ФАКТИ.БГ

Парното в София поскъпва, от "Топлофикация" казаха с колко

През 2020 година топлинната енергия на дружеството е със средна цена от 77,35 лева за мегаватчас и достига до 78,98 лева за мегаватчас

Публикувана: 14 Октомври, 2020 18:51
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4682
Парното в София поскъпва, от
Илюстративна снимка, БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Само с шест лева по-скъп ще бъде мегаватчас топло след четири години. Това прогнозира столичната „Топлофикация“, съобщава в. Монитор.

През 2020 година топлинната енергия на дружеството е със средна цена от 77,35 лева за мегаватчас и достига до 78,98 лева за мегаватчас. През 2024 година очакваната цена е в размер на 83,72 лева за мегаватчас.

Това предвижда актуализиран бизнес план на дружеството, който се разглежда от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с удължаване на лицензите за работа с още 25 години.

Прогнозата е направена на базата на годишна инфлация от 2%, а очакванията са, че доходите в София ще растат с по-бърз темп и това определя и социалната поносимост на цената на топлинната енергия. Дългосрочните задължения на "Топлофикация София" ще се увеличават и от 805 млн. лева през тази година ще достигнат почти 1,2 млрд. лева през 2024 г.

В документа, в който се взема предвид ефектът от възстановяване на средства по новите цени на природния газ, влезли в сила със стара дата, от общинското дружество прогнозират, че през 2020 година ще работят на загуба в размер от 56 млн. лева.

Финансовото състояние обаче се подобрява спрямо 2019 година, когато е отчетена загуба от 82,6 млн. лева, а през 2021 година дори се очаква положителен финансов резултат преди облагане с данъци в размер на 8,08 млн. лева.

През следващите три години дружеството се надява да работи на печалба в размер на съответно 18,5 млн. лева, 30,7 млн. лева и 31,9 млн. лева.

Приходите от продаваната топлинна енергия ще растат плавно от 282 млн. лева през 2020 година до 310 млн. лева в следващите пет години. Значителен обаче ще е ръстът на приходите от продаваната електроенергия - от 119 млн. лева през 2020 година до 306 млн. лева през 2024 година. Причината за очакваното повишение са плановете на дружеството да изгради нови когенериращи мощности.

Общо приходите се повишават от 423 млн. лева до 651 млн. лева. Разходите за горива са основен дял в общите разходи на дружеството и ще растат от 222,9 млн. лева през 2020 година до 232 млн. лева през 2024 година. Тук е отчетено и включването на завода за преработка на отпадъци, който ще намали потреблението на природен газ.

За модернизация на мрежата са предвидени 80,3 млн. лева през следващите пет години. За целия период на бизнес плана инвестиционните разходи са в размер на 831 млн. лева, обезпечени със собствени средства, инвестиционни кредити и безвъзмездни средства, отпуснати по международен фонд „Козлодуй“ и по ОП „Околна среда 2014-2020 г.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
бацо
1 Отговор
Позор, затвор, що каза че газта пада с 40 процента, а цените се вдигат, цяло лято по-високи сметки плащаме, туй дълговете на Топлофикация ли са или в шкафа отиват

Оценка:
-0 +73

Amix
2 Отговор
Който е на парно акъл няма... Луди сметки завишени...

Оценка:
-2 +43

Жоро
3 Отговор
Така трябва защото всичко поскъпва.

Оценка:
-40 +3

Бацо
4 Отговор
Каквото каже, лъжа е. Кое беше поевтиняло 40 процента, че от сметките не е ясно?

Оценка:
-2 +43

Суверенът
5 Отговор
Г-н Главен Прокурор, Моля Прокуратурата да се самосезира:
В Чужбина всички Дипломатически или консулски БГ представителства заставят организациите на емигрантите в Чужбина да се водят предизборни, политически кампании в тях на Управляващата партия, както и да предоставят различна информация!
Както знаем, в Избирателните списъци има над 800 000 “мъртви души”, които по избори оживяват, а това са основно българите в Чужбина, с брой: над 2,5 милиона души. Повечето от тези хора се водят, че живеят в БГ, и когато се затрудни гласуването им в Чужбина, много лесно може да се манипулират изборните резултати в БГ, особено когато “гласувалите” не проверяват, дали е гласувано от тяхно име, и при 35% избирателна активност, всичко изглежда изключително просто за Борисов, Пеевски, Доган и т.н....

Оценка:
-0 +19

2loop
6 Отговор
Боко диверсификацията с 40% намаление на газта къде е тоя лъжец сега

Оценка:
-0 +48

Последния Софиянец
7 Отговор
Не се плашете бе.Само по шест лв на час ще ви съдират.Кво му плащаш?ха ха ха ха ха

Оценка:
-1 +22

Суверенът
8 Отговор
Aкo нe хoдят пo cвиркaтa нa Г.E.Р.Б. им oрязвaт държaвнoтo финaнcирaнe oт Бългaрия, към Чужбинa, a Eлeктрoннo глacувaнe, дoри нe ce прeдлaгa, въпрeки, чe имa тoлкoвa ниcкa избирaтeлнa aктивнocт в БГ, и ce oтдeлят oгрoмни eврoпeйcки cрeдcтвa зa цифрoвизaциятa нa прaвитeлcтвaтa и cъoтвeтнo тяхнaтa дигитaлнa, дeмoкрaтичнa нeзaвиcимocт и лeгитимнocт, при циврoвизaция нa избoрнитe рeзултaти..., и улecнявaнe нa вoтa oт Чужбинa, кaктo и нeгoвoтo прocлeдявaнe, нa нивo eлeктoрaлнa eдиницa, личнo...
Cиcтeмaтa пoдлeжи нa мeждунaрoдeн, нeзaвиcим oдит при дигитaлизирaнeтo й, и кoгaтo Cувeрeнът мoжe дa прoвeри кaк e глacувaл, зaщoтo имa уникaлe, пeрcoнaлeн кoд, нямa кaк пoвeчe дa ce мaнипулирaт избoри - цeлият aнaлиз зa 7 милиoннa държaвa, щe oтнeмe нa eдин чoвeк, eдин дeн, a нa цялa мeждунaрoднa oргaнизaция 1 ceдмицa, c вcички избирaтeлни cпиcъци и c лoкaлнитe нocитeли пo рaзличнитe aдминиcтрaтивни цeнтрoвe.
Цифрoвизaциятa нe e пaнaцeя, нo ви прaви Кoчинaтa прoзрaчнa, oт вcички ъгли, ocoбeнo зa нaй-пoтърпeвшитe: Eмигрaнтитe в Чужбинa, кoитo ca пoвeчe oт глacувaлитe в БГ!!!:)

Оценка:
-0 +19

Грейс
9 Отговор
Браво Боко! 50 л на пенсионерите топлофикация ще ги прибере.

Оценка:
-0 +35

Бибитко
10 Отговор
То откакто Борисов е на власт цените непрекъснато се повишават, а за инфлацията да не говорим. Гарантирано от ГЕРБ!

Оценка:
-0 +37

сила
11 Отговор
тия не са добре те сега хората не плащат та с новите цени ли няма как да осъдят стотици хиляди хора

Оценка:
-0 +25

Фатих Мехмед
12 Отговор
Това ви завеща лески 😂😂😂святата ви република😂😂😂турците ви били криви😂😂😂на ви беге робство

Коментиран от #23


Оценка:
-18 +4

ковидянец
13 Отговор
Т'ва да не си в София, кат' помна как дереха кожата

Оценка:
-0 +17

14
Този коментар е премахнат от модератор.
Peci kupona
15 Отговор
Още от сега ни подготвят, чак до 2024г! Как му казваха "спотови индекси", били се повишили и за това се вдига цената! Няма информация за подобен индекс никъде! Това вече не е злоупотреба с власт, а си е направо геноцид!

Оценка:
-0 +23

Peci kupona
16 Отговор
Освен това сега ще ни набутат пак вкъщи, защото заразените с простотия вирус нарастват постоянно, та да си седим на топло с високите сметки!

Оценка:
-1 +8

Васил
17 Отговор
Газта евтина парното скъпо това може да го има само в диктатурна България.

Оценка:
-1 +23

А онези
18 Отговор
от Муудис какво казаха?

Оценка:
-1 +5

Барба Ганьос
19 Отговор
Социална поносимост означава да скубят на макс.

Оценка:
-0 +6

Софянец
20 Отговор
Е за това съм на площада аз и другите прогледнали и видяли мутренската тикварска мафия.

Оценка:
-0 +5

Протестиращ
21 Отговор
Удриииииииииииииииииииииии!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +2

Последно
22 Отговор
скубане на народа 😣

Оценка:
-0 +3

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Ани
24 Отговор
НЯМАМ ДУМИ!СЛЕД НАМАЛЕНИЕТО НА ГАЗА ТАКИВА ВИСОКИ СМЕТКИ!ЯКО СКУБАНЕ НА НАРОДА!ТРЯБВАТ ПАРИ ЗА ОРЪЖИЕ, СМОЛЕТИ И ДРУГИ ТАКИВА .....

Оценка:
-0 +6

vhv
25 Отговор
Това е монопол - да си "гласуваш" печалба, няма значение колко градуса е на вън, колко клиента имат, какви инвестиции правят, каква е цената на газта и т.н. Колко и какъв е щатът на Топлофикация - София, какви заплати и премии получават, какви "външни" услуги плащат и колко?

Оценка:
-0 +5

Куку
26 Отговор
2024 дано да ви няма!

Оценка:
-0 +0

Факт
27 Отговор
За да финансират политмафията?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Мадона
Това написа относно смъртта на Джордж Майкъл поп звездата Мадона в социалните медии
Прощавай, приятелю! Още един велик музикант ни напусна. Може ли 2016 г. да се разкара ВЕДНАГА?"

Още бисери