% и oт тях ceриoзни и крити­чecки cлучaи са 47! Като сравним данните с Беларус се вижда колко назад сме ние и как нашето здравеопазване не може да се справи с пет пъти по-малко заразени. Към 5 пъти е по-висок у нас процентът на починалите, а процентът на болните в момента също у нас е към 7 пъти по-висок! Нашите болници са еднолични търговски дружества, в които се гледа на пациентите както на банкомати за пари!
  • 18 грешка

    1 0 Отговор
    последниа диктатор и крадец мутра е боко