Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 07:45 3 884 35

Забравихме ли срещу какво протестираме?

  • протест-
  • протести-
  • борисов 3-
  • статукво-
  • главен прокурор-
  • оставка

От месец наблюдавам изострено и под друг ъгъл процесите, свързани с протестите в България, в които участвам - и пряко, и косвено. Изводите, до които стигам, са разнопосочни, но смятам да се спра на няколко пункта (с лека ретроспекция на събитията), които според мен са от съществено значение

Забравихме ли срещу какво протестираме? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последните масови протести започнаха през лятото на 2020 година. Поводът за тях бе бруталното нахлуване на въоръжените преторианци на Главна прокуратура в сградата на Президентството. Причините за тази акция са много, една от които може би е информираността - кой и с какво държи главния прокурор Иван Гешев, но поводът е един - съобщаването от президента Румен Радев, че гардовете на Догансарай, изблъскали Христо Иванов и симпатизанти от морския бряг, са служители на НСО. Удобен момент - хем да си помислим, че нареждането за обиските в сградата на държавния глава идва от центъра "Доган-Пеевски", хем да не заподозрем, че може да е депеша от премиера Бойко Борисов, към която накланя везните и оня негов разговор по телефона с Томислав Дончев, в който с жлъч заявява, че "президентът трябва да бъде тровен".

Какво последва?

Николай Хаджигенов и Велислав Минеков обявиха, че излизат на протест пред сградата на Президентството, в знак на протест срещу убиването на държавността и потъпкването на върховенството на закона от овластени лица. При събралото се множество от хора при Фонтана до Президентството слезе президентът Румен Радев и отсече заветното: "Мутри, вън!", което до днес кънти в ушите на мафията и мутрите във властта. После знаем какво се случи - масови протести в цялата страна и сред българските диаспори в цял свят с едно-единствено искане - оставките на премиера Бойко Борисов, на правителството му и на главния прокурор Иван Гешев.
Протестът обедини хора от различни възрасти, прослойки, браншове...Най-впечатлителното е, че събра обществени медии, партийни медии, събра погледа на световните медии и хора от целия политически и безпартиен спектър на площада на "Независимостта" в София - леви, десни, центристи, зелени, от парламентарно и извънпарламентарно представени формации... Естествено, без привържениците на управляващите от ГЕРБ, ДПС, НФСБ, ВМРО, "Воля". И така над 100 дни протести, които продължават днес, ще ги има и утре и няма никакви изгледи да бъдат в скоро време преустановени. Дори и след парламентарните избори!

Но и някъде сбъркахме. Къде?

Над 100 дни "Отровното трио" - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - обявява протестни действия със сборен пункт Фонтана при Президентството. Ние бяхме там - някои повече, други по-малко, но тези трима българи бяха всеки ден, всяка вечер, в продължение на над 3 месеца позиционирани плътно в "Триъгълника на властта", искайки оставките на Бойко Борисов, на правителството му и на главния прокурор. Никой не трябва да се чувства задължен да уважава тях или подвига им, но най-малко "Триото" заслужава да бъде оплювано, демонизирано, профанизирано и обиждано, след като обяви в Деня на народните будители, че сменя формата на протеста си и няма да присъства всяка вечер на Фонтана. Но не са казвали, че спират протестните си действия и се отказват от каузата! И в решението им няма нищо лошо или осъдително. Можем дори да приемем, че са се уморили, което е нормално след 100 дни протестно присъствие.

В същото време трябва ясно да си отговорим на въпроса - ние за "Отровното трио" ли протестираме, или срещу корупцията, мафията, статуквото и мутрите във властта? Лично аз съм бил при Фонтана, както и пред БНТ, както и на Орлов мост... и на други места, където исканията на гражданите припокриват моите - оставките на Борисов, Гешев и кабинета на мафията и мутрите. Бил съм на Фонтана до Президентството и в подкрепа на "Триото". Това се отнася и за множеството хора - на протеста бяха БСП, "Системата ни убива", "Демократична България", "Възраждане", "Няма такава държава", БОЕЦ, Изправи се.бг, АБВ, "Ние гражданите", "Орлов град", "Палатков лагер", Инициатива "Правосъдие за всеки", симпатизанти на президента Румен Радев и много други - партийни и безпартийни. И бяхме там, не защото всички се харесваме и обичаме, а и не е задължително да изпитваме такива чувства, а защото ни обединява една цел и кауза - демонтиране на Статуквото, оставките на Бойко Борисов, на кабинета му и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестът продължава....

...и на Фонтана до Президентството от "Палатков лагер", "Орлов мост", "Системата ни убива". И пред БНТ от БОЕЦ с "Гражданска панорама". И пред Съдебна палата от Инициатива "Правосъдие за всеки" под мотото "Правосъдие без каскет". И от "Отровното трио" и Изправи се.бг в различни формати на събития. И от "Демократична България" с видеа във Фейсбук, най-вече (като не може да им се отрече великолепното хвърляне на фалшиви банкноти от 500 евро с лика на Борисов върху главата на Иван Гешев, както и съвместният им протест с БОЕЦ срещу "Руски поток") И българите в чужбина продължават протеста....

Обаче някъде бъркаме...

Бъркаме посоката на протеста, като пилеем ценна енергия... срещу съмишлениците си. Абе, това - плюенето помежду ни, за нищо го нямаме, бе, хора! Я се освестете! Протестът срещу мафията, олигархията, беззаконието и корупцията продължава до изгонването на Борисов, Гешев, Пеевски и кликата им от властта - законодателна, изпълнителна и съдебна. Това е нашата цел!!! И в името на общата цел сме длъжни да си прощаваме грешките!

Автор: Стоян Тончев

Източник: "Либерта"


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 21 Отговор
    една птичка ПРОЛЕТ не прави
  • 2 Мислещ

    13 27 Отговор
    Така е, няма никакво значение триото какви са. Аз мисля, че са агенти на тиквата, но това по никакъв начин не значи, че не трябва да има протести, а тъкмо напротив. Никой не е там за/заради триото и няма значение те какви са.
  • 3 Псевдоним

    20 14 Отговор
    Не се хаби, пич! В момента инициативата е в ръцете на тиквите. Борисов ще зимува на власт и напролет ще се яви на избори ни лук ял, ни лук мирисал.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    37 6 Отговор
    протеста не е сбъркал никъде. проблема е че няма опозиция и всички партии са еднакво корумпирани и крадливи. никой няма интерес да се разследва чекмеджето и то и така ще си остане , защото покрай него ще излязат още много чекмеджета отвсякъде .

    Коментиран от #7

  • 6 БАЙ Х@Й

    22 11 Отговор
    Не бъркайте 100 вечерни флашмоб-матинета с протести !

    Коментиран от #32

  • 7 ПРОТЕСТИТЕ.....УМИРАЩИЯ ЛЕБЕД

    20 10 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    А КОЙ ДА РАЗСЛЕДВА ГАРДЕРОБА НА ТЕХНОИМПЕКСА....
  • 8 БАЙ Х@Й

    35 3 Отговор
    Да викате срещу празни сгради вечер е като да крещиш в канцеларията на шефа , когато той е на море на Карибите !
  • 9 Не така

    23 24 Отговор
    Но не казваш най-важното - а след изгонването какво? Ясно какво - БКП/БСП, Мая, Лупи, Пинокио,Слави и т.н.Не, няма да стане, другарю, българите са умен народ и няма да го допуснат.
  • 10 ПРОТЕСТИТЕ.....УМИРАЩИЯ ЛЕБЕД

    21 4 Отговор
    НАВРЕМЕТО СВАЛИХМЕ КОМУНЯГИТЕ ОТ ВЛАСТ ЗА СЕДМИЦА....СЕГА СИ Е ЖИВА МЪКА....СЪС СВЕТЕЩИ ТЕЛЕФОНИ И ИЗНЕЖЕНИ ПРОТЕСТЪРИ, НЯМА КАК ДА СТАНЕ.......
  • 11 Грейс

    16 3 Отговор
    Днес сме 10 11 20, ами ние които бяхме навремето по площадите разбрахме, че тези, които предвожда ха протестите всъщност мислеха за себе си и максимално се възползваха от това. Не ми се иска, а и място няма да стигне да изброявам всичката мръсна пяна, която изплува и яхна държавата, а едни от протестиращите напуснаха дом, с~во и България, други продължават да оцеляват тук с многото банани, ах бананите символа на "демокрацията". Няма вече да има такава подкрепа на митинги те, защото една част от присъстващите на 10 11 научиха децата си че всичко е борба за кокала.
  • 12 Орлов град

    8 17 Отговор
    Разбирам че пишеш на нас...обаче Отровното трио много се изложи. То не бяха лентички дето опъваха, икебана, сега шезлонги, легла, пърформанси, яйца...имам чувството, че наистина работят за #хунтата. Кой реши да има палатков лагер на свещения за всички българи Орлов мост? Кой реши да затворим Ситняково и да набием канчето на тази гербавата с колата? Така се прави, а не като тия тримата

    Коментиран от #18, #24

  • 13 Сектант

    25 22 Отговор
    А защо да не нахлуват???Или радевите престъпници са над закона???ИМПИЙЧМЪНТ НА ПРЕЗИДЕНТА И ЗАТВОР ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ.
  • 14 РАСО

    19 12 Отговор
    Стояне, пий си хапчетата и не бършолеви глупости , в цял свят е така, "нахълтали" ,влезли с взлом" и т.н. са удобни термини за антипатичните журналисти към статуквото,...Всичко се решава от СЪД-а, не бъркай прокуратурата със съд....
  • 15 За тези или лошо или нищо:

    10 10 Отговор
    БСП, "Системата ни убива", "Демократична България", "Възраждане", "Няма такава държава", БОЕЦ, Изправи се.бг, АБВ, "Ние гражданите", "Орлов град", "Палатков лагер", Инициатива "Правосъдие за всеки", симпатизанти на президента Румен Радев
  • 16 Кой68

    13 9 Отговор
    Така няма да излъскате имиджа на Р.Радев...Като президент се провали във качеството си на "обединител".Падна под нивото на Р.Плевнелиев...За жалост коремното не те прави по-интелигентен и умен...
  • 17 Авторчето

    12 0 Отговор
    цялата тази плява можеше да я кажеш с една дума - ОСР..МЕ СЕ.
  • 18 Кой68

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Орлов град":

    Истински мъж си.....Щом се гордееш че сте "набили канчето" на жена!!! Това ви е физиомутрата...

    Коментиран от #20

  • 19 Ядеитн

    14 3 Отговор
    Повикаха, покрекаха, има и малце джангър - и кво? Нищо. Кучето си лае, кервано си връви. Саде хитреците пак яхнаха ахмаците. Абе нека си го кажем по културному: битката не е срещу корупцията, а за достъпа до корупция. Демек - кой ша глозга първи от кокало. Сичко друго е биошлаф. Паралийте па ша са добре, раята па ша биде драна. Тъй е било, тъй и ша биде.
  • 20 Протестър

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Кой68":

    Тая точно не беше "жена" а типичната представителка на ГЕРБ. Като оная баба на Орлов мост. Такива като тея двете заслужават публична гавра и унижение!
  • 21 безпартиен

    8 2 Отговор
    Власт се взема с оръжие и се задържа с писалката!За последно у нас оръжие е използвано на 9.9.1944 и до сега писалката е тази която държи власттаСлед 10.11.1989 същата тази писалка я предадоха на деца и внуци!Та тези нито писалка нито оръжие ще дадат на мераклиите за власт ако не са техни хора!Преди 10.11.1989 градихме "развит съциализъм" за един файтон хора -все АБПФК!След тази дата вече правим"демокрацията" за децата и внуците им!
  • 22 Умнокрасив

    7 2 Отговор
    Стоенчо, бившите седерасти и настоящи джендъри,соросоиди и умнокрасиви нямяше как да управляват масов протест на хора,които не са от техния бутиков електорат. Хората като им видяха пилешкия умнокрасив дефицит на обективност .....се отеглиха.
  • 23 !!!?

    11 2 Отговор
    Протеста на Черепа !!!?

  • 24 Българка

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Орлов град":

    Ехо, с тоя си коментар разединяваш опозицията и наливаш вода в мелницата на властимащите мафиоти.
    Властта се пази в бункери, зад блиндирани стъкла от въоръжени полицаи, кото ще бъдат възнаградени от Баце с наши пари. Протестът им своя гняв, огромна подкрепа на отсъстващи от площада хора и ценностни искания.
  • 25 плевен

    12 7 Отговор
    Интересно е как шепа хора се изживяват като представители на нацията, а приемаха на драго сърце финансиране от дубайската мутра. Хайде излъжете, че нямаше пари от "бизнесмена" Божков.
  • 26 МУТРИ И КРАДЦИ

    8 5 Отговор
    ВЪН ОТ ВЛАСТТА, ПРОГОНИХТЕ НАД ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА ВСЕ КАДЪРНИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ВСИЧКИ ДО ЕДИН БЕЗБОЖНИЦИ ТАКИВА НАГЛИ.

    Коментиран от #28

  • 27 нбгт

    12 1 Отговор
    За българите да се оплюват, да се охулват един друг е начин на живот. Ако днес българинът не очерни някого, сън не го лови. И Господ Бог да слезе на земята, ще го наклепат. Манталитет!
  • 28 нбгт

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "МУТРИ И КРАДЦИ":

    В Бг кадърността не се цени. В Бг е важно на кого си син или дъщеря. Така беше при БКП, така беше и при БСП, СДС, ДПС, а при ГЕРБ връзкарството се изроди в нечувани мащаби.
  • 29 аз съм Веска

    5 3 Отговор
    ПРОТЕСТИТЕ СА НАГНЕТЯВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ , В И БЕЗ ТОВА ТРУДНО ПАНДЕМИЧНО ВРЕМЕ .
    ИЗХОЖДАЙКИ ОТ КРАТКОТО ВРЕМЕ ДО ЗАКОННИТЕ ИЗБОРИ , ПРОЗИРАТ НЕЧЕСТИВИ МИСЛИ .
    ИЗБРАЛИ СМЕ СИ МС ,НА КОЙТО ТРЯБВА И СМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ПОДСИГУРИМ СПОКОЙНИ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА .
    ТОЧНО ТАМ ЗАКОНОВО СА ЗАКЪСАЛИ ТРИОТО -ОБСАЖДАХА НАЦИОНАЛНИ ВАЖНИ СГРАДИ , КОИТО СА РАБОТНИ МЕСТА ЗА ВЗЕМАНЕ НА ВАЖНИ РЕШЕНИЯ .
    ДОРИ И ТЕАТРАЛЪТ/ ББ/ ДА ГИ Е НАЕЛ , ТЕ ЩЕ ОТГОВАРЯТ ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО , С ЦЯЛАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА .
    В ИТАЛИЯ СМЯТАМ , ЧЕ НАЦИЯТА СЕ Е УСЕТИЛА ЗНАЧИТЕЛНО ПО- РАНО, И ТАМ ДО ЗАКОНОТВОРЦИТЕ , ПРОТЕСТИ , СТАЧКИ СА ЗАБРАНЕНИ .
    ИЗНЕСЕНИ СА ВСТРАНИ ЗА ДА СЕ ЧУВАТ , ВИЖДАТ,ОСМИСЛЯТ ИСКАНИЯТА ИМ . НО И С ДОСТАТЪЧНО ОТСТОЯНИЕ, ЗА ДА НЕ ПРЕЧАТ .
    ТУК СЕ НАСТАНИ КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ , И ТАКИВА УМНИ ГЛАВИ БЕЗПОРНО , КАТО ОТРОВНИЦИТЕ , Я ОБСЛУЖВАТ .
    КРИВОРАЗБРАНАТА ЩЕ СИ ОТИДЕ , КАКТО Е ДОШЛА - С ИЗБОРИ .
    ГРЕХОВЕТЕ ОСТАВАТ .
  • 30 666

    3 3 Отговор
    пореден опит да се допингира агонизиращия митинг, ...не става ,безпринцпни и безидейни хора "побутвани финансово" от черепи няма да заблудят мислещите хора.
  • 31 чичо

    3 3 Отговор
    Ако и до сега не сте разбрали къде бъркате,значи много безотговорно вие правехте само едно-разнасяхте смърт.Първата ви грешка,характерна за почти цяла България и за почти всичко каквото правим е,че така и не се научихме,че трябва да правим не само каквото трябва но и когато трябва.Вярно,това не всеки го може,за това е простимо.Сега ще напиша нещо продиктувано само от житейски опит/68год./Борисов,независимо кой и колко го плюе,в повечето случаи съчетава горенаписаното.Друг е въпроса кой го разбира,което е трудно но много важно.Който разбрал-разбрал.Другата грешка,която и до днес също не разбрахте,а тя е лесна за разбиране-алтернатива.Не може с безкрайно просташкото-а бе да изгоним тия пък после ще я мислим.Че вие българския народ го изкарахте повече от тъп.Кой ще ви повярва?Фундаментална грешка е и това,че вие не знаете какво в същност искате.Целият протест,предизвикан от престъпника Радев,във време„когато не трябва" е основна грешка.Имате и други грешки,то в същност,единственото правилно е самия протест,но само като понятие-нищо друго.Друг е въпроса,че за ония които „спонтанно" организират платени протести,като престъпника Радев,няма никакво значение дали има грешки,още по-малко какво пиша аз или вие.Всичко става пред очите ви,трябва само да го видите.
  • 32 Прав си

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й":

    Даже в Армения веднага вчера завзеха Парламента и Президентството щом не са доволни от властимащите.А ние:Песни,танци,рисунки и карикатури.Театър "Сълза и смях".
  • 33 Хаджиментов

    3 3 Отговор
    Къде бъркате:
    - Вонящото трио обслужва интересите на Божков и това беше разбрано от всички честни и непредубедени хора.
    - Омешахте се с корумпирани и дискредитирани хора, които имат съществен принос за днешното състояние на България.
    - Преиграхте с фалшивите компромати и глупавите опорни точки.
    - Настроихта всички срещу себе си с блокирането на кръстовища, насилието срещу полицаите и хвърлянето на храна по сградите.
    - Протестите ви не са искрени и навременни и затова не могат да увлекат много хора.

    Коментиран от #34

  • 34 Иzклеsавци

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хаджиментов":

    Пинокио и Отровното трио като корумпета не са нещо различно от ГЕРБ - просто като хиени си сдавиха за кокала. Отначало подлъгаха образовани и работливи хора,те им се повъртаха из протеста и....накрая им измериха акъла - истерични иzклесавци,dженdъри и sороsоиди.
  • 35 Иван

    0 0 Отговор
    Аз лично протестирам срещу престъпниците-олигарси в лицето на Васил Божков, Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Гриша Ганчев, Цветан Василев и подобни, които грабят от българския народ, за да живеят с милиони от нашите джобове!