Last news in Fakti

11 Август, 2020 13:00 3 147 31

Политиката не бива да е пристан за неудачници

  • политика-
  • неудачници

В обществото се трупаше потенциал за протест срещу некадърността, арогантността, която управляващите демонстрират вече години наред, нищо, че се сменя някаква конфигурация

Политиката не бива да е пристан за неудачници - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Живко Георгиев за Дарик Радио

Управляващите може би вече се досещат, че са пътници, но продължават да се утешават с илюзията, че имат избор между два, три, четири варианта на поведение. Те отдавна не са в такава ситуация.

Помним преди 3, 4 месеца, когато рапортувахме излизане от карантинния период, Бойко Борисов беше спасителят на нацията, услужливата социология му даваше растящ рейтинг и спад на рейтинга на всички останали - пълна хегемония на политическата сцена. Някак си много бързо се срути тази кула.

Ние скочихме в басейна, още когато нямаше вода, поседяхме си там, нанесохме щети на икономиката, след това с ударно темпо и под лобистки натиск разпуснахме ситуацията и се случи това, което се случи. Неадекватните първоначални мерки в социално-икономическата сфера, навярно стигнаха до клиентелата на ГЕРБ и до някои бизнеси, но широката публика не усети нищо. Беше ясно, че септември, октомври ще имаме изостряне на социално-икономическата ситуация вече не само по вина на правителството.

Към всичко това се прибавиха и цяла серия гафове и изтекли към широката публика снимков материал, записи, които показаха, че премиерът трябва да се подслушва, а не да се слуша. Там той е автентичен. В тези записи, а не пред телевизионните камери, с публика, с аранжиран от пиар консултантите си стил на поведение.

В обществото се трупаше потенциал за протест срещу некадърността, арогантността, която управляващите демонстрират вече години наред, нищо, че се сменя някаква конфигурация.

Виждате самият премиер - днес: "Оставка", утре: "Може би оставка", полуоставка, накрая на някой друг му искаме оставката. Там няма стратегическо мислене, няма и тактическо даже. Навярно храниха надежда, че протестите ще се разпаднат от само себе си, тъй като наистина те са рядко нееднородни от гледна точка на политически течения - там са леви, десни, центристи, зелени, бембени, цялата палитра, но това не се случи.

Полезен ход за управляващите, ако там някой има способност за осмисляне на ситуацията, е наистина да си подадат оставката. Биха могли при определени условия да се влачат по корем до редовните избори, но това няма откъде да им донесе полза. Ако си мислят, че имат някакви спасителни идеи, ако се надяват да си купят благоволението на част от гражданите и бъдещи избиратели, тоест да разчитат на платена любов - тя друга не остана, това не върши работа.

Коалиционните партньори - НФСБ и ВМРО силно се плашат от избори, каквито и да са те, защото те са едни от големите губещи от всичко, което се случва. Аз не ги виждам в следващ парламент във всичко това, което се случва.

Свърши този продължил доста време сериал. ГЕРБ изчерпа ресурса си да генерира минимум доверие, минимум респект. Всички картинки, които гледахме на шкафчета, на тези натурални записи, които слушахме, убиха всякаква възможност за чуваемост, каквото и да говорят. Може денонощно да излизат по официалните си медийни канали, няма чуваемост. Никой не желае да ги чуе, освен ако не иска да се позабавлява. В момента управляващите живеят в страх, в паника и се чувстват под обсада.

Задкулисието, особено неговият икономическият сегмент - олигархични, финансови, бизнес кръгове в български условия - е силно зависим от взаимоотношенията с държавата-майка като източник на политически чадъри, на обществени поръчки, на достъп до еврофинансиране. И там тече разколът, което е добра предпоставка за сериозна трансформация. Той е една от крачките към бъдещия демонтаж на този политическия модел.

Не ме удовлетворява една тенденция, има я дори в лагера на част от протестиращите, не всички, отново да се извади на бял свят фамозната роля на ДПС, на Ахмед Доган, на Пеевски в целия този модел. Те имат роля, безспорно имаха и в последните години управление на страната, но голямото бедствие си беше ГЕРБ и то беше такова още в началото. Друг е въпросът, че беше нужно да покаже всички свои възможности, да се разгърне в пълен мащаб и да се превърне в, едва ли не, антропологическа катастрофа за нацията и в резил. Не в ДПС е първичният заразител на политическото пространство. Политическият ни модел в момента е възможен като такъв и трябва да бъде реформиран благодарение на срастване на задкулисие, партии, институции в една отровна смесица, което ни превърна в мафия с държава. Такива примери няма. Дори Колумбия по времето на Ескобар не беше. Може би Черна гора, Косово донякъде, но и там не е такова срастването между мафия и политическа система и модел. На това е олицетворение ГЕРБ и Бойко Борисов е ключовата фигура, кръстникът на тази мафия.

Той в началото беше може би интересен за някои, беше добър повод за шегичка, за присмех, демонстрираше добри комуникативни способности поне за определена целева група, но това беше така, докато в публичния ефир доминираха неговите контролирани публични изяви, минали през аранжимент, през обмисляне. Истинското му спонтанно лице почна да извира още преди години с "Ало, Ваньо", а в последно време... До изборите ще излязат и други. Фонотеките и видеотеките вероятно са препълнени с материал".

ГЕРБ ще го има още един, два цикъла на избори, само че те ще бъдат доста ускорени, може да се случат и за една година. Ще го има, но ще го има, докато все още я има привидността, че е партия на властта. ГЕРБ няма никаква друга спойка, нито каузи, нито идеи, нито ценности освен факта, че е властта - основен работодател, основен разпределител на ресурси. Този тип партии се изчерпват тотално, когато бъдат отделени от властта.

Наблюдаваме появата на свободни хора в страната. Едно е свободата на свободни хора, друга е свободата на робите. На тези протести за пръв път виждаме свободни хора, мислещи със собствените си глави, за които нямат авторитети, които имат опорната точка в себе си, които не са зависими от държавата и от властимащи и раздаващи ресурси. Тези свободни хора може би ще стават повече, навярно след няколко политически трансформации ще се освободят и зависимостите и зависимите и тогава ще наблюдаваме и тяхната свобода, и тогава навярно ще се появи и реално гражданско общество, което да си върне контрола не само върху държавата, но и върху партиите, защото и сега партиите имат някакъв електорат, но те нямат контрол върху елитите си.

Този оздравителен процес ще се случи в партии, които искат да оцелеят, другите просто няма да ги има.

90% от партиите са партии, които са частен проект. Дали на Валери Симеонов, дали на Бойко Борисов. Само БСП не е по този начин, но това не значи, че при тях няма също така много токсични увреждания, защото тя не се развива в друг политически модел, а се адаптира към реалностите. За да оцелее, ще трябва да се почисти.

Политическата кариера стана ужасно непривлекателна за всички онези хора, които би било добре да са политици, имат качествата, имат интелектуални, морални и всякакви други качества да бъдат политически лидери. Това ще е най-трудното - да върнем тези качествени хора към политиката, в това да видят лична кауза. Това е много трудно, защото тези качествени хора си имат други реализации и там са далеч по-свободни и далеч по-реализирани и я няма тази стигма, че политиката е нещо, с което ще се омърсиш по необходимост, ако се намесиш. Това ще преодолеем най-трудно.

Бих се борил всячески да преодолеем тази стигма, иначе ще се въртим в омагьосания кръг политиката да бъде пристан за неудачници, за овладени от нагона за власт хора и да ги няма онези, които биха могли да решат проблемите на страната, по който тези свободни хора искат това да се случи.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огнян

    11 42 Отговор
    86% от народа обича Борисов

    Коментиран от #22, #29

  • 2 Си ган

    8 25 Отговор
    Авторчето прилича на Митьо Пищова като се загледаш в снимката..

    Коментиран от #16

  • 3 Партиите днес

    26 2 Отговор
    Това е всъщност партиината каста ... в партиите влизат хора, които в общи линии не стават за нищо ... пробутват се, за да се наместят и реализират приходи ... не само в ГЕРБ ... при всички е така ... затова протестите са нещо хубаво, но не бива да замират, а при всяка една управленска простотия да се протестира, за да видят идиотите, че не могат да правят това, което им е в главите ... защото там нищо свястно няма
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЩО Е НАГЛОСТ

    21 4 Отговор
    БОЮ КЪРЛЕЖА.

    Коментиран от #31

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Как Недялко от pik унищожи ГЕРБ

    24 4 Отговор
    Атаките на прокуратурата срещу семейството на президента бяха инсценирани по доноси на агенцията на Пеевски PIK и на уж големи жрналистически "разкрития" и нашия човек каскета ни се върза и нахлу като башибозук в президентството и това сложи началото на края на опг ГЕРБ . Нека всички да благодарим на човека на шиши Недялко Недялков унищожителя на опг ГЕРБ :)))))))
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Я... Я

    20 1 Отговор
    ТЕЗИ ТЪПАНИ ОТ" НДСВ" И" ВМРО" НЕ ЗНАЕХА ЛИ, ЧЕ КОЙТО СЕ Е ХВАНАЛ СЪС БИБИТКО СА АУТ ОТ ПОЛИТИКАТА. НО ВАЛЕР. ДАЛАВЕРКО И ПИШМАН ВОЕВОДАТА ЕВРАТА СА ПО СКЪПИ ОТ РОДИНАТА... СЪД И ЗАТВОР.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КАП

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Си ган":

    Явно не асимилираш какво пише, та се заглеждаш само
    по картинките. То текстът е дълъг, трябва акъл.
  • 17 Ехо

    12 2 Отговор
    Нови лица в политиката и демократична политическа система!
  • 18 сменям чума за вампир

    6 9 Отговор
    Абе не е лоша статията ,ама не казва какви са алтернативите ,щото да изритаме ББ и на негово място да курдисаме Учиндолеца , Галева ,Ристьо и Копейкин (под мъдрото ръководство на Черепа) подкрепяни от Соколето и червената ездачка - хич не ми мяза на алтернатива.

    Коментиран от #23

  • 19 Деян Стамов

    3 2 Отговор
    Смрадлив комуняга ,вмирисан на махорка ,скрий се на Позитано.
  • 20 Хаджиментов

    5 2 Отговор
    Умните и честни хора стоят настрана от политиката. Те се занимават с бизнес, наука общественополезни дейности.
    Политиката е място за неспособните да направят нищо със собствен честен труд, на мошеници, слагачи, използвачи, алчни типове жадуващи бързо богатство, комплексари, които искат да се усещат силни и значими. Цялата мръсна пяна на обществото.
    За съжаление тези хора съсипват живота на милиони хора и нямат намерение да спрат да го правят.
  • 21 Пилето

    6 1 Отговор
    Казват, че политиката е втората най-стара професия след проституцията и почти няма разлика с най-старата.
    Главното, по което се различават, е че радотещите момичета продават собственото си тяло, докато политиците продават народа си.
  • 22 Бачо Киро

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Огнян":

    Е що тогава няма милион и двеста хиляди само гласуваха за герб от почти 7 милиона избиратели с право на глас? Де факто и от тях почти половината са държавните калинки, дето гласуват под строй плюс патладжаните, умрелите и малко истински фенове. Хората трябва да гласуват, с наказателен вот, иначе с няма 18% от гласовете правиш правителство...
  • 23 Бачо Киро

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "сменям чума за вампир":

    Що бе, какви ти бяха алтернативите на Живков? На Царя? На Орешарски? Дошли са по-читави ли? Или хептен избухнаха с далавери? Важното е да се разбие бетонирането. Няма значение дори кой ще дойде. При гаф пак протести. Кой ти каза, че с веднъж и всичко се оправя? Гърците как протестират всеки път щом нещо не им изнася? Ти пък искаш и да дойде някой бял хрЪцар на бял конь и всичко по мед и мляко? Кой народ си е получил живота със седене като нас и чакане? Българинът все чака... По турско чака, по фашистко чака, след 1989 пак чака да му я наредят, а той да щрака с пръсти, да седи по кафетата и да ходи на море... Нашийот все чака друг да я свърши и все с гламавото оправдание - "ма кой ще дойде"... Те и по турско чорбаджийчетата така са викали - "я сед мирен, добре си е всичко"... Горките Ботев и Левски все с такива абдали заспали са се борили, повече от колкото с турците...

    Коментиран от #24

  • 24 Хаджиментов

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бачо Киро":

    А бе, този. Вече 30 години караме по твоята система и ако не се разчупи порочния кръг ще караме още 30 пъти по толкова и все ще сме си на това дередже.
    Само тъпаците се спъват два пъти в един и същ камък, а ние колко пъти?
    Всяка стъпка трябва да е по-добра от предишната, за да има развитие. Иначе умираме!
  • 25 Социализъм и Капитализъм

    1 1 Отговор
    Са куче и вълк! Кучето брани,докато вълкът убива! Природа! Днешните социалисти,нямат нищо общо със социалистическата идеология.Пълен оксиморон е купчина мултимилионери да ни обясняват,как трябва да се помага на Народа! Крайно време е да осъзнаем едно просто правило: Ние всички вкупом избрахме капиталистическия модел.Е, и чисто по нашенски,през " избранниците" - независимо леви,десни( тогава седесари) вкарахме най- уродливия му вид: на дивия,примитивен,неконтролиран капитал.Сега се гневим,че този бил олигарх,другия латифундист.Ние ги създадохме! Ние! Западния свят не е минал през Социализъм.Капитализма им е вековен! Тоест- уреден и вкаран в някакъв коловоз! Тук за 3 десетилетия се превъртяха над 150 милиарда през ръцете на има- няма хиляда души! И те много бързо схванаха че принципа:- Ти на мен,а аз - на теб,ще ги държи винаги на власт.Или политическа,или финансово- икономическа! Цветовете са за плебса! Да е разделен,да се псува на леви- десни,без да се усеща че всички са еднакво смачкани и с продънени джобове." Няма нищо по жалко от роб,който не признава че е такъв"!

    Коментиран от #26

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Социализъм и Капитализъм":

    Стремежът към свръх печалби, тика света към премахване на различията от всякакъв вид и нов световен ред. Лошото е, че вследствие на глобалната централизация на властта, една управленска грешка, като например, избирането на Буш за президент, може да постави под въпрос съществуването не само на цивилизацията, но и на планетата Земя като цяло.Националната държавата, като институция, е призвана да се грижи за благоденствието на нацията. За да се преодолее тази преграда, под най-различни популистки лозунги се атакуват управляващите. Така например, се спекулира с цени на кюфтета, служебни командировки, жилища и т. н. за държавните ръководители. Изнасят се сведения от лично естество за живота им, под благовидния предлог , че хората искали да знаят. Целта е една, достойните, знаещи и можещи хора, да си кажат: що ми трябва Тогава на тяхно място идват властолюбивите глупаци, провалили се в живота и нямащи друго поле за изява. Поради липсата на качества , те стават лесно манипулируеми и контролирани от сили, които не желаят да афишират себе си.Единственото спасение от културното и национално обезличаване на България е ВЪЗРАЖДАНЕ ЦАРСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ - т.е. конституционна монархия. По този начин ще се ЗАПАЗИМ КАТО НАРОД. За комунистите с гренясъл мозък, цирковете с избора за президент са любимата им забава, а бате Ламбо беше техен кумир. Санкюлоти са и такива ще си умрат, нещастни. Като държава, която най-малко 200 души в света могат да я изкупят до последния клозет

    Коментиран от #27

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    .... Като държава, която най-малко 200 души в света могат да я изкупят до последния клозет, ние нямаме друга алтернатива за оцеляване, освен КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ. БЪЛГАРИЯ трябва един път за винаги да скъса с комунистическите изроди и да възстанови суверeнитета си, като върне Търновската (сребърна) Конституция.
  • 28 Скептик

    1 1 Отговор
    Доста неща видях в живота си. Доста неща разбрах отчасти, но до сега не мога да осмисля, какво е това животно "политик:", а още по странното понятие - "професионален политик". Понятието , "човек с държавническо мислене", или по-кратко "държавник" ми е по-ясно. Порових в историчта да прочета биографий на "велики политици". Извода ми е, че почти всички са били непълноценни като личности и са избивали комплексите си за малпценност чрез политическа дейност, някога и безкористно. Държавниците са стройтели и пазители!
  • 29 ghuop

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Огнян":

    99,9%
  • 30 7777

    2 0 Отговор
    живко живвко докато в този свят хората работят трудят се на полето в предприятия навсякъде ти сееш отвратителните си политически изгнили семена на недоволство на противоборство на политическа омраза едни спрямо други защо си въобразяваш че ти най точно определяш коя е истината която аз не споделям.кой си ти да пишеш съдбата на политическия живот .Хората работят работете и вие или на вас има кой да ви плаща за да стоите по кръстовищата защото търпението на хората има граници и ще има възмездие.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.