Last news in Fakti

22 Ноември, 2020 16:00 7 100 67

COVID-катастрофата изглежда способна да събори предсрочно режима

  • коронавирус-
  • катастрофа-
  • режим-
  • криза-
  • здраве-
  • валентин хаджийски

Дори да се стигне до редовни избори, ГЕРБ няма да ги спечели

COVID-катастрофата изглежда способна да събори предсрочно режима - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оценката ми в края на лятото, че на 9 юли в България започнаха не „протести“, а народна антимутренска революция, издържа и след края на модерираните от Триото протести, причинен от абдикирането на тримата общественици от доброволно поетата роля. Протестите продължават в други формати, но по-важното е, че постиженията на летните протести не са загубени. Революционната ситуация се развива динамично.

Низините не искат да живеят постарому. Народният гняв срещу мутрорежима расте и придобива всеобщ характер независимо от паническите опити на ГЕРБ да подкупва едни или други обществени групи за сметка на трупан нов дълг. COVID-катастрофата в здравеопазването, предизвикана от некадърниците от ГЕРБ и донесла на народа незапомнени в мирно време страдания, изглежда сама по себе си има потенциала да събори предсрочно режима. А кой знае какво ни предстои през зимата!

Върховете не могат да я карат постарому. Те са в паника. Борисов се смята вече от 80% от българите за архизлодей – или в най-добрия случай за луд, откъснат от действителността. Той е смъртно уплашен, стресиран, недоспал, надебелял, грозен, жалък – карикатура на някогашния Батман с черен шлифер, федора и „Глок“ на пояса. Не държи вече и волана на „джипката“, камо ли на държавата.

Работата със субективния фактор на революцията също се развива. Президентът Радев окончателно се утвърди като нейния едноличен лидер – след временното объркване около уволнението на Калоян Методиев и естонската бъркотия, когато мнозина побързаха да прогнозират смразяването му с БСП и избледняването на възможността за втори мандат.

Покушенията на режима срещу Радев продължават да взривяват народния гняв. Така беше на 9 юли, така беше при завръщането му от Талин, въпреки известната неяснота на ситуацията, така беше в особено голям мащаб и след злополучната на БНТ „Панорама“, целяща да го натика в ъгъла. Радев трябва да се моли Борисов и лакеите му да продължават да го атакуват все така. Както бе очевидно още през август 2016 г., президентът се явява в народната свяст идеализиран, като истинския антипод на Борисов, негова Немезида. Силата, която изостави Борисов, сякаш преминава у Радев.

Засили се и международният натиск върху режима по различни направления, от резолюцията на ЕП, подкрепена и от хора на ЕНП, през участието на чуждестранни евродепутати в протестите в София и очакваното задействане на службата на Лаура Кьовеши, през „за“ и „против“ „Балкански поток“ – до преговорите с Македония за ЕС. За пръв път сутринта в деня на американските избори сп. „Форин полиси“, полуфициален орган на демократите, рупор на антитръмпизма, размаха плашилото на Борисов – „искате ли САЩ да станат като България на Борисов – с олигарси, корупция, фейк нюз медии, фалшива демокрация – гласувайте за Тръмп!“ От това по-ясно рязане на квитанцията – здраве му кажи!

А куриозното признание на немската дипломатическа чиновничка за създаването на ГЕРБ от баварския ХСС (нищо, дето Борисов минавал баварския премиер с двеста) и с помощта на подхранваните от от него още отпреди регионални дирекции на полицията в България? Какви ли разкрития за ХСС, ЕНП и други нейни национални структури ни очакват, когато Борисов, Цветанов и другите застанат най-сетне пред съда?

Интересен момент е признанието, че ХСС създали ГЕРБ, за да противодействат на „комунистите“ на Станишев и тяхната корупция. Както за Тръмп, както за българските „психодесни“, така и за ХСС и ЕНП „комунистите“ са мит, абсолютно лишен от връзка с действителността. Какви комунисти, какъв комунизъм в ултракапиталистическа България от 2009 г. с близо десет милиарда долара чужди инвестиции и с плоския данък? Идеологията на съвременното дясно е тотален фейк, пълна митология. Но и на съвременното псевдоляво в САЩ – също, както ще видим скоро на друго място.

Друг куриоз е, че Борисов – човекът, който „спря три руски проекта“, в очите на американските демократи покрай другото вече е набеден и за руски човек. Може би Радев все пак е знаел нещо от кухнята, за да упорства така с инициативата „Три морета“. По всичко личи, че Байдън ще върне курса на Обама и Хилари на тотална враждебност към Русия.

Но дори да се стигне до редовни избори през март, вече ясно се вижда, че ГЕРБ няма да ги спечели. БСП, освободила се от герберските ортаци в редиците си, излиза напред в проучванията, все повече жъне симпатии с ясните си позиции и с депутатите си доброволци. Има и заявена решимост на политически активните граждани от различни цветове да не се допуснат отново герберски фалшификации. Черешката беше предположението, че Борисов правил постъпки да „предаде властта“ на Нинова срещу спасяване на кожата му. Разбира се, това никой не може да му обещае, и да иска.

Един въпрос, по който позицията на кабинета засега съвпада с настроенията на мнозинството, е по преговорите с Македония за ЕС. Това не е индулгенция за запазване на режима. Трябва да имаме предвид, че ЕС в сегашния си вид е пътник, защото създава повече проблеми, отколкото решава. Ето, в България ЕС и ЕНП по собствено признание създадoха и наложиха напастта ГЕРБ. Ползата за България от ЕС засега е отрицателна. Така е в цялата европериферия, пък и в някои от най-„вътрешните“ страни от съюза. На всичко отгоре дойде и COVID-кризата. Разширяването на ЕС в момента е безсмислено прахосване на сили и средства и трябва да спре.

Независимо от това, българското правителство – което и да е правителство, което замени катастрофиралия мутрорежим на ГЕРБ – за да признае каквото и да било, свързано с държавата, сега временно наричана „Република Северна Македония“, винаги трябва да издейства анекс, в който пише, че признава тази република според както е създадена в 1945 г. в рамките на Титова Югославия и че титулната ѝ народност „македонци“ и стандартният книжовен език и писменост „македонски“ са създадени с административни актове на ФНРЮ и НРМ в 1945 г.

Самата немска създателка на ГЕРБ призна, че македонският език е създаден от Благой Конев (Блаже Конески) в 1945 г., а аз добавям, че азбуката му е взета от сръбската с много малки изменения, а са премахнати всички типични български букви, характерни и за фонетиката на повечето югозападни наши говори.

В анекса да пише и, че РСМ не претендира етнически за никоя част от историята и културата на други страни отпреди 1945 г., нито за малцинствен статут на население извън своите държавни граници в 1945 г. и след това. И че няма да проповядва омраза към съседни страни и народи. Тази наша позиция ще важи не само за Македония, но един ден и за приемането на Сърбия в ЕС, ако той просъществува и се стигне дотам. Със Сърбия ние ще се разберем по-лесно, отколкото със Скопие.

Как да се отстоява нашата позиция в ЕС ли? ГЕРБ нищо не може да отстоява. Нужно е веднага да се състави компетентно и решително правителство в София, което покрай другите по-наложителни задачи да се заеме и с външната политика. Македония сигурно няма да е най-важният ни проблем, но не е и маловажен, защото със Скопие в ЕС ще се настани болнав антибългаризъм, който ще ни поглъща много време и сили, а от МВРО ще останат без бизнеса с паспортите. Македония е и отличен повод да отстоим суверенитета си от Брюксел и Вашингтон в момент, в който това е лесно изпълнимо, стига на мостика на държавния кораб да не са лица с дебели криминални досиета.

Може ли Борисов да отстъпи на ЕС и Вашингтон за Македония? Разбира се – това е човек без принципи и тотално зависим. Тогава би имало повторение на 1945 г. – с предателството на БКП пред ЮКП, разбира се, пак в името на тогавашния ЕС – Балканската социалистическа федерация от Триест до Варна, и под натиска на тогавашния Вашингтон – Москва. И на съюзниците от САЩ и Англия, и със съгласието на всички партии от ОФ – лозунгът на всички е „Македония на македонците“.

Федерацията, мечтана от балканските социалисти още отпреди Първата световна война, почти се осъществява с договорите Тито–Димитров от Блед и Евксиноград. Но все пак се туткат заради различията си за форма́та ѝ. Димитров настоява за равноправна двустранна федерация Югославия-България (с Македонската република в рамките на Югославия). Тито иска България като седма република на Югославия (и Албания – осма). Накрая Сталин се ядосва и на двамата, че се договарят зад гърба му, и им разтуря седянката. След което подгонва Тито, а Димитров юрва македонистите от Пиринско.

Този сценарий, ако се сбъдне при Борисов, ще покаже, че идеологията няма никакво значение за геополитическите решения, диктувани ни от великите сили от позиция на силата, без никакво дори номинално съобразяване с желанията на народите. Само че при комунистите, както обикновено, нещата са доста по-дълбоки и нюансирани, отколкото при невежите и повърхностни глобалисти.

Идеята за отделна македонска народност, разбира се, е сръбска империалистическа идея от края на XIX в. Но решението на Коминтерна за възникване на отделна „македонска“, „тракийска“, „западнопокраинска“ и „добруджанска“ нации в останалите извън границите на България след Ньой наши етнически територии отразява изключително опита на болшевиките с националностите в Руската империя. Сталин като нарком има голямо лично участие в решаването на националния въпрос, с което болшевиките успяват неочаквано и за самите себе си да задържат почти всички части на старата империя в новата съветска федерация.

Те не само признават автономията на всички вече утвърдени нации в империята, с което общо взето спечелват техните националисти на своя страна. Но и сами търсят и създават десетки нови нации от население дотогава без определено национално съзнание и без свои националисти, създават им отгоре национални автономии, азбуки (отначало на основата на латиницата, и чак по-късно – на кирилицата), академии на науките, университети, вестници, кино, театри, издателства, писателски съюзи. В СССР имаше около сто националности и почти толкова автономии.

Така се стигна най-после и до „македонската“ (в Югославия и Гърция), „тракийска“ (в Гърция и Турция), „западнопокраинска“ (в Югославия) и „добруджанска“ (в Румъния) нации. Но от тях единствено първата доби плът, и то само благодарение на ЮКП, която в 1943 г. реши да запази империята „Балканския Пиемонт“ по аналогичен на СССР начин – с национални републики, и дето трябва – и нови езици, азбуки, история. Създаде се и „мюсюлманска“ нация. Сега в ХХI в. се създаде по същия начин и черногорска нация, възникна монтенегризмът – за сърбите той е същото като македонизма за нас. И нещо като като украинизма за русите.

Има ли македонизмът шанс в едно „отворено“, истински демократично общество? Никакъв! Скопие и досега поддържа по този въпрос полицейски авторитарен режим у дома си, остатък от сръбския, макар вече без сърбите. Северна Македония си е в действителност „бившата югославска република Македония“, това е най-точното ѝ определение.

Та значи ако Скопие влезе в ЕС каквото си е, дали там пък няма македонизмът да се разтопи някак от само себе си? Не, защото ЕС не се интересува от демокрации и отворени общества в колониалната си периферия, а само от интересите на метрополиите в ядрото. Имахме доста време да го проумеем от горчив опит.

Автор: Валентин Хаджийски


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    111 17 Отговор
    Сезонът на яйцата и доматите свърши.Започна сезона на камъните и сопите.Има смели хора ,които не искат да умрат кротко от глад и болести.И ще стават все повече.

    Коментиран от #6

  • 2 Емил

    41 99 Отговор
    Не зная кой е този Хаджийски, но още от заглавието лъха на руска пропаганда! Едно правителство , легитимно избрано, при международно признати за частни избори, НЕ МОЖЕ да е РЕЖИМ! Подобни квалификации показват злоба, невежество и липса на юридическа култура!

    Коментиран от #8, #16, #18, #22, #31, #65

  • 3 ТУЗ

    38 77 Отговор
    Не ви ли писна бе? Защо не впрегнете тази типично BG-черна енергия, злоба, завист и хейт в нещо градивно?
    Направете вие някаква политика, да ви харесат хората и да привлечете масата към вас...
    ГЕРБ това, ГЕРБ онова, а вие къде сте в цялата схема? Вие какво направихте, какъв пример дадохте?

    Коментиран от #5, #63

  • 4 антрашпиц

    13 23 Отговор
    Амчи аз преди месец,можеби месец и половина писах,че само короната може да свали това правителство.

    Коментиран от #10

  • 5 Бат Бойко крадеца на детски

    45 12 Отговор

    До коментар #3 от "ТУЗ":

    Срам нямат тия хора.Все в чекмеджето ми гледат.
  • 6 Татко Махно

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Браво, моето момче! Ти си истински син на анархията! Жертва яйцата си в името на протеста! Ама без топки за какви сопи и камъни говориш?! Аз от три месеца ти пиша, че само с Аврора по Перловска река и отровното гущерче с бронирана линейка от 4-ти километър трябва да дойдат - ти сега се сети! ;)
  • 7 Политолог

    27 42 Отговор
    Този комичен пасквил е писан или от Нинова или от самия ЧеГевара с юмручето...или от някой дето си е сложил петолъчка над леглото... Силно в стил "Ние сме на всеки километър...."😂
  • 8 нашия

    27 11 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    поне се е подписал да го знаеш кой е -защото твоите хора не се и подписват дори от срам какво поръчково изказване правят

    Коментиран от #11, #13

  • 9 иво

    59 16 Отговор
    Че Герб са пътници е ясно.Най-важното обаче е да бъдат изправени на подсъдимата скамейка.Мястото на Борисов и сие е в затвора.С избори или по друг начин те ще бъдат изметени.По-вероятно е това да стане с камъни.14-декември наближава.
  • 10 Емил

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "антрашпиц":

    Ти са дедо Симо ли приказваш?!

    Коментиран от #24

  • 11 Емил

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "нашия":

    Трудно се знае кой е, когато е никой!!!
  • 12 мислещ

    6 23 Отговор
    Машините за манипулиране на вота идват, така че ГЕРБ ще спечели, освен ако господарите, на които комунягите и мутрите се кланят, не са решили да сложат друга послушна мутра (Слави, примерно).
  • 13 Политолог

    15 9 Отговор

    До коментар #8 от "нашия":

    Е не всички, които кажат нещо различно са поръчкови. Все пак някои от нас мразят комунизма и Божков повече от Борисов...Но се изисква малко капацитет за да го проумее...

    Коментиран от #15, #33, #60

  • 14 Просто

    24 13 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема. Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. А някои обясняват как лъжели и надували болните. Лъжат, но не като надуват, а като изкуствено намаляват чрез целенасочено не тестване.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.

    Коментиран от #20

  • 15 мислещ

    9 9 Отговор

    До коментар #13 от "Политолог":

    Ти "мразиш" комунизма точно толкова, колкото американските "демократи" го мразят...докато цензурират всички, които казват истината и фалшифицират изборите. И тиквата "мрази" комунизма точно толкова, колкото тиквата преди 90-а, на която беше шофьор.

    Коментиран от #26

  • 16 Анарх

    23 9 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Частните избори, не са честни избори! Освен това, не означава, че след като е направен един избор, той не може да бъде променен предсрочно заради самозабравяне на тези, които са избрани.
  • 17 Няма изход

    10 7 Отговор
    Племето си заминава.
  • 18 тралала

    21 10 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    А ти пък хъхаш на герберастки чекмеджия ... Как да наричаме доказано престъпния режим на шайката според теб?
  • 19 Икономика на растежа

    2 20 Отговор
    В република северна македония имат 123 милиарда долара брутен вътрешен продукт за 2019 година.
  • 20 Време е за почивка

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Просто":

    Дай за 46 седмица. Може и за 47 .

    Коментиран от #27

  • 21 Хаджиментов

    12 2 Отговор
    "Както за Тръмп, както за българските „психодесни“, така и за ХСС и ЕНП „комунистите“ са мит, абсолютно лишен от връзка с действителността."
    Не са мит, драги. Това са хората, които наричаха сами себе си комунисти и това са техните наследници. Те бяха назначени за капиталисти и се превърнаха в днешните олигарси, а голяма част от т.нар. инвестиции са български пари, изнесени в последните години на тоталитаризма и първите години на прехода, които се връщат през офшорки и подставени лица като инвестиции.
    Жалко, че хора, претендиращи, че са сериозни, са излагат като защитават комунягите по такива елементарни начини. Това само показва за кого работят.
  • 22 666

    20 7 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Бате приличаш на онези изкуфели старчета от ЦРУ дето сънуват посред бял ден железни завеси, комунисти и руснаци... Путин не ни бръсне за слива само да знаеш, през оная му е за такава пропаднала държава, като България.

    Коментиран от #29

  • 23 Аве Адолф Хайл

    11 13 Отговор
    Да му омръзне на човек да чете, комсомалски бръщолевения по разни статийки, писани в нЕкое бесепарско селско клубче ......
  • 24 антрашпиц

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    За къв дедо симо ми говориш ве човек?
  • 25 Тошко Африкански

    8 16 Отговор
    Това е краят на зеления чорап и хрантунтник на народа, имперска го ритна за Доган да не говоря,а този писал статията е живял с Решетников
  • 26 Политолог

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "мислещ":

    Не ти отива този ник, честно😂
  • 27 Просто

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Време е за почивка":

    След няколко дена когато са обявени данните ще ги дам и със сигурност ще са още по-стряскащи.
  • 28 Професор

    11 10 Отговор
    Виж сега, Хаджийски. Мутри действително има. ТИ си една от тях. Комунисти действително има. ТИ си един от тях. Демократите-мошеници, които подправиха изборите тук в САЩ, немските неомарксисти-глобалисти, които адмирираш и самият ти -- комунистическото отроче, загнездило се в мафиотски Ню Йорк сте едно и също анти-човешко, анти-демократично уродливо чучело. Дните ви са преброени, брой ги сам.
  • 29 Емил

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "666":

    Малък си - неук си! Като пораснеш - дано поумнееш! Фактът, че противопоставяш Русия и САЩ, показва промито мозъче - те играят комбина!

    Коментиран от #30

  • 30 666

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Емил":

    Ти какви гъби си ял... неадекватен си, като шефа ти дето те е минал с 200
  • 31 Българка

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    И Хитлер и правителството му са били легитимно избрани. Баце вече цитира фашистки лозунги. Значи ли е трябвало светът да не се е борил срещу хитлеризма?
  • 32 След време

    14 5 Отговор
    В учебниците по история за периода 2009-2020 ще пише "периода на еднолично управление на режима на Борисов. Премиерът не посещаваше Народното Събрание, презираше го. Той не бе контролиран от депутатите и разделението на властите беше потъпкано"
  • 33 ФАКТ

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "Политолог":

    КОЛЕГА..СПОРЕД МЕН ЕДВА ЛИ ИМА НЯКОЙ КОЙТО ДА ХАРЕСВА КОМУНИСТИТЕ..ОСВЕН ТЕХНИТЕ ДЕПУТАТИ..И ТЕХНИТЕ РОДНИНИ КОИТО ИМАТ НЯКАКВА ИЗГОДА ОТ ТЯХ..ИНАЧЕ НЕ ВЯРВАМ ДА ИМА НОРМАЛЕН ЧОВЕК КОЙТО ДА ИСКА ТАЗИ ЧЕРВЕНА ЧУМА....И ЗА ВСИЧКИ ДЕТО "МЕЧТАЯТ" ДА МАХНАТ БОРИСОВ..ЩЕ ИМ КАЖА САМО ЕДНО...НАЧИНА ДА СВАЛЯТ БОРИСОВ ОТ ВЛАСТТА Е КАТО ПЪРВО МАХНАТ ПАРТИЯТА "БСП" ОТ ПАРЛАМЕНТА..И ТАЗИ ПАРТИЯ СТАНЕ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТАРНА....ТОГАВА ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ МИСЛИ ЗА СВАЛЯНЕ НА БОРИСОВ..ДО КАТО ТАЗИ ЧУМА КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП СА В ПАРЛАМЕНТА..ПРОСТО НЯМАМ КАК ЗАКОННО ИЛИ ЧРЕЗ ИЗБОРИ ДА СВАЛЯТ БОРИСОВ.....ТАКА ЧЕ ДРАГИ ГОСПОДА МРАЗЕЩИ БОРИСОВ..ПЪРВО НАСОЧЕТЕ ВНИМАНИЕТО СИ КЪМ ПРЕМАХВАНЕТО НА БСП ОТ ПАРЛАМЕНТА...ТОГАВА БУТАЙТЕ БОРИСОВ..ОБРАТНОТО...НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ..ТЕЗИ ДЕТО МРАЗИМ БСП..СМЕ В МИЛИОНИ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ ДЕТО МРАЗИТЕ БОРИСОВ...НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ ВЕЧЕ..????????

    Коментиран от #37

  • 34 Васил

    7 5 Отговор
    На ли сещате защо няма Covid мерки и диктатора е оставил заразата да се развива свободно така си мисли че народа ще се уплаши и ще се скрие в собствената си черупка ама не е познал. Колкото повече ни притиска в ъгъла толкова повече отпора ще е голям. А ако реши пак манипулира изборите гаранция ще станем като в Беларус и тогава ще види дебелият край на сопата.
  • 35 ФАКТ

    7 13 Отговор
    ,,,И ТЪЙ КАТО ПОСТОЯННО ЛАЕТЕ КАК ГЕРБ ФАЛШИФИЦИРАЛИ ИЗБОРИТЕ...САМО ДА ВИ КАЖА ЧЕ АКО ИМА НАИСТИНА ЧЕСТНИ И НЕ-МАНИМУПИЛИРАНИ ИЗБОРИ...В БЪЛГАРИЯ...ИСТИНСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЩЕ СА ОТ РОДА НА 30 ПРОЦЕНТА ЗА ГЕРБ....50 ПРОЦЕНТА ЗА НИКОГО...20 ПРОЦЕНТА ЗА ДПС КОИТО ВСЕ СА СИ ТАМ...НЯКЪДЕ..10 ПРОЦЕНТА ЗА СЛАВИ..И МАКСИМУМ 2 ПРОЦЕНТА ЩЕ ИМАТЕ ВИЕ ОТ БСП...ТОВА ЧЕ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ПРИ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ...ЗАЩОТО АЗ ОТ 5 ГОДИНИ НАСАМ АКО И НЕ ПОВЕЧЕ..НЕ СЪМ ГОВОРИЛ С ЧОВЕК..КОЙТО ДА Е КАЗАЛ ЧЕ БИ ГЛАСУВАЛ НЯКОГА ЗА КОМУНИСТИТЕ....НО СЪМ ЧУЛ МНОГО КОИТО КАЗВАТ ЧЕ ГЕРБ Е НАЙ ДОБРОТО ЗА БЪЛГАРИЯ,,И ОЩЕ ТОЛКОВА КОИТО КАЗВАТ ЧЕ НЕ ИСКАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА НИКОЙ......ТА ОТ ТАМ ИДВА ВЪПРОСА..СЛЕД КАТО НИКОЙ НЕ ВИ ИСКА ...ЗАЩО НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ ВСЕ СТЕ НА 5-6 ПРОЦЕНТА ЗАД СПЕЧЕЛИЛАТА ПАРТИЯ,,,????..ОТ КЪДЕ ТЕЗИ ГЛАСОВЕ..КАТО НА 10 000 ЧОВЕКА ЕДИН ЕВЕНТУАЛНО БИ ГЛАСУВАЛ ЗА ВАС...И ТО ЩЕ Е НЯКОЙ ОТ НЯКОЯ ЛУДНИЦА..ИНАЧЕ..НЯМА КАК НОРМАЛЕН ЧОВЕК ДА ГЛАСУВА ЗА ВАС...
  • 36 Пенчо

    8 7 Отговор
    Този пасквил е писан от комплексаря явор Дачков
    Той е срещу всички щото е голям ЕнтелЕгент. Утре ще и срещу прецедента както навремето се обърна срещу Костов. А Костов го направи човек
  • 37 673

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "ФАКТ":

    Червените комунисти БСП вика, а сините комунисти ГЕРБ и тях милиони не ги харесват

    Коментиран от #46

  • 38 Ефрейтора

    8 4 Отговор
    Щом ГЕРБ е създаден от Германия, защо не се прилагат немски закони, норми на поведение, заплати, здравеопазване и т.н. Явно си правят експерименти с българите. А ръководител на това е премиера.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 АМОН

    8 5 Отговор
    ИЗБОРА НЕ Е ГОЛЯМ - или смърт от КОВИ и скапаната ни здравна система или смърт на площадите в свалянето на ДИКТАТОРА и неговите дупеблизци.
  • 41 ФАКТ

    8 7 Отговор
    ОСВЕН ТОВА..КОМУНИСТИТЕ ДЕТО ДРАСКАТЕ МИНУСИ ТУКА НА ВСЕКИ КОМЕНТАР КОЙТО Е В ЗАЩИТА НА ГЕРБ..И ПИШЕТЕ ПЛЮСОВЕ НА ВСИЧКИ КОИТО СА ВЪВ ВАШ ИНТЕРЕС...НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО ЧЕ САЙТА ВИ Е САМО ЗА КОМУНИСТИ...ШЕФА ВИ Е КОМУНИСТ..И ВСИЧКО В ТОЗИ САЙТ..Е ПРОСТО КОМУНИЗЪМ.....ДОРИ АКО ИСКАТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО РЕАЛНО СТЕ НА БРОЙ КОМУНИСТИ...СПОКОЙНО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ ЕДНА СВЕРКА..КОГАТО ИМА КОМЕНТАР ПРОТИВ ВАС...ПРОСТО ИЗБРОЙТЕ ВСИЧКИ МИНУСИ КЪМ КОМЕНТАРА..И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО СТЕ МЕРАКЛИИТЕ ДА ВЪРНЕТЕ КОМУНИСТИТЕ НА ВЛАСТ...И ТЪЙ КАТО АЗ ПОНЕ СЪМ ВИЖДАЛ МАКСИМУМ 500 МИНУСА ..НА КОМЕНТАР КОЙТО Е СРЕЩУ ВАС..ЗНАЧИ СТЕ И 500 КОМУНИСТА ЗА ВСИЧКО..ОТ КЪДЕТО СЛЕДВА ВЪПРОСА..ЗАЩО НА ИЗБОРИТЕ ИМАТЕ ПО 20 ПРОЦЕНТА И НАГОРЕ...ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЧЕ НА ИЗБОРИТЕ ГЛАСУВАТ 2000 ЧОВЕКА..:)СМЕШНИ СТЕ..ТРЯБВА ДА ИЗМРЕ ЦЕЛИЯ НАРОД НА БЪЛГАРИЯ САМО ТОГАВА МОЖЕ ДА ДОЙДЕТЕ НА ВЛАСТ..ИНАЧЕ НЯМАТЕ ДРУГ ВАРИАНТ..ДО КАТО ИМА НАРОД..ВИЕ ВЛАСТТА,ЩЕ Я ГЛЕДАТЕ САМО ОТСТРАНИ...ДОСТАТЪЧНО РЕЗИЛ СЪТВОРИХТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА НИ..И ЗА НАРОДА..СТИГА ВИ ТОЛКОВА..ЛУДИТЕ ДЕТО ГЛАСУВАХА ЗА ВАС -ВЕЧЕ УМРЯХА....
  • 42 ФАКТ Е

    7 8 Отговор
    Че ,факти не публикува последното социологическо проучване на Барометър, но в това няма нищо случайно.
    Направих си труда да проверя факти ,да не са по принцип, ограничили Барометър , но се оказа че не..... винаги са публикували резултатите им!
    Но познайте ,защо последния път, не ги публикуваха. Това беше преди десетина дни само....но вие ще се досетите защо ....
    - ГЕРБ 20%
    - БСП. 13%
    - ДПС. 8%
    - ОП. 7%
    Пчеличката ,Пинокио ги няма
    А чалгаря с: 3,7%
    А ФАКТИ ВИЕ ИМАТЕ ПРЕТЕНЦИИТЕ, ДА СТЕ ОБЕКТИВНИ И ДА ПОКАЗВАТЕ РАЗЛИЧНИТЕ ГЛЕДНИ ТОЧКИ. НО ТОВА СЕ ОКАЗВА ПРОСТО САМО ПОЖЕЛАНИЯ . КОГАТО НЕЩО НЕ ВИ ИЗНАСЯ, НЕ ГО ПУБЛИКУВАТЕ....
    СТРАННИ СТЕ.
    Между другото това изследване , го публикуваха навсякъде с изключение на ФАКТИ , БТВ И ЕВРОКОМ !?
    Да живее цензурата и свободата на словото !

    Коментиран от #55

  • 43 Антикомунист

    8 9 Отговор
    Тролска статия. Ти знаеш ли какво е режим ? Живял ли си някога под режим ? Щяха ли да те оставят да си спиш на палатка в центъра на София и да мяташ яйца по знакови сгради ако това беше режим. Но нали факти ти дава трибуна.. Пиши си нали с това си вадиш хляба. Пък все ще има овце дето да те четат.

    Коментиран от #48

  • 44 До 19.

    13 0 Отговор
    Тя Германия няма такъв БВП ти за Македония хортуваш. Троле.
  • 45 НО Е ФАКТ

    7 1 Отговор
    ЧЕ ФАКТИ СИ ПРЕСЯВА -УДОБНИТЕ НОВИНИ !?
  • 46 ФАКТ

    8 10 Отговор

    До коментар #37 от "673":

    ,,,АКО 500 ЧОВЕКА ДЕТО МРАЗИТЕ КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ И СЕ ТЪРКАЛЯТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ....СЕ БРОИТЕ ЗА МИЛИОНИ..ОК СЪГЛАСЕН СЪМ..:)...НАИСТИНА СТЕ МИЛИОНИ....ДАЖЕ И МИЛИАРДИ МОЖЕ ДА СТЕ.....А И НЯМА КАК ЛОГИЧНО ..ДА СРАВНЯВАТЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ...С УПРАВЛЕНИЕТО НА КОМУНИСТИТЕ НА БСП....ПРИ ЕДНИТЕ ДЪРЖАВА И НАРОДА БЕШЕ ОСТАВЕН НА 3 ПЪТИ ДА УМИРА ОТ ГЛАД...И ДА НЯМА КАКВО ДА ЯДЕ БУКВАЛНО..ДА ИМА СПОМЕН ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ГЕРБ ДА ТЕ ОСТАВЯЛ БЕЗ ХЛЯБ И ПАРИ...????..АЗ НЯМАМ..И МИЛИОНИ ДРУГИ ХОРА НЯМАТ ТАКЪВ...ДА МОЖЕ БИ ИМА И ТАКИВА...АМА ТОВА СА МЪРЗЕЛИ ДЕТО ИМ СЕ ИСКА ДА СИ ЛЕЖАТ ВКЪЩИ И НЯКОЙ ДА ИМ НОСИ ПАРИ..И ДА ТИ КАЖА "АЗ НЕ СЪМ ГЕРБАДЖИЯ"...АЗ ПРОСТО ГЛАСУВАМ НА ПРИНЦИПА-НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕ ВРЪЩА БСП НА ВЛАСТ....ГЕРБ МОЖЕ ДА НЕ СА ИДЕАЛНИ..,,НО ДО КАТО ВИЕ ОТ БСП СТЕ АЛТЕРНАТИВАТА..ВИНАГИ БИХ ПРЕДПОЧЕЛ ГЕРБ..КОГАТО НИ СЕ ПРЕДЛОЖИ ДРУГА АЛТЕРНАТИВА РАЗЛИЧНА ОТ ВАС..ТОГАВА И НАРОДА БИ ПОТЪРСИЛА ДРУГ ВАРИАНТ...ЗНАМ ЧЕ НЕ ВИ ХАРЕСВА ТОВА КОЕТО ВИ ПИША..НО ТОВА Е РЕАЛНОСТТА В БЪЛГАРИЯ,,ГЛАСУВАМЕ ЗА МНООООГО ПО МАЛКОТО ЗЛО..ОТ БСП...И ТО Е ГЕРБ...КОГАТО СИ ЗАМИНЕ ГЕРБ..ЩЕ НАМЕРИМ ДРУГА АЛТЕРНАТИВА..НО ТЯ НЯМА ДА СЕ КАЗВА БСП..МОЖЕ ДА СТЕ СИГУРНИ ЗА ТОВА..
  • 47 Келеш

    7 1 Отговор
    Този ке....леш е комунистически трубадур и рупор.
  • 48 Другия с коня

    9 5 Отговор

    До коментар #43 от "Антикомунист":

    БСП и 20 НПОта извадиха хората по площадите след успеха с Вируса напролет и Скочилия до небесата Рейтинг на ГЕРБ и Щаба ..Сега разчитат на разпространения Дифузно от Самите тях Вирус да стане повод за Оставка...Обаче Народа не е Прост колкото червените цървули си мислят.Не чак толкова Прост ..
  • 49 ФАКТ

    7 4 Отговор
    ,,И КАТО КРИТИКУВАШ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА..ПОРАДИ ТАЗИ ПАНДЕМИЯ КОВИД..АКО ИМАШ ОЧИ ..И МОЗЪК..БИ СИ ПУСНАЛ ТЕЛЕВИЗОРА..И ДА ЧУЕШ..ЧЕ ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА ИМА ПРОБЛЕМИ С ТАЗИ БОЛЕСТ И С НЕДОСТИГ НА ЛЕКАРИ...КАКТО И НЕДОСТИГ НА ЛЕГЛА.....ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА Е ИЗПАДНАЛА В ДУПКА..ПРОБЛЕМ С ЗДРАВНАТА СИСТЕМА..САМО ЧЕ ПРОБЛЕМА НЕ Е В СИСТЕМАТА,..ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ТАЗИ БОЛЕСТ..ПРОСТО ЗАРАЗЯВА МИЛИОНИ БОЛНИ..И НИЧИЯ СИСТЕМА НЕ БИ ИЗДЪРЖАЛА..НЕ ТИ Е ВИНОВЕН БОРИСОВ ЧЕ НА ДЕН СЕ ЗАРАЗЯВАТ ПО ХИЛЯДИ ХОРА..ДОРИ АКО СИ СПОМНЯШ ДОРИ И КИТАЙЦИТЕ..ИМАХА ПРОБЛЕМ СЪС БОЛНИЦИ И ЛЕКАРИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА ТАМ..И ПРАВЕХА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВРЕМЕННИ БОЛНИЦИ..И ПАК НЕ ДОСТИГАХА..А ТИ ИСКАШ НАШАТА СИСТЕМА ДА ИЗДЪРЖИ..Е ТО ТРЯБВА ВСЯКА СГРАДА ДА СТАНЕ БОЛНИЦА И ВСЕКИ ЧОВЕК ЛЕКАР..ЗА ДА СЕ СМОГНЕ..ДА МОЖЕ БИ ИМА И ПО ДОБРИ МЕРКИ КОИТО БИХА БИЛИ ПО ДОБРИ ОТ СЕГАШНИТЕ..САМО ЧЕ НА НАРОДА КАКВИТО И МЕРКИ ДА МУ СЕ НАЛОЖАТ.ТО ВСЕ ЩЕ ИМА НЕДОВОЛНИ...АЗ ГОВОРЯ КАТО БЕЗПАРТИЕН НОРМАЛЕН ГРАЖДАНИН..А НЕ КАТО БОЛЕН КОМУНИСТ..КОЙТО ГЛЕДА КАКВА ГЛУПОСТ ДА ИЗРЪСИ САМО И САМО ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ..ДО КАТО НЕ ДОЙДЕ ТАЗИ ПАНДЕМИЯ,,НЯМАХМЕ ПРОБЛЕМ С ЗДРАВНАТА СИСТЕМА...НАЛИ...??СЕГА ДОЙДЕ ПАНДЕМИЯ..И РЕШИХТЕ ЧЕ ПРОБЛЕМА Е В НЕЯ..,АМИ ТО ПРИ 5000 БОЛНИ НА ДЕН..КАКВА ЗДРАВНА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА ИМА ЧЕ ДА ИЗДЪРЖИ..???
  • 50 ФАКТ

    5 3 Отговор
    ,,..И ДА ИМА ПО ДОБРИ ВАРИАНТИ ЗА ТОВА ДА СЕ НАМАЛЯТ БОЛНИТЕ..НО ТОВА ОЗНАЧАВА ТОТАЛНО ЗАТВАРЯНЕ НА ВСИЧКО..ДА СПРАТ ДА РАБОТЯТ ВСИЧКИ ПРЕДПРИЯТИЯ...НИКОЙ ДА НЕ ИЗЛИЗА НА ВЪН...ХРАНА ДА НИ НОСЯТ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ПО КЪЩИТЕ...И ИКОНОМИКАТА ДА СЕ СРИНЕ...САМО ЧЕ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПОНЕ ЗА МОМЕНТА..ГЛЕДАТ ИКОНОМИКАТА ДА НЕ СЕ СРИВА..ВЯРНО ЩЕ ИМА МНОГО ЖЕРТВИ ...НА КОИТО НЯМА ДА МОЖЕ ДА ИМ СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ...НО АКО СЕ ДОПУСНЕ ДА СЕ СРИНЕ ИКОНОМИКАТА..И ДЪРЖАВИТЕ СЕ СРИНАТ..ТОГАВА ЖЕРТВИТЕ ЩЕ СА ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ..ТАКА ЧЕ ВЪПРОСА Е МНОГО СЛОЖЕН..НЕ СИ МИСЛИ ЧЕ ВСИЧКО Е ЕЙ ТАКА..АКО ТИ СИ НА МЯСТОТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ..КАКВО БИ ИЗБРАЛ..ДА СРИНЕШ ДЪРЖАВАТА..И УТРЕ ДА НЯМА ПАРИ ЗА НИЩИ И НИКОЙ..ИЛИ ДА ОСТАВИШ БОЛЕСТТА ДА СИ ВЗЕМЕ СВОЕТО....АЗ ЛИЧНО НЕ ЗНАМ КАКВИ МЕРКИ БИХ ВЗЕЛ..ТАКА ЧЕ..ХЕМ ИКОНОМИКАТА ДА ВЪРВИ..ХЕМ ДА НЯМА БОЛНИ..ПРОСТО НЯМА ТАКЪВ ВАРИАНТ..ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕШ ЕДИН ОТ ДВАТА....НЯМА ПРАВИЛЕН И В ДВАТА СЛУЧАЯ..ИЗБОРА ЩЕ Е СВЪРЗАН С ЖЕРТВИ..ВЪПРОСА Е ДА ЖЕРТВАШ ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА..ИЛИ ДА ЖЕРТВАШ ИКОНОМИКАТА И ДА ЖЕРТВАШ ЦЕЛИЯ СИ НАРОД...???
  • 51 Българин

    7 5 Отговор
    Измислихме машина с която да не могат да Минипулират ГЕРБ изборите.С нея,който и бутон да натисне ще дава глас за БСП и коалиционните партньори от БКП....Така ще победим най - накрая Тоталитарния Режим на ГЕРБ и ще дадем основа за Честни Избори и Управление.....Ура,другари...Урааааа
  • 52 Перо

    10 0 Отговор
    Добър анализ в статията. Авторът е разбрал същината на измислената нация,език и фанатичен национализъм с идеология и философия,наречен македонизъм,чиято задача е чрез насаждана зверска омраза към БГ,да запази лъжата и фалшификацията и да влезе в ЕС с нея. Нищо не е променено от времето на титовата СРМакедония и нямат никакво желание за промяна. Трябва да се прекратят всякакви дати за започване на преговори,още е е много рано за тази страна.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Радко Михайлов

    1 7 Отговор
    Лъжливите и манипулативни пропагандни ДС-митологеми и БКП-клишета за Македония ги слушаме вече повече от половин век! Но ефектът от ДС-напъните за нов македонифобски "възродителен процес" е с отрицателен знак! Както всичките напъни от 140 години назад да ГЕПАТ Солунската митница, щото си била тяхна, на БКП-побългарените ДС-патриотарстващи мaнгo пpaceта, дoмycи, глигaни, джaмбaзи и бyнaци! Аре yлeвo!

    Коментиран от #57

  • 55 ФАКТ

    5 4 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТ Е":

    ,,КОЛЕГА АМА ТИ КАК ИСКАТ ДА ПУБЛИКУВАТ ТЕЗИ РЕЗУЛТАТИ В ФАКТИ..КАТО ВСИЧКИ КОИТО РАБОТЯТ В ТОЗИ САЙТ СА КОМУНИСТИ....ДА НЕ СА ЛУДИ ДА ПУБЛИКУВАТ ТАКОВА НЕЩО...ТИ НЕ СИ ЛИ РАЗБРАЛ ЧЕ ТОЗИ САИТ Е ИЗГРАДЕН ОТ КОМУНИСТИ И В НЕГО РАБОТЯТ САМО КОМУНИСТИ..,,И МЕЖДУ ДРУГОТО..ОТ КЪДЕ БСП ИЗВАДИХА ПАК ТЕЗИ 13 ПРОЦЕНТА...НЕЩО ПРЕКАЛЕНО МНОГО МИ СЕ ВИЖДАТ...???
  • 56 Перо

    8 6 Отговор
    Тиквочът е готов на всякакви мерзости,престъпления и предателства,само и само да стигне до редовните избори,които той да организира,манипулира и фалшифицира с книжните бюлетини и протоколи.,а прокуратурата му съдейства напълно!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Николай

    5 5 Отговор
    Прeзидeнтът Рaдeв oкoнчaтeлнo ce утвърди кaтo нeйния eднoличeн лидeр – cлeд врeмeннoтo oбърквaнe oкoлo увoлнeниeтo нa Кaлoян Мeтoдиeв и ecтoнcкaтa бъркoтия, кoгaтo мнoзинa пoбързaхa дa прoгнoзирaт cмрaзявaнeтo му c БCП и изблeднявaнeтo нa възмoжнocттa зa втoри мaндaт.
  • 59 Николай

    5 5 Отговор
    Пoкушeниятa нa рeжимa cрeщу Рaдeв прoдължaвaт дa взривявaт нaрoдния гняв. Тaкa бeшe нa 9 юли, тaкa бeшe при зaвръщaнeтo му oт Тaлин, въпрeки извecтнaтa нeяcнoтa нa cитуaциятa, тaкa бeшe в ocoбeнo гoлям мaщaб и cлeд злoпoлучнaтa нa БНТ „Пaнoрaмa“, цeлящa дa гo нaтикa в ъгълa. Рaдeв трябвa дa ce мoли Бoриcoв и лaкeитe му дa прoдължaвaт дa гo aтaкувaт вce тaкa. Кaктo бe oчeвиднo oщe прeз aвгуcт 2016 г., прeзидeнтът ce явявa в нaрoднaтa cвяcт идeaлизирaн, кaтo иcтинcкия aнтипoд нa Бoриcoв, нeгoвa Нeмeзидa. Cилaтa, кoятo изocтaви Бoриcoв, cякaш прeминaвa у Рaдeв.
  • 60 На божков

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Политолог":

    Балъците му плащат, а баце краде от народа. Да ти пикам на капацитета!
  • 61 Време е

    7 2 Отговор
    да счупиме ГЕРП !!!
  • 62 ЩЕ СЧУПЕТЕ

    2 6 Отговор
    На ГЕРБ само вратите на техните централи ....
    А на изборите???
    Там ще катастрофирате.....
    ГЕРБ ОТНОВО ЩЕ СА НОМЕР ЕДНО НА ИЗБОРИТЕ !!!!!
    ХА ХА ХА
    Така че чупете сега врати!?
    Това ще ви остане!?
  • 63 алакоолу

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТУЗ":

    ами то гербавите толкова примери дадоха за кражби,че не мога да се вредя от тях
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Четник

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Много добър анализ както винаги,Чичо Фичо.Това,че някакви дебили не те познават и не са чували за теб си тури на Оя.
  • 66 Врачка

    0 0 Отговор
    Смърди на ГЕРБава воня.Изпълзяло е куцо и сакато да си късат ризите за мутрата—комунист,управител на корпорация ГЕРБ ЕООД.
  • 67 ПРЕДАТЕЛИ

    0 0 Отговор
    ИСТИНАТА Е ЧЕ И РЕЖИМ НЯМА ............. ИМА ЕДИНСТВЕНО КРАДЕНЕ , КРАДЕНЕ , КРАДЕНЕ , А МУТРАТА АКО НЕ Е В ЗАТВОРА ПАК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА КРАДЕ ................. САМО ВИСВАНЕ НА КЛОНА НА ВСЕКИ ПАРТИЕЦ И ТЕХНИТЕ ЯТАЦИ , РЕШАВА ПРОБЛЕМА РАКА СЕ ЛЕКУВА УСПЕШНО АКО СЕ УНИЩОЖАТ И РАЗСЕЙКИТЕ !