Last news in Fakti

21 Септември, 2020 11:40 5 677 40

България е член на ЕС и НАТО или е вилает на Ердоган?

  • пво-
  • турция-
  • ердоган-
  • бойко борисов-
  • красимир каракачанов

Една срамна роля!

България е член на ЕС и НАТО или е вилает на Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Велизар Енчев, доктор по международно право

„В този конфликт България като член на НАТО няма как да заеме страната на една от двете страни“, заяви пред Комисията по отбрана военният министър Красимир Каракачанов, коментирайки военното напрежение между Турция и Гърция.

В същия ден Европейският парламент призова Турция незабавно да преустанови сондажите за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.

В навечерието на извънредното заседание на Европейския съвет на 24 и 25 септември, посветен на опасната ескалация и ролята на Турция в Източното Средиземноморие, евродепутатите изразиха тяхната пълната си солидарност с Гърция и Кипър, в резолюция приета с 601 гласа „за“, 57 гласа „против“ и 36 гласа „въздържал се“.

Заявявайки, че Европейският съюз е ясен и решен да защитава своите интереси, евродепутатите призоваваха Турция да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и на гръцките и кипърските териториални води и да се дистанцира от „националистичната подстрекателска реторика“.

А на последното заседание на външните министри от ЕС Върховният представител по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че на следващата среща на върха след три седмици ще се проведат консултации за налагане на санкции на Турция.

На този фон изявлението на Каракачанов в Народното събрание е пряка подкрепа за агресивна турска политика към Гърция.

От военния ни министър нито се иска, нито се очаква да говори войнствено срещу Турция. Но след като и САЩ подкрепиха Гърция, очевидно и НАТО заема критична позиция към Анкара и застава на страната на Атина.

Което налага българската позиция да е съобразена с тези две организации, а не с личното приятелство между Борисов и Ердоган. Същото това „приятелство“, заради което преди четири години, в нарушение на международното право, българското МВР екстрадира в Турция политически противник на Ердоган. В резултат на това срамно за България действие един човек бе подложен на изтезания от турската полиция и прекара почти четири години в турски затвор.

Каракачанов забравя, че България е член на НАТО и ЕС и трябва да следва общата им външна и отбранителна политика, а не да стои на два стола, да се снишава и да очаква бурята да ни отмине.

Военният ни министър, който влезе в политиката с критиките си срещу неоосманизма, едва ли е забравил този факт. Просто той сляпо следва турските директиви на Борисов, който от десет години е в ролята на официалния адвокат на Ердоган в Брюксел.

Една срамна роля!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краси брат

    69 3 Отговор
    на снимката - прасе бомбандировач.......
  • 2 Така е

    24 37 Отговор
    Да бе, тия да се тепат заради техните си интереси, а ние да се навираме между шамарите!
    И защо?
    Тоя конфликт не ни касае!За нас там няма нищо!
    Значи правилна позиция!
  • 3 народен изедник

    66 10 Отговор
    Велизаре, БГ загуби суверенитет с нарязването на ракетите СС-23 от поделението в Телиш по настояване на турците и помаците от САЩ.
  • 4 агент дс

    8 18 Отговор
    много е слаба армията ни . и благодарение на такива като теб хейтъри.
  • 5 българин

    27 48 Отговор
    Каракачанов и Бойко постъпват правилно. Да обявим война на Турция ли очаквате? И то, за да защитим интересите на чужда държава? Не помня някоя държава да е правила това за нас! Българи сме и интересите на България са над всичко! Браво на нашите политици!

    Коментиран от #8, #36

  • 6 Stormtrooper

    15 39 Отговор
    Русофилистична пропаганда на Енчев. Той много иска да сме от Подмосковието, но слава богу не сме.
  • 7 Среден Пол

    28 5 Отговор
    България редовно предава интересите си със срамното си "приятелство" със сатрапския режим във Вашингтон.
  • 8 БГ е загубена

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    Май не ти е ясно, че БГ ще я използват за проникване в тила на Гърция и после ще ни имат за страна оказала съдействие на Ердоган.

    Коментиран от #38

  • 9 Мнение

    26 8 Отговор
    България не е нито ЕС, нито Нато, нито САЩ с техните глобални интереси. Ние сме просто държава от която нищо не зависи и която няма никакви отговорности да решава каквото и да е. Решават ООН, ЕС, Нато. И който има големи интереси се намесва без да има такива ангажименти. Защо трябва винаги да си топим човката там, където никой не ни е искал мнение. Иначе за Каракачанов капута и турският вилает е истина.
  • 10 Бивш левскар

    24 6 Отговор
    В кратката си 13 вековна история България е предала и продала всички свои съюзници, та сега едни евпорейци джендъри ли няма да хлъзнем. С малки изключения са ни управлявали все тулупи и това е резултата. Да ме прощават Тервел, Кардам, Крум, Пресиян, Самуил и още един - двама
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Bahti

    19 2 Отговор
    Вече и за вилает не ставаме! Мухахах Но бойко ханъма ни обяснява от Жипо, че сме рая! А всъщност сме Рая!
  • 13 Шкембе войводата е прав

    20 8 Отговор
    Официалната позиция на НАТО е също неутрална. Само Франция водена от егоистични интереси се опитва да запали война между Турция и Гърция която да доведе до разпадането на организацията. Това е в интерес на Франция, която след брекзита се очертава като водеща военна сила в ЕС.
  • 14 КРАСАВЕЦ

    25 4 Отговор
    ВЕЛИЗАЯР ЕНЧЕВ НЕ МОЖЕ ДА СТЪПИ НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА КАРАКАЧАНОВ ПО КИЛОГРАМИ НИТО ПО СВИНСКА ЛОЙ ....
  • 15 ОНЯ С ЖИПА

    12 7 Отговор
    ОТ БОЙКО ПО ГОЛАМ СТРАТЕГ И ЕДНОКНИЖНИК НЯМА
  • 16 ТАКА Е

    22 6 Отговор
    Публикувано във факти: Сделката за F-16 не е никакъв лобизъм, а грозен слугинаж" БОЙКО Е ПРЕДАТЕР , НЕ САМО КРАДЕЦ !
  • 17 ДО ЖИПА

    18 1 Отговор
    Пoзнaвaм мнoгo дoбрe цaр Cимeoн и трябвa дa му oтдaдeм дължимoтo. 2001 гoдинa cлeд aтeнтaтитe тoй кaзвa нeщo знaмeнитo: Ниe cмe мaлкa държaвa, трябвa дa cи глeдaмe нaшитe рaбoти. Мoжe нa нaшитe гaлфoни, кoитo иcкaт дa ce прeдcтaвят в пo—друг мaщaб тoвa дa e oбиднo, нo трябвa дa cи глeдaмe нaшитe рaбoти"
  • 18 Абе Велизарий,

    12 12 Отговор
    Никой не те спира да ходиш да мреш за гръцкият интерес. Лошото в случаят е, че на тебе и грам не ти пука за гърците, защото в джобчето ти дрънкат рубли и бонбонки. Много ви се иска НАТО да се разпадне на вас путиновите поммияри...
  • 19 Не е вилает

    15 1 Отговор
    Кандидат вилает е.
  • 20 антрополог

    23 4 Отговор
    Вилает е, защото половината население на България говори турски и цгански. Какво да е ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Шопо

    22 5 Отговор
    Каракачанов не е българин ! Турчин е ! Името му е турско! Не знам само защо не му е сменено по време на Възродителния процес???!!!
  • 23 Грух

    17 3 Отговор
    Тоя дебелия колко сержанта ще го вдигат от там
  • 24 Иво

    6 9 Отговор
    Ченгето пак е неподготвен. Нали точно неговата БКП винаги управлява с турците. Ако не е проф. Д-р Ахмед Доган те не могат и обувките да си вържат.
  • 25 a bee

    4 4 Отговор
    Рахать сме,поне държавните сайтове не
    излъчват на турецки (както у Греция
    след намеса на хакери).Дай Узо да тръгнем
    срещу Ердо (трезвен ,нито Тръмп ,нито Путин
    успяха ,та ние ли ? ).Ердо си има бази у Албания-
    -у тила !Ердо подпалва гори и поляни у Греция(с лазери)
    така казуват медиите у Греция !
  • 26 a bee

    5 6 Отговор
    И моето мнение :помагаме на Греция и ко
    получаваме ?Помагаме на Ердо и получаваме България
    на четири морета !

    Коментиран от #31

  • 27 Стратегически правилно нашата

    10 2 Отговор
    Позиция трябва да е на страната на турците.

    Коментиран от #37

  • 28 k1 profesional

    11 5 Отговор
    България може да е член на ЕС и НАТО , но е подмандатна територия на Турция , с управляващи имплантирани и подържани от нея. Факти - по голяма част от земеделската земя е собственост на турци с подставени лица българи. Структуро определящи предприятия в невралагични райони на България са собственост на турски фирми. Управлението се подържа от етническа партия. Гласоподавателите от Турция с двойно гражданство определят конфигурацията в Българският парламент . И още и още .
  • 29 Stormtrooper

    5 2 Отговор
    След като от военният министър не се иска да заеме войнствена позиция и НАТО е критична към Турция, какво искаш ти бе, Енчев? Нека да каже, ако това се отнасяше за любимата му, Русия дали щеше да подпръдква по този начин. И в двата случая обаче е с високо кръвно.
  • 30 Менчев

    8 3 Отговор
    Този политически противник на Ердоган е върнат в Турция не от българското МВР ,а от точно споразумение на Турция и ЕС.Стига бълва глупости Енчев.Каквито и лъжи да пишеш няма да влезнеш повече в НС,няма толкова луди да те вкарат в следващия Парламент.Освобждавайте места на младите,стига сте лапали!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ПЕНКО

    3 4 Отговор
    ЕДИН ВЕЛИЗАРИЙ НЕ ПРЕДАДЕ АСПАРУХ ДО СМЪРТ!!!! А , ТОЗИ ВЕЛИЗАР- НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО ЗА БЪЛГАРИЯ -В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ - ОСВЕН ДА ОТДЕЛЯ ПЛЮНКА + ФЕ КАЛИ И МОЧ.А !!!!!!!
  • 34 Dante

    2 3 Отговор
    Каква ще е позицията на светилото на дипломацията, ако ставаше въпрос за Русия? При всички случаи, такава, която да съвпада не с интересите на България, а с тези на Русия, колкото и вредни да са за нас и без при това да има смисъл и да печелим каквото и да било.
  • 35 Хасан

    4 4 Отговор
    Руски боклук
  • 36 ???!!!

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    Като заиграе мечката у комшиите (Гърция),
    очаквай я и у вас.
    Народна поговорка.....
  • 37 Pet

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Стратегически правилно нашата":

    2014-Русия влиза в Украйна, присвоява си Крим и така и го набива с 200...и никой не я защити.
    Ако 2020 Туркия влезе в България, няма да вземе част от България, ами цялата ще я излапа, а на нас не с 200, ами с 2 и 200 ще ни го набие и нас никой няма да ни защити и само първата и дивизия да влезе тук и ще паднем след максимум 2 дена.
    Стратегически правилно е България да е НЕУТРАЛНА.
  • 38 goni

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "БГ е загубена":

    Турците могат да проникнат у нас , когато си искат и както си искат! Как мислиш, каква съпротива можем да окажем?! Или, смяташ че САЩ ще ги бомбят като Югославия?!:) Не случайно са се разпасали! САЩ не им дават пейтриът. Много важно! Копуват от руснаците С-400!:) Макарон им се моли:" Пътищата за диалог са отворени!" Как мислиш, ако окупират останалата част от Кипър и между другото Българиия, какво ще направи НАТО, САЩ и т.н.! Мале!:) Такива санкции ще им наложат че турците ще измрат от смях!:)
  • 39 един от многото

    1 0 Отговор
    Билата къде се е заклещил?
  • 40 Павел Пенев

    1 1 Отговор
    Да си вилает на Ердоган или Брюксел, няма голяма разлика.