Last news in Fakti

15 Ноември, 2012 12:40 2 809 5

Милер: „Газпром“ даде 20% отстъпка на България

  • газпром-
  • южен поток

С подписването на договора за изграждане на Южен поток и за доставките на руско синьо гориво България и „Газпром“ вече са съседи. Това заяви в София Алексей Милер, шеф на "Газпром", на пресконференция в Гранитна зала на Министерски съвет.

Той посочи, че България получава преференциални цени в дългосрочния договор за доставка на руски газ.

Искам да благодаря на българските колеги за конструктивната, добре организирана съвместна работа, каза Милер.

Предишният договор приключва в края на 2012 година, подписването на дългосрочния договор беше планирано за 15 ноември, а окончателното инвестиционно решение трябваше да се подпише по-рано. Но във връзка с кончината на българския патриарх, тези две прояви се провеждат в един и същи ден, каза Милер.

България получава преференциални цени - каза Милер. Това е възможност за по-нататъшното икономическо развитие на страната, допълни той.

Алексей Милер разкри, че Москва е обсъдила предложението на Бойко Борисов вместо АЕЦ Белене да се изгражда парогазова централа. В момента са набелязани две площадки, но предстоят още анализи.

Министърът на икономиката Делян Добрев заяви, че от 1 януари получаваме над 20% отстъпка за газа. Това означава, че към сегашните 11% отстъпка получаваме още 9-10% отстъпка.

В рамките на бъдещите десет години предвиждаме възможността при наличието на няколко кардинални промени на цените на пазара и на конюнктурата, да има промени в цените, каза Милер.

Днес подписахме окончателно инвестиционно решение и трябва да кажа, че България заедно с нас пристъпва към реализирането на проекта, заяви генералният директор на "Газпром" Алексей Милер след подписването на споразумението за "Южен поток".

Това означава, че това е окончателно съгласие между двете страни, да започнат строителната дейност, каза Милер и поздрави всички с това знаменателно събитие. България се превръща в една най-големите транспортьори за подаване на руски газ към Европа. Това издига статутът на България като като играч на пазара на доставки на газ, каза още той.

Доставките на руски газ ще започнат през декември 2015 г. С нашите български колеги работихме в един напрегнат график. Всички задачи са постигнати в точно поставените срокове.

Милер благодари на българските си колеги, на Борисов и на България. Работата се провеждаше в конструктивен дух. Постигната е взаимно-изгодна договореност. България сега ще получава руски газ като се избягват териториите на други страни, заяви Милер. Относно "Южен поток" - абсолютно всички процедури са подписани и на 7 декември в Анапа нще има тържествени прояви свързани с началото на строителството на газопровода, каза Милер.

"Южен поток" (South Stream) е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Меморандумът за взаимно разбирателство за реализирането на "Южен поток" беше подписан на 23 юни 2007 между "Газпром" и италианската ЕНИ. Той определи насоките за сътрудничество между двете компании в областта на проектирането, финансирането, строителството и управлението на "Южен поток".

В течение на няколко години от 2008 бяха съгласувани икономическите и юридическите аспекти на проекта, в резултат на които, бяха определени маршрутите на магистралните тръбопроводи. В прединвестиционния стадий на проекта се разглеждат няколко варианта за маршрути на газопровода. Той включва сухопътна част, преминаваща през територията на редица европейски страни, а също така морски газопроводи по дъното на Черно и Адриатическо море /в случай, че бъде избран вариант за доставка на газ в южна Италия/. Освен това, за осигуряването на "Южен поток" с достатъчно количество природен газ се предвижда разширяването на съществуващите и строителство на нови газопреносни мощности на територията на Руската Федерация.

Новата газопроводна система, предназначена за снабдяването на "Южен поток" с газ, ще премине по територията на Русия от компресорната станция "Починки" до бреговете на Черно море. Нейната дължина достига около 2500 км. Предвижда се изграждането на 10 компресорни станции. На територията на страните от Южна и Централна Европа се разглеждат два възможни маршрута за изграждане на тръбопровода: северозападен - в посока Словения и Австрия през България, Сърбия и Унгария, а също така югозападен - през България за Гърция и Италия. От главната тръба ще бъдат направени отклонения за Хърватия и Македония.

Предвижда се, че газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи през декември 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност /63 милиарда куб.м. газ/ през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    Добре звучи, да се надяваме, че няма много "скрити карти под масата"..

    Коментиран от #3

  • 2 Стефан Красимиров

    0 1 Отговор
    Защо ни заблуждавате нас, простосмъртните?!!!!!!!!!!!!!! Стига вече, престанете моля!!! Пняколко месеца преди пристигането на "Мюлер", пардон Милер в България, цената на природния газ беше изкуственно завишена с 18 % на международни пазар. Сега, (обърнете какво казва нашия Министър на икономиката Делян Добрев, цитирам: ...от 1 януари получаваме над 20% отстъпка за газа. Това означава, че към сегашните 11% отстъпка получаваме още 9-10% отстъпка). Какво ще рече това? Отстъпката е само 9-10 % няма какво да броим старата отстъпка (защото и там е гореупоменатата схема за изкуствено повишаване на международните цени на газа), С две думи, какво имаме към днешна дата:
    1. Старата отстъпка -не би следвало да я броим, а само новата.
    2. Природния газ е завишен с 18 %, дават ни отстъпка 9%-10%, което означава, че "НЯМА ОТСТЪПКА" - НАПРОТИВ завишена е с цели 8% това е истинската картинка в заключение!!!!

    Блажени да са вярващите.... а нашето правителство, си превръща негативите в положителен резултат.Сгива вече, бе аман от заблуди... Вече прекаляват, като ни казват за "онази бременната жена, че е девственна и ние трябва да им вярваме".
  • 3 Веселин Драганов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "неутрален":

    А кой ще плаща отчуждаването на терените в БГ, и на какви цени.
  • 4 СССР

    0 0 Отговор
    ти луд ли си
  • 5 СССР

    0 0 Отговор
    и да добавя падат се някъде между 5 и 10 стотинки на литър газ ето за толкова реално купува българия газта от русия сами си ги смятайте