Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 09:57 2 462 22

Министър Ангелов, помогнете на личните лекари

  • анко иванов-
  • костадин ангелов-
  • проф. костадин ангелов-
  • лични лекари-
  • нзок-
  • министерство на здравеопазването

Призовахте за разум. Сега и вие проявете разума, който предшествениците Ви от ГЕРБ не искат да проявят вече цели 11 години

Министър Ангелов, помогнете на личните лекари - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последните седмици, претоварената здравна система на болничната помощ крайно се нуждае от помощта на личните лекари. И министерството на народното здраве (МНЗ) ги натовари с нови допълнителни задължения. В криза, като в криза, с повече товар за здравните работници. При хилавата здравна система, обезкървена от трите правителства на ГЕРБ, с емигриралите по някои данни от интернет) около 30 000 лекари и сестри в Западна Европа поради мизерните заплати на здравните работници в България, натовариха с допълнителни задължения личните лекари.

А в България и личните лекари недостигат, крайно ограничени са и са също в по-голяма възраст. А в някои села ходят по веднъж в седмицата. В сегашната система те са претоварени не само с обслужването на много пациенти, но и с огромната бумащина, въведена от Здравната каса. Не само, че е много книжнината, но и тя непрекъснато се променя и предизвиква обърквания в правилата за лечение и за отчет на дейността. В момента пред кабинетите на личните лекари се създава струпване на пациенти за Ковид-19, за оплаквания от други болежки, за направления за специалисти и за издаване на рецепти на хронично болните. Писане, ама голямо писане. И в повечето случаи – излишно писане. А повечето лични лекари нямат медицински сестри и сами попълват всички данни.

В същото време Правителството и МНЗ просто лъжат обществото, че ще въведат електронизация на здравното обслужване. За една здравна книжка и нейното заверяване пациентите трябва да бият път до личния лекар, до районните поделения на здравната каса и обратно при личния лекар. А и тя е с много малко страници и често трябва да се презаверява. Не само това, но всеки месец или най-малко веднъж на три месеца хронично болните пациенти се редят на опашка пред кабинета на личния лекар за издаване на рецепти със същите лекарства. В Гърция преди десетилетия въведоха електроните здравни рецепти. Но у нас МНЗ и Здравната каса явно са против улеснението на лекарите и на пациентите. Дори бившият министър (счетоводител) на МНЗ обеща в началото на пандемията, че за няколко месеца ще бъде въведена нова електронната система. Явно той никога в живота си не е чакал пред кабинет на личен лекар.

Вятър и мъгла. Изминаха 8 месеца от обещанието, но експертите в МНЗ и в Здравната каса нищо не правят, т.е. няма резултат. И сега незаразените от Ковид-19 най-застрашени хронично болни с възраст над 60 години ще се наредят на опашката заедно с обикновените болни и тези с Ковид-19. Е, няма ли да се наруши рекламираната дистанция като изискване за профилактика. И пак ли пациентите ще са виновни, че не спазват дистанция. Каква полза от т.нар. безсмислени зелени коридори, които никой не спазва, когато дистанцията не може да бъде спазена не по причина на хронично болните в ДКЦ.

Подобна е и картината с направленията, давани от личния лекар за консултации при специалисти. Това е безкрайна мъка и за личните лекари и за бедните, каквито са повечето хронично болни пенсионери. Най-често чуваната дума е – няма. С „няма направление“ няма и ефективно лечение.

Нещата са безпределно прости. Направете за два дни две неотложни административни мерки. Първата, дайте свободен достъп до лекарите специалисти на пациентите. Ако пациента го болят очите той няма да отиде при кардиолога, а ще отиде сам при офталмолога. Хората са достатъчно грамотни за да ориентират при кой специалист да отидат. Лекарите-специалисти няма да се претоварят, поне в условията на пандемична криза, когато намаляват желаещите да си обръщат внимание към някои по-маловажни болежки. Но ще се спести време на личните лекари и ще се избягнат безсмислените рискови контакти пред кабинетите им.

Втората административна мярка е всеки хронично болен само с рецептурната книжка да си купува лекарствата и то за продължителен период от време (напр. година). Той да посещава личния лекар, само когато се нуждае от ново лечение и промяна на лекарствата в тази книжка. А и тя може да се премахне. Здравната каса има информация за хроничните болести на всеки пациент със здравна книжа. Защо тогава тя се заверява? Аптеката винаги контактува със здравната каса по електронен път. Отчитането на купените лекарства може и трябва да става не с рецептурни книжни бланки, а с влизания и регистриране в масива на информационните данни за болежките на пациентите.

Сутринта г-н Министър Ангелов призова за разум. Сега и той трябва да прояви разум, който предшествениците му от ГЕРБ не искаха да проявяват вече цели 11 години. Този разум ще помогне да се опазят рисковите възрастни и хронично болни пациенти (в условията на пандемия) и да се облекчат личните лекари. При това условие личните лекари ще могат по-активно и надеждно да се включат в битката срещу Ковид-19. Дано се справите и преодолеете чиновническия бюрократичен манталитет на служителите в МНЗ и в Здравната каса.

Автор: Анко Иванов


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    10 2 Отговор
    Как да проявят нещо което го няма !
  • 2 Изключително

    15 2 Отговор
    мазен и алчен интересчия и нагаждач , готов на всичко за лични облаги !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пенсионер

    11 3 Отговор
    Министър Ангелов да не се ослушва, докато си получава облагите и министерската заплата. Да поеме отговорност.
    Спешно всички ученици дистанционно да учат със заповед на здравния министър. Ако продължава престъпното нехайство, министърът да се подготви за дела.
  • 5 keepcalm

    6 1 Отговор
    Е да ама по едно време май се влизаше с пръстов отпечатък в болница...

    Коментиран от #22

  • 6 чичко Кой

    15 1 Отговор
    Дано повече хора да видят тук написаното и да разберат, че не джипитата им създават проблемите, а са с вързани ръце от държавата!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    21 0 Отговор
    Томислав Дончев да отговаря, както и в съда, къде е електронното правителство, къде са милиардите похарчени за него
    Здравният министър доказа, че не е политик и не предприе адекватни мерки за овладяване здравната криза. По-добре да си хвърля оставката като министър и да влиза като лекар в ковид отделения. Това да направят и тези лекари, които си почиват в сборището НС. Там са вредни, така че да влизат в битката с ковид като лекари.
  • 9 Защо триете

    5 6 Отговор
    вече 2 пъти коментара за двете фирми, в които участва Мангъров?

    Коментиран от #11

  • 10 До автора

    5 3 Отговор
    Няма МНЗ /Министерство на народното здраве/........има МЗ/Министерство на здравеопазването/
  • 11 Мангъров - участия в две фирми

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Защо триете":

    Има две фирми, които се свързват с Мангъров. Едната от тях, "Лаборатория - медицински решения ЕООД" (съдружник, едноличен собственик на капитала, управител) е с любопитен ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ: "Научно-развойна и предприемаческа дейност за създаване, производство, дистрибуция и търговия с иновативни продукти и решения с сферата на медицината и козметиката..." Това е само началото на описанието. Вече два пъти ми трият коментара с пълното описание, но, който иска, може да се разрови и ще го намери. Интересна БИ МОГЛА ДА БЪДЕ връзката между предмета на дейност на тази фирма и създаването/одобряването на ваксина.

    Коментиран от #12

  • 12 Пълно описание

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мангъров - участия в две фирми":

    Научно-развойна и предприемаческа дейност за създаване, производство, дистрибуция и търговия с иновативни продукти и решения с сферата на медицината и козметиката. Представителство на чуждестранни компании и продукти. Технологичен трансфер, включващ придобиване и внедряване на лицензи, патенти и ноу-хау, както и всяка друга търговска и стопанска дейност, разрешена от закона, като дружеството може да придобива по законен начин всякакви права, необходими за осъществяване предмета на дейност. Издателска, рекламна и промоционална дейност с цел разпространение и популяризиране създадените иновативни продукти и решения, включително и заснемане на филми и рекламни клипове, отразяващи новите решения. Провеждане на диагностични проучвания, както и да изпълнява всяка друга дейност, разрешена със закон, която има за цел усъвършенстване и разширяване на стопанската дейност.".
  • 13 Специално за

    7 2 Отговор
    Заверката на здравна и рецептурна книжка автора е напълно прав.На всеки три месесеца висвам пред кабинета на джипито.Чакам с часове пациенти преди мен ,дошли за преглед.Влизам за нещо,което отнема 3 минути на компа.Но плащам потр.такса.Съпругата също трябва да отиде.Но на друга дата,защото Лекуващ лекар издава друг документ на 6 месеца.Кийто пак трябва да занесеш при джипито. За да те завърти пак на три месеца.Отделно, че трябва да спазваш точна дата за посещение и издаване.В аптека същия номер! Точно на дата+- един ден! Иначе"системата на РЗИ ги отхърля"!? Уж компютри,а по неуредено от предишнитебздравни картони и рецепти от ерата на Социализма.Какъв е проблема да съществувам в база данни на джипи,лекуващ лекар определящ лекарството( на 100% са ползване до живот) и самите аптеки.Отивам в която реша аптека само с л.к.Там виждат кое и какво.Плащам,получавам и тръгвам! Но преди Пандемията и на джипито и на аптекаря не беше изгодно такъв вариант.Джипито изпуска по 3 лв такса( а такива са стотици на месец) а аптекаря има гарантиран оборот от определени скъпоструващи лекарства,на точно определен ден и заковани пациенти.
  • 14 поло

    4 0 Отговор
    С какво , уискита, бонбони, пари и т.н. до сега така беше, вечно заети, събота, неделя и когато не са на смяна ...не ги търси и мн. др.
  • 15 Пламен

    2 0 Отговор
    А в арена Армеец вместо легла турнир по тенис
  • 16 народа

    7 1 Отговор
    стига само призиви Помете си задълженията като министър и не прехвърляйте задълженията на другите . Гърция затвори границите си при по -малко болни от нас а вие какво чакате да умират хора по улиците и домовете си Ако вие страх подайте си оставката няма време за умуване Трябват твърди и незабавни мерки .
  • 17 Нел

    6 0 Отговор
    Как да им помогнем, те дори телефоните не си вдигат, камо ли да те прегледат? Слезте сред народа! Не измисляйте глупости от позицията си!
  • 18 Нел

    6 0 Отговор
    Как да им помогнем, те дори телефоните не си вдигат, камо ли да те прегледат? Слезте сред народа! Не измисляйте глупости от позицията си!
  • 19 дфрш

    2 0 Отговор
    Тия неща не се говорят по медиите, а се отправят писма, насрочват се срещи с министри и пр. и се обсъждат своевременно с когото трябва. Ние четем и си пишем тук, но каква полза?!
  • 20 Васил

    4 0 Отговор
    За какво да им помагам като лекуват политиците а обикновеният Българин умира по линейки и в повечето случаи и дома.
  • 21 Един

    0 0 Отговор
    Ангелче, на фона на това че си "проф." заповедите ти са под нивото на селски кмет! Къде бля, и къде бляхте с екипа си от юли до сега ? Ти си опасен за здравето на народа! Съкращението "проф." пред имемто ти го тълкувам вече като "профан"!
  • 22 Мдаааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "keepcalm":

    И там много пари открадоха герб за тези пръстови отпечатъци едни поръчки за машинки платиха и не се знае кой какво отмъкна и там. Н