11 Септември, 2020 19:11 2 088 11

На Путин му е нужен слаб Лукашенко

  • путин-
  • лукашенко-
  • русия-
  • беларус-
  • политика

За момента Москва няма да ликвидира опозиционното движение в лицето на Координационния съвет за трансфериране на властта

На Путин му е нужен слаб Лукашенко - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идването на руския премиер Михаил Мишустин в Минск на среща с Лукашенко, де факто показва предварително съгласуване на интеграционната договореност с Русия и предаването на някои промишлени активи на Москва. Всичко останало ще бъде договорено писмено в хода на преговорите с Владимир Путин и Лукашенко в Кремъл. Последният е нужен на руския президент, но ако е слаб и то поне до финалното подписване на поредния Голям договор. Това пише Александър Смирнов за изданието "Международен куриер", цитирано от antikor.com.ua.

Независимо от задкулисните преговори и официалната подкрепа на Лукашенко, Москва не възнамерява да преустановява своята активна дейност на територията на Беларус. Ако трябва да сме по-точни: Москва засега няма да съдейства за ликвидирането на опозиционното движение в Беларус в лицето на Координационния съвет за трансфериране на властта. Сама по себе си формулировката "Координационен съвет" не е нова. Тя се появи през 2012 г. по време на протестите на Големия площад в Москва, когато недоволни граждани излязоха по улиците на руската столица. Тогава с помощна на кремълски специалисти и сътрудници на ФСБ на Руската федерация беше поставено началото на спецоперация по създаването на идентичен беларуски съвет, аналогичен на опозиционния", уточнява автора.

Ситуацията, която се оформя в момента в беларуския опозиционен лагер, е много сходна с тази по време на събитията в Русия през 2012 г. - всяка от политическите сили се опитва да се възползва от тактическото преимущество, действайки в интерес на Руската федерация, отблъсквайки от себе си фокуса на внимание сред протестиращите маси.

Очевидно е, че политическите сили вътре в Координационният съвет започнаха да се конкурират и публично да изясняват отношенията си. Като пример може да послужи публикуваният аудиозапис от Виктор Бабарико за началото на формирането на нова опозиционна партия "заедно".

Авторът свята, че партията на Бабарико се създава по две причини. Първата - на Москва са ѝ необходими легитимни участници в процеса на преговори в Беларус. Второ - тези преговори с властта, основаването на конституционен съвет по аналог на руския, в които ще се изготвят поправките в конституцията на Беларус. Важно е също така да се отбележи, че в опозиционния лагер няма единно далновидно виждане за процеса на предаване на властта.

Независимо от богатия избор на лидери, които да оглавят протестното движение, Москва разглежда само двама - Бабарико и Цепкало. В партията на Бабарико е Мария Колесникова (ключово медийно лице). "за нея малко може да се каже, тъй като официалната ѝ биография е доста бедна. Свързана е основно с музика в Германия. Очевидно е, че за няколко месеца тя стана политик, който за разлика от Тихановска, е способна да оглави протест", пише изданието.

Също така хора на Бабарико могат да бъдат наречен и Максим Знак (дипломиран юрист), Павел Латушко (бивш посланик на Беларус в Полша, Португалия, Франция и бивш министър на скулптурата), Светлана Алексиевич (писател и носител на нобелова награда).

Всички от отбора на Бабарико, които са в Координационния съвет на Беларус не признават Крим като част от Украйна, и не желаят да отговарят на въпроси, свързани с руската агресия в Донбас и бягат с аргументите, че между двете държави има Съюзнически договор, уреждащ въпросите относно политическото и икономическо взаимодействие на държавите.

Днес, обаче най-силно вниманието трябва да бъде фокусирано върху Валери Цепкало. неговата стратегия напомня тази от по-рано избра бившия президент на Украйна Петро Порошеко. Цепкало, както и бившия президент, посещават чужди държави, общуват с чуждестранни политици и се ангажират с тяхната подкрепа.

Важно е да се разбере, че единствено Цепкало предостави на Лукашенко и неговото семейство гаранции за сигурност на територията на Беларус. И именно той обеща на Русия създаването на Съюзна държава.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 когато се договаряш с престъпници

    7 18 Отговор
    Беларус изчезна , ще има просто още една република в РФ. Лошото е ,че сега предстои нова емигрантска вълна към западна Европа ,която ще трябва да приюти +- 9 000 000 беларуси.
  • 2 Варна

    15 4 Отговор
    По твойта логика 7 млн българи трябва са емигрират. Спри диазепама.

    Коментиран от #3

  • 3 когато се договаряш с престъпник

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Е ,ако др. Радев успее да ни вкара в състава на РФ (или поне в орбитата) - Европа ще трябва да приеме и седем милиона българи (без теб ,разбира се).

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кандидат

    6 6 Отговор
    Майдана в Украйна започна след като тогавашния президент на Украйна Янукович прекъсна преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и заяви, че Украйна ще влезе в Евразийския съюз. Но украинците не желаеха да влизат в Евразийския съюз и започнаха да протестират срещу президента си и така стана Майдана. Предстои да видим дали няма да се случи същото и с Беларус.
  • 6 Лъки

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "когато се договаряш с престъпник":

    Еуропа иска територията, за българите хич я не грее
  • 7 обективен

    1 3 Отговор
    Путин използува опозицията в Беларус за натиск върху Лукашенко.Когато получи каквото иска Путин ще разгони тази опозиция.

    Коментиран от #9

  • 8 учудване

    6 0 Отговор
    Какви умни мозъци има в софия ! Какви само анализаторчета на международната политика след поредната доза "весели хапчета" !
  • 9 Сибирь

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "обективен":

    Значи опозицията се финансира и управлява от полша и ЕС,а я използва Путин?
  • 10 Сибирь

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "когато се договаряш с престъпник":

    Белорус е уредена държава , с икономика интегрирана с Русия,където всички заводи работят. Виж украйна , от там вече започват да бягат масово ,за сега в полша и германия и Русия,после и навсякъде в ес! 38 000 000 емигранти не те ли претисняват?!
  • 11 покрайна окрайна

    4 0 Отговор
    Окраински бъркоч от окрайнината на Русия.