Last news in Fakti

9 Октомври, 2012 17:09 4 697 5

Curiosity откри странен обект на Марс и спря работа

  • curiosity-
  • марс-
  • странен-
  • обект
Curiosity откри странен обект на Марс и спря работа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изследователската работа на марсохода Curiosity временно е преустановена, тъй като учените забелязали на повърхността на Червената планета в близост до апарата малък ярък обект с неизяснен произход, съобщи сайтът на NASA. Те предполагат, че странният детайл може да е и откъснал се елемент от самия марсоход, но за да не рискуват, решили да променят програмата си за 52-рия ден от експедицията.

В частност изследователите отменили планираната предварително операция по събиране на почва от повърхността на Марс със специален уред. С помощта на камерите на марсохода екипът се опитва да заснеме подозрителния обект, за да определи какъв е  и да прецени възможното му влияние върху по-нататъшния ход на мисията.

Curiosity кацна на Марс със 75 килограма научна апаратура на 6 август, за да осъществи детайлни геологични и геохимични изследвания, да проучи атмосферата и климата там, както и да потърси вода или следи от вода и органични вещества. Експедицията може да помогне на учените да установят имало ли е някога живот върху Червената планета и дали сега на нея съществуват участъци, годни за обитаване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 никсън

    2 0 Отговор
    вместо да търсим живот на марс , да вземем да си почистим земята , че няма къде да идем в скоро бъдеще и ще трябва да сърбаме попарата дето сме си я надробили !!!!!!!!!!
  • 2 грую

    0 1 Отговор
    Вярно, навремето осъдили Наполеон дето викал "След мен и потоп", а пък ние мълчаливо го надминахме в унищожението на собственото си бъдеще. Всички тези фантасмагории следва да бъдат отказани. Човекът е живял милиони години на Земята. Свиканл е нейната сила на гравитацията, магнитното поле, слънчевото греене и един господ знае още колко други неща. Ако се преместим на някоя друга планета след известно време ще почнем да мрем като мухи пак от бог знае какво. Няма живот за нас другаде да знаете. Ние сме си земляни такива ще си останем завинаги.
  • 3 Ильо войвода

    1 0 Отговор
    Поне да имахте снимка на обекта!
  • 4 собственик на напродаваеми коптори

    2 0 Отговор
    Видяхте ли бе, аз като ви разправям, че цените на имотите в България само нагоре, ето почти открихме марсианци, което означава, че те ще искат да дойдат на Земята и разбира се тяхната предпочитана дестинация ще бъде България и като започнат да пазаруват имотчета и цените хоп пак нагоре и най-после ще продам тия строителни недоразумения с които се набълбуках, йеееееее
  • 5 муспи

    1 0 Отговор
    NASA не може да представи никаква снимка от Марс, това е работа на Холивуд, но гарантира че марсианци ще дойдат в България.