Last news in Fakti

11 Декември, 2020 10:00 3 656 29

По-лоша ли е 2020 г. от Хитлер

  • адолф хитлер-
  • 2020 година

Определението за зло нараства прогресивно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Авторитетното списание TIME задраска 2020 година, определяйки я като „най-лошата година някога“. Това е петият червен знак „Х“ от историческата поредица, запазен за някои от най-лошите врагове, с които човечеството се е сблъсквало в историята на списанието. За първи път той се появява върху образа не на друг, а на самия фюрер – Адолф Хитлер, в годината на неговата смърт. Седем години по-рано, през 1938, същият украсява корицата, сочен за „Човек на годината“. И за да не обвиним излишно изданието в лицемерие, все пак ще посочим, че те още в зората на Втората световна война определят Herr Wolf като „най-голямата заплашителна сила, пред която е изправен демократичният, свободолюбив свят днес“. Точно 75 години по-късно, същият този, или много по-демократичен и свободолюбив свят беше изправен пред тежкото изпитание да си стои вкъщи. Може би от свободолюбие, човекът видя концлагер в затворения мол и по-страшен от всеки друг масов убиец във вечерната емисия новини.

Определението за зло нараства прогресивно. Всяко ограничение над нашата неприкосновена егоистична същност е зло. Зло е обществото, задето задава рамки за поведение, зло е правителството, защото ни контролира, зъл е моралът, защото е фалшив социално конструиран проект, цветът на кожата и полът ни са зли, защото ни разделят и пр. За съвременния демократичен свят, може би, еднолично призът за най-голям злодей носеше Хитлер, до появата на вируса. Леко абсурдна е приликата между здравна криза и газова камера, но повишената сетивност на човека от 21 век разбърква здравия му разум, в който полюси и понятия се разминават.

На кого повече прилича коронавирусът? Вторият знак, задрасква лицето на Саддам Хюсеин през 2003 г., поводът е началото на войната в Ирак. И до днес тя остава най-отразяваният военен конфликт в медийното пространство, а ключовите думи за нея са „бомбардировки“, „масови престрелки“, „експлозии“, „вандализъм“, „грабежи“, „щети“. Повече съвпадат с описание на случилото се също през 2020 година движение в подкрепа на „черните“ животи, но би било немислимо едно, представяно за мирно и хуманно, движение да се маркира като злодей. Само ще споменем останалите два исторически хикса, това са кориците от 2006 г., когато американските сили убиха Абу Мусаб ал-Заркауи, лидера на Ал Кайда в Ирак, а най-скорошното използване на „Х“ беше през 2011 г. за убийството на Осама бин Ладен.

Кое нареди 2020 година редом до най-безспорно мерзките личности в съвременната история? Ще кажете, че е убийството, но убийство ли е, ако убиецът не е от плът и кръв и не носи правна и морална отговорност? Ще изчезне ли коронавирусът с калиев цианид (не опитвайте вкъщи!), може ли той да бъде обесен, разстрелян? Общото между холкоста, терора и COVID-19 е страхът. Причината е разградената и деформирана представа за обществен враг, благодарение на масовите медии.

Дългогодишният мир в Европа с начална дата смъртта на Адолф Хитлер, поддържан с редица договорни отношения и учредяването на международни организации, беше застрашен от конфликтите в Близкия изток. След като Западът упражни контрол там и се намести трайно политически, всяка глобална заплаха беше отстранена. И сами виждате как фокусът се измества географски, но кризата остава в домовете ни, чрез информационните емисии. Не е 2020 годината, която заслужава червен хикс, но ще си почакаме за корица на TIME със задраскана на нея корица на TIME.

Източник: jesuisjosephina.wordpress.com


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бай Спарчу

    28 2 Отговор
    Ми то дядо Байдън и леля Харис са "човек на годината". Бе това означава ли, че се спазва някаква традиция?
  • 3 един от многото

    28 7 Отговор
    Само Бойко е по лош от фюрера и то в пъти!
  • 4 Градът на орките

    20 2 Отговор
    В Перник има нацистки концлагер с явното знание на властите в България,изпитват радиоактивни материали върху хора!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 no name no face no number

    32 0 Отговор
    Колко по лоши от Хитлер има и толковаа повече хора са затрили, но ги нсграждават обикновено с Нобелова награда за мир. Парадокс.
  • 7 Флин

    30 1 Отговор
    Година като всички останали, нито по-лоша нито по - добра. Проблема е в политиците. Алчността на шепа "господари" на света ни заключи по домовете. А политиците са машите на тези алчни анти човеци
  • 8 Хари Потър

    31 4 Отговор
    Силите които създадоха Хитлер създадоха и коронавируса. Случайно тези сили имат еврейско потекло. И напълно случайно благодарение на Хитлер антисемитизма се преследва и наказва в целия свят. Не вярвайте в конспирации. Всичко е случайно?????

    Коментиран от #17

  • 9 ПСР

    26 5 Отговор
    Много правилно са я задраскали тази сбъркана година.
    Затваряме-отваряме.Има вирус-нЕма вирус.Боледуваме-не боледуваме.
    Има кревати-нЕма сестри и доктори.Умираме-ама не съвсем.Пазаруваме бойна техника,като за война,харчим милиарди,вземаме комисионни,ама нЕмало респиратори.Ама пък всичко било набавено....
    Е,така цЕла година!Разходки с един дЖип,дрънкане на глупотевини,крадене,като за последно.Иначе ние,тези от "долната Земя",пропуснати ползи,почивки,работа,бизнес...загуби на хора,средства...чудо.Сбъркана година.Правилно зачеркната.
  • 10 Гюнтер

    21 7 Отговор
    Паметник и почести за великия фюрер ! Не поддал се никога на външно влияние и истински политик на когото му е била на сърце собствената държава.
  • 11 Ганди

    27 5 Отговор
    Лоши години няма,има само лоши хора.
  • 12 пропаганда

    14 6 Отговор
    защо промивате мозъците на младите които незнаят много за хитлер освен че бил много лош ??? за кого е лош за света ли ? нее единствено и само за евреите а от тях по-лоши няма !!! хитлер е бил много по-различен от това което са изградили за него в съзнанието на хората долните и подмолни мазни евреи !!! хитлер е един от най-великите управници на сегашното време и все още е защото до сега не е дошъл по-добър от него той е бил последния пазител на християнството след него всички вече са се продали на евреите и величаят исляма!!!
  • 13 Хахаха

    15 6 Отговор
    Питайте 90 годишните хора, например, от Русия
    дали 2020 е по лоша от 1941- 1945?
    В личен план всеки от нас има тай лошите години. Но да кажеш че 2020 е по лоша от времената на Хитлер е кощунство.
    Само тези, които нямат близки загинали на фронта, загинали във фашистски концлагери,
    умрели от глад в блокаден Ленинград или т.н. могат да напишат подобто нещо. Вижте миллионите рукнаци с портретите на близките в Бессмертний полк" и питайте тях.

    Коментиран от #15

  • 14 I Y I

    7 2 Отговор
    Годината беше прекрасна. Да видим КОВИД 21 как ще е.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Хитлер за Българското Царство никога не е Бил Лош Спомен!!Благодарение на него Можем да се Разходим до Дуранкулак без да преминаваме граница....

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Айхман

    7 3 Отговор
    Адолф Хитлер,човека на 20 и 21 век . До сега е ненадминат държавник.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хари Потър":

    не съм съгласен,имам съвсем друго мнение!Но уважавам вашето!Моето мнение е Загубило 2световна ,затова си е мое!
  • 18 jorj

    4 11 Отговор
    България е с два Х Х - 20 20!!!!!!! Единият е за вируса ковид - 19, другият е за развилнелият се с вдигнат юмрук - Радев вирус 2020!!!!! Та не се чудете, защо в България има най-висока смъртност?!!!! Пандемията е двойна!!!! Едната ще можем да я спрем с дисциплина и ваксина, другата със СЪД 3 ЗАТВОР!!! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.!!!!

    Коментиран от #24

  • 19 темелко

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дано повече хора научат и разберат този факт.За съжаление малко хора го знаят.
  • 20 Първан

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Факт! Без Адолф Хитлер,до сега Южна Добруджа щеше да е румънска.
    На нас все някой друг трябва да ни вдигне гащите.

    Коментиран от #22

  • 21 Criminal

    11 2 Отговор
    Най добрите години за германците бяха по времето на Хитлер.,.....другото е английска пропаганда..........
  • 22 затвор заББ

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Първан":

    ПЪРВАНЕ НАПЪЛНО ПРАВ СИ! НО НИ УПРАВЛЯВАТ ТОЛУПИ.ПРЕДАТЕЛИ.
    П.П. Иван Петров, адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995 -2008/:
    Защо и как един Байхуй може да е премиер на една държава?
    Вземам за пример България, че ми е най-близо.
    Първо: БайЪт трябва да е много наведен пред Козяк и Фрау, за да му местят Тиквата по техен тертип.
    Второ: БХ трябва да е бил член на компартията и да не си е върнал партийната книжка, но да е напуснал силовото министерство, в което е бил маркуч, за да не напусне партията-майка.
    Трето: БХ-то трябва да е бил разводач на кучета и шофьор на поне двама публично известни боса на фамилии.
    Четвърто: Същият орган трябва лично да е изгърбил стотина души, под прикритието на охранителна фирма.
    Пето: Във виснало положение, трябва да е излъгал и гепил парите на сръбски Бос, заради което го пазят всички гавази на една паразитна държавна охранителна структура.
    Шесто, седмо, осмо и т.н. : Трябва да е разтривал уши, писал за „разгъване на пожарникарски маркучи по пресечена местност“ и „развиване на пожарникарска стълба до третия етаж“, да е прочел не повече от една книга, да има емпатия на главата, която дори трима папи не могат да излекуват, да обижда вскидневно „мат’риала“, пенсионерите да са му „изяли резерва“, да е получил над 240 МИЛИОНА, само от една банка и т.н.
    Последно от мен, пък вие добавяйте- трябва да е много, ама много тъп, съдебно доказано!
    ХВAЛA НA ДOБРOВOЛЦИТE! ИЗГРAЖДAТ ЗAЩOТO УПРAВЛЯВAЩИТE ТИКВИ В МC

    Коментиран от #23

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "затвор заББ":

    И на тях им гасне Свещичката..за толупите говоря..Един друг ще се изядат ..Където е Текло Винаги може да капе ,но цъцри!Има ли спомен ,има Бъдеще!
  • 24 Гарибалди

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "jorj":

    виждам,че менталните ви възможности са ограничени и ще подмина коментара ви с пренебрежение!
  • 25 BULGAR

    0 1 Отговор
    Ох, тези мерзавци от ТИМЕ нямат ни най-малка представа колко ЛОШ е бил чичко Ади!!!Особенно със ВАКСИНАЦИИТЕ във малките стаички!😅
  • 26 Аззззз

    11 0 Отговор
    Ще ревете вие за Хитлер и неговите мерки срещу тия които пускат вирусите сега . Земята ще ровите за Хитлер но няма да намерите кой да ви спаси от анти човеците .
  • 27 Аве Майн Кампф

    4 0 Отговор
    Жив е фюрера .....
  • 28 ЩЕРКАТА МУ

    2 0 Отговор
    ТО ЧЕ Е ПО - ЛОША СИ ЛИЧИ ПО ИЗНАСИЛЕНИТЕ ГЕРМАНКИ ОТ АРАБИ ДОКАРАНИ ОТ МЕРКЕЛ !
  • 29 9674

    1 0 Отговор
    Хитлер ли?Ами кой възстанови Германия след ПСВ?Бъркате го със Сталин?Знаете ли колко народ измря от глад през периода 1930 до 1940 и колко народ измря при победите особено НА /Жуков/!При него боевете са били:ЮРУШ НА МАСЛИНИТЕ!!НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ ЗАГУБИТЕ ОТ ЛОШИЯ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ/ИМА ЧОВЕК ИМА ПРОБЛЕМ-ЙОСИФ ДЖУГАШВИЛИ ИЖЕ НАРЕЧЕН СТАЛИН/ИМА ЗНАЧЕНИЕ ПОБЕДАТА!!А сиги-сиги сме като след ВСВ/цъфнали сме и само чакаме да вържем/ благодарЕние на Тиквенитечервенотиквеничковчета от ГРОБ-а?!?!?!Аз още се чудя кой сви на Саддам Хюсеин и химиоръжията и атомните бомби!!Да не говорим за Виетнам,който го бяха обърнали в ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ,а сега който е ходил там гледа и не вярва на очите си!Сто години да тичаме срещу тях няма да ги стигнем,ама те работят по КИТАЙСКИО ОБРАЗЕЦ!!,а не по КРАВАРСКИЯ!!!На тъпи въпроси-ТЪПИ ОТГОВОРИ!!!