Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 17:48 5 901 34

Калоян Велчев, политолог пред ФАКТИ: Свадата между Радев и Борисов добива все по-отблъскващ характер

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • визита-
  • естония-
  • талин-
  • три морета-
  • коранавирус-
  • калоян велчев

"Фактът, че скандалите между двамата най-важни мъже в държавата се превърнаха в нещо нормално, говори за много лоша институционална култура у Радев и Борисов", коментира политологът

Калоян Велчев, политолог пред ФАКТИ: Свадата между Радев и Борисов добива все по-отблъскващ характер - 1
Калоян Велчев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Визитата на президента на Република България Румен Радев в столицата на Естония -Талин, за да участва в инициативата "Три морета" и бързото прекратяване на това участие заради контакта на президента Радев с лице, заразено с коронавирус предизвика нова доза напрежение в политическото ни пространство. Радев намекна за участие на правителството в ситуацията, а правителството - за това, че Радев е нарушил противоепидемичните правила.

От ФАКТИ се свързахме с политолога Калоян Велчев за коменар относно значението на случката и как би могла да се отрази тя както на имиджа на президента, така и на имиджа на България. Разговора ни четете в следващите редове:

- Ситуацията около президента Румен Радев и визитата му в Естония заслужава ли вниманието, което му обръщаме – събитието толкова значимо ли е, според Вас?

- От една страна, това събитие не е нещо ново по своя характер. От първия си ден на Дондуков 2 президентът Радев влезе в ролята на президент-опозиционер и искрите, които прехвърчат между него и правителството на Борисов не са нищо повече от всекидневие. От друга страна, фактът, че скандалите между двамата най-важни мъже в държавата се превърнаха в нещо нормално, говори за много лоша институционална култура у Радев и Борисов. Да, никой не очаква от тях да се разбират прекрасно, но трудовата им характеристика изисква да тече комуникация помежду им и да вземат заедно решения в сферите, в които имат обща компетенция, каквато е външната политика. Когато неразбирателството между премиер и президент се пренася дори извън рамките на България и става повод за скандал, тогава темата не просто заслужава нашето внимание, а става ключова.

Подобна ситуация обаче видяхме вече в близкото минало – веднъж при посещението на Радев в Русия преди няколко години, когато президентът не знаеше, че няколко дни след него на посещение ще бъдат и от правителството и бе поставен в неловко положение.

- Какво би могло да е отражението на този случай върху репутацията на президента и върху репутацията на България?

- Преди да навлезем в детайли е редно да споменем, че към момента все още не всички факти са изяснени. Без съмнение обаче, от подобна ситуация губят всички. България е поставена в ситуация, в която не изглежда като напълно надежден партньор - било то, защото президентът ни не взема елементарни мерки, за да гарантира здравето на своите колеги от други страни, било пък защото правителството е готово да заложи името на България, за да злепостави президента, както твърди Радев.

Колкото до Радев, неговият международен имидж най-вероятно вече търпи щети. В рамките на нашата страна обаче не ми се струва, че казусът ще се отрази драматично на рейтинга му. Ние свикнахме, когато някоя политическа тема навлезе в публичното пространство, да се разделяме на два лагера – „за“ и „против“, и в този смисъл много хора ще останат твърдо в отбора на Радев, когато случката се представя като поредния епизод от сблъсъка между него и Борисов.

- Според Вас, реалистично какво е значението на това събитие и каква е обективната истина поне от това, което е ясно със сигурност и е факт?

- Това събитие е едно от многото насъбрали се последно време, които ни показват, че каква е обективната истина няма особено значение. Президентът го нарича “активно мероприятие”, правителството твърди, че президентът е знаел, че е контактен с болен от COVID и оттам нататък се разиграва един познат сценарий на взаимно замеряне с обвинения. В крайна сметка резултатът е опорочаване на едно иначе важно събитие, знаете България трябваше да бъде домакин на инициативата „Три морета“ догодина. Вместо това ние отново се занимаваме със свадата между Радев и Борисов, която добива все по-отблъскващ характер.

- Какво би могло да е отражението на тази ситуация върху цялостната репутация на президентската институция?

- Важно е да отбележим, че президентът Радев внесе много различна динамика в институцията на държавния глава. Конфликтността в институцията е заложена още на ниво Конституция и всеки президент до момента е имал периоди на трудно съжителство и неразбирателство с премиера, когото има срещу себе си, особено когато този премиер е от друга партия. Новото при Радев е, че той трайно установи една визия за президента като опозиция на властта и използва всеки възможен повод за критика, дори когато участва на събития, които не са от политически характер -като например честването на 3-ти март на Шипка. И докато при предишните президенти конфронтацията с властта се отразява по-скоро зле на техния рейтинг, то при Радев напротив - рейтингът му укрепва и се държи на едни високи нива.

Според мен тайната на успеха му се корени в две причини. Първо, Радев няма партийно минало и това говорене против статуквото пасва добре на политическия му образ. Второ, поради слабостта на БСП като опозиция, позициите на Радев придобиват повече яркост и той бива припознат от обществото като легитимна опозиция за сметка на парламентарната, чиято подкрепа остава ограничена в строги рамки. Така че, ние в момента имаме президент от нов тип, който ще остави нетрадиционно наследство на своя приемник. Радев показва, че политиката на конфронтация носи политическа изгода за президента, но ние от този пост трябва да очакваме и да изискваме повече държавническо мислене.

- Ясно е, че в момента взаимоотношенията между президентската институция и парламента са обтегнати - това нетипично ли е или не съвсем?

- В момента политическата ситуация в страната е като цяло обтегната и отношенията президент-парламент не правят изключение. Тук парламентът се явява продължение на правителството, защото именно мнозинството в парламента прокарва правителствените решения. Поради тази причина и конфликтността с президентството изглежда нормална. Като индикатор за лошите отношения между президент и парламент можем да посочим и президентското вето - Радев засега се очертава като абсолютен рекордьор по налагане на вето, но в негова защита и законодателният процес в настоящия парламент не е на много високо ниво и президентът често трябва да използва този инструмент за влияние върху законодателния процес.

Иначе в исторически план президентите сякаш имат по-малко конфликт с парламента, отколкото с правителството. Държавният глава участва активно в законодателния процес и всеки законопроект се нуждае от неговото одобрение, за да бъде публикуван в Държавен вестник. В миналото имаме примери за много плодотворни отношения между президент и парламент като например през мандата на Петър Стоянов и 38 Народното Събрание.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    57 9 Отговор
    "свада" ли е според теб , бе господине ? Това е повече от грозно , подмолно и гнусно мероприятие на грабливи субекти!

    Коментиран от #11

  • 2 коко

    52 4 Отговор
    в тая ържава всеки втори е политолог и анализатор , а всеки първи - експерт по национална сигурност. Чудно ми е кой копае на нивата?

    Коментиран от #5, #30

  • 3 Bahti

    49 5 Отговор
    От коя хранилка е поредното чаавенце политологче? МУХАХХАХАХА

    Коментиран от #10

  • 4 Радев

    44 9 Отговор
    Хора с празни шкафчета,не могат да преговарят с хора с пълни с евраци и злато шкафчета.

    Коментиран от #18

  • 5 Aaa

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "коко":

    има и разни социални антрополози, комунални социолози и всякакви други -ози, които ще дадат всякакво мнение за пари.
  • 6 !!!?

    18 43 Отговор
    Един интригант не може да бъде държавник, а откровен Фигурант.

    Коментиран от #19

  • 7 Бате

    5 17 Отговор
    Кеф бате, саирът е голям и колко джуджета и палячовци се кланят в такт. Смях и сълзи в едно. Не ми ясно едно, тия двамката са изпълнени с егоизъм до дъното на душата им, ясно е но къде отиде България?
  • 8 БиБи Кинг

    12 28 Отговор
    Каква институционална култура бе моето момче? Догодина Пембен Естоноглу пингвинлията е чао завинаги от политиката, не разбра ли? Той е гьонсурат ама онеа членовете няма му простят простотиата, че го няма вече и савецкиа саюз! Там им минаваха членцките пинизи на послушните васали! До тука беши, край!
  • 9 Млада протестърка

    23 42 Отговор
    Още в началото се видя че Радев е пълен некадърник.Да си ходи. Никой няма да си спомня за него. Оставка!!

    Коментиран от #12, #20, #28

  • 10 Трагедия

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Bahti":

    Такива , са тези ,които не могат да си намерят сами работа и бащите и майките им денонощно, се прегъват от болки, с думите.
    -Как да "оправим" сега детето?
    И започват едни партийни совалки , как на детето, да му се намери работа?
    -Ето така се" оправя" детето, започво да пише простотии до Бога
    и утре ще е в ДАНС ,не кой да е, ами може и шеф да стане.
    Стига да може да плюе на ляво и дясно отвратително.
    И действително, на хартия са го" оправили"...
  • 11 Зле залесено

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Това":

    Детето брада няма ,ама акъл дава, чак за депутат напъва...???
    Остава и това" бебе" да четем, стига глупости де!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Когато

    27 12 Отговор
    борисовчето е "КЛАСИКА-ГАНѝО БЪЛГАНСКИ" е така.Простакът търси надмощие над всички институции.Въобразил си е ,че е нещо.Луд умора няма.Простотиите му са запазена марка и ченгеджийските номера,ехидността,злобата,иронията на един толуп без качества и положителни характеристики.Просто мутренска оремененост.

    Коментиран от #17

  • 14 vale karo

    12 2 Отговор
    Значи имаме политолози,психолози,майналози и всякакъв вид ...лози които не са хващали мотика,а сигурно не знаят какво е това.България задоволяваше собствените си нужди от селскостопанска продукция и изнасяше хубавата на Запад а лошата на Изток.Сега България произвежда 20 % от нуждите,другото е от внос.Дали тези...лозита изнасят80% от своята продукция за да печели страната ни?До кога ще ги търпим?
  • 15 Българина

    9 3 Отговор
    КалоянЧО Велчев, върни си дипломата, и си вземи агнето, което си дал за нея, за да не се излагаш като кифладжия.Много си зле, бе френд.Чуваш ли се изобщо какви ги бръщолевиш?
  • 16 ха ха

    4 4 Отговор
    Каквото и да се случи не е важно кой е виновен, дори и това да е президентът - винаги си има един "дежурен"за виновен - премиерът! това се посочва още преди да се изясни кой, защо и как е "препънал" пРезидента, т.е няма значение каква е истината, важно е да се набива вече приетата за такава априори!дори и когато се "промъкна" в медийното пространство,че може да е мероприятие на натовското ръководство на свръхсекретната им база, за да не я покажат на Радев - известно защо! - но да го направят "елегантно", а не през просото, както го правим у нас! Но дори да е така, пак е виновен премиерът и винаги ще е така!
  • 17 Естонец

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Когато":

    Простакът търси надмощие над всички институции.Въобразил си е ,че е нещо.Луд умора няма.Простотиите му са запазена марка и фатмашките номера,ехидността,злобата,"иронията"на един зелен чорап без качества и положителни характеристики....
    Невероятен = Чудесен портрет на нашия пРЕЗИЛдент.!!!
    ...Няма какво да се добави !
    Бравос !
  • 18 Деса Простакеса

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Радев":

    Мунчо, ние двамцата напълнихме ли наш'то шкафче, я провери...!?
    ... Че на Бойко му го напълниха и снимаха... ама докато се усети - празно ! ... И си спинка сладко,сладко ..!
    ....
    Е, снимките останаха !
    .... Май в шкафчето беше заснет хонорара на фотографката ...
    Курназ жена, ...брей !!
    ....Като нищо може да е бил само аванса ...!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Hoho Boho

    5 1 Отговор
    Този дрънка на кухо.
  • 22 Радев

    1 5 Отговор
    Като оцапа пейзажа друг му е виновен. Що не си върти коремното и да си размахва юмруче в България, а се излага и чака да го изгонят като краставо куче. Още повече като и в екипа му има заразени. По Тошово време имаше виц за мозъка и военните, Бог като го раздавал военните били на учение.
  • 23 Радев

    1 4 Отговор
    Си го каза. Не може да говори с Боко , понеже му е празно шкафчето. То два-три апартамента дето ги гепи от военните пари ли са. Виж ако Боко му беше оставил Грипените щеше да е напълнил шкафчето. И щяха да говорят като равни.
  • 24 Преподавател

    5 0 Отговор
    Едно са разбра, че Тиквата трябва да си подаде ОСТАВКАТА, и тогава всички тези"коментатори" ще запеят друга песен.

    Коментиран от #26

  • 25 Мислещ

    1 0 Отговор
    Един вид, да не говорим и правим нищо срещу мутрата, че не е политически коректно, а?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гилотината

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Млада протестърка":

    Че кой от БКП-партийните KЮФТАК-"генерали" не е високоплатена, раннопенсионирана, некомпетентна, ненаказуема MЪPШA?!
  • 29 ЗаЩОТО

    0 1 Отговор
    .. ОЦАПА ЗЕЛЕНИТЕ ГАЩИ, ТА ЧАК ДО
    НОВИТЕ ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ ..!
    - И ПАК ДРУГ МУ ВИНОВЕН !
    ..." КОЙ МИ ..@РА У ГАЩИТЕ ? "
  • 30 Николай

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "коко":

    Разходи се звън града и виж колко пустееща земя има. Никой не ще да копае. Всеки иска бензиностанция, кафене или да стане политик, политолог и да държи речи.
  • 31 Николай

    0 0 Отговор
    Cпoрeд мeн тaйнaтa нa уcпeхa му ce кoрeни в двe причини. Първo, Рaдeв нямa пaртийнo минaлo и тoвa гoвoрeнe прoтив cтaтуквoтo пacвa дoбрe нa пoлитичecкия му oбрaз.

    Коментиран от #32

  • 32 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Николай":

    Тоя политолог да си изяде дипломата, това е една от глупостите които е написал. По Тодор Живково време всички офицери бяха партийни членове. При баща работил за ДС какво минало може да има.
  • 33 резервист

    1 0 Отговор
    Ако някой твърди, че бламирането на държавния глава е нещо друго освен активно мероприятие, то той е или наивен или късоглед. Тесногръдието, високомерието и тщестлавието на премиера слънце е неописуемо. За него каквото и да се случи с България е без значение, стига да има кой да го потупва по рамото. Нима забравихте думите му по повод Президента в разговор с Томиславчо?! Ето че се сбъдват.
    На Калоян май много му се харесва Плевнелиев като президент. И ка няма: Обединител на нацията; Супердиалогичен послушко; Ни крачка в страни от линията на партията, пардон на Бойко Борисов ... Младеж народа е казал не може хем да е мома, хем до е гибя!
  • 34 АРЕ У ЛЕВО БЕ

    1 0 Отговор
    КОЙ ТЕ ПИТА ТЕБЕ БЕ ПРЪЦ ?