Last news in Fakti

12 Ноември, 2012 08:00 5 991 40

Големите успехи на Симеон Дянков

  • икономика-
  • успех-
  • провал-
  • дянков-
  • матеев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За три години и нещо вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков успя да разгневи и привържениците на повече държава в икономиката, и привържениците на икономическата свобода. Може би заради това му се наложи лично да напише своите "10 малки, но важни успехи".

Често съм писал за неговите провали и рядко за неговите успехи. Това сигурно е резултат от професионално изкривяване. Все пак една от основните функции на медиите е да бъдат watch dogs, да гледат критично, а не да хвалят властта. Но в интерес на цялото общество е да не пропускаме и успехите. И понеже Дянков е написал за малките си успехи, аз ще се опитам да изброя големите. Това са успехите, без които според мен икономиката щеше да е в много по-лошо здраве от сегашното.

1. Твърдо застана зад валутния борд и направи много за запазването му. При това, преди да влезе в правителството имаше известни колебания.

2. Овладя държавните разходи в период, когато имаше опасност бюджетът да излезе от контрол заради кризата, която удари България и свръхоптимистичното бюджетно планиране от предходното правителство. Това му струваше много врагове, не само от ляво.

3. Защити и запази плоския данък, който има много критици от ляво.

4. Противопостави се на силни лобита, които настояваха за диференциране на ДДС и по-ниски ставки за определени стоки и услуги - печатни медии, книги, лекарства, храни... При това обществото беше склонно да ги подкрепи без да осъзнава вредата от такова диференциране. Разбира се, Дянков стана още по-мразен за това, че "не насърчава знанието" и "товари с данъци болните и бедните".

5. Не предложи увеличаване на ставката на ДДС в критичен за бюджета момент, когато се обсъждаше вдигане на данъка с два пункта.

Йордан Матеев
iordanmateev.blogspot.com


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ala bala

    1 1 Отговор
    Марш бе.защо никъде не се казва как си е изплатил имотите ж щатите за няма и три години и са на стойност милиони долари,как хората свързват двата края и реално оцеляват,как няма пари за детските и болниците,какъв успех,пълен провал 1000%,разби държавата,направиха ни роби,за затвор са всички до един последните 20 години!
  • 2 Българин

    1 0 Отговор
    За сметка на това е наставник на Световната банка който бавно и славно си работи по нейната програма по -поробване на света. Нито Борисов може да го махне нито никой освен народа! Борисов е поредната кукла на конци която е принудена да балансира между Русия и САЩ.
  • 3 натурален българин

    1 0 Отговор
    искам да поздравя Симеон Дянков както и Бит Бойко и Цв Цв с това парче
    http://vbox7.com/play:1c270c17
  • 4 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    сега като се замисля за борда си мисля че няма хора по площадите точно заради него защото каквото и да стане валутата е стабилна обаче ако излезем от борда и ще падат правителства защото само факта че стразбург осъди "бит бойко" за умишлено убийство би свалило родната валута до жан виденова зима
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хъм

    1 2 Отговор
    Да... успехи .... въпрос на гледна точка.... може би ... но според мен вече остана само кутията на постната пица ....
  • 7 Методи Методиев

    1 21 Отговор
    Браво момче! Дано българския народ осъзнае една важна политическа аксиома: В криза идват десни правителства, които правят всичко възможно да стабилизират държавния бюджет, а народа след това дава властта на левите, които за нула време го оглозгват със корупционни "социални програми". А ИДЕ ВРЕМЕ ЗА ИЗБОРИ! ОЩЕ Е РАНО ДА СЕ ДАВА ВЛАСТ НА СОЦИАЛИСТИ ИЛИ ТЕХНИ ПРОИЗВОДНИ! НЕКА ЛУДИТЕ ГЛАВИ ОТ ДЯСНО ДА ДОВЪРШАТ ЗАПОЧНАТОТО, ТА ПОСЛЕ ДА ИМА КАКВО ДА КРАДАТ КЕЛЕМЕТАТА ОТ ЛЮВО.

    Коментиран от #20

  • 8 неутрален

    1 18 Отговор
    Хора, в голяма грешка сте, че нападате Дянков..
    Той е финансист и си върши работата, както трябва. Няма как да очакваме нещо повече, от него или когото и да е друг, на неговият пост.
    Социалното министерство нищо не върши и това е проблемът, който ни души в последните 4 години..

    Коментиран от #19

  • 9 натурален българин

    20 1 Отговор
    в европата отдавна вече левите са на мода и то защото се видя че дясното управление оглозгва хората за сметка на големите играчи в бизнеса които печелят повече защото е криза
  • 10 реалист

    1 0 Отговор
    И в резултат на всичките му "успехи" станахме "по-богати" и си седим на последното място по доходи и стандарт в ЕС. Принципът е "сит на гладен не вярва"! А България е банановата република на Европа. Фала на тоз "финансист"!
  • 11 туземец

    23 1 Отговор
    Страхотен финансист! Дава 100 млн. за подслушване, а няма пари за болниците, за лекарства и образование. Това дясно , ляво или напълно безхаберно е?
  • 12 българин

    1 0 Отговор
    ами то и нашия кмет има 10 имота и ги плаща с парите откраднати или дадени като комисионна ама партията пак си го харесва - нали си е червен,дори напълни целия град с цигани та да гласуват за него-тс партията
  • 13 delfin

    15 1 Отговор
    Палач и еничар на народа ни....това е Дянков!!!
    Мекере на световната банка....
  • 14 киллър

    11 1 Отговор
    трябва да ги изметем догодина тия гадове
  • 15 киллър

    7 1 Отговор
    да му я ръгна у г.... тая пица
  • 16 кик

    13 1 Отговор
    да се задави дано
  • 17 АЗ

    8 1 Отговор
    ДЯНКОВ - ФИНАНСИСТ???
    МАГАРЕ - ПОЛИТИК!!!
  • 18 Гневния

    1 1 Отговор
    Този с "Посната Пица" ако Ми падне ще го подложа на това което сега Аз изпитвам. И ще видим дали ще изкара и 1 седмица.
    Камо ли да се справи като останалите дето стягат колана.
  • 19 Гневния

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "неутрален":

    Каква работа върши? Лежат по столовете в Парламента и се подиграват на тези които ги избраха. Сигурно и Ти си от тези дето Му лижеш мръсните обувки. До като има такива лизачи , децата ни ще са в чужбина.
  • 20 Левчо Левчев

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Методи Методиев":

    @7 - абе тинаясно ли си кво говориш? Дори и в богатите щати, където уж имаше равенство, народа мъдро избра Обама. Що? Ми щото с десни мерки богатите стават по-богати, бедните по-бедни и повече. Много ясно, че хората ако имат малко ум ще гласуват за ляво правителсто. Ляво=социално, а замислете се малко бе...аман от "бизнесмени". Смучат комисионни и трупат пара за сметка на народа, а после и народа да им дава и нов мандат?! Това ско не е ритуално харакири, незнам кое е...
    Още "успехи" на Мики Маус:
    6. Детските не се промениха (разбирай не ги е намалил, ако се чудите кое е положителното;))
    7.Пенсийте също (виж т.6)
    8.Майчинството за втората година също...
    9.Увеличи минималната заплата до нови зашеметяващи висоти
    10. Въведе доста нови налози дето преди него никой не беше
    11. Отмени социални предобивки въведени от стари правителства
    12. ....
    13.....
    ....
    555. Запази лятното и зимно часово време.
    и въобще що да спираме до 5.?
    Евала на автора за нелепия опит за лъскане на здраво на*ли се задници пък били те и правителствени... Имат малко, но достатъчно да не позволят народа да е въоръжен като в щатите, че щяха да видят къде зимуват въшките.
  • 21 муспи

    0 0 Отговор
    Това което бих написал ще го махне модератора, затова пък всеки българин си го знае.
  • 22 здравко твърдич

    0 0 Отговор
    Аз не знам дали има човек , който да харесва хер Флик. Как да не му размажеш пицата в лицето на този цъкльо. Ама още малко му остана и як шут. Да се маха и да не се връща повече тука. Заедно с Боко и Цецо Пъпеша това са хората подложили на ГЕНОЦИД целия народ.
  • 23 Хитко

    0 0 Отговор
    Абе Здравко, що не се прекръстиш на Мекич, да си биеш един шут в задника и да се махнеш от България. Иди в някоя държава управлявана от комунисти и се наслаждавай!
  • 24 Панчо

    1 0 Отговор
    ОООО неразумний Юроде, не те ли е срам, че допускаш да те управлява такава ИЗМЕТ!!!!
  • 25 коко

    1 0 Отговор
    Тоя с пицата ако ми падне,мале мале .......ГАД!!!!!!!!!
  • 26 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Браво !
  • 27 Румен

    0 1 Отговор
    Какво го плюете, като сте толкова отворени що не купите на децата си по 1 айпад, айфон, къща в Бояна на жената и мерцедес на любовницата? - щото няма от къде да ги вземете.
    Нещата в държавата не са по различни.
    Как ще стане да сме силна държава като 90% от покупките са Ви са продукти на чужда икономика.
    Гласувайте пак за левите, па да отсрамим гърците да не са най-задлъжнялата нация.
  • 28 mustermann

    0 1 Отговор
    Дянков е пич. Подкрепям го напълно. Умерена политика и балансиран бюджет. Няма да гласувам за левите хрантулници, които разграбиха цялата държава. Можете да благодарите състоянието на икономиката на червените червеи.
  • 29 mustermann

    0 0 Отговор
    Може да благодарите и на ония синия циганин, май Иван Костов му беше името за погрома на селското стопанство.
    Нито едно правителство преди сегашното не посмя да прекрати тоя безумен проект АЕЦ Белене. Вземете се замислете малко, кой да го е плащал и кой би го плащал.
  • 30 той

    0 0 Отговор
    Хахаха,този не ставал,оня не бивал,ами продължавайте само да мрънкате и гласувайте за тези дето ви оправиха като се почне от оня с 800дни и се мине през сергея,а най-добре за султана.Поне ще сте сити като закриват държавата,нали това целия проблем да живеем като циганите, днес да щракаме с пръсти, а утре какво ще стане на никой да не му пука.
  • 31 Щракам си с пръсти

    0 0 Отговор
    Алоу, герб подлогите да мълчат - хем н*срани, хем отворени. Кво направи тиквата и сие за 3 години? Освен да лапа комисионни.
    Живота е един и се живее СЕГА. Ще, като, ако...на кой му дреме? Мизерията е СЕГА. Днес да щракаме с пръсти - ДА! Испанците и Гърците като толкова време щракат с пръсти сега да не би да са по зле от финансово дисциплинирана България? Герб ли*чите да мълчат, че благодарение на тяхният малоумен вот сме на това дереже!
  • 32 Грую

    0 0 Отговор
    Да бе ама тури най-различни други данъци, като данъка за мързеливците дето живеят само от лихви и други подобни. Абе то на нас ни се иска пицата да е по-тлъста ама няма. Взе че стана още по-тънка, а пък на дянков сигурно му се иска сега да е в Америка или в някоя голяма икономика министър и да тури там данък на хазарта, на лихвите, на борсата и ела да видиш тогава приходи ама няма в България ги въведе, а както всичко друго в България и лихвите дребни и борсата и хазарта общо взето дребни суми, които едва ли ще направят пицата му кой-знае колко по-тлъста. Това е такива са ни възможностите.
  • 33 ицо

    0 1 Отговор
    НАПУСНИ ДЪЖАВАТА-МЕКИЦА .
  • 34 прецакан

    0 0 Отговор
    Имам среден бизнес , или малък според съвременните комунистически критерии незнам , който върви добре откъм приходи. До тук добре , обаче идват така наречените ниски данъци!
    От 10 000 лв изкарани след заплати , токове, води , газ и т. н. т. държавата прибира чрез хиляди такси и данъци около 8000 -9000 хиляди лева. И чак накрая идва така наречения най-нисък данък печалба , който бил само 10 % . А останълите 80- 90 % данъци никой не ги споменава !
  • 35 georgi

    0 0 Отговор
    Браво на Дянков, вече с голямо желание българите напускат държавата си, всякакви колебания в тях се изпариха през и неговото управление. Хората не ядат обещания или хвалби от известни или неизвестни корумпирани комисарчета на ЕС. Бог да ни е на помощ, най- бедните сме вече не само в ЕВРОПА

    Коментиран от #36

  • 36 Stoyan

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "georgi":

    Не знам какво ти е виновен Дянков, че си беден.
    Не му влиза в задълженията да те квалифицира и научи да работиш.
    За квалифицираните работа има и заплатите не са ниски.
    Интернет промени необходимостта да се местиш.

    Въобще защо очаквате Дянков (или друг министър) да ви даде пари и да ви направи богати ?

    @прецакан
    Това са пълни глупости.
    Явно е нормално в Бг да се занимаваш с бизнес и да нямаш понятие от елементарни неща за данъци.
    Явно бъркаш разходите с данъци, водата не е данък.
    ДДС-то в нея ти се приспада.
    Това обяснява и ширещата се мизерия - неграмотността.

    Коментиран от #39

  • 37 Жоро

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен съм със Стоян. Който не иска, не търси, не учи/квалифицира - той не намира. На крива ракета, космоса и пречи.
  • 38 IQ146

    0 0 Отговор
    Няма да коментирам, че където трябва, Дянков ще ПЛЯСКА руснаците. Похвално е, че заявява, че ще ги ПЛЯСКА, когато искат да ограбят България с 1 млрд. евро. Да даде Бог всички бъдещи управници така да защитават България, като Дянков. Друго искам да кажа. На няколко пъти атакувам българските русофили, че обичат Русия ПОВЕЧЕ от България. Правя го със заимстваната крилата фраза, която много ми хареса-Русофилите обичат България така, както педофилите-децата. А те ми отвръщат с перифраза за русофобите. Искам да заявя, че ИЗОБЩО не съм русофоб. Руските са едни от любимите ми писатели, формирали в голяма степен морала и мирогледа ми...Обичам Русия, но ФАКТИТЕ ме карат ДА НЕ ПРЕХВЪРЛЯМ тази любов върху тези, които я управляват. Я да видим русофилите, когато говорим за цените на газа какви са, не се ли изявяват като българофоби? Искате пазарна цена на монополни доставки. Къде в цивилизовани държави има пазар при монопол. При монопол има ПРОИЗВОЛ. Затова цивилизованите държави КОНТРОЛИРАТ монопола. Идва ГАЗПРОМ и казва-това е отстъпката-11%. Но за Полша е 16%. И базата за Полша сигурно е с10-20% по-ниска. И ако не пискаме, Полша ще получава с повече от 20% по-евтино руския газ. Не, ние сме русофили и интереса на Газпром е приоритет? България кучета я яли. Та 20% надолу в цената на газа означава за всички нас 20% по евтино парно и ток? България, НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА, купува най-скъпия газ? Нима това е пазарно, нима е далновидно. А иначе говорим за братска обич и вековни отношения... А фактите-нож в сърцето на ...българските пенсионери-най-отявлените български русофили. Ако не беше трагедия, щеше да е комедия. Защото мен никаква цена на тока и парното не може да ме поклати. Но така ли е за най-бедните, българските пенсионери, РУСОФИЛИТЕ!!!???
  • 39 Калигула

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Stoyan":

    Да станем всички тогава "квалифицирани" а? И кой ще ти рине л..ната, които произвеждаш седейки зад монитора и пишейки код, което разбира се те прави изключително квалифициран! Хората не са равни нито по интелект нито по възможности, затова във всяко общество им социален минимум, който би трябвало да включва, покрив над главата, отопление , храна - неща които са проблем за голяма част от хората, проблем който се дължи на пионки спуснати отгоре , като този Дянков.
  • 40 Кастиел

    0 0 Отговор
    Ето един виц по повод б....ка от снимката :

    Шофира си Дянков по софийските улици и стига до дълга колона от коли на светофар и вижда двама младежи ходят от кола на кола и говорят нещо с шофьорите. Приближили и неговаат кола и той ги питал какво правят. Те му отвърнали, че събирали помощи за откуп на Дянков, който бил отвлечен и похитителите казали, че ще го запалят с бензин на площада. - И какво , дават ли хората, дават ли? - Е, дават , рабира се, кой по литър , кой по два...