Last news in Fakti

11 Декември, 2020 15:23 3 462 37

Мариана Кукушева пред ФАКТИ - какви са пазарните мотиви за поскъпване на хляба

  • хляб-
  • цена-
  • мариана кукушева

"Средното покачване на цената на бройка хляб е около 8 стотинки, но няма унифицирана надценка", каза Кукушева

Мариана Кукушева пред ФАКТИ - какви са пазарните мотиви за поскъпване на хляба - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Не съм съгласна да се вади от потребителската кошница един продукт и да се фокусира вниманието единствено и само върху неговата цена. Ако хлябът се е увеличил средно с 10 стотинки на бройка - което значи 5 стотинки на ден от бюджета на четиричленно семейство или 2 стотинки на ден от бюджета на двама души, можем категорично да кажем също, че десетки левове повишение има в цената на енергията, на топлината, на водата, на транспорта“.

Това каза председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред ФАКТИ. Свързахме се с нея, за да говорим за пазарните мотиви цената на хляба да се увеличава, за размера на увеличението и работата на хлебопроизводителите в условията на пандемия.

Мариана Кукушева обясни, че причините за поскъпването са множество: „Увеличението на цената на хляба се наложи от няколко факта. Първо, в резултат на на пандемията се затвориха редица бизнеси – в сферата на туризма, на транспорта, на развлеченията, на културата. В резултат на това се освободи финансов ресурс, който се насочи към зърнените пазари. Изборът на инвестиция в зърнени култури е ясно определено защо се случва – ликвидността на покупката и дългия срок на годност на зърнените култури.

Ние сме част от света и реколтата на зърнените култури се следи от Световния съвет по зърното. Цената на зърното в момента достигна стойности, които са непознати в последните 6 години. Даже категоричната тенденция е за все по-голямо покачване на цените. Защо се случи това – защото предлагането е по-малко от търсенето или голямо търсене, малко предлагане. В случая България и българските зърнопроизводители имат късмет, защото произвеждат най-меките сортове пшеница, които имат изключително хлебопекарни качества. Това е добра новина за земеделските производители, защото те ще получат повече пари за реколтата, която са отгледали. Разбира се, когато се покачва цената на пшеницата, неминуемо се покачва цената на брашното. Ние работим с брашно.

Освен това, през последните месеци – от въвеждането на ТОЛ-системата през месец март, ние по никакъв начин не сме индексирали цените. Не сме отразили в доставната цена на хляба точно тези покачвания в стойността му като ТОЛ таксите, като цената на енергията, която по традиция започна да расте, цената нa газа, която никога не достигна до онези афиширани 40% намаление.

Разбира се, трябва да имаме предвид и един изключително важен за нас фактор, който се нарича човешки ресурс. COVID пандемията предизвиква страх, несигурност, паника. Това е типично за всеки един човек. В резултат от пандемията имаше хора, които загубихме – слава Богу, не физически, просто напуснаха, защото страхът надделя. Това е нормално, защото при нас работният процес е непрекъснат. Едните смени постъпват в ранните часове на деня, другите в следобедните часове на деня. Не е тайна, че хлябът на България се произвежда предимно през нощта. Нашите дистрибутори поемат риск, адекватен с риска, който поемат работещите на първа линия. Един дистрибутор, чиито работен ден започва в 2-3 часа през нощта, натоварвайки хляба, отива и го разтоварва, доставя го, среща се с много хора.

Разумно и необходимо е от наша страна този риск да се индексира в цифри. Ние го направихме, защото в ситуация на пандемия, държавата, на която ние, работещите осигуряваме бюджета, всички, които плащаме данъци, държавата индексира с 30% заплащането на своята администрация, на полицаите, труда на медиците – и така и трябва да бъде. В ситуация на пандемия и на криза, първо се обезпечават хората, които гарантират сигурността и здравето, а на второ място тези като нас, които гарантират хлябът на България да бъде ежедневно на трапезата на потребителите“, обясни Кукушева.

„Средното покачване на цената на бройка хляб е около 8 стотинки. Цената е строго индивидуална за всеки хлебопроизводител. Няма унифицирана надценка, цена или унифицирано покачване, индексиране на цената“, каза още тя.

„Интересът към тези 10 стотинки дали е нормално да е толкова голям, когато в същото време бюджетът на българските потребители е натоварен с десетки левове неочаквано увеличение на онези компоненти, които споделих по-рано? Между другото тези компоненти са част от себестойността на хляба“, допълни тя.

„Ние не искаме компенсация от държавата. Нашият бизнес не е затворен в резултат на заповед на министъра на здравеопазването. В изтеклата зима и в настоящите зимни месеци ние направихме така, че хлябът на България не закъсня с минути дори до всяка точка, до всеки краен потребител. Това беше в резултат на огромните усилия и организацията, която направихме. Повишената хигиенна и здравословна сигурност на работещите при нас е факт. Повече от всеки друг бизнес се стараем да направим така, че хората, които работят и техните семейства да са здрави. Всичко това струва пари и отново потребителят познава този разход по собствения си бюджет. Не искаме от държавата пари, искаме уважение към труда, който полагаме на първа линия“, каза Мариана Кукушева.

На въпрос за възможните изразите на това уважение, тя отговори: „Държавата има достатъчно държавници, политици, хора, които искат да вземат нашия вот на доверие само след няколко месеца. Уважението се изразява по много начини, но най-човешкият начин е да поздравиш работещите – тези, които не отстъпват и изпълняват своите задължение.

Не молим и не просим за някакви мерки, които да подобрят нашата дейност. Напротив, държавата изпусна и не обърна внимание на нито едно наше предложение, свързано с диференциране на ДДС ставката на хляба – не за да станем ние по-богати, а за да може крайният потребител да плаща по-малко пари за хляба, който купува“.

„Категорично ще кажа и следния факт – в България се произвеждат над 68 вида хляб в десетки разнообразни грамажи. Това, което напоследък наблюдаваме в търговската мрежа е, че има хляб, произведен от европейски държави, който е замразен, полуизпечен, с грамаж 300 грама и струва между 8 и 10 лева. Намира се в търговските вериги. За да присъства такъв продукт на пазара, това значи, че има потребители, които могат да си го позволят и го търсят. Гамата на ценова стойност на хляба започва от 50 стотинки и, както виждате, стига до 10 лева.

Ние обаче говорим преди всичко за масовия хляб, за хляба, който е консумиран от нашите възрастни потребители. Точно заради тези потребители ежедневно има хляб, който е на промоция – хлябът, който е доставен сутринта, в абсолютен срок на годност и без каквото и да е влошаване на качеството, в следобедните и вечерните часове вече се продава с намалена цена. Това е една възможност потребителят да може да си купи хляб без индексирана цена“, каза Кукушева.

Като заключително послание от разговора ни, Мариана Кукушева определи: „Посланието има две лица. Едното е уважението, което изпитва потребителят към българския хляб и чувствителността на потребителя към социалната цена на хляба. От друга страна обаче, посланието е, че на пазара на хляба няма никаква драма. Ако днес разговаряме за това и ми задавате въпроси, приемам въпросите като част от нашия диалог, за да можем да изказваме пред обществото отговорно какви са нашите пазарни мотиви за индексиране на цената на хляба“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 14 Отговор
    Житото е конвертируема продукция, който не може да си го позволи, бързо се изнася в Турция. Така ще е в краткосрочен план, а после левчето кухо като гръмне, ще се мине на бартерна търговия, докато не приемете електронния златен шекел за национална валута.
  • 2 ТИТИ

    23 8 Отговор
    A бе идиоти дебилни.Нали искахте пазарна икономика?Някой от вас да си е направил труда да погледне какви са цените на световните борси що се касае до пшеницата. Вие в пшеница да се давите и в нев да плувате,папк при тази чифутдемокрастическа система цените ви ще са базирани на световните борси.А там става скъпо и глада леко полеко настъпва след поредния кьорфишек който ви сложиха.Мрете и без много да мърдате и крякате.Викайте времето е наше седесере и други подобни дивотий.
  • 3 Охо Бохо

    27 2 Отговор
    Защо задавате такива въпроси вече 30 години? Отговора на тези и всички КРИБ, АИКБ и други са международното положение, пазари, климат и сега пандения. Няма значение, въпросът е цените нагоре и за всички по веригата забогатяване, само за потребителя студена вода, но пък имаме целогодишно Банани нали от това, че ги нямаше недосолствахме? Ами ядем сега бананите.
  • 4 ТИТИ

    24 4 Отговор
    Накарайте Васо Кръпката и Киро Маричков да ви попеят,че да си припомните времената когато скачахте като улави по чаршийте.
  • 5 ТИТИ

    20 4 Отговор
    Плана Ранът е в заключителния си етап. От тук нататък ще се мре!
  • 6 рахат локум

    25 2 Отговор
    само гледайте да не докарате положението при което мария-антоанета казала:като няма хляб ,яжте пасти! резултата го знаят всички
  • 7 Паисий е жив

    43 1 Отговор
    Маймунки, а като нафтата падна от 2.80 на 1.60 що не свалихте цената, като газа не падна с 40, а с 25 реални процента защо не повщевтина хлябът? Като плащахте винетки на камьоните, сега такси, но не винетки колко е разликата в цената на тон - а на килограм??? Боклуци мръсни, дано си занесете 10-те стотинки на оня свят!!! Живеем в страна с плодородна земя и малък народ, а хлябът ни ще струва колкото на ония в пустинята.....
  • 8 Лъже яко тази! Хляб от Горубленския за

    20 1 Отговор
    Тостер се Продаваше около,1и 15-до 1и20лв сега по магазините е 1.70 до 1.80л" Елиаз" в Банкя!!!! За Наказание може би???
  • 9 Петров

    25 1 Отговор
    Цената на пшеницата на борсите расте, но ние сме износител, а не вносител на пшеница и това е точно обратното на това, за което се жалва госпожата. Следователно, производителят в България печели повече и не е никак нтеобходимо да повишава цената на вътрешното потребление. Да не ни правят на будали тези вопли малоумни!

    Коментиран от #19

  • 10 Василев

    19 1 Отговор
    Според тази овца на четиричленно семейство половин хляб на ден му било достатъчно.

    Коментиран от #33

  • 11 itsob0001

    2 0 Отговор
    Факти
    ФАКТИ.БГ
    Новини »
    Мнения »
    Мариана Кукушева пред ФАКТИ - какви са пазарните мотиви за поскъпване на хляба
    11 Декември, 2020 15:233719
    Мариана Кукушева пред ФАКТИ - какви са пазарните мотиви за поскъпване на хляба
    хляб -цена -мариана кукушева
    "Средното покачване на цената на бройка хляб е около 8 стотинки, но няма унифицирана надценка", каза Кукушева
    Мариана Кукушева пред ФАКТИ - какви са пазарните мотиви за поскъпване на хляба
    Снимка: БГНЕС/Архив
    Илияна Маринкова
    Илияна Маринкова

    ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
    „Не съм съгласна да се вади от потребителската кошница един продукт и да се фокусира вниманието единствено и само върху неговата цена. Ако хлябът се е увеличил средно с 10 стотинки на бройка - което значи 5 стотинки на ден от бюджета на четиричленно семейство или 2 стотинки на ден от бюджета на двама души, можем категорично да кажем също, че десетки левове повишение има в цената на енергията, на топлината, на водата, на транспорта“.

    Това каза председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред ФАКТИ. Свързахме се с нея, за да говорим за пазарните мотиви цената на хляба да се увеличава, за размера на увеличението и работата на хлебопроизводителите в условията на пандемия.

    Мариана Кукушева обясни, че причините за поскъпването са множество: „Увеличението на цената на хляба се наложи от няколко ф
  • 12 Корав

    9 2 Отговор
    Да продължават ,още малко и ще има пожарища по зърнените масиви
  • 13 Хлябът е вреден

    7 13 Отговор
    Никой по света вече не яде хляб. Ядат само бедните.
  • 14 аз съм Веска

    8 1 Отговор
    АКО Е ГОРЧИВ ЗАЛЪКЪТ В УСТАТА , ЩО ДА НЕ МУ ГО ВЗЕМАТ И НЕГО .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 филипини

    12 2 Отговор
    Тази къде е видяла 300 гр. хляб за 8-10 лв. и по кои вериги? Да каже имената им че аз такова нещо не съм виждал. Факт е че качеството на хляба е лошо. На опаковките се изписва цял ферман с разни добавки включително и палмово масло.
  • 18 ВОЖД

    6 1 Отговор
    ТОЛ системата е била виновна за покачване на цената на хлеба. Да ма ТОЛ системата е въведоха ГЕРБ . Пък и не само хляба поскъпва, сирене, месо, всичко хранително , още водата. Едно чекмедже беше пълно , други ли има още за пълнене и докога?
  • 19 2430

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Петров":

    Защо опозицията в парламента не запита къде отива българската пшеница. Колко пшеница се изнася и какво остава за България. Изкупната цена на пшеницата от производител последните 5 години няма съществени промени 24 - 26 ст. за килограм.
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    хляб наш насъщнии
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор
    зърнената мафия в действие
  • 22 Васил

    12 0 Отговор
    8 стотинки??? Във Билла хляба го вдигнаха с 30 стотинки. И аз се чудя защо го вдигат при положение че цената на житото не се променяла нито долара не се вдигнал. Това е поредният картел след горивата.
  • 23 КАНДИДАТ

    9 0 Отговор
    Колко хляб потребяват ресторантите, като се има предвид, че много от тях купуват хлаб от близки до тях магазини. Масовото потребление е на всички, чрез различни магаЗини. Считам,че загубеното, ако има такова от потреблеие, не е повече от 10%. Но като се има предвид цената на газа и пшеницата/да не се връщам на обяснениятана г-жата как се формира по нейно обяснение цената на хляба/, ще я попитам, как решихте сега да повишите заплатите на производителите с 30%/увеличението на заплатите на държавните служители/. Задавам въпрос - кой при Вас г-жо работи на минимална заплата ?/Сутрин става рано, работи при високо натоварване/. Дали и не трябва да бъдат извършени проверки на всички производители на хляб, г-н БОРИСОВ ? Отговор ще получа от средствата за масово осведомяване. На тези, които прочетат написаното от мен БЛАГОДАРЯ!
  • 24 йокин

    1 0 Отговор
    Да де,ама колко е Вашият БЮДЖЕТ,а сколько,НАШИЯТ?
  • 25 фен

    1 1 Отговор
    В нашият град-500(ПЕТСТОТИН)грама-цена1.10лв,650-ТОЖЕ.
  • 26 МАЛКА пенсИЯ

    4 0 Отговор
    Защото,им НАМАЛИХА-ДДС-то.
  • 27 Васил

    8 0 Отговор
    Зърно производителите взимат най големи субсидии както и отстъпки при горивата и не се посвениха да вдигнат цената не е ли време да им се врътне кранчето и да им се забрани износа?
  • 28 Пацо

    3 0 Отговор
    Хубав хляб се прави от хубаво брашно. Трудно се намира хубаво брашно. Хубаво българско брашно няма. На тази коза не четох глупостите изобщо. Правя си хляб в къщи и знам кое как е. Килограм качествен хляб трябва да е между 8 и 12 лв минимум. Всичко останало е буклук.кой както иска да го разбира това. Наскоро четох за Германия. Същото е само че е в евро. За разстрел са тези които произвеждат нещо с етикет хляб и тровят народа. Произвеждаме зърно но повечето е с ниско качество и е тъпкано с химикали. Да направиш добър хляб не е лесна и евтина работа. Другото е лаф да става.
  • 29 Пацо

    0 0 Отговор
    Пропуснах нещо. Вземете си хлебопекарна и си правете хубав хляб такъв какъвто си поискате .
  • 30 Фаро

    2 0 Отговор
    Хлябът не е най-важния продукт.По-важни са заплатите и е време да питаме,какви са мотивите за ниските заплати?
  • 31 а бе

    3 0 Отговор
    тази за канарчета взема народа. 8 ст. за бройка? Но бройката може да е 200 или 600 или 800 грама. Не е едно исъщо нали и едва ли 800гр. ще е поскъпнал с 8ст. и едва ли с една поничка ще се нахраниш па макар и послъпнала само с 8ст.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Василев":

    То е достатъчно, ако се храни предимно с нещо друго - готвена храна, салати, сокове. Но в България традиционно се яде много хляб и готвеното е по-скоро гарнитура за овкусяване към хляба. Една от съществените причини за това е в ниските доходи и това всички го знаем. В Чехия примерно в обикновена столова има надпис - 1 хлебче към менюто, а самото меню е от супа, главно ястие с месо и малка салата или десерт. Напълно достатъчно за гладен човек с тегло от над 120 кг, а половината от хората наоколо дори не си изяждат храната.
  • 34 маргинал

    2 0 Отговор
    А бе тази Кукушева, като я гледам на снимката ,май ми е наборка,ама не побеляла ,като мен ,а доста тунингована,за това няма да я питам ,дали я орала ...сяла...жънала...мелила...месела и пекла хляб -защото ми е ясно ,че потна вода не е пила ,но ще я попитам следното :
    Как така ,аз като си взема едно кило от най-евтиното брашно (на промоция) марка 500 и с 1/2 пакетче мая , успявам да си умеся (ръчно) ,толкова тесто , колкото да напълня две тави и опека във фурната на старата ми "Раховец" от ,които изкарвам толкова хляб (правя ги на топки ,като "земелки") ,че ми стига за почти ...седмица и всичко това за ЕДИН лев продукти + макс. 2-3 кВт ел.ток ...А за същото това време ,ако си купувам дори и от най-евтиният хляб от стотиците видове на витрината , ще трябва да дам поне за 5 бр х 1,20 поне 6,00 лева ....Четири пъти повече .
  • 35 маргинал

    2 0 Отговор
    Апропо...60+ годишен съм и да и напомня на "наборката" ,че през 60-те години на минали век, кога бях дете и вечно дежурен по "пазаруване " от кв.бакалия -като батко ,,си спомням ,че купувах по ЕДИН хляб "Добруджа" за по 0,26 лв и той ни стигаше за денонощие на ...ЧЕТИРИЧЛЕННОТО ни с-во. Днес съм сам и всеки ден по един "хляб" ям за по лев и двайсет ? Защо така бре Кукушева ? А ?
  • 36 маргинал

    1 0 Отговор
    ...и още нещо да попитам:
    КЪДЕ изчезна БДС ?
    Преди 3033 години ,по времето на "лошия соц",вярно банани не рупахме, а хляба основно бе ...ТРИ вида ....типов...Добруджа ...и бял ...и дали в Толбухин ще го купиш ,дали в Петрич, Видин или Царево ...и грамажа и цената и ВКУСЪТ му бе ...ЕДИН И СЪЩ.
    Днес хиляди "производители" ,дори и в най-скромното кв. магазинче да влезеш ...поне 15-20 вида подобие на хляб ,да се чуди човек ,от кой да вземе ... И "Баничарките" хвърчат и разнасят на по 100++ км всеки ден ...Тия от Ген.Тошево и Добрич у Варна ...Тия от Варна у Добрич ...Като мухи без глави ... "оборот" да става ...на гърба на ...потребителя .

    Коментиран от #37

  • 37 поправка

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "маргинал":

    ...да се чете ....30++ години...(маргинала)