27 Октомври, 2020 08:02 15 199 48

Тошко Йорданов пред ФАКТИ: Нормална държава няма да прави това

  • тошко йорданов-
  • реклама-
  • медии

Телевизионният водещ разкри как действа рекламният пазар

Тошко Йорданов пред ФАКТИ: Нормална държава няма да прави това - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рекламен пазар у нас реално няма. Големите частни национални телевизии извиват ръцете на рекламодателите.

Държавата влага голям процент от европейските пари в телевизиите под формата на реклама, като така може лесно да ги дисциплинира. Реално НАП проверява избирателно, в зависимост кой къде рекламира.

Това заяви пред ФАКТИ телевизионният водещ Тошко Йорданов. Той коментира медийната свобода и рекламния пазар, заради който 7/8 ТВ се излъчва чрез такса.

Разкри и подробности за това, как се разпределя рекламата у нас.

Вашата телевизия премина на излъчване чрез такси, заради ограниченията в рекламния пазар. Как се справяте в тази ситуация?

Справяме се добре. Рекламен пазар у нас не съществува. Има една проста причина. Големите национални частни телевизии извиват ръцете на рекламодателите. Те имат определени условия.

Те искат между 80% и 90% от бюджета да отива при тях, за да им направят необходимите отстъпки. При отказ цените стават значително по-високи. Това принуждава рекламодателите да заделят целия си бюджет за двете основни телевизии.

При това положение, ако Комисията за защита на конкуренцията беше независим орган, можеше да отвори договорите на двете телевизии и да се разкрият нарушенията, които се правят.

Рекламните агенции, които играят посредници на това, работят по същия начин. Работят с огромен обем и с отстъпки към големите телевизии. Реално, ако аз съм голям рекламодател, дори и да искам, няма къде да си пренасоча средствата, защото ще загубя големи отстъпки. Това е абсолютно нарушение на закона за свобода на конкуренцията.

Като добавим и държавата, която вкарва в трите големи телевизии огромен процент от европейските пари под формата на реклама. Това обяснява как един жест от правителството веднага дисциплинира телевизиите, защото иначе губят средства.

Преди време телевизиите се издържаха само от комерсиална реклама. Сега огромен процент идва от държавата. Това ги прави абсолютно зависими.

Трето, държавата чрез НАП и ДАНС тормози рекламодатели, които си позволяват да се явят в медии, които не са зависими. Това е реално. Обяснява се защо нямаме реален рекламен пазар.

Някои медии разчитат много на постъпленията, които идват от партиите в предизборната кампания. При предположение, че дадена медия е независима, това не я ли оставя без тези средства?

Разбира се, че вероятно няма да получиш. Така е. Големите партии ще изхарчат парите, които взимат от нас чрез осем лева субсидия. Това е абсолютно престъпление, като се има предвид и референдума, според който максимумът е един лев. Абсурдно е да очакваме от партиите да проявят морал. Те не го проявяват на базово ниво, а ние да очакваме да стане на ниво рекламен пазар или къде да изхарчат реално нашите пари.

Имате ли случай на рекламодатели, които са заявявали, че са били притеснени да рекламират във вашата телевизия?

Факт е, че НАП си проверява избирателно, в зависимост това, кой къде се появява като рекламодател. Това е практика. Има рекламодатели, за които не искам да говоря директно, защото отново ще им създам проблеми. Тези хора не са виновни за нищо.

Продължава историята с разследването от държавни агенции срещу телевизия Евроком. Смятате ли и че с вашата телевизия може да се случи това?

Това не е изключено. Ние казваме, че държавата натиска медии. Ние обаче имаме мафиотска структура, която е овладяла държавата. Ако държавата е нормална, тя нямаше да прави това. С тази структура не бих се учудил това да се случи на всяка една свободна медия. Тъй като са боси на полето на фактите и са в нарушение по всяко отношение, се действа по този начин. Ако правото беше на тяхна страна, диспутът щеше да се води на полето на фактите. Факти като Осемте джуджета, Пацо Терасата и чекмеджетата на Борисов не присъстват в дебата. В дебата присъстват НАП, ДАНС и други подобни.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 114 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рап

    61 87 Отговор
    Една мутра се жалва от друга мутра.... Нещастници!

    Коментиран от #20

  • 3 ТОШКО......МОМЧЕ ЛОШКО

    58 62 Отговор
    ТЯ РИБАТА У ВОДАТА, ТОЯ СЛАГА ТИГАНЯ........
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 начо

    85 51 Отговор
    Защо не ревахте като бяхте в БТВ

    Коментиран от #13, #26

  • 6 Бойку шкафа

    40 26 Отговор
    Аз командвам парада..Аз карам влака..
  • 7 Абе

    59 50 Отговор
    я стига с простотиите , бе , повярвал си човеко ! Кой ще ви се довери изобщо , както и съдбата на поколенията ни ?
  • 8 Хахаха

    51 47 Отговор
    Айде и този съ.сел се фантазира да управлява държавата. Ама то след Боко и Цецо всеки може ад управлява остатъците от държава.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 32 Отговор
    а вие не извивате ли ръцете ни
  • 10 Erg

    47 35 Отговор
    Царя ни оправи... тоест той се оправи, сега и тези искат да ни оправят и Българина вярва ли вярва... Как един музикант и шоумен който не успя да построи бизнес план за собствена телевизия работещ.. ще има капацитет да управлява държава. Хора разберете трябва ни екип от знаещи и можещи хора които да са смели и добре представени на запад няма никакво значение партията ама никакво.

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 10 Отговор
    унас мафията си има държава и монопол а и при капитализъм социална справедливост няма има кожодерство смъкват по 100 кожи от ХОРАТА
  • 13 Загрижен

    43 29 Отговор

    До коментар #5 от "начо":

    +1, ама няма да ти отговори. Поредният месия, който дърпа чергата към себе си. Това е Тошко, това е и славуца, чалгаджията бесен!!!
  • 14 Лелее

    43 21 Отговор
    Що бе ? Ти и Цвъки ли ще я оправите???
  • 15 Ники

    29 20 Отговор
    Мое ли да се казваш тошко, бе бате...
  • 16 Реалист

    51 27 Отговор
    Ще дам 78 стотинки за вашата телевизия, ама друг път
  • 17 Пастир

    55 35 Отговор
    Тошко Африкански пак недоволен. Сърдитко Петко празна му торбичка. Те като лапаха в БТВ си траеха. Нищо не става от тия празноглавци.
  • 18 СЕВЕРОЗАПАДА

    41 33 Отговор
    ТОЯ И ГЛУПАК ДА ГО НАРЕЧЕ ЧОВЕК, ПАК Е МНОГО.
  • 19 Комик

    49 32 Отговор
    Този облещеният ако заеме някакъв пост в ерархията трябва да се гърмим.Партията на Слави ще е кошмар за държавата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ядеитн

    38 9 Отговор
    И без разни телевизии и интернето мой да са живей. Едно време кво саде първа и втора програма па никой не умре от туй. Ся кво - разглези са тълпата - телевизии, интернето и други разни там дека ги ненам как са и викат. Направиха народо плужеци - никой не знай как веке са държи мотика, чук и пушка. Как са бачка со пот на челото и как са брани държава!
  • 23 Присмехулник

    39 24 Отговор
    Спокойно Тошко,пилците се броят напролет...остави ги троловете да плюят и да се припотяват....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мнение

    39 3 Отговор
    Ш.б.а.те реклами докато скивам филм , по-добре да давам още 5 лв. отгоре към кабелната и да ги махат тия банални реклами , по 1000 пъти едни и същи простотии
  • 26 Гого

    31 19 Отговор

    До коментар #5 от "начо":

    Нали затова се махнаха, бе разбирач! Изпълниха си договора и поради недоволството от цензура не подписаха нов. Какво да реват, направо си действат хората.

    Коментиран от #31

  • 27 4M4K4K

    42 3 Отговор
    За какви реклами изобщо става въпрос?
    Някога, когато дойде "демокрацията' рекламите бяха удоволствие да се гледат. Приятни, казващи много, направени о интелигентни хора за интелигентни хора.
    Сега рекаламиее са повече от кич. Малоумни, нищо не казващи. Направени от торсти хора, като за прости зрители.
  • 28 аз съм Веска

    27 3 Отговор
    И АЗ ИМАМ ТАКИВА СЪМНЕНИЯ.ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ ВЛИЗАТ В ТЕЛЕВИЗИИТЕ ПОД ФОРМАТА НА РЕКЛАМА ...И ПАК СЕ ВРЪЩАТ
    В ЕС , ВЕЧЕ С ИЗЧИСТЕН АДРЕС.
    Е ПО ТАЗИ ПРИЧИНКА , И ОЩЕ НЯКОЛКО , ББ ЩЕ СМЕНИ КУРСА ." ЕМ "ИМ НАЛИВАШЕ В БЕЗДЪННАТА ПАСТ НАШИТЕ ,
    " ЕМ " ИМ ВРЪЩА ТЕХНИТЕ СРЕДСТВА .
    ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК , ЗАЩО ТОЛКОВА ДЪЛГО БЪЛГАРИНЪТ СЕ НАСЛАЖДАВА , НА СРЕДНИЯТ ПРЪСТ... ООООО, ОТ УВАЖЕНИЕ КЪМ МИНАРЕТО ...
  • 29 Aлеко

    12 6 Отговор
    Бай Ганьо прави избори и днес
  • 30 Сашо

    32 12 Отговор
    В една нормална държава такива като Тошко Йорданов нямаше да им се дава право даже името да си кажат след всичкия цинизъм, разврат и простащина излезнали от него и колегите му.
    Те сигурно във вашето предаване не си плащаха гостите да се показват...и Вие не им взимахте парите...Колко хора си платиха, за да се покажат в шоуто, кажете?
    Точно колкото са виновни политиците, точно толкова сте виновни и Вие заедно със Сиромахов и другите хрантутници.Съсипахте поколение българи с извратения, пошъл и жалък цинизъм от предаватено Ви.

    Коментиран от #40

  • 31 Загрижен

    25 10 Отговор

    До коментар #26 от "Гого":

    Гошко, ако верваш в това, което си написал, по-добре се евтаназираи. Рейтингът на Славуца падна под морското равнище. Подписваше договор година за година от дълго време назад. Никой не ги гледаше. Предложиха му по-скромни условия и чалгаджията напусна. Това е причината.

    Коментиран от #32

  • 32 Гого

    11 11 Отговор

    До коментар #31 от "Загрижен":

    Благодаря за информацията, най-вероятно е от сериозен източник ПИК, БЛИЦ... но звучи убедително, като от шефа на БиТиВи! Ще пропусна евтаназията!

    Коментиран от #35

  • 33 Съдията Дред

    26 4 Отговор
    Тошко, то е ясно, че затова ще участвате на изборите, да има и за вас от баницата. Аз още си спомням как славуцата само дето не целуна тиквата отзад при последното му гостуване в предаването.
  • 34 78стотинки ТВ

    19 3 Отговор
    Не струвате Слави не прецени добре качествата си това ,,Шоу на сценаристите "е пълна боза изчерпа се за жалост Шкумба ..КРУМ СТАРИ ШЛАГЕРИ УСПЕХ В ,,ПОЛИТИКАТ!
  • 35 Загрижен

    14 7 Отговор

    До коментар #32 от "Гого":

    Никога не влизам в тези сайтове, който са собственост на шайката. Чета frog, narod, afera и чат пат fakti. Но ми е писнало от наивници!!! Слави е подлога на Борисов и статуквото. Хора, отворете си очите. Защо в онова паметно интервю чалгаря направо облиза zadnika на Борисов???
  • 36 Кой68

    22 3 Отговор
    Защо тия "разкрития" не ги направи докато бяхте в БиТиВи?Защо когато щкартират някого отнякъде започва да "разкрива",а докато е при големите си трайка?
  • 37 дофтор

    12 1 Отговор
    И тоз го хапи коня по гза
  • 38 Реалиста

    17 7 Отговор
    Опита се Тошко да каже нещо, нищо не излезе.Не му се сърдете интелекта му е нисък.
  • 39 Мнение

    13 12 Отговор
    От толкова много храчки по Слави и екипа му, не става ясно, сега Боко престъпник ли е, или е мамина душица златна (заробила България за 5 поколения напред), поради което (щото нямал алтернатива) пак сме щели да гласуваме за него??????

    Айде спрете се малко гербавите тролове!!!
    Всеки който не е управлявал и няма връзка с ДС, е ДОСТОЕН до доказване на противното, нали така!!!

    Коментиран от #48

  • 40 Боряна

    12 1 Отговор

    До коментар #30 от "Сашо":

    Така е, Сашо. Простащината стана норма, моралът- излишен във всеки аспект от живота. Това ни го налагат и от Европейския съюз и Белия дом. ,,Лидери” извън протокола - това е новият модел управленец. Странни маниери, съмнителен умствен багаж, но пък показност в излишък. Лесно се управляват прости хора. Нали и Д. Тръмп казва, че обича нискограмотните. Та какво ни даде тоя водещ; булеварден език маниери и ,,мислене”. Личи му по физиономията. Да реве на рамото на Патрашкова- поне по външен вид си подхождат. За останалото, то е безспорно очевадно - няма го.
  • 41 гост

    6 3 Отговор
    Те нямало да се коалират с БСП,ДПС и ГЕРБ.Разпънете ни на кръст ако го направим,викат сценаристите на Слави.Заради специфичната политическа и икономическа обстановка в България може би ще влезете в парламента.И с кого бе Тошко ще управлявате?За чии ще влизате тогава, като няма да имате думата.Къде са ви юристите,икономистите финансистите,специалистите с които ще правите закони?Нямате пари,следователно не можете да решавате.Но сигурно разчитате да сте патерица на ГЕРБ както се разбраха преди време Слави и Бойко.
  • 42 Аве Адолф Хайл

    3 1 Отговор
    И тоз психичноотклонения взел мозъче да ръси .....
  • 43 Weso

    4 2 Отговор
    Тошко Лъскобастунчев ЩЕ Е вицепремиер...боже, прибери си вересиите.
  • 44 Мъка

    2 0 Отговор
    Гледам вчера имало най тролската тема, за Славииии! :)))) Викам си, чакай да погледна отгоре отгоре коментарите, да видиме, дали нещо се случва!?!

    Прочитам по редче, че то повече се не чете от простотия!?! :))))
    Гледам около 98% тролска простотия и недомислица! :)))) Значи всичко е ОК! Статуквото се е запазило! Ша пичели нашио, щом толко трол се сбрал, да ръси забавление!?!
  • 45 ТОШКО АФРИКАНСКИ

    1 3 Отговор
    Абе Тошко смешник скрийсе
  • 46 Професионалист

    3 1 Отговор
    Не ви е виновен Тошко, че казва истината Трябва незабавно да се изчистим от наглите мутри.
  • 47 бачо Рачо

    1 1 Отговор
    хей* тошко африкански* за всичко ви е виновна държавата.как пък един не си върши работата сам а във всички сфери на живота е виновна или държавата или някой друг -аман от* някой ми пречи*.ту НАП ДАНС ЕС разни комисии.За какво ти служи главата-май само за равновесие.Не занимавайте хората с вашите маймунджилъци просто вие сте некадърници добре платени бездарници
  • 48 бай ставри

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Мнение":

    ало*мнение* кой те е заробил като искаш всичко и на всеки Бойко да плаща.Я се захвани да работиш а не да просиш