Last news in Fakti

6 Август, 2020 19:00 9 079 81

Борисов подаде полуоставка. Има два възможни сценария

  • бойко борисов-
  • оставка-
  • правителство

Но тя само налива масло в огъня на съмненията, които подклаждат протеста. Затова изходът е друг - за да не изглежда всичко като полумярка или като лош театър, пише Даниел Смилов

Борисов подаде полуоставка. Има два възможни сценария - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов за "Дойче веле"

ГЕРБ изненадващо събраха хиляди активисти в София, за да им даде премиерът инструкция да мислят. От такава инструкция имаше нужда, защото всъщност съпартийците на Бойко Борисов трябва да обмислят немислимото от тяхна гледна точка: правителство без техния лидер.

В сравнително краткото изказване, обявено като “програмна реч” на премиера, се оказа, че няма никаква политическа програма, нито дори ясен план за действие. Освен обичайните клишета за магистралите, метрото, олигарсите и “неблагодарния” Христо Иванов, в словото имаше само един съдържателен момент: Борисов всъщност подаде полуоставка. Полуоставката е нов елемент от висшата политика на Балканите. Тя е същото като оставката, но с уговорката, че може и да не се случи.

Двете възможни интерпретации

Националната конференция на ГЕРБ в Тех Парк може да се интерпретира по два начина. Най-вероятно Борисов е решил да се оттегли като премиер, но иска партията му и “патриотите” да съставят правителство без него. Това правителство ще разчита на същото парламентарно мнозинство и основният плюс, който то ще има в сравнение със служебно правителство е, че ще може да оперира заедно с действащо Народно събрание.

Вероятно е също така ГЕРБ и “патриотите” да опитат да сформират нещо като “експертно” правителство, без да ангажират своите ключови политически фигури в него. Задачата на това правителство ще е двойна: да уталожи протестите и да вземе непопулярни решения с оглед на здравната и задаващата се икономическа криза. От гледна точка на Борисов този начин на оттегляне е по-малко рисков, защото все пак правителството ще продължи да зависи от парламентарно мнозинство с лидер ГЕРБ. 

Втората възможна интерпретация на полуоставката на Борисов е, че това е театър, който да накара неговия актив и “патриотите” да го убеждават да не се оттегля. Борисов изисква от тях да препотвърдят клетвите си и да заявят публично, че той е незаменим. Ако това е смисълът на случващото се, то става дума за много лош политически театър, който със сигурност ще обере “златните малинки” на края на годината.

Затова нека все пак се концентрираме върху първата версия: полуоставката е анонс за оттегляне на Борисов от премиерския пост и опит да се създаде ново правителство в рамките на този парламент. Една основна слабост на идеята е, че тя е почти невъзможна. Едно “експертно” правителство би имало изключително ниска легитимност, ако разчита на мнозинство само от ГЕРБ и “патриотите”. Хората биха го видели просто като опит за оставане на власт на тези две партии.

Ако пък експертното правителство разчита на по-широка парламентарна подкрепа – да речем от ДПС – нещата може да станат още по-лоши. А и самият Борисов отхвърли идеята да управлява с ДПС. Остава “експертното” правителство да разчита на плаващи мнозинства, но това също е рецепта за големи проблеми: или зад тях ще се крие ДПС, или ще се стигне до огромна политическа каша.

Съмненията си остават

Основният проблем с плана “Тех Парк” е в следното: едно оттегляне на Борисов ще е де факто признание, че съмненията за корупция са го компрометирали като лидер. Това петно ще остане да лежи върху ГЕРБ дори и Борисов да не е премиер. Проблемът тук не е само персонален – политическата вина всъщност е колективна.

Полуоставката де факто налива масло в огъня на съмненията, които подклаждат протестите. Борисов и в “програмната” си реч не каза нищо по отношение на тези съмнения. За Иван Гешев повтори несъстоятелната теза, че ГЕРБ нямат общо с назначението му и просто не са издигнали “свой” кандидат. Самата идея, че главният прокурор трябва да е “свой” на някого, е дълбоко спорна: ако не е “свой” на Борисов, чий е тогава сегашният главен прокурор? Но и всички знаят, че това са просто опорни думи без кой знае какво съдържание. Зад тях остава подкрепата за Иван Гешев от страна на Борисов и управляващите (и реципрочните ответни действия и бездействия).

По отношение на другите съмнения – 700-те милиона и подкупите за тях, записите, шкафчетата и т.н. – в речта нямаше нищо. Все едно такива проблеми няма. Т.е. след речта тези съмнения си останаха в сила и Борисов продължи да отказва да даде обяснение за тях. Вярно е, че който се обяснява, изпада в не много силна позиция. Но този, който отказва да се обяснява, изпада в напълно незащитима позиция.

Взривоопасно политическо наследство

Та дори и да се оттегли от премиерския си пост, Борисов ще остави голямо наследство от политически взривоопасни корупционни съмнения върху ГЕРБ и “патриотите”, което ще направи създаването на сравнително стабилно “експертно” (или каквото и да било друго) правителство почти невъзможно. А и електоралната цена след половин година за ГЕРБ и “патриотите” от един такъв ход ще е със сигурност огромна.

Тъй като вече почнахме да мислим немислимото, не е ли време да се помисли за максимално бързи предсрочни избори и договорено служебно правителство между президента Радев и настоящото парламентарно мнозинство. Президентът би трябвало да направи компромис с персоналния състав на правителството, а НС да гласува необходимите закони, които биха обезпечили работата на служебния кабинет при негативен развой на здравната и икономическата криза. При добра воля от двете страни съгласие по тези въпроси би могло да се постигне в кратки срокове.

Всичко друго изглежда или като полумярка, или като лош театър. 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осман

    13 48 Отговор
    Бойко неси отивай моля те недей 😔😔😔😔

    Коментиран от #21

  • 2 щабен генерал Гей Билтс

    50 9 Отговор
    Нищо не е подал. Ще подаде като ви затворят по къщурите.
  • 3 Полуоставка

    50 7 Отговор
    ли ? Нещо като джендър !

    Коментиран от #48, #65, #71

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жоро

    18 59 Отговор
    Дръж се господин Борисов.Не искаме да ни управляват БСП , ДПС и гладният летец с неговият белокос кардинал който му дърпа конците

    Коментиран от #77

  • 6 от хората на бабикян

    7 33 Отговор
    прави се нов конпромат вав момента се сглабя сас фото шоп скоро щте се пусне вав саита афера посещтаваите редовно

    Коментиран от #9

  • 7 така така

    45 7 Отговор
    Борисов да се маха и да слагат някой друг. Няма да чаакаме до избори.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 саита афера

    4 20 Отговор

    До коментар #6 от "от хората на бабикян":

    парво вав нашия саит и после вав саита на агент академик и бабикян бащтата на фалшивите новини сашо диков сащо щте го излачи щте меца колко е лоша даржавата а тои е чис като салза
  • 10 Кольо

    22 3 Отговор
    Айде маршшш Домузе
  • 11 Будалата

    31 5 Отговор
    Самолета и у Барселона.

    Коментиран от #70

  • 12 Този не е

    7 19 Отговор
    в час,НЯМА оставка,колкото и да си мечтаете
  • 13 Анализаторр

    7 20 Отговор
    Няма да подаде! Иска да е на поста си до последно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПолуДиктаторът от Банкя

    22 5 Отговор
    Tова е нещо, като полубремена ! ...или нещо като влязла е само главата...
  • 16 марян

    7 20 Отговор
    до герб пуснете онес момчета от вчера да се расходат из паветата да растурат протеста на тес платени метежници 20 30 човека за 5 мин вие като неможете да усигорите спокоиствие на хората да се задрастват крастовища

    Коментиран от #29

  • 17 Майна

    4 4 Отговор
    ДА МИ ПОМОГНЕМ ДА В ...ДАДЕ!!!
  • 18 0808

    28 6 Отговор
    .... българи, бдете!.... този е много лукав, въпреки, че се прави на мотика...отивай си, тикво!
  • 19 Последния Софиянец

    27 8 Отговор
    Патриотите не му дават.Знаят че повече няма да помиришат парламент .Ама ако още се бави ще потъне с тях.
  • 20 Гербераст

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо Хайдутин":

    Ми ко ша праим с раменете.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 контра протестар

    4 19 Отговор
    граждански арести на метежницице поснете момчетата от вчерашната конференциа плюс армията да се расходи по паветата
  • 23 мечо кух

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    мечо, ти ядеш ли патката на мъжа ти редовно, че да не те изостави !

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 андреи

    6 9 Отговор

    До коментар #21 от "Манол":

    дами и господа това е манол глишев от протесна мрежа виште му колтурата колко е за такива ли щте гласувате или за примиер доказал се за 10 години като такав и като кмет и като раководител на мвр

    Коментиран от #39

  • 26 Майна

    17 5 Отговор
    ПРОЧЕТОХ ЗАГЛАВИЕТО И ОТ ВЪЛНЕНИЕ ЗАПОЧНАХ ДА ПИША НЕГРАМОТНО КАТО ГЕРБАДЖИЙСКИ ТРОЛ....
  • 27 мечо

    6 9 Отговор

    До коментар #23 от "мечо кух":

    тихо бе геи ти ева маиката протестарски буклук
  • 28 Гост

    16 5 Отговор
    бОЙКО, ако си мисли, че ще се оттегли по подобие на доган и ще дърпа конците, и ке нарежда на п.остите си пионки какво да правят, излъгал се е, а и няма кой вече да залъже
  • 29 мечо кух

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "марян":

    мечо, само за момчета си мечтаеш, такива якички да те регулират редовно !

    Коментиран от #35

  • 30 дявола

    7 12 Отговор
    Дръж се Бойко още 20 години после ще се оправим
  • 31 Румен

    1 2 Отговор
    Жоро, в устенцата ти
  • 32 Здравей Мечо

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Вярно ли е че работиш в Кенефите на ГЕРБ.чух че си отпушвал и почиствал.с муцуна брава Добър и доходоносен бизнес продалжавай в същия дух драги ми Мечо

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 марян

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "мечо кух":

    лапаи ми куpат
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 пепо

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Асан":

    затапи го браво

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бачо Киро

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от "Асан":

    Що, ти там ли беше? Патладжан, къде се пишете все турци... Албанец да беше, поне да претендираш прадядо ти да е бил там, а ти си сополив цигойнер...

    Коментиран от #45, #46

  • 41 Ангела Меркел

    13 1 Отговор
    Бойко, време е, айде да те няма....ВЪЗ!
  • 42 Манол

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Асан":

    А ти ще страдаш от бъбреци и ще посещаваш.хемудиализа.ще ти дойда на гости и ще ти дръпна контакта
  • 43 Кой68

    4 1 Отговор
    Имало е правителства и без лидера да е министър председател/по света/ на спечелилата партия.Но това ще е нещо новаторско за България.
  • 44 Мано

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "пепо":

    Аз затапих всичко женско в твоя.род.голяма краставица имам.Еий
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Манол

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Бачо Киро":

    Браво бачо Киро
  • 47 Мечо мечо

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "мечо":

    Ставаш все по-злобен..... Ще полудееш бе човек . А вярно забравих че си звяр.
  • 48 DW в Подкрепа на ББ

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Полуоставка":

    Той не е джендър, той е Симитлийска булка.
  • 49 тиквеник

    8 4 Отговор
    това на снимаката е полуидиот.

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мордекай

    5 5 Отговор
    Никакви оставки , да не се чудите и всичко за да е ясно , днес на коалиционния съвет се реши , няма да има оставки , ГЕРБ и Бойко Борисов продължават по конституция до избори , това е , сега вече няма полу , не полу , ала бала , хак за всички платени мекерета . ГЕРБ и Гешев остават. Тримата глупаци и господаря им в дубай да се стягат в кръста , има няма 7 месеца , колко са , толупите в палатките и те да се запасят с необходимото . Бъдете здрави.
  • 52 DW в Подкрепа на ББ

    10 0 Отговор

    До коментар #49 от "тиквеник":

    Не пзна това е напълно завършен Едиот и половина.
  • 53 Да кажат

    11 0 Отговор
    Герб като вдигнаха вазраста за пенсиониране, да кажат и мойте набори, и тия по големите от мен каква пенсия ще взимате без стаж, и само плащане на осигуровки 200лв Кажете аз не знам и не съм политик и не разбирам от политика. Нищо че е вдигнаха пенсийте на застаряващото население!
  • 54 Емо

    11 0 Отговор
    Прегрупиране. Ама с оглед на скоростта, с която произвеждат скандали, определено не е в тяхна полза. То е ясно, че ще има съд и затвор, просто отлагат и се готвят да отлитат на юг през зимата.
  • 55 uyytre

    7 0 Отговор
    Няма дума полуоставка!!!! Лепило ли дишате? Може и полуподал оставка.....Какви са тез простотии?!
  • 56 Здравей Мечо

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "мечо":

    Това ли ти правиха снощи манафите патладжани.братята ти роми
  • 57 Ха ха

    11 1 Отговор
    Това е като Полубременната жена. Или си бременна или не! Голям та..ак е Вожда. И да вярваме че полу сте окрали каквото можете ТОЛКОВА години. Не се връзваме.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Завоевателя

    1 1 Отговор
    Ми да ще го махнеш няма начин тва и ясни сте ми
  • 60 2loop

    4 3 Отговор
    Активистите се оказаха работници от пътното и са лъгани че ако падне правителството и те остават без работа
  • 61 ТОЗИ МЕСЕЦ ПОЛУ

    5 4 Отговор
    ДРУГИЯ ЦЯЛА
  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    А, да-а-а, Дойче веле, няма нужда да се чете....
  • 63 Петканов

    6 1 Отговор
    Това,ми звучи като малко бременна.
  • 64 Матей

    3 2 Отговор
    Никаква оставка не е подал,това са негови лъжливи финтове.Иска мафията да си премери силите с народа.
  • 65 Тъпунгер

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Полуоставка":

    Джендър е пол, род, вид.и какво се получава с твоя комент. "Полу оставка е как ще го поместиш? Полу пол, полу род, полу вид. И просто и ти си полу на полуто.
  • 66 Премиера е в полуоставка

    3 1 Отговор
    то ес в цветна бременност! Може да има , но може и да няма оставка! Полу, полу
  • 67 Импийчмънт

    0 1 Отговор
    Колкото и да се напъвате, грипен Решетников влиза в пандиза.

    Коментиран от #68

  • 68 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Импийчмънт":

    АХА ЩЕ ВЛЕЗЕ ГА ЦЪХНАТ НАЛЪМИТЕ - КАВАЛЖИИ СТЕ ВИЕ
    А ПОЛУ ОСТАВКАТА Е КАТО ОНАЯ ПРИКАЗКА -КАКА Е ПОЛУБРЕМЕННА ХАХАХАХА ТРОЛОВЕ ДОЛНИ
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Наближава

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Будалата":

    На 20 този месец Борисов е ПРИЗОВАН НА РАЗПИТ в Барселона..... Така ще започне краят на един престъпник лежал като за начало в затвора в Чехословакия ...... Това което го очаква е в пъти повече
  • 71 Нещо такова

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Полуоставка":

    Тази полуоставка. ... като да вкарат само главата.....
  • 72 ПОЛУОСТАВКА

    1 0 Отговор
    ПОЛУ В ЕВРОСЪЮЗА ,ПОЛУ ИМАМЕ ЗЛАТНИ МИНИ
  • 73 ПОЛУОСТАВКА

    2 0 Отговор
    ПОЛУБРЕМЕННА

    Коментиран от #74

  • 74 Да вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "ПОЛУОСТАВКА":

    Единственото което може да е категорично ясно твърдение с полу в началото на думата е полуидиот.
  • 75 123

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Неграмотник, научи се да пишеш правилно!
  • 76 любопитен

    0 0 Отговор
    Това значи ли , че ще ПОЛУГРАБИ ?
  • 77 Браво Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жоро":

    без Бойко ще стане още по-зле .... той очевадно няма алтернатива, а всички стачкуващи са засегнати са засегнати от политиката и "мероприятията" на ГЕРБ, което е знак че са на прав път
  • 78 даскала

    0 0 Отговор
    Нo нa кoнфeрeнциятa нa ГEРБ нa днeвeн рeд бeшe caмo eднa тoчкa - щo e тo ГEРБ и имa ли тoй пoчвa в Бългaрия . Вoждът излeзe нa трибунaтa oвeнчaн c лaврoв вeнeц , cимвoлизирaщ нeгoвитe coциaлни и пътни пocтижeния . Тoй уcпoкoи cърaтницитe cи - дa ГEРБ имa пoчвa дa вирee тук . Ocвeн тoвa , Вoждa прeдупрeди eлeктoрaтa , чe мoжe дa ce нaлoжи дa минe в НEЛEГAЛНOCТ , зa дa cъхрaни oгъня нa прoгрeca . Нeгoвитe пocлeдoвaтeли , зaяви Тoй , трябвa дa ocтaнaт пo мecтaтa нa кoитo ca внeдрeни зa дa пoдгoтвят ТРИУМФAЛНOТO МУ ЗAВРЪЩAНE . В зaключeниe , Вoждa oбяви - ВCИЧКИ ЗA EДИН . Бурнитe oвaции и aплoдиcмeнти бяхa чути чaк нa Бoйкoви пoля .

    Коментиран от #79

  • 79 пророк Исай

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "даскала":

    Триумфалното завръщане ще бъде в КОЛЕСНИЦА 4 х 4 , произведена от TOYOTA , теглена мин. от 200 коня .
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ГОРСКИ

    0 0 Отговор
    Доган командва своята партия задкулисно и Борисов копира от него, така правят само страхливите мъже!!!