Last news in Fakti

28 Ноември, 2012 16:03 1 257 0

Сини и Делян Добрев се караха за Южен поток

  • южен поток-
  • делян добрев
Сини и Делян Добрев се караха за Южен поток - 1
Снимка: БГНЕС

Упреци и нападки около постигнатото споразумение за „Южен поток“ си размениха депутатите от Синята коалиция и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

България ще губи по 40 млн. лв. годишно от транзитни такси от “Южен поток“, от друга страна са нарушени европейски договори. Това обяви от трибуната на парламента депутатът Иван Иванов, който прочете декларация на Синята коалиция. В документа се отбелязва, че старата десница ще настоява Европейската комисия (ЕК) да се намеси по договора за "Южен поток", за да бъдат отстранени нарушенията по него.

С подписването на "Южен поток" правителството на Бойко Борисов предаде националните интереси, като прие на наша територия газопровод, продължение на руската газопреносна система, от който няма ползи за българските граждани, заявяват сините.

Според договора България ще участва с 50% в проекта, а дължимата капиталова вноска ще бъде изплатена от бъдещите транзитни такси. Освен това страната ни няма да дава държавна гаранция за газопровода, уточни Иван Иванов.

Според него, страната ни ще губи 40 млн. лв. годишно транзитни такси.

Иван Иванов се опасява, че Кремъл ще иска да придобие собствеността върху "Южен поток-България" и оттам - безсрочното право на собственост върху газопровода на територията на Европа.

От Синята коалиция посочиха и, че договорът нарушава законодателството на ЕС, защото не допуска по газопровода да се транспортира газ от трети страни. Третият либерализационен пакет изисква 50 на сто от обема на тръбата да се предоставя на други доставчици, а България няма да има право да транспортира по тръбата закупен от нея газ от трети страни.

В същото време размерът на таксите ще бъде определен от компанията "Южен поток-България", в която "Газпром" има блокираща квота, и Москва ще цели тяхното намаляване до минимум, за да повиши конкурентоспособността си на европейския пазар, предупреди Иванов.

Затова Старата деснциа ще настоява и за среща с комисаря по енергетика, за да го запознаят с опасенията си.

В декларацията на Синята коалиция са казани откровени лъжи, които дори от коалицията знаят, коментира на брифинг в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него сините заблуждават обществото.

По отношение на твърдението, че България ще губи 40 млн. лв. годишно транзитни такси министърът обясни: „Имаме транзитен договор и този договор не е променен. Приходите на „Булгартрансгаз” няма да намалеят и с 1 стотинка.

Министърът заяви, че приветства инициативата на сините депутати да се срещат с еврокомисаря по енергетика. „Аз многократно съм се срещал с него и след всяка среща съм запознавал обществото за това за какво е ставало въпрос на тези срещи”, посочи Добрев. „Ще се спази европейското законодателство, но ние обаче няма да сме водещата страна, която да търси изключение по проекта или която по някакъв начин да инициира диалога с ЕК. Има достатъчен брой акционери в този проект, България е една малка държава”, каза министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА