Last news in Fakti

15 Ноември, 2012 15:12 1 583 0

Руски медии: Путин и Борисов финално договориха газа

  • южен поток
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с българския премиер Бойко Борисов сътрудничеството в енергийната област, включително и по проекта за газопровод "Южен поток". Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от РИА „Новости“.

"В конструктивен дух са обсъдени актуалните въпроси на двустранните отношения. Особено внимание е отделено на сътрудничеството в енергетиката. Във връзка с подписването днес в София на протокола за окончателно инвестиционно решение за изграждането на газопровода "Южен поток" на българска територия, Путин и Борисов дадоха висока оценка на руско-българското сътрудничество при реализирането на този важен международен проект", се казва в съобщението.

Телефонният разговор се е състоял по инициатива на българската страна, уточниха от РИА „Новости“.

По време на преговорите двете страни са обсъдили сключването на нов дългосрочен договор за доставка на руски газ в България. Условията на договора за доставка на газ се разглеждат вече с използването на мощностите на газопровода „Южен поток”, уточнява Интерфакс.

По този начин вече са приети всички окончателни инвестиционни решения за „Южен поток” – както за сухопътните участъци на газопровода, така и за морския участък по дъното на Черно море, обобщава ИТАР-ТАСС.

Руската телевизия „Вести“ припомня, че са изключени посредниците от процедурата по доставка на газ. От шестата година на действие на договора България ще може отново да повдигне въпроса за намаляване на цената, отбелязва Регнум.

„Газпром” приключи с всички документи за започването на строителството на газопровода „Южен поток”, обобщава в. „Коммерсант“.

Целта на проекта е да се създаде коридор, който заобикаля Украйна, отбелязва в. „Ведомости“. Водещото руско делово издание припомня, че през последните години споровете между Киев и Кремъл застрашиха руските доставки за Стария континент, което доведе до спад в износа на руско синьо гориво. Ако тази тенденция се запази под въпрос остават поетите от „Газпром“ ангажименти за доставки.

Правителството в София се прави, че защитава националния интерес в „Южен поток”, а „Газпром”, че прави отстъпки. Това обобщава пред Енерджи експертс“ постигната договорка енергийният експерт Николай Марченко. Според него България нарушава Третия енергиен пакет на ЕС. По тази причина нито Алексей Милер, нито Владимир Путин не трябва да се учудват, когато се окаже, че България е ахилесовата пета на проекта. Нарушаването на правилата на ЕС води до замразяването на финансови дотации, а България има какво да губи, предупреждава Марченко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА