26 Октомври, 2020 19:00 5 403 48

Посредничеството на Живков избягва горещ конфликт между Гърция и Турция през 1987 г.

  • тодор живков-
  • гърция-
  • турция-
  • стефан стоянов

България и отделни българи на няколко пъти са се намесвали съществено в отношенията между двете страни, твърди бившият посланик на България в Гърция в периода 2002-2006 г.

Посредничеството на Живков избягва горещ конфликт между Гърция и Турция през 1987 г. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Под въпрос е дали България има потенциал да бъде балансьор в отношенията между Турция и Гърция, но още по-голям въпрос стои дали ние ще спечелим от подобни действия или ще загубим, защото най-малките неточности дори не и грешки ще доведат до категорични загуби за България в отношенията с всяка една от тези страни.

Това заяви в интервю за БГНЕС Стефан Стоянов, бивш посланик на България в Гърция в периода 2002-2006 г.

България и отделни българи на няколко пъти са се намесвали съществено в отношенията между Гърция и Турция, заяви посланик Стоянов. Той припомни думите на големия британски дипломат лорд Стратфорд Канинг, дългогодишен посланик на Обединеното кралство при Високата порта, който след войната за независимостта на Гърция /1821-1829 г./ казва: Решаващата роля за независимостта на Гърция е изиграл Стефанаки паша.

Стефанаки паша е родом от Котел и неговото истинско име е Стефан Богориди. Той е внук на Софроний Врачански. Близък приятел и съветник на султан Махмуд II. Падишахът изпраща в Санкт Петербург делегация, в която българинът има решаваща роля при договарянето на условията за бъдещето устройство на Гърция.

В по ново време си струва да си припомним конфликта през 1987 г., когато турски кораб навлиза в гръцки води, за да прави проучвания за въглеводороди. Тогавашният премиер Андреас Папандреу нарежда корабът да бъде ликвидиран, ако навлезе в гръцки териториални води. Конфликтът става много горещ. На 27 март 1987 г. е кулминацията, тогава Папандреу прави изявление, в което казва: Днес армия и народ са едно цяло, всички сме готови да отбраняваме нашия интерес“. Това е единият му аргумента, а другият е:

„Днес външният министър Каролос Папуляс е при моя добър личен приятел Тодор Живков със специално послание“ във връзка с кризата. Самата реч е озаглавена като „Така Папандреу спря турците“.

„Ако слушаме внимателно речта, ще разберем, че той ги е спрял, защото армията и народът са едно цяло, а второто е, че външният министър е в България, за да договаря подкрепа. Би било интересно да се видят протоколите от тези срещи на Папуляс с Живков и българските официални лица“, заяви посланик Стоянов.

Корените на гръцко-турските противоречия са заровени дълбоко в историята. Тези исторически причини са обусловени от идеологията на Възраждането, когато се създават националните държави на Балканския полуостров. Но също така има и проблеми, които са от по-ново време, и се дължат на икономически и военни интереси.

„Любопитно е как разсъждават гръцките националисти. Според тях всички, с изключение на гърците – българи, сърби, турци и др. – са завоеватели, които днес живеят на земите на някогашната Византийска империя. Тя е считана за средновековната гръцка държава. През ХХ век сме свидетели на случаи, когато гръцката държава е заставала с цялата си военна мощ, за да освобождава част от тези територии. Например, Малоазийската катастрофа от 1923 г. Малко преди това по силата на Северския договор Гърция получава цяла Източна Тракия с излаз на Черно море и областта на град Измир или както го наричат гърците Смирна. Гърците не се съгласяват с това и тръгват да освобождават Константинопол/Цариград, защото това е тяхната историческа столица. За последен път темата за Цариград е повдигната от официални лица през последната година от управлението на Хунтата на черните полковници /1967-1974 г./ Това не е чак толкова далеч, към днешна дата такива въпроси не се повдигат в официалната политика, но те съществуват в подсъзнанието на част от електората. По тази причина забелязваме и ходове, които могат да се разглеждат по един по-различен начин“, обясни посланик Стоянов.

Днес се наблюдава изостряне на ситуацията в Егейско море заради намерението на Гърция да отстоява обявената от нея 12-милна зона. Днешните събития, обаче, имат дълга предистория.

„Още през 90-те на миналия век в Егейско море имаме не един или два пъти стълкновения с участие на самолети Ф-16 на турските и гръцките ВВС, някои от тях дори са свалени със ракети, имаме загинали пилоти и от двете страни“, посочи бившият ни посланик в Атина.

„Конфликтът в Егейско море е по две причини. Първата е военно-тактическо превъзходство, а втората е чисто икономическа и е свързана с проучванията за природен газ“, заяви Стефан Стоянов.

Но гръцко-турските отношения не се свеждат само до остро противопоставяне и войни. Двете страни, които имат солидни дипломатически школи, демонстрират здрав разум и готовност да се договорят, ако това е необходимо за националните им интереси, подчерта Стоянов, за когото са много важни именно тези нюанси в отношенията на двата уж заклети съперника.

Като пример той посочи положението след Гръцко-турската война през 1919-1922 г. завършила с катастрофа за Атина и трагедия за нейното население в Мала Азия. Само няколко години по-късно Кемал Ататюрк и гръцките лидери успяват да намерят общ език, да регулират въпросите за границата и малцинствата и дори… най-големият гръцки политик Елефтериос Венизелос, който е прачичо на сегашния министър-председател Кириакос Мицотакис, да предложи бащата на турската нация Ататюрк за Нобелова награда за мир. Двете страни подписват Договор за приятелство през 1930 г. и Балканския пакт през 1934 г.

Един от най-скандалните случаи в гръцко-турските отношения е залавянето на лидера на Кюрдската работническа партия ПКК Абдулах Йоджалан на излизане от посолството на Гърция в Найроби, Кения през 1999 г. Тогава у него са открити гръцки и кипърски паспорт, което доведе до незабавни оставки на министри в Гърция. Йоджалан беше заловен от служители на турското разузнаване МИТ.

Друг любопитен момент е, че макар Гърция и Турция да са членове на НАТО от 1952 г., но въпреки това сухопътната има граница, поне от гръцка страна, беше минирана. В резултат има редица инциденти, при които загиват десетки хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    19 12 Отговор
    И какви са тези глупости, каква е била ползата за НРБ да посредничи на държави врагове каквито са били Турция и Гърция 1987г?

    Коментиран от #6, #28, #47

  • 2 КОНТРАТА

    14 9 Отговор
    И сега Тиквето също както Тошо ще реши проблема така ли цайко?
  • 3 Карлос

    12 10 Отговор
    По-точно Живков е играл двойни игри с гърците и турците и ни е измъкнал от атомното блато, щото БГ е бил епицентърът, както на фишеците от Германия, така и на тея от Инджирлика. Телиш да е станал на радиоктивно стъкло, още докато са загрявали двигателите на ОКА-то. Затва после и Горбачов го опраска.

    Коментиран от #9

  • 4 Случаен

    20 4 Отговор
    А сега Боко МУТРАТА без да посредничи, да си подава ОСТАВКАТА.Няма нужда от ТУЛУП да политиканства.ВЪН,ВЪН и толкова.......
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 минчо

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Е АКО СТАНЕ ВОЙНА МЕЖДУ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСА ЗАЩО ЛИ?1 И В ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ИМА БЪЛГАРИ ПРИ ВОЙНА И ДВЕТЕ ЩЕ НАПРАВАТ ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРИТЕ.2 И ДВЕТЕ ЩЕ ПРОВОКИРАТ БЪЛГАРИЯ КОЯТО КЪМ ОНЯ МОМЕНТ Е ВОЕННИЯ ТИГЪР НА БАЛКАНИТЕ...3 ПОЧВАНЕТО НА ВОЙНА НА НАШЯТА ГРАНИЦА ОЗНАЧАВА ЧЕ ВСИЧКО МИНАВА НА ВОЕННА ПОЗИЦИЯ.ААА ТОЗИ РАЗХОД НА РЕСУРС Е НАПЪЛНО ИЗЛИШЕН.Е ТОВА МАЛКО ЛИ ТИ СЕ СТРУВА???

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Това не съм аз..пак провокации
  • 8 АБЕ МИНДИЛАЙКО

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "минчо":

    И в Патагония има българи
  • 9 стар кашик

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Карлос":

    Абе и ти я надроби една попара...атомните заряди са били под американска ''опека и експлоатация '' , с какво са могли да влияят гърци и турци на американците. Турците имаха на въоръжение ''Онест Джон'' балистични твърдотопливни ракети с ядрен заряд, но всъщност пусковите установки са обслужвани само и единствено от американци. Към 1990 г Турция нямаше на въоръжение ракети, дори с конвенционален заряд, която да достигаше Телиш. Единствено ,,Онест Джон'' с ядрен заряд, достигаше до около 45-50км максимална далекобойност. Максимална мощност-20Ктн. Спомням си че като войник в Елховския полк , времето за реакция по тревога, от обявяването, до натоварването на машините бе около 4,5 мин. Времето , за което пристигаше ''Честния Джон'' до Елхово. Поне такова бе теоретически, защото тази ракета летеше с около 3500км/ч. Явно сме имали добро разузнаване, защото бойна тревога се обяви много малко пъти през време на двете години. Знам само, че установките и разчетите са били постоянно наблюдавани от ''наши'' хора в Одрин. Ракетите са свалени от въоръжение през1985г.

    Коментиран от #14, #18

  • 10 стар кашик

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "минчо":

    Ти пък изби рибата с права лопата. Поне в казарма ходил ли си?..Какви бяха задачите на БНА в рамките на Варшавския договор, имаш ли дори най-малка представа??? Сигурен съм че не..айде у лево и не се изказвайте неподготвени, че ставате за смях.

    Коментиран от #13

  • 11 спец

    10 2 Отговор
    Когато двама се бият го отнася посредника. За това далече от биещи се.
  • 12 waterwet

    13 3 Отговор
    Преди да срутят сградата на Варшавския договор, всички бяха втрещни от реалните планове за война с НАТО.
    Заблудата бе, че ние трябва да ги задържим за около 45 минути до пристигане на 6 украински флот.
    Но се оказа, че България е имала повече бойна техника във всички родове войски от Гърция и Турция взети заедно.
    На стряскащ е одобрения план за действие, който предвижда настъпателна война до превземане на средиземноморското крайбрежие на Северна Африка.
    Архивите ги има срещу скромно заплаща
    не във Варшава.
    Това е и причина за дипломатически скандал с Русия.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СМЕРШ

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "стар кашик":

    Посредничеството на Живков избягва горещ конфликт между Гърция и Турция през 1987 г.! Статията и твоят коментар ги приемам за реални! Но ученика на Живков и днешната реалност, са далеч от истината! А именно ПР на Бойко, като " балансьор"! Четейки предните статии на мисирките! Бойко " обяснил" на Макарон и Султана, че той ще спаси работата! Боже мили! ББго вземат за придворен шут!
  • 15 АНОНИМЕН

    17 1 Отговор
    Бях горе по гръцката граница! Това което ни се казваше по заставите беше: Окопавате се и държите кръгова отбрана! До 12 минути МИГ-овете са при вас и ще ги оправят! Там горе няма такъв наземен транспорт дето ще докара подкрепление за 0 време! И танковете не минават!
  • 16 АНОНИМЕН

    14 2 Отговор
    Може и гърците да са плашили турците с нашата армия! Забравяме възродителния процес и "голямата екскурзия" продължила до 1989-1990 година! Щом Папуляс е бил тук в София със сигурност някой друг гръцки дипломат е бил при турците!
    На византиец вяра да нямаш, даже и когато ти носи дарове!
  • 17 стар кашик

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "минчо":

    Виж сега, пич..ясно ни е че нищо не знаеш, още по-малко имаш правото да говориш за интелект, преди да си научил добре правописът на българския език. Капиш..или не капиш??? Всеки случай, ти не си човекът, който да дава преценка на интелектът ми. Постът ти за кое време се отнася, предполагам за времето до края на 80тте години. Ами тогава, по онова време, имахме и ресурса и силата да се намесим, само че това не беше възможно по една много проста причина- ако се намесехме в спор м/ду две държави, членки на НАТО, това означаваше автоматично въвличане и Варшавския договор, което пък си беше избухване на Трета световна... А ако визираш сегашното положение...не ме карай да се смея с глас на акъла ти.И в двата случая си много далече от реалността...та по въпроса за интелекта ?
  • 18 Статистиката

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "стар кашик":

    Гърците имаха два дивизиона "Онест Джон",а турците 5 дивизиона,всеки дивизион с по 4 пускови установки,т.е общо за двете държави 28 пускови установки с далекобойност според модела 40-60 км. България имаше: в 7-8 мотострелкиви дивизии по един дивизион с 4 пускови установки= 28-32 ПУ; Пет бронетанкови бригади с по един дивизион от 2 бр ПУ= 10 ПУ; Три армии и флот с по един дивизион ОТР с по 6 пускови установки= 24 ПУ и накрая в Телиш фронтовите ракети - 8 бр.ПУ. Който иска общо да ги смята,ама е видно,че имахме доста над 2 пъти повече пускови установки от Турция и Гърция взети заедно. За далекобойност пък въобще и дума за сравнение не може да става - телишките ракети фърГаха до 300 км.,а след модернизацията доста повече.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 стар кашик

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Статистиката":

    Не споря за количествата. Като войник изучавахме много детайлно турската армия по онова време. Спомням си, че като огнева мощ и темп на стрелба една наша МСР превъзхождаше около четири пъти една турска. Освен това , нашата армия към 1984 г беше напълно мобилна , т.е-всичко беше на колела и вериги , докато тяхната пехота трамбоваше с крак.Имаше малко, ако не се лъжа два, или три батальона, качени на камиони. Задачата на нашия полк беше да удържим Одринските полкове до идването на 10 армия( не съм сигурен само за номерацията) от Одеския военен окръг. Интересен факт беше , че първата година танковия батальон беше още на Т-34, втората година се качиха на т-55 , а куполите на 34 ите ги монтираха стационарно по линията''Крали Марко'' някъде в района на Лесово-Малко Шарково.Това като леко отклонение. Не съм много сигурен, вече доста време мина, ама май имаха на въоръжение и ПТУРС ''Мики Маус'' , който май имаше лек ядрен заряд...но не съм сигурен,може и да греш

    Коментиран от #23

  • 20 стар кашик

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Статистиката":

    Дори и сега много пъти отварям Гугъл Мапс и намирам позицията на моята рота, взвод и дори отделение в района на Голям Дервент. Дори при зоомване много ясно си личи окопа на моята машина(бях бордови мерач на БТР-60ПБ)..много пъти съм взимал на мушка турската вишка..прикривал съм граница и какво ли още не ми е минало през главата. Тежичка служба беше, но в ротата ми имаше много добри момчета. Къде ли са сега ''прасетата'' на Дженков. Ако някой от тях чете тоя пост-да е жив и здрав и да си спомни набор 82-84.
  • 21 Ахмет

    6 16 Отговор
    Аз не вярвам на тази статия защото:
    1/През1987 година отношенията на България и Турция бяха много обтегнати заради възродителният процес
    2/ По право щеше да и а стълкновение ама между България и Турция за този процес и България винаги беше нашрек и се молеше на С ССР за намеса и бай Тошо винаги казваше дано да не стане като в Кипър
    3/ Ако е имало нещо подобно то навярно е било да се съюзят срещу Турция Ана и тива не можеше да стане защото БГ в Варлавския пакт а Гърция в НАТО
    4/Така че таи статия ми се струва нещо измислено ,а доколкото за война срещу Турция и то самостоятелно няма такава държава в света да воюват срещу Турция
    5/ Срещу Турция могат да воюват само в съюз от няколко държави и бъдете спокойни, никой не иска да воюва срещу Турция
    А след около десетина години Турция ще е КАТ САШ, Ръсия Англия и другите велики сили

    Коментиран от #22, #24, #27

  • 22 Гипсаджията

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ахмет":

    ХАХАХАХА....ма ти сериозно ли си верваш. Нема лошо, добре е да се посмеем. Я си пий ракията и не се занимавай с неща , дето излишно ти натоварват мозъчната кора.Ще ти припомня само, че Демирел беше като по..кано мушкато, като научи за Телишките ракети, директно нацелени по Истанбул, града голема. А както я е подкарал Ердоганя, под съмнение е дали след 10 години ще я има Турция. То с едни кюрди не може да се оправи твоя ватан вече 40 години, кво ли остава да води пълномащабна война.Всеки случай ме развесели, да знаеш.

    Коментиран от #29

  • 23 Стъкло де

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "стар кашик":

    Това за помощта от Одеския военен окръг беше повече пропаганда. Турците имаха четири армии,но срещу нас беше само Първа турска армия - 2,3,5 армейски корпуси в Източна Тракия и 15 ак зад Босфора. Другите им армии бяха срещу Гърция,Сирия,Ирак и СССР към Кавказ. В отбрана си се справяхме без никакъв проблем сами.
    Въобще не става дума за спор,а да кажат нешо и хора дето са опъвали жили по баирите,а не да ми се пиняват разни днешни джендъри. Стъкло,ама на стъкло можеше да стане Цариград,а не Телиш.БНА наистина имаше няколко пъти по-голяма огнева мощ. И турци и гърци в разчетите си приравняваха нашия кашишки полк по боен потенциал на тяхна механизирата бригада. При настъпление задачата на БА беше да стигне до Босфора,а в Анадола продължаваха румънците и руснаците. До Горби БНА тренираше предимно настъпление срущу турците и повечето учения бяха настъпателни. При Горби се прие отбранителна доктрина и ученията станаха само за действия в отбрана. Турците до към 90-та година въобще не помисляха да провеждат настъпателни учения.После добиха смелост.Всичките им учения бяха отбрана до втория или третия отбранителен рубеж,следваше контраудар, десант на американци в Сароския залив и възстановявяне на границата. Самите турци не вярваха,че американците ще им докарат 82-ра въздушно-десантна дивизия или 101 въздушно-щурмова дивизия на помощ ,защото турският театър беше второстепенен,както за НАТО,така и за Варшавския договор. Реално в турско-натовските учения американци

    Коментиран от #26

  • 24 стар кашик

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ахмет":

    Я кой ми сложил минуса. Ти случайно да си бил трудовак??? Може да не ми отговаряш, то и така отговорът е ясен .
  • 25 Реално

    3 0 Отговор
    Реално в турско-натовските учения американците никога не са участвали с повече от батальон десантчици.
  • 26 стар кашик

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стъкло де":

    Колкото за помоща от Одеския окръг, не, не беше пропаганда. Ако беше така , какъв беше смисълът да играем армейски ТУБС през 1983 година в Украйна, под мотото'' В братстве -наша сила". Там се потроши много пара и играхме отрзяване атака на противник с последващо настъпление и форсиране на водна преграда. Играхме го заедно с Тирасполския танков полк, както и полкове от Чехия, Унгария (ако не се лъжа ) и ГДР. Самото учение беше три дена, през останалите близо месец, кашоните си бяхме направо на курорт. Братлетата даже походни бани ни бяха направили, та не излизахме по цял ден от тях. Там за пръв път видях 5,45 АК и Т-60 .
  • 27 само питам

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ахмет":

    А бай ти Тошо само на тебе ли ти казваше да не става като в Кипър. Щото истината беше друга-Йозала постоянно се молеше на бая ти Тошо да спре да ви изселва, че бяхте омазали навсякъде около Едирнето и не смогваше със фекалките. А маалко по-късно , като отбра това , дето ставаше, направо ни върна шкартото, дето ставаше само да бачка на тутуно. А другото, първо мина през интензивни езикови курсове, щото турския си го разбирахте само вие. Мога да ти постна и линкове на спомените на турска професорка от Истанбулския университет, ако не вярваш.

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Мдаа... 80%

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Дефинирай "глупости" и помисли какво е спряло Турция след като Гърция е поискала военна помощ от България през '87г. А сега съотнеси тогава и дне2954с и ще разбереш (може би).
  • 29 Ахмет

    4 9 Отговор

    До коментар #22 от "Гипсаджията":

    Нямаше да ти отговоря ама нека да ти кажа и това ,че даже през освободителната война Русия пак беше в съюз с други държави
    А за кюрдите Турция не воюва срещу кюрдите и няма такава държава под каквото и име да е , може ли да ми посочиш Дъжавна да започва с "Кюрди"
    Има терористична организация П К К която е подкрепяна от цял свят с изключение на приятелските Държави на Турция
    И война няма има борба срещу терористи
    И тези терористи са подкрепяни пак отСАЩ,Русия Англия и великите сили и тива значи ,че Турция воюва срещу тези държави
    Доколкото за тогавашния ВАШАВСКИ ПАКТ. без нито един изтрел я няма вече и се смея как щели да воюват тогава
    Щом толкова силна е била България със супер ракети къде са сега тези ракети?
    Да се научим да гледаме реално на света и на събитията в този свят

    Коментиран от #31

  • 30 22aa

    1 11 Отговор

    До коментар #27 от "само питам":

    ,,Стар кашик,, Манталитетът ти си е останал на ниво 1982г.В Турция и в Гърция хората ни се радват когато разберат, че сме българи и гледат да ни обслужат най-добре.
    Не се ли замисляш в какъв филм бяхме вкарани всички,измислиха ни кои да ни бъдат приятелите и кои враговете.
    Служил съм в армията но не се гордея с това.Загубено време.

    Коментиран от #33, #35, #36

  • 31 Гипсаджията

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ахмет":

    Виж сега, айде спри с фарисейщината и с наглите ти оценки. След 1990 г точно Турция опищя света за нашите ракети. Това е истината. Отделно не смеехте да помислите за нещо повече от взривяване на вагон за майки с деца, щото дори при опит за някаква инвазия, Турция приключваше съществуването си за часове..просто се превръщаше в световен износител №1 на стъкло и стъклени изделия.Не съм казал че воювате с кюрдите, казах че не може твоя ватан да се справи с едни кюрди, камо ли да води пълномащабна война. Не ми тълкувай думите както ти е изгодно на тебе, казал съм ги и знам много добре, че нормални хора разбират какво съм казал. Така че, айде пии си ракията и тия твоите лакърдии ги остави за някой турски форум.
  • 32 Ахмет

    1 10 Отговор

    До коментар #27 от "само питам":

    Бай Тошо само на мен не казваше, и никой освен обкръжението му не знаеше,ама след падането му се издаде книга"ТАЙНИТЕ РЕШЕНИЯ НА БЕКАПЕ и аз от четох това, пак изживях всичко на живо защото съм живял комунизма, възродителния процес ,и "голямата екскурзия"
    Не пиша нищо наизуст
    А за езика :
    С този турски който говорих в България се изселих в Турция и си говорих същия и в Турция и нищо не съм си променил в диалекта
    Лъжа е че има разлика ама срамота та идва от там ,че нашето население от Турски произход в България мънкаха много български думи в езика си ,така ,че сприбавянето на български думи в турския език се получи нещо като ПАПРИКАШ. А това е пак от страна на Българската държава защото все още не искат да признаят ,че в България има ТУРЦИ

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 само питам

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ахмет":

    Само те питам-ти сега в Турция ли си. Ами стой си там, нямаш работа тука. А с откровенията си за езика, просто разговора се обезсмисли, даже не си ми интересен . Не ти хващат дикиш глупостите.И да те питам за последно-да не би тая книга за БеКаПе то да я е писал Ахмет Доган или Лютфито, дето утрепа безнаказано детето в катастрофата. Само питам, ако се затрудняваш с отговорът, не се притеснявай. И така нещата са ясни.
  • 35 само питам

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "22aa":

    Сигурно се гордееш с това , че имаш Торбичка BILLA за военен министър и генерали и полковници, дето си пращат на метресите актови фотографии по Вайбър..с това ли се гордеш??? Или че имаш инженер -конструктор на цинкови кофи, ТКП, за председател на на НС??? Евалла на тебе, машалла...много поводи имаш за гордост. Кой като тебе.Блародно ти завиждам, ще знаеш!!!

    Коментиран от #38

  • 36 стар кашик

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "22aa":

    Така и не разбрах защо ми изтриха поста, ама пак ще ти го кажа. Аз поне имам с какво да се гордея, тогава имаше и народ, и държава . Ти с какво се гордееш сега. Със син наркоман и дъщеря на пилона ли ... ако това ти е поводът за гордост...Колкото до гърците, знам гръцки и знам също какво им е отношението когато си с гръб..Когато ти се радват гърци и турци, да знаеш че не се радват на теб, а на парите ти. Има една поговорка, не знам чия е, но казва истината такава, каквато е :'' Когато умре един евреин, се раждат двама гърци'' Толкова от мен.

    Коментиран от #39

  • 37 Зелените чорапи

    5 5 Отговор
    При война с България, Турция завладяваше България за 24 часа, а до 48 часа я поставяше в пълна капитулация, ако не се намесеха руснаците, по разчети на Генщаба.
    На войниците на фронта им се даваше средно максимум до 8 секунди живот по разчети.
    Единственото благоприятно решение беше да се забави турското настъпление към България с взривяване на всички язовири, които да блокират бронираната им техника, но това означаваше огромни загуби и бедствия за Южна България.
    България разчиташе на ракетите си, които нарязаха и изтровиха цял град, като имаше специална синхронизирана система на изстрелване, с която можеше да удари Истанбул едновременно и да предизвика огромни разрушения, силно земетресение и хуманитарна катастрофа, с която да блокира армията й в спасителни дейност насочени към цивилното й население.
    При разпадането на Варшавския договор, Русия поставя условие, България да унищожи армията си, ако ще минава на другия бряг, на страната на противниците й....
    Проблемът на противниковите лагери беше, че всъщност целяха предизвикване на безнадеждна хуманитарна катастрофа, която да ликвидира настъпателната мощ на противника, чрез цивилните жертви.

    Коментиран от #45

  • 38 22aa

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "само питам":

    Само ще ти кажа , че когато се уволних от казармата през 1977г., тоя с торбичката БИЛЛА е бил в торбичките на баща си, нямам нищо общо с изброените от теб хора.

    Коментиран от #40

  • 39 22aa

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "стар кашик":

    ,,Стар кашик,, ще те разочаровам, нямам син наркоман нито дъщери на пилона, радвам се на внуци.

    Коментиран от #41

  • 40 само питам

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "22aa":

    Питам за последно--а колко ти е сега пенсията, чиче. Или още не си пенсионер. А може и да не стигнеш до заветните 300лв пенсия. Достойно ли живееш,а ? А пък ако си пенсионерче, как е самочувствието ти на европейски пенсионер. Кажи, да се приготвяме и ние лека полека за щастливи старини.
  • 41 стар кашик

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "22aa":

    Мислех да ти отговоря ама не виждам смисъла . Егоисти като теб едва ли се интересуват от нещо повече от това, какво и колко са стоварили сутрин в клозетната чиния. Остани си със здраве, радвай се на внуците и да се възползваш колкото се може по- дълго на пенсийката, европейската....за тебе явно това е по-важно, нали?
  • 42 Deana

    3 2 Отговор
    Трябва да се държим за Русия.
  • 43 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    Някога НРБ бе държава ..!!

    Коментиран от #44

  • 44 стар кашик

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Шаран БГ":

    Да, беше Шаране, беше. Верно, имаше и доста лоши неща, ама беше държава. Сега такива като 22аа си имат територия...
  • 45 БГ Войник

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Зелените чорапи":

    Няма такова нещо, че при разпадането на Варшавския договор, Русия поставя условие, България да унищожи армията си.

    През 1990 г. под одобрителния поглед на запада се подписва от българските демократични управници начело с Желев- Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). В него участват 30 държави - съюзниците на НАТО и страните от тогавашния Варшавски договор. България подписва документа през ноември същата година. Това е антибългарски договор, а хората които са го подписали са палачите на държавата. Благодарение на този договор българската държава трябва да съкращава своите въоръжени сили с толкова колкото пожелаят „Великите сили“.
    Всъщност ДОВСЕ представлява един вид гарант за държавите току що оттърсили се от комунистическата пелена и за техния по-нататъшен път на развитие. Един вид предпазна мярка от страна на Западния блок, срещу неблагоразумни войнственонастроени държави. (Знаем че в източния блок всички държави са били въоръжени до зъби).
  • 46 йокин

    0 0 Отговор
    Не ми се вярва,служих,в Гранични войски,по-големи врагове,от сърците намахме.

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 стар кашик

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "йокин":

    Ами по това къде и в кои направления бяха развърнати най-големите полкове, можеш лесно да разбереш кои ни бяха враговете. А и да си спомняш че бай Тошо и Папандреу беха най-големи приятели. Но дори и да си прав, всъщност гърчолята не са ни били никога голям проблем. Предвид терена, бяха лесни за обработка...по онова време