Last news in Fakti

23 Ноември, 2012 12:35 5 278 19

Обичащи лукса владици в сянката на патриарха*

  • lincoln-
  • mkz hybrid-
  • митрополит кирил-
  • митрополит николай
Обичащи лукса владици в сянката на патриарха* - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наместникът на Българската православна църква – митрополитът на Варна - Кирил, обича лукса. Докато участва в надпреварата за наследяването на българския патриарх, социалното недоволство сред населението става все по-силно, пише австрийският вестник "Дер Щандарт".

Lincoln MKZ Hybrid харчи 5.7 литра бензин в града и 6.5 извън него, което го прави най-икономичния седан от този клас в САЩ. Базовата цена е $34 755.

Моделът се оборудва с 2.5-литров Duratec с мощност 142 кВт (193 к.с.) и електромотор със 79 кВт (107 к.с.). Може да изминава кратки разстояния само на ток със скорост до 76 км/ч.

Lincoln MKZ Hybrid се прави на обща платформа с Mazda 6 и Ford Fusion, който е американският вариант на европейското Mondeo.

Митрополитът на Варна

Кирил кара хибриден модел лимузина Lincoln MKZ Hybrid.

Още миналата година Кирил предизвика огромно недоволство сред населението, след като се появи на празника на Свети Николай с новата си придобивка, а след това се похвали, че само той и президентът Барак Обама имат такъв хибриден модел автомобил. В същото време една четвърт от българите живеят под чертата на бедността, а над един милион са емигрирали.

Митрополитът на Пловдив Николай носи часовник Ролекс. 12 от 15-те митрополити на БПЦ са били едно време сътрудници на Държавна сигурност. Сега трябва да бъде избран нов патриарх, след като в началото на ноември почина на 98-годишна възраст Дядо Максим. Обичащите лукса духовници в най-бедната страна-членка на Европейския съюз се борят за най-високия пост.

Българската православна

църква е "застинала и безразлична" към социалните проблеми,

пише още през 2002 антропологът Петър Кънев. Все пак има някакви опити за натоварване на църквата със социални задачи. Миналата година беше подписано споразумение с министерството на труда и социалната политика. Според него църквата планира да осъществи 80 проекта в страната, като парите ще дойдат от ЕС.

Църковните водачи поддържат непрозрачни отношения с представители на българския бизнес. Така например, епископът на Стара Загора Галактион даде титлата архонт, свързана с византийската традиция, за пръв път от 600 години. Изборът му падна върху бившия собственик на нощен клуб в София и депутат в Европейския парламент Слави Бинев.

Справяне с олигархията ще бъде един от най-важните въпроси

пред следващия патриарх, констатира професорът по философия от СУ Стилиян Йотов. Заслугата на Дядо Максим беше, че успя да съхрани църквата, но нейните недостатъци са очевидни, отбелязва той. Българската църква не показва никакви угризения на съвестта, като се има предвид, съмнителна роля през социализма; няма смислена позиция по въпроси като аборта, коментира още Йотов.

Това, което остава са иконите и два-три часа литургии по време на празниците. Не е учудващо, че

една четвърт от българите се определят като атеисти.

Следващата седмица Светият Синод отново трябва да се събере на заседание за намирането на наследник на Максим. Новият патриарх трябва да бъде избран не по-късно от март 2013.

 

* Заглавието е на Факти.бг

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    1 1 Отговор
    Аз лично мисля че Линкълн-а на дядо Кирил( не че го защитавам) е в пъти много по-евтин от Ауди С8 на дядо Николай и другите му придобивки също никак не са евтини според мен.... Незнам но ми се струва че медиите не показват обективно нещата такива каквито са, имам чувството че сме в някакво наложено затъмнение което има някакви користни цели...дано не съм прав. Бог да ни благослови.
  • 2 До Светослав от Johnny Memnonik

    1 0 Отговор
    Така е, но не се мисли когато пишат. Линкълна е далеч по-икономична.
  • 3 Венцислав Михайлов

    1 4 Отговор
    Христос е влязъл в Йерусалим на магаре ..... А дядо Николай не ми се коментира. Време е да отворим вратите на храма :)

    Коментиран от #19

  • 4 Църква

    1 1 Отговор
    до 3 -автора

    Ми хайде качвай се на едно магаре и приятен път

    Коментиран от #6, #7

  • 5 ПРАВОСЛАВЕН

    2 1 Отговор
    НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА САМО, КАКВО ИМАТЕ ПРОТИВ ЦЪРКВАТА?
    ЗАЩО ЦЪРКОВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ МЕРЕНИ С АРШИН НА ПРОСЯЦИ?
    КАК ОЧАКВАТЕ ЕДИН ВЛАДИКА ДА ОБИКОЛИ СВОЯТА ЕПАРХИЯ- НА ВОЛСКА КАРУЦА ЛИ?
  • 6 ПРАВОСЛАВЕН

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Църква":

    КОЛЕГА, ХРИСТОС Е БОГ, ДОКАТО ЦЪРКОВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НЕЗАВИСИМО ОТ СТЕПЕНТА В ЦЪРКОВНАТА ЙЕРАРХИЯ СА ХОРА КАТО НАС, ИЗБРАЛИ СА ДА ОТДАДАТ ЖИВОТА СИ НА ЦЪРКВАТА И НИКЪДЕ НЕ Е КАЗАНО, ЧЕ ТРЯБВА ДА ХОДЯТ БОСИ И ГЛАДНИ.
  • 7 Венцислав Михайлов

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Църква":

    магарето в Римската империя е било нещо като Opel-a в наши дни .... Не говорим за Audi-та на някои митрополити. Съгласен съм, че не трябва да ходят гладни и жадни, но трябва поне да осигуряват своите служители. Църквата ни не е бедна, ако се съди по земята и горите, които притежава ..... Имаме няколко примера как отдадени в служение монаси вдигат на крака манастири, без да търсят спонсори, а като запретнат ръкави и се хванат да обработват земята :)

    Коментиран от #9

  • 8 ПРАВОСЛАВЕН

    5 1 Отговор
    ВЪПРОСНИТЕ АУДИТА, ЛИНКЪЛИ И РОЛЕКСИ СА ДАРЕНИЯ ОТ ЗАМОЖНИ ХОРА. А НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАКВО СЕ ОЧАКВА ОТ ДУХОВНИЦИТЕ: КАТО ИМ ДАРЯТ АУДИ, ЛИНКЪЛН ИЛИ ЗЛАТЕН РОЛЕКС ДА ГИ ПРОДАДАТ И С ПАРИТЕ ОТ ТЯХ ДА КУПЯТ МНОГО КЕБАПЧЕТА И ЦИСТЕРНА БИРА, С КОИТО ДА ОРГАНИЗИРАТ БИРЕН ФЕСТ ЗА АТЕИСТИТЕ ЛИ?
    ВЛАДИЦИТЕ ЗАСЛУЖАВАТ УВАЖЕНИЕ, КАКТО И ВСИЧКИ ЦЪРКОВНИ СЛУЖИТЕЛИ, А НЕ САМО ДА ИМ СЕ ГЛЕДА В КЕСИЯТА.
  • 9 ПРАВОСЛАВЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Венцислав Михайлов":

    ЧАСТНИТЕ ГОРИ ПО ЗАКОН НИТО МОЖЕ ДА БЪДАТ СЕЧЕНИ, НИТО ЗАСТРОЯВАНИ, А ТЕХНИТЕ СТОПАНИ ОСВЕН ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ТЯХ ДРУГО НЯМАТ.
    ПОЛОЖЕНИЕТО СЪС ЗЕМИТЕ В ТАЯ КРИЗА Е УЖАСНО, ПАЗАР НЯМА НИКАКЪВ, А ОСОБЕНО АКО ЗЕМЯТА Е ОБЯВЕНА ЗА ПРИРОДЕН ПАРК- ОСТАВАТ САМО ЗАДЪЛЖЕНИЯТА- КАКТО ПРИ ГОРИТЕ.
    НЕ СЪМ ЧУВАЛ В ЦЪРКОВНИТЕ ПРАВИЛА ДА СА ЗАБРАНЕНИ АУДИ, А ОПЕЛ ДА СА МАКСИМУМА ЗА ДУХОВНИЦИТЕ.

    Коментиран от #12

  • 10 ддд

    1 1 Отговор
    Как може да оправдавате такова пошло поведение? Никой не иска църковните служители да са зле,но е изключено да демонстрират превъзходство над обикновените хора. Техните образи не се отличават с нищо от българските мутри,или т.н. бизнесмени.Носят скъпи накити,карат същите коли и се държат по животински начин(има много репортажи за това). Църквата трябва да стимулира хората да са над материалните неща и да наблегнат на духовното в индивида. Защо държавните служители да не могат да приемат дарение,понеже се счита за подкуп,а църковните хора- може? Да не смятате,че се дават без основание тези скъпи подаръци? Съвземете се и се събудете,коментатори!
  • 11 Венцислав Михайлов

    1 1 Отговор
    На сватбата в Кана Галилейска Исус показа, че църквата трябва да служи на хората, а не обществото да обслужва църквата .... Ето и текста ...За чудото в Кана така разказва св. Евангелист Йоан:

    "На третия ден имаше сватба в Кана Галилейска, и Иисусовата майка беше там. Поканен беше на сватбата също Иисус и учениците Му.
    И като се привърши виното, казва Иисусу майка Му: вино нямат.
    Иисус й казва: какво имаш ти с Мене, жено? Още не е дошъл часът Ми.
    Майка Му рече на служителите: каквото ви каже, сторете.

    Имаше там шест каменни делви, поставени за миене по иудейския обичай, побиращи по две или по три мери.
    Иисус им казва: напълнете делвите с вода. И напълниха ги догоре.
    Тогава им казва: налейте сега и занесете на стария сват. И занесоха.
    А когато старият сват кусна от водата, що се бе превърнала на вино (и той не знаеше, отде е това вино, а служителите, които бяха донесли водата, знаеха), той повика младоженеца и му каза: всеки човек слага първом доброто вино и, когато се понапият, тогава по-долното, а ти си запазил доброто вино досега.
  • 12 Венцислав Михайлов

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ПРАВОСЛАВЕН":

    http://www.nug.bg/news/lang/1/id/506/display.... Разгледай информацията. Десетки миряни се отопляват законно от наследените гори. Гората не е само за сечене.... Тя дава и еко продукти като плодове и гъби, които се търсят на добри цени.... Но православен, ти си като в Зорба Гърка, където отчетатата гледат на гората на дървесина, а не като на еко система :)
  • 13 кик

    0 1 Отговор
    м а ф и я
    поповете грешници.........до един
  • 14 кик

    0 2 Отговор
    поповете из4адия от ада
  • 15 boko

    0 1 Отговор
    Нищо ново,и преди и сега поповете са едни и същи,по добре всичките епископи да се махнат ,че са се наяли като свине там,има и други честни попове който да управляват църквата
  • 16 Александър Йорданов

    0 2 Отговор
    да ги ева!!!:)
  • 17 diavola

    0 1 Отговор
    da eto otgovora na vuprosa za6to ne hoda na curkva po prostata pri4ina 4e gospod e vutre v men i ne mi se hodi v curkva da gledam niakvi propadnali al4ni uj slugi na gospod a se okazva 4e slujat pove4e na sebe si amin!!!
  • 18 мисеята невъзможна

    0 2 Отговор
    В пазарджишката циганска махала има едни хора с бради и нито един от тях не е агент на Комунискическата Държавна Сигурност. Но 11 от членовете на Светия Синод са агенти на Комунискическата Държавна Сигурност, а останалите са агенти на Комитет Государственньi Безопасности. Приликата между Пазарджешкия „синод” и Софийския сенод е, че и двете формирования са АНТИБЪЛГАРСКИ и са АНТИХРИСТИЯНСКИ.
  • 19 по темата

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Венцислав Михайлов":

    От всичко, което сте написали е ясно само едно - вие не сте православен, затова не коментирайте нещо, което не ви засяга!