ФАКТИ.БГ

Така се случват нещата в България, Бургас да му мисли

Сценката с водата илюстрира прекрасно и едноличната йерархична структура на държавното управление.

Публикувана: 1 Декември, 2020 20:30
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3966
Така се случват нещата в България, Бургас да му мисли
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има опасност пернишката трагедия с водата да се повтори в Бургас. Освен ако на бургазлии не им излезе късметът и природата не се смили. Защото в тази държава на друго трудно може да се разчита.


Само за някакви си два часа в петък първо се зададе безводен апокалипсис, а след това внезапно и като по чудо апокалипсисът беше отменен. Ето накратко как се разигра действието.

Трагикомична сценка

Най-напред сутринта министърът на околната среда и водите отиде в парламента и в емоционална и образна реч предупреди депутатите, че пернишката трагедия с водата ще се повтори напролет в Бургас, а след това и на други места, както и че заради сушата и безводието идат земеделски бунтове. После обаче прогнозата на министъра рязко се промени, след като бе привикан на доклад при премиера - проблемите да се решат „още днес“, вода ще има достатъчно. Накрая към тях се присъединиха още двама министри на „разширено заседание“, след което премиерът обобщи: „Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите".

Цялата тази триактова сценка щеше да бъде много смешна, ако зад нея не се криеха системно забатачени проблеми с потенциално опасни последици. Сякаш някакъв невидим драматург бе успял да събере на едно място и да извади наяве характерните черти на българската държава и на нейното управление.

Батакът, наречен воден сектор

Водният сектор е само един от множеството сектори на живота в държавата, които отдавна са в трагично и непрекъснато влошаващо се състояние. Докато стигнат до потребителите, огромна част (между 60% и 80%) от и без това намаляващите водни ресурси изтичат в земята или се отклоняват за други цели в резултат от трагична инфраструктура и най-вече калпаво управление. Докъде води това се видя прекрасно миналата година с източването на язовир „Студена“ и водния режим в Перник.

Тази година историята се повтаря с язовир „Камчия“ (и не само с него), който се източва с шеметна скорост (в момента 150 пъти по-бързо, отколкото се пълни) и сега е на рекордно ниско ниво - около 32 млн. куб.м. или 20% от полезния му обем. За около месец водата е намаляла с 9 млн. куб.м. и ако продължава така, ще бъде изчерпана в следващите няколко месеца. Тъй че скоро Бургас, за който този язовир е единствен водоизточник, като нищо може да последва Перник. Ако, разбира се, сушата не спре и не завали обилно. Тоест, всичко е въпрос само на късмет.

Безхаберието на (без)отговорните институции

Защото на друго трудно може да се разчита. Водният сектор (подобно на много други като него) отдавна плаче за решителни реформи и управленски действия. Но те вечно се отлагат поради безхаберието на (без)отговорните институции, вечните неразбории между тях и намесените най-разнообразни явни или скрити икономически интереси. Като на собствениците на ВЕЦ-ове например, чиито печалби растат право пропорционално на източваната вода.

И в този случай възможното решение е отдавна известно: към водоснабдяването на Бургас (и още няколко морски селища) да се включат два близки язовира, които се ползват за напояване и са собственост на земеделското министерство, със съответните нови водопроводи, пречиствателни и помпени станции. Само че от месеци насам никой не си е мръднал пръста, а вече е зима. Тъй че нищо чудно Бургас скоро да последва Перник. Освен ако на бургазлии не им излезе късметът и обилни валежи не понапълнят язовира.

Каквото каже бащицата

Сценката с водата илюстрира прекрасно и едноличната йерархична структура на държавното управление. Всичко опира до бащицата министър-председател: каквото каже той - това става. Пред него всеки си подвива опашката и ако трябва, се отрича от думите си. Министрите са му като крепостни, депутатите също - без знак от него нищо не правят. Има някаква немощна опозиция, която в случая сезира прокуратурата, но и от това няма да произтече нищо, освен малко медиен шум. А и да произтече, ще е след дъжд качулка. Защото през това време Бургас най-вероятно ще е станал като Перник. Ако, разбира се, сушата не се размине и не завалят обилни дъждове и снегове.

Сега всички гадаят защо му трябваше на министъра (който е от коалиционната квота в правителството) да разиграва цялата сценка. По-важен е обаче този въпрос: защо премиерът светкавично се включи в нея? Защото идват избори и до тях такива работи не бива да се говорят. А вода до изборите така или иначе ще има. После - божа́ работа.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 31 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
РАДИО ЕЛТО
1 Отговор
точи се краде се яко имаме си водна вик мафия имаме си дървена мафия герб погубват БЪЛГАИТЕ

Оценка:
-7 +65

истина е
2 Отговор
Серберистката сган уби родина и народ !!

Оценка:
-9 +26

Лост
3 Отговор
Досега я карат с язовири построени едно време. Като гледам сегашните строежи и последващите ремонти не ми се мисли, какво ще се получи, ако построят нов язовир.

Коментиран от #11, #24


Оценка:
-3 +61

Бат Бойко крадеца на детски
4 Отговор
След нас потоп! Грешка! Суша!

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +46

Реви зоро
5 Отговор
Реших проблема!Ще вземем водата на Варна.До изборите ще изкараме.

Оценка:
-1 +40

РАДИО ЕЛТО
6 Отговор
герб прилага модела крадене точене на ДЪРЖАВАТА КАКТО НАВРЕМЕТО престъпната група на МАРЧО ЦИГАНИНА ИСТОЧИХА ЗЪРНЕНИЯ РЕЗЕРВ ПО ВРЕМЕТО НА НДСВ И ДПС всички умряха само един е жив и пуснат защото е с истекла давност та последен умря МАРЧО циганина болен от проказа умря беден като църковна мишка та знайте всичко се връща

Оценка:
-1 +32

БГ МАФИЯ В МС
7 Отговор
Бивш cлужитeл нa ДAНC: Тaзи мaфия, oглaвявaнa oт Бoйкo Бoриcoв, вceки дeн ни грaби, мaчкa ни и ни убивa.Нa върхa имaмe eдин крaдeц, oкoлo нeгo имaмe крaдци във вcички инcтитуции, цeлият държaвeн oриeнтирaн бизнec, кoйтo гo e cлoжил нa хрaнилкa. Ниe cтoим и cи трaeм, трябвa дa ce рaдикaлизирaмe, трябвa дa излeзeм и дa пoкaжeм, чe тaзи държaвa e нa бългaрcкия нaрoд. Тaзи мaфия, oглaвявaнa oт тaкивa кaтo Бoйкo Бoриcoв, вceки дeн ни грaби, мaчкa ни и ни убивa. Трябвa дa cмe изключитeлнo мнoгo нaивни, зa дa търпим дa прoдължaвa тoвa нeщo, дa търпим в XXI вeк, ти дa нямaш, дa нe мoгaт дa ти пoдcигурят aдeквaтнa cвoeврeмeннa мeдицинcкa пoмoщ, при уcлoвиe, чe cи плaщaш ocигурoвкитe.Тoвa кaзa бившият cлужитeл нa ДAНC Рoceн Милeнoв в „Cтудиo хъ” пo Тeлeвизия 7/8.Нacрeщa имaмe прocти, нaгли и aлчни мутри. Нямaмe хoрa. Aкo имaхмe хoрa, тe щяхa дa гo рaзбeрaт. Вcички cмe винoвни. Eднитe ca винoвни зaрaди eдиннитe дeйcтвия, тaкивa кaтo Бoриcoв и нeгoвaтa кoхoртa тaм, кoитo крaдaт. Другитe ca винoви зaрaди пacивнocттa cи, чe прeз нaшитe oчи пoзвoлихa вcичкo тoвa дa ce cлучи. Дa ce рaзбиe oбщecтвoтo, дa ce прoгoнят млaдитe в чужбинa, зaщoтo нe мoгaт дa нaмeрят рeaлизaция в тaзи зaвиcимa бaндитcкa държaвa, нaшитe пeнcиoнeри дa пoлучaвaт жълти cтoтинки, зaщoтo 40 гoдини ca бъхтили, кaзa oщe Рoceн Милeнoв.

Оценка:
-1 +38

Гуру
8 Отговор
Пара да пада, кво са ени 100млн евро без да минат през обществени поръчки, това пари ли са, нищо не са, джобни... Мисленето на крадците

Оценка:
-1 +24

Каишков
9 Отговор
Може да плюят комунистите , но едно време се построиха 2 000 големи и малки язовира , които 30 години никой не поддържа. Сега се сетиха че вода няма !
А миналата година като извадиха от земята тръбите от напоителни системи - всички си мълчаха.

Оценка:
-0 +40

РАДИО ЕЛТО
10 Отговор
началника БОГ гледа от високо и наказва жестоко

Оценка:
-0 +24

към лоста
11 Отговор

До коментар #3 от "Лост":


Лосте, да припомним Цанков камък.
Колко взе онзи където имал достатъчно литература и можел да дава съвети.
А колко години ще се изплаща Цанков Камък

Слагайте минОси

Оценка:
-1 +31

Управляват ни главанаци покупни и неграм
12 Отговор
Това е България в момента.

Оценка:
-0 +25

яко ни лъжат
13 Отговор
Валери Симеонов: Обемът вода в язовир "Камчия" няма да стигне за повече от 3-4 месеца."Това, което каза Емил Димитров, беше спонтанен вик на неразбиране на човек, който иска да си върши работата, но не получава съдействие от никъде", обясни Валери Симеонов по БНТ, като уточни, че обема вода в яз. "Камчия" няма да се изкара повече от 3-4 месеца.Припомняме, че министърът на околната среда и водите Емил Димитров от парламентарната трибуна в Народното събрание Бургас заяви, че се приближава към водна криза. "В една тежка система като здравеопазването трудно се правят реорганизации. Това е свързано с доста голяма мобилизация, експериментално въвеждане, но да не се вторачваме в негативното, а да оценим, че се въвежда ново и полезно за хората, което ще съкрати ходенето по мъките", каза зам.-шефът на НС във връзка с електронните направления.
Според него България няма да е първата, която ще получи ваксини. "Те ще се насочат към по-големите държави. И аз нас ще има ваксини, но не очаквам от начало да покрият нуждите. Не е ясно каква част от хората ще пожелаят да си поставят ваксините. Аз също не бих избързал - те все още са в период на току що завършено изпитване", обясни той.

Оценка:
-0 +15

Васил
14 Отговор
Това си е чисто дежа вю

Оценка:
-0 +15

PSG FR
15 Отговор
Черната станция пак на първа линия, и на тази манджа мерудия. А през 2018 г. когато суша удари Западна Европа и още през август в Нидерландия и Германия всичко пожълтя (невиждано за там) какво се случи? Подготвени ли бяха?

Оценка:
-14 +4

Hoho Boho
16 Отговор
Почнахме да внасяме въздух от Румъния.
Скоро ще се наложи да внасяме вода от Сахара.
ГРОБАРИ, благодаря ви.

Оценка:
-0 +22

Бай Стойчо
17 Отговор
Чакайте сега, точно такива соросоидни медии като вашата 25 години ревахте за по-малко държава - била лош стопанин и всичко трябвало да се приватизира. Никакви държавни регулации - частната инициатива трябвало да се вихри свободно. Камък върху камък не трябвало да остане от прогнилата държавна собственост, преди да започне градежът на новото. Свободната търговия и келепирътбили майката и бащата на благия живот. Всеки трябвало най-напред да оправи себе си,пък после да оправя другите. Пазарът трябвало да е над всичко. Да живеел (как му казвахте, една сложна дума) – неолиберализма… Свободата на инвестициите и износана капитали били двете перли в короната на демокрацията… Добре, всичко стана както искахте.
А сега какво - пак ревете! Държавата трябвало да се грижи за социално слабите, заонкоболните, за самотните майки, за семействата с ниски доходи, за хората с трайни увреждания. Държавата трябвало да озаптява монополите, цените на тока, водата, хляба,такситата и…какво ли не още…
Хайде бе, от какъв зор? Нямате угодия.
Не разбрахте ли? Няма вече държава, тъпанари такива. Има само знаме, герб и територия, обозначена с границите на Република България. И платени фигуранти като от Дойче Веле,които трябва да ни помогнат да дооглозгаме остатъците.
Няма вече президент и правителство - има марионетки. Няма вече Народно събрание - има Европейски парламент. Няма вече българска армия - има НАТО. Няма вече Българска народна банка - има Световна банка и МВФ. Няма вече

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +24

Бай Стойчо
18 Отговор
Няма вече Българска народна банка - има Световна банка и МВФ. Няма вече големи български компании -всичко Ви взеха, всичко…

Нямате суверенитет. Нямате самостоятелна нито вътрешна, нито външна политика.Имате чужда, германска партия ГЕРБ. За всичко трябва да питате...

Оценка:
-0 +29

Въпросът
19 Отговор
е, че трябва да бъдат прибрани едни 100 млн.лв. от капитала на холдинга. Те това е играта. Вецът си изкара парите, източи язовира и създаде предпоставка за криза. Сега и една спешна обществена поръчка без таван за благото на хората. Играта е ГЕРБ и ДПС. И на БСП ще пуснат някой багер да копае та да не реват. А овцете ще разчитат на бързи кредити, за да изкарат зимата. Ха, ха!

Оценка:
-0 +17

Истината
20 Отговор
В случая ГЕРБ нямат вина, цялата МАФИЯ около ВЕЦ-ове и репродажба на вода промишлени цели започва от НДСВ и ДПС.
Там са намесени и банки - милиарди заеми.
Едно име се набива на очи ДОЛОРЕС АРСЕНОВА и свързаните около нея "бандити" и "престъпници" чрез подставени собственици и "съдружници".

Ако има някаква вина ГЕРБ - тя е в предподписване на Договори за концесии, но така са съставени договорите, че всеки един Меж. Съд ще спечели срещу БГ.
Освен ако няма сериозни консултанти разследващи нарушенията.
Дори да има такива ги е страх.Може да бъдат наети МЕЖДУНАРОДНИ правни фирми от БГ.
Част от парите могат да бъдат проследени-офшорки и др. д-ви.
Загубите материални, укрити ДДС-та, пране на пари са ЧУДОВИЩНИ за БГ.
ДПС и НДСВ-Сакскобурга, изсичане на гори и др., безобразното сечене на горите започва още по-рано ДПС
Огромна мафия се върти около ВЕЦ, язовири, гори, внос боклуци, трябва да бъде УНИЩОЖЕНА, а васалите им вкарани в ЗАТВОРА, с отнето имущество.

Оценка:
-2 +10

Истината
21 Отговор
Кой може да се справи с заплахата за Национална Сигурност - въздух, вода, ВЕЦ-ове, внос боклуци, здравеопазване, образование- само партия бивши служители на службите, които бяха премахнати от МАФИЯТА след 1989 г. с тази цел.

На изборите-мислете, не избирайте хора без опит, поредните "спасители" на БГ, и не мерете с аршина на фили и фоби, "Блатото" иска разделение на българите, статуквото увеличава възможностите им за "кражби-милиарди".

Оценка:
-1 +6

Илия
22 Отговор
Да не се повтаря Перник - да мълчат, че идват избори докато водата свърши.
Още сега Бургас да минава на воден режим и бургазлии да почват да пестят водата

Оценка:
-0 +6

Шаран БГ
23 Отговор
Бащицата защо не каже да се спре варварската сеч на дъбовите гори в България - не само в Източна ??
То бива алчност, бива - ама такова чудо не бива!! И се правят на идиоти - санким не знаят защо няма вода по реки и язовири !?
И двамата министри / на околната среда и на земеделието/ толкова ли са тъпи, че не проумяват нещо толкова елементарно ! НЯМА ГОРА -- НЯМА ВОДА !!! Алчни и безотговорни нещастници !!!

Коментиран от #25


Оценка:
-0 +10

Анджело
24 Отговор

До коментар #3 от "Лост":


Ако посъроят нов язовир това ще е съроежът на века в БГя

Оценка:
-0 +2

Анджело
25 Отговор

До коментар #23 от "Шаран БГ":


Изобщо не им пука. Ще станем като Афганистан
Ще сеят мак. Парите са повече

Оценка:
-0 +4

оптимист
26 Отговор
Днес в Перник, утре в Бургас, следва в цялата страна!

Оценка:
-0 +6

Нищо ...
27 Отговор
И без вода бургазлии пак ще си гласуват яко за ПП ГРОБ! Те много си харесват Бойко и ГРОП !!!

Оценка:
-0 +3

Радо
28 Отговор
Абе какво ви пука, нали вецовете работят с пълна сила. Какво като не остава вода за Бургас. Да пият минерална.

Оценка:
-0 +1

селтак
29 Отговор

До коментар #4 от "Бат Бойко крадеца на детски":


Тва беше и девиза на Орешарски!

Оценка:
-0 +0

ТОЧКАТА
30 Отговор

До коментар #17 от "Бай Стойчо":


саааамо малка корекция...,,стана както искахте-няма държава..Сега ПАК РЕВЕТЕ?......,,МИ ИСКАТ ОЩЕ БЕ,бай стойчо,ОЩЕ...И го казват направо/ИСКАТ ВОДАТА НА ОЩЕ ДВА ЯЗОВИРА!!!!Нали предлагат да ги ВЛЕЯТ В Камчия!!!!!Така за ВЕЦа пак ще има,и то още по-много!!!!НИКЪДЕ НЕ ГОВОРЯТ ЗА ХОРАТА!!!!!!освен като предпоставка за решения в ПОЛЗА НА КАПИТАЛА.......

Оценка:
-0 +0

ЪРП
31 Отговор
БРУТАЛНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ И ОПИТОМЕНИ ИДИООООТИ СРЕЩУ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ОТ ЦЯЛА ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!.........:

https://fakti.bg/bulgaria/504285-okolo-izvorite-na-kamchia-se-seche-kato-za-posledno

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ивайлов Петев
Националният селекционер на България по футбол коментира предстоящата квалификация между представителния ни тим и Азербайджан
Трудно ще е, но не е невъзможно да победим Азербайджан."

Още бисери
ТОП 5