Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 09:59 4 001 10

Любов и политика

  • власт-
  • общество-
  • политика-
  • общност

Българинът има фундаментален проблем с властта. Не с тази или онази власт. А със собственото си място в координатната система на безсилието, която обитава

Любов и политика - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мъж системно изневерява на жена си. Тя го търпи по една или друга причина (няма алтернатива, децата и т.н.) В един момент го хваща в поредната забежка. Писва ѝ. Той започва да се обяснява, да обещава, подкупва, дори заплашва. Но жената е глуха за всякакви аргументи. Тя просто иска той да изчезне и толкова. Не ѝ пука какво ще стане после.

Банална ситуация, нали? До такава степен, че е валидна и за едно общество. Такова, което от десетилетия живее в лъжа. Да, „животът в лъжа“ втвърдява обществото. Но в момента, в който тази обвивка се пропука само на едно място, когато някой хвърли камък или наруши правилата на играта, тогава цялото покривало се разкъсва и неудържимо се сгромолясва.

Тогава идва разделението. Общностите се затварят. Световете започват да враждуват. Разликата от прегръдката до ръкопашния боя понякога е почти невидима.

Британците имат една чудесна думичка – decentness. Което ще рече благоприличие. Престъпването му от страна на една овластена, самозабравила се, неграмотна и некомпетентна сбирщина е същинският проблем. Той е ценностен, а не политически. Тук идва границата, отвъд която търпението престава да бъде добродетел.

Веднага стигаме до другия проблем: българинът има фундаментален проблем с властта. Не с тази или онази власт. Не с този или онзи управник. А със собственото си място в координатната система на безсилието, която обитава.

Да управляваш не означава да властваш, а да организираш. Imperium произлиза от imperare, което значи „управлявам“. Но първоначалния смисъл на думата откриваме в нейните съставки – in и parare. Така стигаме до нейния най-ранен и есенциален замисъл: „подготвям“. Да управляваш, излиза, е умението предварително да уреждаш общата дейност на хората, с други думи: да организираш. Да организираш съгласие. Това е работата на всеки управляващ: да предложи и защити примамлив общ житейски проект.

Неслучайно консулът Цицерон пише De Republica (За държавата) точно по време на гражданска война. Той заема името на римската богиня на хармонията – Concordia, за да назове онова минимално съгласие в начина на мислене, от което произтича духа на държавата. Concordia според философа Цицерон е дълбокият консенсус, който прави публичната власт легитимна. Когато различията са толкова големи (и тук етимологията идва на помощ) con-cordia (със-сърце) се разделя на две и това разцепване – забележете поетиката на писателя Цицерон – той нарича dis-cordia (без-сърце). Тогава обществото чисто и просто спира да е общество.

Днес никой не търси съгласие. Няма примамлив общ житейски проект. Масата (в която включвам и политиците) приема обществото като даденост, решава, че щом то съществува, значи е налице съгласие за това. Всъщност е точно обратното: за да има съгласие, трябва да е налице някакво вече съществуващо общество.

Да се върнем към мъжа и жената. Към Адам и Ева на обществото. Днес те са разделени фанатици. Тяхната връзка приключва, защото изобщо не е трябвало да започва.

P.S. Текстът е предназначен за политиците, но е посветен на аполитичните.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    17 3 Отговор
    От години избират все едни и същи грозни мутри...

    Коментиран от #6

  • 2 Со Бак Я

    2 3 Отговор
    ХАпа!! Хапаааа!!
  • 3 Ехо

    10 15 Отговор
    Стига сте занимавали народа с две каруци някакви хора на площада. Който е мераклия за власт да се яви на избори. Ама като ги гледам мераклиите освен едни цървули друго не могат да предлижат.
  • 4 Пепи

    5 7 Отговор
    Никой не обича богатите и успелите, дори самите богати. Едва ли някой обича и началниците си. Много завистливо племе сме.
  • 5 Кредитен милионер

    14 0 Отговор
    Повечето "богати и успели" а в бг, в нормална държава щяха да са в затвора.
  • 6 Точно де...

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Те сами се избират!
  • 7 Вместо обяснения са необходими работещи

    12 0 Отговор
    Нещата са по-прости. На власт в България идват да властват ,а не да уреждат по-добро съжителство на различни слоеве от народа. Въпросът е как да не пускаме нечистоплътните да управляват. Лошото, че те не са малко.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 In vivo

    8 0 Отговор
    Г-н Николай Ценков, статиятя Ви е изключителна - умело сте съчетали стилистиката на разбираемото ведно с философското тълкувание на случващото се.
  • 10 Абе

    0 0 Отговор
    ПРАВЕТЕ ЛЮБОВ, А НЕ ПРОТЕСТИ!