Last news in Fakti

1 Декември, 2020 17:07 4 194 8

Д-р Пламен Димитров пред ФАКТИ: Невротизъм е властохолизмът на нашите властници

  • д-р пламен димитров-
  • психология-
  • психологическа помощ-
  • невротизъм-
  • нагласи-
  • противоепидемични мерки-
  • епидемична обстановка-
  • коронавирус

"Отричането, неспазването на мерки, поддържането на конспиративни теории, перфекционизма са все форми на агресивна защитна лична стратегия, която в голямата си част е несъзнавана", каза д-р Димитров

Д-р Пламен Димитров пред ФАКТИ: Невротизъм е властохолизмът на нашите властници - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Хората реагират на заплахите по различен начин. Първичната реакция е повишено напрежение, безпокойство, тревожност, усещане за реална и психична заплаха. Реалната е, когато наистина си болен и вече имаш симптоми. Психична е, когато предчувстваш, че това може да ти се случи или наблюдаваш, че някой друг страда около теб в реалната обстановка. Когато хората са високо тревожни, се включват първичните им защитни механизми, които са 99% несъзнавани“.

Това каза в интервю за ФАКТИ психологът д-р Пламен Димитров. Свързахме се с него, за да говорим за това има ли връзка между неспазването на противоепидемичните мерки и отричането на съществуването на коронавируса, на какво се дължи самото отричане на COVID-19, нагласите към спазването на мерките могат ли да са негативни, защото влияят на възможността за работа и какво поведение следват управляващите, повлияни от епидемичната обстановка.

„Един примитивен защитен механизъм, който природата е изградила в хода на еволюцията е да се изтласкват неприятни емоции, преживявания и идеи в несъзнаваното. Тази психодинамика води до това отричане и изопачаване на картината на реалността с друга удобна, която поддържа нашето самоуважение или мирогледна идентификация. Това, в което вярваме трябва да се потвърди иначе изпитваме дисонанс, противоречие и ръст на напрежението.

Маса хора, за да се успокоят, за да постигнат утеха, да снижат тревожността в епидемичната обстановка нямат интенция, а го правят в несъзнание. Впускат се в това, което наричаме примитивни или невротични дисфункционални форми на психична защита и тя е в несъзнаване. Хората ще отрекат, че го правят, защото не го осъзнават ясно, но го правят на практика. Отричането, неспазването на мерки, поддържането на конспиративни теории, перфекционизма са все форми на агресивна защитна лична стратегия, която в голямата си част е несъзнавана. Задачата на отричането и на игнорирането на фактите е те да не пораждат непоносима, разкъсваща тревожност и емоционални състояния, преживявания, които заплашват усещането ни за значимост, важност и по някакъв начин – идентичност. Много хора го правят без да го осъзнават“, каза още д-р Димитров.

На въпроса дали отричането е начин за справяне, той отговори: „Не начин на справяне, а самозащита на егото, при което се деформира картината на реалността. Така хората вярват в неща, които са дълбоко ирационални като това, че вирус не съществува или че не трябва да се взимат никакви мерки, но и конспиративни теории от всякакъв порядък, идеологии, религии и всякакви подобни“.

За връзката между нагласата към мерките и възможността за работа, д-р Димитров каза: „Всичко в един момент може да бъде асоциирано по много начини с много други неща. Друг е въпросът какъв е причинно-следственият характер. Маса хора в България са по-тревожни не от идеята, че ще се разболеят, защото някои вече са минали през коронавируса, а че последиците – в това число и част от мерките, които се взимат, могат да накърнят техни интереси и в частност – да загубят работата си. Ние изследвахме икономически активните българи – 2,5 пъти по-невротични са българите в тази група в сравнение с 2018 година. Това значи, че дори тези, които са със стабилна работа, доходи, със самочувствието, че помагат на семействата си и имат отговорности за свои служители, дори те са с масово увеличение на невротичната симптоматика“.

Самата невротична симптоматика се изразява в множество поведения. „Например невротизъм е властохолизмът на нашите властници, които са се вкопчили в това, което сега им дава кризата. Това е невротично, бих казал също, че е чист синдром на политическа психопатология. Има много други невротични поведения. Например агресивно защитната тенденция към отричане, към негативизъм, към критичност, към опозиционно поведение – опозиционно към всички. Тоест един базисен негативистичен и циничен синдром, който е в обществото ни отдавна, сега се е задълбочил. Друга група невротично поведение са агресивно защитните стратегии за превъзходство. Маса хора търсят това да доминират. Например определени професионални групи искат сериозно да се възползват от кризата, за да оказват масивно влияние върху пазарите.

Властохолизмът, стремежът да доминираш, да командваш, да си отгоре, перфекционизмът също е такава невротична стратегия, също конформизмът, който се задълбочи - с над 50% в сравнение с 2018 година. Това са хора, които обичат да бъдат харесвани, но да получават подаяния, награди за това, че са подчинени. Много държавни служители са много доволни от увеличението на заплатите си и ще гласуват за този, който им е увеличил заплатите.

Все невротични поведения са този вид конвенционално мислене, ритуализирането, вкопчването в различни фантазии, ирационални модели, зависимостта – хората, които чакат някой да се погрижи за тях, да ги спаси, вярват, че има такъв спасител, авторитети, които могат да решат проблема, а не общности, които вземат солидарни решения и ги реализират и, разбира се, потапянето в дълбоки тревожни емоционално наситени състояния, при които емоциите доминират над рационалното мислене. Самоотчуждението – много хора са забравили за своите реални интереси и не се грижат за тях, в това число, нарушавайки базисни хигиенни стандарти като миенето на ръцете, носенето на маски, което изглежда непоносимо сякаш е някакво свръхизискване, а не достатъчно солидарно социално поведение.

Тези поведения ние отдавна ги наблюдаваме. Някои от тях се проявяват в различни модалности и комбинации, но ги има и са 2,5 пъти повече сравнено със същите показатели, наблюдавани през 2018 година“, коментира д-р Димитров.

По повод на това дали пандемията от Covid-19 е травма, той каза: „Разбира се, пандемията е травма. Още март месец СЗО каза, а по-късно и генералният секретар на ОНН го потвърди, наскоро отново показаха данни от ОНН, че психичноздравните, психоемоционалните и поведенчески проблеми са четвъртата вълна, която отдавна върви експоненциално без не намалява и ще трае, ще се увеличава далеч отвъд здравно-хигиенните проблеми, с които се занимават инфекционистите и вирусолозите.

Реално погледнато, най-големите последици са тези – ние отдавна го знаем. Друг е въпросът, че имаме дисфункционална държавна политика по отношение грижите за психичноздравния статус на хората - тези грижи са занемарени хронично и преднамерено. Има виновни, за които тепърва ще трябва да говорим. Практически това, което знаем е, че ни предстоят посттравматични стресови разстройства. Те вече са в ход. Моите колеги и аз работим почти денонощно с хора с конкретни случаи, семейства“.

Понякога проблемите са точно от такъв порядък – не толкова от тези, с които се занимават РЗИ, НОЩ и Министерския съвет. Проблемите са психоемоционални, поведенчески и психосоциални и нямат нищо общо с мерките, които взима Правителството или по-скоро то няма нищо общо с нуждите в тази област. За съжаление тези хора не знаят какви ги вършат. Това също е невроза. Там, разбира се, цари и онова, което виси по фасадите на сградите като графити: „ГЕРБерите са нарциси“, каза д-р Пламен Димитров в края на разговора ни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    10 0 Отговор
    "Ако вярваш на всичко което четеш си най грешно информирания човек"Японска мъдрост!
  • 2 Бат Бойко крадеца на детски

    6 1 Отговор
    Аз пия само 24 годишно уиски.
  • 3 Да обясни

    16 0 Отговор
    Доктора да обясни, защо след няколко години , мозъка на властимащите тотално се променя и те започват да си мислят, че са хванали дедо Господ за шлифера? Това какво заболяване е?
  • 4 Обаче

    7 1 Отговор
    Тиквата е луд.
  • 5 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е - ТИ ПЪК ОТ КЪДЕ ГИ ЗНАЕШ- ТЕЗИ НЕЩА !????!
  • 6 Яяв

    1 0 Отговор
    Долнопробен солипсизъм
  • 7 БГ МАФИЯ В МС

    5 1 Отговор
    Бивш cлужитeл нa ДAНC: Тaзи мaфия, oглaвявaнa oт Бoйкo Бoриcoв, вceки дeн ни грaби, мaчкa ни и ни убивa.Нa върхa имaмe eдин крaдeц, oкoлo нeгo имaмe крaдци във вcички инcтитуции, цeлият държaвeн oриeнтирaн бизнec, кoйтo гo e cлoжил нa хрaнилкa. Ниe cтoим и cи трaeм, трябвa дa ce рaдикaлизирaмe, трябвa дa излeзeм и дa пoкaжeм, чe тaзи държaвa e нa бългaрcкия нaрoд. Тaзи мaфия, oглaвявaнa oт тaкивa кaтo Бoйкo Бoриcoв, вceки дeн ни грaби, мaчкa ни и ни убивa. Трябвa дa cмe изключитeлнo мнoгo нaивни, зa дa търпим дa прoдължaвa тoвa нeщo, дa търпим в XXI вeк, ти дa нямaш, дa нe мoгaт дa ти пoдcигурят aдeквaтнa cвoeврeмeннa мeдицинcкa пoмoщ, при уcлoвиe, чe cи плaщaш ocигурoвкитe.Тoвa кaзa бившият cлужитeл нa ДAНC Рoceн Милeнoв в „Cтудиo хъ” пo Тeлeвизия 7/8.Нacрeщa имaмe прocти, нaгли и aлчни мутри. Нямaмe хoрa. Aкo имaхмe хoрa, тe щяхa дa гo рaзбeрaт. Вcички cмe винoвни. Eднитe ca винoвни зaрaди eдиннитe дeйcтвия, тaкивa кaтo Бoриcoв и нeгoвaтa кoхoртa тaм, кoитo крaдaт. Другитe ca винoви зaрaди пacивнocттa cи, чe прeз нaшитe oчи пoзвoлихa вcичкo тoвa дa ce cлучи. Дa ce рaзбиe oбщecтвoтo, дa ce прoгoнят млaдитe в чужбинa, зaщoтo нe мoгaт дa нaмeрят рeaлизaция в тaзи зaвиcимa бaндитcкa държaвa, нaшитe пeнcиoнeри дa пoлучaвaт жълти cтoтинки, зaщoтo 40 гoдини ca бъхтили, кaзa oщe Рoceн Милeнoв.
  • 8 Матей

    3 1 Отговор
    Плашат се,изпадат в паника,това е заслуга на медиите ,умело подтиквани от властта да ни засипват денонощно със стресиращи манипулативни коментари.Но има и много мислещи хора,които не се поддават на внушения,и то от кого,от своите класови душмани.Кка ще им вярваш на тия лъжци и измамници от гербер-югенд,надуващи своите фанфари и йерихонски тръби?Трябва да си напълно упоен и да не разбираш защо го правят,те не искат да се говори ,да не остава възможност на хората да помислят какви престъпления вършат управляващите и какво им причиняват,и как да се преборят за по-добър живот.