Last news in Fakti

13 Ноември, 2012 12:19 1 833 1

Митрополит Григорий оттегли подписа си за избора на Кирил

  • митрополит григорий-
  • митрополит кирил-
  • патриарх максим-
  • избор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Великотърновският митрополит Григорий оттегли подписите си под протокола от заседанието на Светия синод на Българската православна църква от 10 ноември, на което варненският митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на БПЦ.

„Понастоящем все повече се трупат критики към светата ни Църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ при избора на наместник-председател на Св. Синод”, пише в писмото си владиката и категорично настоява подписите му под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност, макар че той самият водеше заседанието. Писмото е разпространено от Пловдивската митрополия и е публикувано в сайта на Светия синод.

След кончината на патриарх Максим Светият синод взе решение със седем гласа “за“ за наместник-председател да бъде избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Тогава на заседанието присъстваха синодалните архиереи Великотърновският митрополит Григорий, председателстващ заседанието на основание чл. 42, ал. 1 от УБПЦ-БП, Врачанският Калиник, Сливенският Йоаникий, Видинският Дометиан, Варненският и Великопреславски Кирил, Русенският Неофит, Неврокопският Натанаил, Плевенският Игнатий, Старозагорският Галактион, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай и Доростолският Амвросий. На заседанието не са присъствали митрополитът на САЩ, Канада и Австралия – Йосиф, и Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон, сочи протоколът.

Св. синод изслуша особеното мнение, заявено от Старозагорския митрополит Галактион и особеното мнение, заявено от Ловчанския митрополит Гавриил, като прие и двете за сведение. По-късно в същия ден на основание чл. 42, ал. 1 от УБПЦ-БП пристъпи към избор на свой наместник-председател и след разисквания реши да се пристъпи към тайно гласоподаване. След него митрополит Кирил е избран за наместник-председател на Светия синод.

След проведено гласуване за управлението на Софийска епархия до избора и встъпването в длъжност на новоизбрания български патриарх и софийски митрополит Синодът реши новоизбраният наместник-председател да управлява и Софийска митрополия/епархия до избора на нов български патриарх и Софийски митрополит.

Първоначално за наместник на овдовелия Софийски епархийски престол бе избран Пловдивският митрополит Николай.

Митрополит Николай заяви в открито писмо вчера, че ще се отдаде на размисли и молитва, в 40-дневен траур след кончината на патриарх Максим. Той помоли освен това да не присъства на заседания на Светия синод идните 40 дни. Така той де факто оспори избора на Кирил с довода, че за избирането му са гласували само седем души и че гласуването е било тайно. Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове (т.е. поне осем гласа) и гласуването в Светия синод е винаги и само явно, заяви Николай.

С оттеглянето на подписа на Григорий гласовете за Кирил като наместник-председател стават 6. Двама от владиците – Старозагорският Галактион и Ловчанският Григорий, са с особено мнение и го смятат за противоуставно и противозаконно, както личи от техните мнения, публикувани в сайта на синода.

Според митрополит Кирил обаче мнозинство сред присъстващите на заседанието членове е било достатъчно и отсъствието на митрополита на САЩ Йосиф и средноевропейския митрополит Симеон не е проблем. Пред Нова телевизия той намекна, че Николай може да бъде наказан, ако отсъства от заседанията на Синода.

Пред бТВ бившият председател на Комисията по вероизповеданията проф. Иван Желев коментира, че в ръководството на църквата са се организирали две групи - около Николай, неговия покровител врачанския митрополит Калиник и плевенския Игнатий, а от другата страна застават духовниците, които подкрепят дядо Кирил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ..........

    0 0 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ СЕРИАЛ
    "БОРБАТА ЗА КОРОНАТА".


    в ролите : СИТЕ МИТРОПОЛИТИ.