Last news in Fakti

1 Ноември, 2020 20:09 2 658 28

КЕВР: Природният газ поскъпва

  • парно-
  • газ-
  • цена-
  • ток-
  • кевр

Цените за ток и парно остават непроменени

КЕВР: Природният газ поскъпва - 1

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе днес закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец ноември 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, предаде БГНЕС.

В приетото от КЕВР решение е отчетена предложената на 1.11.2020 г. от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за м. октомври 2020 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период.

С решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ от 1 ноември 2020 г. е в размер на 28,21 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния м.октомври 2020 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 24.72 лв./MWh.

Независимо от увеличението на цената на природния газ, цените на топлинната енергия и на електрическата енергия остават непроменени, уверяват от държавния регулатор.

В утвърдената цена на природния газ от 28,21 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В съобщението на регулатора се казва още, че в правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Въз основа на предоставените данни и документи към заявлението и след проверка на направените изчисления, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се прилага от първо число на месеца, съгласно чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт" и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества. При определянето на очакваните доставни цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ са отчетени общото количество природен газ за месец ноември 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Е те такава

    32 0 Отговор
    държава немаааа!
  • 3 ТаУмВзе

    35 1 Отговор
    Не вирусът а икономическа смърт, заради Зверски Кражби ни затри вече! БЕЛЕНЕ! Или ние НАРОДА ИЛИ ГЕРБЕРАСТИТЕ!
  • 4 Супер

    27 1 Отговор
    Явно цената на олиото, на газта и на всичко останало се качва защото сме грешници. Не сме достатъчно наведени, трябва още повече да се наведем
  • 5 Гост

    33 0 Отговор
    A историческото намаление с 40% коет ТИКВАТА ПРОСТА ОБЯВИ И СЕ БИЕШЕ В ГЪРДИТЕ КЪДЕ ОТИДЕ..............................ИЗРОДИ КРАДЛИВИ...............НАРОДЕ ДОКОГА БЕ............?
  • 6 любопитен

    29 0 Отговор
    Пак ли рашъните са виновни?
  • 7 Ventura

    28 0 Отговор
    Е, когато е да повишават, винаги подробно обясняват и потъркват шкембета. Но станели въпрос за намаление, хъката- мъката почват се едни формули, който и математик неможе да разгадае. Няма по-голямо безочие и наглост.
  • 8 Peci kupona

    5 0 Отговор
    Вижте тази статия и коментар 16:
    https://m.fakti.bg/bulgaria/515292-lakomia-bulgargaz-iska-poskapvane-na-prirodnia-gaz
  • 9 КОТарАК

    17 0 Отговор
    Защо Бе, защо пак? Една добра новина няма ли за измъчените и гладни българи. С една ръка давате после с шепи прибирате. Увеличихте с 5 лева детските, сега 70 лева отгоре за сметки. Ние поне сме християни. Защо християнин прави това на християнин

    Коментиран от #16

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор
    енерго и газ мафията в действие
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 0 Отговор
    БОЙКО мутро ти погубваш ХОРАТА ти си престъпник мутро

    Коментиран от #12

  • 12 КОТарАК

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не виждаш ли, християни погубват християни, българи погубват българи 😭
  • 13 ежко

    21 0 Отговор
    Така е деца, така е!След като Булгартрансгаз взе минимум 1,2 милиарда евро заем за т.н. Балкански поток, то трябва да ги връща!И това ще го платите вие деца мои.....Що не се изплаща заема от т.н. "транзитни такси" -преценете сами.Фирмите на Пеевски прибраха едни пари за Южен поток, дето не се състоя и сега Балкански поток се прави с цел компенсация.....Газта сама по себе си като стока, не се е вдигнала.Ако Боко може да обясни как неговите хъбове и диверсификации жместо по ежтина, правят газта по-скъпа -да заповяда!Ще го изслушаме!
  • 14 Споко

    5 5 Отговор
    Независимо от увеличението на цената на природния газ, цените на iphone 12 pro, остават непроменени /2299/. Сиромах човек и на на малкото се радва.
  • 15 хах

    14 0 Отговор
    Овчи народ
  • 16 Сливи за смет

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Тези не са християни, а поклонници на сатаната. Не са българ, а булгараши на сиджимка на транснационалния капитал.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В цял свят

    7 0 Отговор
    Държавата дотира семействата използващ газ за битови нужди и опазващи околната среда, особено зимно време , тук ти дерат кожата!

    Коментиран от #19

  • 19 В цял свят НЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "В цял свят":

    В БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ Е ТАКА, РУСНАЦИТЕ, КАТО НАС СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ПРЕЦАКАТ ДОСТАВЧИКА ИМ НА ТОПЛО, ЗАЩОТО ТЕ ГИ ЦАКАТ ЗДРАВО !
  • 20 Топлото

    6 0 Отговор
    ще го качат декември. Ще кажат "Увеличаваме цената тъй като не беше увеличена като дигнахме газта"
  • 21 Оги

    8 0 Отговор
    Много се кефя как мафията гърчи Ганьо като настъпен червей, а той си трае до смърт. Немалко такива екземпляри...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    8 0 Отговор
    Айде някой от властимащите тъпанари да ми каже защо поскъпва Газа? Нали Газпром направи отстъпка март от 40%?! Сега се връща цената на старите нива и разликата отива .... къде?!?! В чекмеджетооооо! Крадеца викал дръжте крадеца! И се тупа, че намалил цената! По-голямо говедоне съм срещал!!!!
  • 24 Тези са за затвора

    10 0 Отговор
    Как може една сметка за топлото да е ПО-ГОЛЯМА от една пенсия на човек, работил 40 години като учител, примерно? Един ден скоро народът ще ги накара да си платят

    Коментиран от #26

  • 25 Аз Човекът

    8 0 Отговор
    Гадо.е мръсни! В криза го правите,да страда народа🤬
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове